2011-11-06 117 瀏覽
星期日出外搵食,一直知道KF有這間泰國餐廳,不過講左好耐都無黎食過所以今日午餐選了來這間!我地叫了滑蛋豬頸肉飯,其實都唔明點解泰國餐廳會有這道菜KA, HAHAHA...不過佢D豬頸肉厚薄適中, 都幾好味GE好鐘意佢D洋蔥呀!飛天通菜咩係飛天?總之都唔錯啦!唔會好老囉!不過無咩特別!咖哩牛脷配蒜蓉包咖哩好香好濃味.不過牛脷就好細條,都黎OK KA!蒜蓉包好鬆化呀!好易索汁, 吸左汁之後都唔會LUM晒!好好食!!! <3如果蒜蓉包多兩塊就好了!咖哩跟餐有湯送忌廉湯最後係干炒雞排河好濃味好香雞排大大舊, 唔會小家
星期日出外搵食,

一直知道KF有這間泰國餐廳,

不過講左好耐都無黎食過

所以今日午餐選了來這間!

我地叫了滑蛋豬頸肉飯,

其實都唔明點解泰國餐廳會有這道菜KA, HAHAHA...
不過佢D豬頸肉厚薄適中, 都幾好味GE

好鐘意佢D洋蔥呀!

飛天通菜
咩係飛天?

總之都唔錯啦!

唔會好老囉!

不過無咩特別!

咖哩牛脷配蒜蓉包
咖哩好香好濃味.

不過牛脷就好細條,

都黎OK KA!

蒜蓉包好鬆化呀!

好易索汁, 吸左汁之後都唔會LUM晒!

好好食!!! <3

如果蒜蓉包多兩塊就好了!

咖哩跟餐有湯送

忌廉湯
最後係干炒雞排河
好濃味好香

雞排大大舊, 唔會小家
2011-11-06
  • 咖哩配蒜蓉包
2011-11-02 51 瀏覽
已經是第三次黎到,每次黎都幾乎唔駛等位。椰青夠凍多肉,係女友至愛。我的最愛係黑椒脆豬脾,香口外脆肉嫩,每一次黎食都會叫。以往兩次的豬脾十分大隻,今次相對細小了一點,比較失望。價錢方面,不算抵食,因為食物份量相對不多。室內裝修算係比較企理,檯面夠大,有2部電視睇。佢唔收信用卡,有點不方便。
鐵板黑椒脆豬脾,香脆野味,$88
大蝦金邊粉,香口,份量少,$56
差,唔記得咩菜,苦的,不太喜歡
2011-10-13
鐵板黑椒脆豬脾,香脆野味,$88
大蝦金邊粉,香口,份量少,$56
  • 鐵板黑椒脆豬脾
(非會員)
2011-09-07 31 瀏覽
真係唔得囉~個生菜包D肉碎佢可以整到好似肉餅咁~佢個咖哩軟殼佢用左港式咖哩汁重要咸到苦~泰式特味骨個師傅炸到好似肉干咁~我不如食包豬肉干~泰式炒棷菜苗~怪味~真係太過份~整體黎講~完全唔得~成餐飯完全食唔到泰國風味~唯一可取既就係D員工既服務態度
唯一可取既就係D員工既服務態度
2011-09-07
2011-02-06 28 瀏覽
由於今天是大年初二,本人已一早相約一家人來吃一個開開心心的開年飯,一入到泰feel已感受到老闆及員工熱情招待,須然由於是過年關係,所以老闆預先替我們設計定餐單,但真的想不到呢份晚餐,真是帶給我和家人.親友無限驚喜,先來個冷盤,真係食指大動,後還有八小碟仲有咖哩蟹,金邊粉.木瓜沙津,冬陰公.等等,還有個炒到粒粒金香既炒飯,而我最鍾意既甜品個賣相都非常吸引,最好味係椰青糕,今次能夠另到家人及親友食到個開心又滿足既開年飯,真係要多謝泰feel,大家不防去試下.附註:價錢唔貴.
食到呢碟野我已經好滿足
勁香
爽,新鮮

附註:價錢唔貴.
2011-02-04
慶祝紀念
團年飯
爽,新鮮
勁香
食到呢碟野我已經好滿足
2011-01-19 27 瀏覽
葵芳市中心來說, 午市價錢偏貴。午餐C$33是咖喱牛根腩(淨餸)及所謂贈送的餐湯, 要再加$15才有沙律、飯/酥餅、凍/熱飲品。 午餐I$38是海南雞飯配凍/熱飲品。咖喱餐送的餐湯-----豆腐肉碎湯, 多油多味精咖喱餐加$15才有沙律------金柚沙律, 全餐至好之選, 材料有柚子肉、花生碎、鹹蝦仔等, 清新舒暢, 酸酸鹹鹹香香, 醒胃咖喱牛根腩配酥餅牛根腩正常不過最敗筆的是咖喱汁, 港式茶記咖喱, 連粉都未煮溶叫咖喱都貪係泰国咖喱之嘛, 竟給我港式茶記咖喱所謂的四塊,加起來就是一大圓塊。一睇就知不是自製酥餅, 手工嘢喺唔会塊塊一樣咁平咁扁, 不過煎得又香又脆, 牛油味重海南雞飯賣相一流, 見到就想食皮不夠爽脆, 肉較生另外從相片可見到皮肉均勻, 但其實只有一兩件是均勻, 其餘的大部份是皮連肥膏連片肉仔都無所謂雞油飯淋pat pat, 無味, 重衰過雞肋------食之無味,棄之可惜雞油飯要靠這兩葱油及醬, 才能叫吃得過去......靠晒妳
咖喱餐送的餐湯-----豆腐肉碎湯, 多油多味精
咖喱牛根腩配酥餅
叫咖喱都貪係泰国咖喱之嘛, 竟給我港式茶記咖喱
海南雞飯賣相一流, 見到就想食
雞油飯要靠這兩葱油及醬, 才能叫吃得過去......靠晒妳

2011-01-15
為男友慶祝成功考到PC,一心到泰feel享受晚餐!那天我們5人共吃了7道菜-鐵板蠔餅>>濕濕地,內裡加了不少香矛,可惜不太香口-鳳爪沙律>>頗好味的一道,可惜不是每隻鳳爪都是酸酸辣辣, 只有底下沾到汁的鳳爪才會有味道-泰式炒雜菜>>太普通,只是加了一點豆醬的炒雜菜,失望-肉片蝦醬炒飯>>蝦醬炒飯很可口,粒粒散開夠乾身,可惜肉片那些汁太甜-炒金邊粉>>不錯不錯,酸酸甜甜,夠乾身彈牙-金柚沙律>>我的最愛加了蝦仔花生十分香口-黃咖哩雞>>伴飯一流,雞肉頗滑,不錯可惜的是,店內一位像較高層的黑面姐姐不斷在店內大聲向著員工指指點點,又經常露出很惡的表情向著客人,令環境氣氛很差建議平日多點訓練員工,不要在開店serve客時在容人面前大大聲"拎水啦","上去啦","拎得咁慢"客人見到覺得店鋪無組織好,員工又不開心,自然沒有笑容因此,泰feel應好好改善管理方面加油
為男友慶祝成功考到PC,一心到泰feel享受晚餐!
那天我們5人共吃了7道菜
-鐵板蠔餅
>>濕濕地,內裡加了不少香矛,可惜不太香口
-鳳爪沙律
>>頗好味的一道,可惜不是每隻鳳爪都是酸酸辣辣,
只有底下沾到汁的鳳爪才會有味道

-泰式炒雜菜
>>太普通,只是加了一點豆醬的炒雜菜,失望
-肉片蝦醬炒飯
>>蝦醬炒飯很可口,粒粒散開夠乾身,可惜肉片那些汁太甜

-炒金邊粉
>>不錯不錯,酸酸甜甜,夠乾身彈牙
-金柚沙律
>>我的最愛
加了蝦仔花生十分香口
-黃咖哩雞
>>伴飯一流,雞肉頗滑,不錯

又經常露出很惡的表情向著客人,令環境氣氛很差

客人見到覺得店鋪無組織好,員工又不開心,自然沒有笑容
因此,泰feel應好好改善管理方面
加油
2010-12-24
軟殼蟹的酥﹑脆程度不錯,而且不太肥膩。味道剛剛好,而且,正因為炸了的軟殼蟹可以連殼進食,口感更佳!!!環境方面,具有特色,尤其是牆壁的花紋,更具有泰式的風格!!!

2010-12-21
5 分鐘 (堂食)
尋日同2個朋友打完機,6點幾7點左右,餓餓地諗住去食付近既貴價中菜點知無意間發現到呢間野,最初睇佢門面冇咩特別,都係普通泰國菜館一間,但停一停步睇真d,原來又幾多特別野食喎,首先最吸引到我地3件麻甩佬目光既係鮮蝦刺身,再黎對荷葉飯情有獨中既本人當然係睇中佢個荷葉蠔仔飯,其次重有佢既盲曹,見佢下面有個爐仔一邊燒一邊食,好似幾吸引,當下已經即時閃入去問問有冇3個位啦,順手視察下環境睇睇裡面開緊餐既友仔表情如何,睇落ok 但問題係無位....有件哥仔叫我地等陣話埋緊單, 出去邊睇餐牌邊度食乜好,等左5~10mins 左右已經入得啦! 其間重有件阿叔驚死我地走左去咁出黎問下我地點tim入到去招呼都唔錯,個阿叔見到我咩住個大背包重拎埋鄧黎比我地放野@__@ 招呼好,抵讚!!之後左諗右諗初部度左以下幾款「鮮蝦刺身」「荷葉蠔仔飯」「蒸蠔仔餅」另一個度黎度去未決定,到底係豬脾好定烏頭/盲曹好既時間頭先果件哥仔閃左過黎單聲比我地知話原來「鮮蝦刺身」刺身就黎冇貨,問我地要唔要,係要就最好order左先,呢個反正都決定左,緊係落左order先啦,落完之後極速黎左,唔使5mins 有得食.. 「鮮蝦刺身」【評
但停一停步睇真d,原來又幾多特別野食喎,
之後左諗右諗初部度左以下幾款
頭先果件哥仔閃左過黎單聲比我地知話原來「鮮蝦刺身刺身就黎冇貨,問我地要唔要,係要就最好order左先,
「鮮蝦刺身
【評價】正!!由於本人極好刺身,結果黎唔切影相已經係咁食緊啦,到發現唔記得影相既時間d蝦已經得返晒條尾
【口感】刺身之外會有一碟醬,蝦方面食落爽口,起蝦肉上會有一粒蒜,唔點醬都好味,不過可能會感覺單調左少少,點埋醬,直情一流,加上醬料吊味既同時又唔會被遮蔽生蝦刺身既鮮味,但需要留意,呢個係辣既!!雖然我係唔食辣既人,但都重點推介可想而知有幾吸引!!(得12隻左右架咋><)
「辣蕉膏咖哩金邊粉」
【評價】正!!但最初聽哥哥仔介紹果陣嚇死左,佢一講話係辣蕉膏我已經退避三舍,但佢話唔辣既喎......當下即諗「哥仔你水我阿...辣蕉膏唔辣唔通阿媽唔係女人???」但實物上到黎既時間,第一下感覺 「哇頂!!咁紅既? 今次實冇命!」與此同時即時安慰被飛滋聯軍打到體無完膚既好友請佢節哀順變,同時都留意到,d金邊粉少左d,當下都已經即時盆算緊再加碼叫咩好啦!
【口感】差左d 粉撈埋咖哩汁食落口第一啖.....「o意???點解唔辣既???」金邊粉煮得剛剛好,唔會太爛太淋或者太硬,充分吸收晒咖哩既味道,重稍有口感,椰香味亦好濃,由於咖哩份量充足,所以當下即時每人叫左個白飯,即場試埋另一種口味,不過真係完全無得比,由於白飯唔可以好似金邊粉咁吸收咁多既咖哩,所以味道遠遠不及。下午茶lunch強烈推介....因為佢呢個絕對係一人份量黎,要一個人食晒一份先可以夠足到......Share左你就會覺得唔夠喉!!!!!(白飯一個都係$8咋!)
辣蕉糕咖哩金邊粉

「鐵板煎蠔仔餅」
【評價】o意?廟街風味??錯!錯!!!錯!!!!!
呢邊既鐵板煎蠔仔餅同廟街風味係完全兩回事,上菜時雖然都係一樣有碟紅紅地既醬,同廟街果d一樣,但用鐵板煎出黎又係另一翻風味,同時你重會發現到,佢竟然係軟既???
【口感】一手拎隻差鋸左舊high少少醬就開始食,咬落前個鼻已經聞到好香既蠔同蛋既味道,咬落第一口之後感覺極似平時大家樂(本人已不會再幫襯)北海道炒蛋,再咬落d蠔仔已經爆開,口裡面好重既蠔味,D蠔仔粒粒都好飽滿,裡面重有好多汁,肉汁同餅本身口感好match,整體除左貼近鐵板既部份有少少焦黑外其他都冇事,喜歡食蠔餅又怕熱氣既朋友有口福啦!
煎蠔仔餅

「黑椒鐵板原隻豬脾」
【評價】上菜果陣發現....點解唔係鐵板既?原來佢地解釋話鐵板用晒.....唯有用沙煲頂住先,起佢肢解之前我特別拍低左將相黎做證據XD
【口感】正,一道菜式三種食法,豬脾分:豬脾肉、豬皮及豬脾骨三個部份,豬脾肉入口嬾滑夠淋、唔會肥而且有一定口感肉味夠濃,如果喜歡濃味既朋友最好點一點煲底既醬。第二部份到豬皮,呢部份高血壓人仕最好唔好考慮啦,豬皮既部份好淋但有極少膠膠地既感覺,脂肪既部份半溶化,食落口有種入口即溶既感覺,但竟然可以無油,豬皮部份夠味,不過咸左少少,重要冇牙都一樣可以食到。最後到豬骨,你唔好以為一舊骨冇乜特別,啜同「算」既過程中可以充份「答」到隻豬脾既味道,同時你輕咬落去重會發現你可以將佢關捷既骨位咬開,感覺就好似用高壓煲煲完黎咁,除左硬骨之外既骨全部都可以咬出黎慢慢「倫」,呢一味菜色可以食到三種口味,絕對係必選既菜色!!
【建議食法】喜歡飲啤酒既朋友可以點完呢個之後叫枝啤酒,一邊食一邊飲同朋友吹水絕對好過你去打食冷野!(大象啤$20枝三個人可以一人飲到一杯半左右,個哥仔幫你倒埋酒,夠晒好服務)
黑椒鐵板原隻豬脾

=====================================
總結埋單計數三個人一共都係$304
大象啤 $20
白飯 $8 * 3 = $24
冇加一服務費!場內重有電視睇Tim
2010-11-28
10 分鐘 (堂食)
辣蕉糕咖哩金邊粉
煎蠔仔餅
黑椒鐵板原隻豬脾
  • 鮮蝦刺身
  • 原隻豬脾
這家店子新開張,已成家人的飯堂,我也和家人吃了兩次,一次中午,一次晚餐。店舖裝修一般,不是豪裝,但勝在舒舒服服。中午那次,見到有午餐,二十幾蚊一個set,好少見泰國菜館有咁平。但最終都係無叫set,因為見到其他菜式都係三十至五十蚊左右,價錢算是中低價,所以散叫了幾個菜。青咖喱雞:幾香,雞肉亦滑,初時食不覺辣,食食吓辣味才跑出來。我本身食得辣,有辣味才覺得正,但家人就要飲多幾啖水。軟殼蟹柚子沙律:軟殼蟹看起來炸得有點過火,因為黑黑地,但食落又唔會覺炸得好勁,反而係微脆,食到軟殼蟹的軟身感覺,好味!柚子一般,比較小菜絲,不過不失!蒜茸包:好香蒜茸味,面頭有點焦,好香口,用來點青咖喱汁的話,味道會被搶走,我個人比較愛獨立地食蒜茸包。酥餅:因為有好多青咖喱汁,另加了酥皮,一碟好像有八片到十片,薄薄的,不是印度式那種。酥餅配咖喱汁好match,單食亦好味!炭燒豬頸肉:正!外層脆,難得肉仍然嫩,不難口,有肉汁。醬料酸酸辣辣,好味!龍眼金柚水:好多龍眼和好多金柚,沒有死甜糖水,唔錯。第二次食晚餐,試了幾款新野。海南雞:雞肉滑,但我覺得有d似沙薑雞的味道,都好食,但師傅的都雞功夫要再培訓,d雞件好多都

店舖裝修一般,不是豪裝,但勝在舒舒服服。

龍眼金柚水:好多龍眼和好多金柚,沒有死甜糖水,唔錯。

第二次食晚餐,試了幾款新野。

海南雞:雞肉滑,但我覺得有d似沙薑雞的味道,都好食,但師傅的都雞功夫要再培訓,d雞件好多都連住。

鹽燒烏頭:正!好鮮味,魚肉雖然未至於好似蒸魚咁滑,但都算嫩。

腐乳雜菜粉絲煲:正!好入味,啱晒凍凍地的時候食。

咸魚炒芥蘭:一般,無乜特別。

冬蔭公湯:味道一般,值得一提d蝦好大隻,亦好多隻,抵食。

辣椒膏炒蟹:香口惹味又夠辣,隻蟹好大隻,好少見,蟹膏勁多,好正!

2010-11-07
  • 辣椒膏炒蟹,炭燒豬頸肉,腐乳雜菜粉絲煲,鹽燒烏頭,酥餅
2010-11-06 8 瀏覽
朋友介紹左呢間新開既泰國餐廳.....聽聞食物唔錯,所以趁朋友生日黎試下!!泰feel冬蔭公湯 鮮蝦刺身(爽口啊!!!) 泰式鹽燒大魚(仲要係原條架!!有盲曹&烏頭揀!!我地就叫左條烏頭!!)泰feel燒羊排(完全無騷味架!!)小食拼盤(有春卷,魚餅,香葉包雞,雞翼)荷葉蠔仔焗飯最後仲有甜品-椰汁西米糕其實仲有好多我地都想試下不過實在太飽啦!!!!!下次一定要試下佢地推介既鐵板黑椒豬脾同埋泰式鐵板煎蠔餅!!!!!!!!!!!

朋友介紹左呢間新開既泰國餐廳.....
聽聞食物唔錯,所以趁朋友生日黎試下!!

泰feel冬蔭公湯

鮮蝦刺身(爽口啊!!!)

泰feel燒羊排(完全無騷味架!!)

小食拼盤(有春卷,魚餅,香葉包雞,雞翼)

荷葉蠔仔焗飯

最後仲有甜品-
椰汁西米糕

其實仲有好多我地都想試下不過實在太飽啦!!!!!
2010-11-02
慶祝紀念