2007-09-07 36 瀏覽
避風塘炒蟹蒜泥粉絲蒸扇貝豉椒炒蜆西蘭花牛肉先讚: 蟹我覺得炸到剛好, 很香口野味, 多肉亦新鮮扇貝勁鮮配料味剛好; 炒蜆若以兩人份量計足夠有餘, 冇乜沙, 豉汁個味鹹dd, 但可以接受.後彈: 牛肉炒得老同韌, 碟花生好稔overall, 小菜一般, 海鮮很不錯, 但要識嗌餸.
避風塘炒蟹
蒜泥粉絲蒸扇貝
豉椒炒蜆
西蘭花牛肉

先讚: 蟹我覺得炸到剛好, 很香口野味, 多肉亦新鮮

後彈: 牛肉炒得老同韌, 碟花生好稔

overall, 小菜一般, 海鮮很不錯, 但要識嗌餸.
2007-09-05 27 瀏覽
2/9 (日)同媽咪,阿嫲去長洲玩見近近地,又見到個牌寫住”海龍王大排檔”,心諗:大排檔會是平價之選掛?!叫了:1.椒鹽大古惑 $682.肉絲炒面 (實價不知,餐牌上無寫,埋單正價 $38)3. 豉椒炒蜆$581.椒鹽大古惑>>> 好細碟, 只有幾隻蝦, 約4隻瀨尿蝦, 2隻青口和3隻切件蟹身和腳(不是大隻的), 全都不是太新鮮的2. 原本是叫肉絲炒面,但來的是豉油王炒面,食食下見不到肉絲就問伙記,佢話上錯咗,我問佢價錢是否一樣,佢話係wor (係落order 時伙記話只肉絲炒面和豉油王炒面)原本諗住一係叫佢改單,一係換番肉絲炒面)跟住佢就話減三蚊,不過其實碟豉油王炒面都好細碟3.碟豉椒炒蜆如其他食家所說:真的有一半以上是只有蜆殼,而蜆肉大多都離殼,又細碟wor另外,拿了茶壺去加茶後,連人影都冇埋,要叫4次才有人拿回來,服務ma ma 埋單一共$162(計埋加一,茶介,酦喬頭,花生,紙巾)以價錢和食物質來說,真的不試也罷
2/9 (日)同媽咪,阿嫲去長洲玩
見近近地,又見到個牌寫住”海龍王大排檔”,
心諗:大排檔會是平價之選掛?!

叫了:
1.椒鹽大古惑 $68
2.肉絲炒面 (實價不知,餐牌上無寫,埋單正價
$38)
3. 豉椒炒蜆$58

全都不是太新鮮的

埋單一共$162(計埋加一,茶介,酦喬頭,花生,紙巾)
以價錢和食物質來說,真的不試也罷
2007-08-30 37 瀏覽
上個月去長洲渡假,踩完單車唔知識咩好,見到三個字就被佢吸引啦,於是就行入去...... 佢D食物就OK啦,特別係魚,好味吧...... 最衰係埋單嗰時!叫在幾碟食物姐,就幾百蚊!▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅唔知下次黎長洲,會唔會黎呢度呢?數下有幾多錢.....▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅
上個月去長洲渡假,踩完單車唔知識咩好,見到[海龍王]三個字就被佢吸引啦,於是就行入去......
佢D食物就OK啦,特別係魚,好味吧......
最衰係埋單嗰時!叫在幾碟食物姐,就幾百蚊!

▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅
唔知下次黎長洲,會唔會黎呢度呢?數下有幾多錢.....
▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅

2007-08-28 30 瀏覽
食物OK吧但好貴!!!
食物OK吧
但好貴!!!
2007-08-27 43 瀏覽
乘船到長洲見到它的廣告牌很吸引,於是晚上便一試。點了HK$198套餐,有蒸点魚、蝦及菜等。味道一般。還點了一枝大啤及白飯,結賬要HK$245,查單後發覺要收加一服務費,認真很昂貴。唯一可取是坐在海邊進餐,但要接受經常有拖拉電動車駛過。此店只可一試,不試也不會損失。
唯一可取是坐在海邊進餐,但要接受經常有拖拉電動車駛過。
此店只可一試,不試也不會損失。
2006-12-09 20 瀏覽
今日一行三人入長洲,兩點幾見肚餓,咪搵間海鮮檔食下野,是但入左間,點知就中招....我地叫左四個菜---蒜蓉炒菜芯:一般,不過不失辣酒煮螺:原本想叫白烚螺,但老細話無白烚,介紹我地要辣酒煮螺,點知食落發覺唔新鮮,就算有酒味都遮蓋唔到d怪味,如果唔係用酒煮,我相信更難入口,份量亦很少豉椒炒蜆:全碟佔左90%都係殼,就算有肉都係甩晒,完全無連住殼的蜆肉長洲炒飯:老細介紹的,所謂的長洲炒飯,原來只係用炸魚片、幾隻蝦、雞蛋、燒肉、燒肉皮、生菜炒埋一堆的飯埋單:$194
我地叫左四個菜---
蒜蓉炒菜芯:一般,不過不失
埋單:$194
2006-04-15 19 瀏覽
portion size is very smallnot cheap not fresheven fried egg---> look very ugly and small plate (egg is cheap ar!)sure that cafe de coral betterthose seafood also not fresh...........
portion size is very small
not cheap
not fresh
those seafood
also not fresh...........
1K
2006-04-10 25 瀏覽
長洲飯店大大話話都食過好幾間,但每間的水準都是差不多-"唔得",呢間都唔例外,以為出面有個大魚缸就會有新鮮每鮮,原來都係不外如是...失望<環境>:2人-4人可選擇坐對海位,幾有漁村風味<食物>:京都骨- 幾好清蒸蟹- 原本叫羔蟹,話無就轉蒸普通蟹- ok豉椒蒸油追- 原本叫白鱔,又話無就轉油追- 肉質較林,不是太好吃,又多骨汽水一罐不設加一

<環境>:2人-4人可選擇坐對海位,幾有漁村風味
<食物>:
京都骨- 幾好
清蒸蟹- 原本叫羔蟹,話無就轉蒸普通蟹- ok
汽水一罐

不設加一
2006-01-02 36 瀏覽
聖誕節共三個家庭去長洲玩, 諗著先在openrice 搵定資料, 以免中招.可惜不知是否已有很多人知道這一個網站的影響力, 故出現了很多鱔稿.我已經好小心, 非會員的當冇睇過, 點知都係中招!一落船, 見12點幾, 係時候食飯, 就去呢間openrice上口碑不錯的食店開餐.一去到時, 唔係好多人, 仲見有一個全日特價嘅坐地大木牌係到. 點知, 老板可能見開始人多, 立即收番埋個牌.都算啦, 入到長洲, 都唔係貪佢平, 帶住一班大大小小9個, 見有位就坐低.叫了約10個菜, 講真, 冇個好食! 海鮮不新鮮, 蝦仁炒蛋用的竟然是完全冇味的急凍貨, 中式牛柳更加不知所謂, 得個色. 招牌嗁魚家海鮮毫無海鮮味, 連魚味都無. 炒碟菜心都求其過人. 你用平價貨, 想賺多D我唔會怪你, 但係都可以用廚藝搭夠. 但我唔知佢哋係冇廚藝丫, 抑或冇心機!唉, 我一路食, 一路尶, 仲之前同人講做咗資料搜集!
我已經好小心, 非會員的當冇睇過, 點知都係中招!
唉, 我一路食, 一路尶, 仲之前同人講做咗資料搜集!
2005-10-11 40 瀏覽
今年生日0黎呢度食!!叫左4個餱:1)芝士焗龍蝦+伊麵底----芝士唔夠香濃,焗0既時間唔夠耐,好似冇焗過咁;2)椒鹽瀨尿蝦----手臂咁長,啖啖肉,好味;3)蒜蓉蒸扇貝----好滑,唔老;4)蝦醬炒通菜----ok啦!果度d蝦醬麻麻地;總括都幾好食0既,上菜上得太快,食唔切,攪到d0野凍晒!冇咁好食
今年生日0黎呢度食!!
叫左4個餱:

2)椒鹽瀨尿蝦----手臂咁長,啖啖肉,好味;
3)蒜蓉蒸扇貝----好滑,唔老;
4)蝦醬炒通菜----ok啦!果度d蝦醬麻麻地;

2005-07-16 27 瀏覽
同女友黎食海鮮~ 叫左三個送:椒鹽瀨尿蝦($78), 芝士焗龍蝦加依麵底($168+$30)同埋蟹肉爬雙蔬($50)頭兩個送好好味!!由其係D瀨尿蝦勁香口~ 但第三個送就麻麻喇~ 冇乜味~不過總體黎講都幾好~可以試下~
同女友黎食海鮮~ 叫左三個送:
頭兩個送好好味!!
由其係D瀨尿蝦勁香口~
但第三個送就麻麻喇~ 冇乜味~
不過總體黎講都幾好~
可以試下~
2002-04-03 35 瀏覽
因為得兩個人,叫得好少.但其中一味椒鹽大古惑要食吓,冇錯,係椒鹽大古惑.大件夾抵食.
因為得兩個人,叫得好少.
但其中一味椒鹽大古惑要食吓,冇錯,係椒鹽大古惑.
大件夾抵食.