好耐冇飲茶,一大班人最啱飲茶,你畫下,我畫下,就畫左一大堆野食,流心奶黃包好出色,好流。蝦餃,燒賣,腸粉都好食朋友話想試下個酒漕鴨舌,即管試試佢,好香,正椒鹽鮮魷都好好食仲有下午茶時間,唔洗等好,非常好😍
朋友話想試下個酒漕鴨舌,即管試試佢,好香,正
椒鹽鮮魷都好好食
仲有下午茶時間,唔洗等好,非常好😍
2024-04-20 282 瀏覽
11月中,家中小公主生日,一家入三代同堂去完海洋公園,就和其他長輩家人集合去大埔新達廣場食餐豐富嘅,我哋有12人,冇叫餐,散叫選自己喜歡嘅菜。要咗龍蝦伊麵,阿拉斯加皇帝蟹有4斤,半隻乳豬,必叫燒鵝,我至愛豆苗,涼拌海蜇青瓜,雜菜煲,仲有羊腩煲。大家行咗咁耐公園,都好肚餓,所以食物都清得7788,菜式味道正常啦,服務麻麻,係人手唔夠,都明白嘅,酒樓生意難做。最好食嘅係龍蝦同埋隻阿拉斯加皇帝蟹,夠新鮮,羊腩煲唔太好食,腐乳味不足。
2024-03-20 415 瀏覽
今日屋企人一齊食飯係海港薈訂咗三圍佢俾咗個包廂我哋坐得舒服,又有私人度我哋講嘢大聲就費事嘈親人啦🤣今次叫咗佢哋嘅套餐呢個龍蝦真係值得一讚上海溫度夠熱而且超級大隻肉質好嫩滑彈牙食得出係新鮮龍蝦上湯醬汁亦都調配得非常好忍唔住食多一隻令我印象比較深刻嘅,係呢個炸蟹球炸蟹球非常酥脆,亦都完全唔會有油益味同場嘅有湯、鮑魚、魚,雞飯麵等等另外佢最後嘅合桃酥都非常好味,不過就唔記得影相埋單每人$800左右包房嚟講,呢個價錢都叫做合理啦
今日屋企人一齊食飯
係海港薈訂咗三圍
佢俾咗個包廂我哋
坐得舒服,又有私人度
我哋講嘢大聲就費事嘈親人啦🤣
肉質好嫩滑彈牙
食得出係新鮮龍蝦
上湯醬汁亦都調配得非常好
忍唔住食多一隻

令我印象比較深刻嘅,係呢個炸蟹球
炸蟹球非常酥脆,亦都完全唔會有油益味
同場嘅有湯、鮑魚、魚,雞飯麵等等
另外佢最後嘅合桃酥都非常好味,不過就唔記得影相
埋單每人$800左右
包房嚟講,呢個價錢都叫做合理啦
2024-01-03 1011 瀏覽
今次嘅味蕾探險,我行到海港薈一試。先講呢個櫻花蝦椰菜粉絲煲,簡直係鮮味爆棚👌!粉絲吸滿咗海鮮嘅甘香,食落感覺彈牙韌勁,櫻花蝦又帶點回甘,椰菜脆口得嚟唔臃腫,好正!再來呢個黑金流沙包,正宗香滑嘅流沙味同金色天鵝圖案真係攞得出手,望落就覺得高貴,一咬落去濃郁嘅鹹蛋黃流晒出嚟,令人停唔到口!至於藜麥蛋白炒飯,呢個健康選擇係意想不到嘅驚喜。藜麥粒粒分明,炒得香噴噴,再加上細緻嘅紅蘿蔔同帶子碎,嘗出一種清新嘅口感,食落去真係欲罷不能😋。架啦,叉燒腸粉同牛肉腸粉順滑無比,汁料足夠唔黐笠,啲肉又新鮮。雞札燒賣同水晶餃每件點心都整得細緻,食落去皮薄餡潤,記得配杯熱茶,簡直係滿足!今日食過之後,心情靚晒。海港薈呢個地方,真係得閒都要再黎幾轉呀!🍽️🥢

2023-12-30 703 瀏覽
飲早茶,等咗一陣好快有位,我哋兩個人,諗住等好耐,可能長假期掛。坐低填嘢食,平過午市好多,所以叫得多咗。個呀姐都好快服務質素幾好,叫咗兩壺菜好快到。點心都好快有,好好食,係有個雞蛋腸粉同粉果,真係一般,太厚皮,食到好寡埋單每人一百左右,幾好。
坐低填嘢食,平過午市好多,所以叫得多咗。
個呀姐都好快服務質素幾好,叫咗兩壺菜好快到。

埋單每人一百左右,幾好。
點心
2023-12-25
$100 (早餐)
點心
2023-10-23 1018 瀏覽
很多酒樓都有海鮮特價,特價這價錢是否那麼吸引和便宜!這群友人最喜歡運動後大吃大喝,增加脂肪和卡路里,對食有點要求。在大埔找了家酒樓買酒點菜後,見到左右旁邊都吃蟹,才發現錯過了甚麼。於是派代表去看,長腳蟹$188/斤,認為抵食,便嘗試下。清蒸的長腳蟹,肉厚味鮮,蟹黃多,味道鮮甜。還好,大家都是大吃大喝的材料才沒有錯過美食。最後還加了甜品壽包。可想象明早都不用吃早餐的情況。不過,酒樓的涼菜海蜇青瓜太凍,太冰了,總廚要多注意涼菜的制作,且一般小炒也偏咸呢!
很多酒樓都有海鮮特價,特價這價錢是否那麼吸引和便宜!
最後還加了甜品壽包。可想象明早都不用吃早餐的情況。
2023-07-21 1498 瀏覽
小弟今日中午帶家中老人到該酒樓飲茶,叫左十幾樣點心,第一樣炸鯪魚球,放入口又凍又硬帶有酸味,已經好吾開心,點知其他點心亦係一樣垃圾,蝦餃吾新鮮有異味,一夾就爛,流心奶黃包少之又少既涵,包皮又靭,根本唔俾的人食,雪山叉燒包仲離譜,整個包又濕又冧,叉燒得少少,鮑汁鳳爪有色但淡而無味,鴨腳扎、雞扎、金錢肚全部都係用芋頭墊底,冇一樣點心可以接受,五個人飲咗五百幾蚊,一肚氣,呢世都吾會再幫襯,今次並不是有惡意中傷,希望食客留意吓呢間酒樓,吾好再貼錢買爛!
2023-07-21 282 瀏覽
小弟今日2023年7月21號到大埔海港薈如家人飲茶,叫咗10多樣點心,但發覺點心質素垃圾都不如,連維持生命狀態都不能達到,叫咗個蜆介鯪魚球居然會係凍食兼且帶有微酸,雪山叉燒包,居然亦係凍食兼且冧身,蝦餃方面一夾全部散晒食味有點怪,流心奶黃包涵小皮奀,鮑汁雞腳淡口無味,其他甜心亦都唔想多講....太長氣
2023-07-04 1212 瀏覽
大埔火車站商場不限時食肆不太多,這裡算是朋友敘舊的好地方。一早約了幾位朋友早茶,見新出了個點心拼盤$ 8 8,有十多件點心,即點一試,沒失望,併盤內有平時喜點的蝦餃、燒賣、馬拉糕、叉燒包、粉果…各2件,抵食!味道合格,另炸両有很多葱花👍🏻,但欠甜、麻醬和芝麻,扣了小小分,咸水角亦脆,不過工作人員少,服務欠奉。
大埔火車站商場不限時食肆不太多,這裡算是朋友敘舊的好地方。
2023-05-28 1079 瀏覽
朋友外地回來相約敘舊吃飯,在外地多為品嚐西餐,回來當然要吃中菜,就近近地又方便大家坐車,選了在大埔墟站新達廣場的海港薈。朋友回來後已外出吃了多餐,都想吃一些清清地的,於是四個人點了三款簡單菜式。花膠珍菌千層腐皮$138花膠炆得軟腍,膠質豐富,腐皮不是一般的,而是將之疊成滷豆腐似的,口感非常有層次👍😋櫻花蝦椰菜粉絲煲$108香口惹味,帶點微辣海味雜菜煲$128足料好味,有多達大約5種之多,另有菇菌、蟹柳及日式魚蛋連白飯茶芥加一$522.5

花膠珍菌千層腐皮$138

櫻花蝦椰菜粉絲煲$108
香口惹味,帶點微辣

海味雜菜煲$128
足料好味,有多達大約5種之多,另有菇菌、蟹柳及日式魚蛋

連白飯茶芥加一$522.5
最近去咗一間出名嘅酒樓飲茶,嘢食普遍都等得好耐,要等差唔多20分鐘先有第一個點心,而且啲嘢食味道都唔好,絕對唔推介😵‍💫🙏🏻我最鍾意食奶皇包,佢哋嘅奶皇包賣相係幾靚,但令我真係好失望👎🏻 呢個包嘅皮好厚,最令我失望嘅係入面嘅奶黃好少,幾乎食唔到任何奶黃嘅味道。呢啲問題令我感到好唔滿意,因為奶皇包本身應該有豐富嘅奶黃餡料先至令人感到滿足⋯再試咗佢哋嘅燒賣同腸粉,但係個味道真係好一般,唔太好食🤷🏻‍♀️ 燒賣嘅肉餡味道唔夠鮮美,而腸粉嘅皮又厚又少料,但係同其他酒樓比較起嚟,味道真係唔夠出色。呢間酒樓嘅燒賣同腸粉係唔太推介嘅,如果你想食好味道嘅燒賣同腸粉,我建議你去其他酒樓試下啦🥵

2023-04-01 795 瀏覽
好地地閒日去飲個午茶,門口勁多人等位,但入面勁多吉枱,叫野食嗌4樣得2樣,check單落漏左,叫我等多30分鍾俾佢蒸個排骨飯(已經等左30分鍾先追佢),阿姐勁無禮貌,叫我cancel單,嚟食野肚都未飽已經一肚氣,空住個肚去第2間餐廳食,最後仲趕客走,垃圾,只好講句,呢間野唔食無洩底
2023-01-31 1172 瀏覽
新一年想同屋企人食好d, 初三去 新達廣場海港薈食長腳蟹, 滿心期待去簡隻新鮮會郁嘅蟹, 結果碟都上枱,一食就知係死蟹D 肉一剪就散,絕對差過平時好多, 平時外賣長腳蟹都唔會咁差。食完餐飯, 屋企人對返揀蟹果陣既相, 一對之下, 蟹蓋斑點唔同, 搵個侍應黎傾, 一聽就知佢知廚房換蟹, 咁蟹都食佐喇, 又唔想嘈, 咁都冇計但真係有小小覺得過份係 疫情3 年以來 , 一直呻話生意難做, 家人都一直幫襯 , 但疫情過去了, 生意好了, 卻連基本既品德都沒有!

2023-01-13 1016 瀏覽
上星期叫左2圍同D 同事食飯一定要叫阿拉斯加長腳蟹蒸黎食勁鮮味而且有口感,啖啖都係肉,食落好滿足小菜都同樣好食而且價錢又抵鍚住個荷包雖然舊式D但都好乾淨企理一定會再食過
上星期叫左2圍同D 同事食飯
一定要叫阿拉斯加長腳蟹
蒸黎食勁鮮味而且有
口感,啖啖都係肉,食落好滿足

小菜都同樣好食而且
價錢又抵
鍚住個荷包

雖然舊式D但都好乾淨企理
一定會再食過
7月中,家人同嫲嫲一齊去了海港薈食晚飯,當日係平日,客人唔太多,我哋分了兩枱,每枱6人,叫咗龍蝦伊面,龍蝦彈牙,每件也大大舊,幾鮮,汁就合格,味道合適。長腳蟹本身好期待,因為今年都冇乜機會食到,2百幾蚊一斤,價錢可以,當然冇上兩年咁抵食,不過隻蟹唔新鮮⋯啲膏係苦,係灰黃唔係橙黃色嘅🤨,太過份,好彩蟹肉味道正常。另一枱叫嘅長腳蟹就比較新鮮。仲叫咗酸菜魚,唔太辣,酸菜味道尚適合,魚肉滑,係新鮮定雪藏就唔知了。另外三道菜分別係西蘭花抄帶子,雜菜煲,鮑魚雞煲,味道水準同出面中菜館差唔多,油份適中,呢個值得一讃。服務就真係有改善空間,有些員工好好,有些就冇乜禮貌。