2020-10-27 410 瀏覽
好多個人share好多個餸。環境好,食物質素好。人均160。人均1.2個餸1杯飲品。不過因為唔算好平,位置又唔係商場。抵食程度中間偏上。因為環境服務唔錯,可再去。
不過因為唔算好平,位置又唔係商場。抵食程度中間偏上。
因為環境服務唔錯,可再去。
2020-10-26
2020-10-22 435 瀏覽
六點鐘放左工同同事想揾間餐廳食晚飯,之前lunch time食過依間嘅外賣覺得幾好,於是就決定再encore 6:00去到唔駛等位,兩個人叫咗大蝦炒金邊粉、酸辣鳳爪沙律同馬拉盞炒通菜,三樣都好好食,每人除返開都係一百三十蚊到,性價比超級高。
2020-10-20 331 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️係一間黃到金嘅泰國菜💛超多文宣🤩❶巨型麵包釀咖喱牛腩🐮(配熱飲)$58一切開個大法包 🥖入面既咖喱汁就好似噴泉咁湧晒出嚟麵包外層嘅部份都有少少脆口 入面軟身麵包吸收曬d咖喱汁 非常惹味😋呢度嘅咖喱汁係接近港式咖喱味道 唔會太辣🌶同埋爭咁啲香料🌿嘅味道牛腩都炆得好腍 一d都唔韌 仲有幾舊薯仔添🥔❷泰式雞肉炒金邊炒(配熱飲)$58超大碟!!一個女仔真係無乜可能食得曬🌝金邊炒既配料有:豆乾、蔥花、雞蛋同雞肉🐥雞肉份量都好多 而且肉嫩👍🏻而且個粉仲唔會好乾 醬汁酸酸甜甜好開胃🤩
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

牛腩都炆得好腍 一d都唔韌
仲有幾舊薯仔添🥔

❷泰式雞肉炒金邊炒(配熱飲)$58
超大碟!!一個女仔真係無乜可能食得曬🌝
金邊炒既配料有:豆乾、蔥花、雞蛋同雞肉🐥
雞肉份量都好多 而且肉嫩👍🏻
而且個粉仲唔會好乾 醬汁酸酸甜甜好開胃🤩
2020-10-06 593 瀏覽
巨型麵包釀咖哩牛腩咖哩味道偏甜、唔辣❎🌶唔太覺有香料味質地較稀近似港式咖哩🥘牛腩🐮三、四舊左右肉質軟淋、唔韌燜得頗為入味👍🏻薯仔🥔三大塊煮得夠耐質感軟綿😋麵包🍞外邊烘到好脆😻麵包芯比咖哩浸到淋曬無咁好食口感層次無咁豐富🤭真實size其實無睇相咁澎湃😱一個人都可以ko可能我比較大食🤣泰式雞肉炒金邊粉金邊粉🍝口感煙韌、有咬口👏🏻味道甜酸程度可以再出啲🥫炒得唔算好油🍾但未夠乾身雞肉🐥完全無任何調味仲隱約帶點兒雪味🤒整體份量十足🈵配料如豆干等都唔少可惜味道同乾身程度爭少少🤏整體而言,食物質素中規中矩🤔野食油麻地分店咁好味🙈環境及衛生都做得較油麻地分店差比較失望😔如果要試,建議去返油麻地會好啲📝

巨型麵包釀咖哩牛腩

一個人都可以ko
可能我比較大食🤣

泰式雞肉炒金邊粉
金邊粉🍝
口感煙韌、有咬口👏🏻
味道甜酸程度可以再出啲🥫

比較失望😔
如果要試,
建議去返油麻地會好啲📝
2020-09-19 738 瀏覽
終於試到呢間人氣黃店,總結係性價比高,啱曬一班朋友聚會!因為有朋友已經食過呢間鋪,所以點嘅菜全部都唔錯😋🌙無骨鳳爪沙律 $78酸酸哋又帶啲辣味,好容易餸飯🌙炭燒豬頸肉 $78 (推介)全一片都幾唔細片,大大啖肉好滿足,完全唔記得咗自己減緊肥😅🌙鮮蝦炒金邊粉 $88 (推介)呢個價錢嚟講都唔細份,都有好幾隻🍤係入面🌙香芒蟹肉炒飯 $88 (推介)樣貌平平無奇,但飯食落真係好香😂🤭爬咗幾碗飯,芒果肉都大大粉!🌙冬陰功明爐烏頭 $168🌙椰汁西粉糕 $38/4粒 (推介)🌙芒果糯米飯 $48 (推介)不過唯獨一個缺點係離黨鐵都要一定距離~
終於試到呢間人氣黃店,總結係性價比高,啱曬一班朋友聚會!

因為有朋友已經食過呢間鋪,所以點嘅菜全部都唔錯😋

🌙無骨鳳爪沙律 $78
酸酸哋又帶啲辣味,好容易餸飯

🌙炭燒豬頸肉 $78 (推介)
全一片都幾唔細片,大大啖肉好滿足,完全唔記得咗自己減緊肥😅

🌙鮮蝦炒金邊粉 $88 (推介)
呢個價錢嚟講都唔細份,都有好幾隻🍤係入面

🌙香芒蟹肉炒飯 $88 (推介)

🌙冬陰功明爐烏頭 $168

🌙椰汁西粉糕 $38/4粒 (推介)

🌙芒果糯米飯 $48 (推介)

不過唯獨一個缺點係離黨鐵都要一定距離~
首先不得不提位置係果中餐2樓隔離,上樓梯前要望清楚先知點上。由於位置偏,地方大加上疫情搞到座5滿人,大家可以同朋友上黎聚會食下野都夠有空間感。飲品方面 , 中規中矩一般泰底式奶茶金邊粉方面,不過不失,不過加埋啲花生碎口感,層次大大提升左,無過敏既人一定要撈埋一齊食。芒果菠蘿炒飯方面,芒果食得出係泰國芳好甜應該係日日直送。至少係成碟炒飯加分位。其他就無特別。至於小食串燒拼盤,有雞牛豬。有落肉鬆燒口感都幾有趣,食落鹹鹹地甜甜地。雞就最好,豬頸肉同啲汁5太夾,牛就明顯一早燒之後焗住佢 乾到食5落。🤦🏻‍♂️整身而言可以一試,但係牛串啲問題希望日後有改善 💛😘。推薦指數7.5/10分
飲品方面 , 中規中矩一般泰底式奶茶
整身而言可以一試,但係牛串啲問題希望日後有改善 💛😘。
推薦指數7.5/10分
金邊粉
2020-09-13 620 瀏覽
呢間泰cool係觀塘都幾出名嘅泰國菜餐廳環境唔錯 乾淨企理而且地方都幾闊落 唔會同隔離檯好埋Menu根據唔同種類嘅菜式分類圖片睇落好吸引🤤🤤我哋兩個人都叫左幾多嘢食泰菜必點嘅生蝦刺身 作為前菜好唔錯冰涼清爽嘅口感十分開胃馬拉盞炒通菜 通菜唔會炒到好老 爽口冬陰公湯 又係一個必點泰菜湯底偏鹹 酸辣味未夠突出 不夠惹味但材料搭救 有大蝦 魷魚 青口 十分豐富壓軸出場嘅係 黃咖喱軟殼蟹麵包呢碟菜有少少失望咖哩不夠香 軟殼蟹亦不夠味道整體來講菜式味道上有進步空間但其他方面都唔錯 店員服務/環境/價錢 都唔錯
呢間泰cool係觀塘都幾出名嘅泰國菜餐廳

整體來講菜式味道上有進步空間
但其他方面都唔錯 店員服務/環境/價錢 都唔錯
2020-09-10
2020-09-08 556 瀏覽
位於觀塘嘅呢間黃店係午市期間都算有齊香港人普遍會鍾意嘅泰國菜🇹🇭 價錢同份量都好合理大部份都係$58 (需要加一)會包一杯熱飲☕️店舖座位都算多~另外我發現佢哋好鍾意播英文歌🤣———————————————#馬拉盞海鮮炒飯配雞肉串 ($58)味道: 9/10炒飯份量十足 軟硬度適中粒粒分明 而且入味(◍ ´꒳` ◍)而雞肉串有蜜糖味都幾大串㗎不過建議到左就快啲食啖先!因為我到最後先食(´•ω•̥`)有啲凍左 熱食感覺會更好食!#泰式雞肉炒金邊粉 ($58)味道: 9.1/10整體份量偏大 大食啲嘅人都唔洗驚食唔飽🤣金邊粉唔會炒得太腍食落都唔會有油膩感´◡`濃郁度啱啱好 唔會有太重嘅蕃茄醬味#海南雞飯 ($58)味道: 8.5/10海南雞都幾嫩滑 夠入味 油飯頗香 唔會過油#春卷 (+$6)味道: 7.5/10相對主食較為普通但其實都好食㗎外皮唔算太脆但味道唔錯#泰式魚餅(+$18)味道: 7/10同春卷一樣 比較普通睇落都唔係好靚😂但食落ok——————————————環境: 8.3/10 服務: 8/10會想再食:9/10———————————————店家資訊•店名: 泰COOL •地址
位於觀塘嘅呢間黃店
係午市期間
都算有齊香港人普遍會鍾意嘅泰國菜🇹🇭
價錢同份量都好合理
大部份都係$58 (需要加一)
會包一杯熱飲☕️
店舖座位都算多~
另外我發現佢哋好鍾意播英文歌🤣
———————————————
#馬拉盞海鮮炒飯配雞肉串 ($58)
味道: 9/10
炒飯份量十足 軟硬度適中
粒粒分明 而且入味(◍ ´꒳` ◍)
而雞肉串有蜜糖味
都幾大串㗎
不過建議到左就快啲食啖先!
因為我到最後先食(´•ω•̥`)
有啲凍左 熱食感覺會更好食!

#泰式雞肉炒金邊粉 ($58)
味道: 9.1/10
整體份量偏大
大食啲嘅人都唔洗驚食唔飽🤣
金邊粉唔會炒得太腍
食落都唔會有油膩感´◡`
濃郁度啱啱好 唔會有太重嘅蕃茄醬味

#海南雞飯 ($58)
味道: 8.5/10
海南雞都幾嫩滑 夠入味
油飯頗香 唔會過油
#春卷 (+$6)
味道: 7.5/10
相對主食較為普通
但其實都好食㗎
外皮唔算太脆
但味道唔錯

#泰式魚餅(+$18)
味道: 7/10
•店名: 泰COOL
•地址: 觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓
  • 馬拉盞海鮮炒飯配雞肉串
2020-09-08 708 瀏覽
🍝鮮蝦炒金邊粉好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻廚師擺盤好有心思,打卡一流📷甜酸味道唔會太重,岩岩好,建議撈勻左啲花生碎再食味道更佳😋份量非常大碟,岩哂大胃王食呀🤤但係面頭大蝦好似係預早炸定,有啲凍左🙈🍛香芒蟹肉炒飯好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炒飯好香,夠乾身。最主要係芒果真係好香甜,完全令碟炒飯升華到更高嘅層次💕份量同樣好大碟呀😆有少少可惜嘅係蟹肉鮮味唔係好突出🤔🍡小食拼盤(細)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻入面有三串串燒,包括牛肉、雞肉及豬肉各一。另外拼上豬頸肉。豬肉串係最好味,肉質鮮嫩多汁,都有焦香味。牛肉同雞肉串就比較普通,肉質不夠嫩滑。串燒可以點咖哩醬。豬頸肉味道相當好,唔會太多肥膏,點埋深啡色酸酸地嘅醬汁,好開胃💓🍹泰式奶茶好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻都幾地道,好香泰國茶香,甜度都好夠,大推呢款飲品。💛店家門口就放左好靚嘅公仔之餘,仲有Yell Card可以抽,真係好靚呀🥰
鮮蝦炒金邊粉

🍝鮮蝦炒金邊粉
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻
香芒蟹肉炒飯

🍛香芒蟹肉炒飯
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
小食拼盤(細)

🍡小食拼盤(細)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻

🍹泰式奶茶
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
都幾地道,好香泰國茶香,甜度都好夠,大推呢款飲品。

鮮蝦炒金邊粉
香芒蟹肉炒飯
2020-09-03 390 瀏覽
開心食泰菜 ·大串燒拼盤 正所謂 樣樣都有 樣樣都幾好味 燒得好香口 有雞牛豬串燒 配埋我最鍾意既豬頸肉·海南雞飯油飯配埋滑滑海南雞·雞絲扎肉金邊粉湯底唔會偏咸 配埋雞絲扎肉 份量好多 兩個人share 都仲得🥤·椰青·碟豆花特飲甜品又點少得·椰汁西米糕入面好出奇既有粟米 撞埋椰汁芋頭又好味啵♥️
開心食泰菜

·椰汁西米糕
入面好出奇既有粟米 撞埋椰汁芋頭
又好味啵♥️

2020-08-31 377 瀏覽
位於觀塘一間大受歡迎、人頭湧湧既泰國菜,晚飯時段好多人排隊等位,可能因為地方大,walk in都算幾快入座,唔會等得太耐~ 餐廳空間感大,坐得舒服,而且店內外都放左形形色色既文宣~ 食物方面,各色各樣既泰國都有,特別推介生蝦刺身,鮮甜厚肉,完全無腥味!另外,冬蔭公湯酸酸甜甜,非常開胃,大碗到飲唔哂😋 反而碳燒魷魚就比較失望,因為太過軟身,唔夠彈牙~ 其他泰國菜式都相當唔錯!不過整體上都件一間滿意既黃店👍🏻
2020-08-24 485 瀏覽
之前黎食過幾次午市, 而家晚市禁左堂食, 唯有嗌外賣,外賣自取有85折。我地要左馬拉盞海鮮炒飯配雞串, 雞肉炒金邊粉,同海南雞飯,跟餐有泰式熱奶茶。 之前堂食見份份都好大份又足料,今次就睇下外賣如何 ☺️ 3樣返到黎打開都仲暖, 而且雖然一開頭望落個盒好似好細, 但個盒好高, 啲份量都同堂食有得比,味道依然都好食👍 (雖然個賣相一定無堂食咁好)食黃店就梗係用黨報墊枱 🎉馬拉盞海鮮炒飯配雞串, 個飯微辣, 啲海鮮多數係海鮮仔,比較細粒,但入面都幾多, 食食下有3隻大啲嘅蝦係度炒金邊粉係堂食同外賣都咁好食 海南雞飯啲飯好香, 雞肉滑同足料 雖然等外賣比較耐,但咁岩老細係度,佢都有話唔好意思,有同客人講返因為咩原因所以出外賣耐左,型仔老細加上態度又好,間鋪又黃, (雖然啲價錢比同區泰菜稍貴啲啲)但都值得支持 💪💛
之前黎食過幾次午市, 而家晚市禁左堂食, 唯有嗌外賣,
外賣自取有85折。

食黃店就梗係用黨報墊枱 🎉

炒金邊粉係堂食同外賣都咁好食

海南雞飯啲飯好香, 雞肉滑同足料

外賣自取
  • 馬拉盞炒通菜
其實依間已經食第三次,一路都覺得水準唔錯,難得有人嚟搵我食lunch,梗係要去食下好西,順便久違咁黎懲罰下😍順便⋯🙈然後今次終於肯的起心肝打食評😛Lunch menu總共有11款可以簡,我地簡佐2個set同生菜包些牙食~~🙆🏼.Detail📝:青咖喱燒春雞配白飯 $58😋👍🏻:👅👅👅👅/5分好大碟!!餐廳好細心地已經將春雞切件上~~食落都幾嫩口不過略嫌有啲多骨🤔我想講,個青咖哩真係好好食😍我一食驚艷佐🙈食落唔會話好辣,味道都好香濃,食到淡淡椰奶味,個汁都好滑,即刻食多兩啖飯😚仲用佐青蘋果去襯托,味道帶點酸之餘又有啲清新🌿我要強推依個!!.炸蝦餅配無骨鳳爪沙律 $46😋👍🏻:👅👅👅.5/5分蝦餅外脆內軟,啖啖蝦肉味都幾彈口,唔會話咬落好油~鳳爪沙律食落酸酸辣辣咁好開胃.肉碎生菜包 +$10😋👍🏻:👅👅👅.8/5分好鐘意食生菜包🙈見到有得加配好興奮😛 好可愛既碟仔載住兩件生菜包😍食落依然係充滿肉汁~~帶點微辣,不過酸味重佐少少🤔.泰式奶茶 +$6😋👍🏻:👅👅👅👅/5分次次食泰野都會嗌👻滑得黎飲落唔會過甜~就算嗌佐走甜,都依然飲到泰奶獨有帶點奶香既茶葉味🙈.總結,聽講食評好似唔係好理想,但我

Detail📝:

肉碎生菜包

😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
泰式奶茶 +$6

😋👍🏻:👅👅👅👅/5分
總結,聽講食評好似唔係好理想,但我又覺得好ok喎,唔通因爲同行人係個pretty😚🙈而且餐廳環境都幾舒服~~同埋啲野食真係好大碟!!個青咖哩真係好好食~我印象中冬蔭公都好飲🤤而且價錢都好合理,原來金邊粉有網蛋😍我已經mark佐下次要食👻
青咖喱燒春雞配白飯
2020-08-17 280 瀏覽
之前在旺角分店食過海南雞飯很好味, 以為觀塘分店味道一樣,今天特地去觀塘分店買了全隻海南雞回家吃,怎知完全不一樣, 味道像一隻冇味的雪藏雞, 每一塊都好像急凍雞胸肉一樣難食, 還有一個豬頸肉撈檬就一般般,另外叫了一碗牛腩牛丸金邊粉,材料還算可以,但個湯底完全冇味相信以後也不會再去光顧了
海南雞
外賣自取
餐廳:泰COOL (觀塘)地址:觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓國安法後唔少黃店都拆走咗敏感文宣📄,開咗三間分店嘅泰COOL亦唔例外😔,今次係第三次去到觀塘店,最近疫情關係知道佢地告急,所以特登黎幫襯下泰國餐廳黎講佢地嘅食物真係算平😎,lunch set劃一$46或者$58,串燒🍢、咖喱🍛、檬粉、金邊粉、沙律🥗等都有,仲包一杯熱飲,平日仲唔使加一‼️,真係抵到爛,係附近住或者做野嘅你又多一個選擇喇,外賣都得架🥡巨型麵包釀咖喱牛腩 $58麵包被香濃嘅咖喱浸泡住🥯,雖然唔係香脆但就滿有咖喱香,咖喱亦唔係好辣😋,唔太食得辣嘅你都岩食,值得一提嘅係佢地嘅牛腩炆得好腍👍🏼,仲有唔少薯仔🥔,幾抵食海南雞飯 $58雞嘅份量都算多,仲有雞全翼添🐓,不過就唔係無骨雞,另外仲有青瓜🥒同唔少菜芯,係一個好好嘅均衡午餐😆,油飯都幾香,不過呢到嘅醬汁就一般喇,所以我都係原汁原味咁食🤓另外我仲以優惠價$6同$18追加咗春卷2條同炸魚餅4件😋,春卷香脆,$6黎講都食得過;炸魚餅魚香味濃,不過有少少油,配上酸辣醬汁亦係呢一種食法,呢餐都好滿足呀🥰除咗觀塘店,將軍澳唐俊街同埋油麻地Le Chateau都有分店架
餐廳:泰COOL (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓

巨型麵包釀咖喱牛腩 $58
值得一提嘅係佢地嘅牛腩炆得好腍👍🏼,仲有唔少薯仔🥔,幾抵食

海南雞飯 $58
雞嘅份量都算多,仲有雞全翼添🐓,

另外我仲以優惠價$6同$18追加咗春卷2條同炸魚餅4件😋,
春卷香脆,$6黎講都食得過;

2020-07-21
7 分鐘 (堂食)