疫情😷😷嚟都五月都已經到尾聲。。肺炎價💰💰自助餐應該六月就冇得食啦。。很多酒店也會因市道開始旺盛。。就變回正價💸💸。。好彩我都把握最後機會食返個半價海鮮自助晚餐😋😋今日天氣依然唔多☔️好但係總算順利到達海洋公園站B出口。。由於近來海洋公園停業所以連接萬豪酒店的電梯就停了。。改行迂迴的路🤷🏻‍♀️我們早到了多少。。很快量度體溫後就安排座位。。我們被安排到窗邊的位置。。今晚是全院滿座一個吉位也沒有😆好快趣6:30就開始各人👫👭👬殺戮戰場🔪我見很快已經龍蝦區有一條長長的龍。。我就放棄排。。走過隔離燒鮑魚和鵝肝多士。。。。其實整間餐廳擺食物嘅佈置都很好唔會令客人擠迫排在同一條隊等食物。。有個區域是魚生沙律區。。我最欣賞他的帶子刺身不會太吝嗇。。很多餐廳把帶子切到細細件給客人。。但這間酒店餐廳原粒大大帶子刺身給客人不吝嗇。。而且還有赤蝦🦐。。當然還有幾款魚類刺身。。一連吃下幾粒帶子刺身真的是有一點飽飽地😆。。吃了一兩轉望到清蒸龍蝦區已經少了很多人。。。只需等一兩位每人每次限攞半隻。。但不停師傅開出來所以食完再攞唔使怕之後缺貨。。我幾乎走食到9:30仍見出緊龍蝦。。雖然是清蒸龍蝦但是會有兩款醬汁。。。

吃了一兩轉望到清蒸龍蝦區已經少了很多人。。。只需等一兩位每人每次限攞半隻。。但不停師傅開出來所以食完再攞唔使怕之後缺貨。。我幾乎走食到9:30仍見出緊龍蝦。。雖然是清蒸龍蝦但是會有兩款醬汁。。。。我就特別喜歡芝士汁。。令清蒸龍蝦更加野味

另外還有一款即燒牛肉。。沒有調味即燒。。客人自己放海鹽就可。。這個也是人龍不斷的。。另外還有比較少人留意的燉湯。。我覺得比西湯出色。。今晚是雪梨海底椰燉瘦肉。。還飲到淡淡的雪梨味。。這個燉湯值得添飲😋。。隔離就是車仔麵區。。。大家好奇怪食自助餐幾百蚊食車仔麵🧐🧐。。我就覺得非常不錯。。我自己自選左一碗不要粉麵。。只要菜心花膠冬菇長洲魚蛋。。湯底還可以選清湯或者冬陰功湯。。花膠雖然不是很大片但是絕對唔失禮。。。。

食咗幾個round發覺自己仲未食凍海鮮🤣。。。又走返出去試吓凍蟹腳啦🦀。。其實凍海鮮方面也有幾款。。凍海蝦🦐青口。東風螺🐚。蜆。。不過由於肚子空間有限。。只拿了幾條蟹腳🦀就算了。。。。還是拿多幾粒帶子刺身實際一點🤣🤣。。

循循環環也食了幾round 龍蝦鵝肝鮑魚。。終於跑到去Order一碗蝦子撈麵。。份量其實很少大約一個乒乓波大的麵餅。。但是就非常多蝦子🤩🤩🤩這個麵我竟然order了兩次
。。因為實在好吃😋。。吃了大半晚其實已經很飽但是仍未搞到食甜品🍮。。。點都要出去食下啦。。。原本想攞窩夫。。但發現木桶豆腐花熱燙燙。。。又被吸引着拿了一碗🤪。。之後看到雪糕櫃原來是haagen dazs。。結果又拿了一條脆皮朱古力雪條。。已經太飽了。。。我放棄了其他的甜點🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️因為實在撐不下了🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️。。

整體總括這間自助餐的食物。。。款式是貴精不貴多。。其實還有很多熱食和馬來西亞美食我也沒有試。。而且服務員收碟情況也算快
。。飲品是每人包免費一杯冷熱飲料☕️。。。餐廳其實還有汽水和啤酒清酒當然是另外收費啦💰💰💰💰
蝦籽撈麵
  • 燒鮑魚
  • 鵝肝多士
  • 燉老火湯
2020-10-17 289 瀏覽
今日就同啲朋友過嚟慶祝生日啦,所以就住咗一晚,咁因為要慶祝生日所以要生日蛋糕,所以就去咗樓下呢一間咖啡廳買咗啲好靚嘅蛋糕仔,因為仲可以分開唔使切因為疫情要衛生緊要呀嘛。咁我哋幾位就買咗唔同嘅蛋糕,不得不提就係呢一個海洋公園特別版,佢有一隻海豚係一個好似雲層嘅鹹蛋芝士蛋糕上邊,真係好特別啊,此外有啲朋友都想試吓其他味道,所以就叫咗其他生果撻啊,栗子蛋糕,同埋一個雲石蛋糕,真係好靚好特別😍😍😍😍味道都唔錯啊,下次可以經過買外賣先
2020-09-30 1003 瀏覽
We had a day off and a thought: What is better to enjoy a morning with a breakfast buffet?The breakfast buffet at Ocean Park Marriott Hotel is available from 6:30am - 11:00am. We went there at around 8:30am to take our full advantage and spent around 3 hours to embrace this  chill morning. Having cuppa after cuppa, rotating from juice, dairy and coffee.Food varieties is abundant and I'm amused by their selections from bakery. The egg station is professional with lots of ingredient choices for yo

Food varieties is abundant and I'm amused by their selections from bakery. The egg station is professional with lots of ingredient choices for your customised omelette.

What is best here is beyond food. Located next to Ocean Park immediately makes this hotel differentiate from those sit in the city.  The ambiance of the hotel is definitely taking you away from your busy day to day life to fully unwind.

2020-09-02
$300 (早餐)
2020-09-05 4492 瀏覽
第一次黎海洋公園萬豪酒店食自助餐,揀左九月四日星期五lunch buffet, 滙豐信用卡七五折,折實約$350一位,好多次都book 唔到,諗住一定好正,點知中伏😰.首先,款式已很少,只得少量熱盤如香茅豬扒、炒雞柳、豬腿骨、飯、意粉、淨菜另加一些印度食品,還有燒味(义燒、燒鵝、油雞)、一些燒烤食品如燒牛扒、燒雞亦、腸仔。日式食品有魚生五款(油甘魚、帶子、八爪魚等),但竟然沒有最基本的三文魚和呑拿魚😳另外有一些睇見都唔想食嘅壽司。凍海鮮更加離譜,只有蝦、青口、如擦膠般細嘅蜆、螺,沒有龍蝦、沒有蟹。還有一個沒什麼選擇的粉麵檔😑生菓只有菠蘿粒和西瓜粒,你望到都唔會有興趣。甜品有三份之一係榴連味,唔食榴連的話,都係果句,你會沒什麼選擇。其實種類已經很少,食物又唔熱,加上味道差,真心難食😭全場最好味和最吸引嘅係圓形雪糕櫃,內有Haagen Dazs, movenpick, i scream 等名牌雪糕,算係最正😪.咁嘅價錢食咁嘅野,早知去返金鐘萬豪,其實大家都係萬豪酒店,點解差咁遠😱.呢個應該係我今年食過最差的自助餐😠
呢個應該係我今年食過最差的自助餐😠
2020-09-04
2020-08-19 3427 瀏覽
香港海洋公園萬豪酒店開左都有一段時間,聽人講酒店內間海灣餐廳既buffet質素幾好,有好搶眼旋轉雪糕櫃🥰有即煎美國種和牛、滋補中式燉湯等,環境好闊落,空間感大,坐得好舒適.因為疫情關係,出去攞食物既時候,都冇得自己夾,廚師會安排好一份份食物比客人,例如刺身區,會比一碟有哂唔同款式既魚生刺身比客人,數量同款式都固定左,所以有時有d款我唔想食或者得想食多幾件,都冇得選擇,可能會做成少少浪費,但為左衛生著想,都會體諒呢個做法👍🏻.刺身類選擇都多🤤有油甘魚、甜蝦、北寄貝、原隻帶子、八爪魚等,切得厚身,新鮮冇雪味.海鮮區就有雪場蟹蟹腳、海蝦、青口、帶子等,帶子真係原粒冇切架😋大大粒好好食,長腳蟹幾有鮮味,有海水咸味,肉質實淨,食左幾轉.最吸引我一定係旋轉雪糕櫃🤣入面有齊Movenpick和Haagen-dazs雪糕,唔食返幾杯真係對唔住自己
2020-08-07
2020-07-20 3074 瀏覽
餐廳位於酒店之內,正門卻面向室外,客人需要從酒店大堂穿過無上蓋的中庭才能到達。設計師為炫示中庭風景而要客人日曬雨淋的心思,著實令人費解。餐廳擺放食物的方法也比較特別,種類看似不多,其實該有的都有。冷盤有沙律、有cold cut;芝士至少有四款。有肉有芝士,理應有餅或麵包,不過在哪呢?且看後來分曉。凍海鮮基本齊備,以長蟹腳、東風螺、北寄貝、油甘魚最鮮甜。 刺身蝦不夠新鮮,凍蝦更好吃。雖然早知沒有生蠔供應,卻沒想到刺身區連三文魚和吞拿魚也沒有。熟海鮮的重頭戲是龍蝦。雖說是清蒸,但鹹味夠,不用再點醬汁;而且尚算多膏,肉質、鮮味則一般。近鰓的位置很少人會拆來吃,反而那少許肉有驚喜,是最鮮的。磯燒鮑魚理當也是亮點之一,可惜質素一般,韌。除了海鮮,重點的熱蕈便是酒店五月在fb post中說有供應的鵝肝。今日提供的卻是鴨肝,果然是「自助餐食品將輪流供應」。另外,即點即煎的美國和牛多筋、韌,完全沒調味的話真的不好吃,一定要沾些海鹽。燒肉眼、羊架並無獨立的切割區,已預先切塊,偏乾,肉汁欠奉,不吃也罷。其他例牌熱蕈如燒味、麵檔、印度菜等,餐廳也俱備,同時亦省略了很多自助餐用以充撐場面的炒飯麵菜及煎炸品。在

磯燒鮑魚理當也是亮點之一,可惜質素一般,韌。
在中、西湯後方,美國和牛(韓式生菜包)區的前面,有兩個蓋著餐巾的木盤。揭開看,才知道餐巾下藏著麵包。旁邊沒有紙牌,沒有鉗也沒有餐碟,只有一碟餐刀。這種「彩蛋」式的擺法,令我莫名其妙。
我拿的第2批長蟹腳過鹹,因此用麵包墊著吃,自製蟹肉包。
雪糕有三個牌子,分別是Haagen Dazs, New Zealand Natural 和I-Scream。切餅款式亦不少,大都精緻小巧,味道、層次感的質素亦很高。如簡單常見的Creme Brulee,其濃郁的程度,坊間的實在都無法比擬,盡顯餐廳的用心和級數。

中式甜品有豆腐花和薑汁芝麻湯圓。薑汁正好給吃得多蟹腳的我驅寒。

這裏的龍蝦和甜品質素,與尖沙咀有任吃龍蝦的某酒店不相伯仲,甚至有過之而無不及。服務則還有進步的空間。例如入座時想叫餐飲,侍應卻要我們埋單時才點。上半場侍應還很勤奮地收碟,連盛有不少完整海鮮的碟也想收走。到下半場,想找人加水也十分困難。

最後,令我驚喜的是餐飲可選熱朱古力。雖然不是濃香醇厚的那種;以大眾口味的熱朱古力來說,味道剛剛好,不會太甜或一大股朱古力粉的味道,温度也恰到好處。
  • 甜品
2020-07-13 1521 瀏覽
出不了香港,最近流行起在香港住酒店住萬豪酒店當然要來試試酒店早餐,今天來介紹breakfast buffet的菜色,先來張食物大集合以下分別介紹各區食物,首先是多種蛋料理可以選擇的一區,今天選了omelet ,表現的普普通通現場有煮麵的服務,麵的種類和配料都可以自由搭配熱盤有薯餅、培根、蛋、番茄沙拉水果區水果竟然有藍莓可以選擇現打的果汁仲有豆奶和優格總體而言,早餐種類多樣,食的飽足又開心,餐廳環境好,可以好好享受悠閒的早晨時光,海洋公園的萬豪位置得天獨厚,很有度假⛱️的感覺,推薦給大家
出不了香港,最近流行起在香港住酒店

現場有煮麵的服務,麵的種類和配料都可以自由搭配

熱盤有薯餅、培根、蛋、番茄

沙拉水果區
水果竟然有藍莓可以選擇

現打的果汁

仲有豆奶和優格

2020-07-11 1216 瀏覽
之前聽朋友介紹話好得,點知好失望。服務同環境都幾好,但食物選擇不多。刺身都新鮮,但係連多數人鍾意食嘅三文魚都冇。壽司款式都不太多。冷盤海鮮有蝦,蟹腳,青口,蜆,東風螺。熟食嘅選擇都唔多,大約有牛腩,咖哩,炒飯,菜,叉燒,油雞燒鴨.... 牛扒就變咗燒烤完切好一小塊咁俾人夾。仲有粉麵區煮湯河。甜品區再令人失望,得一個小小display 櫃,好似平時甜品店個小小display櫃咁。另外一區有細萄撻,細waffle (但係冇蜜糖&練奶,只有朱古力&士多啤梨醬😩),豆腐花,湯圓同生果。最吸引只係個雪糕櫃,有六款雪糕。綜合所有食物嘅質素同味道都唔錯,但係唔值哩個價。原本我哋每人要俾$580,但係埋單嗰陣個staff話如果我哋download 佢哋個app join 會員即刻有六折,所以最尾埋單每人要俾$350。折咗$350去食都好唔抵食。仲有周圍不時有著住泳衣嘅住客行行去泳池。
2020-06-27
優惠券
2020-07-10 804 瀏覽
慶祝男朋友仔生日同促進下香港經濟🤣🤣見到Marriott做仲package 就一於去試下chill反下😘😘個package都好抵 包左住一晚,早餐buffet,2大1小海馬公園入場券,同1000蚊飲食套票😏😏去到check in 都唔算好多人,可能因為平日啦,都唔洗等到3點先有得check inCheck 完in 就游下水等食buffet 啦。佢呢度buffet由18:30到22:00,打去book問時已經full左話要on waiting list,話有位會再打黎,就等左成日都無打黎,就走落去諗住walk-in,又話如果有位既話會1930左右打黎,因為再順住waiting list 打喎,好啦甘唯有反房等。等到1930都無打黎甘就落去睇下可唔可以walk-in la,點無前台話full左無位安排唔到😢😢😢😢諗住生日食反個大餐姐都甘難,好彩岀現左一位男既職員,佢好熱心甘幫我地睇下有無位,又話睇下加唔加到位,因為疫情令到d位都疏落左少左位,雖然最後都加唔到位,佢就問我地介唔介意坐outdoor, 等到入面有位就轉返入面,甘我地就話可以,位都好快就set比我地,點知攞完野食入面就已經有位,
慶祝男朋友仔生日同促進下香港經濟🤣🤣
Check 完in 就游下水等食buffet 啦。
等到1930都無打黎甘就落去睇下可唔可以walk-in la,點無前台話full左無位安排唔到😢😢😢😢諗住生日食反個大餐姐都甘難,好彩岀現左一位男既職員,佢好熱心甘幫我地睇下有無位,又話睇下加唔加到位,因為疫情令到d位都疏落左少左位,雖然最後都加唔到位,佢就問我地介唔介意坐outdoor, 等到入面有位就轉返入面,甘我地就話可以,位都好快就set比我地,點知攞完野食入面就已經有位,好快就幫我地轉反入去😋😋好快手,服務態度好專業,見我拎住兩手都拎住食物又會主動幫手拎!非常貼心😛😛因為book果d話生日既話可以送一件小蛋糕,我就問反果個男職員仲有無得送,佢話要望望先🥳🥳好好彩仲有,好搞笑,佢同我打哂手勢話有蛋糕🎂同問我上得未,唔似其他餐廳會走埋嚟問上得蛋糕未,咩surprise都無哂,😖😖
野食方面雖然無生蠔🦪但有好好味既蒸龍蝦🦞好多膏!肉質彈牙,食左成隻已經飽飽地,仲有蟹腳都大大隻,刺身都唔錯,帶子係原隻上好滿足😍😍熟食方面都有煎下和牛,不過我就覺得有d溜,不得不提如果你係一個叉燒控一定要食佢地個叉燒,燒得燶燶地超級好味😋。甜品既話有H字頭既雪條,M字頭雪糕同本地牌子gelato😛😛最中意食gelato感覺冇咁邪惡,佢地d朱古力蛋糕都唔錯😆😆送既生日蛋糕都好食😋食到捧住個肚走。 非常感謝果位男職員既安排,雖然宜家去唔到旅行,去反個本地staycation都唔錯
😉😉
由於太多好評,一定要自己試下先能辯真假。打去訂位時所有吳同日子都不能立即confirm booking, 原來係因為餐廳會盡量確保入住客人先有位,所以街客會put on waiting list。終於confirm 7月1號,餐廳於一星期前send payment link, 比左錢再有電郵reconfirm booking。當日11.45 到未能入座,已見到有一家8-10 個外國人排頭位不停同職員指手劃腳,佢地後面還有幾個客人排隊。到左11.56 我係隊的第5/6 位,等左10 分鍾都未能入座,頭位仍然係果班外國人,reception 有2部電腦4個職員,全部都處理緊果班外國人,跟本無人理後面排隊的客人。我地懷疑呢班人跟本就無位但佢地死都吳肯走又阻住後面d 客最終都安排左張檯比佢地。我前面及後面的女士原來都係未能confirm booking (on waiting list), 佢地問我,我話我於一星期前比左錢,其中一位女士係酒店住客,但都無位食lunch 。餐廳安排入座頗混亂,我忍吳住上前問我已有booking 究竟在等mud呢?職員先話吳好意思然後盡快安排我地入座,此時條隊已有幾十人。我個位剛好望到reception, 此後見到不停都有人詢問有無位。講番食物,我地一家4個大人一致認為整體食物係好味的,尤其grilled meat section, 三文,羊,牛肉好嫩,salad section 煙三文吳錯,但成個區域的食物被放係2個凹入去的入牆櫃中,極難夾,海鮮中長蟹腳非常甜,魚生好大件又新鮮,另有幾款熱食如飯,curry, 湯,即淥粉麵,燒味,一般。甜品全部好食,waffle, 蛋撻,豆腐花,姜湯湯圓及雪糕,我地望雲都吳見有其他甜品,但已飽到嘔所以無為意,奇怪走時經過cafe 見佢個凍櫃上有塊紙寫住"自助餐甜品"? 呢個cafe 位置係餐廳外面近洗手間,餐廳入面跟本吳會望見,餐廳入面無指示牌,無職員通知有其他甜品,我地亦無見到有客人羅其他甜品。有可能我望錯,留代你地去食時了解下。其實餐廳提供的食物款式好少,黎黎去去都係果幾款,收幾百一個人都有賺。service 方面,可以話係無, 收碟吳算快,張檯好細,有時要將食完隻碟放係隔離有位的地方,但見十幾分鍾都未收。除此之外無人會理你,職員亦吳見有笑容,冷气不足,好彩無聽帶位意見坐窗邊,否則熱死。重點係,我地返到家全部口渴到不行,整個下午到夜晚不停飲水飲茶都不能解到渴,飲得太多水半夜要起身去洗手間,好食的背後原來隱藏住極重味精。我地全家都無對味精過敏,亦經常到不同酒店食自助餐,卻從未如此口渴過,對有味精稍為敏感的人要小心。總評覺得只係一般,本人就未必會再去喇。
魚生好好好新鮮有龍蝦任食燉湯鵝乾葡達同埋心太軟都做得好好蟹腳都好新鮮不過我星期買坐嗰個位比較入, 啲waiters 唔係成日入黎, 服務真係可以再勤快啲另外, 我一行五人去食dinner buffet, 係每人有一個餐飲嘅, 我杯冷咖啡叫合格, 我有三個朋友叫左凍檸茶, 都覺得茶味好淡, 有個朋友叫左凍奶茶, 我見啲色水都好唔得, 佢話好似茶膽冇曬, 我地要求換這一杯, 換完之後好左少少, 但係都仲係差過普通茶餐廳, 如果酒店睇到, 希望佢地會反省, "隻雞做得好好, 都唔可以忽略左個醬油"Anyway, 6折嘅cp係幾好嘅
魚生好好好新鮮

• 龍蝦
  • 葡達
  • 甜品
2020-06-07 4222 瀏覽
餐廳的食物質素一向好高,而且坐的環境十分舒適,望到泳池綠化,遠遠走來吃都值得。但現在疫情下食品選擇少了三成,又沒有任點任吃,雖然sat lunch 498會員有6折,最後每位350, 面對極少甜品選擇總有点失望。
2020-06-02 4964 瀏覽
呢度buffet 一向都好有口郫, 一直都想試吓. 適逢早排OP Marriott 推出咗自助餐半價優惠, 一於就book 佢, 果然冇失望! 因應疫情 某啲食物選擇(尤其係甜品) 就係埋去問staff 攞冇display, 而某啲就cut 咗 不過都明白嘅 Food choices 少就少啲 但係勝在款款食物都質素好高-貴精不貴多. 必試既有呢幾款: 1. 清蒸開邊龍蝦 (有芝士汁或䄂子soy sauce 揀) - 呢個長期見人排隊, 人密密攞, 師傅密密蒸密密劏 冇停手! 龍蝦尾肉小編就覺得少少overcooked 但都唔錯, 最正就係龍蝦鉗!!! 肉質鮮嫩爽彈, 三個字-冇得tarn💯👍🏻👍🏻 2. 開煎鵝肝配法包 - 鵝肝自助餐嚟講十分高質有份量同煎得好好, 睇吓個厚度同表面色水就知! 塊包油咗少少 所以timing 好重要 - 要師傅一煎好就攞嚟食 3. 原盅燉湯 - 一個字, 正! 4. 燒味(叉燒&燒鴨) - 呢個真係有驚喜 平時啲自助餐燒味質素真係一般(if not one of the worst choices) 但呢啲燒鴨值得一讚! 皮真係脆 肉真心嫩! 叉燒入味tender, 外表燒得好好 鐘意燶邊叉燒嘅朋友一定like爆 5. Creme brulee 以上都係小編覺得可以食多過兩次嘅食物, 因為真係好好食 不過提提大家 其他食物都好有誠意好有質素都值得留個胃俾佢 同埋個雪糕櫃幾特別 選擇好多同都係高質, 唔係用阿波羅雀巢嚟hea你嗰啲 總括嚟講, 呢餐係好對得住佢收嘅價(even係原價)同好有誠意 食得好抵好開心😃 Food: 8/10 Service: 7/10 Environment: 7/10 CP: 9/10 (half-price promotion, otherwise 7/10)
2020-05-26 3635 瀏覽
一試無纺,唔会有第二次,食品種類少,龍蝦,鹅肝,鲍鱼可取外,其余一搬貨色,雪糕有幾款概。最敗北又焗,冷气唔夠!登特!等你快D走,買飲品(只包一杯餐飲!)宜家外面開返好多自助餐,唔洗特登入來食!
2020-05-26 2130 瀏覽
食物質素一般,餐廳內完全無冷氣。食物種類太少。嘛有檸檬撻係唔錯,其他都麻麻地😔😔完全無網上講得咁好。失望.......真係無下一次..............
食物質素一般,餐廳內完全無冷氣。
食物種類太少。嘛有檸檬撻係唔錯,
其他都麻麻地😔😔完全無網上講得咁好。
失望.......
真係無下一次..............
檸檬撻