2012-11-07 636 瀏覽
*想好了食碗粥,叫左份餐'皮蛋瘦肉粥,加炒米粉及熱豆漿(加$4)*粥面 有幾粒花生,少少蔥花,還切有三片油炸鬼上面 好滿意粥料 肉絲算多,皮蛋吃來也有半隻 合理粥底 開頭食落夠熱夠稠,慢下來就變水,味道帶咸且有味精 一般米粉 米粉幼身炒得乾身,但無什味道 差點配料 芽菜仔及紅蘿蔔絲,自己略加芝麻,味道提升 可以熱豆漿 完全沒有下糖,自己動手加點沙糖,似是現成包裝低糖豆漿既味道 一般
粥面 有幾粒花生,少少蔥花,還切有三片油炸鬼上面 好滿意
粥料 肉絲算多,皮蛋吃來也有半隻 合理
米粉 米粉幼身炒得乾身,但無什味道 差點
配料 芽菜仔及紅蘿蔔絲,自己略加芝麻,味道提升 可以

題外話/補充資料: 店子陳設企理,食物比想像中好..加油
2012-08-21 248 瀏覽
成日都係出面食飯既我來講,有時係同一區真係食到都唔知自己想食D咩.好似今日係淘大就搵左好耐都唔知自己想食咩.最後無奈就入左海皇粥店叫左個皮蛋魚片粥+炸两.本來都沒有任何期待, 點知今日既炸两出奇地脆個腸粉皮都算滑流.重點係我係一名醬怪, 所以自助加添醬汁對我來講真係一個好處.至於個皮蛋魚片粥都好多料, 粥底唔算好綿但都算有米香.

好似今日係淘大就搵左好耐都唔知自己想食咩.

最後無奈就入左海皇粥店叫左個皮蛋魚片粥+炸两.

至於個皮蛋魚片粥都好多料, 粥底唔算好綿但都算有米香.

2012-08-21
2010-12-12 181 瀏覽
簡簡單單,在淘大海皇粥店吃了咸肉粽同炸兩。感覺不過不失,炸兩ok 脆。但咸肉粽有點油膩,而且咸左少少。但整體來說都是一個經濟方便的晚飯!

咸肉粽,炸兩

簡簡單單,在淘大海皇粥店吃了咸肉粽同炸兩。

感覺不過不失,炸兩ok 脆。

但咸肉粽有點油膩,而且咸左少少。

但整體來說都是一個經濟方便的晚飯!

1 分鐘 (堂食)
2010-11-24 109 瀏覽
十月上旬.晴要儲能量,開始「爆碳」前,要先來「少碳」,待身體適應後,才有最佳效果,所以是日吃粥。選了芥菜排骨粥,加一碟蝦米腸,先來個「小碳」。阿姐事先已經預警這個菜粥是很淡的,呈綠色,真的是用芥菜去滾的,對辦。跟起來,真的很淡口,只有菜的味道,鹽也沒下。有排骨在內,但全無肉味,是質素問題了吧。蝦米腸不滑,但夠熱,吃清了。反而送來的一小籃油條很一般,不新鮮的,已經令人吃得不起勁。吃不了兩件,也剩下了。
十月上旬.晴

選了芥菜排骨粥,加一碟蝦米腸,先來個「小碳」。

蝦米腸不滑,但夠熱,吃清了

連鹽也沒下的,夠清淡了吧?
蝦米腸至少夠熱
油條送的,不濟
蝦米腸至少夠熱
2010-06-20 93 瀏覽
睇完戲,四點幾啦個肚有少少空位.忍不住去吃東西最後在海皇落腳,諗住清清地,食碗粥啦.以前海皇是沒有TEA SET的,現在連假日都有了.都話餐廳假期不做餐的話,幾難生存.我們二人點了一個餐,就是南瓜肉碎粥和炒麵.19蚊.可以加3蚊要豆漿,還是飲水好了.這店很細,不過有很多張檯都未有人執碗碟,最後在門口旁的長檯搭坐.見到檯面上有條頭髮~~~~~>.<!!>.<!!!最怕餐廳/食物上出現配非本人的頭髮,但想轉位都難,因為突然又半FULL.餘下一半咪係未執的檯,成五分鐘仍未見有執檯阿姐出現過~又話會叫號碼拿食物,都係老友見水吧出了我們那盤食物,自動波出去拿咋.無人叫過號.南瓜肉碎粥很大碗呀,裝到滿滿的,粥底稀左少少,可能我鐘意食傑身粥吧.粥有南瓜色而無南瓜香,一絲絲的南瓜溶化在粥中,吃都吃不出有南瓜味,應該話連基本味道都無,因為粥都無下過鹽,好在我平日食慣淡野,最後照食可也~肉碎算幾多,但我剔除哂無吃到.炒麵只吃一口,麵條爽,夠味道,配無鹽粥就非常好.拿拿聲食完就走人,因為旁邊坐了一位留著長長灰白髮的叔叔,係咁掃起他的'秀髮'.他知不知道這裡是餐廳?
睇完戲,四點幾啦個肚有少少空位.忍不住去吃東西
最後在海皇落腳,諗住清清地,食碗粥啦.

好在我平日食慣淡野,最後照食可也~
肉碎算幾多,但我剔除哂無吃到.

炒麵只吃一口,麵條爽,夠味道,配無鹽粥就非常好.

無鹽主義?
下午茶份量都夠大
2010-06-13
2010-05-06 23 瀏覽
去九龍灣補習在淘大商場想先找間食肆吃點東西看到了一間海皇粥麫我爸媽很喜歡吃這間的粥我平時都不太跟他們一起去吃但今日見入邊人少少就為方便而去試試我叫了個碎牛粥我真的這麼大個人才第一次在外邊吃粥以為牛肉粥就只是將幾片牛肉丟到粥裏但原來是用一些粉絲碎包着牛肉牛肉數目很多吃下去……牛肉的鹹味適中而且滿有口感的粥也相當的滑 不孝的說這裏的粥比起媽媽煮的好吃得多了-.-”吃過一次之後粥店在我心目中的地位也提升了不少或許下次有空試試其他的粥舖來作個比較
去九龍灣補習
牛肉的鹹味適中
而且滿有口感的
粥也相當的滑

不孝的說
這裏的粥比起媽媽煮的好吃得多了-.-”
吃過一次之後
粥店在我心目中的地位也提升了不少
或許下次有空試試其他的粥舖來作個比較
2010-04-02
2009-12-07 24 瀏覽
上完課不想吃太多,本想去吃素的,但人太多,最後改去了海皇吃粥。叫了南瓜粟米肉碎粥及迷你炸腸及燒賣。那碗粥的顏色很美,但估不到是一點味道也沒有,有點懷疑自己在喝水....。只有多加點胡椒粉來吃。另外燒賣普通,反而炸腸是脆的,很久沒吃過那種脆度。地方的裝潢是可以,但食物不改善,似乎也難在這生存下去吧。
上完課不想吃太多,本想去吃素的,
但人太多,最後改去了海皇吃粥。
叫了南瓜粟米肉碎粥及迷你炸腸及燒賣。
那碗粥的顏色很美,但估不到是一點味道也沒有,
有點懷疑自己在喝水....。只有多加點胡椒粉來吃。
另外燒賣普通,反而炸腸是脆的,很久沒吃過那種脆度。

地方的裝潢是可以,但食物不改善,
似乎也難在這生存下去吧。
空有色,但沒味的粥。
2009-12-06
2009-05-09 27 瀏覽
這日午餐來了呢度買外賣﹗艇仔粥做緊特價,$10有一碗,抵食﹗用料都幾多有魷魚、免治牛肉、豬皮及生菜等﹗粥底未算很綿,算是不過不失﹗不過重點係個炒米,佢今期出左香蒜炒米,就係0係炒米上面加上炸蒜,我同個姐姐講話要多0的蒜,佢二話不說的一大羹剷落去俾我,睇相就知有幾勁﹗愛蒜的我將佢撈好,放入口陣陣蒜香撲鼻,相當惹味,炒米做得乾身,黐上蒜粒產生化學作用,特別好食,正﹗食蒜有樣唔好,就係食完勁口臭,幾粒爽浪都唔掂,但好食的話,話之佢了﹗
這日午餐來了呢度買外賣﹗

2009-02-22 15 瀏覽
二月廿二日(星期日)本想今日兩口子到北角的ICAC參觀,相約了十時在觀塘出發,正當我們懷著既愉快又期待的心情搭上地鐵之際,見到新聞簡報顯示:今日票已經派完了....失望非常,早知我就早點出門了...不過算吧,還有下一個節目就是看戲!先到戲院買票,之後就去吃個早餐,真的把我們原定的計劃破壞了!....期望下年還有開放日吧!我們說想試海皇有一後日子,今次吃早餐都適合呢!我要了炒米粉,老公要了個餐有蝦米腸拼炒麵和豆漿製作時間不算耐!而且甜醬,芝麻醬等可以自便!我們落了很多在炒麵上!非常美味!炒米粉不錯!有粟米,菜,蘿蔔絲等!有料到!而炒麵都算不俗,唯獨比較多油!豆漿也重豆味!而腸粉都滑!以連鎖店來說海皇的品質都算不錯了!而且賣粥的都有一定的捧場客!有得做的!加油!
二月廿二日(星期日)

$15 (早餐)
2008-11-15 25 瀏覽
仲記得上個月來呢度摸門釘,原來裝修緊,仲以為執鬼左﹗今早再去﹗對面目黑就真係執左喇﹗裝修後的感覺現代感多了,用了不同的顏色做枱枱凳凳,不過個counter放左0係左面個感覺就好似好迫狹咁﹗廚房又搬左去中間,排隊很不方便﹗我在諗如果多人的時候一定迫爆炸﹗叫左皮旦瘦肉粥配炒米,$19,皮旦瘦粥兩個字形容 --- 穩陣,粥底未算綿但不稀不杰感覺良好,鹹瘦肉及皮旦亦多,食落啖啖有料﹗炒米夠乾身,配炒的是蘿蔔絲亦夠多,加0的辣醬落去食配上淡淡的粥品幾正﹗呢頭食粥都係要搵佢架喇﹗OK的呢﹗
仲記得上個月來呢度摸門釘,原來裝修緊,仲以為執鬼左﹗

今早再去﹗對面目黑就真係執左喇﹗

呢頭食粥都係要搵佢架喇﹗OK的呢﹗
$19 (早餐)
2008-11-11 16 瀏覽
裝修了兩個多月,海皇又繼續為本區的食客提供服務!可是,新瓶仍是盛著舊酒,奈何!未裝修前吃過多次這裡的粥,總是覺得不夠水準,以一間專門店來說,對它的招牌貨應有一定的要求吧!可是,重回海皇,吃的粥底不夠滑也不止,又過咸了一些,實在不知它怎搞的?油條是放在暖架中拿出來,怎麼吃的時候會是涼涼的?太不像話了!地方是整潔了,服務也還可以,可是,主角是食物,這一關尚未通過呢!
裝修了兩個多月,海皇又繼續為本區的食客提供服務!

可是,新瓶仍是盛著舊酒,奈何!

重新裝修後環境不錯,但食物仍沒改善!
$18 (宵夜)
2008-06-18 25 瀏覽
15/6(Sun)海皇粥店d粥好把鬼,嗰d粥唔係叫綿係冇味道的漿住個口,魚蛋絲冇條,花生都冇粒,ung牙嘅炸米粉就大把嘅艇仔粥,相比之下蒸蘿蔔糕都OK啦,紅豆冰淡而無味,都冇第二次咯.
下午茶
2008-03-27 17 瀏覽
今日同個同事行左去淘大, 見唔餓, 咪諗住清清地食粥囉, 咁一入去見到有蒸飯就鬼死咁開心喇!!!!入到去同收銀講要2個蒸飯, 佢竟然話冇晒....T_T....又唔貼張紙話冇喎.....好喇, 之後就要個雙併喇, 我地2個都要左炸腸(乜唔係炸兩咩???"=_=)併炒麵, 個收銀係咁問我地配咩野, 我地問佢有咩配, 佢就話D野飲呀, 豆漿阿同埋白粥都可以, 咁我地大家都配左白粥, 原來佢係咁問就係想屈我地加多$3.5, 哼!!!好喇, 買晒野喇, 我地就去拎野食, 我個同事去拎先O既, 咁個阿嬸問佢有冇粥, 佢已經答左有喇, 咁個阿嬸又唔理佢喎, 咁我同事就照行前喇, 之後前D O個個阿嬸竟然話我個同事要拎左粥先可以去拎其他O個D喎!!!!我地勁冇耐.....行返去粥部個阿嬸到, 我仲同佢講: 我地頭先咪話左有粥囉~個阿嬸又話返我地: 冇呀, 你地都冇話有粥!哼!!!!我地咪再同佢講話我地有講喎, 佢又屈我地冇, 之後仲要懶好咁話: 唔緊要喇, 下次話返咪得囉, 我地咪話囉: 仲有下次呀?
2007-11-12 15 瀏覽
環境:尚可。味道:油味花生、發黃椰菜、米水當粥水?不能接受服務:食店無人的時候都要排隊。收銀的速度太「快」了﹗我點了一碗艇仔粥竟然要一分鐘﹗乾淨、抵食:接受
環境:尚可。

味道:油味花生、發黃椰菜、米水當粥水?不能接受

乾淨、抵食:接受
2007-11-08 11 瀏覽
早上見路過此處,買番碗粥食下﹗一向都覺得海皇粥不錯,重點是衛生,全部同事都好整齊清潔,戴哂手套口罩做野,食得安心﹗皮旦瘦肉粥的味道不錯,係瘦肉切到成條咁,太大條了﹗蘿蔔糕真的太寡,成夠糕的東西入面得一兩粒蝦米,我真的頂不順呢﹗唔知係咪真係有人覺得呢舊野好味呢?
早上見路過此處,買番碗粥食下﹗
皮旦瘦肉粥的味道不錯,係瘦肉切到成條咁,太大條了﹗