2020-03-04 503 瀏覽
冬天最啱就係食碗暖笠笠嘅廣東粥🥴。最近都陪屋企人食過幾次,估唔到每次都有新menu!.黃金帶子笑哈哈粥 拼炒米粉 $62冇諗過係原個砂煲上,份量超級多。粥底好鮮甜,海鮮略略滾過,仲保持到口感。米粉有少少蔬菜,食落好清新。呢個餐其實夠晒兩個人食。.豬扒餐肉飯 連飲品 $42豬扒好大塊,醃得好入味。個咖哩汁送飯一流。.XO醬煎蘿蔔糕 $24蘿蔔糕充滿蘿蔔甜味,而且煎得香,最緊要有香濃惹味嘅XO醬。.西生菜 $18健康之選。我最愛將佢浸喺粥度食。.熱豆漿 $11香濃大豆味道。鐘意佢地唔會預先落糖,可以自己調味。

黃金帶子笑哈哈粥 拼炒米粉 $62

豬扒餐肉飯 連飲品 $42
豬扒好大塊,醃得好入味。個咖哩汁送飯一流。

XO醬煎蘿蔔糕 $24
蘿蔔糕充滿蘿蔔甜味,而且煎得香,最緊要有香濃惹味嘅XO醬。

西生菜 $18
健康之選。我最愛將佢浸喺粥度食。

熱豆漿 $11
香濃大豆味道。鐘意佢地唔會預先落糖,可以自己調味。
海皇粥店 (九龍灣).⚜️皮蛋瘦肉粥配蛋黃鹹肉糭⚜️.粥品大大碗,皮蛋瘦肉係我最喜歡嘅粥(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 簡單而歷久不衰,鹹肉糭我喜歡配糖! 令到糯米更香更甜,入面仲有豬肉同鹹蛋黃!.⚜️海龍皇粥配腸粉⚜️.海龍王🐲顧名思義就係將好多野都係入面🤣有魚蛋,雞,魚肉片等,好多料!仲加$7再配左好耐無食過嘅煎堆仔(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 好煙韌!.⚜️xo醬蘿蔔糕⚜️.有成四件蘿蔔糕! 都好大份下!上面有少少蝦米同XO醬,加埋甜醬食☺️仲好食啊!—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️. 📌 海皇粥店 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G137-139號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #九龍灣美食#hkfoodblogge
海皇粥店 (九龍灣)

⚜️皮蛋瘦肉粥配蛋黃鹹肉糭⚜️
令到糯米更香更甜,入面仲有豬肉同鹹蛋黃!

⚜️海龍皇粥配腸粉⚜️
海龍王🐲顧名思義就係將好多野都係入面🤣
有魚蛋,雞,魚肉片等,好多料!

⚜️xo醬蘿蔔糕⚜️
有成四件蘿蔔糕! 都好大份下!
上面有少少蝦米同XO醬,加埋甜醬食☺️仲好食啊!
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 海皇粥店 (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G137-139號舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #九龍灣美食#hkfoodblogger#海皇粥店
2020-01-07 112 瀏覽
好奇怪, 淘大家鄉雞門口成日排哂龍, 得翻半個鐘多D就開埸入戲院, 快快趣入海皇粥醫肚算了....吸引我入海皇粥全因為見到鋪頭無咩客, 睇怕唔會要我地等好耐就可以開餐吧......結果..... 係錯嘅! 隔離枱遲嚟先上岸, 即時著著地!最後唔係等好耐就開餐, 好好彩!碎牛粥係最最最失望, 偷工減料!偷工減料同樣出現係條油炸鬼身上, 份量少過出面D粥店四份一, 口感仍然香脆.唔知係咪先入為主, 感覺連隻糉都細過人!雖然偷工減料感覺強烈, 但要讚一吓D待應姐姐妹妹, 見到有兩母女好不滿巴巴嘈, D姐姐重好有禮貌息事寧人, 辛苦哂你地啦!

結果..... 係錯嘅! 隔離枱遲嚟先上岸, 即時著著地!

最後唔係等好耐就開餐, 好好彩!

碎牛粥係最最最失望, 偷工減料!

唔知係咪先入為主, 感覺連隻糉都細過人!

2019-12-26 90 瀏覽
這一天假期,睡到飽,才出門找吃的約了朋友到淘大食飯行街,順便到商場購物淘大很多店這一天都要排隊,唯有選比較少人的海皇粥店,鋪位稍偏,人流也不多整個12月吃了好多餐,胃也太辛苦了,友人說吃碗粥也好,起碼感覺上易消化一些海皇有單點有套餐,炒麵配皮蛋瘦肉粥,是個人最喜愛的一款炒麵太油太濕身,好油膩,芝麻只作裝飾沒作用粥底仍算綿滑,粥碗淺,感覺料也太多,好像吃配料比粥多粥既味道偏咸,味精重手了,大約40蚊一餐,合理,但不算好吃九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G137-139號舖
海皇有單點有套餐,炒麵配皮蛋瘦肉粥,是個人最喜愛的一款
炒麵太油太濕身,好油膩,芝麻只作裝飾沒作用
粥底仍算綿滑,粥碗淺,感覺料也太多,好像吃配料比粥多
粥既味道偏咸,味精重手了,大約40蚊一餐,合理,但不算好吃
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G137-139號舖
5 分鐘 (堂食)
2019-10-30 172 瀏覽
海皇粥全日最抵係個南瓜粥下午茶個粥好熱顏色悅目輕盈健康大約是例牌的三分之二咁多配炒面個粥底加入打碎南瓜茸豬肉碎和本人最中意的粟米粒而且粟米粒不少肉質嫩如果成舊或成塊南瓜效果未必會咁好食因為好軟滑幾飽肚第一次食個炒面係主廚新鮮炒出來熱到我而家還記得食唔晒都帶著走今日炒面非即炒味道和效果差很遠很多有一些蔥條很少芽菜但他們的優點是少油但落晒人地的辣椒醬芝麻醬坐得舒服更有開水自助任用又可以配魚蛋燒賣或炒米粉堪稱全港抵食下午茶粥餐

海皇粥

堪稱全港抵食下午茶粥餐
2019-10-30
  • 輕盈南瓜粥
2019-06-27 222 瀏覽
好耐未食過海皇啦,今次黎唔係食粥,叫左佢嘅元慳一麵套餐,好抵食!套餐包括以下食物:-大碗蕃茄牛肉米粉:重蕃茄味-雙腸炒蛋:脆皮腸但唔脆,蛋炒得唔錯-Q版牛利酥:好香口,正-凍豆漿:天氣咁熱,飲呢杯就至岩整體不錯,好抵食。
套餐包括以下食物:
-大碗蕃茄牛肉米粉:重蕃茄味
-雙腸炒蛋:脆皮腸但唔脆,蛋炒得唔錯
-Q版牛利酥:好香口,正
-凍豆漿:天氣咁熱,飲呢杯就至岩
整體不錯,好抵食。
2019-01-12 365 瀏覽
中午食飯時間去了海皇粥店,雖然我經常來這裡附近,但已經很久沒有吃過了。一走感覺四周環境都乾淨整潔。與朋友點了及第粥、皮蛋瘦肉粥、蝦米腸、炒麵、油炸鬼等。叫了一整抬食物,最後結帳也不用二百元。味道整體不錯,但美中不足是粥裡面的花生不夠脆。

2018-09-28
2018-11-17 412 瀏覽
睇完戲時間尚早本來諗住入黎睇下有咩tea岩食,點知見到呢張poster,於是心郁郁想打邊爐好多快餐店都有一人火鍋,不過海皇又真係第一次見,見幾抵食又有幾個粥底揀,火鍋6點先有都照等啦!叫左一個雙份豚肉鍋($62),一個紅棗醉雞鍋($69)。set已經包左花生仲有牛脷酥/油炸鬼,火鍋未到,店員已經送上牛脷酥食住等都好大個下食完都有啲飽飽地,不過又幾好食既可能太早啦,唔算多客,班阿姐好殷勤咁上菜又收碟又加粥水火鍋好快就到芫荽皮蛋粥底粟米南瓜肉碎粥底南瓜粥底好味啲!菜籃幾豐富架,仲有鯪魚滑同豬肉丸,都幾新鮮!醉雞既份量以呢個價位黎講好大方!醃得好入味,有啲藥材味,幾好食雙份豚肉。其實一份都已經唔少肉,豚肉偏瘦仲有兩份午餐肉添又估唔到海皇既粥底火鍋性價比幾高,個人覺得好食同抵食過其餘幾間快餐既晚市火鍋下次經過會再幫襯呀

都好大個下
食完都有啲飽飽地,不過又幾好食既

可能太早啦,唔算多客,班阿姐好殷勤咁上菜又收碟又加粥水
火鍋好快就到

芫荽皮蛋粥底

粟米南瓜肉碎粥底

南瓜粥底好味啲!

菜籃幾豐富架,仲有鯪魚滑同豬肉丸,都幾新鮮!

雙份豚肉。其實一份都已經唔少肉,豚肉偏瘦

仲有兩份午餐肉添

下次經過會再幫襯呀