2023-03-21 626 瀏覽
放假小編都好需要舒展一下身心,成日食都唔係辦法,偶爾都要落場做下運動行下山,咁先可以大條道理繼續食好西😜今次行呢個西貢入去既大浪灣,中途行到熱辣辣㷫恰恰,就喺perfect timing出現左呢間 海風士多🤩【 山水豆腐花】$20超滑! 超滑,真係超滑!大重要啦,所以無可能唔講3次!本身無咩expectation 但佢既滑驚艷到小編們!而小編平時中意食熱豆腐花但呢間個凍豆腐花竟然咁好食!好有驚喜🥰絕對係對小編做運動既美好回報同動力😆

【 山水豆腐花】$20

絕對係對小編做運動既美好回報同動力😆

2022-10-12 646 瀏覽
呢排秋風、涼涼哋!行山去大浪灣村海風士多補給站!諗住坐低休息一下、鬼知食環署、地政暑喺度啫!冇嘢食住!果個白頭佬話被人投訴喎、等班狗官走咗先!我好彩有鬼通知啫、如果唔係會被人捉到正. 間舖無食物牌. 鄉村地方. 邊Q個會申請.就算去申請, 點會批,做咗拾九幾年, 啲狗官都唔捉啦!而家又話捉我霸政府地喎, 我都霸咗2O年啦、又見拉我、做吓戲,咪收場!等啲狗官走咗、繼續開檔、你睇下!冇壹萬幾仟呎、點做!有人巡果陣. 又有人通知. 繼續冇牌20年. 霸多10年就可以自己地啦.. 條白頭佬吹完.跟住件唔咸唔淡廣東話嘅阿嬸. 食乜嘢?粗聲粗氣大大聲,但啲官又冇出聲?究竟有食物牌?抑或者冇?咪叫個炒飯食.加杯奶茶.唉,好似欠佢錢. 147蚊 超級唔抵食 炒飯有烏蠅、又鹹、杯奶茶完全唔掂!價錢超級貴.招呼極度劣.環境周圍好多飛嚟飛去. 沙灘環境無敵,但士多周圍都係垃圾, 野狗又多. 中途站冇得揀,下次自己帶三文治就算吧
2022-10-08
  • 烏蠅炒蛋、鬧人奶茶
2022-07-06 652 瀏覽
有人聲稱輕鬆遊,用美麗的沙灘來欺騙感情。地圖顯示個半鐘的行程聽落簡單,行到尾段高低起伏異乎尋常。不過直至望見沙灘,疲倦的感覺即散。🏖️見到士多很興奮,點了很多東西吃。坐在沙灘旁的椅子上,望著藍天白雲,彷彿進入另一世界。美食當前,但已成為美景中的配角。食物只是平時的快餐,可是味道已經唔係重點。

2022-06-26
2021-04-09 1406 瀏覽
Went camping the last weekend, it was the Easter holiday so Ham Tin Wan was packed! People everywhere! We camped at the beach after, it’s called Tai Wan 大灣Comparatively less people there. It’s around 10-15mins walk from ham tin wan. We walked back to ham tin wan for an early dinner, the queue at the store was long, ordered a fried udon 炒烏冬, thought we hv to wait for a while but the food actually came out pretty fast! And also tasted better than I expected! P.S. There are only two stores in ham t

P.S. There are only two stores in ham tin wan, my advice is DON’T GO TO THE OTHER ONE. Service there is the worst!
2020-10-19 2034 瀏覽
嚟到呢個補給站,環境舒適,士多居民親切,雖然價錢相對地不會太便宜,但係喺呢個地理位置,我覺得咁樣嘅價錢同埋食物嘅質素係非常合理的,畢竟唔係外面交通咁方便。由西灣亭出發,行到呢度非常肚餓🤣兩個人叫咗一碟星洲炒米,餐蛋公仔麵,炸燒賣和炸雞皮肶+2杯冰檸檬茶。有海景有美食(當日條橋俾水浸左,要行另一邊路先可到達海風士多)星洲炒米都幾大份,足料好味😋餐蛋出前一丁,$40,係好普通嘅嘢不過佢又整得幾好食,午餐肉唔會「薄切切」,仲有兩條山菜:炸燒賣$20,上面有椒鹽,粒粒脹卜卜:後加嘅炸雞皮肶$35;係細隻咗少少,不過係好味的。嚟到呢度相信大家都唔會話對食物嘅質素有非常高嘅要求,行到肚餓食咩都好食🤣不過呢間士多嘅食物係唔錯嘅,坐喺度吹下海風真係幾enjoy~

星洲炒米都幾大份,足料好味😋

炸燒賣$20,上面有椒鹽,粒粒脹卜卜:

後加嘅炸雞皮肶$35;係細隻咗少少,不過係好味的。

2020-04-28 2130 瀏覽
今日同朋友行大浪西灣,行到鹹田灣個沙灘甘我地就諗住喺度休息吓,食下野,享受下陽光與海灘,而呢度咁啱有士多比大家可以補給😂我地決定喺間士多度食埋午餐,咁我哋就叫咗炸雞翼,楊州炒飯同埋乾炒牛河。先唔好講啲嘢食,淨係個feel已經贏晒,陽光與海灘藍天與白雲仲唔正!哈哈講笑當然都要講吓嘢食嘅質素,整體來講三樣嘢食都唔錯,而我覺得最好食嘅就係炸雞翼,炸得夠脆而且雞翼入邊仲有肉汁😋不過講真加埋個海景同沙灘真係冇得彈!不過價錢方面就相對有啲貴。除咗嘢食大家都可以喺士多度補下給,買下嘢飲,零食,休息下。
外賣自取
2018-09-23 2311 瀏覽
八月上旬時曾於朋友在西貢遠足,走到鹹田灣時已是中午時分,見到這間在網上亦有記錄的士多仔,又唔想挨本身準備的乾糧,於是決定在這裡享用午餐,沒想到竟有驚喜。 由於我們三人並不太肚餓,於是叫了兩碟炒嘢share食,亦係平時茶餐廳常見的兩碟———星洲炒米和菠蘿雞粒炒飯 先講下味道,兩碟炒嘢絕對不是預先炒好,上檯時足夠熱辣辣,星洲炒米可以說比一般市區茶餐廳ge好食,叉燒蝦仁都很新鮮,咖喱味亦够重,炒得亦不過於乾身以致難入口 而另一碟菠蘿雞粒炒就是別一番風味,菠蘿的酸甜中和了炒飯本身的油膩感,另成碟炒飯變得很是開胃對於行完山的人來說絕對是一大恩物,炒飯咸淡亦適中,唯獨是雞肉稍有些係淡味,但整體而言也算美味。 價錢方面亦並不過分,地處鹹田灣,入貨都非常麻煩,每碟69蚊已經無可挑剔,店內菜式亦很多。 環境亦不錯,店內亦尚算衛生,坐的位置有遮蔭位,望出去就係無敵大海景,亦很涼爽。 整體而言,這間士多質素確是不低,相信值得各位中意行山露營的人嘗試

星洲炒米
菠蘿雞粒炒飯
2018-08-09
星洲炒米
菠蘿雞粒炒飯
2016-12-19 2993 瀏覽
呢期興行山,週末心思思又想出去行下,就近近地西貢麥2由西灣亭至北潭凹,早上收拾行裝相約朋友由西貢出發…今天天氣不算好,霧大不過好處係吾曬。行到鹹田灣,已經下午3點多,行過沙灘再經過木橋來到士多。遠望連綿的山峰,一望無際的海,潇灑散落的沙灘,在海浪聲伴奏下,被海風捬摸住,仿佛進入了世外桃源⋯⋯有山有水,自然想起山水豆腐花,視覺之外,也順便照顧下味覺的享受。剛好士多有豆腐花賣,於是要了一碗熱豆腐花($15/碗)豆腐花沒有想像中滑,也不夠香,加上沒有提供蜜糖又扣了點分,只好加黃糖,黃糖色素多,不夠甜,總括食完之後是美中不足。豆腐花就不推蔫了,不過聽講炒面或其他食物水準足夠,下次再經過可以一試。

熱豆腐花

今日行山行到腳累,去到中段見到海風士多,諗住坐下食少少野再行。最後一行5人叫左2個小炒,飲野和豆腐花 。始終鄉村加戶外吧...激多蒼蠅係度,所有食物都要每次蓋好先食到。最後張蒼蠅紙有成十幾隻,好人驚食完即走。咸魚雞粒炒飯:好香炒得好好味,份量多同吾咸。勁有咸魚味。炒得夠香同乾身。但要小心實在太多蒼蠅原因。一開就十幾隻圍住,食要小心...菠蘿冰:菠蘿吾少同吾太甜,糖水糖味適中,如果有少少罐頭菠蘿水係度更好飲。星洲炒米:色澤已經十分吸引,味道有咖喱味之餘又吾會太濃味,炒米炒得乾身分明,配料同份量多,上面有少少芝麻係度更漂亮,必食!

2015-11-14
  • 星洲炒米
2015-03-26 1869 瀏覽
一個陰暗的週日, 跟朋友們乘小巴到西灣亭, 行至西灣村再經西灣山落咸田灣時值一點, 朋友想先用餐, 就在這灣的唯一一間士多點餐, 由於朋友知我行山唔想多吃, 所以儘管是5個人都專登叫少一點食物, 本人實在心存感激, 我們點了星洲米, 炒飯及春卷, 最漂亮的是星洲炒米, 料頭用足, 少少辣唔算太油, 炒飯是鄉間最簡單材料的蛋炒飯, 春卷是無乜餡嘅一疊炸春卷皮, 份量全部都ok夠嘅, 但調味則全部都大灑鹽花, 幾咸下, 咸嘅程度會令你想飲汽水嗰種囉,由於吃了東西, 跟朋友商討過後, 我們一致決定從大浪灣邊向蚺蛇出發,上至離尖1/4左右從旁邊過, 落兩大個斜坡後落番蚺蛇拗, 再行經赤徑上番北潭拗搭巴士走人, 五人之中三個都行到牙痛咁聲, 看來下次還是行番平地好一點了
一個陰暗的週日,
由於吃了東西, 跟朋友商討過後,
2015-03-08
2014-01-20 1588 瀏覽
在西貢市中心坐村巴到西灣亭,大概步行1個半小時就能到鹽田灣,其實坡度上下不大,不過體能真的變差了,一個半小時的路程也不輕鬆。在沙灘那邊要行一條人工獨木橋才能走到士多,木橋看來不怎麼安全,不過其實橋下的水超淺,就算掉下去也不會受傷,頂多只是弄濕鞋子而已。比起平常行山會遇見的士多,這裡的食物選擇不少,公仔麵、三文治、炒粉麵飯的當然有,特別的就有咕嚕肉、椒鹽鮮魷等。雖然有不少人推介菠蘿雞粒炒飯,不過當時實在不想吃炒飯,最後就點了一碟椒鹽鮮魷。椒鹽鮮魷($90)。雖然賣相對辦,色澤金黃,一碟賣$90卻不便宜,但地方偏遠,賣什麼都可以比市區裡貴。鮮魷都叫做新鮮,尚算爽口,不知道是不是在西貢海域裡釣的呢?至於炸漿就厚了一點點,而且要自己額外灑上椒鹽,整體只屬還好。最後還是吃不了整碟鮮魷,一碟$90既然不便宜,而且不想浪費食物,所以跟店家要了外賣杯,將吃不完的鮮魷放進杯中打包帶走,這樣更可以一邊行山一邊吃鮮魷,一舉兩得。如果行山經過要去吃東西的話,我會推介這裡,但如果一心只為了品嚐美食而來的話,那可能不必了。其實行了一個半小時的山路來到,又累又渴,又在荒山野嶺,對食物的要求也許有點不一樣吧。

2011-11-20 793 瀏覽
連續幾天失驚無神下大雨,本來也擔心今日的行山活動不能成行,幸而早上起來見天色轉晴,那就照原定計劃向麥徑二段出發。出乎意料之外,太陽伯伯在休息幾天後元氣大增,不停向我們展示威勢。那邊廂,風姐姐亦不甘示弱,呼呼呼地把我們的頭髮吃得亂舞。經過個多小時身水身汗的旅程,眼前呈現一片世外桃源,這就是景色怡人的鹹田灣!!!面對無際的大海、急喘的白浪、蔚藍的天空、潔淨的幼沙,我們放棄了自備午餐,選擇坐在士多稍事休息,欣賞這個無敵靚景。這間士多是半自助形式運作,客人剔紙仔點菜後,便可交到廚房落單,需要汽水的話,可直接從雪櫃中自取。我們點了兩碟小炒,另想加一個菜單以外的烚菜,老闆欣然表示no problem。先來的是菠蘿雞粒炒飯($48),速度竟然拍得上快餐店。飯底算是炒得乾身,亦不算太過油膩。配料當然少不得菠蘿和雞粒,另有雞蛋和雜豆。雞粒有少少粗糙,當然談不上肉汁。菠蘿和其他配料也顯得很吝嗇,有點失望。緊接送來的是叉燒炒麵($48),看見灑在面頭的芝麻便煞是喜愛,它令整碟菜式散發著陣陣的香味。麵條尚是煙韌彈牙,但炒得略為油身。叉燒份量頗多,不過欠缺香惹的肉味,我亦嫌肥膏較多。白菜仔($48)很是清甜,

水清沙幼的鹹田灣
士多就坐落在沙灘上
先來的是菠蘿雞粒炒飯($48),速度竟然拍得上快餐店。
白菜仔($48)很是清甜, 配合另碟上的蠔油,更能嚐到鮮味。
紅豆冰($16)是整餐最差的食物,紅豆不多之餘,質感過份腍身,失去應有的嚼口。
奶的份量相對過多,覺得稀得很,可幸不算過甜。
另一美中不足之處,是在享受優悠午餐的時候,總有一群「不速之客」── 蒼蠅不停騷擾。
只消食物放在桌上,它們便不停向目標進攻。我們忙著一手夾菜,另一手在撥撥撥。
老闆見我們狼狽的樣子,不忙送上蓋子。他幽默的說:「食物太香了,所以很吸引!」
之後老闆亦有親切跟我們攀談,很有鄉村的風土人情味。
邊嘆午餐邊望靚景,賞心樂事也。
邊嘆午餐邊望靚景,賞心樂事也。
士多就坐落在沙灘上
水清沙幼的鹹田灣
2011-07-25 393 瀏覽
OK, So you're probably not going all the way to Ham Tin just to sample the cusine. It's not even as if you have a huge choice of restaurant once you get there. But, let's just assume you "happen" to be at Ham Tin and you fancy a bite to eat. Then like me you'll probably be pretty grateful that this restaurant does pretty mean tasty food. For Dinner we ordered,Black and pepper FishThis dish is amazing! The batter is so crispy and mouth-wateringly good. I'm hungry just remembering how good it was

For Dinner we ordered,

Black and pepper Fish
This dish is amazing! The batter is so crispy and mouth-wateringly good. I'm hungry just remembering how good it was.

Black and pepper squid
Not as good as the fish but still pretty damn tasty

Sweet and sour Fish
After eating this dish I wonder how I'll ever eat sweet and sour pork or chicken again. Damn Tasty

Spring Rolls
Comes with a spicy dip, could do with a little more veg in the filling. But I wasn't really complaining as I scoffed yet another spring roll into my mouth.

Garlic Vegetables
Very garlicy!! But actually considering I'm not usually a fan of these kind of vegetables not bad!

Ginger egg fried rice (Not on the menu but if you ask nicely they'll cook it for you)
The ONLY way to eat egg fried rice, we ordered four plates of this stuff between 12 of us and it was gone in a matter of seconds.

Breakfast;
Egg and ham sandwich
Just what the doctor ordered for my hangover.

The restaurant staff are also pretty helpful; aside from the fact that they hire pretty much everything you could want (tents, roll mats, sleeping bags, parasols, torches, batteries....) and organise speedboats back to Sai Kung, they'll also loan you the use of a cool box for keeping your booze in on the beach.

OK so the prices are a little expensive but what are you going to do? Hike back to Sai Kung for lunch?

Did I mention it had outdoor dining?

Warning: mind the dogs and the children on karts that use the sloping restaurant floor as a racing track. Bring your own mosquito spray.
2011-07-23
生日
  • Black and pepper fish
  • Sweet and sour fish
  • Ginger egg fried rice
聖誕佳節,返左大陸玩左兩日,第三日假期工友們相約行山,地點是麥理浩徑二段。行山除了身心舒泰外,工友們仲話今次會有驚喜,就係行到半路會有好野食,講到食我當然流哂口水,一於奉陪﹗從北潭涌打的到西灣亭,再行入大浪灣,約須一個半小時有多﹗一路上山清水秀,沙灘海天一色,是日四野無雲,天色清新開朗,感覺格外舒暢﹗大浪灣水清而沙細,白茫茫的一片無污染海灘,在香港我估真係無咩地方找到,只有多行山,多走多一里半里,才能感受得到﹗沙灘的上方,便是今次要介紹的海風士多,由於是聖誕假期關係,士多露天座位幾近全數爆滿,好不容易找到張六人枱坐下﹗行了個半鐘,人也有點累,先來杯凍檸樂解解愁,看著沙灘美景,其實唔洗食野來坐下也是值門票價的﹗工友一路上也大嚷這兒的星洲炒米超級好味,就來一個試試,在山野之間有小炒食,三十多元不算貴。米粉炒得乾身,吃落重咖哩香,夾雜著蛋絲、火腿絲、韭黃及蔥等,果真很不錯,比起市區不少小炒店大排檔茶記都要好吃,來海風必試﹗再來是楊州炒飯,用料足,蝦仁、雜豆、叉燒粒等也下得多。飯也炒得粒粒分明乾身,惟鹽下得重手了點。鹵水雞翼自家醃製,雞翼大隻又飽滿。鹵水入味香濃,小食之首選﹗最令的嘖嘖稱奇的是

來這兒是吃景不吃人
從北潭涌打的到西灣亭,再行入大浪灣,約須一個半小時有多﹗

世外桃園
聖誕假期人客自然多
工友推介的星洲炒米
咖哩味重,夠乾身
楊州炒飯
再來是楊州炒飯,用料足,蝦仁、雜豆、叉燒粒等也下得多。
略嫌鹹了一點
飯也炒得粒粒分明乾身,惟鹽下得重手了點。
鹵水雞翼
鹵水雞翼自家醃製,雞翼大隻又飽滿。
夠入味,大隻肉厚
鹵水入味香濃,小食之首選﹗
椒鹽鮮魷
最令的嘖嘖稱奇的是這間士多竟有椒鹽鮮魷出售,在這世外桃園之地竟有我的至愛,無論味道是怎樣也值得加分﹗
能在這地方吃到小炒,仲有咩要求?
即叫即做,要等十五至二十分鐘左右,鮮魷彈牙爽口,脆漿比較薄身,未能做到酥脆效果,椒鹽味亦不算濃厚惹味,可卻在這兒有此出品也算難得了,價錢仲要唔貴,$50有交易,抵食了吧﹗如果不是行山,我估我會開番兩支大啤佐一佐鮮魷,看著美景海洋吹吹水,那是人生的一大樂事﹗
埋單一人$50都唔洗,抵到爆﹗來行麥理浩二段,除了要上蚺蛇尖外,來海風也是一個景點呢﹗
聖誕節
來這兒是吃景不吃人
鹵水雞翼
夠入味,大隻肉厚
椒鹽鮮魷
能在這地方吃到小炒,仲有咩要求?
  • 星洲炒米,鹵水雞翼
1K
2010-11-26 266 瀏覽
星期六, 下午3點來到.只得兩間餐廳, 5 5 波.朋友大都已好攰, 就入來坐下了.反正有位.一坐下, 阿姐好惡地說, 好多人呀, 叫野食要等呀!頓時已冇晒心機!但大家都太攰了, 叫了幾個麵及治.阿姐5分鐘後回來, "冇麵包呀!" (一樣咁惡)所以幾個朋友都轉麵.阿姐又再說, "要等呀!"10分鐘倒就上了. 好采, 都算快.一看, 嘩, 有冇煮架, 我都煮左公仔麵廿年架!又冇麻油?原來攞開了, 在張調味料枱上... 個麵係生既, 好采d 送唔係.但個湯係冇味的, 係水. 我肯定任何人都煮得好食過佢.下次食隔離果間~27蚊買碗咁麵, 自己煮都係好d...
星期六, 下午3點來到.
只得兩間餐廳, 5 5 波.
朋友大都已好攰, 就入來坐下了.
反正有位.
一坐下, 阿姐好惡地說, 好多人呀, 叫野食要等呀!
頓時已冇晒心機!
但大家都太攰了, 叫了幾個麵及治.
阿姐5分鐘後回來, "冇麵包呀!" (一樣咁惡)
所以幾個朋友都轉麵.
阿姐又再說, "要等呀!"

10分鐘倒就上了. 好采, 都算快.
一看, 嘩, 有冇煮架, 我都煮左公仔麵廿年架!
麵係未熟

又冇麻油?
原來攞開了, 在張調味料枱上...
麻油要自己落,阿姐唔會告訴你, 係我攞tabasco意外發現有

個麵係生既, 好采d 送唔係.

湯底冇味如水.

但個湯係冇味的, 係水.
我肯定任何人都煮得好食過佢.
下次食隔離果間~

27蚊買碗咁麵, 自己煮都係好d...