2017-06-02 623 瀏覽
同友人午餐...知道開左一段時間...但一直未有機會黎試香港味道...這裡的裝修真的不錯~是日要素食,點左紫菜,酸齋,冬菇 米線 加 青咖喱汁...一上枱...好大碗呀,感覺好足料?!但友人點的鹵水蛋(也是價值$9)....只有一隻雞蛋(感覺有點不抵...)紫菜是正常貨色,沒什麼特別; 酸齋 頗好吃的!; 冬菇 是店鋪推介,也算是花菇的,頗厚的~~但最失望的是....米線--太"林",是煮得太耐?! 還有那個店鋪推介的青咖喱汁....只是帶點辣度,而且只有少得可憐的份量在一旁...當把整碗米線用筷子夾兩下子,就全都沒有味道了....整碗米線價值....$36,有點不抵,;何況,其實過一個街口就有另一間車仔麵店了...
這裡的裝修真的不錯~
是日要素食,點左紫菜,酸齋,冬菇 米線 加 青咖喱汁...
但最失望的是....米線--太"林",是煮得太耐?!

2017-01-18 747 瀏覽
店舖裝橫好有懷舊感,睇得出設計係落足心機。其實食物質素尚好,唯一挑剔嘅係碗麵唔夠熱、未入味,而且等待送餐嘅時間都算慢。最令人失望嘅係服務態度,你話係大排檔茶記就話啫,我俾貴出面價錢咁多嚟食碗普通嘅車仔麵,收銀嘅老闆娘仲要咁樣對住啲客,冇笑容gup住晒,搞到食都食得唔自在,希望可以改善下啦。
2016-12-26 653 瀏覽
I was really looking forward to dining here because of the decor.However the noodles were average and the broth was very salty.The pork blood cubes tasted strange and rather metallic.The fried chicken fared better but also extremely salty.
2016-12-23 526 瀏覽
今日公司三點開聖誕扒地關係,所以下午就隨便同同事食個車仔麵算了。行了附近一間好想試的洪叔叔到,鋪內坐位不多但今日行去又不用等位就坐低了,取了餐紙一看,其實可以有自選亦都可以選餐麵,我自己點了個招牌牛魔王米粉,再加小食。小食中有個芝士茄子係最特別的,其他都係一般。麵大大碗好低食,但牛魔王都係一般。炸雞的醬兩者都唔夾,另一個係用腐竹做的小食都怪怪地,有待改進。順帶一提~有些小食係不在餐牌內,而係鋪內牆壁上的,小食是很多的。
XX腐竹

招牌牛魔王米粉
2016-12-23
招牌牛魔王米粉
  • 芝士茄子
2016-12-16 421 瀏覽
一直以嚟對於車仔麵嘅印象都係一般, 唔係唔好食, 而家通常食車仔麵嘅環境都令我覺得D食物唔係太乾淨.我一開始被門面吸引左, 好懷舊嘅裝修佈置.入到去令人感覺好舒服, 地板清潔, 唔濕唔跣.車仔麵嚟講, 食品選擇唔係話好多. 剔完食物之後唔駛5分鐘就送到, 好有效率.大圓摺枱上擺左筷子筒, 筷子拎上手一D都唔會痴笠笠,炸雲吞炸得好脆, 一咬落去發出清脆嘅聲音, 對面搭枱果位先生都望一望….油麵軟硬到適中. 份量唔算多, 男仔食就有D唔夠.個人鍾意食濃味, 沙爹汁如果多D就更好.滷水豬肉片其實係厚切腩肉, 滷水過後感覺無咁油膩成個消費過程感覺好好, 地方乾淨令人對食物嘅信心都多左

我一開始被門面吸引左, 好懷舊嘅裝修佈置.

入到去令人感覺好舒服, 地板清潔, 唔濕唔跣.

大圓摺枱上擺左筷子筒, 筷子拎上手一D都唔會痴笠笠,

油麵軟硬到適中. 份量唔算多, 男仔食就有D唔夠.

個人鍾意食濃味, 沙爹汁如果多D就更好.

滷水豬肉片其實係厚切腩肉, 滷水過後感覺無咁油膩

成個消費過程感覺好好, 地方乾淨令人對食物嘅信心都多左
2016-09-28 1287 瀏覽
食完一餐好「流」嘅 (詳見另文,coming soon) 之後,同伴煞有介事的問我:「還吃得下東西嗎?」得!梗係得喇,難得妳咁有興緻。(其實我吃完下午茶,已半飽了;那西多和蝦多真的一點不是「流」的!) 又難得走到了電車路搵食,好應該試試這仍在試業的車仔麵店。仍在「試」,所以晚巿前選擇落場備料,準備好一切才以理想狀態款客。在這舖租不菲、為維皮而「鍊」盡每分營業時間的零售餐飲慘況中,掛出「準備中」這告示是需要勇氣的 (不同於通常有「落場時間」的日本料理,車仔麵這種食品,幾乎從早餐到宵夜都有生意)。以懷西環之舊,主題是不錯的;檔口、鐵閘、復刻招牌 …… 門口那幅其實不是西環的掌故照,也就算了。店內的剪報,初時沒有去留意,也沒有機靈地想到才在試業的街坊小店,怎麼竟已有媒體報導;抬頭看到這招牌,記憶搜尋功能自動打開 ...那是曾在第一街營業的型格中菜小店,店主兼大廚曾在天天漁港等任職 ... 把握地鐵西移的機會,率先到這區打開市場;可惜未等到通車已支撐不了。味道早已遺忘,誠意卻仍猶新。這回以更貼地的形式再接再勵,想到這便益發醒神。那些像熔岩的「流心」,流到胃裡彷彿會膨脹似的,所以實在沒法一人一碗
;抬頭看到這招牌,記憶搜尋功能自動打開 ...
那些像熔岩的「流心」,流到胃裡彷彿會膨脹似的
,所以實在沒法一人一碗麵,便點了一款看似主打、又不必用腦的「招牌牛魔王麵」嚐嚐。反而是小吃,吸引了我倆的好奇心,便點了附照片的四款,都試一下。

招牌牛魔王麵先到,幾乎擺滿碗面的材料,大大增加了期望值;不過細看之下,發覺其中的牛筋很是「堅挺」,疑問暗暗浮起。一夾,彈,不妙
;再咬,真的很「堅」,雖不至於硬或「橡筋」,卻一點不入味、也不腍。
尤其是店方先煞有介事地關店備料,令我不禁失望 (當然,牛筋的入味和腍,不在一朝一夕)。牛腩,表現略好,卻稍嫌偏甜。油麵有煙靱感,但稍嫌腍;那個「腍」好像放錯了位置。地方小菜,可以是強項;但能否自然延伸到本土名物?看來不盡然,但來日方長 (希望是!),請洪叔叔多加嘗試。
招牌牛魔王麵
鏡頭轉到陸續上桌的小吃。辣味入饌,是第一街洪記的特色,故這幾道菜叫我格外留神。涼拌雞中翼,味道未達到叫人驚艷的「秘製」水平,原本該畫龍點睛的醬汁,未有發揮惹味的效果,雞翼本身的「涼」令我放進咀裡的意慾大減。反之具地方菜特色的口水腩片則相對突出:腩肉夠爽亦有咬口,汁像紅油抄手的感覺,油有辣香。大半飽的我,覺著它的醒胃。總算扳回一城!
涼拌雞中翼
口水腩片
麻醬碎炸雞,又把剛燃點的熱情稍為冷卻。沒法吃得出明顯的麻醬味,以澆在其上的醬汁,味道普通,像極了泰式雞醬,令雞塊仿似連鎖快餐店的炸雞粒放大版。
麻醬碎炸雞
吃到最後一味小吃了,會不會是同一種酸辣醬汁到處澆?茄子加上芝心,大概有些看頭吧。一咬
,證實是今天的最大收穫:厚煎的茄子夠juicy,有煎釀三寶感,那汁是令我難以形容、總之好味的甜酸鹹混雜,很得意;芝士再混進去,奶香加溶化的texture,觸覺和味覺的加幾倍過癮!
真像臨完場前「冇仇報」的世界波 (我們這餐,是被小吃餵飽了,吃到此再也吃不下了),吹雞擁抱的滿足。
清湯
作為一家試業中的小店,很多地方都需要fine-tune甚至大執;但為了店主再接再勵的毅力,我還是想請大家多多支持。
2016-08-13
口水腩片
清湯
2016-09-27 552 瀏覽
裝修好睇!吸引我進佐去!因為我以為車仔面係7-11果種用醬拌嘅但係冇諗到係湯麵.....D食材其實都不係幾好食...量少...每個人最低消費係36蚊我覺得性價比不係幾高咯~~
裝修好睇!
吸引我進佐去!

因為我以為車仔面係7-11果種用醬拌嘅
但係冇諗到係湯麵.....
D食材其實都不係幾好食...
量少...
每個人最低消費係36蚊
我覺得性價比不係幾高咯~~

2016-09-16 491 瀏覽
新式車仔麵,以為牛什好出名,可惜只比街舖好一點。裝修方面很用心,有街頭feel,但坐得不太舒適。以車仔麵來說,水準以上,但價錢較貴,物有所值是見人見智。希望業主減租益食家。
2016-09-15
2016-08-25 640 瀏覽
我真係好鍾意車仔麵呀! 一知道就去試一下啦!入面好多舊照片同物!褶式綠色洗手間門,大排檔的枱枱櫈櫈! 講返個湯底唔太鹽(係門口嗦唔到柚皮湯底味), 冇味噌的囗渴感覺😋😋!我叫咗牛肚,豬紅,豬皮,蘿白(4嚿有3嚿唔𣺉)😔加洪叔叔麻辣汁😋😋😋😋,另一碗茅香豬頸肉, 秘制魷魚入味😋😋😋, 米粉 加紅咖哩汁😋😋😋😋!點餸紙牛肚,豬皮,豬紅 加洪叔叔麻辣汁茅香豬頸肉,秘制鱿魚,米粉加紅咖哩汁鋪面

點餸紙
牛肚,豬皮,豬紅 加洪叔叔麻辣汁
茅香豬頸肉,秘制鱿魚,米粉加紅咖哩汁
鋪面
2016-08-20
這間車仔麵開在我家的附近,本來應該十分高興,因為如果這車仔麵好吃的話,對我來說是天大喜悅。 很可惜,昨天是我第二次再試。我點了貢丸、豬腸、豬紅河粉,我媽媽點了淨餸~豬腸、豬紅、豬皮和蘿蔔。貢丸-好明顯是用清水煮熟,沒味的(不是用湯底)咖哩豬皮 -但沒有咖喱味豬紅- 很硬沒有味道豬腸-很甜、但軟硬適中蘿蔔 -味道是苦的店鋪裝修得很漂亮,但食物質素真的很差。因此我也忍不住寫這篇食評。真的沒有辦法,我只好以後也不再試了!

貢丸-好明顯是用清水煮熟,沒味的(不是用湯底)
咖哩豬皮 -但沒有咖喱味
豬紅- 很硬沒有味道
豬腸-很甜、但軟硬適中
蘿蔔 -味道是苦的

真的沒有辦法,我只好以後也不再試了!
2016-08-11 402 瀏覽
西營盤終於有令人回味的車仔麵了,我覺得車仔麵最重要係個湯底 同醬汁,洪叔叔的湯底不似一般車仔麵的咸味,比較清,我選擇配上獨家的红咖哩汁,令人回味! 加上店内的幾款特色小食,我今次試了其中兩款: 芝心茄子王 及麻醬脆炸雞,香口好味!
車仔麵配獨家紅咖哩汁
2016-08-11
車仔麵配獨家紅咖哩汁
麻醬碎炸雞
新店的第一篇食評,本應厚道小小的,但我「恨鐵不成鋼」,希望洪叔叔可以做得更好,所以今次硬起心腸來遞上「真心。食評」。早在兩個月前我已經關注這新店,穿過裝修圍板看到其「懷舊大排檔風格」的裝修,心想開張後一定要來試試。畢竟這一區廿年來只得一間車仔麵店,多一個選擇對在附近上班的我實在是好消息。剛開張首個星期門口出現人龍呢,大家都是看了雜誌而來的嗎? 今天中午 1:45pm 見不用等位就來吃個午餐。吃車仔麵我通常會叫一些要廚房製作的餸,例如牛腩、豬大腸、魷魚、咖哩魚蛋等這些考廚師功夫的。其他什麼什麼牛丸、麵筋、蟹柳、芝士腸等「即淥即食」的不作考慮。今天我就點了「豬頸肉、秘製魷魚、牛肋粗麵 配 麻辣汁湯底」,一試就見真章。豬頸肉不錯,厚切的,吃到濃濃的香茅味。但魷魚和牛肋完全不合格,兩樣都未夠火喉。牛肋硬硬的像在吃豬軟骨 (想點 ?),魷魚味道還可以,但至少要煮多一日才會軟身,今天吃的都昰「索索聲」的!!!「洪叔叔麻辣汁」其實是一 pat 有蒜香味的醬,小辣的,但沒有「麻」的感覺,吃慣四川麻辣湯底的朋友不要拿這湯底比較。粗麵上枱時已經過淋,反而朋友點的河粉是那種索味索湯的河粉,好味。要讚一下服務

剛開張首個星期門口出現人龍呢,大家都是看了雜誌而來的嗎?
今天中午 1:45pm 見不用等位就來吃個午餐。
豬頸肉、秘製魷魚、牛筋粗麵
粗麵
洪叔叔麻辣汁
要讚一下服務十分殷勤,不論是上菜的哥哥還是收錢的姐姐都非常有禮貌,十分醒目。
車仔麵又名「嗱喳麫」,同一條街的車仔麵店就出名非常嗱喳:地下總是油油的、玻璃門污糟到看不清室內情況,牆角更會見到小強。但多年來都有一班忠實街坊支持,因為它其豬扒、豬大腸、豬紅、豬皮等都非常入味,食客都是一副「嗱喳都要食」的款!!!

洪叔叔有的是乾爭企理的特色裝修,如果食物同樣出色就好了﹗
2016-08-11