餐廳: 海德花園酒家
資訊:

2023-09-19 658 瀏覽
朋友生日約好星期一放工後一起去鯉魚門海德公園酒家食海鮮。如果經官塘坐小巴落車站行過去大約需要5-7分鐘時間。這酒家位置就在紹香園店對面,大家仲可以在這紹香園老店買琥珀合桃,因為這裏買會新鮮啲而且仲平過出面添。我哋一到達後就到他們介紹的海鮮店選海鮮,好新鮮的海鮮,我們選了6款海鮮而且仲點了兩款蔬菜。賴尿蝦新鮮又肥美;扇貝鮮甜加上蒜蓉粉絲同豉油混合一起食可以講係絕配。上湯大𧎚米粉餅好有驚喜,無想過隻𧎚可以大到好似隻細Size 龍蝦咁,而且爽甜彈牙,加上煎香的米粉餅配合就好似食上湯龍蝦伊麵一樣。但米粉餅有些焦香感覺,如果喜歡食飯焦嘅朋友一定喜歡。聖子、花螺及炒菜比較一般的味道,而奄仔蟹就非常出色,可能新鮮又多膏所以好好味。而最驚喜的菜色竟然係酥炸茄子,外脆內軟好豐富口感。最後,酒樓仲送了水果拼盤,糖水給我們。全餐飯好滿足,值得提介。

香蒜賴尿蝦
西米楊薏米腐竹糖水
生果盆
  • 酥炸矮瓜
2023-03-14 967 瀏覽
❤️《鯉魚門 Lei Yue Mun – 海德花園酒家》Date of visit: 11.03.2022 黎得鯉魚門行山⛰️ 梗係要係鯉魚門食埋海鮮啦🤪朋友介紹揀左哩間 今次6個人(HK$805 pp)🤓 1️⃣❤️蒜蓉蒸蟶子2️⃣✅象拔蚌刺身【少少腥】3️⃣❤️XO醬炒象拔蚌頭4️⃣❌辣酒煮花螺 【太咸唔夠辣】5️⃣❤️椒鹽鮮魷6️⃣❤️椒鹽瀨尿蝦7️⃣❤️油焗奄仔蟹8️⃣❤️豉油王大蝦9️⃣✅瑤柱蛋白炒飯*除另有説明 否則好正好新鮮🤤 幾抵食😌有啲無影到相因為食得太開心😂Drinks : Chardonnay x 1 + Beer x ? 😂結論: 好介紹😋 要原班人馬再encore🤓 一大班人食海鮮最開心😆——————————————————海德花園酒家 (鯉魚門海傍道中44號地下)
❤️《鯉魚門 Lei Yue Mun – 海德花園酒家》

9️⃣✅瑤柱蛋白炒飯

*除另有説明 否則好正好新鮮🤤 幾抵食😌
有啲無影到相因為食得太開心😂

——————————————————
海德花園酒家 (鯉魚門海傍道中44號地下)
2023-03-11
2019-12-06 3516 瀏覽
有朋友喺美國返香港,話想食海鮮,經朋友介紹去咗一間地點比較隠蔽鯉魚門老字號。同行有老有嫩,所以有齊炸既蒜蓉風沙,蒸魚,上湯龍蝦,甚至乎咕嚕肉。飯後水果同埋腐竹蛋糖水好好味 💕 自己睇相啦
白灼蝦
避風塘賴尿蝦
粉絲蒜蓉蒸扇貝
菠蘿咕嚕肉
家裡有長輩生日,一年X度入鯉魚門食海鮮,似乎係指定動作。喺海德酒家食圍餐就最划算。連蕎頭小食都咁大粒,見微知著,就知道餐廳用料足啦!避風塘瀨尿蝦,乾身左D,好多蝦尾。蒜蓉粉絲蒸扇貝,豉油全部喺底,係咪怕客人覺得太鹹,所以要自己舀?感覺應該上檯前淋上一層豉油吧?鮑魚爽口彈牙,絕對係新鮮既保證。波士頓龍蝦伊麵:不過不失吧,伊麵少左D,轉一圈幾乎都無曬D麺底了。龍蝦肉算彈牙,但可以更加鮮味。香港匯聚中西文化,但一家人圍在一起共享美食既文化,始終係我最愛。飲杯!酒樓貼心為我地準備冰塊飲Whiskey,讓我地盡興一番。最最最推薦既菜:鹽焗奄仔蟹!啖啖肉!天然鹽巴同蟹肉咸香簡直無得頂!隻隻漲卜卜!飯後水果:香甜到爆既本地芒果。如果唔係當晚突然落大雨趕住走,一定會問邊度買,真係好香!感謝餐廳為老人家送上壽包,飽餐一頓後已經無位擺壽包了。就等我地帶住呢份祝福,翻去再食吧!
小吃
避風塘瀨尿蝦
避風塘瀨尿蝦,乾身左D,好多蝦尾。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
大大隻鮑魚
鮑魚爽口彈牙,絕對係新鮮既保證。
波士頓龍蝦伊麵
龍蝦肉
龍蝦肉算彈牙,但可以更加鮮味。
圍菜
開心飲whiskey!
送香甜芒果
家人生日送壽包
題外話/補充資料: 海德酒家係行到好入好入既位置,會經過球場,唔識路可以問問。
小吃
避風塘瀨尿蝦
大大隻鮑魚
圍菜
開心飲whiskey!
送香甜芒果
家人生日送壽包
2018-08-21 3075 瀏覽
第一次帶隊食海鮮,完全不知哪一間好。查看某網誌,聽說這間大廚不錯,再看過環境,乾淨企理,於是就膽粗粗試了這一間。去到酒家坐底就有三碟小食,花生、皮蛋和橋頭蒜,三碟收費已$90。預左在那裏食海鮮,又無相熟的人,實會被人劏,就豪一次吧!這間酒家直接在明月海鮮檔揀取海鮮,價錢全由老闆娘定段,沒有明碼實價。當晚,我們選取了蝦、蜆、鮑魚、生蠔、星斑、聖子、龍蝦和蟹,個人認為七個人點八樣海鮮,夠誇張吧這間的大廚把海鮮烹飪得不錯, 火候控制得剛剛好,海鮮都非常鮮甜肥美,調味又合到好處,不太鹹不太淡。 只是生蠔及龍蝦伊麵差了點,生蠔不夠鮮甜,上湯龍蝦伊麵過於漏。 菜式出場次有點慢及亂。 本以為頭盤食生蠔,誰知食了幾款後才到它出場,還要我們提醒侍應才有它的出現。 我們的菜式是食完一碟再隔一段時間才出第二道,有點兒等得不耐煩。前往這間酒家是穿過走廊,走廊柱上寫住食滿$3500 送炒蜆或另一道菜式(忘記了哪一道) 到了結賬時,才發現那是隔離那一間的,有點兒混淆顧客,但最後都有海鮮湯、水果盤及糖水送。 大家前往這間酒家要問清楚是否有柱上寫住的promotion。總結這間的食評, 海鮮是美味的,服務就有點慢及亂

預左在那裏食海鮮,又無相熟的人,實會被人劏,就豪一次吧!

總結這間的食評, 海鮮是美味的,服務就有點慢及亂。至於價錢,因沒有比較其他酒家,不只值不值,還是給人大劏了。

清蒸蝦
星斑
鼓椒炒聖子
油䓤蟹
2018-04-15 2319 瀏覽
好食,明月買再到海德食,一站過,蟹夠肉,蝦夠鮮,不過皮蛋不太夠味,而貝類是大隻的,粉絲多而味道很好,最後送的糖水又正,加上員工的服務都幾好,整體來說是中上級品質
2017-12-06 2059 瀏覽
海鲜加工很棒,味道非常赞👍定了包厢,服务很好。推荐白灼虾,赖尿虾,蒸扇贝,小鲍鱼,圣子,田螺,石斑,等等。每种味道都很好。货真价实,不宰人。业界良心。强烈推荐
2015-10-22 4316 瀏覽
趴走完亞公岩道一帶,食過早餐後,會合大隊,乘旅遊車出發往啟德道公園參加慈善步行籌款活動。驕陽以火,烈日曝曬下,即使踏入初秋,也幾乎中暑了﹗步行完畢,一行六十人乘車跟領隊到鯉魚門吃海鮮。跟團吃圍餐海鮮,好極有限,一早已有心理準備了。是日用餐,乃海傍道,籃球場後方的海德花園酒家。酒家遠離密密麻麻的海鮮大街,環境衛生較佳,地下不會濕漉漉,空氣中也沒有半點腥臭味。團餐乃七餸一湯,白飯任添,份量頗大碟的。枱上也有白水和茶水各一壺,唯一惹人詬病的,乃餐具只提供用完即棄的紙杯膠碟膠碗和竹筷子。由於出過汗水,大家飢腸轆轆,故急不及待地搯了一大碗軟硬適中且香糯的白飯。蛋花粟米魚肚羹濃稠度剛好,調味得宜,魚肚頗具嚼勁,稍嫌粟米未夠香甜。白灼海蝦簡單味美,蝦肉鮮爽彈牙。生炒菠蘿咕嚕肉拌入青紅椒、菠蘿和咕嚕肉同炒,酸甜開胃,伴飯吃一流,酸度可稍稍提升少許。魷魚魚片炒西芹炒得頗為濃香,爽滑魷魚挺富咬口和嚼勁,魚片鮮美爽彈,西芹也清爽可口。欖菜是潮汕食品,是用芥菜葉,配以青橄欖和鹽等醃製而成,鹹味適中且油香甘醇。這一道以欖菜入饌的欖菜蒸倉魚甘香美味,肉多骨少,適合小童和老人家吃用。白切雞烹調得頗為入味,中間部份雞
白灼海蝦簡單味美,蝦肉鮮爽彈牙。
白切雞烹調得頗為入味,中間部份雞塊較為嫩滑,其餘略嫌肉質過份嚡口了。
清蒸豆腐除了濃香豆味外,食味欠奉,一定要淋上豉油和蔥花伴吃。此外,豆腐質感頗為粗嚡,未算精品也。
最後,來一道清簡的白灼生菜,淋上豉油同吃,清嫩且鮮美。
吃飽飽,又是時候,出發去最後的目的地 - 上水古洞火龍果農莊,吃農莊有機紅肉火龍果,兼親手製茶粿。
2015-10-21
2014-03-25 3471 瀏覽
例牌周年公司開年飯, 收工後20几個同事浩浩盪盪出發入鯉魚門... 我地去左明月揀海鮮, 然後就去海德花園餐廳加工... 前菜小碟有三款, 酸薑皮蛋非常味美, 酸薑甜美不太辣加埋皮蛋既甘香, 醒胃非常!頭盤是冰鎮牡丹蝦, 爽脆鮮甜, 肉質結實, 而且SIZE 都几大... 豉油皇牡丹蝦蝦頭, 味道可以, 但油太多, 不夠脆身....粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌 - 貴妃蚌肥美肉甜, SIZE 雖大, 蒸得剛剛好!果皮蒸鮑魚仔 - 雖說是鮑魚仔, 但我地揀地都唔係細隻, 連穀都有9-10 CM, 加埋鮑魚本身都好鬼新鮮, 果皮清香配埋淡味的豉油汁, 美味!椒鹽癩尿蝦 - 癩尿蝦質素麻麻, 質感好水同埋冇膏, 蝦肉仲有D痴殼添, 可能唔係當灶啦, 只吃到椒鹽的味道, 沒有鮮味.... 薑葱炒肉蟹 - 肉質厚實, 但欠了少少鑊氣, 但蟹肉的鮮味搭夠... 辣酒煮花螺 - 花螺肉質鮮嫩, 可惜煮得不入味, 辣酒有辣酒的辣, 花螺有花螺自己的鮮... 清蒸海斑 - 海斑肉質鬆散, 沒有魚味, 懷疑可能係養斑, 幸好沒有蒸老, 否則真係唔會想食... 1碟炒清+鮮湯浸時蔬都好好味, 中和一下先前濃烈既味道..
我地去左明月揀海鮮, 然後就去海德花園餐廳加工...

冰鎮牡丹蝦
豉油油蝦頭
粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌
果皮蒸鮑魚仔
椒鹽癩尿蝦
薑葱炒肉蟹
清蒸海斑
1碟炒清+鮮湯浸時蔬都好好味, 中和一下先前濃烈既味道..
椒鹽鮮魷屬一般貨色, 魷鮮不夠厚, 只可以說是普通酒家的質素...
蛋白榣柱炒飯
巨型果盤 - 好大一盤, 仲凍冰冰的, 芒果超甜, 比得咁大個果盤你, 就知呢餐埋單唔惹少啦....
好彩老細請唧...
巨型果盤
比得咁既價錢, 有番咁上下質素是應該的, 沒有很大驚喜, 但這一餐也相當滿足!
2014-02-22
冰鎮牡丹蝦
粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌
果皮蒸鮑魚仔
薑葱炒肉蟹
蛋白榣柱炒飯
巨型果盤
2012-08-10 1940 瀏覽
其實這家海德之前都食過 ge , 今次就再去幫襯 , 但覺得好食左喎 , 同埋招呼都改善左 , 因這家都似無其他的咁熱情同老實 D 因有朋友之前做導遊推介 ge , 所以他們都唔會亂推介食貴夾唔飽 ge , 但他的椒鹽瀨尿蝦真係好好味啵 , wok 氣又夠 , 重有好大隻聖子 好鮮味呀 重有好大條石班添佢地的蒸魚鼓油都好好味架 , 重有好大隻蟹用薑蔥抄就一定最 match 嘻嘻 , 最正就係個個飯後生果盤又我地最喜歡的芒果 同 西瓜 重有 哈蜜瓜 真係砌得好靚架
砌得好靚的生果盤
好大條的石班
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 聖子
2011-05-27 1086 瀏覽
老豆生日, 到鯉魚門食海鮮。每次都是到明月買海鮮, 然後到海德開餐, 貪明月老闆娘老實, 不會亂叫客人買海鮮 :清蒸美國珍寶蠔 - 隻蠔只是肉也有成人手掌那麼大, 每人半隻已經很夠 (老闆娘提議的, 謝謝你, 可以試多款嘢), 鮮甜無比 - 正果皮蒸鮑魚 - 本來還郁來郁去的鮑魚, 蒸熟後還是很大隻, 放不下飯碗, 只好放在碟上吃, 非常鮮味, 但又不韌蒜泥粉絲蒸蟶子 - 6吋長蟶子, 蒸得有點過火, 不過味道還好星班連皮炒球 - 三斤多重的星班, 一大碟, 啖啖肉 - 又爽口, 又好味星班炆頭腩 - 又是一大碟, 沒有多餘的汁, 結果太多吃不完,打包走麵醬唐生菜 - 好味上湯蝦伊底 - 又是每人半隻, 飯碗放不下的size, 超爽口, 超多膏海鮮湯 - 酒家送付竹意米糖水 - 酒家送果盆 - 酒家送六個人, 連汽水六罐, 埋單二千二百五十個大洋, 超抵食。在這裡開餐好幾年, 價錢都是差不多, 沒有加價, 但今次很明顯海鮮湯比之前少了鮮甜, 付竹意米糖水比以前少了一些意米,果盆以前是每人半個芒果, 現在只剩下西瓜,木瓜和哈密瓜, 是最低工資28元的效應嗎???????不過仍然是一頓十
老豆生日, 到鯉魚門食海鮮。

麵醬唐生菜 - 好味
海鮮湯 - 酒家送
付竹意米糖水 - 酒家送
果盆 - 酒家送

六個人, 連汽水六罐, 埋單二千二百五十個大洋, 超抵食。

不過仍然是一頓十分滿意的飯
2011-05-16
生日
  • 星班連皮炒球
  • 麵醬唐生菜
  • 清蒸美國珍寶蠔
  • 果皮蒸鮑魚
2010-04-28 848 瀏覽
不是沒有到外面吃飯…只是近來公司很忙…幾乎沒有時間能夠空出來寫食評…這家本來是打好的…一當機就什麼都灰飛煙滅了…周末要加班…收工之後吃了數個小卷蛋…飽了七成…正當不知道應該吃什麼填滿剩下的三成…突然有人提議不如去鯉魚門吃海鮮…也好吧~反正我從來都沒有到過鯉魚門…由尖沙咀坐巴士到藍田再轉小巴…然後步行到鯉魚門…原來都不是我想像之中那麼遠…由於有相熟的人的關係…我們避過重重的障礙…一支箭的走到幾乎是海鮮街的盡頭…本想去挑選海鮮先…不過店員熱情的招呼我們坐下…沖好茶而且送上子薑皮蛋…皮蛋夠溏心…是很不錯的餐前小吃…吃過皮蛋喝過茶…就由店員帶領我們到海鮮檔選海鮮…海鮮種類很多…最後就選了這些~美國即開生蠔…其實我還是頭一次在吃類似中菜的地方吃即開生蠔…生蠔很肥美…味道大概就像我平常在吉之島買到的珍寶蠔一樣…廿多元一隻…很抵吃~豉油王中蝦…中蝦很大隻…蝦肉新鮮彈牙…蝦頭有膏…豉油王汁夠惹味…味道適中而不會過濃….白灼墨魚…很邪惡的一道菜…膽固醇超晒標…墨魚灼得剛剛熟…不會太老…鮮味彈牙…簡簡單單卻又非常好吃~蒜蓉蒸扇貝…新鮮的扇貝其實沒有不好吃的理由了…~辣酒煮花螺…二人份量的看起來好像比人吃了

蒜蓉蒸扇貝…新鮮的扇貝其實沒有不好吃的理由了…~

辣酒煮花螺…二人份量的看起來好像比人吃了一半似的…辣汁夠濃但不夠香…不過勝在螺肉夠爽甜…挽回不少分數~

最後附帶的還有薑汁炒芥蘭, 炒飯和魚湯…芥蘭非常之大棵…而且都沒有菜葉的…炒飯炒得不錯…夠乾身而且有蛋香…不過份量太大…兩個人根本吃不遠…豆腐魚湯中規中矩…我本身對魚湯一般…幸好這個沒什麼腥味…好容易就喝掉…..

最後還有生果和糖水…..真的豐富得有點過份…~
2007-06-19 528 瀏覽
爹吔識個老闆娘,所以尋晚就去捧吓場囉,我地十二個人叫咗十幾樣嘢都有,海鮮新鮮,酒樓都煮得好味,仲有芥菜豆腐湯、生果盤同腐竹雞蛋薏米糖水送,服務都唔差,下次嚟都會幫襯番呢間。臨走仲係附近既紹香園買好出名既合桃食,買咗成七包都有呀,好誇張。

(非會員)
2007-06-18 525 瀏覽
2月17日父親節晚上前往晚飯,換來的竟然是一肚子氣。食物海鮮沒有鮮味!連普通煮菜都無味!服務飯後生果要等一小時才送到結帳也要等半小時才計到總金額最氣結的是,有一名帶眼鏡的侍應說為補償我們等了太久而願意免收啤酒錢,但結帳時卻說不能免去,還語帶威嚇地問我們想怎樣處理,這種服務態度實在不能容忍!建議大家不要前往此食肆,只會浪費閣下寶貴的時間和金錢!
2月17日父親節晚上前往晚飯,換來的竟然是一肚子氣。

食物
海鮮沒有鮮味!連普通煮菜都無味!

飯後生果要等一小時才送到
結帳也要等半小時才計到總金額

建議大家不要前往此食肆,只會浪費閣下寶貴的時間和金錢!
2006-12-23 464 瀏覽
20061105陪爸媽參加一百蚊有找的一日遊,下午到此食團餐,本來諗住唔方好食(團餐嘛),但味道真係意料之外,唔錯喎。食物有豆腐湯、白卓蝦、雞、醬油骨等等…一共十二款菜式。特別要一提係個豆腐湯。聽侍應講此店豆腐湯(印象中豆腐好似話係自家制)每日係有限定數量,當日賣曬就唔會供應咁話。豆腐湯色水透明帶點奶白色,好香,飲落味道真係一流,要同團友爭住飲。雖然我唔記得所有食物,但係整體都係好食。環境都幾闊落,侍應係阿叔阿嬸好好笑容同服侍。有機會再遊鯉魚門一定會再幫趁。
20061105

食物有豆腐湯、白卓蝦、雞、醬油骨等等…一共十二款菜式。