2024-06-02 354 瀏覽
泰雅裝修完急轉下滑👎🏻從前員工還可,😡新後生女收銀完全唔掂,無笑容無反應,客人站在櫃檯前無招呼,碰巧有姐姐自廚房出來招呼一吓,俾面才叫餐牌上最貴的$85冬蔭功海南雞湯河+$13炸魚餅,跟餐送碟豆花熱飲,係咩?試吓!打風唔成三日雨,商場food court全場爆滿,人聲沸騰😝猶幸裝修完後也新穎整潔😊聆聲响食品已完成取餐點知那個後生女收銀員沒有多謝之餘,居然身體往後靠,敲枱示意客人交出响聆,what?😠咩態度?跟住火上加油就是那碗冬陰功湯河水稀稀得幾條菇爛容容番茄無香葉,河粉也稍諗但也滑嘟嘟似腸粉陳村粉,一般也只是用河粉,這個也稍勝😊但海南雞與檔口宣傳video相差甚遠🤔擺盆求其甩皮甩肉,肉鞋咗啲以海南雞以嫩滑見稱不符,你話白切雞還可,但點都比快餐店稍勝,但以$85只得呢個水準就要打pat pat😠
泰雅裝修完急轉下滑👎🏻
聆聲响食品已完成取餐
點知那個後生女收銀員沒有多謝之餘,居然身體往後靠,敲枱
示意客人交出响聆,what?😠咩態度?

但海南雞與檔口宣傳video相差甚遠🤔
但點都比快餐店稍勝,
但以$85只得呢個水準就要打pat pat😠
行過嚟嗰陣,肚仔真係叫咗好耐,見到呢家餐廳門口排滿咗人,心諗應該係好嘢嚟嘅。坐低後,一睇菜單,決定要黎啲招牌試下。點咗份海南雞飯,真係少見得厚道,雞肉滑嫩無比,啖啖肉嘅感覺真係正!油飯嘅香味,撲鼻而來,食落去每粒飯都好夾,簡直係絕配。再嚟份泰式沙嗲雞肉串燒,燒烤嘅香味即刻四溢,沙嗲醬調得啱啱好,夠味而不會搶咗雞肉嘅鮮味。每一串都食得到師傅嘅用心,好食到停唔到口。當然,點可以少得嚟碗泰國船麵呢?湯頭濃郁,加上好彈牙嘅河粉,每一啖都好滿足。自選嘅牛肉同扎肉,都係鮮美無比。餐廳仲有提供唔同程度嘅辣度,我揀咗中辣,正好符合我嘅口味。呢度嘅食物真係好道地,每一道菜都令我想再嚟一次。如果你都鍾意泰國菜,呢度絕對值得你試一試。食物味道正👍、環境舒適🌟、服務態度都好友善😊,真係食得好開心!

. 泰雅🇹🇭最近去了奧運城係food court 內竟然搵到泰國美食位於大食代入面,佢地既泰國菜美味之餘價錢合宜🥰份量都頗大份👍🏼叫左主食和小食🫔🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻泰式燒豬頸肉飯🐷(8/10) $62這款泰式燒豬頸肉飯真的很好吃🤤豬肉燒得香口有微微燒燶邊😍份量又大,肉質嫩滑🥰吾係乾爭爭個隻👻仲配有青瓜、蕃茄作配菜👍🏼👦🏻👧🏻海南雞飯🐤(7.8/10) $65這份海南雞飯味道還不錯😆雞肉滑嫩,搭配薑蓉醬、醬油、酸辣汁味道很濃郁,酸酸微微🫢飯粒也很香👍🏼冬瓜湯都幾清甜😛整體來講係一個不錯既海南雞飯😆😆👧🏻香葉包雞 🐤(8.5/10) +$13呢個香葉包雞幾特別😍😍香葉包住雞肉整得幾嫩滑😆熟度剛剛好👍🏼帶有微微香葉😋👦🏻泰式無骨鳳爪🐤(8.5/10) +$13呢款泰式無骨鳳爪食落都幾正🤤酸酸辣辣,不過真係有d辣🥵仲有車厘茄、青瓜配菜🥰食落好開胃👍🏼👦🏻👧🏻泰式春卷🫔(8.5/10) +$13春卷🫔熱辣辣、外皮炸得酥脆,內裡餡料豐富🥰蘸醬泰式醬食😋👍🏼🍩冬甩小資訊🍩1️⃣收加一服務✖️💲抵食:8/10👅好味:8/10🍩推薦:8/10
[奧運美食推介🍽] 泰雅🇹🇭

💲抵食:8/10
👅好味:8/10
🍩推薦:8/10
2023-09-29 395 瀏覽
小妹中學時成日去大食代food court食野,貪佢價錢實惠😆但人大咗先然會選擇去商場/附近地舖食,貪方便快捷😆 撞啱行去奧海城,竟然見到有大食代food court😧裡面裝修不錯,乾淨又舒服😌仲要有齊中、日、韓、台、泰嘅餐廳🤩價錢都相當經濟🥳♡ 泰式炒河粉 (牛肉)呢款菜式以寬闊河粉為主打,口感煙韌,且相當夠鑊氣,食落口唔會覺得成口好油膩😣牛肉肉質滑嫩,且配有芥蘭🥬紅蘿蔔🥕芽菜,健康感提升🌝♡ 泰式燒豬頸肉飯呢款豬頸肉配白飯,白飯淋滿豉油,調味適中唔會覺得好鹹。豬頸肉邊位燒得焦香,入口爽脆,入口柔軟帶肉汁,份量亦比想像中多👍🏻♡ 餐湯餐湯一飲已經飲到胡椒味,而且每碗湯都有1嚿冬瓜(削咗皮)方便大家食用😆泰國船麵🍜(自選豬肉丸🍡生菜🥬) 呢度既河粉係泰國直送到香港,口感獨特,河粉同樣較寬闊,食落口幾彈牙,每條寬粉都掛滿湯汁😋,配料同樣有芽菜及炸蒜,而自選加料豬肉丸🍡非常彈牙,味道不錯,生菜份量稍為較少,但都算相當不錯☺️薯蓉咖喱角共有3件,顏色炸得均衡,入口爽脆,薯蓉同咖哩味好夾,推薦大家一試😚呢間餐廳位於奧海城二期大食代food court,質素及賣相相當不錯,真心同出面嘅泰國餐廳比較

♡ 泰式炒河粉 (牛肉)

♡ 泰式燒豬頸肉飯

♡ 餐湯

泰國船麵🍜(自選豬肉丸🍡生菜🥬)

薯蓉咖喱角

呢間餐廳位於奧海城二期大食代food court,質素及賣相相當不錯,真心同出面嘅泰國餐廳比較絕對有得揮🤩 價錢合理份量適中,黎開奧海城行街真心要試吓!
2023-09-28 225 瀏覽
放工近近地同朋友食埋嘢先返去去左奧海城food court食泰雅海南雞飯 配油飯(轉全牌/全翼+$10)$65雞肉都幾滑啖啖肉好滋味泰式燒豬頸肉豬頸肉都幾香 唔會乾柴+$13有兩件炸蝦餅 同朋友一人一件啱啱好蒜蓉炒椰菜$65都幾大碟食完飽飽返屋企
放工近近地同朋友食埋嘢先返去
去左奧海城food court食泰雅

海南雞飯 配油飯(轉全牌/全翼+$10)

雞肉都幾滑
啖啖肉好滋味

豬頸肉都幾香 唔會乾柴

+$13有兩件炸蝦餅 同朋友一人一件啱啱好

蒜蓉炒椰菜$65都幾大碟
食完飽飽返屋企

2023-09-22 129 瀏覽
去奧海城睇戲前醫肚,呢度嘅food court都算多嘢揀,但都心儀泰國菜,所以揀咗呢間~試咗呢度嘅泰式甲拋肉碎煎蛋飯(發覺自己都幾鍾意呢道菜😂)上碟擺盤已經見到個碟好靚~ 呢個餐可以揀辣度,想食辣但唔想太辣就揀咗BB辣,真係炒得好香口惹味👍🏻 隨餐附送一小碗冬瓜湯,覺得辣嘅可以隨時解下辣👍🏻 整體都幾好味😋
試咗呢度嘅泰式甲拋肉碎煎蛋飯(發覺自己都幾鍾意呢道菜😂)
泰式甲拋肉碎煎蛋飯
2023-09-15
泰式甲拋肉碎煎蛋飯
2023-09-20 87 瀏覽
Another chance to get some cheap comfort food! This restaurant is located in the foodcourt of Olympian City. Didn’t expect there are so many choices in the food court! Next time I’d go for the Korean restaurant and tapanyaki there.This Thai restaurant was unexpectedly good. Much better than I expected. The signature dishes are hainanese Chicken rice and pork neck rice. They are classic Thai street food that are comforting and delicious. The side sauces of the dishes are always the keys that esc

This Thai restaurant was unexpectedly good. Much better than I expected. The signature dishes are hainanese Chicken rice and pork neck rice. They are classic Thai street food that are comforting and delicious. The side sauces of the dishes are always the keys that escalate the flavour. Another “WOW” factor is Ofcourse the chicken oily rice, AKA khao man kai.
I think just having the rice is already so satisfying.
On the other hand, the pork neck was very very delicious with the spicy sour sauce on top! These two signature dishes are as good as the ones I have in Kowloon City! Each set comes with a bowl of soup, which is something I need in a meal.

For the appetizers, we ordered Chicken wrapped with pandan leave and Shrimp cake. I really like the shrimp cake. It matches so well with the Thai sweet and sour sauce!

For the dessert, we ordered the Mango sticky rice. I really love to dip sticky rice with coconut sauce. It’s the best combo for a dessert!
[✨隱藏係美食廣場嘅驚喜泰國菜🥢]#泰雅 #奧海城 #大食代 🔸泰式燒豬頸肉飯🐷 - $62豬頸肉嘅份量都好多,肥瘦適中爽口彈牙,每一塊嘅表面都微微焦香,燒到好香口惹味。配埋豉油飯🍚 份量足夠,水準真係唔錯🤩🔸泰式雞肉炒河粉 - $68餐廳其中一項主打嘅菜式,由泰國直送到港嘅正宗泰式河粉,同普通常見嘅港式河粉有好大分別!食起黎口感煙韌彈牙👍🏻再加上少少微辣點綴,配搭得好完美,食完都唔會覺得有種油膩感😋鐘意食泰式炒河粉嘅朋友絕對不能錯過☺️💕🔸泰式沙嗲雞肉串燒🐤(半打)- $68沙嗲醬超級入味,唔係求求其其燒完搽上去嘅普通貨色。雞肉串燒得岩岩好,表面有一陣燒烤過嘅味道,但咬落去肉質都唔會話好乾身,外脆內嫩火候控制得恰到好處,整整有六串而且每一串嘅份量都多,兩個人食都好夠🫶🏻💗————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳位於奧海城二期大食代,質素一啲都無因為係美食廣場而妥協,同出面嘅泰國菜有得揮!價錢合理之餘份量亦好足夠,黎開奧海城又想食下泰國菜嘅朋友,黎試下呢度絕對唔會後悔😍💞📍泰‧雅🏠大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hk
[✨隱藏係美食廣場嘅驚喜泰國菜🥢]

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍泰‧雅
🏠大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #奧海城 #奧海城二期 #大食代 #泰雅
2023-09-15 91 瀏覽
📍🇭🇰 泰‧雅.我們兩個去睇蠟筆小新電影前,一於食飽醫肚先,但食咩好呢?估唔到係奧海城food court food republic搵到間平民泰國餐廳,一起叫左兩個主食配一份小食!.📌 海南雞飯配油飯轉全髀 {HK$75}送例湯- 雞肉嫩滑,味道可以啦,如果雞髀可以再更大隻點就更好!至於油飯如果可以再油啲就更好👍🏻!.📌 青咖喱豬頸肉飯 {HK$58}送例湯- 青咖喱帶點微辣及鹹左點,配上煲得太硬的白飯,食落有點失望😞,而豬頸肉就正正常常咁啦!但是整個擺盤,隻碟太奢侈了,將青咖喱倒落去變成頹飯一碟。.📌 泰式沙嗲串燒6條 {HK$68}- 唯一值得一讚👍🏻👍🏻就是這個串燒,沙嗲醬配上嫩口的雞肉,很好食呀,食完一串又一串,瞬間食完🤤😋😋!.**P.S. 以上都是本人之真實食評
📍🇭🇰 泰‧雅
泰式沙嗲串燒6條
2023-09-12
泰式沙嗲串燒6條
2023-09-12 41 瀏覽
行街行到攰攰地,貪方便就腳,就去咗food court食泰國菜☺️🐔海南雞飯($65)我地無加錢轉雞脾,全部都係雞胸但都好滑,無鞋口嘅感覺☺️而佢嘅油飯都好香雞油味,油份亦點到即止😋🥠春卷(跟餐加$13兩條)諗住加餐嗌加$13 係普通貨色,點知咬落去好有蝦嘅鮮味同一粒粒細細粒嘅馬蹄。兩條都有幾重嘅魚露味,啱晒重口味嘅我😍🍢泰式沙嗲雞肉串燒(半打)($68)雞肉串燒燒得恰到好處,惹味得嚟唔會太過燶,亦都有一陣燒烤過嘅味道,加埋濃味嘅沙嗲醬,💯😋🥬蒜蓉炒椰菜($65)椰菜炒得好爽脆同清甜,亦都唔會感覺有好多味精,食落好juicy,超好送飯😋 評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

🐔海南雞飯($65)

🥠春卷(跟餐加$13兩條)

🍢泰式沙嗲雞肉串燒(半打)($68)

🥬蒜蓉炒椰菜($65)

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2023-09-11 56 瀏覽
食food court絕對唔係等於頹食😎今日同朋友去左奧海城food court食泰國菜🇹🇭有好多唔同菜式選擇 仲要好抵食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)人均$100 已經食到好飽🙈✿ 雞絲扎肉湯金邊粉 $52 ✿雞絲唔係一般好鞋既雞肉 而係雞脾肉😋扎肉亦唔一般 面頭炸過 咬落好似魚片頭咁湯底好濃郁 整體都好夾👍🏻✿ 海南雞飯配油飯 $65 ✿呢個真係必食之選🤤雞肉入口好嫩滑 配上三色醬汁食 好正份量好多 而油飯亦都好香套餐都會配埋湯 胡椒味好夠😍✿ 泰式燒豬頸肉 $38 ✿細份2個人已經好夠食 份量勁多😎豬頸肉燒得啱啱好 好厚肉 肉質爽口加上個泰式酸辣汁 好開胃惹味🔥✿ 無骨鳳爪 $13 ✿正宗泰國嘅味道 好濃味不過就會有少少偏辣🌶️依間餐廳真係好足料性價比好高一個main加一個小食都唔使$100份量仲要多到食唔晒🤰🏻好值得推薦大家去試下!💕
食food court絕對唔係等於頹食😎
今日同朋友去左奧海城food court食泰國菜🇹🇭
有好多唔同菜式選擇 仲要好抵食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
人均$100 已經食到好飽🙈

雞絲扎肉湯金邊粉
海南雞飯配油飯
無骨鳳爪
2023-09-10 46 瀏覽
這間餐廳位於奧海城二期Food Court,奧運站D1出口,行幾分鐘上一層已經到,位置非常方便!在Food Court行了一圈,都係想食海南雞飯🤣我同朋友兩個人叫咗一個海南雞飯,其實我雞油飯麻麻哋所以轉咗白飯🤣人哋通常轉雞油飯,我就相反😂雞的份量比想像中多,正宗無骨海南雞飯😍而且啲肉好嫩滑!其實我一啲辣都食唔到,醬油有少少微辣,不過都可以接受😄雞肉炒金邊粉,好足料,有芽菜,蘿蔔,粟米芯,雞肉,酸酸甜甜都幾開胃😍另外在家了小食炸魚餅同炸蝦餅,炸魚餅都係有少少微辣😂注:下次會試埋椰汁糯米飯😆
另外在家了小食炸魚餅同炸蝦餅,炸魚餅都係有少少微辣😂
注:下次會試埋椰汁糯米飯😆
2023-09-10 39 瀏覽
好多時不知吃什麼好,又想平平地,就去Food court😆。看完電影,餓餓地就過來找找吃。‖ 泰式炒河炒 ($58) ‖選了配豬頸肉。豬頸肉份量滿多,因為沒有燒烤過,所以不香口,不過口感軟淋爽彈,味道甘鮮。河粉好闊身,咬落煙煙韌韌,口感幾好。有粟米仔、紅蘿蔔絲和大豆芽一起炒。套餐加配了兩款小食。‖ 泰式青木瓜沙律(小) (+$13) ‖清新開胃爽辣,不過都頗辣,不太吃辣的朋友小心。‖ 泰式春卷(2件) (+$13) ‖炸得香脆,裡面有點蝦肉,不錯。另外再叫多款小食。‖ 薯絲蝦卷(4件) ($38) ‖賣相不錯。外面是炸過的薯絲,裡面再有薯蓉包著蝦肉。‖ 泰國船麵 ($40) ‖- 燒豬頸肉(4片) (+$8)- 豬肉丸(4粒) (+$6)湯底有股好濃烈的九層塔味,麵同樣用上泰式炒河的河粉。燒豬頸肉,比較細塊,也燒得過乾,不過味道香口。豬肉丸,幾爽口,豬肉味香濃,不錯。

看完電影,餓餓地就過來找找吃。

‖ 泰式炒河炒 ($58) ‖

套餐加配了兩款小食。

‖ 泰式青木瓜沙律(小) (+$13) ‖

清新開胃爽辣,不過都頗辣,不太吃辣的朋友小心。

‖ 泰式春卷(2件) (+$13) ‖

炸得香脆,裡面有點蝦肉,不錯。

另外再叫多款小食。

‖ 薯絲蝦卷(4件) ($38) ‖

賣相不錯。外面是炸過的薯絲,裡面再有薯蓉包著蝦肉。

‖ 泰國船麵 ($40) ‖
- 燒豬頸肉(4片) (+$8)
- 豬肉丸(4粒) (+$6)

湯底有股好濃烈的九層塔味,麵同樣用上泰式炒河的河粉。

燒豬頸肉,比較細塊,也燒得過乾,不過味道香口。
豬肉丸,幾爽口,豬肉味香濃,不錯。

2023-08-30 72 瀏覽
今次去左奧海城睇個NBA展,作為籃球迷梗係睇得開心🏀👍🏻 行完諗唔到食乜就諗住不如去food court睇下,跟住就揀左呢間泰國野🤓我地叫左泰式燒豬頸肉飯($62),呢個豬頸肉真係不得了,好好食,佢係有炭燒味既,燒得好好,唔會燒太乾,咬落有肉汁,絕對推介😍 跟餐佢仲有碗冬瓜湯送👍🏻我地仲有叫左碟雞肉泰式炒河($68),呢個河粉辣辣地幾好味,雞肉同埋雜菜都炒得好香,同樣跟餐佢都會送冬瓜湯😃雖然佢送左湯,但我好鐘意飲冬蔭功,我地嗌左個冬蔭功湯2人份($118),個湯好飲,辣味好夠,而且多料既,芽菜同菇都多,仲有兩隻手掌咁大既蝦,份量都多,可以分到大約4-5碗白色碗左右👍🏻呢間餐廳好有驚喜,food court入面食到真係有舖位既泰國菜餐廳level,而且價錢都算平,有機會再去會想試下佢既小食😆

2023-08-28
2023-08-29 43 瀏覽
今日收工約咗人喺附近交收 見未夠鐘就喺大食代度搵食見到呢間個餐牌幾吸引 好多嘢食揀 又有海南雞飯 又有炒河 有單點或者叫套餐套餐會一碗湯同用優惠價換小食我哋叫咗2個套餐 3個小食 🔹️海南雞油飯(轉全髀)雞脾好滑 真係好滑 跣入口咁制一定唔係普通烚熟嘅白切雞 🙅‍♀️個油飯好重香茅味 不得不提 個辣醬好好食 🤗 🔹️泰式甲拋肉碎煎蛋飯 (中辣)肉碎好惹味 炒得好乾身 有泰國食得到嘅味道😋同埋可以自己揀辣度 適合唔同嗜辣者嘅程度 👍 夠晒彈性平時食開譚仔3小辣嘅可以試中辣呀 🥸越食越辣 好有後勁 🔹️單骨雞翼外皮鋪咗炸蒜 雞翼本身都入咗味 一咬落去好juicy我一個人都清晒4隻 🤭 🔹️泰式木瓜沙律味道比得上九龍城嘅價錢 好多木瓜絲✔特別啱唔食得海鮮嘅朋友仔 平時出去食呢個沙律可能會搭啲蝦落去 🔹️油菜用湯粉個湯底煮 無特別comment
今日收工約咗人喺附近交收 見未夠鐘就喺大食代度搵食
套餐會一碗湯同用優惠價換小食
我哋叫咗2個套餐 3個小食

🔹️海南雞油飯(轉全髀)
雞脾好滑 真係好滑 跣入口咁制
一定唔係普通烚熟嘅白切雞 🙅‍♀️
個油飯好重香茅味
不得不提 個辣醬好好食 🤗

🔹️泰式甲拋肉碎煎蛋飯 (中辣)
肉碎好惹味 炒得好乾身 有泰國食得到嘅味道😋
同埋可以自己揀辣度 適合唔同嗜辣者嘅程度 👍 夠晒彈性