趁假期陪姊妹👭去中環睇展前就去左附近搵食🙌天氣咁熱就會想食日本野😜所以就黎左呢間新開既「淡路」🙌餐廳由🇯🇵日本 九州廚師主理🧑‍🍳而我地今日係興師傅服務我地😊除左壽司吧外更設有三間可間隔相連嘅房間🤗好啱同知己好友一齊係私人空間靜靜地傾下計享受美食🤗⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀餐廳用既杯墊及菜式大部份係來自🇯🇵日本兵庫縣淡路島🤗每個杯墊係由火山石做🙌刻劃嘅花紋亦都唔一樣🙂聽師傅講淡路島仲盛產洋蔥🧅蘿蔔🙌所以在菜式上都有投放這兩大淡路島明物😊🔸前菜從淡到濃🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香炸過芋頭外面上面鋪了明太子醬😊濃郁胡麻味黑胡麻豆腐口感輕煙韌😊🔸刺身鹿兒島鏗魚最正就係烤過的表面🥰有一種炙燒過的香味😊配料加入了醋薑茸、四季紅 🌺bb紫蘇葉、蒜蓉 🧄蘿蔔及楊蔥🧅撈埋食令魚味不濃的鏗魚增添了一層風味🤤🔸大路魚刺身令人眼前一亮😍黃色青瓜花🥒四季紅加點青檸汁令刺身好鮮甜😋🔸大户島慢煮炸蠔食落帶creamy😊底下有室津紫菜及蘿蔔絲😊🔸海膽杯中間果茄🍅好甜🤤杯中無添加北海道鹽水海膽、潺菜及山藥😊口感好滑溜特別😍🔸九洲目光魚肉味濃甜😋廚師將頭尾連皮炸到外脆內暖超好食🫠🔸蓮藕搓左個波再去炸😃蓮藕炸皮薄脆😊搭
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀

🔸前菜
從淡到濃🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香
炸過芋頭外面上面鋪了明太子醬😊
濃郁胡麻味黑胡麻豆腐口感輕煙韌😊

🔸刺身

🔸九洲目光魚肉味濃甜😋廚師將頭尾連皮炸到外脆內暖超好食🫠

🔸蓮藕搓左個波再去炸😃蓮藕炸皮薄脆😊搭配白合櫻花蝦撈埋海帶wasabi 汁食落一啲都唔油膩😌

🍣手握壽司
🐟淡路島冰庫手釣池魚口感彈牙鮮甜🥰
🐠粒子魚😌以昆布鹽及山椒葉提鮮😇唔使點醬油都夠味🙌
🐟石門鯛油脂味重加入鹽面頭有炒過既楊蔥👍
🐠熊本海池魚☺️魚身好滑味道香濃柚子胡椒醬
🐟喜之次經火炙後魚肉鮮味更濃更突出與面頭炸橋頭絲好夾
🐠池魚燒過魚肝超濃味配柚子胡椒🤤

🐠長崎拖蘿以紫菜包住芽沖及竹炭鹽 wasabi😊夠厚身好滿足😍

🔸三重海膽杯甘香鮮甜又creamy🥰膽肉瓣塊肥厚飽滿😊份量好多一啲都唔孤寒😂

🔸碎拖蘿包住蔥及芝麻製成小卷🙌拖羅蓉好順滑🙌食到呢度已經好飽😂

最後飲埋呢碗用赤、白、黃三種麵豉及河蜆煲成熱辣辣好濃厚既麵豉湯暖胃👍以及甜品靜岡蜜瓜甜度極高又多汁🥰

整體嚟講從前菜到刺身🐟壽司,仲有割煮🍲每一道都食到師傅用心配搭😌淡路島既楊蔥真係好爽甜😊環境舒適☺️好適合幾個朋友相聚或情侶來慶祝🥰下次要晚上來食下備長炭烤燒鮑魚及牛肉先得🥰
  • 九洲目光魚
  • 喜之次壽司
  • 淡路島冰庫手釣池魚壽司
  • 三重海膽杯
2022-05-19 184 瀏覽
《淡路風味廚師發板🏮》———————————————-#淡路 🗾-最近市況好啲,返工順利,lunch就食咗餐高質嘅Omakase 獎勵下自己~ 同事推薦咗呢間喺公司附近嘅日本菜十分高質,餐廳以木系設計為主軸,裝修非常精緻優雅,充滿日式風味🏯-餐廳有VIP房可以包場,又可以散位嚟坐bar枱食,我自己食就揀咗「竹」嘅午餐廚師發辦,包咗季節前菜、季節刺身、珍味、蒸/煮物、手握壽司、卷物、麵豉湯及季節果物,超級滿足😆-Serve 我嘅日籍主廚Eto San 入廚經驗豐富,而店員嘅服務態度亦相當嘅好,介紹非常清晰,準備熱毛巾、口罩套、添茶同收拾餐具等都照顧周到,非常貼心☺️-🇯🇵 三品前菜打頭陣嘅係水茄子果凍、炸腐皮魚肉卷同炸芋仔,特別對魚肉卷感到驚喜,餐廳用上鱲魚同帆立貝打成蓉,層次豐富👍🏻-🇯🇵 季節刺身接落嚟上嘅係鹿兒島鰹魚,以炙燒方式令外皮略帶香脆,再以蔥花、薑蓉同洋蔥調味,配搭柚子汁作點綴,完全唔會有油膩感😙-🇯🇵 手釣池魚刺身餐廳叫得淡路,咁梗係主打淡路島嘅食材,唔些係池魚,就連墊底嘅蘿蔔絲都係淡路島出產,拌埋薑蓉、芥末同青檸汁一齊食,香味突出😝 食到呢度,大廚仲專登介紹佢嘅餐具都講究
《淡路風味廚師發板🏮》
———————————————-
#淡路 🗾
🇯🇵 三品前菜
🇯🇵 季節刺身
🇯🇵 手釣池魚刺身
餐廳叫得淡路,咁梗係主打淡路島嘅食材,唔些係池魚,就連墊底嘅蘿蔔絲都係淡路島出產,拌埋薑蓉、芥末同青檸汁一齊食,香味突出😝 食到呢度,大廚仲專登介紹佢嘅餐具都講究細節,連筷子托都是淡路島的地圖形狀 🗾
🇯🇵 炸生蠔
先以慢煮方式烹調,令生蠔口感更為軟嫩,再炸脆外表,配埋淡路名物洋蔥、海帶同師傅特調微辣嘅胡椒柚子汁,一啲腥味都無,鮮味十足🤗
🇯🇵 磯燒帶子
大廚整好就直接放喺我嘅手上,夠哂特別🤭 帶子爽口彈牙,燒到半生熟咁嘅效果,上面沾上薑蓉汁,再以紫菜包住,平衡做得好好😚
🇯🇵 西京味噌醃燒黑鯥魚
黑鯥魚肉質細緻、油脂豐厚,以西京味噌醃燒之後更加多汁,油脂感爆發,甜甜鹹鹹嘅味道啱啱好,配埋清新嘅青椒同微酸嘅薑芽好夾😙
🇯🇵 賴尿蝦茶碗蒸
呢款茶碗蒸超級特別,蛋質嫩滑,配搭賴尿蝦真心好少見,蝦肉肉質有咬口,底層仲有蒸鰻魚,撈埋芥末汁同海苔醬一齊食超正☺️
🇯🇵 手握壽司8貫
壽司嘅安排好有層次,由淺入深,配搭得宜😎 睇住大廚喺面前表現刀功同握壽司嘅手法,喺一大賞心樂事🥰
🍣 池魚:味道清新,口感較為煙韌黏口
🍣 石斑魚:爽口彈牙,特別中意上面嘅昆布鹽
🍣 伊佐木:又名一鮮魚,配搭炸洋蔥令整體層次更香濃
🍣 墨魚:口感黏口軟淋,中間夾住塊葉更加帶出刺身嘅鮮味
🍣 金目鯛:睇住師傅現場炙燒,加埋燒昆布同紫蘇花一齊食,層次豐富
🍣 赤鯥:同樣以炙燒方式烹調,配搭炸蕎頭絲味道味外濃郁
🍣 吞拿魚:來自長崎縣嘅時令食材,十分肥美,油脂感突出
🍣 海膽:毫不吝嗇,成碗咁上份量十足,味道鮮甜
收尾就有個葫蘆瓜卷物,幫手解膩,再飲埋個足料嘅小蜆肉味噌湯同清甜嘅靜岡哈密瓜,十分完滿🍈
⭐ 參考價錢︰
Lunch omakase: $1300/位
2022-05-17
2022-01-18 773 瀏覽
日籍主廚Eto San 主理既Omakase 結合割烹及手握壽司🍣食材新鮮每一道菜都好精緻有吧枱及VIP房我哋今日坐吧枱可以近距離欣賞師傅嘅刀工先黎前菜海膽玉子充滿蛋香口感嫩滑,配海膽層次更豐富吞拿魚啫喱晶瑩剔透,非常精緻,口感清爽,呢個配搭好特別熊本縣黑毛和牛熟食針魚切得又薄又透,針魚屬淡味魚,口感爽而且鮮甜青心大間拖罪羅赤身紫蘇花醬油薑汁燒帶子炙燒帶子配紫菜,帶子黎自北海道,非常大隻肉厚鮮甜薯蓉鰻魚冬菇唔好睇佢一個波咁簡單,外邊係北海道薯蓉,百合,鮮淮山搓成,裏面包着鰻魚及冬菇,呢個配搭好新鮮左口魚兵庫縣吊池魚野生池魚比網捕更濃味深海池魚王野生寒施魚喜之剌 5大名魚,炙燒過後油潤甘香配上柚子胡椒帶出鮮味兵庫縣大間拖羅色澤鮮明紅潤,非常肥美,入口即溶北海道亂膽,釜山縣白蝦一見到師傅成盒海膽拎出嚟,充滿期待先喺壽司飯上加上大量白蝦,再毫不吝嗇地鋪滿青魚雙壓壽司最後係麵豉湯同日本直送柿畫上完美句號
日籍主廚Eto San 主理既Omakase
結合割烹及手握壽司🍣
食材新鮮
每一道菜都好精緻
有吧枱及VIP房
我哋今日坐吧枱可以近距離欣賞師傅嘅刀工

先黎前菜
海膽玉子
充滿蛋香口感嫩滑,配海膽層次更豐富
吞拿魚啫喱
晶瑩剔透,非常精緻,口感清爽,呢個配搭好特別
熊本縣黑毛和牛熟食

針魚
切得又薄又透,針魚屬淡味魚,口感爽而且鮮甜

青心大間拖罪羅赤身紫蘇花

醬油薑汁燒帶子
炙燒帶子配紫菜,帶子黎自北海道,非常大隻肉厚鮮甜

薯蓉鰻魚冬菇

野生寒施魚
喜之剌 5大名魚,炙燒過後油潤甘香
配上柚子胡椒帶出鮮味

兵庫縣大間拖羅
色澤鮮明紅潤,非常肥美,入口即溶

北海道亂膽,釜山縣白蝦
一見到師傅成盒海膽拎出嚟,充滿期待
先喺壽司飯上加上大量白蝦,再毫不吝嗇地鋪滿
青魚雙壓壽司
最後係麵豉湯同日本直送柿畫上完美句號
  • 海膽白蝦壽司
2022-01-02 545 瀏覽
即將年尾,要稿賞自己這年的用功和付出,於是吃一頓豐盛的午餐。餐廳裝潢高雅,淺色的桌椅,坐於板前享受師傅的美食。⭐️Perrier Water$55有氣水入口冰爽。⭐️前菜前菜有三味。海膽豆腐入口軟滑味香。魚凍啫喱加上辣味味噌,口感滑溜獨特。熊本縣慢煮豚肉,豬肉烹煮過入口肉味鮮甜,配上湯暖暖的。⭐️刺身開始吃刺身了。題外話,這店的芥末辣而香,原來是用了兩種上等的芥末磨成。首先是九州針魚刺身,有件狀和片狀。師傅建議滴青檸汁,再配搭芽蔥和芥末進食,入口清爽清新,魚味較淡,比較開胃。之後是池魚,配搭薑花和蔥花,也可以加上紫蘇花,淡口爽脆。⭐️真味真味有兩款。第一款是帶子,帶子比一般吃的帶子略大,以醬油和姜蓉調味,加上紫菜,大口吃,帶子半生熟口感更軟更鮮,餘韻有薑味,調味純粹在調味,沒有搶走帶子的味道。之後是淡路島生蠔,以日式Shabu Shabu的煮法,加入新鮮水,配以甘筍。生蠔小小一隻,入口肥美飽滿,口感順滑,吃起來很鮮甜。南爵薯仔饅頭裡面包裹鰻魚,入口暖呼呼,軟綿綿的,配上京都九條蔥芡汁,味道獨特,是誠意之作。⭐️壽司這是這餐的魚生。由兩片薄切左口魚堆疊而成,灑上昆布鹽。左口魚壽司加上葉的香氣和昆布

餐廳裝潢高雅,淺色的桌椅,坐於板前享受師傅的美食。

⭐️Perrier Water$55
有氣水入口冰爽。

⭐️前菜
前菜有三味。

海膽豆腐入口軟滑味香。

魚凍啫喱加上辣味味噌,口感滑溜獨特。

熊本縣慢煮豚肉,豬肉烹煮過入口肉味鮮甜,配上湯暖暖的。

⭐️刺身

開始吃刺身了。
題外話,這店的芥末辣而香,原來是用了兩種上等的芥末磨成。

首先是九州針魚刺身,有件狀和片狀。

之後是池魚,配搭薑花和蔥花,也可以加上紫蘇花,淡口爽脆。

⭐️真味
真味有兩款。

生蠔小小一隻,入口肥美飽滿,口感順滑,吃起來很鮮甜。

⭐️壽司
這是這餐的魚生。

由兩片薄切左口魚堆疊而成,灑上昆布鹽。

左口魚壽司加上葉的香氣和昆布鹽提味,入口魚肉軟腍鮮甜。

九燴魚是石斑類,魚身放了昆布,吃起來爽脆,口感煙韌。

深海池魚加上柚子皮點綴,魚味突出,入口爽脆。

寒鰤魚加上綠色胡椒點綴,吃起來口感幼滑細膩,口感柔嫩鮮甜,魚脂充沛,很美味。

赤鯥魚魚皮經過炙燒,魚油都滲透出來,入口肉質鮮甜,油脂充沛,加上辣椒調味,很美味。

喜之次的魚皮燒過,加上炸蕎頭絲,入口魚肉有明顯的焦香味,魚脂豐沛。

青森大間大拖羅已經挑走筋,配上京蔥和芥末,中和了拖羅的肥膩,味道更柔美。

北海道鹽水海膽灑上清新的柚子皮,海膽味道清甜鮮美。

鐵火卷用赤身,以提早泡五分鐘醬油,加上紫蘇葉,入口味道不單調。

甜品是岐阜縣的柿子,入口爽脆。

聖誕節去食Omakase 慶祝慶祝 !呢間喺中環區嘅日本料理「鮨淡路」,門面低調有私密感💗而店內裝潢優雅簡約,一走進去,就看到正在準備中嘅日籍主廚Eto San 和他親切嘅笑容。餐廳以昔日有「御食國」美譽嘅兵庫縣淡路島為名字 🥳 係一間結合咗「割烹」以及「手握壽司」嘅料理店👍🏼 割烹🤤是日本最傳統嘅調理方法,主要是利用當造食材透過刀工處理,然後再烹調,去突顯食材同埋海鮮嘅原味道。吧檯共有9個座位,木系家具讓人感覺舒適,另有3間可打通嘅VIP房,每間房設有1張4人座桌。依晚嚟食Omakase 晚餐 ($2200/每位)🤤共有24道菜,非常期待喔!💗我坐在吧檯主廚前方,可以近距離欣賞師傅嘅手藝同功架。日籍主廚Eto San入廚逾40年,經驗真係相當豐富👍🏼一邊看著他以一流嘅刀工去準備食材,一邊品嚐賣相精緻又充滿鮮味嘅料理,係嘆Omakase 嘅一大樂趣。🔶 前菜3款包括有海膽豆腐丶鮪魚皮高湯啫喱凍丶下仁田蔥豚肉卷,3款都好滋味,我最喜歡💗海膽豆腐,海膽同豆腐同樣滑溜,入口有即溶之感,鮮甜度爆燈。而鮪魚皮啫喱凍質感Q彈,好有驚喜。🔶刺身2款當晚有針魚刺身和池魚剌身~分開上💗賣相都好精緻~針魚

🔶 前菜3款

🔶刺身2款

當晚有針魚刺身和池魚剌身~分開上💗賣相都好精緻~針魚切成薄片,魚身透明銀色閃閃發亮,晶瑩剔透,伴以芽蔥,入口鮮甜。

池魚粉紅嫩嫩又肥美,厚切再加格子切法,讓油脂豐潤魚質更具口感👍🏼伴配紫蘇花丶薑蓉丶蔥花丶鮮磨山葵~把鮮味再度提升。

🔶蜆湯

以地蜆煮製🤤加入了油揚丶本菇 ,入口充滿鮮香四溢嘅蜆香,湯頭清澈鮮甜~蜆肉厚身彈牙。

🔶炙燒帆立貝

從主廚手上接來用紫菜包著嘅炙燒帆立貝 ,北海道帆立貝加入了薑汁和醬油去炙燒🥳微微燒至金黃半熟狀,啖啖厚肉,鮮甜彈牙。

🔶煮蠔

以Shabu Shabu煮製保留原汁原味,蠔味濃🦪入口鮮嫩,肉厚飽滿 Juicy,加入了酸汁更清爽宜人~

🔶香箱蟹甲羅蒸

精緻擺盤好吸睛💗來自乒庫縣嘅香箱蟹,正是當造之時~蟹籽蟹肉份量都多,蟹籽質感輕爽,蟹肉味濃鮮甜~ 底部鋪滿誘人甘香嘅蟹膏,蟹迷一定好滿意喔!🤤也可以按喜好蘸點蟹醋,或者以少許檸檬汁提鮮。

🔶男爵芋鰻頭九条庵

造型精美嘅煮物,以男爵芋泥搓成圓狀,包著鳗魚冬菇餡料,伴以蔥汁,入口薯香滿滿,煙韌入味。

🔶手握壽司 8貫~

跟住落嚟有8款壽司,亦係欣賞師傅功架嘅時候🥳當日廚師發辦嘅壽司有左口魚丶黑鯥魚丶火炙赤鯥魚丶喜知次丶深海池魚丶拖羅等等,整體都鮮味一流,令人非常滿足。

其中我特別喜歡喜知次,伴上炸蕎頭,魚脂肥厚,魚味濃。另外還有拖羅是我的至愛💗 厚切肥美,入口滿有濃郁魚油香。

🔶北海道鹽水海膽伴白蝦

以小碗盛著,可以用匙羹稍微拌好再放入口,海膽極致鮮甜,在口裡溶化那順滑口感讓人難忘🤤 鮮味盡現。

🔶鯖魚 押壽司

由主廚親手遞上,於醃製鯖魚最上位置鋪上了一層半透明晶凝通透嘅昆布,魚味濃郁,鮮味跟醋味非常搭配。

🔶其他~

之後還有呑拿魚鉄火卷 丶金黃輕脆嘅Tempura丶 暖胃嘅味增湯和聖誕限定嘅甜點,非常豐富,大滿足!

感到是次晚餐非常高質豐富💗服務也非常貼心,服務生十分殷勤有禮,除咗對每一道料理都充分介紹之外,每個細節都做得很妥善。

整晚在和諧舒適嘅氣氛下用餐,主廚除了功架一流之外🥳還很和藹親切。食完晚飯準備離開之時,已完成工作嘅主廚還跟服務生一起👍🏼在門前跟客人謝別,高級餐廳卻有這麼暖心嘅服務,確實讓客人有賓至如歸嘅感覺。

歌賦街向來多野食, 今日車車係上環做完野就睇下有咩好西, 發現好耐都無好好善代自己於是好即慶加任性咁決定一個人去食我呀媽家姐! 入到去見到長長嘅長枱, 淺木色調嘅環境好舒服, 今日嘅lunch由慶師傅負責, 全程都有傾有講, 除左認識多左日本淡路島嘅食物文化, 仲學左揀食材嘅知識, 一個人食其實都唔會悶, 反而幾enjoy個過程 🌟前菜前菜有三款:玉子豆腐軟滑結實, 高湯味道滲哂入去洋蔥慢煮牛肉牛肉口感軟腍, 牛味濃郁, 洋蔥鮮甜味帶入牛肉之中黑胡麻豆腐上面係蜜糖豆同wasabi, 豆腐黑胡麻味濃郁中帶淡淡豆香, 豆腐口感帶點煙煙韌韌嘅口感, 非常特別 季節性刺身🌟鹿兒島鰹魚九洲師傅將外皮微微燒過會香口d, 同時令口感更豐富, 上面仲有紫蘇葉, 而薑入面有醋所以顏色帶啡, 無咁易壞, 鰹魚肉質柔嫩鮮甜魚味濃郁, 配搭淡路島嘅洋蔥爽甜清脆唔辣, 而柚子酸汁令味道清新, 又唔會蓋過左佢嘅鮮味非常開胃, 同蒜亦好夾, 師傅仲話如果係日本食會配搭蒜片食🌟九洲伊佐木因鱗片花紋形似家雞所以港稱雞魚嘅伊佐木上面磨左少許柚子皮, 滴少少青檸汁, 加d紫蘇花一齊食味道更突出, 亦可配搭旁邊嘅青瓜花一齊食

🌟前菜
前菜有三款:
玉子豆腐
軟滑結實, 高湯味道滲哂入去
洋蔥慢煮牛肉
牛肉口感軟腍, 牛味濃郁, 洋蔥鮮甜味帶入牛肉之中
黑胡麻豆腐

季節性刺身
🌟鹿兒島鰹魚

🌟九洲伊佐木
因鱗片花紋形似家雞所以港稱雞魚嘅伊佐木上面磨左少許柚子皮, 滴少少青檸汁, 加d紫蘇花一齊食味道更突出, 亦可配搭旁邊嘅青瓜花一齊食, 魚肉質感較結實, 車車比較中意柚子皮紫蘇花一齊食味道更清新, 而旁邊嘅淡路島蘿蔔絲亦唔可以錯過, 食落同平時食嘅好大分別, 口感爽脆爽,清甜無渣

🌟慢煮室津蠔
室津蠔外層香脆可口, 醬汁帶點辣味, 食落蠔肉creamy鮮甜飽滿多汁, 蠔味濃厚, 旁邊仲有淡路島洋蔥同昆布, 沾埋醬汁幾好味

🌟山葯海膽杯
海膽杯分成3層, 底層係質感比淮山厚嘅大和芋, 中層係整碎左嘅秋葵再加入硯水同木魚水混合而成, 而最頂層就係北海道鹽水海膽同果茄, 食左果茄之後再混合食, 黏黏嘅口感帶海膽同魚子嘅鮮味, 清涼醒胃

🌟九洲目光魚
目光魚炸左之後有少少似九肚魚, 但比九肚魚好食幾倍, 炸粉好薄, 外脆內軟, 魚肉非常柔嫩, 調味剛好, 連魚入面嘅骨都可以食用, 加點青檸汁一齊食更好味, 最後先食旁邊嘅日本青椒仔, 味道唔太辣, 亦唔油膩, 有少少爽脆嘅口感

🌟炸蓮藕餅
蓮藕餅外軟內脆, 入面有一粒粒嘅蓮藕碎, 食落幾有口感配上海苔汁, 百合同櫻花蝦混合一齊食用, 味道柔和適中, 帶微微酸味, 清新開胃

🌟壽司
兵庫縣手釣池魚
魚肉較為結實, 魚味更濃

粒子魚
賴户內海嘅粒子魚(港稱石九公), 口感紮實, 師傅特意唔落醬油, 改為用昆布鹽, 山椒葉令白身魚更提鮮

石湖鯛
配搭紫蘇花同淡路島炒過嘅洋蔥碎, 同樣無醬油, 食落魚油豐腴, 味道帶咸咸地之後會慢慢食到魚嘅鮮甜味

熊本大池魚王
上面擺左少少靚昆布, 魚肉滑溜帶甜同昆布好夾

喜之次
五大名魚之一嘅喜之次上面放左炸橋頭絲同炸過嘅紫菜絲, 微微燒過令其更香口, 魚油滿溢, 肉質柔軟

拖羅卷
中間夾住厚拖羅, 入面仲加入左溫室牙蔥, 竹碳鹽, 同埋帶微微辣嘅Wasabi莖, 食落更惹味

赤睦魚
屬五大名魚之一嘅赤睦魚沾上魚干醬同柚子胡椒後味道較濃, 質感十分柔嫩富油香,師傅加左魚干醬後再燒, 味道更香

海膽
北海道三重縣海膽, 同樣磨左少量柚子皮, Wasabi 同醬油, 海膽極creamy, 濃郁鮮甜

手卷
紫菜用碳爐輕輕燒過令其更香脆可口, 入面包住滿滿嘅拖羅蓉, 入埋7色芝麻同蔥, 食落口。感豐富, 油香滿溢

🌟味噌湯
味噌湯由3種麵豉整成分別係白麵/赤麵/西京麵豉, 入面仲有河硯令味道更鮮甜

🌟靜岡蜜瓜
蜜瓜果肉清甜多汁好好味
2022-06-05
🔸淡路島喺日本有「食材寶庫」嘅美名🥰由海鮮,牛肉,水果,甚至到洋蔥都有與別不同嘅特色。咁如果一餐廚師發辦係主打淡路風味,會有咩唔同呢?🤩我感受到嘅係,除咗基本刺身壽司呢啲之外,今次食到嘅炸物,煮物,燒物等等嘅料理手法都更加全面,唔會比魚生搶晒射光燈,而師傅善於利用一啲小變化去突顯食材個性,都係令人大拍手掌👏🏻🔶~松~ 夕食 $2200🔶▪️季節前菜▪️季節刺身▪️清湯▪️珍品▪️蒸/煮物▪️手握壽司8貫▪️卷物▪️燒物/炸物▪️玉子燒▪️麵豉湯▪️季節果物🔸前菜已經感受到個料理全面性,有個海膽杯撈咗蜆水微甜口感佳👍🏻最大驚喜係有個炸倉魚肉質十分嫰滑,外脆內軟❤️🔸刺身一次過嚟,擺盤靚,色香味俱全。車海老嘅鮮甜程度算係我人生食過數一數二😍咁拖羅唔洗多講係好肥美嘅,但一定要提有個好特別嘅笠子刺身(港稱石九公),肉質細膩又彈牙,印象深刻😎🔸鱧魚湯都比較少飲到,其實係門鱔。十分清甜,巧妙咁安排喺食完刺身之後清一清腸胃再繼續迎接之後嘅料理👍🏻🔸之後接住落炸目光魚同慢煮熊本和牛。和牛外面有微焦香但入面仲係粉紅色,火喉拿捏就係勁🔥但炸目光魚係更有驚喜,佢有啲似炸九肚魚咁熱辣辣連細骨入口一齊食,味道濃又香👏🏻🔸慢煮四國鮑魚係

🔶~松~ 夕食 $2200🔶
▪️燒物/炸物
▪️玉子燒
▪️麵豉湯
▪️季節果物

🔸慢煮四國鮑魚係我全餐最愛之一🤤首先我未食過鮑魚可以烹調到咁軟身嘅口感,其次係佢用鮑魚膏整咗個汁調味錦上添花好正❤️

🔸手握壽司部分可以欣賞師傅強勁嘅手藝。稀有青柳貝同赤貝有啲似,但有更強烈海水香氣;然後人生第一次食瀨尿蝦壽司好多蝦膏一流;海膽係北海道馬糞膽,濃厚甘甜,回甘強😋

🔸玉子燒係用咗兵庫縣嘅日本雞蛋王者,蛋香完勝平時食到嘅玉子燒❤️然後好鍾意佢最尾係用日本時令生果埋尾,比起用甜品,更加解膩同舒服,哈密瓜大愛🤤

🔸服務係滿分,好到不能再好 (但無加一)
2022-05-31 11 瀏覽
又是上班的日子⋯⋯工作壓力大,好好善待自己食個靚靚午餐不用收加一服務費的廚師發板,卻有五星級的服務👏👍🥳————————-🌲竹:午餐(18道菜)😇1⃣️季節前菜(3品):2⃣️季節刺身:3⃣️珍味:4⃣️煮物:5⃣️手握壽司🍣(8貫):6⃣️卷物:7⃣️麺豉湯:8⃣️季節果物:—————————-先來一個梅酒梳打給這個愛喝酒的我,不過當然我會選擇一些好酒才喝呢!😛(一)大蜆的甜➕嫰滑無比的肉➕新鮮的一道菜已發揮了日本師傅的功架👍(二)一個看落去像甜品的前菜,但吃下去又帶一點微辣的感覺,咬落去的滑溜溜就是好吃😋(三)一個看似豆腐,吃下去又不像豆腐,但確實又是豆腐的一個前菜,自家製的口感煙煙靭靭的又彈牙的感覺👍—————————🐟𩶘魚刺身的新鮮、肉質的彈牙感覺,鮮甜味美😋————————-🦪外皮鬆化入口即溶的新鮮甜美的蠔,又大隻又美味,咬下去內裏熱辣辣的😋———————🍵用海苔百合做的一個蛋湯,有着百合的清香,一個有心思又特別的食法————————🍣8貫的手握壽司🍣,每款都有心思,有特別,每款都吃着不同的味道,不同的鮮味、不同的配搭、刺身壽司🍣都是限定季節,所以每次吃都由廚師發板季節的限定———————🌮香噴噴脆卜卜的日
又是上班的日子⋯⋯
工作壓力大,好好善待自己食個靚靚午餐
不用收加一服務費的廚師發板,卻有五星級的服務👏👍🥳

————————-
6⃣️卷物:
7⃣️麺豉湯:
8⃣️季節果物:
—————————-
先來一個梅酒梳打給這個愛喝酒的我,
不過當然我會選擇一些好酒才喝呢!😛

(一)大蜆的甜➕嫰滑無比的肉➕新鮮
的一道菜已發揮了日本師傅的功架👍

—————————
🐟𩶘魚刺身的新鮮、肉質的彈牙感覺,鮮甜味美😋

————————-

————————
———————
🌮香噴噴脆卜卜的日本珍珠米做的卷物,吃得實在滋味
——————

🍚日本海膽的鮮甜美味,配上飯加埋一起吃啖啖的鮮,啖啖的甜
———————
🥣三款日本麵豉做的麵豉湯.。加入了鮮甜的蜆肉,味道就更加鮮上加鮮
———————
🍈靜岡的蜜瓜做甜品🍈,最後一道的甜品也吃得心也甜了。

———————-
優悠自在嘆午餐…..淡路甘露在中環
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-05-16 83 瀏覽
用一張去日本的單程票的價錢來吃一頓Omakase, 體驗簡直不要太好。 聽朋友介紹,中環有一間寶藏餐廳,廚師是日本師傅,非常低調,絕對值得去嘗試。於是決定來吃一餐,滿足味蕾和好奇心。於是提前很久預約,終於有了位置。 位置有些隱秘,但越是這樣,越激發我探索的慾望。簡單的門頭,推開門,師傅已經笑臉等候多時了。很慈祥的老師傅,專業匠人的形象,讓我想起來大名鼎鼎的壽司之神,瞬間覺得一切都值得了。雖然我們不能去旅行,但是可以把日本師傅和食材一起運來香港,品質和體驗是一樣的好,又省錢省時間了。 頭盤是三道開胃菜,具體的名字已經不記得了,但是口感記得非常清晰,牛肉鮮美入味之餘又不塞牙齒,精美的菜凍,口感清爽。 接著是天婦羅生蠔,非常肥美😋好吃,因為加入了柚子,所以,沒有的腥味取而代之的是,柚子的清香,不得不佩服老人家的功力。 印象最深的是十款壽司,每一款的味道都不一樣,層次分明,又各有特色。很精細的差別,真是要靜下心來細細品味。 我自己是非常挑剔又非常敏感的,這是第一次,有師傅的調味,讓我很滿意,他對於每一種食材的把控都剛剛恰到好處。不會讓一種味道搶了風頭,卻又讓每種調味互相補充,互補作用下,整個壽

我自己是非常挑剔又非常敏感的,這是第一次,有師傅的調味,讓我很滿意,他對於每一種食材的把控都剛剛恰到好處。不會讓一種味道搶了風頭,卻又讓每種調味互相補充,互補作用下,整個壽司的味道達到了一種平衡。

我一邊吃飯一邊在思考,如何可以將自己的工作做到極致,如何可以像壽司之神一樣,熱愛自己的工作。或許,我需要再多吃幾次淡路,來找找靈感。

淡路
中環歌賦街39號地舖
2022-01-05 202 瀏覽
完成手頭上大project,終於可以放假抖下~即刻book位食返餐高質嘅Omakase好好獎勵自己!揀咗呢間位於中環歌賦街嘅淡路Sushi Awaji,淺木色裝潢配搭柔和燈光,簡約舒適,L形BAR枱設計可以同師傅直接交流~由接待、入座、用餐期間,師傅同店員都非常細心體貼又有禮,會一直留意著客人各樣需要,成餐飯都食得好愉快,感覺好窩心~前菜海膽雞蛋豆腐雞蛋豆腐嫩滑無比且充滿蛋香,面頭附上一口size 既芥末海膽,細膩回甘,層次豐富。九州熊本豚肉豚肉肉質細嫩鮮甜,配以下仁田蔥、菇菌同煮,湯頭特別清香滋味。吞拿魚魚皮啫喱凍晶瑩Q彈,口感好得意,混以博多萬能蔥、辛味噌,帶點微辣,清新又開胃。針魚刺身切得好透薄,師傅刀工一流,魚味略淡,但味道鮮甜無比。入口結實彈牙,油脂優厚,伴以芽蔥提味,好清新呢。寒鰤魚刺身寒冷冬季捕獲既鰤魚特別肥美緊實,滿滿油脂,入口特別柔嫩飽滿,配以紫蘇花、薑花,更能提鮮。秋葉縣大蜆清湯食完兩道刺身飲返個湯暖暖胃,來自秋葉縣既大蜆味道鮮甜且爽滑,湯頭加入菇菌、小椰菜等更清為香。酸汁蠔選取來自兵庫縣淡路島出產嘅生蠔,蠔身比較爽滑,口感creamy,以柚子醋、土佐醋同煮,酸咪咪
完成手頭上大project,終於可以放假抖下~

即刻book位食返餐高質嘅Omakase好好獎勵自己!

揀咗呢間位於中環歌賦街嘅淡路Sushi Awaji,
淺木色裝潢配搭柔和燈光,簡約舒適,
L形BAR枱設計可以同師傅直接交流~

由接待、入座、用餐期間,師傅同店員都非常細心體貼又有禮,
會一直留意著客人各樣需要,成餐飯都食得好愉快,感覺好窩心~

前菜
海膽雞蛋豆腐
雞蛋豆腐嫩滑無比且充滿蛋香,
面頭附上一口size 既芥末海膽,
細膩回甘,層次豐富。

九州熊本豚肉
豚肉肉質細嫩鮮甜,
配以下仁田蔥、菇菌同煮,
湯頭特別清香滋味。

吞拿魚魚皮啫喱凍
晶瑩Q彈,口感好得意,
混以博多萬能蔥、辛味噌,
帶點微辣,清新又開胃。

針魚刺身
切得好透薄,師傅刀工一流,
魚味略淡,但味道鮮甜無比。
入口結實彈牙,油脂優厚,
伴以芽蔥提味,好清新呢。

寒鰤魚刺身
寒冷冬季捕獲既鰤魚特別肥美緊實,
滿滿油脂,入口特別柔嫩飽滿,
配以紫蘇花、薑花,更能提鮮。

秋葉縣大蜆清湯
食完兩道刺身飲返個湯暖暖胃,
來自秋葉縣既大蜆味道鮮甜且爽滑,
湯頭加入菇菌、小椰菜等更清為香。

酸汁蠔
選取來自兵庫縣淡路島出產嘅生蠔,
蠔身比較爽滑,口感creamy,
以柚子醋、土佐醋同煮,酸咪咪好特別。

薑汁醬油燒帶子
以香脆紫菜包住經炙燒既帆立貝,
肉身肥厚,大大隻,鮮甜無比,
第一次試配薑汁醬油,出奇地夾!

香箱蟹
將蟹肉、外子、內子、蟹膏放於小甲殼中,
鋪滿蟹籽、蟹肉等,賣相相當吸引!
蟹肉鮮甜,口感豐富,外子粒粒分明又爽彈;
內子即蟹黃,濃郁甘甜,蟹膏溫潤順口。
沾以薑醋及酸汁同吃,味道剛好。
伴碟有酸蘿蔔、蓮藕,爽脆有口感。

男爵芋薯仔
包裹准山、百合、海鰻,
入口軟糯煙韌,薯香十足。
茨汁以京都九条蔥、芥末製成,
伴以薯仔同吃,味道更添層次。

九繪魚壽司
冬季當造既九繪魚為稀有深海魚類,
富含膠質,肉質厚實有彈性,
入口肥美爽脆又不失清爽感。

左口魚壽司
魚油豐富,鮮味甘香,
面頭仲有一小件火炙左口魚裙邊,
油分更為豐厚,入口濃郁甘香!

手鈞池魚壽司
魚香味濃,脂厚油香,豐潤帶爽~
配萬能蔥、薑蓉同食更能提鮮。

深海大池魚壽司
入口充滿魚油甘香,
口感鮮甜爽滑,油香四溢。

赤陸壽司
肉質香滑肥美且膠質豐富,
配以麵豉、米、瓜類、辣椒煮成之三星醬,
大大提升口感及味道層次~

喜之次壽司
每次食OMAKASE最期待既就係喜之次!
經火炙後迫出油脂,魚香特別豐腴,
香口味濃,又嫩又滑,實在令人回味無窮!
面頭有炸得香脆既橋頭絲,好惹味~

青森縣大間拖羅壽司
經熟成後魚香更濃,
佈滿精緻魚油花紋~
大間拖羅魚香持久,
滿口甘香,鮮甜無比!

海膽白蝦壽司
北海道鹽水海膽無經加工,
口感豐腴,濃厚甘甜,入口即溶~
白蝦來自虎山縣,肉質鮮嫩甜美!

天婦羅
沾上一層薄薄炸粉,金黃酥脆,
有蝦頭、青椒、舞茸、蝦,
鮮美多汁夾雜淡淡甜香,
尤其推薦蝦頭,濃香又鮮味!

清森縣赤身拖羅卷
赤身拖羅脂肪比例較少,魚香持久,
質感較結實,甘甜鮮美魚味濃!

兵庫縣第一雞蛋
雞蛋加入糖、木魚碎再卷7層製成,
綿密蓬鬆又香甜,充滿濃濃雞蛋香,層次相當豐富!

味噌湯
非一般既味噌湯有齊白味噌、西京味噌、赤味噌,
鹹甜得宜,清新暖胃,好有驚喜!

季節果物
富山杮配靜岡蜜瓜,
杮肉柔軟多汁好JUICY,
蜜瓜果肉軟滑,入口如蜜香甜~

2021-12-28