2020-04-24 634 瀏覽
米芝連⭐️浙江菜前菜:燻魚/海蜇頭/鵝肝 (個鵝肝好有酒香味,食落個口感似食緊牛油)湯:魚唇湯 (原來魚唇唔係魚嘅咀,係鯊魚尾部)有豐富的骨膠原,用左雞同肘子去淆呢個魚唇湯,好鮮甜。主菜:熗虎尾(所謂熗虎尾就是把黃鱔略汆,切斷成鱔絲,取其尾背位再稍煮一下,加上調味醬料而成。黃鱔肉爽嫩,醬油蒜泥汁味道香濃)片皮雞,八寶鴨,呢兩味都可以話必食,好考功夫,訂位前記得留定!擔擔麵帶點日本風,個湯係微酸,唔鍾意太多花生醬嗰啲就啱蘿蔔絲酥餅都係必食推介, 酒釀丸子超QQ,基本上所有嘢食都超水準!推介
米芝連⭐️浙江菜
2020-03-31 1270 瀏覽
📍#浙江軒📍Zhejiang Heen #zhejiangheen .🇭🇰香港灣仔駱克道300-306號僑阜商業大廈2-3樓🇭🇰 Zhejiang Heen (Wan Chai)1/F-3/F, Kiu Fu Commercial Building, 300-306 Lockhart Road, Wan Chai,HK.人均消費: HKD280.味道: 👅👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆🔆.淮揚菜貴為中國四大名菜之一,香港專食淮揚菜的相對少一點,我對淮揚感覺幾好,口感味道感覺好乾脆利落,雖然味道偏濃,但不會味道過濃而蓋過食物自身味道貴為#米芝蓮 連續八年推介,就比較一下同當地有幾大分別!環境好中式,感覺幾舒服,十分適合一家人聚餐! .Ⓜ️#蔥油紅蜇頭 HKD160先來個紅蜇頭,紅蜇頭是觸鬚部位,口感會比較爽口,口感跟平時吃的海蜇完全不一樣!口感的確可以,不過嫌味道比相像中偏淡,HKD160感覺又有點不值.⭐️#煙燻蛋 HKD20/隻煙燻蛋煙燻感不重,但味道都不錯!蛋滷過入口香,蛋黃口感黏黏剛好!雖然無
📍#浙江軒
🇭🇰香港灣仔駱克道300-306號僑阜商業大廈2-3樓
🇭🇰 Zhejiang Heen (Wan Chai)
人均消費: HKD280
味道: 👅👅👅👅👅
賣相: 👀👀👀👀👀
價格: 💰💰💰
環境: 🌹🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆🔆

貴為#米芝蓮 連續八年推介,就比較一下同當地有幾大分別!

環境好中式,感覺幾舒服,十分適合一家人聚餐! .
Ⓜ️#蔥油紅蜇頭 HKD160
蔥油紅蜇頭

⭐️#煙燻蛋 HKD20/隻
煙燻蛋煙燻感不重,但味道都不錯!蛋滷過入口香,蛋黃口感黏黏剛好!雖然無煙燻感,但好味!
煙燻蛋

💯#香炸臭豆腐 HKD90
除了夜市吃的臭豆腐,好少堂食可以食到香濃的臭豆腐!上桌已經臭味撲鼻!種臭味好有小時候街邊小販的風味!入口脹脹的,一咬下去有一下漏風的感覺,咬深一下吃到香滑的口腐,不蘸醬更能食出風味!
香炸臭豆腐

💯#女兒紅醉乳鴿 HKD160
比較上次在令一家吃的醉乳鴿出色得多!雖說是乳鴿,都挺大隻!浸在酒上感謝好舒服好自癒!刀工超好見到肉的紋理好美,肉質超嫩!酒香不會過濃蓋過乳鴿香,三個人二話不說就把它吃光!
女兒紅醉乳鴿

💯#長江燻魚 HKD110
很少很少的吃燻魚,老是覺得會蓋過魚香!這個真的完完全全超出我想像!看起來紅紅黑黑但又好吸引好惹味似的,一咬下去令我想起日式的京燒比目魚,口感超嫩超肥美,而且外層十分之爽脆!醬汁好濃,但反而突出了魚肉香,好有趣!HKD110真心超值!必食推介!
長江燻魚

💯#砂鍋醃篤鮮 HKD220
是不是聽完名字都不知道是什麼?醃是醃製過的鹹肉,鮮是新鮮肉,篤是慢火煮的意思!醃篤鮮是源於徽菜,流傳到江南,變成經典的上海菜!
試了第一口湯,超有家的感覺!味道比起其他菜式清淡,但慢慢會覺得有種金華火腿的咸香味!鮮肉和鹹肉比,鹹肉突出好多,好像在吃金華火腿但又不會太喊!還有其他像筍的配料,十分好味!湯都忍不住喝下兩碗!
砂鍋醃篤鮮

⭐️#目魚紅燒肉 HKD260
別以為目魚是魚,其實是魷魚,所以這道菜其實是紅燒肉拼魷魚!紅燒肉厚肥瘦分明,醬汁非常的入味,肥肉對我來說有點膩,但不怕肥肉的可以試試!
比較令我驚訝的是魷魚!魷魚超厚,沒想到魷魚可以煮得這樣稔但口感又這麼好!咬落去會先吃到醬汁的濃,再咬下去就會吃到魷魚的香味,不錯不錯!
目魚紅燒肉

⭐️#奉化折骨魚頭 HKD330半份
用大魚頭,火腿,高湯和醬油煮成的奉化折骨魚頭!像羹一樣口感很厚!材料很豐富,魚頭十分足料,每一口都是魚肉魚皮!但如果你一點魚腥味都不行的話可以加一點胡椒粉或都醋去腥味!整體口感濃厚,配上粉皮一起吃感覺挻滿足
奉化去骨魚頭

Ⓜ️#灌湯小籠包 HKD56/4隻
小籠包的雖說皮不算太薄,但湯多,不過一夾就漏,但肉饀比較小,味道有一點點清淡,相對比較普通
灌湯小籠包

Ⓜ️#高力豆沙 HKD52/4個
高力豆沙是東北甜品,外層蛋白鬆軟,豆沙蓉甜甜平衡蛋白的味道!不過我個人覺得以甜品來說有點偏淡,上面的黃糖作用不大
高力豆沙

餐牌上好多好多的都超級想吃!魚呀,蟹呀什麼的下次一定要試!
餐牌有平有貴,不是說要吃什麼鮑參翅肚的話確實性價比超高!
菜式感覺好傳統好高造諧,無論環境,服務,食物水平都屬高質,回頭率極高!難怪是米芝蓮推介!
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkeats #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodbloger #foodblog #hkfoodblog #wanchaifood #chinesefood #相機食先 #MFJ灣仔 #MFJ中菜 #中菜
2020-03-29
奉化去骨魚頭
  • 碢鍋醃篤鮮
  • 奉化折骨魚頭
2019-12-18 2132 瀏覽
一行10人去咗連續8年米芝蓮一星品嚐~中國八大菜系之一......杭幫菜打開菜牌,全部都係耳熟能詳嘅浙江菜,着重濃油赤醬喱度樓高兩層,一層係廂房,一層係大廳,由香港浙江省同鄉會聯合會經營採用會員制,亦對外開放,但廂房只供會員reservation裝修以青磚牆、紅屋柱為主,加上青瓷餐具同穿上小鳳仙裝制服嘅服務員,予人古色古香之感可惜枱同枱之間有啲逼逼地傳統烤夫~既正宗又美味腐皮再酥脆一啲......就冇得輸當造季節~河蝦、蟹粉......鮮甜爆瀉年糕吸咗醬油、青蟹鮮味,但我比較喜愛毛蟹多啲魚鮮酥脆,但就係好大路既酸甜味燻蛋~蛋黃流心、呈橘色、唔過老,有陣陣煙燻香燻雞~呈茶色、鮮嫩,但係稍嫌凍咗啲雙肪~都係香港老飯店好食這嚿肉~醬汁唔夠濃甜,亦未能入口即溶全冇賣相,但就係全晚最好食有別於淮揚菜拆骨魚頭清鮮,喱個大魚頭皮肉以火腿高湯同醬油煮成,講求濃稠鮮甜百葉有豆香、雪菜冇死鹹、毛豆鮮嫩菜式確係做得正宗,味道亦唔錯相信原因之一係大部份食材來自浙江省今晚實在好多想試味嘅都未食到下次再來一定要嚐嚐其他菜式~如清蒸鰣魚、苔條蝦仁、醃篤鮮......

打開菜牌,全部都係耳熟能詳嘅浙江菜,着重濃油赤醬

可惜枱同枱之間有啲逼逼地

四喜烤夫

傳統烤夫~既正宗又美味

脆皮素鵝

腐皮再酥脆一啲......就冇得輸

炒蝦蟹粉

當造季節~河蝦、蟹粉......鮮甜爆瀉

醬炒青蟹年糕

年糕吸咗醬油、青蟹鮮味,但我比較喜愛毛蟹多啲

松子黃魚

魚鮮酥脆,但就係好大路既酸甜味
煙燻子母雞
燻蛋~蛋黃流心、呈橘色、唔過老,有陣陣煙燻香

燻雞~呈茶色、鮮嫩,但係稍嫌凍咗啲

蜜汁烤雙肪配蝴蝶餅

雙肪~都係香港老飯店好食

東坡肉

這嚿肉~醬汁唔夠濃甜,亦未能入口即溶

奉化拆骨魚頭

全冇賣相,但就係全晚最好食

雪菜毛豆百葉

百葉有豆香、雪菜冇死鹹、毛豆鮮嫩

菜式確係做得正宗,味道亦唔錯

相信原因之一係大部份食材來自浙江省

今晚實在好多想試味嘅都未食到

2019-12-16
炒蝦蟹粉
奉化拆骨魚頭
  • 煙燻蛋
2019-12-04 1451 瀏覽
约咗多年好友聚聚,佢地选址呢度,话要介绍我试好嘢,正合我意,最喜欢试新嘢周三嘅晚上,座冇虚席,原来系连续“7年米芝莲星级食府”由冷盤,到小菜,每样精心美味,薰鱼、脆鳝,脆口美味,蟹粉豆腐时令鲜味,狮子头鬆软清甜,龍井虾仁,系正宗细隻小河虾,用咗对嘅材料,发挥咗最好嘅味道总之perfect

周三嘅晚上,座冇虚席,原来系连续“7年米芝莲星级食府”

由冷盤,到小菜,每样精心美味,

总之perfect

I have been to this restaurant many many many times but have not ever written about it. Probably taking things for granted, but the quality has been fairly consistent. Some of my favourite dishes tried over many years that will require advance order/reservation (photo may not be available in this write up):搶虎尾 sliced eels’ back with garlic松子雞米鍋巴卷 crispy rice wrapping with minced chicken and pine nuts糯米鴨 duck stuffed with glutinous rice龍鬚桂魚 steam fine shredded mandarin fishService/服務 👍🏻👍🏻👍🏻Cleanl

Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻

PROS
• food quality is consistent
• some dishes are particularly outstanding

CONS
• some dishes requires advance order at time of booking. So make sure to check.
搶虎尾  Sliced  eels’  back  with  garlic
糯米鴨  Duck  stuffed  with  glutinous  rice
2019-12-01
  • 搶虎尾
2019-11-22 969 瀏覽
I came here for a group dinner and the food was amazinggg! I’m a bit biased since I love this hairy crab 🦀 season this was difficult to eat so I sort of gave up after eating one these tofu looks too fried for my personal liking this was so delicious the 🦀 was packed with crab roe so I ate two in the end it was a nice balance to have plain healthy veggie after such a heavy dish by the time this duck 🦆 came I was already full hahaha but it looks very lovely this photo is taken before they mixed th
Fried  shrimps
Fried  tofu
蟹粉鍋巴
this was so delicious
六兩大閘蟹
so I ate two in the end
上湯豆苗
🦆
this photo is taken before they mixed the crab roe with the rice 🍛 which was tantalising according to my friend
薑汁湯圓
apart from offering us ginger tea the dessert also had ginger in it, to help “heat” up our bodies after eating such “cold” dishes according to traditional chinese medicine
蟹粉粉皮
🦆
薑汁湯圓
蟹粉粉皮
2019-11-12 962 瀏覽
主人宴請朋友, 大排筵席, 包了一間大房,環境非常優雅舒適。服務方面亦感覺受寵若驚,非常地好。味道方面,一如過往,不管前菜與主菜,都的確值 Michelin Star 米芝蓮一星 , 名副其實。Anyway , 我自己對所有食物都是挺滿意的,反正就是傳統上海浙江菜吧 。不過當天有啲客人覺得,現在的一款新菜叫窩巴蟹粉還是什麼的,感覺雖然創新,但味道還不如舊的招牌蟹粉, 所以大家還是比較喜歡舊款式的那種....不過勇於嘗試其志可嘉吧。 如果要特別推介,我個人就比較喜歡蘇式肉包子(還是叫蘇式月餅?)對我來說算是好味、新鮮也特別。

2019-10-22 699 瀏覽
今日朋友仔生日,相約幾個好友一起去浙江軒食餐生日飯,浙江軒平時都好多人噶,所以一早就定好位,好彩提前訂好位,否則今天噶晚餐噶泡湯了!秋風起就一定食個蟹啦,不過不是點一只只噶蟹,而系點左個蟹粉小籠包,主要系因為大家食蟹都覺得比較麻煩,哈哈哈,蟹粉好多啊,食落去有蟹噶鮮味,而且皮薄餡多,超級滿足!生日一定要點只雞噶啦,來左只醉雞,味道也是超級正,有淡淡噶花雕酒香,雞肉嫩滑,哩餐朋友好滿意哦!
2019-10-09 1158 瀏覽
中秋節嘅team lunch, 宜家先有時間寫。今日老闆請食飯,當然揾間有返咁上下。依間米芝連上海菜館已經想試好耐。整體好好味,只係個煱貼皮太冧。蘿蔔絲酥: 我都係第1次食到面頭加咗芝麻,蘿蔔絲切得比其他鋪粗,食落更啖到蘿蔔嘅甜味。鱔糊: 份量好多,依碟係食咗1/3先記得影相。d 鱔好肥,新鮮,好彈牙,依款必食。脆鱔: 炸好香口,好脆,個汁好惹味,有水準。蜜餞: 食嘅時候用割飽夾住金華火腿,蜜餞同脆腐竹一齊食。我覺得火腿唔夠香,依款係中環嘅蘇浙同香會好食d。子母雞: 個燻蛋好香煙燻味,蛋黃半熟,超好食。燻魚: 肉質彈牙,有魚味,但係其他菜太出色,依款變成一般。小籠包: 皮簿,多汁, 肉餡新鮮,肉亦無好似出邊咁攪到超幼碎,食到肉嘅質地,好好味。雪菜肉絲炒年榚:估唔到依款都有驚喜,年榚好滑而且彈牙,我超飽都食咗一碗。反而下面嘅上海麵就一般,如果唔多人食,建議叫年榚。
中秋節嘅team lunch, 宜家先有時間寫

鱔糊

脆鱔: 炸好香口,好脆,個汁好惹味,有水準。
脆鱔

子母雞: 個燻蛋好香煙燻味,蛋黃半熟,超好食。
子母雞

燻魚: 肉質彈牙,有魚味,但係其他菜太出色,依款變成一般。

鱔糊
子母雞
  • 小籠包
2019-09-12 1087 瀏覽
朋友離開香港已經是三年,一直都想重返浙江軒嚐回昔日美食,今日下午終於有機會來到。點了以下餸菜: 熏蛋 — 仍舊入味,保持水準熏魚 — overcook 了,魚肉變「鞋」,外面燶,但內裏又不夠熱,沒有昔日的juicy百頁結烤肉 — 成碟餸不夠熱,好像整定然後載上碟,烤肉太多肥糕雪菜蝦仁豆腐煲 — 最敗筆是這個,豆腐沒有昔日的濃烈豆腐香味,蝦仁簡直是番煮再番煮, 又實又細粒,毫無鮮味,雪菜也焗到黃晒,豆腐刀功差,整個賣相難看極了,咁都上得枱,真係佩服炒飯— ok, 但沒有驚喜鍋貼— 一般服務一般,侍應只殷勤地服務熟客今次極度失望

熏蛋 — 仍舊入味,保持水準

炒飯— ok, 但沒有驚喜

鍋貼— 一般

服務一般,侍應只殷勤地服務熟客

今次極度失望
2019-06-01 2931 瀏覽
好鍾意食蘇浙菜 可能因為自己係江蘇鄕下又係南京住過幾年所以對蘇浙有情意結 亦都要求有質素去到覺得環境唔錯 乾淨企理味道更加唔使講非常啱心水醉鴿 肉質鮮嫩酒味唔會太濃冚過鴿味醃蘿蔔乾脆口酸甜 乾爽開胃溏心蛋唔係熏蛋所以冇乜煙熏味 但個凝固狀態同糖心做得好好鎮江肴肉我一貫水準味道唔錯河蝦仁清清地食都河蝦嘅鮮味脆鱔硬左少少但嗰汁OK椒鹽百寶鴨呢個要之前定位就要訂定即場係叫唔到嘅隻鴨唔係好油啲皮 入面啲糯米飯好好味好足料好煙un 啲鴨油落晒佢個飯都好香上海馬蘭頭炒年糕五油炒得好好肉絲同馬蘭頭比例啱啱好生煎包鮮肉小籠包一定要點小籠包雖然四隻起 但一定要叫因為真係好好食個皮好薄入邊啲湯汁好好味最緊要係個餡啲肉正到暈 我覺得自己可以食4粒高力豆沙細個食高力豆沙覺得入邊全部都係空氣但呢一個高力豆沙好實淨有返啲重量同傳統嗰啲有啲分別但都好好食
好鍾意食蘇浙菜 可能因為自己係江蘇鄕下

但一定要叫因為真係好好食

高力豆沙

細個食高力豆沙覺得入邊全部都係空氣
2019-04-09 3296 瀏覽
前菜小碟精緻。每一道都味道都控制得剛好。油浸旬殻,表面香又硬脆,中間的魚肉滑,時間控制得宜。一半炸,一半炒。炸的,香口又嫩滑。炒的,魚鮮味更明顯。芝麻大餅稍為遜色,有點乾。雖然中間夾著肉鬆,但仍是不夠味。松子一口酥,超鬆化,入口散開,傳來包在中間的肉鬆味,好吃。跟芝麻大餅是同一個餡,但這個比例好得多。燻雞未吃已聞到香噴噴,雞肉嫩滑。店員說點了這個津白,不用再點蔬菜。是真的,很足料,很大窩。湯熬得香滑,除了津白,還有不少其他配料。送的紅棗糕非常一般,咬一口就夠了,還是吃熱呼呼的豆沙窩餅。
前菜小碟精緻。每一道都味道都控制得剛好。
油浸旬殻,表面香又硬脆,中間的魚肉滑,時間控制得宜。
一半炸,一半炒。炸的,香口又嫩滑。炒的,魚鮮味更明顯。
芝麻大餅稍為遜色,有點乾。雖然中間夾著肉鬆,但仍是不夠味。
燻雞未吃已聞到香噴噴,雞肉嫩滑。
送的紅棗糕非常一般,咬一口就夠了,還是吃熱呼呼的豆沙窩餅。
2019-03-31
2019-03-27 2637 瀏覽
我一向都鍾意食魚,但燻魚就麻麻,因為又硬又乾,浙江軒的燻魚絕對一流,咬入口仍然說暖粒粒的,而且魚肉唔硬、仍然是白色的,獅子頭好味到連湯都飲晒,一般的獅子頭都好多肥膏,這裏的獅子頭一啲都唔覺多肥膏,好香肉汁,個湯直情清甜,完全唔肥膩,一定要order蜜汁火方,塊火腿軟硬適中,加了炸腐皮,口感層次一流,不得不提一定是鮮肉酥,訂枱的時候一定要預留,否則現場冇得order,好簡單、絕無高貴食才配襯,香酥肉嫩,完全食到師傅嘅功力
2019-03-07
  • 鮮肉酥
  • 蜜汁火方
  • 獅子頭
浙江軒 連續幾年榮獲米芝連一星 🌟剛好有上海朋友到訪 相約一起到淅江軒食晚飯 當晚坐無虛席 好彩已訂位 但都等多咗10分鍾1️⃣ 醉雞上海菜館通常都有呢味菜 不過易做難精浙江軒嘅醉雞令人難忘 醉得入味 恰到好處花雕酒香 雞肉嫩滑 朋友都讚不絕口😋2️⃣ 蟹粉小籠包雖然蟹季已近尾聲 但都要一嚐!哇哇哇!!! 皮薄多汁 又唔會穿😲重點系 蟹粉粉量多 食落系啖啖嘅滿足感 🥰3️⃣花膠炆海參女生至愛必點 養養顏 保保身😛這度菜好考大廚功夫 花膠海參質素高 炆得好淋好入味重點系個汁同京蔥令呢道菜味道昇華😍4️⃣炒鱔糊鱔條 肥嘟嘟 厚身 食落相當有口感配上爽口嘅銀芽 真系可以食多一碗飯😂5️⃣豆沙鍋餅其實大家已經好飽😅 不過都忍唔住要點甜品外頭脆脆嘅鍋餅 加上 內裡熱辣辣嘅豆沙襯熱食!!!! 因為真系好好食 豆沙夠蓉夠香💛好滿足❤️ 不愧為米芝連餐廳 👍🏻親朋好友聚餐嘅不二之選 期待下一次嘅驚喜☺️
浙江軒 連續幾年榮獲米芝連一星 🌟
剛好有上海朋友到訪 相約一起到淅江軒食晚飯
當晚坐無虛席 好彩已訂位 但都等多咗10分鍾

1️⃣ 醉雞
上海菜館通常都有呢味菜 不過易做難精
浙江軒嘅醉雞令人難忘 醉得入味 恰到好處
花雕酒香 雞肉嫩滑 朋友都讚不絕口😋

2️⃣ 蟹粉小籠包
雖然蟹季已近尾聲 但都要一嚐!
哇哇哇!!! 皮薄多汁 又唔會穿😲

好滿足❤️ 不愧為米芝連餐廳 👍🏻
親朋好友聚餐嘅不二之選
期待下一次嘅驚喜☺️

2019-02-12 3610 瀏覽
初六,繼續同親戚拜年團年聚餐!今次選擇到已光顧多遍的米芝蓮食府-浙江軒。相比起一般滬菜,浙江軒有多些新穎,比較fusion的菜式,很值得一試!冷盤甚多選擇,平常我必點醬蘿蔔,爽脆,腌製入味。但今次聚餐人數不多,所以這次點了以下冷盤燻蛋 - 蛋黃呈流心狀態,有陣陣的煙熏味,很好吃蔥油海蜇頭-很爽,夾雜著青瓜片,非常清新紅酒鵝肝,大推😍,這是最近加入的菜式,口感像很香滑的雪糕🍦,有濃郁的鵝肝味及微微的紅酒香味🍷,入囗即溶,好好食!由於女士為主,比較細食,主菜也沒有點了很多。松子雞米鍋巴 - 這個幾乎是每枱必叫😎。外面的米通很脆,不鬆散。鍋巴內有雞米粒及松子仁,口感豐富,不油膩!龍鬚桂魚絲 - 最適合我這些懶人,啖啖魚肉💯。魚身嫰滑,味道不太咸,淡淡的,不錯。個人認為爽雜著旁邊的大頭菜絲,味道更佳!豆苗併冬荀-冬天一定要吃的combination,兩款都係時令菜式。豆苗翠綠,嫩口,沒有草青味!冬荀不老,凊脆爽口。😋😋炸臭豆腐 - 這不是上海菜館常見的菜式,但在這裡也是每枱必點。一上枱已臭氣熏天,豆腐比之前的大粒,外皮酥脆,配上甜醬十及豆瓣醬,夠惹味!結尾,of course 要叫甜品,為這餐