2025-08-21
周末想出街行下食下消夜,去九龍城搵食度度都排隊又冇泊車位,就轉戰土瓜灣。上網見大家都推介浩記,仲係連續幾年米芝蓮就一於去試下啦,又勝在唔洗排隊。入到去係傳統家庭式經營的港式糖水鋪,店面都算大。炎炎夏日,雖然傳統式糖水比較出名,但我同老公就叫左芒果小丸子豆腐花同楊枝甘露,想refresh一下。冇幾耐兩碗糖水已經送到面前,試左第一啖芒果小丸子豆腐花,少少失望,想像中應該係細個許留山食到個種帶沙冰狀的芒果汁,但芒果味未有都非常鮮甜,所以每啖小丸子都變得非常淡味,豆腐花也繼而食之無味。芒果也切得頗大一舊,成碗糖水就變左3個單獨的味道,缺少了融和的味道。楊枝甘露的西米都幾大粒,味到一樣偏淡,沒有甚麼驚喜。對於米芝蓮,我同老公係有點不解,可能強項只限於傳統芝麻糊、桑記生蛋茶之類.... 唔洗等,住得近,夜媽媽又想食糖水係可以選擇呢度,山長水遠跨區黎就未必需要了。