2022-01-08 1608 瀏覽
今日搞搞新意思 😏 唔止食飯咁簡單 , 而係嚟到觀塘嘅流水蝦食飯 !!晚市放題 2.5 小時任食 , 重點係可以親自嘅魚缸夾新鮮嘅大頭蝦 , 再即場燒嚟食 !! 聽到都覺得新鮮又好玩 !! 😎😎😎 一坐低就見到魚缸入面有好多彈下彈下嘅大頭蝦 Funny !! 😝😝 餐檯設備齊全 , 有 4 款調味粉 , 紙巾 , 濕紙巾 , 膠手套 , 垃圾桶 , 食蝦緊係會整污糟手啦 , 有膠手套就非常方便同乾淨喇 , 好細心呀 !! 抵讚 !! 👍🏻👍🏻入座後店員隨即送上限量嘅美國 Prime 牛肉拼盤同海鮮拼盤 ~ 🤤🤤 牛拼盤高質 !! 如果係任食就正喇 !! 🤣🤣 海鮮拼盤嘅帶子同白鱔超正 !!  夾蝦動作要夠快 ~ 夾完直接放入冰桶一陣冰暈 d 蝦先好放上烤爐 🤗 蝦頭多膏 , 肉質比較實淨 ~ 又好玩又好食 😁😁 夾蝦真係樂趣無窮 ~ 開心過食蝦 😁😁😁😁 !!!其他食物係無限量供應 , 有好多款式 , 包括生蠔 , 原條魚 , 蜆 , 墨魚仔 , 原隻魷魚 , 肥牛 , 雞軟骨 , 雞串燒 , 雞扒 , 豬扒 , 雞翼 , 各式丸類 , 各式蔬菜 , 如果一嚟到肚餓得滯 , 仲可以食住
其他食物係無限量供應 , 有好多款式 , 包括生蠔 , 原條魚 , 蜆 , 墨魚仔 , 原隻魷魚 , 肥牛 , 雞軟骨 , 雞串燒 , 雞扒 , 豬扒 , 雞翼 , 各式丸類 , 各式蔬菜 , 如果一嚟到肚餓得滯 , 仲可以食住熟食先, 有唔同嘅炸物同湯 ~
燒完野食, 緊係要食番 d 甜品喇 ~ 有唔同味道嘅雪糕 , 泡芙 , 糕點 , 迷你馬卡龍 , 仲有生果杯 , 獨立杯裝 , 衞生抵讚 !! 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
飲品都係大路嘅汽水 , 果汁 , 茶類 , 不過就冇酒精飲品 ~~

整體黎講 , 夾蝦真係幾好玩 ~~ 係一般放題無嘅體驗 !! 牛同海鮮拼盤正 !! 食物種類都幾多 , 店員服務快手 !! 鍾意玩嘅朋友要黎試下 !! 😎😎
  • 美國 Prime 牛肉拼盤
2022-01-06 706 瀏覽
之前係泰國見過流水蝦燒烤,估唔到而家今香港都食到!雖然係平日夜晚但餐廳都坐無虛席,。流水蝦以自助形式,每一枱隔離都有個水缸養住新鮮蝦任夾任燒,D蝦活躍到一夾就彈走,夾到拎上浸係冰桶先凍暈再燒。大頭蝦肉質又爽又彈牙非常新鮮,燒完後灑少少椒鹽已經好惹味!最正係蝦膏超香,一咬爆汁,我同友人一共食左十幾隻。✨海鮮船 - 有兩隻新鮮鮑魚、兩隻扇貝、兩件鱔同一d蜆,全部都好新鮮味道鮮甜!✨美國Prime級牛肉,有牛小排,牛板健同牛柳粒。牛肉呈鮮紅色而且有雪花均勻,食落口感幾嫩。除左set之外,出面仲有好多唔同種類嘅肉類、海鮮同埋蔬菜比客人選擇!以下係我極力推薦嘅食品:🔺肉類 -雞翼、豬扒、雞軟骨、金菇肥牛… 🔺海鮮 -生蠔 🦪 (好搶手!)、墨魚仔同魷魚🦑 (真係好好食,但好易overcook切記唔好燒太耐) 另外花甲同蜆都好鮮甜多汁!🔺蔬菜 -食咁多燒肉真係要食番D菜黎平衡下等個感覺冇咁油膩。力推娃娃菜、金針菇!係加左蒜蓉再用錫紙包住燒,好味又唔熱氣!另外冬菇都好正。甜品選擇雖然唔多,但每款嘅味道都唔錯!水果方面有西瓜同哈蜜瓜,另外有忌廉泡芙同埋紅豆卷,當然少不了雪糕。喺香港製造嘅雪糕有幾款唔同

🔺肉類 -
雞翼、豬扒、雞軟骨、金菇肥牛…
🔺海鮮 -
🔺蔬菜 -

甜品選擇雖然唔多,但每款嘅味道都唔錯!水果方面有西瓜同哈蜜瓜,另外有忌廉泡芙同埋紅豆卷,當然少不了雪糕。喺香港製造嘅雪糕有幾款唔同嘅味包括海鹽雪糕、榴槤雪糕、曲奇忌廉雪糕等。

呢度嘅飲品選擇都非常多,有無糖烏龍茶、唔同口味嘅汽水同果汁,仲有王老吉涼茶。
2022-01-03
幾個月前試過呢間流水蝦,覺得好新奇,今晚收工又去返尋味!呢間流水蝦位於觀塘開源道,係食燒烤放題,任飲任食2.5小時,平日晚市黃金時段6到10點,成人每位折實連加一$279。流水蝦當然主打流水蝦。即係自己可以係個位隔離魚缸度即夾即燒生猛大頭蝦,自己用夾夾啲蝦上黎,先放喺冰上面整暈佢,之後先燒。叫得大頭蝦,果然蝦頭又大又有好多膏又多汁,雖然身體就細細隻,肉質好嫩滑,蝦殼又香又脆,仲有蝦籽食。啲大頭蝦堅生猛,到後期啲冰融融哋唔係好整得暈啲蝦,啲蝦直頭喺個熱爐上面彈吓彈吓。首先服務員放低11隻椒鹽大頭蝦喺個爐上面,椒鹽味調得好,好香但係唔過鹹。蝦殼好脆,某啲蝦頭仲有橙紅色嘅膏㖭。仲送海鮮船同美國Prime級牛肉。海鮮船賣相幾靚,有以下海鮮:連殼鮑魚兩隻:非常鮮甜嫩滑連殼扇貝兩隻:鮮甜又唔太韌連殼大蜆兩隻同幾隻細蜆:鮮甜不過太迷你 白鱔兩塊:雖然非常迷你,不過彈牙又鮮甜美國Prime級牛肉美國Prime級牛肉有牛7塊(如果個爐頭勁d,快熟d會好食d),同牛粒7粒(肉汁豐富牛味濃,不過要咬)。今次被安排坐喺另一個場,都有飲品同雪糕櫃,不過其他食物要行去隔離主場攞。海鮮同肉類除左以上食物,自助雪櫃有

椒鹽大頭蝦

仲送海鮮船同美國Prime級牛肉。
海鮮船

海鮮船賣相幾靚,有以下海鮮:
連殼鮑魚兩隻:非常鮮甜嫩滑
連殼扇貝兩隻:鮮甜又唔太韌
連殼大蜆兩隻同幾隻細蜆:鮮甜不過太迷你
白鱔兩塊:雖然非常迷你,不過彈牙又鮮甜
鮑魚, 扇貝

美國Prime級牛肉
美國Prime級牛肉

海鮮同肉類

海鮮同肉類

除左以上食物,自助雪櫃有海鮮同肉類俾你自己夾,包括青口,蜆,魷魚,秋刀魚,鯖魚,墨魚仔,章魚,肥牛,豬肉,豬肋骨,雞肉,唔同調味嘅雞翼,串燒,蟹柳,9款丸類,腸仔,午餐肉等。
蠔,雞脾菇,啡菇,茄子

今次居然見到有蠔食,手快有手慢冇。雖然啲蠔好似雪到好實,不過味道唔錯,如果質地可以實啲仲好。

椒鹽雞軟骨

今次居然有椒鹽雞軟骨,好香脆又唔過鹹,又易熟,我哋大量燒黎食。
蔬菜,丸類

當然都有蔬菜,包括娃娃菜,金菇,雞脾菇,啡菇,茄子,翠玉瓜,秋葵,粟米,紫薯,蔥,金菇肥牛卷,另外仲有麵包,菠蘿。娃娃菜同金菇用錫紙包住,加左少少蒜蓉汁調味。
炸物

自助炸物有六款,包括好香脆既蝦片,魷魚圈,餃子,雞塊,春卷,三角雲吞。

熱食

炸物,芝士焗豬扒

自助熱食有兩款,包括香腸同芝士焗豬扒飯。但求等食物燒熟又肚餓時,可以頂頂肚。
湯同白飯
仲有湯同白飯。
自助甜品,水果,沙律

沙律有大大兜新鮮沙律菜同車厘茄俾你自己攞。
西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒

水果有西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒,質素正常。

自助甜品有好多款:
馬卡龍

馬卡龍:至少見到五款口味,包括士多啤梨,綠茶,雲呢拿,朱古力同檸檬,質素好好,外脆內煙韌,唔算太甜,層果沾都幾厚,喜出望外。
日式和菓子兩款
泡芙
朱古力手指泡芙
朱古力糯米糍
朱古力蛋糕
包裝雪糕球:用膠袋包裝嘅雪糕球,有5款口味,包括榴槤,熱情果,朱古力,雲呢拿,曲奇忌廉。曲奇忌廉好好味,值得encore嘅雪糕。另外仲有4款細杯裝雪糕,包括比利時焦糖餅,芒果,冲繩海鹽,菠蘿梛子。菠蘿梛子好正,味道好自然,值得encore。冲繩海鹽係海洋嘅藍色,少少鹹,味道適中。比利時焦糖餅焦糖味好重。芒果味似牛奶公司。

雪糕

水果同甜品都係一兜兜用有蓋膠盒装好,唔環保不過好衛生又易攞。

自助飲品櫃

自助飲品櫃有汽水,各款韓式飲料,王老吉,各款楊協成,多款包裝果汁等。
包裝果汁

有6色調味架自助,不過我哋冇用到,都係食食物本身鮮味就夠。枱上面有三色調味料,膠手套同紙巾,方便衛生。
調味架

呢餐係幾好玩既,2個半鐘必夠食飽。冷氣好勁,吹正我哋個爐,如果個爐勁啲就好啦。
2021-12-06
椒鹽大頭蝦
椒鹽雞軟骨
馬卡龍
雪糕
之前見到朋友黎食,已經好想黎試下,今日放工就約埋同事一齊過黎。餐廳有兩邊,兩邊入面都有好多個大卡位,而每個座位旁邊都有魚缸,比客人自己夾流水蝦黎燒,好食又好玩。哩張係貼喺門口既放題價錢,大家可以參考下。餐廳既食物質素唔錯,而且可以食足兩個半鐘,性價比都真係幾高❗️星期一至四晚市放題 $279(已包加一)🦐大頭蝦&椒鹽蝦魚缸入面勁多超級生猛既大頭蝦,全部都大大隻,夾完大頭蝦出黎之後要放入冰筒凍暈佢先,不過真係要提醒大家,啲蝦非常生猛,放完入去之後都會跳返出嚟🤣大家記得放入去之後要撳實一段時間,確保佢真係暈左先好放手啊!之後就可以燒啦!大頭蝦肉質結實彈牙,而且味道鮮甜。✨放題會送海鮮船同美國Prime牛肉🐚海鮮船海鮮船上面有扇貝、鮑魚、魚肉同埋好多蜆,扇貝鮮甜彈牙,鮑魚厚肉新鮮,蜆全部都鮮甜無沙,仲要非常juicy。🥩牛肉拼盤牛肉拼盤份量唔少,上面有牛肉粒、牛板腱同埋牛小排,牛肉肉質軟腍,牛味都幾濃郁,而且富油脂。🔸出面既放題區仲有豐富多樣既食材可以選擇,包括各種肉類、丸類、蔬菜同海鮮,特別推介日本甜番薯、金菇肥牛卷、菠蘿同埋海鮮船上出現過既蜆,我地返兜左勁多次🤣🥤佢既飲品同甜品都有好多唔同

星期一至四晚市放題 $279(已包加一)
🦐大頭蝦&椒鹽蝦

放題會送海鮮船同美國Prime牛肉
🐚海鮮船

🥩牛肉拼盤

🥤佢既飲品同甜品都有好多唔同款式可以選擇,各式汽水、王老吉、烏龍茶都有,而我就飲左好幾罐最鍾意既忌廉溝鮮奶。

🍦甜品方面真係不得不提!佢有我好鍾意嗰隻雪糕波波,哩隻雪糕波波真係超好食,仲要有我最愛既榴槤味❗️仲有其他口味及杯裝雪糕可以選擇。

整體黎講,自己夾蝦黎燒真係好有特色,而且餐廳既食物都唔錯,性價比真係幾高。餐廳仲要有生日優惠,四人同行一人免費,真係幾啱同朋友生日黎食,或者平時聚會都係一個好選擇。

開放返晚市堂食,就即刻約朋友去呢一間叫流水蝦的燒烤放題邊食邊玩😂流水蝦其實係一間類似韓燒放題店,但係佢最獨特之處係每一個卡位旁邊都會有一個魚缸,裏便有幾十隻新鮮游水蝦走嚟走去,如果你係想食啲生蝦,你就要用隻長鉗去夾佢上嚟放到燒烤爐去燒,呢個遊戲又真係幾好玩🤣啲蝦好新鮮又算幾大隻,簡直係生蝦咁跳,加上啲蝦好似知道俾你夾到就會無命😆所以喺缸裏面拼命逃命,所以你要夾到佢哋係有啲難道,但係夾到佢哋嚟燒又真係好鮮味,就係咁🦐🥢🦐🥢🦐🥢玩足兩個半鐘都唔會悶🥳而外邊任食的韓燒嘢食都係一般韓燒的食品,而腩肉片味道有啲怪怪的好似唔係好新鮮,其他的都OK啦👍🏻特別一提係我為咗要食埋最大最頑抗嘅一隻大蝦,我哋遲咗十五分鐘先走,店員都沒有趕走我哋,也沒有給任何壓力,服務態度好好,下次再有機會去觀塘一定要去再玩過🥳味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-05-05 0 瀏覽
早前係OpenRice 睇到觀塘有1 間流水蝦好平,今日就去試一試;去到見到佢個價錢更新咗,原先網上睇就係$245 更新到而家係$274 換1句話嚟講佢加咗價啦,先前$288/75折現在$288/85折變相加價。 今日13:00去到, 佢問有冇book枱 我哋冇book枱佢就即時安排我哋入咗咁我哋坐低之後佢就攞啲海鮮拼盤過嚟 過海鮮還有 帶子 鮑魚蜆鮮每樣 三個因為我哋三位 同埋一碟椒鹽蝦係要自己燒嘅 跟住我哋再過隔離舖頭攞飲同品和食品法,我哋攞咗魷魚五餐肉豬肉雞翼金針菇腸仔一般嘅嘢食當我哋燒得七七八八時, 佢攞咗一碟燒肉嚟嗰碟燒肉油花好靚嘅和牛,牛肩脊肉,豚肉因為我哋太飽啦食得所以我哋消咗件和牛輕輕過一個火,好好食 我同朋友講,雖然貴咗;但係都食得過我哋應該會有下次, 最後一提佢啲海蝦麻麻地因為數量唔多,.我哋嗰個位置佢冇加蝦,我哋要去到其他位置去取蝦 ;同一般嘅燒蝦唔同,一般燒烤會有人幫你剪頭呀去咗啲腳,但係佢係要自己做嘅最唔好就呢一樣嘢。
,先前$288/75折現在$288/85折變相加價。

2022-05-02
  • 佢預咗嗰碟椒鹽蝦係最好食嘅
2022-05-04 20 瀏覽
第一次食流水蝦既我,感覺好得意和新鮮,又有得即刻喺魚缸撈D生猛大蝦上嚟燒,啲蝦好大隻好多膏,除咗蝦仲有好多配料可以任燒,任飲任食兩個鐘都算超值,旁邊仲有一些熟食和甜品都可以任食!不足的地方只是可能位於工廈,衛生情況有待改善
  • 大頭蝦
今日同一班港女朋友去咗行megabox同apm 大家都滿載而歸 左手一袋右手一袋咁梗係去食埋飯先返屋企啦 經過一番搜尋之後見到呢間流水蝦 好似幾好玩 就決定入去食飯入到去餐廳環境都幾大又唔算多人 坐得幾舒服唔同種類嘅飲品同蔬菜等等都應有盡有 幾貼心啲蝦睇落蝦頭都應該有膏 而且隻隻都好生猛好有活力之後有一盤牛肉拼盤 有雪花肥牛同牛柳粒 啲油花好靚 油香好勁 牛肉味都幾重其他燒烤食品例如青口牛仔骨等等 質素就中規中矩啲大頭蝦經過一番處理之後終於可以燒啦 燒完之後啖啖肉而且肉質好爽好彈牙 蝦頭果然有好多膏 好甘香可口跟住就有一個海鮮拼盤 有大蜆 扇貝 鮑魚同白鱔等等 全部都好新鮮 味道鮮甜

入到去餐廳環境都幾大又唔算多人 坐得幾舒服

唔同種類嘅飲品同蔬菜等等都應有盡有 幾貼心

啲蝦睇落蝦頭都應該有膏 而且隻隻都好生猛好有活力

其他燒烤食品例如青口牛仔骨等等 質素就中規中矩

2022-03-10 62 瀏覽
今日同朋友去咗觀塘度行街行到咁上下朋友就話肚餓咁我哋就不如食埋飯先啦見到呢間哈哈燒好似又有得玩又有得食幾正所以就決定入去食飯 環境都算幾闊落飲品同燒烤肉食都應有盡有啲蝦非常生猛 全部都大大隻 一睇就知道啖啖肉跟住店員就上咗一個牛肉拼盤 有美國雪花肥牛同埋牛柳粒 一睇就知道係靚嘢 因為油花均勻 食落更加滋味驚喜 油香豐富而且牛肉味都好重之後就到燒蝦嘅部分 啲蝦個頭非常大 好多膏而且肉質好爽口彈牙 值得一讚海鮮拼盤包括鮑魚帶子蝦等等 全部都好新鮮 值得一提既係鮑魚爽口得嚟唔算好硬 老人家都食得到

環境都算幾闊落

飲品同燒烤肉食都應有盡有

啲蝦非常生猛 全部都大大隻 一睇就知道啖啖肉

2022-01-28 69 瀏覽
唔知幾時開始興流水蝦燒烤,見到好似愈開愈多,咁啱見到觀塘都有一間,任食游水蝦仲要唔貴即刻同屋企人去試吓!每一台都會坐喺個蝦缸隔離睇住啲蝦游嚟游去🤣.一坐低,職員會自動攞一盤海鮮拼盤同埋一碟牛肉。呢兩碟就唔係任食,牛肉來講我唔係好識得分指定嘅部位,不過整體都幾好食,牛肉肉質食落口都幾腍。海鮮因為佢喺雪櫃雪住,有啲雪得太耐,不過啲蜆有驚喜,冇沙肉質飽滿同埋有海水味👍🏻👍🏻👍🏻之後當然係主角,喺個蝦缸到夾完啲蝦上嚟,即刻擺落冰水凍暈佢,然後再剪咗佢啲蝦蘇同埋腳,就可以擺佢落去燒!蝦肉實淨彈牙,仲有蝦頭啲蝦膏好好食😋👍🏻所以記得要食埋蝦頭,唔好掉咗佢啊!除咗流水蝦之外,佢仲有其他嘢食都係任食任飲。質素正常,不過選擇唔係好多。個人覺得串燒 同埋迷你紫薯仔燒完都幾好味,大家可以試吓!

咗佢啊!

2021-12-29
2022-01-17 49 瀏覽
觀塘美食攻略 樓上鋪 流水蝦燒肉放題觀塘有間專食流水蝦既放題,食足2小時,可惜而家無堂食,2月重開就去試下啦有自助區,放滿沙律,熟食,有飯麵,炸物雞翼等等各式小吃另有2個飲品櫃,十幾款汽水任飲,仲有雪糕球同埋杯裝雪糕一坐低就先上一盤蝦,先食蝦再撈蝦,每個人位隔離都有流水鮮蝦,可以夾蝦入冰桶凍暈佢再燒鮮蝦肉爽甜,肉厚鮮甜,仲有海鮮船,有扇貝,魷魚,蜆等等食材單係食蝦已經回本,鮮甜好食,幾分鐘就食得,一邊食一邊燒,火力夠熱店員服務又好快又好好態度,幫我地開大冷氣慢慢食唔會趕客,食超時都無趕走,埋左單就得仲有凍櫃提供幾十款食材任食,包裝青口,各式海鮮,凍蠔等等仲有幾款牛肉食,另有串燒,各式醃肉任食超好食有水準,抵食,流水蝦 觀塘開源道47號凱源工業大廈1樓B號舖
觀塘美食攻略 樓上鋪 流水蝦燒肉放題
有自助區,放滿沙律,熟食,有飯麵,炸物雞翼等等各式小吃
另有2個飲品櫃,十幾款汽水任飲,仲有雪糕球同埋杯裝雪糕
鮮蝦肉爽甜,肉厚鮮甜,仲有海鮮船,有扇貝,魷魚,蜆等等食材
店員服務又好快又好好態度,幫我地開大冷氣慢慢食
唔會趕客,食超時都無趕走,埋左單就得
仲有凍櫃提供幾十款食材任食,包裝青口,各式海鮮,凍蠔等等
仲有幾款牛肉食,另有串燒,各式醃肉任食
超好食有水準,抵食,

流水蝦
觀塘開源道47號凱源工業大廈1樓B號舖
▫️流水蝦任飲任食2.5小時 $328 75折仲係新張期間 所以仲有75折優惠🙆🏼‍♀️每個座位隔離就係大頭蝦缸 都幾生猛可以體驗下點夾蝦😆 都幾好玩另外仲有椒鹽大頭蝦 好入味啖啖蝦肉都幾新鮮😚.仲會送海鮮船同美國prime牛肉前者有鮑魚扇貝大蜆同鯇魚~鮑魚好肥美帶嚼勁😆 扇貝都好juicy牛牛油脂比例剛好 食落帶肉感.任食方面有幾款炸物同多款醃肉丸類菜類醃肉包括多款雞翼豬扒牛扒金菇肥牛同平時BBQ差唔多XD海鮮就有蜆魷魚青口生蠔同大魷魚幾推介食大魷魚🦑質地幾爽滑彈牙仲有我最喜歡既燒菠蘿同蒜蓉金菇 都要必食🤤當然仲有飲品同雪糕都任拎個榴連雪糕球好鬼正🤭.總結,以我記得其他都要三百幾以上埋單依間流水蝦比較划算~~有得玩仲有得任食大頭蝦😆個個都食到成張枱都蝦殼 戰鬥力好強🤭同埋送既牛牛同海鮮盤都很不錯喔如果想體驗流水蝦 依間真係唔錯
▫️流水蝦任飲任食2.5小時 $328 75折
仲係新張期間 所以仲有75折優惠🙆🏼‍♀️
每個座位隔離就係大頭蝦缸 都幾生猛

可以體驗下點夾蝦😆 都幾好玩

另外仲有椒鹽大頭蝦 好入味
啖啖蝦肉都幾新鮮😚

仲會送海鮮船同美國prime牛肉

前者有鮑魚扇貝大蜆同鯇魚~
鮑魚好肥美帶嚼勁😆 扇貝都好juicy

當然仲有飲品同雪糕都任拎
個榴連雪糕球好鬼正🤭

總結,
以我記得其他都要三百幾以上埋單
依間流水蝦比較划算~~
有得玩仲有得任食大頭蝦😆
個個都食到成張枱都蝦殼 戰鬥力好強🤭