2023-10-01 380 瀏覽
外賣咗個啫啫雞煲返屋企食,一食冇味嘅。。。已經係雞脾肉竟然都可以煮到柴到雞胸咁。。。啲肉又硬又柴,豬膶都係煮到燶晒有陣苦味。。以前食過九龍嘅都好好食好juicy, DB食就中伏啦
外賣咗個啫啫雞煲返屋企食,一食冇味嘅。。。
已經係雞脾肉竟然都可以煮到柴到雞胸咁。。。
啲肉又硬又柴,豬膶都係煮到燶晒有陣苦味。。
以前食過九龍嘅都好好食好juicy, DB食就中伏啦
啫啫雞煲
外賣自取
2023-03-27 869 瀏覽
愉景灣簡直是香港的世外桃源,風景非常美麗,是渡過週末的好地方🥰一向覺得愉景灣的餐廳比較貴,今天竟然發現了一間比較廉價的餐廳。到達的時候剛好是下午茶時間,見餐牌的選擇十分多,小食有西多、三文治、雞翼、豬扒包,飽肚的又有牛腩、魚蛋湯粉麵等我我叫了豬扒包有點失望,麵包比較細,豬扒煎得不夠香,薯條也不脆牛腩河值得推介,牛腩吃落有咬口,而且醃得入味,湯河浸在濃濃的湯內很好吃😋西多不過不失,可取之處是熱辣辣,煎得剛剛好,非常金黃,但不會過「膿」,切開西多有花生醬,一啖一口,十分美味餐廳雖然沒有浮誇的裝修,但乾乾淨淨,坐得也算闊落。見不少愉景灣的居民在此餐廳用膳。作為遊客,在遊覽愉景灣之餘,吃一頓平平哋的下午茶,也是不錯的選擇😇

2023-03-14 568 瀏覽
第一次喺愉景灣食早餐, 周圍行,好多食肆都未開門,好彩見到呢間好似快餐店嘅冰室, 所有食物都係食慣嘅,貼地嘅 ,行入去仲有海景位,而且好少人。於是就去揀早餐,兩個人都有選擇困難症,睇咗好耐,終於有結果啦。 一開估, 兩個都揀咗雞扒米粉,真係心有靈犀,🥰🥰不過飲品不同,一杯奶茶,一杯咖啡。望住海景等嘢食, 啲食物都唔錯,40蚊一個早餐算係幾平,碗雞扒米粉好大,夠熱。👍嚿雞扒都ok,我杯咖啡更加好,食得好舒服。第一次食海景茶餐廳 ,個感覺都幾特別 ,40蚊就有個海景早餐真係好平好抵。但係發覺一個特別嘅情況,呢度嘅服務人員啲態度都有啲問題,一朝早黑口黑面,悔悔氣氣,問問題嗰陣時愛理不理,我哋叫兩碗都係米粉,但係張飛就打咗一碗通粉一碗米粉,話畀佢聽嗰陣時,只係好晦氣咁改咗。嚟呢度嘅環境同嘢食都唔錯,諗住都畀好評㗎啦 ,但係呢啲咁嘅服務態度唔要得,🙄所以都係要反映下,希望以後可以改善。💪愉景灣呢個社區咁靚,希望啲配套服務都可以跟得上。🤓

2K
2022-05-18 1389 瀏覽
遠道而來想食泰菜,無奈在疫情下已結業,讖諗試試上海小籠包,但兜來兜去都搵唔到,神推鬼㧬撞入海岸快餐店,食完毀發現小籠包入口係地下。望望餐牌錯字極多喎,雞脾雞髀、油麵莜麵、刀切麵刀削麵、楊州揚州、柱候柱侯、等等。眼見清一色出餐部都係較年長員工,熱誠有禮貌。胡椒豬肚雞湯飯,煲湯雪藏雞髀肉鞋肉霉沒有味道,淡茂茂的雞粉胡椒水,豬肚算是彈而不苦澀,試試無妨再試投降,只食兩啖全部放棄。炸雞髀沙律,不可以單買散叫炸雞髀,必須跟套餐,好吧好吧。炸到畸形縮埋一舊彎彎曲曲,薄薄雞皮鬆化奇脆無比,是唯一可取之處,白白雞肉乾硬鞋兼無味。咖哩牛腩湯河,沒有生麵或即食麵選擇,只有莜麵或刀削麵,那唯有食河粉。微暖的清湯,湯底清淡咖哩水汪汪,全瘦牛腩鞋鞋無渣還趙得到。咖哩何解要落芽菜要落蔥花?兩種我都不吃的,要耐心地全部挑走。河粉實淨而短短散碎的,食到疾住疾住,免強求其是但倒晒落肚收工。青紅蘿蔔豬骨湯,油油而味道單調唔難飲,免強求其是但倒晒落肚。

青紅蘿蔔豬骨湯
胡椒豬肚雞湯飯
炸雞髀沙律
炸雞髀沙律
咖哩牛腩湯河
咖哩牛腩湯河
2022-02-25
2021-05-27 1913 瀏覽
星期六到愉景灣,下午茶時間,不想吃得太飽,所以選了這港式餐廳。環境 :居然有海景價錢 :茶餐廳價錢,位於愉景灣,真心抵食物質素 :以這個價錢,不錯店內座位多雖然有收銀機,可能疫情關係,需要到自助機點餐最愛海景座位,茶記都有這享受一流公司三文治餐配紅豆冰 (忘記價錢,都是茶記價)份量可以,有蛋、雞肉、少量生菜、蕃茄紅豆冰雖然不是十勝紅豆,但軟硬度剛好,豆大少ok鹹牛肉蛋三文治餐 配 凍奶茶 $45蛋煎剛好,好蛋香

環境 :居然有海景

價錢 :茶餐廳價錢,位於愉景灣,真心抵

食物質素 :以這個價錢,不錯

店內座位多
雖然有收銀機,可能疫情關係,需要到自助機點餐

最愛海景座位,茶記都有這享受
一流

公司三文治餐配紅豆冰 (忘記價錢,都是茶記價)

份量可以,有蛋、雞肉、少量生菜、蕃茄

紅豆冰雖然不是十勝紅豆,但軟硬度剛好,豆大少ok

鹹牛肉蛋三文治餐 配 凍奶茶 $45

蛋煎剛好,好蛋香
2021-04-04 1181 瀏覽
2021-4-3  中午12:00-14:00在愉景灣的食肆十分旺場,座無虛席。我們在14:00後才在「海岸餐廳」享用午餐,餐廳是快餐式,先購票,後取餐費。竽頭炆油鴨飯,竽頭腍又粉很可口,油鴨炆到無味道,飯與餸份量都很多。椰汁焗雞皇飯售罄,改叉燒飯,飯與叉燒份量都不少,叉燒色、香、味、尚算俱佳。肉片炒麵,炒麵份頗多,拍照片時已經吃了一半,肉片少得則寥寥可數,像豉油皇炒麵,味道尚可。有現金優惠券是抵食得多。

有現金優惠券是抵食得多。
2021-04-03
用餐優惠
現金券
2020-04-26 2153 瀏覽
星期日去到愉景灣,想食個下午茶🧐揀左海岸餐廳,難得係愉景灣揀到間似茶餐廳既🤭2:30下午茶都有唔少選擇仲要星期日都有下午茶👍🏻我就揀左炸雞翼配薯條 $42老公就揀左雙拼燒味湯粉$56等左一陣,叫number 就岀去counter 自己拎炸雞翼薯條🍟薯條係粗身,但好似冇落鹽🧂雞翼感覺似生炸👍🏻有2隻全翼,都算抵食燒肉叉燒瀨粉🥢燒肉脆卜卜半肥瘦叉燒好味,肥瘦恰到好處淨係對住個view 都好正🏖
星期日去到愉景灣,想食個下午茶🧐
揀左海岸餐廳,難得係愉景灣揀到間似茶餐廳既🤭
2:30下午茶都有唔少選擇
仲要星期日都有下午茶👍🏻

我就揀左炸雞翼配薯條 $42
老公就揀左雙拼燒味湯粉$56

等左一陣,叫number 就岀去counter 自己拎

炸雞翼薯條🍟

薯條係粗身,但好似冇落鹽🧂
雞翼感覺似生炸👍🏻
有2隻全翼,都算抵食

燒肉叉燒瀨粉🥢

燒肉脆卜卜
半肥瘦叉燒好味,肥瘦恰到好處

淨係對住個view 都好正🏖
2020-03-29
下午茶
2019-08-23 1890 瀏覽
因為工作而到愉景灣,順便食埋lunch就選擇了海岸冰室一入去就已經見到個海景餐價大約$6x~7x選擇了 黑淑牛舌焗意粉$65加凍奶茶$3黑淑牛舌焗意粉比像中好食牛舌有7,8件 意粉軟硬適中但如果多d汁會更好以$6x可以望住個海景食,係愉景灣黎講真係平、靚、正食完仲可以出去影相打卡
因為工作而到愉景灣,順便食埋lunch
就選擇了海岸冰室

食完仲可以出去影相打卡

黑淑牛舌焗意粉

黑淑牛舌焗意粉
2019-05-19 1483 瀏覽
每逢假期, 香港打工仔梗係瞓多一陣得一陣,所以晨咁早嘅早餐時段唔會太多人!呢度平時揾個位都難, 邊由得你任揀!🤤難得一刻嘅寧靜,好舒服! (呢句老板唔啱聽😡)晨光初現,鳥語花香 ……!🐦🌻🌷🌳🌴睇睇有乜好食先?!聽醫生講,話早餐食多啲蛋白質有益, 咁我咪揀咗呢個囉!塊煎豬扒幾大件,佔咗個湯碗一半面積。 有埋青豆、粟米,紅蘿蔔 ,夠曬營養!新鮮出爐厚多士, 夾埋脆邊荷包蛋同蜜味茄汁豆, 蛋白質達標啦 !港人例牌每日一茶!假期間中早啲起身, 享受吓難得嘅悠閒,一樂也!

呢度平時揾個位都難, 邊由得你任揀!🤤

難得一刻嘅寧靜,好舒服! (呢句老板唔啱聽😡)

晨光初現,鳥語花香 ……!🐦🌻🌷🌳🌴

睇睇有乜好食先?!

聽醫生講,話早餐食多啲蛋白質有益, 咁我咪揀咗呢個囉!
豬扒通粉配煎蛋茄汁豆多士早餐

港人例牌每日一茶!

假期間中早啲起身, 享受吓難得嘅悠閒,一樂也!
2019-05-13
$45 (早餐)
豬扒通粉配煎蛋茄汁豆多士早餐
2019-04-09 945 瀏覽
相信如果不是愉景灣對非外國人的餐廳實在太少選擇,這間快餐店應該早關門了。就是哪種早上麵餐連湯底都只是微熱,而麵仍是略生的哪種。很多食物的味道只算合格,但價錢在愉景灣當然會較市區貴10多元。雖然愉景灣非西餐的選擇不多,但我早已放棄這家店,另一半原因是他的經理做了10多年,又只是大集團下的一間小餐廳,變成了山寨王,只要賺錢,對客人的態度不敢恭維!希望他們公司管理層能改善食品水準和經理待客的禮貌,否則待新商場開始營業,有其他選擇時,相信其他客人都會跳船。
2019-03-24 640 瀏覽
第一次去愉景灣,仲要係朝早,真係唔知食乜好。行左一下坐船附近既舖頭,都係得咖啡店開門,可能因為多外國人住既關係,都係西餐同咖啡店🙄跟住上openrice搵,發現到唯一一間貌似有中式野食既店。入到好既格局好似某某連鎖快餐店😂睇menu居然見到有五香肉丁出前一丁,即刻叫黎試下。外貌幾好,仲有兩隻太陽蛋,熟度適中。出前一丁真係有包油俾你,無呃人🤓總體黎講 野食幾好,就環境普通,價錢都合理,下次會番黎食。
睇menu居然見到有五香肉丁出前一丁,即刻叫黎試下。

外貌幾好,仲有兩隻太陽蛋,熟度適中。
出前一丁真係有包油俾你,無呃人🤓
總體黎講 野食幾好,就環境普通,價錢都合理,下次會番黎食。
2019-03-15
  • 雙蛋五香肉丁出前一丁
2019-02-07 460 瀏覽
以前同朋友嚟食過一次呢到嘅香葉茄子豆腐覺得幾好食一試難忘,市區又冇呢味餸所以冇咩機會食得到,今次入嚟愉景灣揾朋友諗住"舊地重遊"所以叫咗佢幫我去海岸餐廳叫香葉茄子豆腐嘅外賣上佢到食,因為好肚餓一直滿心期待,點知一打開見到味餸我就呆咗,同以前食過個碟個賣相唔同,可能係轉左師傅,不過諗住都算啦可能一樣好食呢,但呢碟嘢真係唔得,個茄子係就係幾入味但係仲係硬硬地唔夠淋,仲要加埋啲嘅青椒紅椒九唔搭八咁都唔知做乜嘢,豆腐又唔好食價錢仲要比以前貴咗
,豆腐又唔好食
價錢仲要比以前貴咗

香葉茄子豆腐

2019-01-26
外賣自取
2018-10-02 637 瀏覽
愉景灣食肆很多 ,但主要以西餐為主, 若想吃燒臘或傳統的粥粉麵飯 ,就只有這間茶餐廳--海岸餐廳!餐廳平日是裝修師傅的飯堂, 到了週末或假期就是遊客天地, 餐廳幾邊都有大窗,邊吃飯邊看景一樂也!這裏的燒臘向來水準不錯, 今天就試了一個燒肉飯, 這個燒肉做到了基本的要求, 皮脆肉嫩,沒有臭豬味,份量也足, 不妨一試!

燒肉飯套餐

燒肉飯套餐
2018-03-10 889 瀏覽
本來佢係快餐店格局,收你幾十蚊一個餐,食物質素固然唔可以要求太多,但食物唔夠熱依個位其實好容易可以做好d,我地點了三個餐,分別是燒味飯,肉片炒河及米線,飯和炒河都是可以的,但燒味及肉片都是涷的,令成個餐大打節扣。
2017-04-21 1942 瀏覽
復活唔想同人逼?唔想過一個人山人海嘅假期? 愉景灣係一個很不錯的選擇,  人流少, 地方大, 富有置身外國悠閒的感覺, HEA完當然要搵地方醫肚, 愉景灣食店其實都好多選擇, 我地揀咗一間快餐店 ~ ISLAND CAFÉ, 價錢比較實惠。午餐時段食物選擇很多, 中式、西式和泰式也有。海南雞飯 ($68)非常豐富的海南雞套餐霸王花湯 ~ 有點似老火湯, 錯湯頭略嫌偏鹹, 快餐湯算不錯了。海南雞 ~ 分量夠多, 雞無乜雪味, 浸得入味, 雞肉都算滑。黃薑飯 ~ 淡淡的黃薑香, 飯粒乾身有咬口, 又冇雞油飯咁油膩, LIKE。蒜蓉甜酸辣醬 ~ 即紅色嗰碟, 甜甜地、辣辣地、酸酸地, 好鬼惹味, 用來撈黃薑飯或伴鷄食都好正。炆文 ($56連熱飲)炆得乾身, 配料足, 用大量洋蔥、芽菜及豬肉絲炆, 米粉及配料盡吸醬油, 幾好食架, 仲勁大碟。好味背後.....相信味精落得很重手, 何解? 因為食完餐飯勁口渴, 飲咗400ml 冰水解毒也不行, 要灌多一支凍烏龍茶才冇咁口渴, 如果你唔介意味精重, ISLAND CAFÉA是不錯的選擇。
午餐時段食物選擇很多, 中式、西式和泰式也有。
海南雞飯 ($68)
海南雞飯 ($68)

非常豐富的海南雞套餐

炆文 ($56連熱飲)

炆文 ($56連熱飲)