2024-05-03 160 瀏覽
呢間泰菜算係幾抵食,之前食過下午茶,今次去咗怡和大廈baseball嘅分店食晚餐,喺中環嚟講,性價比幾高,食物大份又好食!🔸菠蘿海鮮炒飯 $128擺盤幾靚!而且份量多,海鮮有魷魚、蝦、青口,仲有腰果同肉鬆~魷魚切得好靚,幾有誠意!炒飯唔會好濕幾乾爽,有臘腸、提子乾、粟米等,十分豐富!調味適中,大人小朋友好啱食!伴碟新鮮菠蘿都一啲都唔hea,切好晒又輕輕燒過,又甜又開胃!🔸青咖喱牛肉飯 $82見好耐無食過青咖喱想試吓~ 可以揀豬牛雞菜或加錢揀海鮮,我地揀咗牛肉,肉質都算嫩,但有啲有少少筋~ 青咖喱好香口,辣辣夠惹味,配飯食一流!咖喱入面仲有西蘭花,吸晒味!🔸炒通菜 $72份量算多,炒得夠腍又有啲爽口!🔸炸蝦餅 +$38有兩大件,非常爽口彈牙!又唔算好油膩~🔸芒果糯米飯 +$48芒果好甜!應該有半個芒果👍🏻 糯米飯有兩款,整成一個🤍 幾特別!味道唔錯!🔸椰汁冰 +$35呢杯有啲貴,但椰汁味幾濃幾香!

🔸菠蘿海鮮炒飯 $128

🔸青咖喱牛肉飯 $82

🔸炒通菜 $72
份量算多,炒得夠腍又有啲爽口!

🔸炸蝦餅 +$38
有兩大件,非常爽口彈牙!又唔算好油膩~

🔸芒果糯米飯 +$48

🔸椰汁冰 +$35
呢杯有啲貴,但椰汁味幾濃幾香!

• MANGO STICKY RICE
  • 菠蘿海鮮炒飯
2024-04-15 190 瀏覽
朋友帶我黎到中環怡和大廈極多打工仔會黎嘅高級food court食晚餐,分為Hall 1同 Hall 2,環球美食紛紛雲集,最後我地揀咗食泰國菜。🇹🇭👭🍽️✨ SPICY AND SOUR PORK NECK SALAD($88),泰式沙律菜配豬頸肉,豬頸肉塊塊都好鬆化。味道比較辣,泰式辣汁醃得夠入味。青瓜和紫洋蔥好爽口,撈上酸甜汁、車厘茄、芫荽,是幾開胃的前菜。🥗🐷✨ TOM YUM NOODLES SOUP($78),冬陰公金邊粉配海鮮,湯底的香茅、薑蔥和香辣味很濃郁,未食金邊粉前先飲碗湯,很暖身又惹味。冬陰公可以選配豬肉/牛肉或海鮮(+$15),海鮮有青口、魷魚和蝦仁、秀珍菇、蕃茄,配料都幾豐富。🦐🦑🍲🌶️✨ OMELET PAD THAI WITH TIGER PRAWNS($$138),係Food Court都可以買到賣相靚的金邊粉,證明餐廳製作一d都唔馬虎。切開蛋皮後將金邊粉抓鬆,份量其實都很多,茄汁味道濃厚,而且炒得幾夠火喉。金邊粉加入青檸汁和花生碎,味道夠哂滋味。虎蝦大大隻,幾彈牙。🔥🦐🥜✨ THAI MILK TEA(+$20),這裏的泰式奶茶似外面泰式茶飲店買到的質素,

TOM YUM NOODLES SOUP

✨ THAI MILK TEA(+$20),這裏的泰式奶茶似外面泰式茶飲店買到的質素,因為茶味和甜味都調校得很好,飲到茶底的香。食完辣野,再慢慢嘆返杯泰式奶茶最適合不過。☕️🥛🇹🇭

✨ THAI LÉMON WATER(+$20),青檸梳打大大杯,酸酸甜甜,幾開胃又解暑,幾適合夏天飲用。🍹🍋
MANGO STICKY RICE

✨ MANGO STICKY RICE(+$48),由黑白糯米拼出一個心形,糯米煙煙韌韌,帶有椰汁的清香味,倒上椰漿令味道更加滑溜,芒果清甜又多汁,整份甜品充滿着泰式風味。🍙🥥🥭
TOM YUM NOODLES SOUP
MANGO STICKY RICE
今次二訪呢間餐廳,皆因上次係將軍澳間分店品嘗到美味嘅料理,今次試下中環呢間係咪都咁好味先!✎ Tom Yum Noodle Soup with Chicken 材料有3片切片蕃茄、芽菜、片狀洋蔥、菇同埋麵條。麵條好爽滑幼細;菇幾爽口;冬陰功湯底唔會太酸,酸度啱啱好´͈ ᵕ `͈雞肉肉質唔鞋。值得一提嘅係雞肉同麵條份量都算幾多,男仔都食得飽!✎ Thai Style Spicy and Sour Chicken Feet Salad 有6件泰式鳳爪,味道勁酸辣,好開胃,口感爽口,配埋生菜勁fresh~✎ Thai Style Sour & Spicy Squid with Rice 魷魚滑嫩彈牙,辣度偏中等,味道酸酸辣辣好多泰式辣醬同好多汁係底,唔怕味道太淡˃̶͈̀௰˂̶͈ 加埋白飯,可以中和下啲辣味,飯質感相對較黏稠。✎ Fresh Fruit Cup 份量都幾滿,水果有蜜柑、蘋果同埋菠蘿。非常新鮮多汁!✎ Thai Lemon Water (Cold) 青檸味都幾濃~✎ Thai Milk Tea (Cold) 甜甜的,味道都幾似泰國個邊啲奶茶!

✎ Fresh Fruit Cup
份量都幾滿,水果有蜜柑、蘋果同埋菠蘿。非常新鮮多汁!

✎ Thai Lemon Water (Cold)
青檸味都幾濃~

✎ Thai Milk Tea (Cold)
甜甜的,味道都幾似泰國個邊啲奶茶!

Fresh Fruit Cup

2024-03-23
$189.5 (晚餐)
Fresh Fruit Cup
🥗青木瓜沙律 $72最怕青木瓜太生/硬/臭,但這木瓜絲軟硬適中,味道偏辣,非常開胃,而且份量不少🌶️🚣‍♂️A1 泰式船麵(豬肉) $68湯底濃郁,金邊粉有嚼勁而且吸收了湯底的精華。船麵可選配豬肉、雞肉或加$10轉生牛肉,我們選了豬肉,口感軟熟,而且份量充足,炸豬皮亦非常香脆😋🍍A7 菠蘿海鮮炒飯 $128炒飯粒粒分明,配料充足,例如有爽彈的魷魚、沒有大雪味的青口、彈牙的蝦仁、甘筍、粟米、提子乾、青豆、腰果和肉鬆,令顏色和味道上層次更豐富😍🟠龍眼冰 跟餐+$35🥥椰奶 跟餐+$35兩杯飲品都不會太甜,看不見有冰但亦夠冰凍。特別喜歡龍眼冰,內裏有好多粒龍眼肉,真材實料👍🏻🥭芒果糯米飯 跟餐+$48 之前在將軍澳分店有吃過他們的芒果糯米飯,覺得絕對值得encore!糯米飯已一半黑糯米一半白糯米構成心形,無需加椰漿已經自帶微甜。呈鮮黃色的芒果非常鮮甜,配上椰漿更添香甜的層次🥰
🥗青木瓜沙律 $72

🚣‍♂️A1 泰式船麵(豬肉) $68

🍍A7 菠蘿海鮮炒飯 $128

🟠龍眼冰 跟餐+$35
🥥椰奶 跟餐+$35

🥭芒果糯米飯 跟餐+$48
2024-03-18
2024-03-05 305 瀏覽
Lunch time去了怡和大廈LG層嘅Basehall 01,這裡是以Food Court形式營運的。位於中環的「泰Grill」由泰國廚師主理,串燒即叫即製,香口惹味,主打菜式包括沙嗲串燒、燒雞、船麵等,份量十足, 定價親民。菠蘿海鮮炒飯 $128菠蘿海鮮炒飯米飯粒粒分明,用上新鮮菠蘿🍍,菠蘿香氣濃郁,多汁味甜,再加上蝦🦐、魷魚🦑及青口🦪等海鮮,整體酸甜可口👍🏻泰式生牛肉船麵 $78船湯底相當濃郁醇厚,牛味十足🐮,船麵附有不少肥牛,另外還有炸豬皮,炸豬皮香脆可口,吸收了牛湯精華後仍帶微脆口感,而金邊粉又滑又彈牙,整體份量十足,非常惹味!沙嗲串燒Combo (6串) $98選擇了牛肉、豬肉咁雞肉各2串❣️肉質不會粗糙,食落不會感到柴口,還能保留肉汁;而沙嗲醬味道濃郁,並帶有微微椰香,非常美味!泰式酸辣鳳爪沙律 +$38酸辣鳳爪口感爽脆,味道刺激,甜、酸、辣同時衝擊味蕾,好吃到停不了口。泰式咖啡 +$20濃烈的咖啡和鮮潤的煉奶混和,你品嚐到的是涼爽、甘甜又濃郁的咖啡味道。龍眼冰 +$35龍眼冰味道清甜香醇,又可以食到龍眼嘅果肉。

菠蘿海鮮炒飯 $128
菠蘿海鮮炒飯

泰式生牛肉船麵 $78
泰式生牛肉船麵

沙嗲串燒Combo (6串) $98
沙嗲串燒Combo (6串)

泰式酸辣鳳爪沙律 +$38
泰式酸辣鳳爪沙律

泰式咖啡 +$20

龍眼冰 +$35
龍眼冰味道清甜香醇,又可以食到龍眼嘅果肉。
龍眼冰,泰式咖啡

2024-03-02
菠蘿海鮮炒飯
泰式生牛肉船麵
沙嗲串燒Combo (6串)
泰式酸辣鳳爪沙律
龍眼冰,泰式咖啡
💪🏻 泰式炒肉碎飯+椰汁冰 ($85+$35)香辣肉碎炒得好香,金不換及魚露的香味突出!加埋炸得好香嘅煎蛋,用蛋汁撈飯好好食😋。 椰汁冰嘅味道椰子味好濃郁,同時又唔會太甜!💪🏻 泰式豬手飯+泰式奶茶 ($85+$20)豬手炆得好腍,醬油好入味,油香十足,完全唔使咬🤤🤤 送飯一流!泰式奶茶茶味濃郁,亦有香甜煉奶!💪🏻 燒豬頸肉 ($88)豬頸肉份量好多,肉質爽口,油香突出!💪🏻 蒜香牛油雞翼 ($88)雞翼味道都唔錯,牛油香及蒜香突出,令人食完再想食!道:7.5/10性價比:6/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 泰式炒肉碎飯+椰汁冰 ($85+$35)

💪🏻 泰式豬手飯+泰式奶茶 ($85+$20)

💪🏻 燒豬頸肉 ($88)
豬頸肉份量好多,肉質爽口,油香突出!

💪🏻 蒜香牛油雞翼 ($88)
雞翼味道都唔錯,牛油香及蒜香突出,令人食完再想食!

道:7.5/10
性價比:6/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
  • Grilled Pork Neck
放工去行行海榜 放鬆心情☀️,由灣仔行去中環再去中環怡和大廈BaseHall食個din🥳,第一次去怡和大廈🤡 唔係因為想食泰國野真係完全唔知原來有個咁正嘅foodcourt…😳Basehall勁大勁靚,環境又舒服!完全唔似係一個普通嘅foodcourt🤪,仲要係中環嚟講 價錢唔算貴😨!今次去食泰Grill,價錢靚之餘仲要好食😋‼️1️⃣ 🐖Thai style Pork Knuckle Rice $85 🥤Thai Milk Tea Add-ons $20叫咗個泰式豬手飯,豬手炆得好腍,唔會有韌嘅感覺,一咬即開,啲肉經過啲醬汁浸後非常入味🥰,至於泰式奶茶,勁香茶味😍,又唔會太甜,唔怪得職員仲話每日都賣好多杯🥰👍🏻。2️⃣ 🐣Thai Hainanese Chicken Rice $88 🥤Thai Coffee Add-ons $20另外叫咗泰式海南雞飯~😳 海南雞份量勁多,食極都仲有嘅🤣,最怕海南雞肉好難咬,但啲肉質好嫩👍🏻,配埋2款泰式醬,好好味😋!至於泰式咖啡只需要加配$20就有埋野飲,豬爸係都要跟我叫咗泰式奶茶~職員勁好,問我做咩加錢都要飲同一款,然後推介泰式咖啡比我哋

🥤Thai Milk Tea Add-ons $20

🥤Thai Coffee Add-ons $20

至於泰式咖啡只需要加配$20就有埋野飲,豬爸係都要跟我叫咗泰式奶茶~職員勁好,問我做咩加錢都要飲同一款,然後推介泰式咖啡比我哋🤣,有別於普通咖啡,呢款係超泰式‼️

3️⃣ 🦑 Thai Style Sour&Spicy Squid $158

小食都叫咗個泰式魷魚🦑~!魷魚滿滿辣椒醬😳,再加上配料有蕃茄仔🍅、青瓜🥒,超清新!魷魚超嫩又爽口😍,好正🥰‼️

2024-04-11
【泰Grill (怡和大廈)】中環新開泰式風味,呢到嘅泰Grill又點味❔之前已經大讚過 @thaigrillhk 將軍澳店嘅泰國菜宜家佢哋喺中環怡和大廈BaseHall Food Court插旗開分店放工後緊係要即刻過去捧捧場先得啦🇹🇭.🍴Thai Boat Noodle (Raw Beef +$10) - 💰68生牛肉湯河,大大碗得嚟湯底夠曬味,鹹得嚟偏甜,泰國香料好出,真心覺得超好飲🥩仲有d脆卜卜但唔太油嘅豬油渣配菜,真心比起一般出面嘅生牛肉湯河出色👍🍴Omelet Pad Thai with Fried Tiger Prawns - 💰138呢個Pad Thai真係整得好靚仔💛網格蛋皮唔會好厚身仲完美包住粉絲,再加上炸到香脆嘅大大隻老虎蝦,一啖咬落去口感層次豐富,味道好balance🦐🥬Stir Fried Morning Glory - 💰72通菜炒得啱啱好,唔會太過老或太生,非常清口開胃,不過特製醬汁比出面泰國菜餐廳嘅炒通菜偏辣,唔係好食得辣嘅朋友就要注意一下啦🌶🥣Tom Yum Kung + 💰38 (Snacks Add-ons)🥭Mango Sticky Rice +
【泰Grill (怡和大廈)】
中環新開泰式風味,呢到嘅泰Grill又點味❔
之前已經大讚過 @thaigrillhk 將軍澳店嘅泰國菜
放工後緊係要即刻過去捧捧場先得啦🇹🇭

🥭Mango Sticky Rice + 💰48 (Snacks Add-ons)
另外加咗碗冬陰功同芒果糯米飯,前者酸辣鮮美,後者甜度啱啱好,一半紫米飯一半椰漿飯又香又糯,仲拼砌成愛心形狀好cute cute,芒果亦都好甜 (唔係講笑❕),呢個價錢加上呢個分量真係好抵食💜

🍋Thai Lemon Tea + 💰20 (Drinks Add-ons)
好濃好特別嘅泰國個種香料香味,酸酸甜甜咁大杯解渴又消暑,飲完一杯之後仲想再嚟一杯🤍
泰Grill嘅泰國菜真係做到好出色
無論係環境定係食物質素都一流🌟
成個感覺就好休閒好chill🍸
下次有機會再去中環一定會再試其他菜式~
味道:❤️❤️❤️❤️

💸人均消費:$51-100
@thaigrillhk

#香港美食 #852美食 #中環美食
#香港美食指南 #美食分享
#泰grill #thaigrill #thaigrillhk
#中環泰國菜 #將軍澳泰國菜
#泰國菜 #燒烤 #串燒 #FoodCourt
Stir Fried Morning Glory
Mango Sticky Rice (Snacks Add-ons)
Thai Lemon Tea (Drinks Add-ons)
Stir Fried Morning Glory
2024-04-07 14 瀏覽
Basehall 底層林林總總各式各樣小店雖然係美食廣場,但與別廣場稍不同是場內有服務員清潔枱面及餐盤。❥海南雞飯🐥皮爽肉滑的海南雞加上特色辣醬,油分並不多,亦保存鮮雞嘅味道❥原條菠蘿海鮮炒飯 🍍半份起肉菠蘿作配料,炒飯微微咖喱香辣感,青口、大蝦和蜆等海鮮足料又香甜新鮮❥泰式炸物拼盤 (雞翼、春卷、魚餅)炸物香脆可口,雞翼帶有焦香味,春卷味道不錯❥椰汁冰鮮椰汁製清甜解渴❥鮮水果杯有蘋果、橙、菠蘿等生果,小朋友最期待,飯後齊齊食哂
Basehall 底層林林總總各式各樣小店

❥海南雞飯🐥
皮爽肉滑的海南雞加上特色辣醬,油分並不多,亦保存鮮雞嘅味道

❥原條菠蘿海鮮炒飯 🍍

❥泰式炸物拼盤 (雞翼、春卷、魚餅)
炸物香脆可口,雞翼帶有焦香味,春卷味道不錯

❥椰汁冰
鮮椰汁製清甜解渴

❥鮮水果杯
有蘋果、橙、菠蘿等生果,小朋友最期待,飯後齊齊食哂
2024-04-05 11 瀏覽
怡和foodcourt一向好高質,今次食左泰國野,係中環黎講超抵食😍.🍗 泰式海南雞(半隻)好有雞味😍雞肉比較瘦,連皮食都唔會肥🤣雞肉好滑嫩❣️ .🍝冬蔭公湯金邊粉 加左錢轉海鮮🦞有4隻蝦同魷魚🦑,仲有兩隻青口,好足料,湯底酸酸辣辣好惹味💖金邊粉好索汁.🥬炒通菜泰菜必食!用馬拉盞炒,辣辣地好惹味❣️.🥭芒果糯米飯跟餐可以加配,芒果夠甜,飯砌成心型❤️好有心思,黑糯米加左豆,食落更有咬口👍

🍗 泰式海南雞(半隻)
好有雞味😍雞肉比較瘦,連皮食都唔會肥🤣雞肉好滑嫩❣️

🍝冬蔭公湯金邊粉

🥬炒通菜
泰菜必食!用馬拉盞炒,辣辣地好惹味❣️

🥭芒果糯米飯
  • MANGO STICKY RICE
2024-04-05 8 瀏覽
泰Grill~難得係中環搵到間抵食又好味❗️高CP泰國菜即刻介紹比大家👍🏻係由泰國人主理泰式料理位於中環怡和大廈LG樓BaseHall食物🥢絕對係原汁原味既泰國風味連泰式奶茶、龍眼水都係選用泰國原料調製🥢泰式煎蛋肉碎飯 $85微辣肉碎飯配上即煎嘅流心蛋~伴飯一流🥢泰式滷水豬手 $188炆製超入味原隻滷水豬手~滿滿骨膠原🥢泰式串燒 3串(豬、雞、牛 )$58即叫即燒嘅串燒配上自製嘅沙嗲醬~調味非常好🥤泰式奶茶 $20🥭芒果糯米飯 $48泰Grill📍中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓BaseHall內
泰Grill~

難得係中環搵到間抵食又好味❗️高CP泰國菜
即刻介紹比大家👍🏻係由泰國人主理泰式料理
位於中環怡和大廈LG樓BaseHall
食物🥢絕對係原汁原味既泰國風味
連泰式奶茶、龍眼水都係選用泰國原料調製

🥢泰式煎蛋肉碎飯 $85

🥭芒果糯米飯 $48

泰Grill
📍中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓BaseHall內
2024-04-05 10 瀏覽
朋友要OT要係公司附近食,佢話呢個food court好正,咁岩見到呢間之前係將軍澳食過唔錯,呢個food court同平時好唔同,坐得好舒服,位置好闊!好乾淨,食完好快有人黎執野,朋友係呢附近返工好正,好多好野食,冬陰功湯麵同飲品最出色,要再黎食啦!🤤🤤🍜Tom Yum Noodle Soup - Chicken $78酸酸辣辣既冬陰功真係好正,呢碗唔會好辣,食得好過癮,金邊粉吸哂冬陰功既精華,真係好想再食多電,雞肉好滑份量多,好多啖麵都食到肉,食完仲飲埋個湯好正,呢個價錢又平,好推薦!🍚Thai Hainanese Chicken Rice $88食完冬陰功呢個有D普通,雞肉份量多但有小小乾,大家都係試冬陰功啦!🐷Grilled Pork Neck $88豬頸肉本身都好入味,就咁食都好好食,份量又多,呢個推薦!🦐Shrimp Cake (2pcs) +$38蝦餅新鮮炸實好食!係價錢貴左小小🥭Mango Sticky Rice +$48芒果同上次係將軍澳食既一樣咁甜呀!勁好味,飯都好好味,做飯後甜品一流呀🍹Thai Lemon Tea +$20茶底真係有泰式味道,甜度好好似平日飲品既

🐷Grilled Pork Neck $88
豬頸肉本身都好入味,就咁食都好好食,份量又多,呢個推薦!

🦐Shrimp Cake (2pcs) +$38
蝦餅新鮮炸實好食!係價錢貴左小小

🥭Mango Sticky Rice +$48

🍹Thai Lemon Tea +$20
茶底真係有泰式味道,甜度好好似平日飲品既小甜

🍹Lime Soda +$35
好好飲,有D似有氣既Lemonade,雖然價錢唔平,但咁大杯都抵呀!
2024-04-04 10 瀏覽
擺到成枱都係我鍾意嘅嘢食真係超開心🥳之前試過佢哋將軍澳分店已經覺得唔錯,原來中環都有分店👍🏻我哋星期六去到,可能好多上班族都放假,所以人唔太多。雖然係food court但其實坐得好舒服,店員同我哋傾吓計同介紹吓食物,又會講吓佢喺泰國嘅事(佢係泰國人嚟),成件事好似去咗泰國🇹🇭食嘢咁,好開心🥰🍢BBQ Skewer Combo我哋豬牛雞都試晒❤️3款我比較鍾意牛肉,外邊好香脆但係肉仲keep到勁多肉汁,真係超好食👍🏻👍🏻豬同雞都唔錯,豬肉同雞肉都好嫩,雞肉一啲都唔鞋口,早知叫份大㗎啦🙈🦐Shrimp Cake呢個我哋跟飯加錢要嘅,蝦餅啖啖肉,外面炸到好香脆,加38蚊就有兩件,唔會太多但又可以過吓口癮🤩🐷Thai Style Pork Knuckle Rice我一直都好鍾意食泰式豬手,所以揀咗佢。完全無令我失望呀,豬手又淋又入味,超好餸飯。🐔Thai Hainanese Chicken Rice雞肉比較結實,不過唔會實到鞋口,佢係啖啖肉嗰隻。雞油飯唔會好油膩,但又keep到黃油飯嘅香味,讚👍🏻🍹Longan Drink/ Coconut Milk龍眼冰比較淡口,個人覺得都好夠,太甜反而做唔

🍢BBQ Skewer Combo

🦐Shrimp Cake

🐷Thai Style Pork Knuckle Rice

🐔Thai Hainanese Chicken Rice

🍹Longan Drink/ Coconut Milk
龍眼冰比較淡口,個人覺得都好夠,太甜反而做唔到消暑,椰子冰好香椰子味但又唔會太甜,2杯都推介!

🥭Mango Sticky Rice
甜品都好得,雖然都係跟餐加錢叫,但係份量應該係同單點一樣,好抵食👍🏻黑糯米好軟糯,白糯米好香椰汁味,芒果好甜,滿足晒甜品迷嘅我😚

拍住拖食咗一餐好豐富嘅泰國菜,媽媽我又充滿力量喇💪🏼
2024-03-24 13 瀏覽
去完海旁散步之後今次就同朋友一齊嚟到怡和大廈嘅food court搵嘢食,發覺原來呢度都有一間泰Grill,之前喺將軍澳試過味道唔錯,所以今次就繼續揀佢⭐️泰式酸辣魷魚魷魚爽口彈牙,泰式風味濃郁,酸酸辣辣嘅味道,非常開胃,令人食到停唔到口⭐️飛天通菜菜嘅份量唔少,菜上再加上蒜蓉粒,令到味道更加突出,材料亦都好新鮮,蒜蓉味加上陣陣嘅辣椒味,配上菜嘅鮮味,絕頂嘅組合⭐️蛋包虎蝦炒金邊粉咁多樣入面最鍾意佢,虎蝦大大隻,蛋同蝦嘅味道都完全滲入咗面,而且仲可以加啲西泠汁落去,令到口感同埋層次都更加豐富⭐️龍眼冰去到食泰國嘢,點少得佢嘅特飲,佢一共有三個選擇,只要加$35就飲到,而我就揀咗龍眼,清清甜甜,配上泰國菜,感覺十分爽

⭐️泰式酸辣魷魚

⭐️飛天通菜

⭐️蛋包虎蝦炒金邊粉

⭐️龍眼冰
跟家人來到中環附近,不想吃太貴,就去了怡和大廈的food court商戶多 顧客多,逛了幾圈才選定這家,因為記得以前去過將軍澳的分店不錯🤣性價比不錯,尤其主食的粉麵🌟 加一服務費:✖ ✿ 冬陰金邊粉 (雞肉) $78 湯底偏酸 我喜歡!(*´∀`)微辣惹味! 單喝很鹹,不過配粉剛好😆配料很多,吃完粉還有料 ✿ 海鮮菠蘿炒飯 $128 調味適中,不覺油膩,配料也足菠蘿賣相很棒之餘,酸甜多汁😋 ✿ 青咖哩配飯 (雞肉) $82個人覺得咖哩偏辣,但家人覺得剛好🤣而且喜歡它的椰奶香氣~分量同樣足,多配一碗白飯也完全沒問題😛 ✿ 泰式酸辣鳳爪 $38 (加配價)鳳爪爽口,相比咖哩,辣稍低但餘韻更長🤣 ✿ 泰式串燒 (豬牛雞各一串) $58燒得很香,雞肉外脆內嫩的對比最明顯!不需沾額外沙爹汁已很惹味 ✿ 泰式檸檬水 (熱) $20 (加配價)酸甜解辣,涷飲應該更正😝
性價比不錯,尤其主食的粉麵🌟

加一服務費:✖

✿ 冬陰金邊粉 (雞肉) $78

湯底偏酸 我喜歡!(*´∀`)
微辣惹味! 單喝很鹹,不過配粉剛好😆
配料很多,吃完粉還有料

✿ 海鮮菠蘿炒飯 $128

調味適中,不覺油膩,配料也足
菠蘿賣相很棒之餘,酸甜多汁😋

✿ 青咖哩配飯 (雞肉) $82

個人覺得咖哩偏辣,但家人覺得剛好🤣而且喜歡它的椰奶香氣~
分量同樣足,多配一碗白飯也完全沒問題😛

✿ 泰式酸辣鳳爪 $38 (加配價)

鳳爪爽口,相比咖哩,辣稍低但餘韻更長🤣

✿ 泰式串燒 (豬牛雞各一串) $58

燒得很香,雞肉外脆內嫩的對比最明顯!
不需沾額外沙爹汁已很惹味

✿ 泰式檸檬水 (熱) $20 (加配價)

酸甜解辣,涷飲應該更正😝