蝦餃:最近旅行發現一本提及廣東點心的書,其中提及蝦餃,餃身摺紋可達13度,且皮薄。宜家點心制作卻沒有以前那麼講究。但是第一次見到打開口的蝦餃,對於一間酒店的中歺廳來說真的令人失望至極。
2024-05-11
  • 黑金流沙包
耐唔耐都見海雲天做promotion,今次見海中盛宴有買一送一就嚟試吓,雖然見網上評價都係一般,但咁抵就即管試吓。星期五晚嚟到都仲有好多空位,可以坐窗邊位,但反光太犀利,其實都唔係好睇到個海景,可能日頭仲靚啲。枱擺得唔密坐得算舒服,但有啲嘈,可能因為樓底比較矮。食物方面,呢個套餐有8樣嘢,連埋+1每人都係$400鬆啲,晚飯嚟講真係抵。(1)鮑魚花膠湯,飲落清清地唔覺有味精(2) 三小碟 - 個燒腩仔好好食(3) 炸帶子(4) 蝦多士- 配沙律菜幾夾又消滯(5) 龍蝦伊麵 - 半邊開賣相同味道都唔錯,啱影相(6) 乳鴿 - 調味差咁啲,太鹹(7) 西蘭花(8) 豆腐配鮑魚 - 鮑魚夠林身上菜次序好似亂咗啲,同埋有啲急有時未食完一樣就上第二樣。食物份量啱啱好,好足夠,但又唔會太飽,最後仲有甜品送😊雖然整體同高級酒店中餐會有距離,但絕對對得住呢個價錢,食得過!

(1)鮑魚花膠湯,飲落清清地唔覺有味精

(2) 三小碟 - 個燒腩仔好好食

(3) 炸帶子

(4) 蝦多士- 配沙律菜幾夾又消滯

(5) 龍蝦伊麵 - 半邊開賣相同味道都唔錯,啱影相

(6) 乳鴿 - 調味差咁啲,太鹹

(7) 西蘭花

(8) 豆腐配鮑魚 - 鮑魚夠林身

上菜次序好似亂咗啲,同埋有啲急有時未食完一樣就上第二樣。

食物份量啱啱好,好足夠,但又唔會太飽,最後仲有甜品送😊

2024-04-09 354 瀏覽
網上平台 購買指定套餐,連加-,每人hk$166 地方舒服,吹水一流,點心樣貌唔係好吸引,不過味道唔錯,亦特別,杏汁灌湯餃,杏汁味重,有魚肚,熱辣辣都幾好味,春卷外貌麻麻,不過個餡就有好多蝦。
網上平台 購買指定套餐,連加-,每人hk$166
2024-04-02 460 瀏覽
海雲天位於九龍海逸君綽酒店內,我們在網上預付了3份「十大至尊點心套餐」,價錢包括了10款點心,當中創新番石榴甘露更是可以任食呢~🤩 當時快閃優惠的價錢只需HKD88,現場需另付茶芥及加一‼️ CP值極高😳「十大至尊點心套餐」餐單:🤍杏汁花膠灌湯餃🤍越南大蝦蟹籽燒賣🤍海雲天蝦餃王🤍黑松露虎蝦春卷🤍菠菜汁菜苗餃🤍黑金流沙包🤍黑白芝麻馬蹄糕🤍創新番石榴甘露(任食)🤍潮州粉果🤍香滑炸脆奶當然不可以expect每款點心都是超級好吃,但以這個價錢來說真的十分超值🫣 當中我最喜歡”黑金流沙包”、”菠菜汁菜苗餃”及”越南大蝦蟹籽燒賣”😋”黑金流沙包”:流心效果一流😚 流沙餡奶香味濃郁順滑💕”菠菜汁菜苗餃”:外皮有彈性,菜苗的清香和菠菜的鮮美互相融合,好滋味~🤤“越南大蝦蟹籽燒賣”:面頭的大蝦鮮甜大隻🍤 外皮柔軟,內餡肉嫩多汁,口感非常豐富👍🏻‼️現在網上只有8大點心套餐✨ (價錢為HKD128,不包括茶芥及加一) 雖然少了潮州粉果及香滑炸脆奶,但仍然非常抵食👍🏻📍海雲天 - 紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店2樓

「十大至尊點心套餐」餐單:
🤍杏汁花膠灌湯餃
🤍越南大蝦蟹籽燒賣
🤍海雲天蝦餃王
🤍黑松露虎蝦春卷
🤍菠菜汁菜苗餃
🤍黑金流沙包
🤍黑白芝麻馬蹄糕
🤍創新番石榴甘露(任食)
🤍潮州粉果

海雲天蝦餃王、菠菜汁菜苗餃、黑金流沙包、潮州粉果
越南大蝦蟹籽燒賣
黑松露虎蝦春卷、香滑炸脆奶、黑白芝麻馬蹄糕
  • 菠菜汁菜苗餃
二個人叫三樣坐買四個鐘,吹水同睇風景係唔錯既選擇。 但要有心理準備,食物質素十分一般,我叫金錢肚可以係變咗酸味。 好多點心係預先蒸好,並非即叫即蒸,你要兩件就夾兩件落個竹籠。 蒸餃既皮太厚,尤其有做形既金魚餃。 廿幾蚊一件點心,好食都算,唔好食既其實同價錢有更多更好選擇。 服務方面認真麻麻,得幾枱客班亞姐無野做就响側邊傾計,大姐,我嚟酒店食就係想靜, 經理唔該攪攪佢。 泊車優惠方面,幫襯400蚊就有一個鐘,800蚊就兩個鐘,但記著要泊酒店下面,隔離商場$30/hr 但無優惠。 備註:酒店住客有8折。唉,早知食樓下自助餐算!!!!!

唉,早知食樓下自助餐算!!!!!
2024-02-05
2024-01-18 976 瀏覽
🧑‍🏫性價比評分:🟢🟢🟢🟢⚫🧭美食體驗:精緻酒店粵菜點心。因為佢係酒店入面的酒樓黎,所以收費都會比較高,但相對應就係人少啲,食物質素高,而且好先進,佢地幾年前就已經係用緊qr code落單了🪑環境座位:靚。比商場的酒樓的確係好睇同埋舒服,落地玻璃係採光最好既,影食物相好簡單就有好效果📸打咭體驗:食物打咭相好易影,但如果想用外面的海景影人像,基本上係唔得,佢非常容易背光,真要影仲要拎番反光版黎搞又或者用閃光墱,太過麻煩。而且影人像黎講唔算好濶落,安靜食野吧。酒店出面的長樓梯係超級打咭位,想影相的話,去定佢地個網睇好參考圖跟住影就得。🍳食物搭配:點心類大部份都好好食
🧑‍🏫性價比評分:🟢🟢🟢🟢⚫
而且影人像黎講唔算好濶落,安靜食野吧。
🍳食物搭配:點心類大部份都好好食
  • 黑金流沙包、叉燒包(即係好似磨菇果個)
2023-12-08 960 瀏覽
位於海逸君綽酒店的精緻點心!朋友在KKday買了$99點心套票包括八款點心茶錢/加一要另外付總共也只是$138/人.竟然有平時少吃到的鮑魚燒賣/灌湯餃還有些新式點心像是脆皮蘿蔔糕/雪山叉燒包等好吃不膩!沒有味精感~最喜歡灌湯餃,不是浸湯餃,真材實料的!也可以享受到維港海景~雖然套票現已加價($138)但還是性價比超高啦!.最後的石榴甘露超鮮甜的!讓我想起Harlan’s 的哈蜜瓜凍湯!是好滿足的一餐~~
位於海逸君綽酒店的精緻點心!

朋友在KKday買了$99點心套票
包括八款點心
茶錢/加一要另外付
總共也只是$138/人
竟然有平時少吃到的鮑魚燒賣/灌湯餃
還有些新式點心
像是脆皮蘿蔔糕/雪山叉燒包等
好吃不膩!沒有味精感~
最喜歡灌湯餃,
不是浸湯餃,真材實料的!
也可以享受到維港海景~
雖然套票現已加價($138)
但還是性價比超高啦!
最後的石榴甘露超鮮甜的!
讓我想起Harlan’s 的哈蜜瓜凍湯!
是好滿足的一餐~~

2023-11-20 930 瀏覽
喺KKday訂咗至尊10大點心套餐,包括•杏汁花膠灌湯餃•斑斕雪山叉燒包•海雲天蝦餃王•賽螃蟹南瓜餃•菠菜汁菜苗餃•鮑魚燒賣•鰹魚碎伴蘿蔔糕•石榴甘露•黑金流沙包•陳皮叉燒酥睇到啲名都已經十分吸引!嗰日朝早原本book咗11點,但因為身體唔舒服,臨時打去問可唔可以改遲,都獲職員彈性安排,十分抵讚!10樣嘢當中,特別要點名讚個黑金流沙包。朋友一咬落去,啲汁已經噴晒出嚟哈哈,所以食嗰陣大家記得要小心!前車可鑑,我好小心搣開個包,入邊係滿滿嘅流沙,超滿足!同埋灌湯餃個花膠絕不馬虎,每碗都有大大嚿,食完會feel到有膠質漿住個口,好幸福呀~另外想提,餐廳環境十分優美,落地大玻璃配無敵大海景。如果獲派到窗邊位,望住海景嘆fusion點心,真係會想坐足一整個下晝!
喺KKday訂咗至尊10大點心套餐,包括
•鰹魚碎伴蘿蔔糕
•石榴甘露
•黑金流沙包
•陳皮叉燒酥
睇到啲名都已經十分吸引!

• 花膠瑤柱灌湯餃
kkday𝟿周年 有很多優惠推出啊~前一陣子就買了海雲天的優惠套餐❥ 至尊十大點心套餐 $𝟿𝟿🝮 杏汁花膠灌湯餃🝮 斑斕雪山叉燒包🝮 海雲天蝦餃王🝮 賽螃蟹南瓜餃🝮 菠菜汁菜苗餃🝮 鮑魚燒賣🝮 黑金流沙包🝮 鰹魚碎伴蘿蔔糕🝮 陳皮叉燒酥🝮 石榴甘露🜚 餃類和燒賣都不錯!!蘿蔔糕幾特別 看外表應該認不出來🤣流沙包效果可以 但如果餡料佔的比例再多些會更佳呢灌湯餃就浸得有點太久 皮一碰就爛了重點是個人真的不太愛杏汁的味道🙈而當中比較差的就是叉燒酥吧~~是吃不到叉燒的味道 也沒有叉燒的蹤影只有類似叉燒蓉或醬在餡內最後的甜品反而有點驚喜♡︎♥︎♡︎味道很清新 °. ꕀ -🜚 這裡環境不錯 有海景 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 即使沒有坐到窗邊位 (像我們一樣)其實也能感受到藍天加海景的景色員工服務也很好❣️🜚 加上茶芥和原價加一 最後人均$𝟷𝟹𝟺 .ᐟ.ᐟ.ᐟ這個價錢 真的超抵啊蒸類點心會一次過上檯吃到中段 很多點心已變凍了但這個價錢的話 我仍然認為整體體驗都算很ᴏᴋ的 ❤︎︎

kkday𝟿周年 有很多優惠推出啊~
前一陣子就買了海雲天的優惠套餐

🝮 黑金流沙包
🝮 鰹魚碎伴蘿蔔糕
🝮 陳皮叉燒酥
🝮 石榴甘露

🜚 餃類和燒賣都不錯!!
菠菜汁菜苗餃

流沙包效果可以 但如果餡料佔的比例再多些會更佳呢

灌湯餃就浸得有點太久 皮一碰就爛了
重點是個人真的不太愛杏汁的味道🙈
杏汁花膠灌湯餃

而當中比較差的就是叉燒酥吧~~
是吃不到叉燒的味道 也沒有叉燒的蹤影
只有類似叉燒蓉或醬在餡內
陳皮叉燒酥

最後的甜品反而有點驚喜♡︎♥︎♡︎
味道很清新 °. ꕀ
🜚 這裡環境不錯 有海景 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
即使沒有坐到窗邊位 (像我們一樣)
其實也能感受到藍天加海景的景色

賽螃蟹南瓜餃
鮑魚燒賣
鰹魚碎伴蘿蔔糕
黑金流沙包
🌕中秋節正日當晚,在九龍海逸君綽酒店的中餐廳「海雲天」,與奶奶一家共享中秋晚餐,同時預祝她的生日。🎂「海雲天」的美麗海景令人心曠神怡,服務員的態度非常出色,讓人感到賓至如歸。 ⛴菜餚的份量雖然小巧精緻,卻能品嚐到多款美食:脆皮乳豬、半肥瘦叉燒、炸豆腐、上湯菜苗、糖醋排骨、菠蘿咕嚕肉、炒麵和蝦子柚皮。外出用餐時特別喜歡點炸豆腐,因為自己難以弄得好;對於菜苗的味道稍感失望;柚皮的風味並不是很令人滿意,或許日後可以嘗試其他餐廳的,畢竟製作過程繁復,不懂亦不會自己弄。叉燒我們選擇了半肥瘦,侍應問我們要「淋叉」還是半肥瘦,這個term我才第一次聽到。這頓晚餐讓人長知識。最後,我們特地為奶奶準備了一個驚喜。雖然侍應把整個蛋糕連盒子端上來🥹,也沒有燃點蠟燭🫢🫣,但無減我們的雅興。我們準備的是開心果口味的蛋糕🎂 綠色的,賣相吸引🎂🌝不得不提,我們超愛這碟酸甜蘿蔔前菜,十分美味!!真的想refill!!

菠蘿咕嚕肉、炒麵和蝦子柚皮。

外出用餐時特別喜歡點炸豆腐,因為自己難以弄得好;
對於菜苗的味道稍感失望;
叉燒我們選擇了半肥瘦,

2023-09-29
生日
2023-10-02 998 瀏覽
海雲天當日跟團去玩,食足十個點心都係$118😋💛鮑魚燒賣足料,上面有大隻鮑魚,入面有蝦,淡淡滿足💛黑金流沙包一咬落去入面好流心,好好味!💛菊花炸春卷外脆內軟,裡面係足料蝦肉,好好味😋💛招牌金魚餃味道同蝦餃一樣,但造型上有加分!💛叉燒腸粉腸粉滑,加上叉燒,味道唔錯😋另外仲有紅棗糕、蘿蔔糕、煎糯米雞,全部味道都唔錯😋.價錢:$118當日跟團去玩,包玩包食都係$118,真係抵到好誇張😂
海雲天
當日跟團去玩,食足十個點心都係$118😋

💛鮑魚燒賣
足料,上面有大隻鮑魚,入面有蝦,淡淡滿足
💛黑金流沙包
一咬落去入面好流心,好好味!
💛菊花炸春卷
外脆內軟,裡面係足料蝦肉,好好味😋
💛招牌金魚餃
味道同蝦餃一樣,但造型上有加分!
💛叉燒腸粉
腸粉滑,加上叉燒,味道唔錯😋
另外仲有紅棗糕、蘿蔔糕、煎糯米雞,全部味道都唔錯😋

價錢:$118
當日跟團去玩,包玩包食都係$118,真係抵到好誇張😂
  • 蝦餃
「8道」點心套餐: 👎🏻陳皮叉燒酥 皮唔夠酥唔夠香、無陳皮味都冇叉燒味,完全唔知食緊咩餡🤏🏻皇牌杏汁灌湯餃灌湯餃浸得太耐令到餃皮過軟爛,口感好差!本身一般杏仁味,但同餃漏出嚟的肉汁混合後,反而帶出鮮甜味👍🏻餃入面有粒迷你罐頭鮑魚仔😂 👍🏻筍尖蝦餃皇餃皮厚左d同唔夠煙靭,入面蝦仁比例多同大粒,加番分!🤏🏻櫻花蝦潮州粉果無櫻花蝦的香味,就係一粒普通粉果😂 👍🏻湖箔金魚餃造型可愛、打卡一流,味道其實同蝦餃有少少相似,但肉更飽滿同彈牙!🤏🏻鮑魚燒賣皇鮑魚同埋燒賣比例係一比一。上面係較靭的罐頭鮑魚,下面就係一般的豬肉燒賣!不過不失無太大感覺的一個點心🙂👍🏻黑金流沙包點心姐姐一炮過上晒所有點心,所以食到流沙包已經凍晒,本身都無預料仲會爆漿‼️點知一咬開香濃的流沙蛋黃漿爆晒出嚟,漏到下巴都有😂好驚喜‼️蛋黃漿好香,咸甜的味道真係好好食🤤👍🏻創新番石榴甘露食完前面7樣點心後先會上甜品!初頭覺得甘露上面好多泡,外貌好一般😵但估唔到番石榴味好香濃都無假生果的味道,入邊仲有啲番石榴粒增加口感😍👍🏻作為番石榴愛好者之一好鍾意,一路食住冰涼嘅甘露一路睇住藍天白雲同海景真係一流👍🏻 今次套餐我係KKday賣,💰128
「8道」點心套餐:

陳皮叉燒酥

👎🏻陳皮叉燒酥
皮唔夠酥唔夠香、無陳皮味都冇叉燒味,完全唔知食緊咩餡

皇牌杏汁灌湯餃

🤏🏻皇牌杏汁灌湯餃

筍尖蝦餃皇、櫻花蝦潮州粉果、湖箔金魚餃

👍🏻筍尖蝦餃皇
餃皮厚左d同唔夠煙靭,入面蝦仁比例多同大粒,加番分!

🤏🏻櫻花蝦潮州粉果
無櫻花蝦的香味,就係一粒普通粉果😂

👍🏻湖箔金魚餃

鮑魚燒賣皇

🤏🏻鮑魚燒賣皇

👍🏻黑金流沙包

創新蕃石榴甘露

👍🏻創新番石榴甘露
食完前面7樣點心後先會上甜品

今次套餐我係KKday賣,💰128/人!海雲天會收返每位23蚊茶位同加一服務費。最後賣單約💰170/人‼️如果2位去食就覺得ok,但一行5人去食就覺得貴過飲茶🥹

女性食就份量剛好夠飽
有個好差的位就係所有蒸的點心會一炮過上晒,當時係成十幾籠、三棟點心係枱面上😖點心姐姐仲叫我哋自己搞🤯導致後食的點心凍哂😥味道ok,但一次夠!
2023-09-26
用餐優惠
團購
  • 蕃石榴甘露
2023-09-26 556 瀏覽
網上買左 $128/位 (未計加一同茶介, 大概每人$40) - 八個點心午餐,同朋友一行五人去lunch, 一入安排海景位非常開心,因為成個餐廳得十檯客到…但後來發現餐廳無咩冷氣,個位又曬住,全餐一路食一流汗❤️‍🔥訂咗八個點心嘅餐, 第一個係叉燒酥,應該改名做叉燒醬酥,五件入面都係得醬而無叉燒🫣而且係凍嘅🫠食完叉燒醬,其餘六個點心突然一次過上晒!因為一道點心一個木盒裝,我哋五個人,即係佢夠膽一次過上晒廿幾個盒,然後叫我哋食嘅時候自己逐個開😅完全無諗過酒店會係咁嘅服務🫣而且最重要係,一次過上晒,我食完個灌湯餃,其他點心已經凍晒🙃食物質素方面不過不失,無咩特別驚喜,最好食係個熱嘅灌湯餃,夠熱,湯有杏汁味。但應該一早整定,拎岀嚟時五碗嘅皮都浸都爛晒🥲已經達至質璧分離….最surprised 竟然係糖水,番石榴甘露好有番石榴味,而且係冷凍嘅。朋友想encore,但原價要38一碗就無叫了總括而言,應該冇下次~

總括而言,應該冇下次~
題外話/補充資料: 網上寫正價錢198, 原來正價只係148
2023-09-26
用餐優惠
優惠券
2023-08-28 901 瀏覽
紅磡海雲天食晚市小菜放題,經過之前點心放題,對於今次晚市放題唔抱太大期望。晚市放題會有以下不是任食:每人半隻龍蝦,另外有5選3嘅菜式都唔係任食,試過鵝掌,乳鴿,同埋雞燉翅都好食,龍蝦最差,肉質過老太實。飲品方便有紅白酒,啤酒,橙汁汽水都係任飲,但需要自己出外面拎。任叫任砌部份就用手機掃QR code,第一轉點心,燒味同埋海蝦都好出色燒鵝夠肥夠香;燒腩仔皮脆鬆化叉燒入味夠淋;蝦餃,小籠包,灌湯餃,蛋散,紅棗糕,同埋紅豆沙,仲有個流沙包都唔差,除此之外碟白灼蝦好新鮮好爽口。接住到小菜,總括嚟講仲有幾款小菜唔錯,就係黃金苦瓜,咸菜豬肚湯,小炒皇,鮑汁雞腳,咕嚕肉,同埋片皮鴨。由於太滿足,試唔到甜品同麵飯。整體今晚嘅放題超出預期,喜出望外,加上侍應都有禮貌同收碟都好快。

晚市放題會有以下不是任食:

燒鵝夠肥夠香;燒腩仔皮脆鬆化

2023-03-25
2023-08-18 774 瀏覽
真係預為打卡而黎。片皮鴨很簿,味道也很一般。點心放題食物質素真係預左一般 基本上叫左成檯食物 得蝦餃燒賣係最熱既,可以叫好食 。叫左秋葵食就唔知點解變大碟芝麻醬沙津菜加秋葵,沙津菜仲多過秋葵。同埋落單有點令人會唔小心點錯份量要留意佢有分點心係一粒粒咁點,啫喱反而係一份計,我本身只想要三粒啫喱,結果變左三份咁多既一碗啫喱黎左。其他小食係冷冰冰。希望會改善下食物。望番以前人地既食評,以前仲會有粉麵,今次我呢個一人都收三百左右,除點心以外,只有個片皮鴨粥。食物可以食很飽,但完全你只會想再追加蝦餃燒賣食。
真係預為打卡而黎。
片皮鴨很簿,味道也很一般。

同埋落單有點令人會唔小心點錯份量
其他小食係冷冰冰。
希望會改善下食物。