2022-11-13 626 瀏覽
今日即埸買三個豬大人,非常慢,足足等左25 分鐘,見住十幾個人已經得,我個非常慢。原因係成間員工都係老人家,我見佢整整下突然走去廁所,返黎之后唔記得自己煲緊湯,煲瀉咗。另外佢哋睇字睇唔到字。要用3 秒之後叫單係俾你睇張單。另外拿我杯飲品又係我面前倒瀉,照俾我。我都費事嘈.累我遲咗一班巴士。真係永遠無另一次
真係永遠無另一次
外賣自取
細個成日行過都想食,但未食過,有種期待。試過之後,會有種失望。我的常識很有限,是1杯米可以煲出3至5碗粥。叫左1碗艇仔粥加15蚊要鹹肉糉,本來打算當晚餐,以為會好飽肚 但 一入門口十分冷清,得2至3位食客。作為1位食客也有點兒擔心他們的營業額。雖然艇仔粥的味道很好,材料多但粥實在太綿,份量小,1點也不飽肚。雖然有另加15蚊要鹹肉糉。但完餐后,肚餓指數沒有減淡。如果疫情下,想飽肚,我會考慮其他飽肚選擇。或者會自己平價入乾貨,在家煮乾貨海鮮粥/飯,臘味海鮮飯。不過疫情下,相信賣粥店會難以維持業務。
我的常識很有限,是1杯米可以煲出3至5碗粥。

一入門口十分冷清,得2至3位食客。
作為1位食客也有點兒擔心他們的營業額。

不過疫情下,相信賣粥店會難以維持業務。

2020-02-06 2054 瀏覽
好凍既一晚 同女朋友係炮台山做完gym 想食啲好熱既野 經過海皇就諗起佢啲粥 好耐冇食喇女朋友叫左雙併粥 魚片瘦肉粥🥰我叫左豬潤皮蛋粥 呢個生滾粥餐送半份油炸鬼 仲叫左炸兩 XO煎蘿蔔糕 同兩杯豆漿油炸鬼係新鮮炸起 仲熱架!😋唔會好油 豆漿油條正❤️蘿蔔糕超好食 有5塊 食得到一絲絲蘿蔔 好小粉 煎得好香 滿分💯生滾豬潤我至愛 岩岩好熟 豬潤爽口炸兩又係好大份 真係好抵食佢餐牌勁多選擇 有飯有麵有粥有火鍋 如果唔係減緊肥 我會試多幾樣野!
女朋友叫左雙併粥 魚片瘦肉粥🥰

油炸鬼係新鮮炸起 仲熱架!😋唔會好油 豆漿油條正❤️

生滾豬潤我至愛 岩岩好熟 豬潤爽口

炸兩又係好大份 真係好抵食

2019-12-08 859 瀏覽
接先生放工行過海皇粥店,被門口大大張粥底火鍋poster吸引到,原來傳統粥店都有火鍋食,好有新意。有五款火鍋選擇,價錢相宜。我哋揀咗尊貴海鮮肥牛鍋,主打有花膠、帶子、蝦同肥牛,食物尚算新鮮。另外仲有午餐肉、豬肉丸、鯪魚球同蔬菜籃,鯪魚球新鮮彈牙。加$12叫咗炸魚皮,非常香脆,配粥底亦係一流。粥底方面我哋揀咗香茜皮蛋粥同南瓜粟米肉碎粥。粥底煲得非常靚,又綿又滑,芫茜味道好出,就咁食個粥都暖笠笠。先生嘅南瓜粟米肉碎粥同樣綿滑,非常香甜。跟餐可以選配牛脷酥或者油炸鬼,我哋各要一份,兩者點粥食都係絕配。咁嘅價錢食到粥底火鍋真係好抵,雖然唔係食材簡單,但性價比的確高。

有五款火鍋選擇,價錢相宜。

尊貴海鮮肥牛鍋

另外仲有午餐肉、豬肉丸、鯪魚球同蔬菜籃,鯪魚球新鮮彈牙。
炸魚皮

加$12叫咗炸魚皮,非常香脆,配粥底亦係一流。
香茜皮蛋粥

南瓜粟米肉碎粥

先生嘅南瓜粟米肉碎粥同樣綿滑,非常香甜。
牛脷酥

油條
炸魚皮
香茜皮蛋粥
南瓜粟米肉碎粥
牛脷酥
油條
2019-12-05 594 瀏覽
天氣忽冷,要增加身體熱量扺抗寒風,食多D澱粉質就啱嘞,特別係食粥最快吸收,今午食晏就在北角海皇粥店,入面好多選擇,又有套餐,幾十蚊就有靚粥,腸粉、仲有豆漿或咖啡茶等,叫多碟豉油皇炒麵同一隻旦王咸肉粽!頂得肚仲夠哂能量!兩人叫各的食品加埋一百八十幾蚊、已經有好多嘢食!海皇一品粥,材料豐富,有魚、有蝦,有蟹柳!味道唔錯,雙拼粥選咗豬潤同鯪魚球,都好新鮮入味!特別係個粥底,熱辣辣!濃稠適中!蝦腸是即製即蒸,蝦肉亦鮮甜,腸粉入口爽滑!旦黃咸肉粽有豐富緑豆餡,點白沙糖食,好正!油條亦係有水準,夠脆而不覚油膩!豉油皇炒麵加辣椒醬撈埋食,指定動作、又係好好味!呢個午餐食得飽飽、夠哂熱量對抗街上凜凜寒風!

濃稠適中!
蝦腸是即製即蒸,蝦肉亦鮮甜,腸粉入口爽滑!
旦黃咸肉粽有豐富緑豆餡,點白沙糖食,好正!
油條亦係有水準,夠脆而不覚油膩!
2019-12-05
2019-11-01 444 瀏覽
今日經過明園西街肚仔餓餓,病咗幾日都想清下腸胃,見到粥鋪,梗係要食㗎啦。叫左海龍王餐,仲加埋紅綠豆沙加湯圓。阿姐一般都係咁親切,咁真誠。剛剛病好,我今日都冇乜食嘢,今餐要食多D。一嚟就係海龍王粥,海鮮料夠,仲有油炸鬼送粥,我喜歡。仲有個蝦腸,夠滑,連埋個湯圓真係大滿足!其實佢仲有好多餐搞到我唔知揀邊個好㗎⋯⋯下次要試吓,部隊鍋、海鮮酸辣粉都唔錯,最重要嘅地方就腳方便。行過路過,不妨一食。推介嘅係粥!

行過路過,不妨一食。

推介嘅係粥!

2019-10-03 363 瀏覽
夏天吃粥可以養脾胃,今日吃我喜歡的海龍王餐,有海皇一品粥,半份鮮蝦腸粉,油條,豆漿非常豐富,粥底有魭魚片,肉丸,蟹柳等材料非常豐富,而鮮蝦腸粉非常軟滑,油條香脆,早上吃了這個皇帝一樣的早餐非常滿足🥰🥰🥰朋友選擇了另一款早餐,有一個很甜蜜的名字叫做情到濃時早餐,除了白粥豆漿外,還有六款粥底可以作選擇, 另外還有很多其他食物可以選配, 例如叉燒包, 炒米粉, 蝦米腸, 炒麵等都系另一款我很喜愛的早餐👍🏼👍🏼👍🏼

2019-09-29 131 瀏覽
週日睡到自然醒在家附近吃一個遲來的早餐店員殷勤有禮,即是忙著收銀,知道我們要堂食也立即收拾桌子,安排我們就坐餐廳環境寬敞,光線充足,可看到師傅炮製油器、腸粉的情況,清潔衛生看到餐牌有很多創新美食, 十分吸引,但這是本人第一餐,還是吃回傳統一點比較健康叫了我最愛的三併粥,算了皮蛋、碎牛及瘦肉!師傅先將各款新鮮食材放入碗中,然後撞入滾粥,粥面撒上油條片、蔥花及炸花生,保留傳統風味配廣東粥少不得炸腸!用齋腸腸粉包著油炸鬼,然後切成一段段,淋上豉油鮮蝦腸粉皮香滑潤天氣炎熱,最好便是來一杯chill爽特飲!宇宙漿漿乃豆漿仙草凍!自家製的豆漿,濃郁香滑傳統港式飲品涷奶茶,茶味濃淡適中
週日睡到自然醒在家附近吃一個遲來的早餐
三併粥
炸腸
鮮蝦腸粉
鮮蝦腸粉皮香滑潤
宇宙漿漿
涷奶茶
傳統港式飲品涷奶茶,茶味濃淡適中
2019-09-29
下午茶
三併粥
炸腸
鮮蝦腸粉
宇宙漿漿
涷奶茶
2019-08-09 203 瀏覽
It's been a while since I have had Ocean Empire congee but recently they have added new items on the menu like Taiwanese roti, Sichuan style congee and fried noodles.There are Chinese cruellers in the glass cabinet by the entrance with a choice of sweet or savoury.Tried the Sichuan fried noodles with Roast pork:I was really impressed as it was really tasty with a spicy kick but it would be great if they had luncheon ham Sichuan fried noodles as well.Also had the Taiwanese roti where you get to c

Also had the Taiwanese roti where you get to choose two fillings.
I chose egg and bacon.
The roti was not that oily and the fried egg was done just right however the bacon wasn't English bacon.

Finished with the cold soybean with grass jelly.
Overall, the experience was good because of the modern choices.
2019-08-06 148 瀏覽
這天想吃粥,所以便到海皇粥店。想吃粥,但不代表喜歡清淡。我點了一份生滾粥餐,有雙拼粥及油條。另外,我還點了腸粉。生滾粥的配料是滑牛及鮮豬肉丸。粥底很綿密,配料味道亦挺好的。油條是半條的分量,一個人吃分量合適。炸油條很香脆,油膩程度是合理的。吃粥就是要配油條!最後,腸粉方面,腸粉是叉燒腸,分量算挺多的。腸粉粉皮很細滑,而且有點彈性。叉燒量亦算不少,不會出現只有粉皮沒有餡料的情況。腸粉味淡,需要沾豉油。
這天想吃粥,所以便到海皇粥店。
想吃粥,但不代表喜歡清淡。
我點了一份生滾粥餐,有雙拼粥及油條。另外,我還點了腸粉。
2019-08-04 143 瀏覽
海皇粥店款式越來越多,夜晚除了有牛肉或豬扒米線,仲有日式豚肉火鍋,最近韓式有部隊鍋,我見到相係吸引既!事關出前一丁加李錦就合作,而且食兩個部隊鍋有出前一丁小禮品送。部隊鍋實物並不是似相咁,有豐富既食材,不過佢無呃你既,真係得一條腸,一片火腿,兩件午餐肉,一包出前一丁,加一杯豆漿。第二個步部鍋都係一樣。如果大定有興趣食,記得問問價錢,唔同區域,價錢有唔同,由$49至65都有,同一份量,我奇怪為什麼同一公司價錢不一
部隊鍋

第二個步部鍋都係一樣。

2019-08-03
雖然是炎夏,但偶爾還是想吃點粥水等濕潤的食物。冷氣很足夠,還好不會吃到汗流浹背。光是餐牌也有幾份,粥店越來越多選擇,除了傳統的粥、麵外,還有其他新菜式、健康之選,連甜品也有。我還是想吃傳統的滾粥炒麵。鯪魚球、魚片雙拼生滾粥:粥的份量挺大份,蝦米鯪魚球彈牙、魚片薄薄細片,沒有腥味,有薑絲葱花,有助辟腥;綿密的米粥清淡帶少少鹹味,味道剛好,喜歡濃味的可以自行加醬料;魚片及魚球有細骨,而且生滾粥溫度高,還是要小口地吃。炒麵自行加上白芝麻,雖然麵有點油膩,不過偶爾吃一吃也挺滋味的。另外再配杯豆漿,最佳配搭。
2019-07-12 116 瀏覽
這天去了一趟北角,想吃粥便來到海皇粥店。我點了一份海龍皇餐。這是一個非常豐富的套餐,一共有四款食物,包括海皇一品粥、鮮蝦腸、油條及凍豆漿。一品粥粥底棉滑,材料豐富!裡頭有魚、蝦、肉丸等,真的非常豐富!鮮蝦腸腸粉部分挺細滑,蝦亦正常,整體味道不錯。油炸鬼挺新鮮,很香脆,味道正常,質素挺高。店員會幫忙剪開油條,吃起來比較方便!這點算是貼心的!這個套餐份量挺多的,一個人吃的話有點豐富,兩個人吃份量則會差一點...
這天去了一趟北角,想吃粥便來到海皇粥店。

鮮蝦腸腸粉部分挺細滑,蝦亦正常,整體味道不錯。

2019-06-28 115 瀏覽
大魚大肉幾天了,還是想吃得清淡一點。餐牌選擇蠻多的,有個麻辣口味的系列,挺吸引,不過還是不吃那麼濃味了。叫了個特餐,有粥加一個配菜。炒麵:不過不失,沒有很多材料。粥配豉油王炒麵,最佳配搭。南瓜粟米肉碎粥:滑碎肉粒、健康的蔬菜滾粥,粒粒玉米及南瓜微微帶甜,卻不太嚐到南瓜味,滑溜的肉粒增添口感且令粥不至太寡。魚片腸粉:很少吃魚片作餡料的腸粉,常吃到的不是蝦腸就是叉燒腸。所以試試這個較少機會嚐到的吧。魚片薄片,入面還夾雜薑絲,以辟魚腥味;而豉油則會另上,底部的腸粉就不會因長期浸泡在豉油裡而過鹹。
叫了個特餐,有粥加一個配菜。
炒麵:不過不失,沒有很多材料。粥配豉油王炒麵,最佳配搭。
2019-06-19 143 瀏覽
蕃茄味濃米線平常吃海皇粥店,印象中只吃粥和炒麵腸粉這些傳統粥品,今次來到發現有很多新食品,例如這個紅卜卜蕃茄餐,點了蕃茄牛肉米線,蕃茄味香濃,有蕃茄肉,而且牛肉份量多,牛肉鮮嫩無筋,不錯吃!米線口感比平常吃的較彈牙,再點了一杯凍檸茶,簡單的午餐!
蕃茄味濃米線

2019-06-07