餐廳: 海港酒家
資訊:

6天前 0 瀏覽
🌪颱風假⚡️🌬瞓飽後去左海港酒家飲茶醫肚🫖🥢(我呢邊早上唔算大風,淨係有少少雨🌧)🐽叫左碟燒鵝雙併,比左隻髀我地❤️連傳菜嬸嬸都大讚好靚🤩蘿絲卷夠香口🍤蝦餃大大隻,黑金流沙包如果流沙再多啲就好,最後仲叫左燕窩燉奶💕真係啖啖燕窩,燉奶夠滑,如果配椰汁會更加好⭐️⭐️⭐️

• 燒鵝
2021-10-07 0 瀏覽
之前一路都有喺海港嘅網上平台度訂長腳蟹同埋龍蝦伊麵外賣嘅咁今次呢就選擇咗堂食由於臨近中秋節喇 咁所以西澳個價錢都貴咗嘅我哋今次就嗌咗一啲小菜啦但係主打都係龍蝦伊麵!龍蝦伊麵我哋就揀咗芝士焗 上枱嘅時候真係好大兜睇見都流口水 佢個賣相都唔錯,而且啲芝士燶燶哋 伊麵焗得啱啱好 而且啲龍蝦都唔會熟過頭,好鮮甜呢隻龍蝦有成三斤重 所以份量非常足夠食到好飽好滿足 其實之前海港做特價西澳龍蝦最平就168蚊斤雖然而家已經要去到二百幾蚊斤,性價比無咁高所以如果遲啲再做特價嘅話我先再嚟食啦!
之前一路都有喺海港嘅網上平台度訂長腳蟹同埋龍蝦伊麵外賣嘅

咁今次呢就選擇咗堂食

由於臨近中秋節喇 咁所以西澳個價錢都貴咗嘅
我哋今次就嗌咗一啲小菜啦
但係主打都係龍蝦伊麵!

龍蝦伊麵我哋就揀咗芝士焗 上枱嘅時候真係好大兜
睇見都流口水
佢個賣相都唔錯,而且啲芝士燶燶哋

伊麵焗得啱啱好 而且啲龍蝦都唔會熟過頭,好鮮甜

呢隻龍蝦有成三斤重 所以份量非常足夠
食到好飽好滿足
其實之前海港做特價西澳龍蝦最平就168蚊斤
雖然而家已經要去到二百幾蚊斤,性價比無咁高
所以如果遲啲再做特價嘅話我先再嚟食啦!
前排11月食蟹季節 同屋企人去食海鮮餐🌟 阿拉斯加長腳蟹 🌟可以去魚缸自己揀就嚟每隻蟹腳都長過42寸🤔每隻新鮮拎去整 幾高質素 鮮味又多汁 一絲絲肉拉出嚟不得了❣️🌟 蒜蓉粉絲聖子 🌟聖子整到啱啱好 唔會煮太耐而過老鮮甜又多汁😋🌟 龍蝦伊麵 🌟伊麵普通 冇特別驚喜 但龍蝦一啲都唔吝嗇 好大隻蝦肉彈牙 同個汁好夾 好入味
前排11月食蟹季節 同屋企人去食海鮮餐

龍蝦伊麵
2020-11-15
蒜蓉粉絲聖子
龍蝦伊麵
HAPPY CNY EVERYONE^^Poon Chot such a good dishes for a festival or celebration haaa, so we picked this and it didn't disapoint us haa, but you have to reheat poon chot at home yourself cause you only get the cooked dishes but in cold temperature, you needa do some worksssWe ordered a 12ppl portion, and honestly quite a lot of food haa, there are so many ingredients including abalones, fish maw, shrimps, fried goose, oily chicken, braised pork belly, fried pork knuckle, hogskin and etcc, poon Cho
HAPPY CNY EVERYONE^^

Poon Chot
ingredients fish maw
tufu skin
vegetables
We ordered a 12ppl portion, and honestly quite a lot of food haa, there are so many ingredients including abalones, fish maw, shrimps, fried goose, oily chicken, braised pork belly, fried pork knuckle, hogskin and etcc, poon Chot simply adding so many ingredients together haaa

All abalones were put on the top of all ingredients, it's really good but personally I'm not fans of abalones lol
Broccoli with sauce is yumm and soft, good choice for me and i love vegatables haa
heated poon chot
Pork knuckle is my favorite food haa
, so soft the pork skin though it's a bit hard to find the food you want in such big pot lolll
, all foods mixed together. I like fried pork belly which is really tasty and good texture
Pork Knuckle
We didn't put those fish maw insides poon Chot together because it looks too much already ha, its not bad but not really large fish maw we have at home

menu:
Having a Poon Chot is a good and happy choice if you can't think of what to eat or cook, it's simply easy task haa
Poon Chot
heated poon chot
Pork Knuckle
2021-02-03 2014 瀏覽
.海港飲食集團的盆菜性價比高,而且超足料,有原隻極品南非鮑魚、蠔皇扣原隻花膠、豉油皇中蝦 、原隻紅燒元蹄、海港燒鵝皇、皇朝香妃雞、香芋蓮藕、魷魚乾炆豬肉、發財蠔豉、順德炸鯪魚球、蘿蔔炆豬皮、蠔汁花菇枝竹、田園青蔬,足足夠八個人的份量,朋友食完都大贊好味😋

海港飲食集團的盆菜

2021-01-11 2138 瀏覽
超大隻阿拉斯加長腳蟹😍😍😍加100蚊可以加花雕酒同蛋白蒸其他餸都好食😍特別係牛柳粒魚皮超正不過份量比較少幾時先可以再食😫😫😫。。海港酒家太子彌敦道750號始創中心4樓。。
超大隻阿拉斯加長腳蟹😍😍😍

海港酒家
太子彌敦道750號始創中心4樓

• 阿拉斯加長腳蟹
2020-11-11 2348 瀏覽
海港酒樓近日推出特價阿拉斯加蟹優惠,很多人都洶湧而至。逢星期一至四就更優惠。而我與朋友短聚都至少前一天訂座,而蟹就無需預訂,可以即場任揀,而平均大約4-6斤重。眼見座無虛席,至普遍都是三至四人一台。阿拉斯加蟹清蒸的肉質尚算新鮮,好有海水味。性價比極之高。其他多人叫既餸菜是咕嚕肉(它是齋菜,而味通神似)蒜蓉蒸蟶子(一般)粉絲什菜煲酒樓環境尚算整潔,服務亦不錯朋友同我都食得好滿足。留意:一入席時間分兩個時段:(1)18:30 (2)20:30 。

眼見座無虛席,至普遍都是三至四人一台。

阿拉斯加蟹清蒸的肉質尚算新鮮,好有海水味。
性價比極之高。

其他多人叫既餸菜是
咕嚕肉(它是齋菜,而味通神似)

蒜蓉蒸蟶子(一般)
粉絲什菜煲

酒樓環境尚算整潔,服務亦不錯

朋友同我都食得好滿足。

阿拉斯加蟹  (清蒸)
阿拉斯加蟹  (清蒸)
  • 阿拉斯加長腳蟹
2020-10-18 1497 瀏覽
去旺角行完街,想搵間中菜食下。於是黎到海港食晚餐。一入到去就見到有客人喺魚缸揀緊蟹,亦見到好多人食長腳蟹。一坐低侍應就話今日松葉蟹靚,既然佢推薦,就即管一試啦,結果冇令人失望。二百幾蚊食到8隻新鮮蟹腳,仲有膏添,非常抵食啊👍🏻👍🏻

2020-10-18 1236 瀏覽
而家呢個時係食阿拉斯加長腳蟹既季節,約左幾個朋友,一齊來海港!海港既長腳蟹質數幾好,價錢合適。一來到先同朋友去左揀蟹先,4個人叫左5斤1重既,真係食蟹都飽啦!原本諗住加個炒飯,但要加100蚊,就無叫到,但隻蟹上來個陣,見到甘多蟹膏,我地唔好晒,叫左碗白飯撈埋來食,一樣甘好味,仲比炒飯平好多吖。不過之前海港有做長腳蟹套餐,而家無做啦其他菜就叫左半隻燒鵝,不過好多肥下,有3分一都食唔到,同埋質數無荃灣個間甘好!仲叫左個椰皇,可能蒸得唔夠時間,有d位熱,有d位係暖or凍既
而家呢個時係食阿拉斯加長腳蟹既季節,
約左幾個朋友,一齊來海港!
海港既長腳蟹質數幾好,價錢合適。

不過之前海港有做長腳蟹套餐,而家無做啦

The decoration is nice and grand, you feel comfortable having lovely meal here. We had two meals in same restaurant in same day lolll(: If ordering seafood, you can pick your own king crab or lobster in the display roomWe totally nine people together and ordered 7kg more king crab as our main dish tonight haaa, simply steaming is already perfect, sweet and fresh, just a satisfying dish!!! The texture of crab meat is wonderful, firm and tight We ordered too large laaa, we hardly finished the whol

The texture of crab meat is wonderful, firm and tight We ordered too large laaa, we hardly finished the whole meal ahh
crab roeee
king crab
7kg more king crab
As a cheese lover, having lobster with cheese noodles is a must for our meal haaa, the lobster is fresh and perfectly matched with cheese base haaa, completed many bowl of cheese noodles ahh
, really really so full when im done, just too good to resist laaa
lobster with cheese noodles
Giant grouper is super good for meee haa, fresh and sweet, well cooked
, the texture is super good too, firm meat, as a grouper big fan, so satisfied after having them haaa
Giant grouper
Crispy goose is good for meat lover haa, the outlook is so good
Crispy goose
Beef t bone is pretty good too with nice taste
Beef t bone
Honestly I like eating vegatables normally, but this dish really bad sadly, not soft enough so sad
rabbit cake is cute haaa
rabbit ha
Overall every dish is pretty delicious, esp I like those seafood haaa, cheese lobster, giant grouper and king crab three dishes, I hardly find the best dishes out of three haaa, such a great gathering here(:
crab roeee
Crispy goose
Beef t bone
rabbit ha
2020-07-27 2383 瀏覽
疫情緊張 聽話 冇出街食飯 酒樓(政府令)冇晚市 應變都做外賣優惠 共渡難關 富臨外賣小菜48折 新苑6~8折海港外賣小菜 全日點心8折海港網上訂 有幾味更好抵食 龍蝦伊麵$78燒鵝1只$199蒸龍躉2斤$98外賣自取 8折抵食鮑魚燒賣 ~ $38 折咗$30.4餡料滿滿 唔肥膩 有虾有瘦肉粒 唔味精 肉嫩虾粒爽 鮮味鮑魚蠔汁味 但 很薄身 肉實比較乾可以都係揀番食燒賣沙嗲金錢肚 $20.8牛肚夠入味 冇腥 夠淋唔爛帶爽口 蘿蔔淋黑椒牛仔骨 23.8 黑椒汁香 牛仔肉嫩香 有牛原鮮味 件數多 炸過薯仔拌菜 抵食 第2日就加咗價$27.8比較晚市炒牛仔骨 呢個更好味更抵食皮蛋瘦肉粥 18.8家庭風味 重糖心皮旦香味 瘦肉粒多 嚡 粥煲得夠綿滑 唔係坊間有啲店埋生粉茨鳳爪排骨飯 $18.8飯量1細碗 排骨粒5粒 鳳爪半隻飯靚軟熟 排骨有肉香味 鳳爪豉汁味五香鹹水角 ~ $16 4件 細size 即炸脆脆 餡料多&香 唔油膩上湯龍蝦伊麵 $78 優惠實價龍蝦開邊 鮮味 上湯濃香伊麵份量足
疫情緊張 聽話 冇出街食飯

咸水角
上湯焗龍蝦伊麵
  • 五香鹹水角
2020-07-10 1405 瀏覽
星期四,想食中餐,求其搵間酒樓,諗住食下小菜,但入到去見到枱枱去叫長腳蟹,所以就決定試下。原來酒樓有長腳蟹同松葉蟹,長腳蟹段斤賣,一斤268,但我地得兩個人,就叫左松葉蟹,一隻268,部長話今日啲蟹好新鮮,所以清蒸最好。清蒸松葉蟹 $268好鮮味,好好肉,好多膏,正正👍👍👍另外叫左個蒜蓉粉絲蒸蟶子(4隻),同上湯浸菜芯,孖寶價168,同埋叫左兩個白飯,但因為食蟹對手污糟無影相。總數食左$506,正👍(唯一係廁所地板好滑, 環境要扣扣分)

清蒸松葉蟹 $268
好鮮味,好好肉,好多膏,正正👍👍👍

總數食左$506,正👍

(唯一係廁所地板好滑, 環境要扣扣分)

2020-07-09
2020-06-26 1474 瀏覽
疫情過後大家都出外用膳,假期去了漁港酒家,全店都滿座,大家都來吃這裏出名的長腳蟹,每斤約$290。今日同朋友一齊來吃了全包宴。食物十分之豐富,第一碟上枱就是他們出名的長腳蟹,活蟹味道依然保持水準,十分新鮮有蟹肉鮮甜,彈牙有肉汁,每隻蟹腳都會幫你剪開,跟日本食店的方法一樣,方便你食用,不用鉸剪的幫助都可以食勻全隻蟹。今日吃了他的乳豬燒鵝,此餐廳的燒味一向很有水準,乳豬皮溫度微熱,外皮芝麻皮十分脆口,可惜豬身有點肥,所以只能吃兩至三片。燒鵝皮亦十分香脆,色澤吸引,鵝身調味剛好。其他菜式帶子炒西蘭花,炸蟹鉗,瑤柱節瓜脯,清蒸龍躉,炒飯炒麵都不俗,但水準不是太突出。最後更有大壽包(蓮蓉及奶黃味)十分之飽肚。基本上食物份量十分大,大部份食物都要打包回家。
燒鵝皮亦十分香脆,色澤吸引,鵝身調味剛好。
其他菜式帶子炒西蘭花,炸蟹鉗,
瑤柱節瓜脯,
清蒸龍躉,炒飯炒麵都不俗,但水準不是太突出。
2020-06-24
2020-06-23 931 瀏覽
畀錢嚟受氣食左一餐普通的晚飯.清蒸本地龍,完全無龍蝦味.好彩唔算貴,當食急凍龍蝦算.炒斑球d魚味好腥, 燒鵝受到似燒鴨. 服務仲衰, 叫極無人理, 無論係落單 叫白飯埋單 都係唔會有人理你, 要自己去pantry加熱水. 叶個阿姐就話搵黑衫, 黑衫阿姐就話唔關佢事, 仲有一個聽到都當聽唔到. 最好笑係問我張單喺邊, 阿姐你都冇畀張單我,唔通要我我自己去開單呀? 香港飲食業真係變到咁? 啲阿姐真係唔介意佢哋冇咗份工 定係呢個集團對於自己嘅員工完全唔會管理.
畀錢嚟受氣

2020-06-12 1189 瀏覽
原本諗住炒幾個小菜,最終叫咗龍蝦伊麵,粉絲蒸扇貝,燒鵝,腐竹浸時菜,花膠螺頭湯。燒鵝啲皮好酥脆好食;花膠湯啲花膠都算大塊;浸時菜啲莧菜老咗啲;龍蝦伊麵係上湯加芝士mix & match,淡淡嘅芝士味,食完唔會覺得好膩;扇貝就真係欠咗啲誠意,用急凍帶子開邊蒸。
2020-06-10