2024-04-01 214 瀏覽
去完買野 周圍搵野食 發現星期日原來鰂魚涌好多都唔開 好難先搵到一間似樣少少嘅餐廳 所以坐低左點左兩個餐 泰式炒金邊粉 + 香辣肉碎煎蛋飯肉碎超多 好大份 煎蛋都做到半生熟荷包蛋 不過肉碎係暖的 唔係熱辣辣即炒 又唔乾身 好濕 如果佢係即炒乾身熱辣辣我會滿意多好多之後再點左一份泰式炒雞肉金邊粉,好少係香港食到咁正宗嘅Pha Thai, 茄準底味,唔係豉油底,香甜酸酸地好惹味,呢碟就真係即炒,好食!另外飲品本身好唔滿意佢好細杯,味道又唔係太泰式,有少少印度拉茶d香草味,怪怪地,太細杯都好快飲哂。點知廚房煮野果位泰國啊姐走出黎問夠唔夠飲?唔夠比多杯我,然後我就得到左兩杯!無再額外收錢,好開心!唔怪之得個炒金邊粉咁正宗,原來真係泰國人炒,呢個最好食!強烈要求老闆個肉碎炒飯要即炒。另外室內環境有少少迫,坐得唔太舒服。不過港島區地鋪係咁上下,將就下。

點左兩個餐 泰式炒金邊粉 + 香辣肉碎煎蛋飯
肉碎超多 好大份 煎蛋都做到半生熟荷包蛋

唔怪之得個炒金邊粉咁正宗,原來真係泰國人炒,呢個最好食!

強烈要求老闆個肉碎炒飯要即炒。

另外室內環境有少少迫,坐得唔太舒服。
不過港島區地鋪係咁上下,將就下。

2023-12-05 593 瀏覽
This is the worst Thai restaurant I ever had in Quarry Bay, Thai milk tea is too watery and has no flavour, missing food order and waiting for 20 mins, food taste is not wroth on waiting.The worst impolite waiter I have ever seen, mo manner at all. This is my first and the last visit, never visit again, there are many Thai restaurants with good taste and good manner around Quarry Bay.

2023-07-04 1341 瀏覽
🛎 $68 泰式金邊粉炒得唔錯,幾香大大碟,但唔太多肉價錢包凍飲,可揀檸茶/檸水/奶茶,不過應該係固定甜度~🌐 環境/服務小店位置唔多,午市多人,需要排隊/搭台。

🛎 $68 泰式金邊粉
炒得唔錯,幾香
大大碟,但唔太多肉
價錢包凍飲,可揀檸茶/檸水/奶茶,不過應該係固定甜度~

🌐 環境/服務
小店位置唔多,午市多人,需要排隊/搭台。

又係鰂魚涌外賣時間!又係泰國野,你都知我泰國野幾咁熱愛。熱愛即係對野食有要求,所以介紹得都唔會差得去邊,今日哩間直頭要講聲「阿來」(泰文好味)添啦!香葉肉碎,煎荷包蛋飯($68)特登問左老闆外賣可唔可以炒飯底,可能佢心情好,竟然可以唔加錢!肉碎兜埋一齊炒,少少辣,重惹味過平時!話就話係煎荷包蛋,但係做到泰國「炸蛋」,加哂分啦!套餐跟野飲,叫左杯青檸梳打,食完個飯再飲,爽哂!餐廳:泰金香泰菜 Thai Kam Heung Thai Food地址:鰂魚涌芬尼街2D號僑英大廈地下4-5號舖 Address:Shop 4-5, G/F, Kiu Ying Building, 2D Finnie Street, Quarry Bay #聊食鬥非 #肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagram #instagramhk #food #餐廳 #香港美食 #香港 #香港餐廳 #灣仔 #鰂魚涌 #旺角 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #thai #food #hkfoodie #foodie #foodiehk #

香葉肉碎,煎荷包蛋飯($68)
香葉肉碎,煎荷包蛋飯
青檸梳打
套餐跟野飲,叫左杯青檸梳打,食完個飯再飲,爽哂!

地址:鰂魚涌芬尼街2D號僑英大廈地下4-5號舖

#聊食鬥非 #肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagram #instagramhk #food #餐廳 #香港美食 #香港 #香港餐廳 #灣仔 #鰂魚涌 #旺角 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #thai #food #hkfoodie #foodie #foodiehk #wine #steak #鰂魚涌lunch系列 #泰菜 #泰金香泰菜 #ThaiKamHeung
2022-11-23
5 分鐘 (外賣自取)
香葉肉碎,煎荷包蛋飯
青檸梳打
2022-10-13 1320 瀏覽
【🇹🇭#泰金香泰菜  帶您過個「泰」不一樣的#端午節🥳】今日就係#端午節 (วันไหว้บ๊ะจ่าง) 啦🎊,唔講唔知,泰國因為中國文化傳入🇹🇭,都盛行慶祝唔同中國傳統節日,亦會為節日準備相關嘅食物同活動🎉,好似係端午節、中秋節等,氣氛十足🤟🏻!年年都食粽,仲未厭😏?今年嚟#泰金香泰菜  過個「泰」不一樣嘅#端午節 啦🌟!而家仲延長分店營業時間至凌晨⏱️,快啲約埋屋企人嚟,順便賀一賀個連假啦🙆🏻‍♀️!#海南雞 (半隻/一隻) 🐔海南雞以香料熬煮後再以冰水過冷河🧊,等雞皮收縮同令肉質更嫰滑🤩!師傅更會幫你切件去骨,配上三款特製海南雞沾醬,超惹味呀👍🏻!#原個菠蘿炒飯🍍廚師將炒飯炒至粒粒金黃,然後再將原個菠蘿起肉,係炒飯中加入菠蘿、蕃茄🍅、提子乾🍇、蛋🥚、肉鬆等,增加層次口感😋!菠蘿香味融於飯中,賣相華麗之餘,又嚐盡泰國地道風味!==============================
【🇹🇭#泰金香泰菜  帶您過個「泰」不一樣的#端午節🥳】

#海南雞 (半隻/一隻) 🐔

#原個菠蘿炒飯🍍
2022-10-10 867 瀏覽
講到泰國料理就會聯想到餐廳 需要三五好友才能用餐但其實也有些泰式小吃店 平價好吃又道地一個人也可以輕鬆自在地享用泰式料理雖然隱身在巷弄內 招牌很不顯眼但每到用餐時段總是見到人潮滿滿這裡不僅有泰式料理 也有販售中式小吃菜單上都是泰國街頭常見的小吃 種類多元價格平易實惠 難怪會是許多老饕的口袋名單#涼拌海鮮泡麵 #涼拌海鮮 涼拌醬汁酸甜清爽又帶勁泡麵軟硬適中能吸附湯汁料多豐富 海鮮很新鮮飽滿 這道真的很辣很開胃 非常好吃不吃辣的我也如同上癮般一口接著一口#打拋豬肉飯 泰式料理必點的一道經典菜色老麵攤的打拋豬是非常道地的泰國風味選用道地打拋葉 而非台式使用番茄及九層塔豬絞肉有嚼勁 辣炒後香氣四溢半熟蛋配上微辣的打拋豬超下飯!!!#泰式奶茶很道地的泰式風味很順口 可以解膩非常適合搭配酸甜辣的餐點總結價道地又好吃 自己來吃也能自在不尷尬 難怪生意總是那麼好 強烈建議避開用餐時段才不會久候🍴 Kanokwan 老麵攤🦐涼拌海鮮泡麵🐷打拋豬肉飯🥤泰式奶茶
講到泰國料理就會聯想到餐廳 需要三五好友才能用餐

泰式料理必點的一道經典菜色
老麵攤的打拋豬是非常道地的泰國風味
選用道地打拋葉 而非台式使用番茄及九層塔
豬絞肉有嚼勁 辣炒後香氣四溢
半熟蛋配上微辣的打拋豬超下飯!!!

#泰式奶茶

🦐涼拌海鮮泡麵
🐷打拋豬肉飯
🥤泰式奶茶
2022-09-17 771 瀏覽
公司附近一間甚有泰國風味既小店,店舖细小只坐得十人左右,簡單泰式怖置,喜歡樓面既泰國姨姨,當食梗泰國菜時聽到佢同厨房既泰文對答更有風味午餐時等位指示較不清,再加上有兩個門口,又外賣比較混亂,明白只得一個姨姨係難以應付,但仍然客似雲來就知幾受歡迎午市套餐约有八款撰擇,特别鐘情泰式船麵,同泰國食既無異,飲埋啖湯不得了,仲有極喜愛既泰國奶茶,成個泰國小套餐非常完滿有時店主姨姨既兩個小朋友係度,小哥哥會帮手執枱,會諗起泰國既水上市場,好掛住泰國呀

2022-09-14
2022-08-12 626 瀏覽
咁耐冇得去旅行,特別懷念去旅行嘅食物,泰國嘅船河係其中一種只有喺泰國先會食到好地道嘅味道,但係估唔到鰂魚涌呢度都食到呢間餐廳應該係泰國人老闆煮理嘅,因為見入面嘅職員都係有少少泰國人嘅味道,廣東話都唔係太正宗餐廳好細間,裝修簡約,只可以坐到大約五六枱嘅食客,疫情期間喺嗰度堂食真係有啲風險,因為坐得好近門口戶外位置就好啲,空氣通風啲但最主要係個船河真係充滿泰國地道嘅風味,湯底濃郁,但係有啲花生醬味肉丸都好彈牙,金邊粉亦都唔會淋晒一pat 午餐仲送飲品,有泰式奶茶同埋龍眼茶,凍泰式奶茶最好就係無額外加冰,一整杯喺雪櫃拎出嚟,唔怕有冰溶咗整淡晒奶茶嘅味道整體來講好抵食,好想試晒午餐Menu入面嘅食物,下次試吓泰式炒金邊粉先,見到隔籬枱食炒金邊既賣相都好靚,又大碟
咁耐冇得去旅行,特別懷念去旅行嘅食物,泰國嘅船河係其中一種

只有喺泰國先會食到好地道嘅味道,但係估唔到鰂魚涌呢度都食到

門口戶外位置就好啲,空氣通風啲
肉丸都好彈牙,金邊粉亦都唔會淋晒一pat

2022-08-04
2022-08-07 377 瀏覽
看到收藏人數很多的一家店於是來試試看,店面比想像中還要小很多很多,最多是坐十二人。進門沒有任何人服務,叫了半天來了他們不到十歲的兒子點菜,還點錯了,餐具也拿少。我們吃的是晚市,價格不便宜,圖片很小的菠蘿炒飯很難吃耶很小份。這就算了,衛生非常差,就是家庭作坊,除此之外上菜速度也非常慢,我們三個人點了五個菜,等了一小時就上了兩個,最後很生氣就退菜離開,去了別的餐廳吃,非常不開心的一次體驗,希望大家避雷!
2022-06-28 376 瀏覽
餐廳位於港島區,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,位於出口的對面,無須擔心,一定能夠找到。這間餐廳主打的就是泰國菜,為小店形式經營,最喜愛的就是由泰國人親自烹調,充滿地道特色,無法外出去旅行的我,也能感受得到泰國的風情。食物方面,我點選了木瓜沙律和生菜包。木瓜沙律挑選泰國的材料,就是充滿著當地特色,辣度剛剛好,適合香港人口味,細心的舉動。另外,生菜包方面,極度喜愛生菜包的我,也十分欣賞,挑選的肉類肥瘦適中,配搭多種香料,帶有丁點兒檸檬的香味,味道口感極佳,美道更能刺激我的味蕾,震撼了我的舌頭。
Literally the worst food ever in Quarry Bay, there was some empty table during lunch peak hour, no one is providing any service when 2 of us sit down for more than 10 mins. Turn out I have to go to cashier and place order myself. Then another long wait for food, I can live with it if the taste is good. However it is not,my friend and I ordered a fried rice and pad Thai, both of them are serviced in cold, not to mention we have been waiting for 15 mins.No photo taken as we just want to get it ov

No photo taken as we just want to get it over with, believe it or not, but that will be my first and last time visit!
2022-06-22
係正宗泰國餐廳,由泰國人主理,落單聽到泰文嘅。Lunch time 真係勁多人嚟食,午餐好抵食,$65-$68一個餐包點嘢飲,有炒粉,海南雞飯,咖哩,好多選擇,加$18又有小食。本來想飲泰式奶茶,但已經賣曬🥹可見生意真係好好!🍴 泰式蝦球炒金邊粉 $68 (8/10)好大碟,啲金邊粉好多,一定夠飽!有三粒蝦球,蛋,葱,芽菜,花生碎,啲料比較少,金邊粉比較多,咁嘅價錢ok啦,夠飽肚!金邊粉比較煙韌有口感,比較黏口濕潤,酸酸甜甜好開胃,調味啱啱好,花生碎撈埋一齊食好香口,蝦球都爽口,食完好飽,真心抵食,味道好唔錯!🍴素菜春卷 +$18 (8/10)即叫即炸,入面係粉絲嚟,微微鹹味,清淡得嚟好香口,點泰式雞醬酸酸甜甜地,好食!🍴 滋潤龍眼茶 (6.5/10)冇冰,味道比較淡,清甜嗰種,真係有龍眼肉,好想試下泰式奶茶!推薦指數: 8/10平民小店,良心份量,調味炒粉炸嘢都好唔錯,真心會再去食,試下其他餐!

🍴 泰式蝦球炒金邊粉 $68 (8/10)

🍴素菜春卷 +$18 (8/10)

🍴 滋潤龍眼茶 (6.5/10)

推薦指數: 8/10
2022-05-23 235 瀏覽
Lunch 朋友帶左我去芬尼街食呢間泰國嘢舖頭細細,但係都幾好味燒雞脾好香脆,仲好細心切埋件配埋佢個辣醬食,好提味飯係炒飯底,少少似印尼炒飯,好有東南亞FeelLunch $60幾蚊仲包嘢飲~比like比like行開鰂魚涌可以再食
燒雞脾飯

Lunch 朋友帶左我去芬尼街食呢間泰國嘢
舖頭細細,但係都幾好味
燒雞脾好香脆,仲好細心切埋件
配埋佢個辣醬食,好提味
飯係炒飯底,少少似印尼炒飯,好有東南亞Feel
Lunch $60幾蚊仲包嘢飲~
比like
比like
行開鰂魚涌可以再食
燒雞脾飯
2022-05-16 207 瀏覽
喺呢頭玩完boardgame 就黎試下呢間泰國野✨泰式燒豬頸肉 $82啲豬頸肉幾腍 唔會燒到乾晒 甜甜地有啲黑椒味 就咁食都唔錯 😋 點埋個汁就有啲薑味 酸酸地辣辣地咁 ✨青咖哩雞 $82冇乜層次 得少少椰味 冇乜咖哩味 雞比較鞋又冇乜雞味 同埋落左啲南瓜好似比較奇怪 之前都冇見過🤔✨飛天炒芥蘭 呢碟一送上黎好有鑊氣 啱啱炒起好熱 🔥🔥 芥蘭都幾嫩 調味啱啱好 👍👍 辣辣地總括黎講味道都唔錯 老闆真係泰國人黎 仲有個小朋友好乖幫手落單送菜 不過地方真係好細 得四張枱 好彩星期日商業區冇乜人 一黎到都有位😆味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💰晚餐人均~$120
喺呢頭玩完boardgame 就黎試下呢間泰國野

服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$120

2022-05-13 172 瀏覽
見這一間似乎有好評劣評不多,又見到是泰國人開的,於是就試一試,很喜歡喇沙於是就要了一個喇沙。喇沙裏面有蝦、豆卜、蛋、魚片。蝦是雪蝦,完全沒有味道,其餘無論是餸或湯都沒有喇沙的香味及椰汁味,如果只是飽肚還可以,想食一餐美味的就不能了。

秘製喇沙
2022-05-13