2022-10-20 490 瀏覽
上次行山 愉景灣>>>梅窩 因為平日行, 呢度冇開! 今次再行呢條路專登揀星期日,目的要食呢間津津。成條街D人都係等呢度,烈日當空,大約等左15分受鐘。星期日個個都叫蟹茄湯檬,但要拆蟹戴在太麻煩,冇工具地方又唔大,顧唔到咁多嘢,而且有好大舊牛骨,對於唔食牛嘅人就當然唔會考慮。越南烤肉串撈檬:肉串好惹味,比想像中好,但越南香葉嗰啲就冇乜。越南春卷:呢個仲好食,外面炸得好鬆脆,裏面係蔬菜蘿蔔絲,用生菜包住春卷點埋個甜酸醬非常好食,感覺又唔會好熱氣。越式豬扒湯檬:好耐都冇食咁韌嘅豬扒,湯好淡,同一般D越式湯底唔同。咸檸樂/咸檸七:大熱天時行完山飲真係一大享受,尤其食完味精野(魚露)。P.S. 阿姐見我走時未飲晒杯鹹檸樂,就主動俾個外賣杯我(加埋冰底),叫我飲埋佢,真係好人🥹

成條街D人都係等呢度,烈日當空,大約等左15分受鐘。

不用多說,之前有明星介紹過呢到既「蟹茄湯檬」令好多遊客慕名而來,但此檬粉只會在星期日或公眾假期售賣,如果檬粉賣曬,小編都有個推介。咖哩雞扎肉米: 咖哩不是濃稠狀態個款,反而比較水流流,但不要少看!咖哩黃姜粉味突出,咖哩雞炆至軟身,好易脫骨,扎肉好考力功先可以切咁薄,帶點黑椒味,毫不吝嗇,比埋幾舊咖哩薯仔🥔,炆至軟焾入味!米粉吸盡咖哩汁精華,差點連湯都想飲埋。越南春卷:總共有六條,一定要趁熱食,如果吾係均米紙部分好快變焾,用上米紙包裹著雲耳絲,蘿蔔絲,十分健康,而且提供生菜包著春卷蘸上泰式辣醬! 不錯。總結:小道消息此店做到9月15日 要食要趁早咖哩雞無得輸

總結:
小道消息此店做到9月15日 要食要趁早
咖哩雞無得輸

2022-07-02 563 瀏覽
入梅窩staycation,未夠鐘check-in房間,於是走去醫肚先,朋友介紹話去梅窩一定要食呢個「蟹茄湯檬」只有星期日賣,而且賣晒就冇,真係要睇吓你有冇緣份㗎!我哋去到大概12點,已經有人排隊,店內人山人海。坐低之後,即刻點返一個馳名必食嘅「蟹茄湯檬」,就咁睇碗野賣相係正嘅,大大嚿嘅豬骨,但食落去就有少少失望,因為佢主打係有蟹,但完全唔覺得又蟹嘅鮮味,有沒有蕃茄味,反而仲係好淡,不過舊豬骨可以食埋啲骨膠原咁都幾好嘅。影相呃like都抵啦。如果以梅窩,都係一間普通嘅茶記,用作醫肚都可以接受。
如果以梅窩,都係一間普通嘅茶記,用作醫肚都可以接受。
越式春卷

2022-05-22
2022-05-30 414 瀏覽
一大班朋友入去梅窩玩,行完附近嘅景點就去醫肚。津津食店地方不大,但可以話係梅窩人流較旺、知名度較高嘅其中一間食店,今日weekend入到嚟,等咗幾張枱就入到去坐😬順化辣雞湯檬,呢碗粉有好多件雞,仲有一舊豬手,湯底好鮮甜,好入味。今日我入得嚟算晏,雖然食唔到佢最出名嘅蟹茄湯檬粉有啲遺憾,但係試到呢個辣雞湯檬都有啲驚喜!西多士,香港茶餐廳最出名嘅邪惡美食之一,充滿蛋香,配上牛油、糖漿,簡單嘅美味😋

2022-05-01 429 瀏覽
疫情期間,冇得旅行嘅大家都鍾意去離島行下。今次小妹難得平日放假,趁人少少都去左梅窩一趟!呢間⭕️津津食店⭕️既網上曝光率好高,朋友指明要食佢。 事不宜遲,立即講食物!有睇我開我食評既朋友都知道我好鍾意食撈麵/檬,所以我唔洗經歷選擇困難。😂1) 串燒雞絲撈檬串燒係肉碎加工既。我特別問過伙記,入面係無牛肉既,唔食牛既朋友可以放心。串燒、雞絲、同檬粉都係正常發揮。撈檬汁係幾出色既! 唔會太咸太酸。2)蕃茄雞湯Pho朋友鐘意蕃茄,佢話好好食喎~食物方面,我認為係不過不失。環境方面,梅窩大部分餐廳都係果個樣。下次入梅窩會想試其他餐廳多啲。到時再分享!

呢間⭕️津津食店⭕️既網上曝光率好高,朋友指明要食佢。

事不宜遲,立即講食物!

1) 串燒雞絲撈檬

串燒、雞絲、同檬粉都係正常發揮。
撈檬汁係幾出色既! 唔會太咸太酸。

2)蕃茄雞湯Pho

朋友鐘意蕃茄,佢話好好食喎~

食物方面,我認為係不過不失。
環境方面,梅窩大部分餐廳都係果個樣。

下次入梅窩會想試其他餐廳多啲。
到時再分享!

2022-04-28 268 瀏覽
今日特登入梅窩行山,黎到即刻搵下野食,食飽先上路🤣見呢間網評都唔差就黎食下,可能係星期日關係我地去到都要等5張枱,等左15分鐘左右就入得一心想試下佢個蟹茄湯檬點知賣哂,所以就揀左另一款順化辣雞湯檬$63-個湯底係冬陰功,我明明叫雞但佢比左兩大件豬骨我😒好明顯似係熬湯底嘅豬骨😒雞又唔多😒感覺好似last一碗咩都倒哂比你咁😒雞唔滑唔係特別好食叉燒煎蛋飯$39 -好普通,無咩特別所有飲品都另外叫無餐。

一心想試下佢個蟹茄湯檬點知賣哂,所以就揀左另一款

叉燒煎蛋飯$39 -好普通,無咩特別

所有飲品都另外叫無餐。
2022-04-13 184 瀏覽
去咗津津食店環境就係好簡陋好舊式嘅茶餐廳咁但味道係越南小店星期日限定嘅蟹茄湯夢粉最出名可惜我哋星期六去就試唔到啦🤣🥗越南春卷撈夢$45夢粉加埋越式醬汁 酸酸甜甜勁開胃最大驚喜係佢嘅春卷 雖然餡料冇乜特別 包住蘿蔔絲之類嘅蔬菜但食落去口感勁鬆脆 推薦🐽香茅豬扒撈夢$45覺得佢嘅香茅豬扒香茅味唔係好出 但味道OK嘅 冇特別出色
去咗津津食店

最大驚喜係佢嘅春卷 雖然餡料冇乜特別 包住蘿蔔絲之類嘅蔬菜
但食落去口感勁鬆脆 推薦

🐽香茅豬扒撈夢$45
覺得佢嘅香茅豬扒香茅味唔係好出 但味道OK嘅 冇特別出色

ꔛ疫情期間難免都想呼吸一下新鮮空氣 趁住星期日放假就入左梅窩行下 順便搵食 揀左呢間好多人幫襯既越南粉 唔想排隊既最好早啲入去喇|•ω•,,)⁣⁣⁣⁣▫️鮮茄牛腩湯檬🍅 |$58⁣⁣↬ 茄湯鮮甜 但唔夠濃 牛腩有好多舊 炆到好軟淋 夠入味 唯一不足係啲檬粉好碎⁣⁣⁣⁣▫️順化辣雞湯檬🐥 |$63⁣⁣↬ 湯底望落好似幾辣咁 但食落冇咩辣味 怕辣既朋友都可以食到 雞件都有4件 但肉質唔夠滑 仲有幾舊豬骨 反而豬骨幾好食 又淋又唔鞋⁣⁣⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ原本諗住試梅窩限定既蟹茄湯檬 點知當日冇蟹 不過另外呢兩碗星期日限定都唔錯 我地食完大概下午1點幾已經賣哂星期日限定 所以想試既就唔好咁晏入去喇(´๑•ω•๑`)⁣⁣

▫️鮮茄牛腩湯檬🍅 |$58⁣⁣

▫️順化辣雞湯檬🐥 |$63⁣⁣
⁣⁣

上星期日終於同男友去咗講成半年話要去嘅梅窩😆 專程揀禮拜日入去係因為想試呢間只有禮拜日限定既蟹茄湯檬🙊我哋11:45去到,要等十幾張檯,半個鐘後終於輪到我地… (其實已經比我預期快,但要咁冇耐性嘅我排半粒鐘為左一餐飯簡直千年難得一遇🤦🏻‍♀️ 如果唔係山長水遠入到黎唔甘心我一早轉場走人😹)睇好多文章介紹都話要12點前去到先會食到蟹檬,好彩我哋12:15坐低都仲有😇 (大約12:35聽到已經沽清🙃)⭐️ 蟹茄湯檬💰6️⃣3️⃣一嚟到覺得同之前見到既相片相差好遠🤣先試下個湯底,酸酸may may幾開胃但就唔夠鮮味~份量偏細碗,配料亦只有好細件蟹蓋,好細舊蟹腳,一舊豬骨同三粒切成半粒既丸豬骨既肉幾淋,丸亦都彈牙,檬粉幾滑幾爽口,個人認為一試無妨~⭐️ 順化辣雞湯檬💰6️⃣3️⃣呢碗係男友屎忽痕話想試既,不過見到碗麵佢已經後悔😂 (個人認為順化湯底比較一般,對我黎講大概就係唔夠香既純辣油湯麵,應該比較適合鍾意食辣重口味嘅朋友)呢碗雞既份量相對多,肉質還好吧,另外都有一舊豬手 (但我同男友都無食)我地兩個都認為蕃茄湯底比較值得試😅⭐️ 奶醬多 💰1️⃣0️⃣男友無啦啦好想食煉奶而後加既😐多士烘到微脆,煉奶俾得非常豪爽(甚至有啲

⭐️ 蟹茄湯檬💰6️⃣3️⃣

一嚟到覺得同之前見到既相片相差好遠🤣
先試下個湯底,酸酸may may幾開胃但就唔夠鮮味~

⭐️ 順化辣雞湯檬💰6️⃣3️⃣
順化辣雞湯檬

我地兩個都認為蕃茄湯底比較值得試😅

⭐️ 奶醬多 💰1️⃣0️⃣
奶醬多

男友無啦啦好想食煉奶而後加既😐
多士烘到微脆,煉奶俾得非常豪爽(甚至有啲蓋過花生醬嘅香味),搽得好均勻,$10都幾抵食👍 如果多士可以再脆啲就更好😁

終於如願試到蟹茄湯檬嚕!😆 我會繼續努力發掘其他美食同大家分享😎
2022-04-03
奶醬多
  • 蟹茄湯檬
2022-04-05 116 瀏覽
趁清明節假期,一早坐船到梅窩。好多人都話津津湯檸必試,好可惜食唔到蟹湯檬唯有試牛腩同辣雞。餐牌表明,湯檬只有星期日可以供應,其他時間係無得食。想食就要留意。湯底番茄🍅味好重,份量亦好多,加杯凍飲🥤即刻消暑。店主話一般點幾就賣完,所以要試,就要早啲坐船入去。不過,都聽到兩批客人向店主打聽預留湯檬。其實,經過店舖,可以入店一問,預先講定幾點來食,店主都願意預留湯檬。未試過既,可以去津津一試。地方懷舊,人情味濃。🫶🏻
趁清明節假期,一早坐船到梅窩。

湯底番茄🍅味好重,份量亦好多,加杯凍飲🥤即刻消暑。

未試過既,可以去津津一試。地方懷舊,人情味濃。🫶🏻

2022-04-05
  • 鮮茄牛腩湯檬
難得入梅窩,當然要搵好西食啦!見到好多人都介紹呢間餐廳,所以決定黎試試佢。可惜,我地唔係星期日黎,無緣食到最出名既蟹茄湯檬。但唔緊要,都可以食到另一款出名既鮮茄牛腩湯檬。蕃茄湯底味道濃郁鮮甜,真材實料,而唔係重味精味,食完空虛兼要搵水飲。而牛腩就帶到驚喜我,非常入味同埋嫩滑!重點係,瘦腩佔多!!哈哈,因為本身我唔係咁鐘意食肥腩。所以特食呢碗湯檬食得好開心🥳另外,我地都叫左越式拼盤,有雞翼豬扒魚餅果啲,呢個就不過不失,唔會有太大驚喜。P.S. 原來間店唔收毫子,但餐廳姐姐好好人,主動幫我地換成1蚊銀。真係麻煩晒佢地!

2022-02-12
2022-03-22 161 瀏覽
如果大家有睇我上個ᑭOST就個我入左梅窩。。咁當然我山長水遠入得去就唔止食一間野啦。。我就去左島上都好多人排隊嘅越南嘢食😋😋我今次都好好彩。。我左唔洗1、2張枱就有得入去啦。。佢呢間餐廳逢星期日都會有個蟹茄湯檬。。仲要數量有限。。可惜嘅就係我星期六入去係緣食到。。但佢竟然今日有另一星期日限定。。鮮茄牛腩湯檬✌🏼✌🏼仲叫左個小食。。佢仲可以雙拼。。又食多樣野😋😋個小食一食落口就已經知道一定係自家制。。完全無雪藏味。。好新鮮👍🏼👍🏼有機會再入去我都會再黎多次。。下次就星期日啦。。咁先食到蟹茄😏😏🍤🥩越式蔗蝦+越式烤肉串🍜鮮茄牛腩湯檬📍 津津食店大嶼山鄉事會路35號地下=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoo
如果大家有睇我上個ᑭOST就個我入左梅窩。。
咁當然我山長水遠入得去就唔止食一間野啦。。
我就去左島上都好多人排隊嘅越南嘢食😋😋
我今次都好好彩。。我左唔洗1、2張枱就有得入去啦。。
佢呢間餐廳逢星期日都會有個蟹茄湯檬。。仲要數量有限。。
可惜嘅就係我星期六入去係緣食到。。
但佢竟然今日有另一星期日限定。。鮮茄牛腩湯檬✌🏼✌🏼
仲叫左個小食。。佢仲可以雙拼。。又食多樣野😋😋
個小食一食落口就已經知道一定係自家制。。
完全無雪藏味。。好新鮮👍🏼👍🏼

📍 津津食店
大嶼山鄉事會路35號地下

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#thehideouthk#chunchunfoodshop#muiwo#muiwofood#muiwocafe#lantauisland#梅窩#梅窩美食#津津食店
2022-03-14 142 瀏覽
呢間舖頭連發哥都有食~ 佢有三款面係逢星期日先有得賣,我哋去到嘅時候都係十二點前 ,但辣雞同埋蟹個款已經賣曬lu,聽時應該話因為係咁啱我哋前面有個客打嚟留咗十幾碗😢😢 唔緊要都食到佢一款特別面嘅,蕃茄湯底入有雞豬手,啲雞好滑, 湯底都好多蕃茄, 比起某啲以番茄做招牌嘅面鋪,佢呢個可能仲好食過某夜鋪頭,食過就知點解出面會排曬隊😂 冇得試佢嗰款蟹檬真係好可惜😢😢 另外叫咗一款平日menu都有嘅撈檬,撈檬都唔錯
呢間舖頭連發哥都有食~

另外叫咗一款平日menu都有嘅撈檬,撈檬都唔錯

2022-01-18 256 瀏覽
同朋友係市區玩得多,心血來潮想去下離島玩當一個小旅行,今次揀左去梅窩!我地星期日係中環碼頭坐朝早11點班船,落船差唔多12點就緊係填下個胃先,於是揀左呢間去食星期日先有既招牌蟹茄湯檬🦀落船後向右邊行,沿途經過單車堆同銀礦灣酒店,我地差唔多12點到等左幾分鐘就有位啦;不過坐低冇幾耐就開始多人等位,大家唔想等最好12點前或2點後黎到。店內座位唔算多,暫時2人一枱,雖然茶餐廳比較舊但都乾淨企里👍🏻伙記服務態度好好,落單爽手,食完幫我地收左枱面既嘢唔洗阻住。.蟹茄湯檬 HKD63呢款招牌菜只會係星期日供應。橙紅色湯底鮮甜且通透冇油,除左番茄味濃郁仲有蟹既鮮味!其實叫之前冇諗過有蟹,黎到竟然有1.5隻蟹都真係好足料,佢地既蟹係附近居民即捉即送到餐廳,所以絕對新鮮🤩雖然蟹肉唔算多,但一碗入面仲有4-5舊牛腩,肥瘦啱啱好肉質仲好淋,仲有兩粒札肉丸,好食到成碗食曬見到碗底仲想再encore🤤除左蟹茄,順化辣雞湯檬同鮮茄牛腩湯檬都係星期日限量供應!有機會下次再黎試下😋越式香茅雞翼 HKD68雞翼有6隻,中等size,肉質算嫩滑,不過我地都係度諗呢度小食比食碗麵仲貴🤣🤣.津津食店地址 |大嶼山鄉事會路35

蟹茄湯檬 HKD63

大嶼山鄉事會路35號地下
2022-01-16
越式香茅雞翼
2022-01-03 197 瀏覽
🇭🇰津津食店·係東涌行入梅窩都幾舒服 佢係一路沿住地鐵路軌行 沿路有啲芒草 超有日本既感覺🚅而且佢沿路都無咩人 空氣超級清新 又唔會太辛苦🍃🍃·越式順化辣雞湯檬$63 l 扎肉蛋治$18我地本身想試下佢個蚧茄湯檬架 但係我地去到佢已經賣曬lu 所以我地就試左呢個😌佢呢個個湯底都超級鮮 好掛湯 而且係惹味多啲 唔會太辣😎佢入面除左雞件之外仲有豬手 超豐富 尤其係佢個豬手炆到好淋 中間既軟骨位好好食🤤🤤不過佢個扎肉蛋治就一般般啦 佢個扎肉好薄 所以食落無咩口感咁🙊·📍大嶼山鄉事會路35號地下
🇭🇰津津食店
越式順化辣雞湯檬$63