2023-10-21 327 瀏覽
早幾日喺天后買咗呢間嘅麻辣涼粉同小食返朋友屋企食,價錢實惠而且味道唔錯,啲嘢食夠辣,超級啱我呢啲冇辣不歡嘅人👍🏻👍🏻夫妻肺片 美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)入面嘅牛肚牛展豬耳都好入味,辣度啱啱好,加咗少少醋非常開胃,份量亦都好多👍🏻任選涼麵或涼皮美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)涼皮滑身得來有啲煙韌,入面加咗花生、芫荽、青瓜絲、豌豆、紅蘿蔔絲、芽菜,配料非常豐富,仲有一粒鵪鶉蛋🤩

夫妻肺片
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

任選涼麵或涼皮
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)
2023-09-18 183 瀏覽
If you're a fan of spicy food, you have to try this Sichuan takeaway shop in Tin Hau🌶️ Their spicy cold noodles and toppings were absolutely delicious and I loved the variety of veggies and meats to choose from. And those homemade vegetarian dumplings? They were bomb! Especially when paired with their irresistible garlic oil😋.依加天氣長期又熱又焗真係唔想再食熱嘢,早幾日經過 @yanlin4958 就外賣咗返屋企食,估唔到幾有驚喜😛 二人餐可以自選涼拌五餸、兩款手工麵食同一款小食,涼皮涼麵都有唔少配料如青瓜絲、芽菜、蔬菜絲等等,涼皮甚至多咗粒鵪鶉蛋~ 反而最有驚喜嘅係即包素菜餃,餃子包滿雜菜絲、木耳同粉絲,調味幾有客家人自己係屋企包嘅味道,推介!👅
外賣自取
夏日炎炎🔥 熱到無咩胃口都唔想食熱嘢,有時都想食啲冰冰涼涼嘅嘢食降吓溫🧊 嗜辣嘅我就搵到涼小姐呢間專做涼拌手工川菜嘅外賣店🌶️ 涼小姐喺天后地鐵站附近,位置方便~ 細細間外賣店家庭式經營,透明嘅櫥窗可以睇到小店製造食物嘅情況,乾淨又放心😚😋食物🍽️ 二人套餐 $118🥡 自選五餸 (三素兩葷) - 豬踭肉🐷|牛肉🐮|蓮藕片|雲耳|海帶絲🌶️ 自選涼麵/ 涼皮 - 兩份🐽 自選小食一份 - 小酥肉🥚 燒椒皮蛋 $28二人套餐超豐富🔥 自選五餸有菜有肉夠晒豐富~ 牛𦟌燜得幾香夠入味🐮 豬踭肉(熏蹄)口感彈牙有咬口,食到表皮嘅膠質🐷 麻辣嘢點少得蓮藕片同雲耳呢😋 蓮藕同雲耳食到索索聲好爽口,配埋海帶絲真係好正🔥 套餐可以自選兩份涼皮/涼麵🍜 超推薦麻辣涼皮🌶️ 涼拌涼皮煙煙韌韌,香麻惹味,撈勻青瓜絲同花生等嘅配料食飽足感十足😚涼麵同涼皮嘅配料一樣,不過味道同口感就比較普通,推薦涼皮多啲🍜套餐仲可以揀一款小食,仲要份量十足添🤩 小食必食小酥肉!🐽 五花腩好嫩好腍,炸得香酥可口,面頭灑上香噴噴嘅孜然粉,超邪惡😈我另外仲嗌咗一份燒椒皮蛋🥚 溏心皮蛋有流心效果,一啖咬落去好滿足😌 燒椒味幾香,如果再濃味啲

😋食物
🍽️ 二人套餐 $118
🌶️ 自選涼麵/ 涼皮 - 兩份
🐽 自選小食一份 - 小酥肉
🥚 燒椒皮蛋 $28

我另外仲嗌咗一份燒椒皮蛋🥚 溏心皮蛋有流心效果,一啖咬落去好滿足😌 燒椒味幾香,如果再濃味啲就perfect啦😋

💰 價錢
Average price $75/pp
  • 小酥肉
2023-09-01 117 瀏覽
有日放工行去天后見到依間涼拌川菜小店 決定一於去試試因為天氣真係太熱 要食返啲冰冷而又香辣嘅嘢為自己降溫 變得開胃口依間小店位於天后電氣道 佢嘅餐牌有涼拌小食及涼麵或涼皮選擇 佢地仲有自家很餃子(但一早賣曬了😢)決定2人套餐 因為唔使燒腦袋諗食咩二人套餐$118-自選五餸(3素+2葷)<小辣>雲耳+腐竹+萵筍+雞翼尖+豬踭肉豬踭肉好食比想像中淋好多 萵筍好爽口 其他嘢都好入面-自選涼麵/涼皮*2涼皮<小辣>自己個人鍾意涼皮多啲 因為質地滑嘟嘟 而涼麵係黃色幼麵 比較卦汁配料有鵪鶉蛋1隻 豌豆 芽菜 青瓜絲 紅蘿蔔絲 芫荽-自選小食尖椒皮蛋 面頭佈滿尖椒碎加上秘製醬汁超級開胃酸酸地 又唔太辣 正總結:以個價錢嚟講有咁多樣餸 重點係食完冇點樣口渴 真係性價比勁高!
有日放工行去天后見到依間涼拌川菜小店 決定一於去試試

面頭佈滿尖椒碎加上秘製醬汁超級開胃
酸酸地 又唔太辣 正

總結:
2023-08-29
5 分鐘 (外賣自取)
2023-08-21 88 瀏覽
我覺得涼小姐好快會變成 我成日飯堂點解? 平時返工諗唔到食咩就去搵下呀涼小姐涼小姐係位於天后電氣道96號地舖餐廳主打係食川菜為主食物個方面 今次分別點左個三餸涼麵配菜簡左雜菌類 蒜芯 芽菜夏天食涼麵真係一流因為佢辣得出色而且辣辣地係超開胃 無論晚餐定午餐食同樣出色有興趣既朋友仔記得bookmark定Location: Tin HauPrice : $50-$100Environment : takeaway ❤️Yummy : 7/10
我覺得涼小姐好快會變成 我成日飯堂

Price : $50-$100
Environment : takeaway ❤️
Yummy : 7/10
2023-08-20 58 瀏覽
天氣熱辣辣,想食啲開胃惹味的食物, 想起之前朋友介紹過的涼拌菜, 放工搭車過去天后食街。 要順帶一提,好彩之前儲存了食店的whatsapp電話, 去到快速取餐,就可以不用等待。招牌涼拌菜有很多選擇, 肉類和素食有不同的配搭, 選了一個B 😃2肉食+3素食, 金錢肚+牛展+ 西蘭花🥦+土豆絲🥔+ 腐竹, 原本固定配搭已經加埋 芽菜、紅蘿蔔、花生, 選擇小辣 加埋香醋味道香辣辣的, 感覺冰冰涼涼惹味開胃。另外新推出的蒸餃, 重點是即叫即包即蒸, 所以要等待需時15分鐘, 醒目的預早whatsapp點餐, 搭車去到都不用等,時間啱啱好。 餃子外皮非常煙韌,而且皮薄餡多, 40蚊有12隻很抵食。 素餃 係蔬菜和粉絲, 另外點了白菜豬肉餃 ,加咗金蒜油特別香口。

2023-08-19 53 瀏覽
朋友帶到買平靚正外賣返屋企食,二人套餐只需$118,包自選五款涼菜、兩款涼麵或涼皮、一款小食 涼拌菜3素+2葷自選五餸 ,我揀牛展、金錢肚、豆皮、腐竹、蓮藕片。均配搭青瓜絲或芽菜,紅蘿大絲,花生,香菜,一盒分量都幾多,可揀辣度,我揀左BB辣,個人覺得都幾辣,入口麻辣味好惹味! 涼麵涼麵材料有好多肉醬,蘿蔔絲、青瓜絲、芽菜、芫荽,小辣汁辣辣地,夾埋涼伴菜一齊食清新又開胃! 涼皮涼皮唔同顏色寬粉皮,質感Q彈,同樣配料有蘿蔔絲、青瓜絲、芽菜、芫荽同鵪鶉蛋,夏日炎炎我最鐘意食酸辣涼皮 燒椒皮蛋用左流心皮蛋,蛋黃非常流心,加止燒椒碎、新鮮芫荽、辣汁,反而辣度比涼拌菜輕 Overall 外賣價錢實惠,涼皮同涼拌菜適合夏天食.Menu

涼拌菜

燒椒皮蛋

Overall 外賣價錢實惠,涼皮同涼拌菜適合夏天食
Menu

5 分鐘 (堂食)
  • 涼麵
👨🏻‍🍳涼小姐 (天后)📍天后電氣道96號地舖 「繼兩姐妹,又一隱世出色自家手工涼皮🤤」 等男友收工,最近好熱,成日想食涼拌,收工附近搵到呢間「涼小姐」,就去試下😙 $29涼面、涼皮‼️‼️🥲好抵🥲🥲樣樣都想試,老闆話不如叫個2人餐🤣五餸➕涼面、涼皮各一➕仼選小食一份,$118🤤我地再加份餃子🤣🤣12隻$40🥲🥲癲 即叫即整‼️入面好乾淨😳好大冷氣,我地企出面都偷到冷氣🤣老闆炸好小酥肉,話比我地食住等🥹勁好人🫶🏻 🍽️蓮藕片、西蘭花、豆皮 (3素) + 豬肚、牛柏葉 (2葷) (5餸)👍🏻激推西蘭花🥹超爽口,仲要索足哂D汁!!食到停吾到其他未索到D汁,差小小味🙈不過都好好食🤤好新鮮!! 👍🏻🍽️涼面、涼皮原本諗緊要涼面定涼皮好,好彩兩個都有揀!!🥲必食!!我地買完去左東岸公園食,行到好熱🙈坐低先食左一啖涼面,omg‼️好夠凍🥹🥹🥹🥹🥹好爽口,醬汁味道剛好,好開胃!!好少食到咁夠凍的涼面/涼皮!!超fresh!!同老闆講我地吾系好食得辣,幫我地轉左麻醬,好滋味😝差芽菜、鵪鶉蛋未索到味,不過都好食🙈涼皮好似加左?千頁豆腐??吾肯定,但系索哂D汁,好夾,好好食!!🥹🥹 🍽️小酥肉新鮮炸出,超熱辣辣😆老闆知
👨🏻‍🍳涼小姐 (天后)
📍天后電氣道96號地舖

「繼兩姐妹,又一隱世出色自家手工涼皮🤤」

$29涼面、涼皮‼️‼️🥲
好抵🥲🥲
樣樣都想試,老闆話不如叫個2人餐🤣
五餸➕涼面、涼皮各一➕仼選小食一份,$118🤤
我地再加份餃子🤣🤣
12隻$40🥲🥲癲

即叫即整‼️
入面好乾淨😳好大冷氣,我地企出面都偷到冷氣🤣
老闆炸好小酥肉,話比我地食住等🥹勁好人🫶🏻

👍🏻激推西蘭花🥹超爽口,仲要索足哂D汁!!食到停吾到
其他未索到D汁,差小小味🙈不過都好好食🤤好新鮮!!

👍🏻🍽️涼面、涼皮
原本諗緊要涼面定涼皮好,好彩兩個都有揀!!🥲必食!!
我地買完去左東岸公園食,行到好熱🙈
坐低先食左一啖涼面,omg‼️
好夠凍🥹🥹🥹🥹🥹好爽口,醬汁味道剛好,好開胃!!
好少食到咁夠凍的涼面/涼皮!!超fresh!!
同老闆講我地吾系好食得辣,幫我地轉左麻醬,好滋味😝
差芽菜、鵪鶉蛋未索到味,不過都好食🙈

🍽️小酥肉
新鮮炸出,超熱辣辣😆
老闆知我地吾系好食得辣,所以調味粉無加好多,但系已經好夠味!!🥹
酥軟微脆,肉質好腍,超惹味🤤🤤

👍🏻🍽️白菜餃
!!好有咬口🥲
餃子皮本身煙煙韌韌,但系入面個餡都系好彈口🥲🥲點做到的。。
老闆比左金蒜油🤤酸甜惹味,不過點醬/吾點醬都一樣好食🥹🫶🏻
老闆知我地吾食辣,話比我地玩下🤣比左辣椒油🤣🤣叫我地點下🤣🤣好親民
我地點左小小,😭,好辣,癲🤣
中意辣既朋友必加‼️辣到傻了

雖然無得堂食,但系行多幾步就到海旁/東岸公園,有枱有凳有風,夏日黃昏都幾chillchill🤤

#涼小姐 #香港涼皮 #涼皮
白菜餃
小酥肉
2023-08-14
15 分鐘 (外賣自取)
白菜餃
小酥肉
最近天氣炎熱,想吃點清涼的食物,今次就選擇了「涼小姐」。店鋪主打手工川菜涼麵,地方不大,主力做外賣,更有玻璃窗可以看到店員方面的情況,我選擇了一個二人套餐,包括涼拌菜、涼麵和涼皮和一款小食。<二人套餐> $118套餐可以自選五餸,包括三個素菜及兩個葷食。我選擇了萵筍、雲耳和雜菌類,味道清爽可口,店員也很細心詢問可否吃辣。葷食則選擇了豬踭肉、鵪鶉蛋,醃得入味。麵食可以選擇涼麵或涼皮,我當然是每款各一。涼麵是幼麵,較掛汁,質感更能夠帶出味道,不過我更喜歡但涼皮,口感煙韌特別。套餐還可以選擇一份小食,燒椒皮蛋,晶瑩剔透口感軟淋無腥味,加上燒椒味道豐富,推介

<二人套餐> $118

• 燒椒皮蛋
餐廳:涼小姐地點:天后電氣道菜式:川菜餐牌:主打涼拌菜式,有葷有素,都有自選三或者五送麵飯同套餐。呢度都有蒸餃子。提前Whatsapp落單就可以唔洗等外賣。二人套餐$118,包自選三素兩葷餸加任選涼麵或涼皮兩份加小食四選一。自選五餸 - 金錢肚+牛展+萵筍+蓮藕片+雜菌類自選五餸我揀左金錢肚,牛展,萵筍,蓮藕片,同雜菌類。落單後店員就即刻揀料再幫手撈好,可以睇住服務員幫手撈。金錢肚薄切,分量頗多。反而牛展分量相對少d,味道質感都唔錯。雜菌類有秀珍菇有雞髀菇片。蓮藕片同萵筍都好脆口。蔬菜分量多。其他配料仲有蘿蔔絲,青瓜絲同花生米。如需配菜或醬料要加,走或少仲可以提出。我特別要求多d芫荽,果然好多放係面!可選辣度,我揀左唔辣。本身已經有醋味,同埋微微辣,味道幾好。涼麵涼麵原來都有好多料,有肉粒,蘿蔔絲,青瓜絲,芽菜,芫荽同香脆炸豌豆,清新爽脆又香口!涼麵係幼身麵條,都頗彈牙。我叫左唔辣,都有芝麻醬調味,係用膠兜另上,要幾多自己加。不過個麵本身有少少醋,已經夠味。涼皮涼皮係透明寬粉皮,質感味道都好正,有口感,唔會太淋,又滑溜!配料有一隻鵪鶉蛋,蘿蔔絲,青瓜絲,芽菜,芫荽同香脆炸豌豆。燒椒皮蛋
餐廳:涼小姐
地點:天后電氣道

涼皮,涼麵

燒椒皮蛋
小食有小酥肉,燒椒皮蛋,燒椒茄子同薯多多揀。我揀左燒椒皮蛋。皮蛋大概有兩隻,蛋黃非常滑溜,蛋白彈牙,好食!面頭有燒椒碎,辣度剛好,好惹味,最後撒上新鮮芫荽!

等左10分鐘左右就有啦。外賣盒同袋都乾淨衛生。

總括而言,天時暑熱食返餐涼菜,好舒服。走辣味道都幾好。
2023-08-11
10 分鐘 (外賣自取)
2023-08-07 58 瀏覽
居於天后的好友極力推介一街坊涼拌菜外賣店,午飯時間剛好經過,決定買些回公司慢慢品嚐主打涼拌菜,有涼麵、涼皮、麻辣小食及餃子供應,種類多元化有五款自選涼拌菜套餐,多款素食及葷食配料供配搭 三餸套餐可自選兩素一葷!每份涼菜均有蒜水、醋、麻辣、香菜、花生、豌豆、青瓜絲、芽菜及紅蘿蔔絲!可根據個人口味要求加、走或少五餸自選三素兩葷!五種辣度由不辣到大辣,麻辣更開胃燒椒皮蛋無澀味,中間的青辣醬辣得很爽,滋味無窮
主打涼拌菜,有涼麵、涼皮、麻辣小食及餃子供應,種類多元化
有五款自選涼拌菜套餐,多款素食及葷食配料供配搭
三餸
五餸自選三素兩葷!五種辣度由不辣到大辣,麻辣更開胃
五餸
燒椒皮蛋無澀味,中間的青辣醬辣得很爽,滋味無窮
2023-08-07
午餐
三餸
2023-08-07 46 瀏覽
涼小姐G/F, 96 Electric Road, Tin Hau涼小姐賣涼皮, 涼拌菜及小食, 食物幾岩過下口癮$58 五選涼拌菜:,自選餸, 共選了5個, 有2個肉同3個菜。要了青瓜 芽菜 鍋筍 火雞腎,鵪鶉蛋 清新爽脆,叫BB辣好了!$28 小酥肉,炸香架豬肉涼皮質感彈牙, 雙色涼皮似雞絲粉皮, 個底有D醬汁及少許辣油, 配料有一隻鵪鶉蛋,蘿蔔絲,青瓜絲,芽菜,芫荽等, 將佢撈埋一起吃, 開胃之極, 小店CP值高, 食物開胃濃郁, 食辣人仕必試。
涼小姐

涼小姐賣涼皮, 涼拌菜及小食, 食物幾岩過下口癮

$28 小酥肉,炸香架豬肉

小店CP值高, 食物開胃濃郁, 食辣人仕必試。
1K
2023-08-04 46 瀏覽
之前天氣咁悶熱🥵,熱到無咩胃口! 但經過見到天后這家主打涼皮、涼拌菜等小食店,聞到撲鼻麻辣香,所以就買了回家加餸菜式選擇很多,素食葷食超過廿多款,有海帶絲、蓮藕片、牛腱、金錢肚等,可配涼皮或涼麵,另外還有幾款特色小食,如燒椒茄子、小酥肉、薯多多等想要試多幾款,我發現二人餐很不錯五款涼拌菜就揀了萵筍、雲耳、腐竹、豬耳、火雞腎,涼皮涼麵每樣一碗,加小食燒椒皮蛋!涼拌菜加上自家調配醬汁,辣度可以選,惹味香口,不會太重或太鹹,帶有家的味道;而手工涼皮,果然名不虛傳,薄薄地半透明,食落軟滑Q彈。燒椒皮蛋份量很多,望上去已經好吸引,味道麻香清爽這店好有心思,連伴碟的花生也是自己炒的!

想要試多幾款,我發現二人餐很不錯

而手工涼皮,果然名不虛傳,薄薄地半透明,食落軟滑Q彈。
燒椒皮蛋份量很多,望上去已經好吸引,味道麻香清爽
燒椒皮蛋

這店好有心思,連伴碟的花生也是自己炒的!
2023-07-27 50 瀏覽
次次經過呢間涼皮都好想試下,今日終於到此一遊~🥙自選涼拌菜個雪櫃show曬啲涼拌菜出嚟,見到咩都好想試😂內心掙扎佐一番,最終揀佐土豆絲、腐竹、西蘭花、牛展、火雞腎。土豆絲真係好好食呀,好爽口,撈埋啲酸酸辣辣涼拌汁,超開胃。仲有牛展都好正!食開譚仔4小辣,今次嗌佐少辣,覺得啱啱好!老闆仲好窩心咁配佐一兜麻醬俾我哋,撈埋一齊食,超好味!🧊涼皮涼皮真係好煙韌呀,同老闆傾計先知,原來啲涼皮係日日新鮮手工製作,好窩心呀!每碗涼皮都會配有豌豆、紅蘿蔔絲同芽菜,同涼皮好襯。🥟餃子今次仲試佐白菜肉餃,40蚊有12隻即叫即蒸嘅手工餃子,成件事真係抵到癲lor!金蒜油真係好襯啲餃子,隻隻都皮薄餡足!因為佢哋係即蒸,所以就算拎到返屋企食,啲皮都依然有咬口,唔會硬曬。至於啲菜肉餡,調味好正,菜肉比例啱啱好👍🥜炸花生一直都好鍾意呢間涼皮小店嘅炸花生。今日買涼皮嗰陣發現,終於有得賣!二話不說,即刻買佐一盒!拎到返屋企,連阿媽都忍唔住一直食!📍涼小姐📍天后電氣道96號地舖

次次經過呢間涼皮都好想試下,今日終於到此一遊~

🥙自選涼拌菜
個雪櫃show曬啲涼拌菜出嚟,見到咩都好想試😂

🧊涼皮
每碗涼皮都會配有豌豆、紅蘿蔔絲同芽菜,同涼皮好襯。

🥟餃子
金蒜油真係好襯啲餃子,隻隻都皮薄餡足!

🥜炸花生
拎到返屋企,連阿媽都忍唔住一直食!

📍涼小姐
📍天后電氣道96號地舖
今日放半日假,同家人行經天后,見呢間賣涼皮店門口都有唔少人等緊外賣,相信應該唔錯,而我屋企人又無辣不歡,咁就一於買啲返去試下:叫左個套餐B+12隻餃子:套餐B有:可選3素+2葷涼拌(配涼皮/涼麵)今日老闆娘話涼皮俾人訂曬,所以就自動波揀左涼麵👉🏻涼麵係分開盒裝㗎🫶🏻,而且用雜菜拌好調味好,條條麵都掛上辣汁,完美❤️🌟3素菜揀左:蓮藕、萵筍、雲耳涼菜點少得配搭爽脆既拌菜呢,所以蓮藕同萵筍都係我既必點,而雲耳食落又好滑口(溫馨提示:木耳才是爽脆的,雲耳係淋身厚肉啲)🌟2肉菜揀左:牛百葉+豬耳(呢兩款都係我地既至愛❤️❤️)牛百葉分量好平均,唔會食兩舊就無,豬耳切得厚度適中,唔會切得太薄然後配合家人揀左「小辣」呢個辣度以唔食得辣黎講,都係有啲辣,但我家人就話辣度啱啱好,所以口味好個人的,夠辣先夠正宗地道👍🏻👍🏻👍🏻🌟12隻餃子方面,我地試曬3款,個人比較鍾意素菜款同韭菜款,素菜款有驚喜,內裡有粉絲+素菜,店鋪將呢款餃子個調味做得好入味,一啲都唔寡,愛上❤️❤️。韭菜餃子就一向都好啱做餃子,而涼小姐既韭菜餃子我個人覺得好啱怕食完韭菜會口臭既人,呢度既韭菜餃子食完唔太覺得個口腔留有好大陣韭菜餘香😆😆😆另外

叫左個套餐B+12隻餃子:

套餐B有:可選3素+2葷涼拌(配涼皮/涼麵)
今日老闆娘話涼皮俾人訂曬,所以就自動波揀左涼麵

🌟3素菜揀左:蓮藕、萵筍、雲耳

然後配合家人揀左「小辣」

🌟12隻餃子方面,我地試曬3款,個人比較鍾意素菜款同韭菜款,素菜款有驚喜,內裡有粉絲+素菜,店鋪將呢款餃子個調味做得好入味,一啲都唔寡,愛上❤️❤️。韭菜餃子就一向都好啱做餃子,而涼小姐既韭菜餃子我個人覺得好啱怕食完韭菜會口臭既人,呢度既韭菜餃子食完唔太覺得個口腔留有好大陣韭菜餘香😆😆😆另外個餃子汁配左金蒜油,餃子醋配上炸蒜油,超香

老闆娘好好禮貌,包裝又整齊企理,撈涼菜又有個透明玻璃俾客人清楚望到,睇得出好乾淨,食得放心❤️❤️

下次要試埋個涼皮先得,見到圖片介紹好似係店主自己整㗎
B餐+12隻餃子
韭菜餃子
白菜豬肉餃子
素菜餃子
涼拌涼麵
3素2葷既涼拌菜(小辣)
2023-07-25
10 分鐘 (堂食)
B餐+12隻餃子
韭菜餃子
白菜豬肉餃子
素菜餃子
涼拌涼麵
3素2葷既涼拌菜(小辣)
  • 涼麵
  • 自家製餃子