餐廳: 活一鮮
資訊:

北角這家壽司店是我最近發現的一個小吃寶藏,絕對值得一試。首先,他們的壽司真是令人驚艷,新鮮的海鮮搭配巧妙的米飯,每一口都帶來滿滿的幸福感。特別推薦他們的招牌壽司卷,層次豐富,口感十足。除了壽司,這裡的熱食串燒也是一絕。烤得恰到好處,香氣四溢,尤其是他們的特製醬汁,簡直是美味的點睛之筆。每一款串燒都有獨特的風味,絕對讓你欲罷不能。而且,不得不提的是價格。這樣高品質的食材和美味料理,價格實在驚人。感覺自己像是發現了一個折扣寶藏,無論是和朋友聚餐還是獨自一人來品味,都是理想的選擇。整體而言,這家北角的壽司店給人的印象是美味、實惠、舒適。下次想要享受一頓美食之旅,我會毫不猶豫地再次光臨這個小角落,感受那份獨特的味蕾饗宴。

準備食材 及出餐前 都沒有檢查食材一上菜已經有曱由腳 上一次食完 我腸胃炎了幾星期希望今次無事女店員態度差 準備食材 及出餐前 都沒有檢查食材上一次食完 我腸胃炎了幾星期女店員態度差 準備食材 及出餐前 都沒有檢查食材上一次食完 我腸胃炎了幾星期女店員態度差
一上菜已經有曱由腳
希望今次無事
2023-11-01 440 瀏覽
嘩!最近有朋友力推我一定要黎試一試呢間日本店。試完之後,今日真係要同大家分享一個超正嘅刺身拼盤喇~拼盤入面有好多種好好味嘅海鮮~首先一定要講就係牡丹蝦喇,牡丹蝦係赤紅色,佢蝦頭兩邊仲有條白紋,好大隻、D肉質彈牙!然後有吞拿魚,吞拿魚就普通啦,冇咩特別,但係都好好食㗎。再嚟就係三文魚啦,真係新鮮肥美,口感順滑啊!甜蝦都好好食,鮮甜爽脆,係我嘅至愛!仲有油甘魚,都係新鮮嘅,好肥美。八爪魚反而仲好食,新鮮度勁高,仲有少少海水味,好特別。呢到嘅鱆紅魚就真係我食過最鮮!最好食嘅鱆紅啦,真係超級正正喔!最後就係帆立貝同海膽,帆立貝就正常啦,海膽味道都係正常。最緊要係佢個紫菜夠脆,真係令成件事更加好食!我超推薦呢個刺身拼盤㗎,絕對值得一試啊!
嘩!最近有朋友力推我一定要黎試一試呢間日本店。
試完之後,今日真係要同大家分享一個超正嘅刺身拼盤喇~
拼盤入面有好多種好好味嘅海鮮~

然後有吞拿魚,吞拿魚就普通啦,冇咩特別,但係都好好食㗎。
再嚟就係三文魚啦,真係新鮮肥美,口感順滑啊!
甜蝦都好好食,鮮甜爽脆,係我嘅至愛!

仲有油甘魚,都係新鮮嘅,好肥美。
八爪魚反而仲好食,新鮮度勁高,仲有少少海水味,好特別。

最後就係帆立貝同海膽,帆立貝就正常啦,海膽味道都係正常。
最緊要係佢個紫菜夠脆,真係令成件事更加好食!
我超推薦呢個刺身拼盤㗎,絕對值得一試啊!
特級刺身併盤
特級刺身併盤 - 海膽
題外話/補充資料: 有位帶眼鏡姐姐特別 nice, 真係好好人喔, 好中意佢! 老闆都好 nice! 其實咁多客人,老闆應該擴充鋪位。 如果無 book 位,真係唔使去。
2023-07-15
特級刺身併盤
特級刺身併盤 - 海膽
  • 天使蝦+鱆紅魚
2023-09-08 593 瀏覽
北角其實都有好多唔同類別嘅菜式餐廳今次就發現咗一間抵食又高質嘅日本菜餐廳 店舖不大 但食物同服務都很不錯,店內用劃紙仔交服務員嘅方式落單,我哋2個人食咗500蚊有找,$4xx 嗌咗唔同類別嘅嘢 有串燒 有炸物 有鍋物 有壽司同黑板上嘅是日空運推介~燒雞皮 (燒到脆口而且好香)燒白鱔🩷燒三文魚鮫 (魚香十足)🩷酥炸廣島蠔🩷壽喜燒牛肉鍋(鍋底有粉粉索左味連湯飲埋😋)佢除咗牛肉選擇仲有豚肉同海鮮喔~火炙左口魚裙邊壽司🍣 我個人鍾意再燒多啲啲就更正😂炸魷魚圈(來自黑板)🩷 整體全部都有水準幾好味😋但當中幾款我特別覺得唔錯嘅,就係燒白鱔佢燒到個皮偏少少脆身而魚肉亦充滿魚油香👍👍 另外個廣島蠔都炸得好脆口而蠔身亦好juicy食果陣小心啲😂 點埋個醬好易就食哂😋😋 炸魷魚圈,就係喺黑板度佢嘅推介是日空運推介嚟嘅諗住新鮮就試吓,魷魚圈唔會韌而且炸粉唔厚配埋沙律醬都係送酒同開胃前菜之選 下次如果再去北角開飯會再回頭嘅選擇~
北角其實都有好多唔同類別嘅菜式餐廳
今次就發現咗一間抵食又高質嘅日本菜餐廳

燒雞皮 (燒到脆口而且好香)
燒白鱔🩷
燒三文魚鮫 (魚香十足)🩷
酥炸廣島蠔🩷
火炙左口魚裙邊壽司🍣 我個人鍾意再燒多啲啲就更正😂
炸魷魚圈(來自黑板)🩷

下次如果再去北角開飯會再回頭嘅選擇~
火炙左口魚裙邊壽司
串燒  白鱔  三文魚鮫
串燒  白鱔  三文魚鮫
  • 串燒
  • 炸物
2023-09-01 398 瀏覽
性價比超高魚生飯,期待嘗試其他定食😋🔻挪威三文魚、油甘魚、蟹膏飯💰88魚生超級新鮮,有厚切嘅三文魚,肥美嘅油甘魚,蟹膏撈飯都好有鮮香😋蟹膏有啲少,不過咁嘅價錢差唔多啦🙈Lunch set包埋沙律同味增湯,抵食👍🏻下次可以再試下其他定食👅味道:7.5/10💡性價:7.5/10📌環境:7/10——————————————————————🔍餐廳:活一鮮 #活一鮮🏠地區:#gdwest北角🍽菜式:#gdwest日式💸價錢:人均$80📍地址:北角錦屏街21號東發大廈A座地舖
性價比超高魚生飯,期待嘗試其他定食😋

🔻挪威三文魚、油甘魚、蟹膏飯💰88

🍽菜式:#gdwest日式
💸價錢:人均$80
📍地址:北角錦屏街21號東發大廈A座地舖
  • 三色丼
北角有好幾間魚生店,目前活一鮮算幾有水準同埋勝在食材新鮮,服務態度都可以接受,就算walk-in都唔會怠慢客人。魚生海鮮配搭都幾多元,可以自己任意揀,我就揀咗「三色丼(帶子、海膽、三文魚子)」🍚🍣 幾粒帶子都好厚肉,咬落幾爽口,唔似擺咗好耐,夠新鮮又無咩雪藏味;海膽份量還好,質素就一般,未到驚訝地好食;三文魚子就大大粒,配埋飯食一流😛 另外,如果想食多幾款魚蝦類就可以點「活一鮮丼」(朋友點的),目測多咗蟹子吞拿魚同大蝦魚生,賣相都唔錯。
三色丼
活一鮮丼
2023-06-21
三色丼
活一鮮丼
2023-05-25 761 瀏覽
北角街坊一定識的一間日式料理小店,今晚特意到訪。我們一行三人訂了7點枱,店員特意提醒要準時到和限時1.5小時,他們生意真的很好。我們點了很多東西,推介大家點赤身刺身,有5大片,十分新鮮及魚味濃,沒有雪味,不是急凍貨。另外有我最愛的甜蝦他他軍艦🦐,甜蝦切成蓉狀,蝦肉他他在口中鮮味爆發,充滿海水美味,大推!心水推介還有厚燒牛舌🐮👅(限量),葱拖羅蓉卷物🐟,燒茄子🍆,明太子雞翼🐔,全部都是即叫即整。店舖內座位是比較擠迫,枱與枱之間是沒有空間的,限時1.5小時亦都比較倉促,但食物性價比高,我哋還是會再光顧。

赤身刺身
甜蝦他他軍艦
燒茄子
厚燒牛舌
2023-05-20 551 瀏覽
🍣鳥貝壽司 - 呢個係是日師傅精選壽司, 我都係第一次食鳥貝, 食落好鮮甜好味!💕🍣赤蝦壽司 - 呢個幾乎係我每次都會嗌既壽司, 但呢到既赤蝦就一般, 唔係好鮮甜🍣油甘魚腩壽司 - 油甘魚有時我好怕有腥味, 但佢呢款冇! 味道都唔錯🍣三文魚腩壽司 - 三文魚腩不嬲都係我既最愛! 呢到既三文魚腩係好好食! 又鮮甜又有油脂味! 必食!💕🍣赤貝壽司 - 佢本身係一set 2件, 店員話佢有條裙邊都可以食埋就整埋壽司俾我地. 味道正常但冇乜驚喜🍣蒜蓉牛油醬帆立貝壽司 - 呢個話係新商品, 不過我覺得正正常常冇乜驚喜, 帶子都冇乜味🍣火炙三文魚腩牛油果卷 - 呢個既三文魚腩都維持到質素, 不過火炙過同加左沙律醬魚生個鮮甜同油脂就冇咁出啦. 個卷係好食既! 不過食得多會有少少漏💕🍣活一鮮卷 - 問個店員個卷有咩佢都講唔出, 淨係話”甜蝦, 油甘魚個d la”, 對一d唔食某d魚生既客人黎講係幾驚呢d答案🙈 最後原來係6舊唔同既魚生(一舊係芒果)係上面, 再卷住玉子同蟹柳. 逐舊簡單講下: 三文魚 - 好味, 吞拿魚 - 一般, 油甘魚- 係今日食咁多舊魚生唯一一舊腥既!我係食唔到🥲 芒果蟹籽- 芒

逐舊簡單講下: 三文魚 - 好味, 吞拿魚 - 一般, 油甘魚- 係今日食咁多舊魚生唯一一舊腥既!我係食唔到🥲 芒果蟹籽- 芒果都算甜, 三文魚子帶子 - 一般, 甜蝦 - 一般
簡單黎講呢個卷唔使嗌😂 舊飯又大舊, 魚生質素好似都冇壽司咁好

不得不說呢到既壽司真係握得好好, 令我都幾impressed! 飯既size岩岩好, 飯同魚生唔會好容易分離, 點豉油個陣冇咁易甩開! 卷物就真係大大舊飯, 都幾容易”則”飽個肚

之後講下熱食先, 唔係嗌左好多
🥢燒厚切牛脷 - 係我最中意食既牛舌既質感! 佢好彈牙唔係淋batbat個d, 應該係用左牛舌芯. 煮得岩岩好唔會un 又唔會太生, 勁好味! 💕

🥢燒雞軟骨 - 燒得幾脆調味都岩岩好

🥢鹽燒雞翼 - 呢個都係燒得幾好, 雞皮都有少少脆既感覺, 雞肉就正常又唔算超滑

🥂香印提子果酒 - 平時我都幾中意飲果酒, 但香印提子味真係好少見! 所以叫左黎試下. 飲落去偏甜, 都飲得出酒味 (店員話12%), 個香印提子味係勁香甜, 真係好似食緊好甜既香印提子咁! 我覺得好好味, 呢款都幾岩女仔飲💕

💰人均消費: 300-350
整體黎講呢間小店既野食都算幾好! 食落係有驚喜, 大部分都好味唔會伏, 價錢正常唔算過分, 一定會再返黎食! 我覺得佢卷物一般, 寫明係飛機貨或者每日師傅精選雖然係貴d, 但好似真係高質d鮮甜d, 下次再試下其他!
  • 壽司
  • 燒牛舌
2023-05-12 481 瀏覽
除咗上堂外,平時好少嚟港島區,今日同朋友嚟買嘢,突然話想食日本菜,即刻search到附近有間日本餐廳,評價都唔錯。當時大概係七點咁上下,職員話如果無book枱又可以喺入八點三前交枱就可以了。餐廳細細間,座位都唔算逼,職員態度ok,朋友評價都好高,話食物新鮮好味。壽司好味,上:三文魚腩,帆立貝(S),下:活赤貝,加拿大海膽軍艦。鵝肝卷,唔太食到鵝肝嘅口感同味。燒牛脷,無厚燒,有啲失望,少少韌。三文魚蟹籽飯。特盛鰻魚飯,份量滿意。

壽司好味
,上:三文魚腩,帆立貝(S),下:活赤貝,加拿大海膽軍艦。

鵝肝卷,唔太食到鵝肝嘅口感同味。

燒牛脷,無厚燒,有啲失望,少少韌。

三文魚蟹籽飯。

特盛鰻魚飯,份量滿意

2023-04-29
2022-11-02 1875 瀏覽
上星期日晚7點去到,第一次去所以唔知咁full,冇訂位,好彩哥哥好人俾我哋食到8點交枱。落單係要自己tick紙,見到所有價錢都好合理,選擇亦非常多,睇到我心大心細😂壽司卷物比想像中大件少少,好足料👍🏼魚生都好新鮮👍🏼鹽燒雞翼好正,唔會太鹹。而且員工服務態度好,雖然漏咗單,但都有幫我跟。佢哋好有禮貌,仲好勤力加茶😆嗰晚掛住食冇影到食物相😂我已經決定下次會再去食!好欣賞呢類型小店,大家都好勤力,快手快腳默默做,岀品又唔錯👍🏼

壽司卷物比想像中大件少少,好足料👍🏼
魚生都好新鮮👍🏼
鹽燒雞翼好正,唔會太鹹。

而且員工服務態度好,雖然漏咗單,但都
有幫我跟。佢哋好有禮貌,仲好勤力加茶😆

2022-10-31
2022-09-07 2374 瀏覽
今日放工OpenRice咁岩見到呢間日本餐廳食評好似幾好甘,又係黃店,所以就膽粗粗打電話去問下有冇位,八點打電話去,話8:30應該有位,去到等咗一陣就入得,舖頭係好迫好細,多人嘅時候仲需要搭枱,不過員工嘅禮貌都幾好。佢哋嘅刺身九切就係呢幾樣,真心要問清楚有咩款其實總括嚟講啲食物嘅CP值都幾高,建議大家食返壽司,因為order左個特級刺身拼盤388.見佢又有牡丹蝦,又有海膽覺得好抵,又見到人油甘魚好食,點知最後油甘魚變池魚,牡丹蝦變赤蝦,其實成件事覺得好伏,但由於我已經食咗個海膽又唔知點退,最後經理話嗰盆野俾返個九折,原來三隻牡丹蝦只係值30幾蚊,都幾失望,早知食壽司好過, 388應該食到好多靚壽司🥲灰到爆登🥲如果一早知無牡丹蝦真係絕對唔會嗌佢囉,貴咗$210都係為咗食海膽同牡丹蝦,要知道牡丹蝦同赤蝦完全唔同級數,如果唔識睇真係直接會俾佢呃咗,呢一下覺得好感完全敗壞同好唔開心睇返張單,個刺身減咗38.8之後可以再join佢嘅會員300-30同埋個沙律勁伏,有一款菜係苦嘅,大家千祈唔好嗌沙律,個帶子又乾爭爭。同埋有少少奇怪係佢上哂d熟食之後先再上salad,盤沙律嚟到都已經有少少唔想食。火

佢哋嘅刺身九切就係呢幾樣,真心要問清楚有咩款

其實總括嚟講啲食物嘅CP值都幾高,
,牡丹蝦變赤蝦

火炙左口魚我覺得千之味好食啲。
不過因為有少少唔開心所以相都冇影🥲

三文魚其實都OK

其實我覺得壽司係OK嘅,酒煮蜆同吞拿魚腩豆腐,炒雜菜都好食

不過重要嘅事情要講多幾次,唔好叫刺身同沙律,真係有啲伏

唉😮‍💨覺得被騙,如果唔識睇真係呃晒

2022-09-06
  • 鮮壽司
2022-09-06 1430 瀏覽
🍣 | 活一鮮 |📍北角錦屏街21號東發大廈A座地下一直都知活一鮮評價好高,見佢星期六都有lunch set而且幾抵食,所以我提早一日打去book位🙂當日我同朋友早咗少少到,見到佢未正式開舖都有幾枱人等緊🤣•鮮壽司 ($162)一共12樣嘢,包括三文魚腩、油甘魚、鱆紅魚、珍寶甜蝦、紫蘇墨魚、蟹羔、海膽、三文魚籽等等。•活壽司 ($142)一共13樣嘢,包括三文魚腩、油甘魚、鱆紅魚、甜蝦、虎蝦、八爪魚、帆立貝、馬刀貝、蟹棒、蟹籽等等。我自己係食鮮壽司 ($162),所以只可以comment到鮮壽司呢個set🤣魚生好肥美,件件切得好厚😋海膽好鮮甜!! 最驚喜係三文魚籽,好脆好大粒,同以往食開嘅口感好唔同,勁好食💕講真件件都咁好食鮮壽司同活壽司都只係差$20,兩個都好高質,建議揀貴少少嘅鮮壽司 ($162),因為有對比真係有傷害😂睇得出魚生係貴價少少,例如珍寶甜蝦VS甜蝦❣️Remind: Storellet member會有迎新優惠/有嘢送+儲分,有興趣就記得兌換
🍣 | 活一鮮 |📍北角錦屏街21號東發大廈A座地下

•鮮壽司 ($162)

•活壽司 ($142)

2022-09-03 1037 瀏覽
活一鮮,良心店通常我外賣嘅,因為間舖真係好細,不過今日有朋友想食,咁就堂食啦。簡單講,我覺得佢地價錢唔算貴但食材係好新鮮同好味。雖然佢唔似一般壽司店咁,無好靚嘅餐牌,亦都坐得有啲迫,不過你食過就明,侍應亦都好有心好快手好好人手卷紫菜都脆,不過我好少食太多飯。油甘魚好味魚背好夠魚油香叫左個汁煮魚頭,好夠味,好夠肉,魚肉好實淨忍唔住想再食油甘魚,但唔想食飯,所以叫個三切油甘魚腩好肥美佢地仲有串燒、天婦羅。叫左個串燒白鱔超肥美,不過有啲碎骨,要小心天婦羅同炸雞軟骨今日等左好耐,耐到我都唔記得左有叫
活一鮮,良心店

手卷紫菜都脆,不過我好少食太多飯。

油甘魚好味

魚背好夠魚油香

叫左個汁煮魚頭,好夠味,好夠肉,魚肉好實淨

忍唔住想再食油甘魚,但唔想食飯,所以叫個三切油甘魚腩
好肥美

佢地仲有串燒、天婦羅。叫左個串燒白鱔
超肥美,不過有啲碎骨,要小心

天婦羅同炸雞軟骨今日等左好耐,耐到我都唔記得左有叫

2022-08-30
2022-08-26 822 瀏覽
Set lunch幾抵食有麻醬茄子 沙律 麵豉湯海膽挪威三文魚飯 $86三文魚肥美 鮮甜仲有舊海膽CP值幾高店舖唔算大Lunch time好多人有時要排隊建議早少少去啊
Set lunch幾抵食

CP值幾高

店舖唔算大
Lunch time好多人有時要排隊
建議早少少去啊

👯‍♀️朋友放假約咗我去北角嘅活一鮮食晚飯,我哋兩個都好鍾意食日本菜,一去到就點咗活壽司🍣、刺身、海膽同啤酒🍻,總括嚟講分量都算多,食物嘅質素都OK啦😉食完生嘅食物,哈哈😆最尾仲試埋燒白鱔同火炙左口邊,味道都幾好㗎😋真係飽到就快行唔郁😂🤣