2024-06-29 185 瀏覽
1. 鮑魚冇清去內臟,就直接蒸熟給客食,感覺好污糟唔敢食!2.好好地一條蒸魚,上到枱開邊再加麵豉醬,肉質唔滑又無魚嘅鮮味,經理仲話正常,我唔會再去,香港飲食業質素真係越嚟越差.

2024-06-16 311 瀏覽
昨日預祝 父親節 黎到大埔寶湖花園 嘅海港 食晚飯, 呢間海港都好大, 光猛 新淨, 又有好幾個廳房, 我哋今次坐咗大廳, 枱枱都有一定距離唔會太擠迫, 我哋叫做西蘭花炒蝦球, 鹽燒鮑魚, 清蒸沙巴龍躉, 蠔皇花菇扣鵝掌, 鮮果咕嚕肉, 脆皮一品酱燒雞, 柚子蜜蝦球, 蒜蓉粉絲蒸鮮扇貝, 原隻火箭魷, 鮮竹魚腐浸菜苗, 西蘭花帶子珊瑚蚌。每樣餸菜整體都幾好味 都算大碟, 特別欣賞焦燒鮑魚 唔會好硬身 又 香口, 鮮果咕嚕肉酸酸甜甜 咕嚕肉炸得脆身 好醒胃, 柚子蜜蝦球 香濃柚子味 蝦球 大大件淡淡肉, 鮮竹魚腐浸菜苗 清清地唔會太鹹
2024-06-09 253 瀏覽
海港酒家係大埔超級城果時已經成日去,搬左去寶湖商場之後去少左,但今日媽咪生日,佢又想食長腳蟹,於是book左8點去海港食晚飯。🥢 清蒸長腳蟹去到即刻去魚缸果度揀蟹,隻隻蟹都好生猛,揀左隻3斤12嘅清蒸,佢仲有其他煮法可以選擇,但海鮮我都係鍾意清蒸多啲。蟹膏仲可以揀拎嚟炒飯,不過我哋揀咗就咁上。隻長腳蟹一放上枱,大家就拎相機即刻影相,好大隻 🫶🏻 我地6個人食海鮮,啱啱好一人一隻大蟹腳,仲有2隻蟹鉗可以分。好鮮好爽口好好味,蟹膏有一碗咁多,我哋鍾意用佢黎撈飯或者當汁咁樣點蟹腳嚟食。呢個清蒸長腳蟹真係大時大節啲點嘅一個菜式。🥢 龍躉兩味三百幾蚊有兩個餸,仲要係龍躉,一個炒西蘭花,一個清蒸加豉油,兩款菜式都算唔錯,龍躉啲肉爽口,唔食得蟹嘅爸爸主力K.O.晒呢兩碟餸。🥢 蒜蓉炒通菜唔鍾意食腐乳,所以改咗做蒜蓉炒,不過不失,都算大碟,啲菜煮得啱啱好。🥢 菠蘿咕嚕黑豚肉黑豚肉炸得香脆,配菜有菠蘿同蜜桃,加埋酸酸甜甜嘅汁,開胃好味。🥢 蟠桃大壽包一打壽包係老人家慶生嘅必需品,六隻奶黃餡,六隻蓮蓉餡,食完咁多餸之後每人食咗一個壽包已經好飽啦,剩返嗰啲打包返屋企聽日做早餐。海港嘅長腳蟹都算新鮮,服務態度

🥢 清蒸長腳蟹

呢個清蒸長腳蟹真係大時大節啲點嘅一個菜式。

🥢 龍躉兩味

🥢 蒜蓉炒通菜

🥢 菠蘿咕嚕黑豚肉

🥢 蟠桃大壽包

海港嘅長腳蟹都算新鮮,服務態度不過不失。性價比算高嘅。
2024-06-08
生日
  • 清蒸長腳蟹
  • 菠蘿咕嚕黑豚肉
2024-06-02 206 瀏覽
#海港酒家 we all hk ppl love eating chinese food at this place.it a big place for us gathering. sitting in around table. sharing food. this time i found this place improved a lot. in food quality. i think the chef is changed and the taste is better than lastime.we order goose. rice. beef cube. a fish.all of them are delicious. and yummy.7 ppl, 1600$. very worthy.will be backhkfoodpoet#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美食 #hkfoodpoet #閃電五連鞭
#海港酒家

7 ppl, 1600$. very worthy.
will be back

hkfoodpoet
2024-05-02
2024-04-04 248 瀏覽
3個人不太餓又很久沒去這間晚飯, 所以就再去試試,但似乎比前差了許多許多!前菜青瓜雲耳,鹹到食不下😖叫了一份特價乳豬,切得幼幼的有幾小片,皮尚算脆,但下面的肉一至二條完整薄肉片,其餘都是碎濕濕的幾粒肉再叫了上湯龍蝦伊麵加一隻乳鴿, 等了很久, 原來要幾份一起出, 整碟龍蝦只有一件比較彈牙,其餘都霉,調味也不太好👇而乳鴿就偏鹹😔還有一隻大眼晴的大烏蠅🪰飛來飛去🤨茶葉偏少,冲水三次已全冇味道全晚最好的是白飯,真無奈!
前菜青瓜雲耳,鹹到食不下😖
而乳鴿就偏鹹😔
還有一隻大眼晴的大烏蠅🪰飛來飛去🤨
茶葉偏少,冲水三次已全冇味道
全晚最好的是白飯,真無奈!
2023-05-15 1672 瀏覽
打算慶祝母親節一家八口一齊去飲茶,本身都聽聞海港啲野麻麻地,但貪佢地方大,同大集團應該差極有個譜。果日母親節前日(星期六),以為中午會好多人,特登早一個鐘去等位,等左十分鐘就有得入去,都奇怪點解咁少人,原來係有原因架。太耐冇飲茶,唔記得規矩,我就問帶我入枱個紅衫阿姐「茶可唔可以叫兩款架?」佢答我「你要問白衫推車果啲,茶水唔係我負責架」當初冇為意,覺得兩個部門,各自負責唔同野好正常。之後上點心上漏左醬料,咁我求其叫住左個紅衫阿姐同佢講話想要醬。佢態度勁差咁叫我問返白衫果啲職員,又係同一句「呢啲野唔係我負責架」其實好明顯係白衫同紅衫兩條team鬧大交,挽著啲坐係度食野嘅客。仲會冇嗱嗱幫我加單,明明冇點到,但擺左落我枱,問白衫上菜果果又好飲聾人咁唔認人,搵個紅衫嘅又話唔知道。最後唯有自己出去counter問佢拎返張點心紙續個對。最後發現多左兩個點心,不過同枱老人家冇為意,食左兩啖,所以算數啦。仲有好多架:白衫上菜見到空盤唔收走;特登讓個近大路嘅位比佢上菜,佢偏要係另一邊上,仲差啲整親老人家。總之服務真係好差。野食方面,除左雪山叉燒包特別少少之外,其他包類點心味道一般,而且好細舊。乾炒牛河好油

總之服務真係好差。

野食方面,除左雪山叉燒包特別少少之外,其他包類點心味道一般,而且好細舊。乾炒牛河好油,冇味。最難食係潮州粉果,痴曬底,夾都夾唔起,要夾硬攞羹,夾到落碗成粒散曬,好似泥咁。

八個人埋單$800有找,咁平嘅原因係叫左一輪之後完全冇心情再食,食完就走左,根本冇食飽。
2023-05-13
母親節
2023-04-29 1271 瀏覽
大埔寶湖商場二樓近日新開了集團式經營的「海港酒家」,某天我和我家老闆路過又姑且一試,這酒家經歷無數次轉手,點心越食越差,希望海港會給它一個救贖的機會。大約等候了15分鐘,慶幸能夠安排入茶皇廳嘆靚茶,室內裝修應該翻新了,第一次給我有靚靚的感覺,點心食物質素則是中規中矩,而其中比較「特別」的是炸兩,粉皮內除油烤鬼外亦有蘿蔔絲,老實說我並不喜歡這個口感。今次反而最驚喜的是價錢,原本知道茶皇廳收費會比較高,但這個午餐一盎六件收費才$199,比較附近的大日子酒家算是抵食很多了。

2023-04-26
2023-02-06 1149 瀏覽
一行八人食晚飯,見到有個八人餐 $1388 ,諗住都唔會好大碟,因為個餐冇湯(所以加咗一個佛跳牆)。 個餐牌寫明乳豬半隻(所以唔影),之後嘅菜式款款都好大碟,基本上係食唔晒,早知唔叫個湯😅😅 。最令人驚喜,係個炸鮑魚,辣辣哋又香口。其他菜式都好一般,不過咁既價錢,算了😅😅。甜品:奶皇包+蓮蓉包 😋😋
甜品:奶皇包+蓮蓉包 😋😋
佛跳牆
2023-02-05
佛跳牆
2023-01-31 768 瀏覽
今日係平日過嚟飲茶見到好多人排隊,等咗45分鐘先到入到去入面真係好多人,同埋啲位好迫等點心等咗勁耐食物質素係OK嘅份量又夠,味道都幾好價錢都OK唔算太貴只係真係好需要有時間先至好過嚟,
今日係平日過嚟飲茶
見到好多人排隊,等咗45分鐘先到

入到去入面真係好多人,同埋啲位好迫
等點心等咗勁耐

食物質素係OK嘅
份量又夠,味道都幾好
價錢都OK唔算太貴
只係真係好需要有時間先至好過嚟
2022-12-10 971 瀏覽
八人餐長腳蟹,$2680 長腳蟹大大隻,蒸得剛剛好真係好吸引擺上台大家都嘩一聲,好似未見過蟹咁阿拉斯加長腳蟹其他菜式都大大碟好足料,好似呢個菜咁呀綠油油,仲有大量嘅瑤柱,誠意十足龍躉肥美,火候足夠啱啱好然後又有脆皮鴻運奶豬半隻又有成大隻燒鵝王 啲肉都幾結實好味西蘭花有大大分嘅花枝象拔蚌 西蘭花炒得香口所以呢個set係有兩份菜, 好balance炸蟹鉗都好足料,食得出有蝦,唔係差麵粉另外仲有羊肚菌花膠燉海螺呢個餐嘅份量多少少都得
八人餐長腳蟹,$2680
長腳蟹大大隻,蒸得剛剛好真係好吸引
擺上台大家都嘩一聲,好似未見過蟹咁

阿拉斯加長腳蟹

龍躉肥美,火候足夠啱啱好

然後又有脆皮鴻運奶豬半隻

又有成大隻燒鵝王 啲肉都幾結實好味

西蘭花有大大分嘅花枝象拔蚌 西蘭花炒得香口

所以呢個set係有兩份菜, 好balance

炸蟹鉗都好足料,食得出有蝦,唔係差麵粉

另外仲有羊肚菌花膠燉海螺

呢個餐嘅份量多少少都得

2022-11-13 574 瀏覽
假日帶埋一家大細過嚟嗌小菜食晚飯,眼見都算多食客,餐牌都算幾多選擇蝦米雜菜粉絲煲都算幾足料,勁多蝦米,有啲肉碎、冬菇及椰菜絲,味道香濃,又唔會太鹹,都幾好食炸蝦餅一上枱覺得個賣相麻麻地,估唔到又幾好食,個蝦餅都幾彈牙!入口又唔會好油膩,點少少酸汁,不錯咕嚕肉咕嚕肉個皮都算脆口,每一舊都癡滿晒醬汁,豬肉唔會太肥,都幾淋身;菠蘿都好新鮮,個醬汁送飯一流食物上面都幾好食,但可惜洗手間衛生極差,唔好飲咁多水,食完快啲走

蝦米雜菜粉絲煲

炸蝦餅

咕嚕肉

2022-10-09
2022-09-17 668 瀏覽
本人於 13/9 訂購 你們乳豬$488 在17/9 1815時外賣自取。亦於今日 17/9 1815時到了你們大埔寶湖花園分店拿取,而你們其中一位男經理,將已分成兩盒之乳豬給我,我發現該乳豬完全冰冷,跟該經理說乳豬係凍既,經理敷衍就話只係個膠外賣盒凍,我除即係佢面前打開接觸盒內食物,該乳豬完全係凍!一點餘溫都冇!!經理態度非常惡劣!!話係咁架喎!!之後我賴死唔走,佢先求其拎入廚房唔知用咩加熱!!等三分鐘後,黑口黑面將兩盒乳豬好似垃圾咁扔入袋!!老實講,係因為本人今日有長輩生日!如果唔係我會即時投訴亦唔會拎走該冰凍既乳豬走!!!而我網上訂購註明1815時拿取外賣,請問點解食物會係完全冰凍既??咁我拿取揀選既時間又有咩意思呢??我會將事件繼續投訴亦會係網絡媒體發放!!請你們公司給予一個能讓本人滿意之答覆!!謝!
2022-09-17
其他
2022-09-09 505 瀏覽
一個月內已光顧兩次餸菜性比價高臨近中秋節預約,居然還可以預約兩張大枱。職員安排十分順暢,有禮貌。前一天禮貌致電本人溫馨提示令我花時間上來給個好評,就是酒家所有服務員的服務和態度十分值得嘉許。繁忙時間,服務員禮貌落單、細心服務我仲有好多月餅要雪,前台服務員和點餐、上菜叔叔💯埋單之後,有一位女服務員系餐桌附近氹到我屋企人好開心。「酒樓一般都係舉手通常冇人理你、見到你叫會掉頭走、經過會話轉頭幫你然後無左影」今日並吾系新年,無利是派。服務員的禮貌和主動真係令我哋好好享受我哋迎秋團圓飯再次多謝佢地😊疫情下,你們都辛苦了!
一個月內已光顧兩次
餸菜性比價高
臨近中秋節預約,居然還可以預約兩張大枱。
職員安排十分順暢,有禮貌。
前一天禮貌致電本人溫馨提示

繁忙時間,服務員禮貌落單、細心服務
我仲有好多月餅要雪,前台服務員和點餐、上菜叔叔💯
埋單之後,有一位女服務員系餐桌附近氹到我屋企人好開心。
再次多謝佢地😊
疫情下,你們都辛苦了!

2022-08-20 611 瀏覽
約埋朋友食生日飯,就揀咗海港。一嚟就打算食長腳蟹,再叫幾個小菜。隻長腳蟹係自己揀嘅,佢會叫你去魚缸揀,我最後撈咗隻兩斤幾嘅。到上枱嗰陣,啲膏有驚喜,多膏,肉多加嫩,鮮味十足,呢個要俾五粒星。其他例如牛仔骨,鮑魚雞煲,龍躉炒西蘭花,樣樣小菜都算俾面十足,唔算多味精。仲嗌咗個湯,當然一定知道係味精湯,但飲落比想像嘅清,味精少啲,湯渣亦好好味。總結來講,成餐飯都好滿足,埋單千鬆啲性價比都好高,會再去食的!
鮑魚雞煲
牛仔骨煲
魚肚雞湯
炸子雞
2022-05-31 616 瀏覽
幾個朋友收工搵個地方坐低傾計食野,我地叫左一份晚餐孖寶,有乳豬,聖子,生炒骨,蟹子茄子,炒素菜,晚餐黎講,價錢唔算太貴,而且地方都坐得舒服,如果幾個朋友傾計食絕絕合適的。
2022-05-24