2025-04-29
今次去洪慶海鮮燒臘飯店飲夜茶,真係有種返到細個同屋企人飲早茶嘅感覺!😆 一坐低就忍唔住點咗幾款經典點心,全部都好有驚喜。首先講蝦餃,皮夠薄透,唔會一夾就爛,入面啲蝦肉爽口彈牙,咬落去啖啖鮮味,完全唔會有雪味,食到停唔到口。燒賣都好正,黃澄澄嘅外皮包住豬肉同蝦肉,肉餡夠實淨,唔會鬆散,面頭仲有啲蟹籽點綴,咬落去有層次感,鹹香味濃。鳳爪都係必食之選,炆得夠腍,醬汁鹹香帶微辣,入口即溶,骨都可以輕鬆咬甩,仲有淡淡豆豉香,超級送飯。至於魚香茄子炆米,茄子吸晒醬汁精華,豆瓣醬味突出,鹹香微辣又有蒜香,配埋炆米一齊食,真係惹味到爆,食完好滿足。整體嚟講,洪慶啲點心同小菜都好有水準,價錢親民,份量又夠,啱晒一家大細或者同朋友聚餐。下次想飲茶或者簡單食個飯,呢度絕對係好選擇!🥢