2024-01-02 405 瀏覽
講緊呢次係海薈餐廳嘅味道之旅,真係一場滿足到各種味蕾嘅派對!先講下佢地嗰個波士頓龍蝦田園沙律,真係一啖鮮味,配上嘅沙律菜爽口得嚟仲新鮮過超市擺放咗三日嗰啲。咬落去嘅感覺就好似係踏入咗郊外嘅農場,好有春天嘅氣息。搞掂咗開胃菜,龍蝦湯就即刻跟上。湯底濃郁,醇香得黎又唔會過於油膩,嗰種龍蝦嘅鮮美味道喺舌尖上輕輕舞動,令人完全忘掉市區嘅喧囂。法式龍蝦湯,你應該唔止要俾湯匙嘜,簡直要整碗都吞埋!再來就係焗紐西蘭羊架,由開始到尾,只能用粵語入面嘅「夾硬」嚟形容。羊架肉質鬆軟又唔羶。而家講返嗰隻焗波士頓龍蝦,肉真係咁滑咁鮮甜,一啖口感正!湊埋個黃芥末汁仲有少少辣辣地,引吓味仲兼夾。到尾聲,品過嘅細細杯咖啡都好啱呀!幫腔胃,朝早或者黑夜幾點飲都得其。同食晚餐嘅小伙伴嚟説嘅話,海薈就似係啲食材幽靈船長,帶你游走係味道嘅大洋中,收穫唔同嘅滋味寶藏。🐑🦞🥗

2023-11-30 335 瀏覽
兄弟姊妹,早排行過一間揾到寶嘅小店,店面低調得滯,不過入面嘅嘢食,正到爆煲啦!我試咗碟咕噜肉,食落去嘅口感真係令人嘆為觀止、回味無窮咁,外皮香脆得嚟唔油膩,啖啖肉鬆化入口,嗰種甜酸甜酸,正宗古法味道,正啊!再嚟就係魚香茄子煲,茄子又腍又滑,惹味到令人一啖接一啖,伴埋惹味嘅豉汁,香!同埋啲肉絲,質感好到不得了,每樣材料都係恰到好處,份量都鬼夠晒,講起用料真係一啲都唔馬虎。食完個晚飯,感覺有滿足到我嘅香港胃!下次還想帶埋其他啲朋友嚟,要佢地都試下呢度嘅潮州粉腸同埋火焰鴨,聽聞都係招牌。真係話,找到呢間小店令我有種「飲食男女,人生大事」嘅感覺,每次嚟都唔算嗌滿,係有得掂嘅小確幸呀!🍚💫🥢

2019-10-25 5563 瀏覽
近期也太大壓力,壓迫感太強了,沒什麼胃口,今晚想吃 清啖一點, 平靜一點。 妹妹介紹去九龍灣郵輪碼頭頂層花園裏面嘅一間寧靜西餐廳。位置和環境果然係清幽靈靜,想兩個人靜靜地、拍拖、傾吓計就最好不過了。 餐廳侍應提議口淡淡就來一點沙律,烤海鮮好了。而且呢個都係佢哋主打嘅菜式呢。 沙律菜的而且確非常清新非常新鮮爽脆,而且有而且上面鋪左蟹肉,很鮮甜,醬汁酸酸甜甜很開胃。 主菜選了海鮮盤,雜錦烤海鮮裏面有全隻波士頓龍蝦、魚柳、蜆、青口、魷魚。烤海鮮加點檸檬汁加點鹽就好足夠了。最緊要是鮮甜,juicy, 唔需要多餘嘅醬汁。飽餐一頓,心情開朗起來,走的時候仲可以喺外面嘅公園賞賞夜景、拍下照呢。
妹妹介紹去九龍灣郵輪碼頭頂層花園裏面嘅一間寧靜西餐廳。

2019-10-17 3372 瀏覽
世事煩擾想同女朋友安靜咁拍下拖放鬆一下,選咗郵輪碼頭呢一到,因為呢度真係比較少人同偏僻 ; 我記得以前喺呢度都有幾間餐廳,而家好似 執剩兩三間,不過都好起碼安靜海薈其實係做婚宴, 可能因為個環境適合做wedding party, 所以選咗喺度開餐廳, 但係walk in食飯呢weekend先至開…而且最好預訂, 咁我想二人世界呢度當然就係一個最好嘅選擇餐廳只有幾個set,價錢唔係爭好遠, 坐低之後有問過有冇wine list, waitress嘅同我講有餐酒, 咁唔緊要啦要咗兩杯白酒我哋都鍾意飲; 我叫咗個龍蝦牛扒餐, 牛扒想要medium… 比較可惜係牛扒上枱嘅時候係一個well done, 件扒好有牛肉味,感覺就係件好有牛肉味嘅牛扒去煲完湯口感好差但係味道仲係好香濃~ 我想喊, 但係龍蝦就非常之新鮮鮮甜實淨~其實由沙律到餐湯餐後甜品嘅水準都非常之好, 就係畀件牛扒破壞咗今餐飯嘅心情, 至於餐飲佢係畀cream milk, 所以沖出來好濃香;食完飯我哋仲兩個人走去散下步拍下拖, 其實一切都幾好…可以俾多次機會…希望唔會再失望…

餐廳只有幾個set,價錢唔係爭好遠, 坐低之後有問過有冇wine list, waitress嘅同我講有餐酒, 咁唔緊要啦要咗兩杯白酒我哋都鍾意飲; 我叫咗個龍蝦牛扒餐, 牛扒想要medium… 比較可惜係牛扒上枱嘅時候係一個well done, 件扒好有牛肉味,感覺就係件好有牛肉味嘅牛扒去煲完湯口感好差但係味道仲係好香濃~ 我想喊[流泪], 但係龍蝦就非常之新鮮鮮甜實淨~

• 龍蝦湯
跟老公年頭結婚,當日婚宴的事真係記憶猶新,回想起由籌備到完成整個婚禮真係覺得好忙好忙,不過樂在其中,宜家間中都會回味返當日的情境~其實宜家香港好多新式的婚宴場地都可以舉行大型或小型婚宴,迎合唔同的新人需求,在早前睇場時都已經留意到這一間小型婚宴場地,因為地理位置係我娘家附近,交通也方便,可惜場地容納唔到我D賓客數目,所以轉投左第二個場地~雖然與這個場地緣慳一面,不過最近發現佢地原來平時唔搞婚宴,都可以入去食,環境超浪漫呢~場內一眼就會看得見,半圓拱型的樓底可以增加空間感,柔和的燈光,播著首首的婚禮專用歌曲,真係將成個場浪漫氣氛大大提升!這個BACKDROP帶點復古優雅的風格,唔洗點再佈置都已經好夠靚~仲有位置可以擺相結婚相片等~講返佢地個西餐先,以龍蝦海鮮為主題,套餐價錢由二百至四百幾不等,包括有Starter,Soup,Main Course,Drink及Dessert!Starter:波士頓龍蝦田園沙律沙津上面有兩隻蟹鉗肉,啖啖肉好鮮味,而下面配上不同的沙津菜,拌入黑醋汁,微酸好開胃!Soup:傳統法式龍蝦湯傳統法式龍蝦湯上面加了少量Cream,飲落龍蝦味都幾濃郁,唔會太咸或者太過

仲有位置可以擺相結婚相片等~

Starter:波士頓龍蝦田園沙律

Soup:傳統法式龍蝦湯

傳統法式龍蝦湯上面加了少量Cream,飲落龍蝦味都幾濃郁,唔會太咸或者太過腥,而跟湯附上牛油法包,伴著龍蝦湯特別惹味!

Main Course:
香煎牛扒(50z)配香煎波士頓龍蝦及甜薯條,露荀及雜菌 HK$438

這份香煎牛扒點左5份熟,配上已經切開左一半的原隻龍蝦~

龍蝦肉質好彈牙有口感,幾鮮味,而牛扒亦都牛味濃郁,有肉汁湧出來,幾入味易咬,配上黑椒味再特別惹味!

也有跟炸薯條,薯條都炸得幾香脆,唔似炸完好耐攤到凍哂咁,仲係好香脆的!

Main Course:
四季薈海鮮大拼盤(波士頓龍蝦、大蝦、藍青口、魚柳、魷魚、北海道刺身帶子及新薯)HK$468

這份海鮮大拼盤每款的份量都比我想像中多,波士頓龍蝦同大蝦肉質幾彈牙鮮味,而藍青口都幾大隻,啖啖肉,其他整體都好鮮味,煮得恰度好處,唔會太老,又唔會有腥味,呢盤淨係食海鮮都已經好飽肚!

Drinks:熱檸水

套餐就叫左杯熱檸水 ,熱檸同水係分開上,可以自己決定落幾多片檸檬!

Dessert

分別有兩小杯紫薯慕絲及玫瑰荔枝啫喱,少少一杯份量剛好,味道唔會太甜太膩,為一整餐作結!
2019-09-29
2019-10-10 1518 瀏覽
完全估唔到喺郵輪碼頭⛵️,頂層公園裏面有一間咁靚嘅西餐廳,同老公拍拖,食燭光晚餐浪漫一下 真係一流。謝謝大少今晚的安排。環境已經係一百分,食物質素又如何呢?價錢又如何呢?先講價錢,兩個人大概消費$700左右已經有一個full set海鮮晚餐。 cp 值高!食物質素方面,餐湯🥣、沙律🥗 都意料之外地非常好吃, 龍蝦湯用料足,味道濃郁。 Salad 新鮮爽脆。 至於主菜海鮮亦都做得相當不錯,海鮮拼盤烤的火候都拿捏得很好,幾款海鮮都非常juicy鮮嫩!
謝謝大少今晚的安排。

環境已經係一百分,食物質素又如何呢?價錢又如何呢?

Salad 新鮮爽脆。

2019-10-07 1159 瀏覽
這麽近那麽遠,我每日喺公司都望到郵輪碼頭,但就從未去過,難得上星期日老公不用上班,便陪我去逛一逛, 先到大草原影下相打咭一番, 入夜後再到My Harbour食一頓浪漫的晚餐。🥗波士頓龍蝦田園沙律龍蝦肉香甜, 黑醋配新鮮沙律菜,好醒胃。🍵傳統法式龍蝦湯龍蝦湯味道香濃,麵包比較多油。🥢燒牛柳扒 配香煎波士頓龍蝦及甜薯條,露荀及雜菌 - $4387成熟牛柳, 肉質軟腍甘香,龍蝦肉實鮮甜又多膏,甜薯條原來是普通薯條。🥢香煎深海比目魚柳、波士頓龍蝦配黑魚子香檳忌廉汁、時令蔬菜 $368 比目魚柳較細件,煎得皮脆肉嫩,龍蝦肉實鮮甜又多膏。是日甜品: --------

🥗波士頓龍蝦田園沙律
龍蝦肉香甜, 黑醋配新鮮沙律菜,好醒胃。

🍵傳統法式龍蝦湯
龍蝦湯味道香濃,麵包比較多油。

比目魚柳較細件,煎得皮脆肉嫩,龍蝦肉實鮮甜又多膏。

是日甜品:

--------

去咗九龍灣啟德郵輪碼頭的草地影文青相,順便去食個晚餐。因為海薈是一個婚宴場地,所以要預先訂位。除左擺婚宴,呢到仲有Set Dinner Menu。氣氛環境走西式高級餐廳風格,昏暗的迷人燈光,旋律優美的愛情歌曲,一點浪漫燭光,加上精美的用餐擺盤。傳統法式龍蝦湯龍蝦味道香濃,湯頭清甜,應該動用了大量龍蝦頭,真材實料,推薦把麵包沾上龍蝦湯,很正。波士頓龍蝦田園沙律真的,有條龍蝦身肉在裡面,肉質又爽又甜,龍蝦配菜沙律,好吃。香煎深海比目魚柳 波士頓龍蝦配黑魚子香檳忌廉汁 時令蔬菜擺盤別致,魚柳軟口彈牙,龍蝦新鮮,黑魚子香檳忌廉汁令人驚嘆,整體發揮一流。焗紐西蘭羊架配香煎波士頓龍蝦 黃芥末汁 薯蓉及蔬菜羊架採用6成,軟硬適中,有肉眼質感,不會有蘇味,薯蓉處得出色。是日甜品可以由左至右地品嘗,由輕至重的口味,有花味,有芒果味,有紫薯味,各由數層不同甜品製作,口感豐富。📍海薈 My Harbour 九龍灣承豐道33號啟德郵輪碼頭頂層花園S302號舖

傳統法式龍蝦湯

波士頓龍蝦田園沙律

香煎深海比目魚柳 波士頓龍蝦配黑魚子香檳忌廉汁 時令蔬菜

焗紐西蘭羊架配香煎波士頓龍蝦 黃芥末汁 薯蓉及蔬菜

是日甜品

📍海薈 My Harbour
九龍灣承豐道33號啟德郵輪碼頭頂層花園S302號舖
2019-10-06 278 瀏覽
知道啟德有個公園,可以去看日落,景色優美所以今天去啟德拍下拖去啟德目前的交通選擇較少,所以建議可預留時間前往看日落後,感到有點餓就去了四季薈吃晚餐場內的裝潢十分典雅,亦帶點復古的味道餐廳有個小舞台,可供人結婚或作慶祝之用 ~6點半左右還正在日落我們點了兩個set dinner,套餐包含前菜沙律、湯、主食、甜品和飲品。今天的前菜沙律是龍蝦沙律龍蝦大大條,而且肉質鮮美,男朋友十分喜歡如果桌面上提供黑醋、油加上沙律會更好吃!湯:龍蝦湯分量剛剛好,龍蝦味濃郁,雖然是跟餐附送的,但是看得出用料足夠,配上香脆牛油包沾上汁更好吃1.牛柳扒配龍蝦點了8成熟的牛,牛柳較瘦肉質亦略硬,上面放。了炒過的蒜片,味道更濃;半邊龍蝦很大隻,肉較易起配炸薯條2.四季薈海鮮拼盤有很多種海鮮在內,包括魚、帶子、青口、蝦、龍蝦等,而全部都很好吃,最喜歡吃帶子,因為帶子放在底,吸收了各海鮮的精華汁,點起上來吃嫩滑亦帶海鮮味飲品點了熱奶茶,自行調教紅茶、奶量甜品Movenpick 雪糕今天的晚餐為行程落下了一個美好的點綴,推薦大家可前來放鬆一下!

知道啟德有個公園,可以去看日落,景色優美
所以今天去啟德拍下拖

去啟德目前的交通選擇較少,所以建議可預留時間前往

看日落後,感到有點餓就去了四季薈吃晚餐

場內的裝潢十分典雅,亦帶點復古的味道
餐廳有個小舞台,可供人結婚或作慶祝之用 ~

6點半左右還正在日落

今天的前菜沙律是龍蝦沙律
龍蝦大大條,而且肉質鮮美,男朋友十分喜歡
如果桌面上提供黑醋、油加上沙律會更好吃!

湯:龍蝦湯

1.牛柳扒配龍蝦
半邊龍蝦很大隻,肉較易起
配炸薯條

2.四季薈海鮮拼盤

飲品點了熱奶茶,自行調教紅茶、奶量

甜品Movenpick 雪糕

2019-10-04 302 瀏覽
今天來到九龍灣郵輪碼頭這家情調的西餐廳,好多人一想起郵輪碼頭就覺得好遠, 很不就腳很難去,我以前都有這個感覺,不過自從黎過一次後,真的改觀了, 係九龍灣站有小巴直逹,其實很方便呀! 星期日黃昏時間有許多家庭在碼頭享受陽光,和孩子的親子樂時間。這家餐廳特意設計像船艙一樣的天花和玻璃,可以看到日落,隻是這裡作舉行婚宴用途,所以沒有來,現在他們推出了晚餐,所以今天和朋友來專程前來一試。員工細心推介,每款菜式的不同。我最後選的是四季薈海鮮拼盤($468),我朋友點的是牛柳扒配龍蝦($488)! 都有配前菜,餐湯,甜品和飲品!首先上枱的是沙律,很新鮮,配上酸酸甜甜的醬料,很開胃,上面有一大隻龍蝦鉗肉,口感嫩滑鮮甜,作為前菜,份量剛剛好。龍蝦湯味道很濃,龍蝦味道很濃郁,一邊喝湯配麵包,十分好喝開胃,麵包的牛油烤得香脆可口,配埋黑鬆露, 完全提升鮮香味道。燒牛柳扒我點了5成熟, 配了薯條,這份量剛剛好,肉質嫩嫩的,牛味濃,旁邊還有雜菌和洋蔥,很入味。龍蝦真的很新鮮,沒有過多調味料,本身龍蝦鮮甜,很爽口彈牙,蝦頭裡還有不少膏。喜歡海鮮的必點!!!!海鮮大拼盤,有各式各樣的海鮮(藍青口,龍蝦,帶子,魷魚

喜歡海鮮的必點!!!!海鮮大拼盤,有各式各樣的海鮮(藍青口,龍蝦,帶子,魷魚,魚柳,大蝦)龍蝦一樣新鮮甜美。大蝦大大隻,肉厚又多蝦膏!炸魚是比目魚,脆脆的皮連住吃,十分惹味。藍青口有淡淡的海水鹽味。

最後甜品有movenpick 雪糕!我們分別選了草莓味和朱古力味,為今天晚上作了個完美句號。

最後連加一,2 位一共($997),以食物品質, service, 環境, 同份量來說, CP值係好高呀! 期待下一次再來光臨!
2019-10-04 244 瀏覽
早幾日帶埋小朋友去啟德郵輪玩,上面除咗有公園仲有間親子餐廳,同埋一間叫海薈的餐廳,我見入面都幾靚,於是選擇左呢間餐廳進行我們的晚餐🥣。我同先生都分別叫咗個燒牛柳扒配香煎波士頓龍蝦及甜薯條,蘆筍及雜菌薯條我個小朋友食到舔舔脷,牛柳味道唔錯,醬汁配合顯出其滋味,龍蝦熱辣辣, 非常爽口!紐西蘭羊架配香煎波士頓龍蝦,黃芥辣汁,薯蓉及蔬菜個羊架整得好好食,咬落去非常軟熟,食落去口感好juice ,唔需要再點汁, 我平時食嘢最鍾意就咁原味食,因為咁樣先能夠食得出肉的真正鮮味。個波士頓龍蝦都煮得啱啱好,龍蝦仲好大隻添!小朋友就叫咗個肉醬意粉俾佢,食得好開心😃,前菜啲餐包佢都食晒,媽媽都試過味道啱啱好、因為俾小朋友食的東西不能夠太重口味!

我同先生都分別叫咗個
燒牛柳扒配香煎波士頓龍蝦及甜薯條,蘆筍及雜菌

紐西蘭羊架配香煎波士頓龍蝦,黃芥辣汁,薯蓉及蔬菜

2019-10-04 214 瀏覽
早幾日去咗啟德郵輪碼頭個公園玩, 上面有間餐廳,我見環境幾靚就入去食飯,呢度唔單止環境超級靚,平時仲可以搞下婚禮等等活動, 出面個大平台影相又靚!真心推介比準新人!去返個重點先,就係呢度啲美食如何?叫咗個四季會海鮮大平盤入面有波士頓龍蝦🦞,大蝦,藍青口,魚柳,魷魚,北海道刺身帶子及新薯,呢個餐可以話係最貴個set,價值$468,海鮮味道尚算新鮮,青口其中有一粒帶點沙,其他都冇乜嘢,帶子非常厚肉,整個拼盤剛好夠食, 初頭我仲擔心食海鮮會唔飽肚, 好在冇令我失望。佢個餐仲包咗個沙律同龍蝦湯,再加多杯嘢飲同甜品,能夠享受到美食之餘仲有美景,真係一大樂事#海薈#MyHarbour
去返個重點先,就係呢度啲美食如何?
叫咗個四季會海鮮大平盤

#海薈
#MyHarbour
2019-10-04 152 瀏覽
難得去完一轉郵輪旅行但竟然喺郵輪碼頭見到間好靚嘅餐廳咁當然係食埋先走好好享受埋個假期嘅尾聲啦餐廳睇個樣已經覺得好舒服擺明就係高級餐廳嘅設施餐廳環境好正我仲見得喺度可以做晚宴添夜晚佢有唔同嘅setdinner個個都有配新鮮大龍蝦🦞我地就選擇左兩個海鮮大餐同埋牛扒兩個餐都首先會有個沙律沙律上面有個好新鮮嘅剝殼嘅龍蝦鉗新鮮嘅沙律菜再加上黑醋非常開胃之後就係龍蝦湯龍蝦湯係好值得飲因為成個感覺用料好足加埋麵包可以吸龍蝦湯口腔都充滿着龍蝦味好吃😋到流口水海鮮拼盤有龍蝦🦞大蝦🍤青口、魷魚🦑、魚柳🐟,帶子刺身、仲有新薯⋯⋯真係好豐富佢全盤一次上菜真成個海鮮船新醒海鮮既汁做成一個濃汁一邊食就感覺到不同既鮮令自已係海洋咁樣燒牛柳配波士頓龍蝦甜薯條及雜箘依個主菜感覺到食料高質龍蝦美味咁煎香左嘅鎖住左思美入面亦都會有一個小國嘅香味微微煎香既龍蝦鎖住左鮮味面有燒香既香牛柳就好有牛味配上雜箘同薯條感覺滿足再加三款多層味既有心甜品幸福感爆發係呢個郵輪碼頭睇下夜景吹下海風再嘆下美食真係推介情侶去拍拖
難得去完一轉郵輪旅行

加埋麵包可以吸龍蝦湯
口腔都充滿着龍蝦味
好吃😋到流口水

海鮮拼盤
有龍蝦🦞大蝦🍤青口、魷魚🦑、魚柳🐟,帶子刺身、仲有新薯⋯⋯
真係好豐富

再嘆下美食
真係推介情侶去拍拖

• 是日甜品
2019-10-04 1426 瀏覽
今晚有點空閒,便與友人來啟德郵輪碼頭逛逛,順便看看這裡的餐廳。雖說交通不太方便,要由九龍灣轉小巴或觀塘轉巴士進來,但從天台公園上望著維港兩岸夜景,俯看跑道公園草地上嬉戲打滾的小朋友,也算是近日煩擾中的一片寧靜綠洲。在天台朝南端走到盡頭,便可看到一間外表藍藍紫紫的餐廳,看格局是西餐為主,既然一場來到,看了看餐牌便進內試試,不然就只可選擇中層其他擺婚宴為主的宴會餐廳了。與友人一起點了晚市套餐,頭盤是波士頓龍蝦田園沙律,雜菜沙律上放了兩件龍蝦鉗肉,沙律汁挺開胃,龍蝦肉也新鮮厚實。第二道的傳統法式龍蝦湯已在上碟時加了忌廉,龍蝦味道夠濃郁,湯夠熱,不用甚麼花巧東西也很美味。主菜我從六個菜式中選了四季薈海鮮大拼盤,裡面有:半隻波士頓龍蝦、大蝦、魚柳、藍青口、魷魚、北海道帶子及新薯。龍蝦烤得很香,青口煮得剛好,帶子夠滑,牛油汁味道也調得不錯。最後的是日甜品是三款慕絲,分別是荔枝、紫薯和芒果,每杯也份量適中,不嗜甜的我也不覺膩。雖然餐廳裡面看不到無敵大海景,但擺設、氣氛也很適合約會,慢慢享受晚餐。

2019-09-28
  • 傳統法式龍蝦湯
  • 波士頓龍蝦田園沙律
  • 是日甜品
2019-10-03 105 瀏覽
尋晚同男朋友嚟呢度食晚餐順便喺附近行吓,見到有間門面唔錯嘅餐廳,我哋就入去食個dinner。一入到去服務員禮貌勁好,坐低左我同男朋友每人叫咗一個set,佢大部份都係龍蝦宴,仲叫咗杯白酒添頭盤一個龍蝦湯同波士頓龍蝦田園沙律🥗係簡直係我人生飲過最好飲嘅龍蝦湯一定要試‼️沙律超Freshmain course我哋叫咗一個羊架同埋一個海鮮拼盤,味道唔錯,完全冇失望最後小溫馨仲有甜品添整體來講,無論係食物環境我都非常滿意,冇乜覺得要批評嘅地方 ,唯一有點美中不足就係地方相對來講比較冇咁方便,但係真係好適合兩小口情侶拍拖,食完飯仲可以睇吓海景,海風吹埋嚟好舒服,價錢亦合理值得一試
尋晚同男朋友嚟呢度食晚餐順便喺附近行吓,
見到有間門面唔錯嘅餐廳,我哋就入去食個dinner。

頭盤一個龍蝦湯同波士頓龍蝦田園沙律🥗
係簡直係我人生飲過最好飲嘅龍蝦湯