2022-09-27 26 瀏覽
早幾日去開海港城,見dining coupon就快到期所有就係度食埋。到夜晚食飯時間全部可以用coupon嘅餐廳都人山人海最後揀左海南少爺試下,結果都等左1個鐘先有位幸運地坐到海景位入到去發現好多野已經賣哂,的確有少少失望,所有特飲都冇得飲,只能叫可樂。不過都明白嘅咁爆場都一定會有野賣哂。🔹肉骨茶肉骨茶一定係熱辣辣飲就正,有個爐坐熱真係好好!藥膳味濃濃,幾好!🔹海南雞飯配椰香喇沙米線依個配搭啱哂我!一次過食到雞油飯同喇沙😎值得一提係佢個熱茶幾好飲!問返原來係用荔枝紅茶!幾特別!
早幾日去開海港城,見dining coupon就快到期
所有就係度食埋。
到夜晚食飯時間全部可以用coupon嘅餐廳都人山人海
最後揀左海南少爺試下,結果都等左1個鐘先有位
幸運地坐到海景位

只能叫可樂。
不過都明白嘅咁爆場都一定會有野賣哂。

🔹肉骨茶

🔹海南雞飯配椰香喇沙米線
依個配搭啱哂我!一次過食到雞油飯同喇沙😎

值得一提係佢個熱茶幾好飲!問返原來係用荔枝紅茶!幾特別!
2022-09-24 46 瀏覽
因為海港城coupon所以一試見大眾叫好 又咁多笑口點知 真係好一般海南雞飯轉雞髀+$8 轉雞胸+$8(咁究竟我唔加錢轉)佢卑d咩海南雞我?呢下有d疑惑。。。。。。所以轉雞髀(係啖啖肉 肉質都算嫩滑)但個油飯又濕又淋......個酸辣汁麻麻地 唔係幾好味蝦麵湯頭有蝦味 但稀淡 真係好一般好普通 無層次以為吃緊車仔麵/自家煮咁既味道d豬肉片都係白拾無味3隻鮮蝦係新鮮大隻飲品: 珍多冰(正常,但d綠色條條就麻麻,像皮條咁)熱帶雨林(都幾好味,清爽)整體食物質素好一般,可能處於海港城,價錢貴,味道麻麻。可以有更好,性價比更高既選擇
因為海港城coupon
所以一試
見大眾叫好 又咁多笑口
點知 真係好一般
海南雞飯轉雞髀+$8
轉雞胸+$8(咁究竟我唔加錢轉)
佢卑d咩海南雞我?
呢下有d疑惑。。。。。。
所以轉雞髀(係啖啖肉 肉質都算嫩滑)
但個油飯又濕又淋......
個酸辣汁麻麻地 唔係幾好味

蝦麵
湯頭有蝦味 但稀淡 真係好一般
好普通 無層次
以為吃緊車仔麵/自家煮咁既味道
d豬肉片都係白拾無味
3隻鮮蝦係新鮮大隻

飲品:
珍多冰(正常,但d綠色條條就麻麻,像皮條咁)
熱帶雨林(都幾好味,清爽)

整體食物質素好一般,可能處於海港城,價錢貴,味道麻麻。

可以有更好,性價比更高既選擇

1K
2022-09-19 136 瀏覽
好多時去餐廳食野,有海景的話,真係成個感覺都唔同d,可惜往往都係要好貴嘅餐廳先有海景。前排竟然在海港城發現呢間抵食得來,又可以有海景嘅星馬餐廳,真係好難得,要比👍🏼餐廳有幾個近窗位置係睇到海景的,當日有幸被安排坐了😆🍢食物方面,個人幾like餐廳的沙嗲拼盤(6串),最重要的是他們是雞+豬串燒,啱曬我唔食牛的人。串燒大大件啖啖肉,特別喜歡雞肉,外皮脆香,內裡肉質juicy,點上椰香味較重的沙爹好香口。🍜椰香海鮮喇沙是比較辣的,所以記得要同店員講少少辣,鍾意食辣嘅話其實都辣得幾惹味。入面三隻蝦🦐好新鮮彈口,米線淋香得來,非常入味。🥚滷水花生鴨蛋半生熟,以花香調味,食落去口感juicy又香口。🌟星洲蠔餅嘅蛋煎到好香,配上幾肥美鮮甜嘅蠔,的確不錯。見到餐廳有海景,真係不論價錢,都成件事upgrade曬😆😆😆

餐廳有幾個近窗位置係睇到海景的,當日有幸被安排坐了😆

椰香海鮮喇沙

滷水花生鴨蛋

星洲蠔餅

🌟星洲蠔餅嘅蛋煎到好香,配上幾肥美鮮甜嘅蠔,的確不錯。

羅漢果冬瓜桂圓蜜(熱)
椰香海鮮喇沙
滷水花生鴨蛋
星洲蠔餅
羅漢果冬瓜桂圓蜜(熱)
2022-09-16 89 瀏覽
海南少爺位於尖沙咀海港城,裝修都幾闊落,坐得好舒服。嘢食選擇都唔少。我哋叫咗半隻海南雞,會配埋油飯同湯,雞主要係雞脾同雞胸,肉質好嫩滑。難怪係招牌菜。我同朋友都好鍾意呢度嘅星洲醬油參巴炒蘿蔔糕,好惹味‼️用咗唔同香料去炒,好香啊。而金絲網蝦春卷外層好鬆脆,餡料亦都充足。最後肉鬆煉奶夾酥餅,第一次試呢一個又咸又甜嘅配搭,原來都好夾㗎。飲品方面選擇都唔少,我哋分別揀咗一杯美祿哥斯拉同埋港式奶茶,幾啱口味,又唔會太甜。

2022-09-15 866 瀏覽
又係每個月偽旅遊✈,品嚐不同國家菜式嘅日子🤤,今次嚟到位於尖沙咀LCX,一間望到🌊海景嘅星馬菜餐廳,雖然我未去過星馬,但當地嘅🥢Signature Dishes,好似肉骨茶、海南雞飯等等,我都好鐘意食😋(為食!)。·食得星馬菜就定要必點滋補🍖肉骨茶啦!menu見到套餐好豐富🤩,價錢又合理👍🏻,抱住咩都想試嘅我一於食哩個餐啦😚。·🥣馬來西亞豐盛九味肉骨茶升級🐥海南雞 & 🐖滷水套餐 (HKD$528)勁豐富!2人枱真係唔係幾夠位🙈擺哂全部食物,套餐包咗 🥣🍖馬來西亞豐盛九味肉骨茶、招牌海南雞🐥半隻、迷你滷水拼盤🐖、雞油飯兩碗🍚、是日時蔬🌱。想講2個人真係食唔曬,食飽好滿足😋。·🍖馬來西亞豐盛九味肉骨茶 (無限添飲)肉骨茶以🔥火爐形式上,一直熱住keep住溫度🌡,食到尾都係熱辣辣,抵讚👍🏻。肉骨茶入面有好多料,三吋排骨🍖、豬手🐖、豬腩肉🐷、豬肚🐽,另外仲有一碟配料(包括響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸支竹),俾你放入肉骨茶內滾嚟食🤤,所以上菜見到份量咁多都細細聲嘩咗下😆。肉骨茶藥材味會比較重,同平時飲到嘅有少少分別,因為佢係由多款🤩中藥材煲製而成,個人就覺得幾香幾好飲,飲完個身勁暖好滋補🤩🤗。

食得星馬菜就定要必點滋補🍖肉骨茶啦!

🥣馬來西亞豐盛九味肉骨茶[藥材]
升級🐥海南雞 & 🐖滷水套餐 (HKD$528)

🍖馬來西亞豐盛九味肉骨茶[藥材] (無限添飲)

🐥招牌海南雞半隻

海南雞色澤鮮黃賣相好靚💛,半隻份量好多! 雞肉質感嫩滑😚,軟腍爽口,唔會感到有油膩感,

配上薑茸、黑豉油、辣醬🌶,每樣蘸少許已經好惹味😋。
🐖迷你滷水拼盤 / 迷你滷水雞全盛 (二選一)

雖然話係迷你,但其實份量又係好多😄。拼盤包括 豬手🐷、雞腳、鴨蛋🥚、豆腐、花生🥜,

每款都滷得算入味,滷水汁好香😙,味道甘甘甜甜,個人喜歡雞腳及鴨蛋呢。
🍚白飯 / 雞油飯兩碗 (二選一)
雞油飯絕對係我至愛😻,唔洗諗一定係揀佢😋。雞油飯吸收咗雞油精華🤩,好香且帶點濕潤,好食😍!
🌱是日時蔬
菜心爽脆,食返啲綠色嘢祛點油膩感。
📍海南少爺
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
2022-06-15
  • 馬來西亞豐盛九味肉骨茶[藥材]
之前同朋友經過海港城就諗住揾下有咩好野食,無意中發現倒呢間星馬菜都好多人食,Menu上都有咯少選擇,所以就決定去試吓,講到佢地最出名既菜式當然不得不提肉骨茶同海南雞,味道都有驚喜!炒貴刁 $118可選辣同唔辣,今次小編揀左辣,睇得出好有鍐氣, 加埋有芽菜、葱花、魚片同大蝦有助増加口惑沙嗲拼盤 6串 $118拼盤可選6串或9串,佢地有牛/豬/雞既沙嗲,今次就試左牛肉同雞肉兩款,兩款肉都燒得好香,配撘既沙嗲醬入面仲有花生粒🥜,美中不足係沙嗲上枱既時候唔夠熱,似係整好左一批放曬係度星洲蠔餅 $118本身都好擔心個炸粉會唔會好厚,不過呢度既蠔餅又冇呢個問題。熱辣辣蛋香味重入面仲有好多蠔仔,配埋個醬一齊食夠香口蔥油手拍酥餅配咖喱汁 $68見倒隔離枱都有叫所以就諗住試吓,兩大塊好鬆脆好香蔥油味😝小編幾鐘意個咖喱汁,甜甜地好惹味蒸饅頭配煉奶$26食到最後仲叫左饅頭,配煉奶一定係絕配,如果有埋炸既就好啦

炒貴刁 $118

沙嗲拼盤 6串 $118

星洲蠔餅 $118
入面仲有好多蠔仔,配埋個醬一齊食夠香口

蔥油手拍酥餅配咖喱汁 $68

蒸饅頭配煉奶$26
食到最後仲叫左饅頭,配煉奶一定係絕配,如果有埋炸既就好啦

2022-09-01 988 瀏覽
🌸滋味海景星馬菜🌸海南少爺🐓今天我放工後相約好友到尖沙咀一間主打惹味星馬菜的海景餐廳-「海南少爺」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精美,更有無敵海景景觀,更可使用商場優惠券;店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣海南雞飯拼海鮮喇沙 $138啖啖肉的海南雞香嫩幼滑,配合秘製滋味海南雞醬、濃郁醬油及蒜蓉醬,配搭粒粒香油飯,還有惹味香辣喇沙湯粉,十分滋味❗️2️⃣馬來西亞肉骨茶 $178肉骨茶以熱爐座熱上菜,保持溫熱度,肉骨茶配料豐富,有多款食材如豬手及豬骨等,味道帶滋補藥材味,配搭豐盛,還有炸魚皮、豆卜、油炸鬼及響鈴配料供浸泡食用❗3️⃣馬來蝦麵 $118馬來蝦麵是一道利用蝦殼熬制都的鮮味湯底,再配上黃麵條、鮮味大蝦和韭菜等,味道鮮香美味,麵條爽口彈牙,配搭豐盛!🔖整體評分美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️5⭕️為滿分總括而言,此餐廳的食物即叫即製,而且可以使用商場美食優惠券,絕對是尖沙咀一帶抵食星馬菜之選❗ 📍海南少爺 (尖沙咀):尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
🌸滋味海景星馬菜🌸海南少爺🐓

賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
5⭕️為滿分

2022-08-31
15 分鐘 (堂食)
  • 海南雞
2022-09-01 90 瀏覽
尖沙咀海港城的這家海南少爺對住海景,環境清潔,裝修典雅,在這里的食飯體驗是很不錯的。餐廳主打東南亞菜式,款式繁多,非常吸引!印尼炒飯配沙爹串燒,賣相吸引,配咗兩串沙爹雞串,蝦餅香脆,最鐘意佢d飯炒得乾身香口,系用新加坡黑醬油炒,風味十足!因為沙爹雞串實在太好味,我哋又點咗6串沙爹雞串燒,雞肉嫩滑香口,非常鐘意佢個特製醬汁,仲有少少花生碎,非常惹味!香脆蜜糖單骨雞翼,有12件,份量足夠,金黃酥脆,肉質嫩滑,超好味。獅城脆蝦卷:非常有特色,蝦膠彈牙,外表系腐皮,炸得好香脆,點咗酸辣醬更滋味,呢個一定要食!

餐廳主打東南亞菜式,款式繁多,非常吸引!

1K
2022-08-31 102 瀏覽
之前成日有海港城COUPON, 都去海南少爺食過飯, 依排心思思又想食, 6點零唔洗排隊, 冇COUPON都照殺~~~晚飯時間永遠大排長龍, 難得今日早左仲可以坐大窗邊位, 勁靚呀望住海景加埋岩岩日落, 食個景都抵番。中意依度既茶, 係熱滕滕既荔枝茶, 清香解膩。星州蠔餅 $118蠔餅好重蛋香, 食到粒粒蠔仔鮮味又有口感, 點魚露更能突出香味! 獅城脆蝦卷 $96又薄又脆, 好似食薯片咁, 好香口! 內藏蝦肉, 點埋酸辣醬更好食。新加坡古法黑豉油雞飯 $128海南雞成日食, 古法黑豉油雞真係少有, 黑豉油係甜豉油的濃稠版, 甜同咸兩者味道平衡, 雞皮位薄薄一層, 香甜入味。雞既份量足, 成隻脾位, 雞肉滑嘟嘟! 雞湯咸香鮮味, 配上油香滿滿, 粒粒分明既油飯, 非常滿足。海南雞飯併馬來西亞肉骨茶 $138出面食肉骨茶多數要成份嗌, 依度好好有得雙併! 肉骨茶好足料, 骨排又香又腍, 仲有豆卜, 皮竹同藥材係入面, 肉骨茶既藥材味突出, 但唔會太OVER, 濃而不咸且帶甜, 好味~海南雞飯皮香肉嫩, 皮位同黑豉油雞一樣又滑又薄, 皮下有少少透明啫哩, 正~ 三色醬料唔少得, 黑醬油香甜

中意依度既茶, 係熱滕滕既荔枝茶, 清香解膩。

星州蠔餅 $118

獅城脆蝦卷 $96

新加坡古法黑豉油雞飯 $128

海南雞飯併馬來西亞肉骨茶 $138

海南雞飯皮香肉嫩, 皮位同黑豉油雞一樣又滑又薄, 皮下有少少透明啫哩, 正~ 三色醬料唔少得, 黑醬油香甜濃稠, 不過我自己最中意係點辣汁, 更添惹味!

食完7點幾, 門口已經大排長龍啦~

2022-08-30 71 瀏覽
有海港城優惠卷梗係去食好嘢啦!午餐去海南少爺買外賣,清一式叫左6個海南雞飯,仲要轉雞脾。啲男人真係咁喜歡雞.......飯🤣🤣🤣我就海南雞脾飯加喇沙海南雞脾又滑又嫩,肉夠厚,對得住個價錢先,三個醬汁我覺得係個薑蓉可以食得落口,但個辣醬同埋豉油可以改良一下,個味道可濃小小。雞飯個飯量夠多,男同事對呢樣讚不絕口,雖然顏色唔夠鮮艷但味道夠晒油香。喇沙湯汁夠辣,但唔夠椰香,再多啲椰香就好啦!細細份喇沙啱曬女士,我就食曬個喇沙同海南雞,留返個飯聽日繼續食🤟
我就海南雞脾飯加喇沙
2022-08-27 79 瀏覽
另一半話見我平時返工咁辛苦,話要獎勵吓我,帶我去食好西,今次去左海港城食飯最初以為係帶我食西餐原來係食馬拉菜好彩因為平日,而且我哋好早就去到咁啱仲有一張窗口位雖然呢個位睇唔到日落但係望住西九嗰邊嘅景色都非常之舒服餐廳價格中位數,我覺得喺海港城嚟計其實都算平荔枝茶非常之香,簡直百飲不厭麥皮蝦香口嘅煉奶麥皮黏在蝦身上,香味散發,十分滋味!肉骨茶仲會無限Review肉骨茶湯,勁抵飲肉骨茶顏色較深,亦都非常之濃香藥材味,色澤濃郁且味道香濃不膩。亦配有豆腐、油條、炸魚皮⋯一起配飲海南雞半隻雞油脂肪不算多 ,雞皮滑而不厚,有啫喱狀雞油。雞肉肉質嫩滑,而油飯呈微黃色香茅薑梳打飲落非常之清新,而且可以一解油膩

最初以為係帶我食西餐原來係食馬拉菜

好彩因為平日,而且我哋好早就去到
咁啱仲有一張窗口位
雖然呢個位睇唔到日落

但係望住西九嗰邊嘅景色都非常之舒服

餐廳價格中位數,我覺得喺海港城嚟計其實都算平
荔枝茶非常之香,簡直百飲不厭

麥皮蝦
香口嘅煉奶麥皮黏在蝦身上,香味散發,十分滋味!

肉骨茶
仲會無限Review肉骨茶湯,勁抵飲

亦配有豆腐、油條、炸魚皮⋯一起配飲

海南雞半隻
雞油脂肪不算多 ,雞皮滑而不厚,有啫喱狀雞油。
雞肉肉質嫩滑,而油飯呈微黃色

香茅薑梳打
飲落非常之清新,而且可以一解油膩
2022-08-27 75 瀏覽
勁正多料肉骨茶之前放假同男朋友去海港城食海南少爺,因為朋友食過話佢既肉骨茶正宗又好味。放假就早啲去,6點半到,吾洗等位😉,仲可以住最出近落地窗位,睇住呢個境食野一流。我地order左九味肉骨茶+升級海南雞套餐。馬來西亞豐盛九味肉骨茶一大個煲仔上,連埋小火爐,滿最材料。材料勁多,有三寸排骨、豬手、豬腩肉、豬肚 、響鈴、豆卜、油條、炸魚皮同炸支竹🥳🥳。另外個肉骨茶都好好飲,濃濃既藥材味,仲可以不停添飲,感覺補而不燥,我飲左勁多。海南雞滑捋捋既冇骨海南雞,好滑又夠香,連埋三種醬料點,帶出吾同鮮味,我就鐘意吾點醬食,夠晒雞香味。配埋雞油飯食,可以不停食😋😋。套餐菜心一大碟,夠晒纖維😙。埋單都係$532,抵食😚,可以encore😌。
勁正多料肉骨茶

我地order左九味肉骨茶+升級海南雞套餐。

馬來西亞豐盛九味肉骨茶

海南雞

配埋雞油飯食,可以不停食😋😋。

套餐菜心一大碟,夠晒纖維😙。

埋單都係$532,抵食😚,可以encore😌。
2022-08-08
5 分鐘 (堂食)
  • 馬來西亞肉骨茶
暑假帶小米到玩具反斗城, 出來後就要E肚仔.  就近有家餐館乾淨企理, 裝潢靚靚, 小米又願意入坐, 所以今天是我帶著我的奄尖少爺仔到<海南少爺>用餐了.    牛板腱叻沙  餐牌有介紹LAKSA湯底的成份, 但當中註明使用<流心鴨蛋>呢! 小米喜歡牛肉, 點了牛板腱LAKSA.  雪白的LAKSA湯底, SAMBAR醬, 牛肉米粉豆卜,小米很快就把整碗LAKSA消滅了.    新加坡古法黑豉油雞飯   白色海南雞飯常見, 但黑色的海南雞少見, 就想試試這個古法黑豉油雞飯.  真身: 黑豉油雞份量足, 有雞翼有雞脾, 真幸運.  雞皮夠薄, 夠脆口, 雞身應該有做冷暖浴. 撕出一塊雞皮來做<黑豉油雞皮壽司>.  雞肉沾三色醬:東南亞特產黑豉油, 薑蓉 & 帶酸的辣椒醬.  雞下方的古法黑豉油, 不太鹹, 帶甜, 溫和易入口, 更没有乸脷 / 削脷 / 吉脷的感覺, 更不會搶走雞的原味. 個人覺得 : 以碟內豉油撈飯, 正!       印度手拍酥餅配咖哩汁  看到餐牌圖片中多層結構的酥餅, 就令我聯想到東北人的草帽餅, 又或者印度的PAR
暑假帶小米到玩具反斗城, 出來後就要E肚仔.
就近有家餐館乾淨企理, 裝潢靚靚, 小米又願意入坐,
所以今天是我帶著我的奄尖少爺仔到<海南少爺>用餐了.
牛板腱叻沙
餐牌有介紹LAKSA湯底的成份,
但當中註明使用<流心鴨蛋>呢!
小米喜歡牛肉, 點了牛板腱LAKSA.
 雪白的LAKSA湯底, SAMBAR醬, 牛肉米粉豆卜,
小米很快就把整碗LAKSA消滅了.
新加坡古法黑豉油雞飯
真身: 黑豉油雞份量足, 有雞翼有雞脾, 真幸運.
雞皮夠薄, 夠脆口, 雞身應該有做冷暖浴.
 撕出一塊雞皮來做<黑豉油雞皮壽司>.
新加坡古法黑豉油雞飯
雞肉沾三色醬:東南亞特產黑豉油, 薑蓉 & 帶酸的辣椒醬.
雞下方的古法黑豉油, 不太鹹, 帶甜, 溫和易入口,
個人覺得 :
以碟內豉油撈飯, 正!
印度手拍酥餅配咖哩汁
看到餐牌圖片中多層結構的酥餅, 就令我聯想到東北人的草帽餅, 又或者印度的PARATHA.
現在就因為附上馬拉咖哩汁, 變成星馬菜了.
小碟中的咖哩較甜, 可能是椰糖吧!
可是多層結構的酥餅完整一塊上碟, 又難以撕成小塊.
小米就整塊夾起來享用.
幸好小米的筷子功底子深厚, 足以駕馭酥餅.
珍多冰
本想為小米點椰汁紅豆冰,
但小米覺得珍多冰在椰汁紅豆冰的基礎上, 還多了綠色的配料, 就覺得更抵食.
而自己間中光顧東南亞餐館, 知道<煎蕊>的價位.
在尖咀大商場靚靚餐廳盛惠28蚊, 係堅抵!
所以批准小米點珍多冰.
心中覺得是珍多冰的加強版 :
椰汁底 + 3色芋圓 + 真芋頭 + 班蘭粉仔 + 西米.
以小盅呈上, 夠保溫, 整體不太甜, 無需馬上飲水過口.
最令我喜出望外的,
是小米竟然喜歡這裡的荔枝紅茶, REFILL又REFILL呢!
這個荔枝香, 很有夏天的感覺, 自己也不自覺飲多几啖!
2022-08-13
午餐
新加坡蕃薯喳喳
📌 海南少爺📍 尖沙咀海港城海運大廈地下G16號舖☎️ 21103533★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*自從海港城推出優惠券之後,我都成日去果度食嘢,呢日就去咗Ocean Terminal 果邊嘅海南少爺喇。餐廳環境好舒服雅致,有啲運仔嘅話,坐到靠窗座位仲可享海景,對住ICC 景觀開揚寫意。💫星州醬油參巴炒蘿蔔糕($106)每件形狀四四方方,一口一件好易食。用帶甜嘅黑醬油同參巴醬,加埋蛋蒜銀芽等爆香去炒,蘿蔔糕食落好香口,甜辣味做到夠平衡。口感外脆內軟,食到停唔到口。💫鹹蛋黃魷魚🦑($106)上枱好夠熱,分量都唔少,每件魷魚都有滿滿嘅鹹蛋黃包住,炸到金黃色,濃濃嘅鹹蛋香撲鼻,外皮脆香,入面嘅魷魚好滑溜彈牙,值得推介。💫滷水花生雞腳($58)雞腳炆得好淋,滷水汁夠香又好入味。花生口感啱啱好有少少脆口。伴碟嘅咸酸菜亦好爽口!真心好味!💫海南雞飯🐔🍚拼海鮮喇沙($138)呢個set 嘅🐔🍚可以揀油飯或白飯,拼海鮮喇沙或者肉骨茶都可以。海南雞俾咗雞胸我,食落啖啖肉,雖則係雞胸,但係肉質都好夠鮮嫩,雞皮唔肥好爽口夠滑,蘸埋個必
📌 海南少爺
📍 尖沙咀海港城海運大廈地下G16號舖
☎️ 21103533

💫星州醬油參巴炒蘿蔔糕($106)
星州醬油參巴炒蘿蔔糕

💫鹹蛋黃魷魚🦑($106)
鹹蛋黃魷魚

💫滷水花生雞腳($58)
滷水花生雞腳

💫海南雞飯🐔🍚拼海鮮喇沙($138)
呢個set 嘅🐔🍚可以揀油飯或白飯,拼海鮮喇沙或者肉骨茶都可以。海南雞俾咗雞胸我,食落啖啖肉,雖則係雞胸,但係肉質都好夠鮮嫩,雞皮唔肥好爽口夠滑,蘸埋個必備嘅三色醬料無得輸。
海南雞飯拼海鮮喇沙

💡茶芥每位$8,不過啲茶唔係cheap 嘢,係有淡淡嘅荔枝果味,飲咗好多杯😝。去海港城行到攰攰地搵嘢食,呢間係不錯嘅選擇㗎。但佢都長期多人排隊等位,最好預時間拎咗籌先,唔會捱咁耐肚餓丫嘛。

2022-08-22
15 分鐘 (堂食)
星州醬油參巴炒蘿蔔糕
鹹蛋黃魷魚
滷水花生雞腳
2022-08-24 64 瀏覽
海南雞飯配馬來西亞肉骨茶 $138轉雞髀加$8 成個set都幾豐富 海南雞飯可以揀拼喇沙定係肉骨茶 今次試咗肉骨茶都唔錯 湯底勁濃郁 有藥材味 唔會太鹹 入面仲有豆卜同一條排骨 都好淋同入味 海南雞加錢轉左雞髀 份量都幾多 雞肉好嫩滑 雞皮同肉之間有層啫喱😋☺️🫶🏼 呢間海南雞質素都唔錯炒貴刁$118夾雜左啲油麵一齊炒 幾特別 幾惹味 食到有蛋香 仲有幾隻大蝦😋好爽好彈牙 鹹蛋黃炸魷魚 $106 幾香鹹蛋黃味 咬落都好脆 魷魚肉質夠嫩易咬 雖然好夠脆但略嫌唔夠熱🥺新加坡蕃薯喳喳 $58係芋圓椰汁西米露🤣 搵唔到有番薯 所以開頭都嚇親仲問店員係唔係比錯咗 但店員係話無錯 先知原來新加坡同中式咋喳係有分別既 😛孤陋寡聞🥹好香椰奶味 芋圓同地瓜圓都有好多粒 暖暖哋 食返個甜品都好滿足~
海南雞飯配馬來西亞肉骨茶 $138

炒貴刁$118