2025-05-18
無意中發現呢間泰國菜餐廳,位於九龍城核心區最邊邊位置,是日晚上七點到現場都坐緊九成🈵️要等位,用餐過程不難發現此店主要做熟客為主,有好多客入到餐廳都已經識得捐窿捐罅。店員提供街坊式親切禮貌的服務,喺需要等位嘅時間 主動問我哋有冇需要櫈;入到餐廳用QR code落單, 唔知點解系統將所有餐點自動入咗兩份,店員並冇黑面、亦冇鬧人🫣 飯後亦有主動交談,推介我哋下次嚟試火山骨👍🏻環境方面,屬一般老店的規格,絕非新淨但仍感覺到上算整齊,衛生程度可以接受。食物方面全部抵食夾大件:青芒鰂魚沙律 - 說明三至四人份絕不為過,心機菜式將魚拆成一件件魚塊上漿炸,再冚上調味、香料十足的泰式酸辣汁,配上青芒果的清爽口感, 高度推介!皮蛋蝦餅 - 份量味道十足,炸起即食夠熱夠脆,兩樣食材(蝦膠、皮蛋)味道比例平均,泰式辣醬純粹襯托亦錦上添花。冬陰功濃湯 - 十分醒胃,辣度剛好。除咗大頭蝦亦有擺放菇、車厘茄等菜料,增添食材質感。連同一碟馬拉盞通菜、生蝦刺身及兩杯飲品,二人消費共$640。 足料抵食,回味程度亦高,會安排下次 到九龍城食泰菜時再嚟 👍🏻
食物方面全部抵食夾大件: