看完木乃伊展覽立即去醫肚🤤🤤下著大雨⛈就隨意找吃的走著走著一個韓國"大叔"叫著 很努力用廣東話介紹他們餐廳的lunch menu👍被大叔的努力同熱情推介下便進去一試在研究點甚麼午餐的時候韓式小菜已經放到枱面茄子跟白菜仔很不錯喔🤤我倆點了炒豬肉蓋飯和雲濃牛骨湯炒豬肉蓋飯👍👍👍而且不辣哦!!!只是有點兒太油了☹️雲濃牛骨湯🤤牛湯清甜👍👍👍湯內的粉絲也十分不錯 口感像米線👍但牛肉太熟太韌了🤦🏻‍♀️
看完木乃伊展覽

韓式小菜已經放到枱面
茄子跟白菜仔很不錯喔🤤

我倆點了炒豬肉蓋飯和雲濃牛骨湯
炒豬肉蓋飯👍👍👍
而且不辣哦!!!
只是有點兒太油了☹️

雲濃牛骨湯🤤
牛湯清甜👍👍👍
湯內的粉絲也十分不錯 口感像米線👍
但牛肉太熟太韌了🤦🏻‍♀️

• 烤豬肉蓋飯
  • 雲濃牛骨湯
2016-12-04 423 瀏覽
好耐無去韓國街,估唔到多咗好多韓國餐廳…… 今次係比韓國人老闆熱情打動所以就即管試一下!點了:韓式煎餅…… 份量同size都比預期多,而且是拼了翠玉瓜,牛肉,魚,三種(起初諗住只……有菜類)都算落本!牛肉很嫩唔會唔開…… 而蛋皮夠薄同輕身…… 味道唔錯!海鮮豆腐湯…… 味道中規中矩不會太辣,裡頭海鮮都係蜆及蝦!泡菜炒豬肉…… 看似辣但不太辣,都炒得幾好味!
點了:

海鮮豆腐湯…… 味道中規中矩不會太辣,裡頭海鮮都係蜆及蝦!

泡菜炒豬肉…… 看似辣但不太辣,都炒得幾好味!
2016-07-15 380 瀏覽
出到尖沙咀,就會想到要去吃韓國菜,不過由於今個月已經吃了太多好西,唯有今餐就收斂少少,食韓國快餐平平地止下癮先~原本一直行緊去天文台道,沿途經過呢度,被韓國老闆好熱情招待,又有服務員在門外說免收加一,看看餐牌,大概50多元起有交易,而且款式也蠻多的,好像也不錯~ 坐下時,韓國服務員用上半韓半中的口音,態度沒有很友善的命我們選好後把號碼冩下,我們點選了參雞湯$130 和泡菜炒豬肉 $69,由於這二款也沒有包飯的,我們額外點了一碗白飯 $10。係香港像這種吃韓國碟頭飯的餐廳,可能因為通常並不是韓國人主理的關係,所以味道不會太正宗吧!而且小碟也沒有很多~ 這裡的小碟真的算多,2個人有6碟,而且味道也不錯,尤其是泡菜,不會是很酸很酸的那種~ 不過正當想refill 時,服務員很不友善的說要$20!其實食左甘多次韓國菜,都未試過refill 泡菜要額外收費的!泡菜炒豬肉紅卜卜的泡菜炒豬肉,鑊氣十足,份量也不少,泡菜和豬肉的份量也很均稱。由於是豬肉用上belly pork,所以豬的油脂會令到整碟菜得好香口,泡菜微酸,帶點點辣,味道充滿韓國的風味,很正宗,雖然帶點油膩,但連飯吃的話還是可以接受的。

參雞湯

湯內有原隻珍珠雞,很有份量,夠2個人吃~ 開頭以為快餐的參雞湯係唔會有糯米藏於雞內,但原來呢個都有👍🏼 糯米黏黏的,十分軟淋,呈糊狀的,唔洗驚糯米難消化~ 雞肉未算鞋口,但亦不算嫩滑。湯味比較淡,有淡淡的雞味,而且要細吃下才吃到一點點參味!湯內是沒有整支參的,只有數片類似花期參的片~
如果想平平地食韓國碟頭飯,呢到其實不失為一個唔錯的選擇,款式都算多,而且味道正宗,並唔會係港式味道的韓國菜,但服務質素仍有待加強~

2016-07-05
2016-04-18 371 瀏覽
同朋友行完街就一齊去韓國街食野,平時食開個間爆哂同埋要等位,加上我又肚餓,同埋見到衣間平D,鋪頭門口又有個韓國男人係咁見人入去,所以就入左去食。入到去,我個位地下有好大攤水,叫人先肯過尼拖,連講對唔住都無,中要求其拖就算睇完menu叫人尼落order,點知個女人好無禮貌咁話:「衣度米有張紙囉!」 之後尼個D野食又唔係我地叫個D,我地原本想叫一個炸醬麵同水冷麵,點知尼左個炸醬飯同炒年糕,同佢講佢地比錯,點知佢屈返我地轉頭話我地係叫左尼兩樣,唔準換,唔食都要俾錢!咁米谷住肚火食囉,個炸醬好淡味,似水溝出尼咁稀,軟硬適中的飯又少俾好多汁,水浸咁。我朋友話個炒年糕得個辣字又重味精,食完好口渴,年糕又多粉又細份以後都唔會尼食,下次去韓國街都係食返平時去開個間比較穩陣

以後都唔會尼食
,下次去韓國街都係食返平時去開個間比較穩陣
2016-04-18
2015-09-22 302 瀏覽
同朋友星期一中午去到都冇乜人 個老板不停r人入去Lunch menu 都有好多選擇 1200—1500比regular menu 平~$20去韓國餐廳最期待嘅就係前菜但依家好多餐廳都偷雞縮晒水呢間做得算唔錯😋😋😋小雞髀菇 茄子 小銀魚 泡菜 豆芽 小白菜兩個女仔眼闊肚窄叫咗三樣野:辣、酸、暖辣辣地唔太甜👍🏼年糕唔會煮得太爛👍🏼粉絲又夠入味👍🏼雖然得少量魚糕但係都OK嘅蕎麥麵團好大個 一上枱已經知道食唔哂麵質夠彈牙 梨超甜😋可惜湯水冇乜味 要extra調味同埋舊肉太硬 不值一提 不食也罷😔然後到暖胃嘅選擇:雪濃湯「其實係最近睇咗k drama出現左呢款湯就想黎試吓」雪濃湯的特色就應該要係香、濃、順口,以牛大骨跟牛肉臟熬煮成白色濃郁湯頭,完全不辣呢個完全唔係我心目中嘅嗰回事😰😰😰太飽嘅原因素麵冇乜食到 係滑既肉同冷麵既一樣 所以唔食但係啖湯ookk la 冇味精朋友叫咗雪梨汁$20 (係新世界只賣$6) 😤Verdict : 呢度唔係貴 但係呢條街太多選擇下次會食其他囉
同朋友星期一中午去到都冇乜人 個老板不停r人入去
Lunch menu 都有好多選擇 1200—1500
比regular menu 平~$20

去韓國餐廳最期待嘅就係前菜
但依家好多餐廳都偷雞縮晒水
呢間做得算唔錯😋😋😋
小雞髀菇 茄子 小銀魚 泡菜 豆芽 小白菜
前菜 반찬

兩個女仔眼闊肚窄叫咗三樣野:辣、酸、暖
炒年糕 떡볶이

水冷麵 물냉면

蕎麥麵團好大個 一上枱已經知道食唔哂
麵質夠彈牙 梨超甜😋
可惜湯水冇乜味 要extra調味
同埋舊肉太硬 不值一提 不食也罷😔
Mustard and vinegar

然後到暖胃嘅選擇:雪濃湯
「其實係最近睇咗k drama出現左呢款湯就想黎試吓」
雪濃湯 설농탕

2015-09-21
前菜 반찬
炒年糕 떡볶이
2014-12-23 445 瀏覽
星期五,突然落大雨關係,9點幾先到韓國街,因唔想食燒烤,所以同朋友隨便走入一間,見浦村都差不多爆場,應該不差,點知.......叫了炒年糕, 泡菜炒豬肉, 豆腐湯(跟飯), 一支啤酒hite先來6小碟,碟碟都好好食,較特別係薯仔, 甜味的泡菜炒豬肉--好好味, 泡菜份量很多, 夠酸夠辣豆腐湯(跟飯)--食完濃味的食物, 再食呢個可以清一清口中辣味,有豆腐少量蜆1隻蝦炒年糕一直無黎, 以為無落單, 到我地埋單, 單上又有炒年糕, 我跟一個女士講, 炒年糕無黎過,佢竟然好惡死同我講"你做咩唔講??麻煩!!"我即刻叫佢自己睇下我地張檯, 佢仲要黑面收我錢, 好過份!!!我下次會去附近其他韓食店

先來6小碟,碟碟都好好食,較特別係薯仔, 甜味的

泡菜炒豬肉--好好味, 泡菜份量很多, 夠酸夠辣

我下次會去附近其他韓食店

題外話/補充資料: 拎餐牌時會跟上原子筆孚+一張紙仔, 點餐寫下no交俾職員
2014-12-19
  • 泡菜炒豬肉
2014-12-20 344 瀏覽
放工一個人醫肚+買聖誕禮物比人,行去尖沙咀路經此店,貌似老闆的韓國人大叔熱情介紹,見午餐款式多選擇就一試!入到去聽到服務生姨姨唔係亞豬媽。。有少少擔心會唔對辦。。叫左個至愛炸醬麵。。然後奉上三小碟前菜,估唔到一個人都可以有三碟,有驚喜!炸醬麵熱辣辣送到,可惜一撈發現過多水喺底,溝稀左個炸醬。。所以味唔夠濃,但麵係彈牙的,洋蔥同肉既比例不錯!Lunch唔收加一。。抵食!

放工一個人醫肚+買聖誕禮物比人,
入到去聽到服務生姨姨唔係亞豬媽。。有少少擔心會唔對辦。。
叫左個至愛炸醬麵。。然後奉上三小碟前菜,
估唔到一個人都可以有三碟,有驚喜!
Lunch唔收加一。。抵食!
炸醬麵
一個人的三小碟
Lunch有37款選擇
2014-10-27 241 瀏覽
果晚去韓國街揾食,到到都勁爆人,行左勁耐都揾唔到野食岩,行到呢到見有飯又有位就衝入去食。一坐低有6小碟送上泡菜:夠酸又夠辣,好好味芽菜:好香,唔會好咸,都唔辣魚仔:食落甜甜地,咬落都好香薯仔:好好味呀食到薯既甜味茄子:唔太腍,但味都唔錯,只係我鐘意食腍既野菜:唔知唔味,只可說唔係我杯茶泡菜炒豬肉,好辣好香呀,泡菜都好夠酸,而且肉都同泡菜差唔多1:1但食到最後我地食唔曬!石頭鍋飯冇影到,但好好呀呢個咩面,唔記得左,凍既,白色既係棃黎嫁。鐘意酸一定要食,而且一定要食佢先,勁開胃呀!唯一係有d美中不足係呀姐唔係好幫你refill 水!

泡菜:夠酸又夠辣,好好味
芽菜:好香,唔會好咸,都唔辣
魚仔:食落甜甜地,咬落都好香
薯仔:好好味呀
食到薯既甜味
茄子:唔太腍,但味都唔錯,只係我鐘意食腍既野
菜:唔知唔味,只可說唔係我杯茶

唯一係有d美中不足係呀姐唔係好幫你refill 水!
2014-08-06 396 瀏覽
某天下午經過尖沙咀韓國街,進了南大門吃了一個午餐,重點不是那個豬肉蓋飯,而是午餐也有三碟前菜。我向白老鼠強調讓人滿足的前菜,我們一定要去吃次晚飯。吃我想吃的當然不會有意見,再到南大門剛好滿座,要等15分鐘,老闆向我們介紹了另一分店,便隨他多走一條街到達浦村,原來之前已經跟白老鼠看過了。從來吃韓國菜,前菜是重點,晚餐有五小碟,不過不算地道,一般店有六小碟。記得吃午餐時的三道前菜,有我最喜歡的蛋卷,可能已經賣完,不能吃到我心愛的蛋卷,著實有點失望。泡菜豚肉鍋辣味適中,豚肉用上五花腩,其他配菜較多,豚肉才不到幾片,吃肥肉也不擔心。鄰座的食客跟我們點了一樣的,還只有2小片五花腩肉。如果是食肉獸,就不要點好了。海鮮刀切麵用上海鮮清湯,味精不多,海鮮尚算鮮味,麵條彈牙好吃。平常都是吃辣湯的,清湯有另一番風味。我們一直看著別人吃醬豬手,看來很不錯,但無奈兩個人實在無法吃完。只好點了較輕量的餃子,餃子跟在超市買的分別不大,不過加入一點豚肉鍋的辣湯就變得更美味了。
泡菜豚肉鍋
海鮮湯麵
煎餃子
題外話/補充資料: 還是午餐化算一點。
2014-06-27
泡菜豚肉鍋
海鮮湯麵
2014-07-12 490 瀏覽
GAE MA-EUL KOREAN Restaurant尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號金巴利道演變成一條小韓國街,每走6,7步就會發現一間韓式食店。因預計去的店子大排長龍,而對面街見有間新開了不久,網上也暫時只有一篇食評未可蓋全,但還是敵不過肚子餓有位要緊,就走進了這間零認知度的小店。初開業運作上不太熟練,由下單到上菜等了近20分鐘,上菜速度有待改善。點好菜先上6碟小泡菜,蠻吸引的,有醃辣大白菜及辣醃蘿蔔片, 爽脆取勝。甜煮豆腐卜不油膩, 連紅蘿蔔絲也帶甜,麻油伴芽菜、四季豆及小白菜是清淡類,吃不到辣的人仕是個福音。泡菜豬肉雜錦煲 $70所有煲/窩物都配上白飯,用了銀白的金屬碗, 更加有韓國的感覺‧麵豉下太多, 味道偏鹹,害我回家灌了近一公升白開水。撈起無錯有很多泡菜及豆腐,只有兩片薄如紙的五花腩片,有點懷疑上錯了泡茶豆腐窩。泡菜微酸可見醃製時間充足,發酵而成的乳酸對腸道有益,煮好後腍身易咬, 有另一番口感,豆腐嫩滑也盡情吸收了酸辣鹹三種味道。炸醬麵 $80黑漆漆樣子不討好, 但味道教人一試愛上,炒得軟腍的洋蔥令醬汁散著微甜,配以濃郁的甜麵醬,拌好後令彈牙的麵條平均沾上醬
GAE MA-EUL KOREAN Restaurant
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號
金巴利道演變成一條小韓國街,
每走6,7步就會發現一間韓式食店。
因預計去的店子大排長龍,
而對面街見有間新開了不久,
網上也暫時只有一篇食評未可蓋全,
但還是敵不過肚子餓有位要緊,
就走進了這間零認知度的小店。
初開業運作上不太熟練,
由下單到上菜等了近20分鐘,
上菜速度有待改善。
點好菜先上6碟小泡菜,蠻吸引的,
有醃辣大白菜及辣醃蘿蔔片, 爽脆取勝。
甜煮豆腐卜不油膩, 連紅蘿蔔絲也帶甜,
麻油伴芽菜、四季豆及小白菜是清淡類,
吃不到辣的人仕是個福音。
泡菜豬肉雜錦煲 $70
所有煲/窩物都配上白飯,
用了銀白的金屬碗, 更加有韓國的感覺‧
麵豉下太多, 味道偏鹹,
害我回家灌了近一公升白開水。
撈起無錯有很多泡菜及豆腐,
只有兩片薄如紙的五花腩片,
有點懷疑上錯了泡茶豆腐窩。
泡菜微酸可見醃製時間充足,
發酵而成的乳酸對腸道有益,
煮好後腍身易咬, 有另一番口感,
豆腐嫩滑也盡情吸收了酸辣鹹三種味道。
炸醬麵 $80
黑漆漆樣子不討好, 但味道教人一試愛上,
炒得軟腍的洋蔥令醬汁散著微甜,
配以濃郁的甜麵醬,拌好後令彈牙的麵條平均沾上醬汁。
因炸醬一盒是現成買回來, 就似是日式即食咖哩磚,
味道基本不會出錯, 不過五花腩豬肉粒只有2粒......
但韓國達人朋友告訴我家中弄比例是蔬菜豬肉1:1,
知道後都覺得很多韓國食店都比唔足料!
在同一條街的芸芸韓食店當中,
定價偏高了20%, 性價比缺乏競爭力,
味道上有不足的之處, 如味道太鹹,
用料也不足, 小店能否站穩腳就要看做化了。

加一後每人平均消費: $90
題外話/補充資料: 另外接近吃完時店開出現了小人龍, 但似是韓國人的店主走出來趕人埋單, 其實我聽不明他是說英文定韓文, 只是從身體語言及肢體動作看得出不友善, 我正在喝水的也差點嗟到,很無禮呢!
  • 泡菜
  • 炸醬麵
2014-05-26 2340 瀏覽
這間新開不足一月!而且是韓國人主理,好有韓國風味!這店那侍應小姐說,原來是和金巴利街南大門一号同一老版,怪不得餐牌 和也見到韓國大叔招待。不過這裡比南大門光猛和坐得舒適。可能未有太多客知道。我們3人落餐後當然有6碟前菜仲有甜甜地的黑豆前菜,好特別.食韓國菜當然要叫泡菜炒豬肉,不太油又夠辣.配白飯一流.我們還叫了兩次.之後叫了泡菜餅,好好味不太淋.
仲有甜甜地的黑豆前菜,好特別.

之後叫了泡菜餅,好好味不太淋.
泡菜餅
題外話/補充資料: 我還在餐牌上看見新菜式。炒五花腩,油淋雞,炒章魚……等等。 對我這韓痴又一多選擇!一定會再去試其他!好味!
2014-05-12
泡菜餅