2021-04-08 28 瀏覽
對於超愛中菜的我, 每次來晚餐都有驚喜今日的米粉餅+蝦 及泥鯭魚粥 真係太好食了仲有雞都好滑 仲有班頭腩煲同家人來任何口味都遷就到約定下周再來每周都來一次, 荷包都頂得住🤗
對於超愛中菜的我, 每次來晚餐都有驚喜

今日的米粉餅+蝦 及泥鯭魚粥 真係太好食了

仲有雞都好滑 仲有班頭腩煲

同家人來任何口味都遷就到

約定下周再來

每周都來一次, 荷包都頂得住🤗

2020-06-25 720 瀏覽
今日午餐同成班同事落嚟食午餐, 公司附近有間海中寶酒樓,叫咗好多樣點心, 好多款點心選擇,我哋嗌咗好多份點心,差啲食都食唔曬,但又真係抵食又大件。叫咗三籠叉燒包(叉燒好大舊),兩籠奶黃包(流心餡料),兩籠豬肚(爽口彈牙),兩籠鳳爪(好入味),兩籠排骨(軟冧冧),兩籠燒賣(大大粒),兩籠蝦餃(大大隻蝦係裡面), 鹹水角(炸到金黃色),春捲(脆口),蜜瓜鮮奶(又香又滑),樣樣都好味道,真係好好食。呢度地方大,環境又好, 啲侍應又有禮貌。夜晚仲可以嚟呢度食海鮮,呢度出名海鮮新鮮又好味。
呢度地方大,環境又好, 啲侍應又有禮貌。
夜晚仲可以嚟呢度食海鮮,呢度出名海鮮新鮮又好味。
2020-06-24
2020-06-24 391 瀏覽
今日去海中寶海鮮舫同一大班美女💃🏻食午餐,食咗個套餐【龍蝦海鮮餐】,呢個套餐多款選擇,各有特色,抵食龍蝦海鮮餐,實有款啱你食。🐚麻香冰鎮鮮鮑魚:新鮮大隻爽口鮑魚,鮮甜美味🦞上湯焗龍蝦(伴菜苗):肉質嫩滑,上湯滲入龍蝦肉🧀芝士焗龍蝦(伴菜苗):芝士焗龍蝦,香濃既芝士與龍蝦真係好正既配搭🐚蒜茸津絲蒸大元貝:鮮味十足,大大隻爽口大元貝🟤豉椒炒愛爾蘭刀貝:用豉椒去炒,有另一種獨特既味道🐟酸菜大荳窩浸斑球:湯底濃郁,斑球肉質嫩滑,鮮甜🍤奇妙醬炸大桶蠔:炸到金黃色,咬一口,好似置身於海洋嘅感覺🐔秘製咖喱香妃雞:不一樣的咖哩配上肉質嫩滑既香妃雞,滲入咖哩香味🍲拆肉泥猛粥:泥鯭粥煲得好綿,鮮味十足🍜魚湯淮山麵:香濃既魚湯,煙韌既麵📍 @海中寶海鮮舫旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓

🐚麻香冰鎮鮮鮑魚:新鮮大隻爽口鮑魚,鮮甜美味

🦞上湯焗龍蝦(伴菜苗):肉質嫩滑,上湯滲入龍蝦肉

🐚蒜茸津絲蒸大元貝:鮮味十足,大大隻爽口大元貝

🟤豉椒炒愛爾蘭刀貝:用豉椒去炒,有另一種獨特既味道

🐟酸菜大荳窩浸斑球:湯底濃郁,斑球肉質嫩滑,鮮甜

🍤奇妙醬炸大桶蠔:炸到金黃色,咬一口,好似置身於海洋嘅感覺

🍲拆肉泥猛粥:泥鯭粥煲得好綿,鮮味十足

🍜魚湯淮山麵:香濃既魚湯,煙韌既麵

📍 @海中寶海鮮舫
旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓
麻香冰鎮鮮鮑魚
上湯焗龍蝦(伴菜苗)
芝士焗龍蝦(伴菜苗)
蒜茸津絲蒸大元貝
拆肉泥猛粥
酸菜大荳窩浸斑球
2020-06-24
麻香冰鎮鮮鮑魚
上湯焗龍蝦(伴菜苗)
芝士焗龍蝦(伴菜苗)
蒜茸津絲蒸大元貝
豉椒炒愛爾蘭刀貝
奇妙醬炸大桶蠔
秘製咖喱香妃雞
魚湯淮山麵
拆肉泥猛粥
酸菜大荳窩浸斑球
2019-11-22 1142 瀏覽
上次食完覺得好好味,今次就帶另外一班朋友過嚟食黃金炸茄子,同上次一樣保持水準外層香脆鹹蛋味濃,茄子肉質鬆軟全部朋友食完都覺得好正上湯粉絲浸大蜆,今次加左粉絲吸收左湯同大蜆鮮味,蜆肉新鮮大隻食落爽口豉油皇鮑魚配炒腸粉,腸粉炒得乾身軟滑唔油膩芽菜爽口調味適中,鮑魚界上坑紋完全吸收豉油香濃味道加上鮑魚本身鮮味簡直絕配炸蠔,蠔大大隻外層脆脆蠔肉多有汁,因為桶蠔,鮮味唔太重但係價錢相宜份量大好抵食蟹肉芙蓉豆腐,呢個比較普通口感滑,但味道比較鹹椒鹽鮮魷,鮮魷大大隻炸得香脆食落爽口,調味適中冇搶到魷魚鮮味炸乳鴿,乳鴿唔算大隻但係外脆內嫩,食落肉汁飽滿送甜品桂花糕/椰汁紅豆糕/腐竹白果糖水,兩個糕點正常味道,腐竹白果糖水有驚喜軟綿入口順滑一班朋友食完都係比好評,材料新鮮上菜速度恰到好處,員工服務慇勤經常碗碟,絕對係一個可以長期飯局好地方
上次食完覺得好好味,今次就帶另外一班朋友過嚟食
上湯水粉絲浸大蜆
豉油皇鮑魚配炒腸粉
炸蠔
蟹肉芙蓉豆腐
蟹肉芙蓉豆腐,呢個比較普通口感滑,但味道比較鹹
椒鹽鮮魷
炸乳鴿
炸乳鴿,乳鴿唔算大隻但係外脆內嫩,食落肉汁飽滿
桂花糕/椰汁紅豆糕

椒鹽鮮魷
桂花糕/椰汁紅豆糕
腐竹白果糖水
2019-11-07 250 瀏覽
朋友生日極力推介這間開於旺角鬧市中的海鮮酒家,內部環境乾淨舒適光猛,待應服務態度殷勤,上菜速度次序安排仔細,經常主動斟茶碗碟,服務已經咁好,再試埋食物先,黃金炸茄子,外層香脆鹹蛋黃味香濃內層鬆軟,第一次食咁樣口感的茄子值得一試蟹肉蒸豆腐,豆腐香滑蟹肉鮮甜配合上湯,整體突出鮮味豉油王海蝦配炒腸粉,海蝦肉質新鮮配合豉油鮮味滲入整隻蝦中香濃美味,炒腸粉香口乾身調味適中醬汁蠔配炒牛柳粒炸蠔外包着酸甜醬汁外脆內鮮,牛柳粒香濃鬆軟上湯煮大蜆湯底香濃帶有適量胡椒味配合少量蔬菜浸煮大蜆極之鮮味炸乳鴿乳鴿肉質鮮嫩入味外皮香脆蛋白杏仁茶杏仁味香濃配上蛋白質感柔滑朋友生日送上壽包結尾

蟹肉蒸豆腐
蟹肉蒸豆腐,豆腐香滑蟹肉鮮甜配合上湯,整體突出鮮味
豉油王海蝦配炒腸粉

醬汁蠔配炒牛柳粒
炸蠔外包着酸甜醬汁外脆內鮮,牛柳粒香濃鬆軟
湯底香濃帶有適量胡椒味配合少量蔬菜浸煮大蜆極之鮮味
乳鴿肉質鮮嫩入味外皮香脆
杏仁味香濃配上蛋白質感柔滑
壽包

朋友生日送上壽包結尾
題外話/補充資料: 中等價錢高級美食,之後應該會長期幫襯
2019-07-13
蟹肉蒸豆腐
豉油王海蝦配炒腸粉
  • 胡椒湯煮大蜆
  • 乳鴿
2019-07-26 1204 瀏覽
平日想食平靚正海鮮的話,我多數都會入流浮山,原因好簡單,因為嗰度嘅海鮮酒家選擇多,價錢比市區平,而且食物質素又唔差!不過最近朋友推薦尼間位於市區嘅海鲜酒家,試過一次之後,發現真係都做到抵食又好食,所以再約班舊同事去食下好嘢兼聚下剛好大暑,先來個冬瓜盅,好清甜好解暑跟住再慢慢諗下食乜好呢?最後揀左個海鮮套餐,貪佢一次過食五款海鮮,除左龍蝦,其他海鮮都有兩款製法,可以各自選擇自己喜歡嘅口味鮑魚一冷一熱之選,蓮藕伴清酒鮑魚或頭抽煎焗鮮鮑魚蘿蔔糕,同款每位有兩件。我就各試左一件,清酒鮑魚只有淡淡清酒味,而頭抽煎焗就比較惹味,兩款鮑魚都同樣非常爽口彈牙要讚一下蘿蔔糕切成條狀,炸到外脆內軟,好味道青湯龍蝦半隻配烏冬,龍蝦都算幾大隻同埋鮮味,配上煙韌滑滑烏冬,一流元貝或蟶子皇,大家都一致認為豉汁蒸蟶子皇比較吸引,蟶子肉厚,豉汁味濃,配埋粉絲味道又剛好砵酒焗桶蠔或蕃茄勝瓜浸班球:桶蠔脆身、砵酒汁味濃厚,至於勝瓜浸班球嘅湯好清甜、班球肉嫩麵同粥之選,最後就緊係泥猛粥大獲全勝,個粥真係好鮮味重有甜品,我個人就非常喜歡尼個薏米白果腐竹,綿滑,好味道好滿足!套餐一般都會固定菜單,但尼個大部分都有二選一,較有彈

剛好大暑,先來個冬瓜盅,好清甜好解暑

要讚一下蘿蔔糕切成條狀,炸到外脆內軟,好味道
麵同粥之選,最後就緊係泥猛粥大獲全勝,個粥真係好鮮味
重有甜品,我個人就非常喜歡尼個薏米白果腐竹,綿滑,好味道
好滿足!
套餐一般都會固定菜單,但尼個大部分都有二選一,較有彈性,食到飽飽都只需二百幾蚊,真正嘅平靚正,值得推薦俾大家
  • 拆肉泥猛粥
  • 清湯龍蝦伴烏冬
2019-05-08 2931 瀏覽
食才新鮮,煮法好味多元化,最重要的海鮮夠鮮味,服務一流有禮,裝修清潔衛生,地方濶落,地點交通旺角地鉄東鉄,親朋好友聚會方便,價錢合理適中,CP值高,抵食超值之選。
抵食超值之選。
母親節
2019-04-07 2701 瀏覽
今天來到仍在事業中的海中寶,據說他們是聯邦金閣的前員工開出來的。我們一行10人剛行完山,所以點了久違的泥鰻魚粥。一鍋粥$228 ,由於真的很好吃所以我們點了兩鍋。粥很鮮味真的是煲出來的不像現在有很多粥店都是先把米打碎再煮。可能是新開張的關係,唯一美中不足的是我們發現粥內有少量的魚骨。除了粥我們還點了杏汁豬肺湯,奶白色的湯,很滑喝下去沒有豬肺的腥味。現在吃東西最重要是拾回小時候的感覺。這家店真心值得推介。

現在吃東西最重要是拾回小時候的感覺。

這家店真心值得推介。
2019-03-21 3996 瀏覽
有日同舊同事聚下舊介紹咗呢間餐廳去試下菜喇。話說舊同事話之前成日幫襯,不過宜家就原班底就轉咗地方黎咗旺角,地點易搵無耐行一陣就搵到^_^一坐低已經好熱情招待,實在太親切了吧。菜式方面當然等熟人介紹好啦(我只負責等食哈哈)上至小吃下至主菜都十分出色,又一間卧虎藏龍?無錯總括400$人均食到高質私房菜,唔係一般酒樓咁款,茶式都唔係周圍有,好新鮮而且食材係當令,絕對係好介紹!臨走仲送糖水,不得了!個個都捧住個肥肚回家去,肥都抵啦~
有日同舊同事聚下舊介紹咗呢間餐廳去試下菜喇。

一坐低已經好熱情招待,實在太親切了吧。
菜式方面當然等熟人介紹好啦
(我只負責等食哈哈)

上至小吃下至主菜都十分出色,又一間卧虎藏龍?無錯

個個都捧住個肥肚回家去,肥都抵啦~
2019-03-12
2019-03-18 1870 瀏覽
旺角新開左一間食海鮮嘅地方以前呢度係幾間食肆加埋有啲好奇就上咗去食,點知嘢食嘅質素都唔錯裝修幾乾淨感覺,一入去右手邊有好大個魚缸!海鮮幾新鮮 好味!乳鴿都好好食!食咗幾樣餸 覺得多人去食可以食多幾樣野
旺角新開左一間食海鮮嘅地方
以前呢度係幾間食肆加埋
有啲好奇就上咗去食,點知嘢食嘅質素都唔錯
裝修幾乾淨感覺,一入去右手邊有好大個魚缸!
海鮮幾新鮮 好味!乳鴿都好好食!
食咗幾樣餸 覺得多人去食可以食多幾樣野