2021-03-27 2791 瀏覽
聽一位周圍搵食既司機介紹,話呢間係佢試過全港最好味既泰菜果然無介紹錯喎!!4個人黎食,每人都係平均百幾,每一樣都好食,而且係出面唔是間間有。雞,香口又帶點脆皮魚,老闆娘建議一上枱就食,但咁靚就相機食先啦腸,司機大推,叫我地book之前一定要confrim有得食😂果然都係無失望既,辣辣地,而且隻辣係食完先黎料,用生菜包住岩岩好,辣得好過癮~~~~~最後!!!隔離有個印度芝士薄餅呢司機又係極力推薦,買左過黎一齊食,都係幾十蚊,d芝士係咇出嚟咁多。勁香,同平時食既唔同層次~~去開記得買過黎食。
聽一位周圍搵食既司機介紹,話呢間係佢試過全港最好味既泰菜
雞,香口又帶點脆皮
魚,老闆娘建議一上枱就食,但咁靚就相機食先啦
最後!!!
其實佢算係呢一區叫做出名嘅泰國菜。我嗰日叫咗一條燒魚,我本身就好鍾意食泰國菜同泰國嘢,一見到條魚肚裏面塞滿生菜,冇乜香料我就有啲唔高興,因為條魚嘅香味好大程度係來自肚裏面嘅香料,你放啲生菜入去咁已經冇乜香味,再加上條魚煮唔熟,因為燒魚係需要比較長嘅時間,泰式燒魚魚身上面會包左一層鹽,響呢度我完全食唔到鹽同香料嘅味道。一般嘅燒魚會燒到會魚身有D燶,同埋咁樣會食到有一啲魚油香。另外我仲叫咗一個生菜包,啲肉碎勁咸(注意返鹹味唔代表叫做有味,冇香料味),炒得比較濕,先唔同佢講正唔正宗,如果啲肉碎有太多水嘅話食起上嚟好唔方便,味道方面,同條魚嘅問題一樣唔夠香料。呢間小店經常都好多人,我唔會認為多人或者少人係可以反映食物好唔好味嘅一個指標,相反佢對面有一間印度嘅小店我覺得非常出色,有機會下次再同大家分享。
其實佢算係呢一區叫做出名嘅泰國菜。

2020-04-26 1906 瀏覽
抗疫中,尋找「泰國」真味。泰爽甜是位於街市二樓,舖位細細個。泰國人煮理,非常有風味!提提大家,一定要訂位。一坐低,就嚟碟蝦剌身。嘩!好爽甜!🦐身再凍啲就仲perfect!再嚟多碟燒豬頸肉。有冇攪錯呀!咁鬼嫩滑架!點停口呀!燒燒吓,連碟雞都上枱嘞!炭燒味好濃!非常、非常之好食😋 Highly recommend!三味脆魚,師傅起魚肉&骨去炸。我朋友連魚骨都清埋!可想美味之程度!食食吓,老板娘放低碟好似狗史的物體係我枱面。喜愛食辣的人,可以試吓。生菜包住舊狗史,把辣味提升不少!唔用生菜,原來係冇咁辣架!鹽燒魚,雖然魚味比較淡,但真係好滑!燒牛肉沙律🥗⋯⋯朋友叫了半生熟牛,但我唔鍾意食太生的牛肉。下次我會叫佢燒熟啲俾我😅到呢一刻,我已經好飽,但食物仲上緊!努力食啦!蝦膠包皮旦,原來都幾夾喎!粉絲扇貝,呢個真係停唔到口!粉絲炒得dry & 辣辣哋,又嘢味,底下的扇貝居然勁鮮甜甜品....泰國名菜一定是芒果糯米飯!超好食,點解?因為佢哋糯米飯唔係死實實囉!一定要試吓!

再嚟多碟燒豬頸肉。有冇攪錯呀!咁鬼嫩滑架!點停口呀!

鹽燒魚,雖然魚味比較淡,但真係好滑!

到呢一刻,我已經好飽,但食物仲上緊!努力食啦!

蝦膠包皮旦,原來都幾夾喎!

蝦刺身
粉絲焗扇貝
咸魚炒芥蘭
  • 香脆三味炸魚
2019-08-19 1420 瀏覽
上星期跟朋友生日去電器道街市。呢間要訂位,因為枱數有限,同埋老闆娘又冇限時,呢次第二次來,今次又係興祝朋友生日,呢度有幾個特別要點的菜,係香港泰國菜館黎講,煮得唔錯。要點1.泰式燒雞,超juice,好香,又滑,又夠味!2.燒元貝大大隻好足料,有粉絲,虾米,香茅,好野味.3. 鹽燒魚,燒到岩岩好. 前菜試了泰式司盅,都好有鱹未,如果再生一點就好,泰式生虾,都幾新鮮。仲有送酒一流既虾膠炸皮蛋,呢間又唔貴,咁既價錢,水準唔錯. 直得試的一間餐廳!

2019-08-14
  • 泰式燒雞
2019-06-07 1040 瀏覽
又黎電器道熟食中心覓食, 只要不介意環境,其實熟食中心係有好多美食。(以泰爽甜黎間為例,環境其實個乜嘢, 但枱面有點黐立立。)🥢泰式蝦膠釀皮蛋 $88爽口彈牙蝦膠包住流心皮蛋🤤,再配甜酸梅醬, 令人食指大動👍🏻。🥢馬拉盞炒通菜 $52通菜大大份,配上辣椒、蝦米、蒜蓉等,炒得好惹味。🥢泰式炒金邊粉 $78金邊粉好煙韌,入口酸酸地好醒胃,可惜配料就較少, 蝦只有3隻。🥢龍眼冰 $20望色水都知足料, 味道濃郁。
(以泰爽甜黎間為例,環境其實個乜嘢, 但枱面有點黐立立。)

🥢泰式蝦膠釀皮蛋 $88

🥢馬拉盞炒通菜 $52

通菜大大份,配上辣椒、蝦米、蒜蓉等,
炒得好惹味。

🥢泰式炒金邊粉 $78

金邊粉好煙韌,入口酸酸地好醒胃,
可惜配料就較少, 蝦只有3隻。

🥢龍眼冰 $20

望色水都知足料, 味道濃郁。

2019-03-02 718 瀏覽
I had dinner here on a Thursday. This place was very quiet on Thu I feel bad for them. the food was quite tasty. We especially enjoyed the roast chicken. It was marinated very well. The green curry was good too but not outstanding. The ground pork lettuce wrap was quite interesting. it looked very bland but it had a good kick..... spicy and tangy.As for the environment, even though this place is in a cooked food centre, I didn't smell anything unpleasant. the tables and seats felt clean.

• 泰式燒雞
2018-07-06 1229 瀏覽
八個人,平均一人$150飲品種類多,有椰青、紫貝天葵、龍眼冰等等位於街市內, 略為冷氣不足,人手少,都是店主及一兩個員工, 上菜慢, 幾個朋友傾住偈,開開心心,唔趕時間還可以。座位有限,最好預先訂位。生蝦刺身, 厚肉爽口,點一隻綠色嘅泰式醬, 好惹味。螄蚶, 我無食,不過朋友話好鮮甜炸魚, 爽口乾身,但略嫌炸得唔夠脆冬陰功,足料, 酸辣易入口,不會太淡或者死辣炭燒豬頸肉, 夠入味,有肉汁又香串燒雞,串燒豬,正常炸蝦餅, 彈牙可口黄咖哩牛腩,野味香口,微辣,夠林又夠味,薯仔都夠林,好味鹽焗唔知什麼魚, 啱啱熟,好滑又厚肉,鹹鹹地, 點埋橙色醬料更加好味
八個人,平均一人$150
飲品種類多,有椰青、紫貝天葵、龍眼冰等等

座位有限,最好預先訂位。

生蝦刺身, 厚肉爽口,點一隻綠色嘅泰式醬, 好惹味。

螄蚶, 我無食,不過朋友話好鮮甜

炸魚, 爽口乾身,但略嫌炸得唔夠脆

冬陰功,足料, 酸辣易入口,不會太淡或者死辣

炭燒豬頸肉, 夠入味,有肉汁又香

串燒雞,串燒豬,正常

炸蝦餅, 彈牙可口

黄咖哩牛腩,野味香口,微辣,夠林又夠味,薯仔都夠林,好味

2018-06-30
在芸芸東南亞美食,泰菜與越菜最貼合香港人的口味,箇中滋味由甜、酸、鹹、辣組合而成,非常開胃。泰爽甜由正宗泰國師傅掌廚,在熟食中心的角落開店,卻每日客似雲來,可見食物質素上乘。店內擺放了小木檯與木櫈,牆身張貼著不少美食周刊的推介報導,其中一篇報導中藝人森美與小儀以「隱世食店」形容此店,實在恰到好處。從他們的神情反應,能讓人感覺到享受美食時自然溢出的喜悅。從前有「快樂足球」的說法,我認為也應該加上「快樂用餐」的生活態度。古人有「酒入愁腸愁更愁」的說法,如果能反過來以愉悅的心情享受美食,應能讓快樂更加昇華。---先來一道冷盤,名為「泰式獅蚶」,紅紅的獅蚶肉表示材料十分新鮮,入口非常爽甜。配上生蒜與青檸汁,更能提取獅蚶鮮味的精華。不過數分鐘,整盤獅蚶已餘下貝殻。再介紹另一道冷盤,名為「泰式生蝦刺身」。對比日式蝦刺身入口即溶的脂肪,泰式生蝦顯得清甜爽口。食用時必然配上一片生蒜片與泰式醬汁,辟去生蝦的微腥。生蝦將醬汁完全吸收,新鮮的酸辣味更重,非常惹味。熱盤是「泰式肉碎生菜包」,豬肉碎炒香加上魚露及生抽調味,熱騰騰地上桌。用筷子將豬肉碎夾到生菜上面,如同收拾包袱一樣將肉碎一網打盡,一口吞進嘴裡。整

---

熱盤是「泰式肉碎生菜包」,豬肉碎炒香加上魚露及生抽調味,熱騰騰地上桌。用筷子將豬肉碎夾到生菜上面,如同收拾包袱一樣將肉碎一網打盡,一口吞進嘴裡。整個感覺就像把一切不好的情緒隨著生菜包一吞而下,心情十分治癒。

另一道熱盤是「香脆三味炸魚」,所謂三味即泰式代表「酸」、「辣」、「甜」。將三種味道放進菜式非常容易,但平衡三種截然不同的味道,不讓其中一種味道喧賓奪主則非常考驗廚師駕馭味道的功夫。魚皮炸得金黃香脆,魚肉卻非常嫩滑。咬一口魚肉,同時湧入三味。

如此美食在前,馬上進入三昧之境,極度專注於眼前的三味炸魚,當然絕對少不了來一杯泰式象啤伴菜。

在此呼籲大家也嘗試「快樂用餐」,將煩惱憂愁拋到餐桌後面吧!

---

<center><B>Thank you for visiting, and I wish you a pleasant day!
感謝你的瀏覽,我希望你有愉快的一天!
Thanks for your support</B></center>

2018-03-13
2014-01-17 3292 瀏覽
在北角上班巳有好一陣子, 附近的食店也試得七七八八, 最近跟友人談起, 說原來走遠一點, 在街市熟食那邊就有幾家不錯的小店, 例如咖哩也不錯聽得心癢癢, 決定找了一個中午走來看看誰知道咖哩店原來要下午2時過後才開業走了一圈看看其他店, 有中式, 有泰式, 最後決定來這家泰爽甜試試他們的海南雞 泰式海南雞飯 (HK$48)其實收費在街市來說絕不便宜, 但一個飯會包例湯及飲品, 而且份量都算幾多.雞件堆得層層疊疊的, 看看雞皮黃油脂都幾豐厚, 雞肉入口就有點乾不過沾醬吃的話味道仍可以接受雞油飯吃起來都幾油潤, 但香度就不太突出整體來說都算是OK, 但沒什麼特別.例湯本來以為只有一碗清湯, 但內裡又有些豆腐和菜粒, 喝起來不算好咸, 用來配飯不錯飲品要了泰式奶茶, 好甜好甜....價格不算便宜, 食物算是OK但沒什麼特別如果要是順路就腳的話, 就不用特別來吃.
在北角上班巳有好一陣子, 附近的食店也試得七七八八,
聽得心癢癢, 決定找了一個中午走來看看
誰知道咖哩店原來要下午2時過後才開業

泰式海南雞飯 (HK$48)
雞油飯吃起來都幾油潤, 但香度就不太突出
整體來說都算是OK, 但沒什麼特別.
飲品要了泰式奶茶, 好甜好甜....

價格不算便宜, 食物算是OK但沒什麼特別
如果要是順路就腳的話, 就不用特別來吃.

聖誕節
2013-03-23 1909 瀏覽
這餐廳是令我連續兩天都來光顧,因為他們煮的菜色很不商業化, 煮得很有heart. 咖喱很好味 不是預期的一般咖喱味道。魚沙律很值得試,脆魚不油膩 跟沙律菜一起吃 味道加口感都一絶。再叫一客豬頸肉外脆內嫰有肉汁 是必叫的一道菜。地方雖小 但坐位空間寬敞 沒有食完被趕的感覺。我下星期又再去食啦😄
2013-03-05
  • 豬頸肉 咖喱蟹
11月21日, 今晚原本用table map 訂咗位食烤全魚… 點知行到去門口先發現間野已經執笠大吉! 諗起附近街市嘅泰爽甜應該都有烤魚食, 就算係泰式都照殺啦! 呢間泰爽甜其實係性格小店嚟嘅, 位於街市熟食中心角落頭, 只有四、五張檯, 仲要唔係成日開… 今晚嚟到佢有開之餘仲有位, 真係好彩喇!::: 明爐燒烏頭 :::開頭一見到碟明爐烤魚, 只見鐵板上乾爭爭放上一條半熟烏頭, 仲有d肉碎、香料、蔥段、蘑菇片、粉絲等… 仲心咁燒熟法條魚實乾晒水都未熟啦?! 點知原來呢味燒魚係會令上一大碗亦湯亦醬嘅汁料, 比你一路燒一路淋上魚身. 如此一來靠著湯汁嘅蒸氣將條魚快速整熟, 又可以保持魚肉水份~ 剛熟嘅烏頭肉質頗嫩, 又索晒d鹹鹹酸酸嘅湯汁, 肉味鮮甜一d都唔覺腥! 其他配料如肉碎粉絲等亦索晒魚汁湯汁嘅精華, 更加好味~ 食到咁上下正貪心個爐火未盡會唔會燒乾條魚之際, 原來蠟燭份量一早已經計算好, 條魚差唔多夠熟爐火亦會自然熄滅, 成個烹煮過程堪稱充滿驚喜~ 絕對係小店細心出品!::: 咖哩軟殼蟹 :::咖哩軟殼蟹做法其實同平時食開嘅咖哩炒蜆或咖哩炒蟹如出一轍, 都係落咗大量蛋去做而且絲毫
::: 明爐燒烏頭 :::
::: 咖哩軟殼蟹 :::
咖哩軟殼蟹做法其實同平時食開嘅咖哩炒蜆或咖哩炒蟹如出一轍, 都係落咗大量蛋去做而且絲毫不辣嘅咖哩. 不過碟咖哩蟹嘅軟殼蟹份量大概就只有2隻左右, 份量較孤寒. 又因為炸好嘅軟殼蟹被咖哩汁完全淹沒喺咖哩汁入面, 結果軟殼蟹都變淋變油膩喇… 就算蛋咖哩味道ok但整體都有少少失望.
::: 泰式炒金邊粉 :::
泰式炒金邊粉鑊氣十足~ 不論用料及味道亦都夠晒地道正宗! 金邊粉炒得爽口分明, 配料落足蝦仁、雞肉、豆乾、芽菜、蔥段同蛋絲等, 醬汁甜甜酸酸調得惹味豐富~ 加上花生碎同清檸汁就更加好味! 唔怪之得大部份人都會叫~
::: 馬拉盞炒芥蘭 :::
泰國菜中蔬菜類代表必選炒芥蘭~ 呢味馬拉盞炒芥蘭用個鑊仔奉碟賣相已經夠認真~ 芥蘭亦算炒得清脆爽甜而且入味. 美中不足係一貫大排檔風格炒菜用油太多, 食到底部d菜就略嫌有d油膩…
::: 青檸梳打 :::
青檸梳打嘅青檸同糖水都一早調好, 所以杯中都只係象徵式放咗一小舊青檸做下樣算. 成杯野甜多過酸, 解辣解渴唔錯, 但如果青檸味多番d就更好喇!
電器道街市熟食中心其實只剩番三間食肆, 隔離嘅小菜同印度野之前都食過幾次, 反而最有興趣試嘅泰爽甜就因為佢成日唔開而一直都無食過. 今晚難得唔洗摸門釘都真係暗呼好彩~ d泰國人侍應一開頭好似唔多好招呼咁, 但食落先發現其實佢地對客人都算服務細心嘅, 只係態度可能慣咗硬繃繃… 整體其實無想像中咁好食, 不過要講地道泰菜嘅話呢區都算係一個好選擇.
2012-11-21
  • 明爐燒烏頭
2012-12-10 1217 瀏覽
男友姐夫推介,今次係第一次來試,雖然地方有點細,但見有D熟客食得好高興。原來要訂位架,分6點同8點2輪,我地訂左8點慢慢食。飲品點左椰青,同酸酸甜甜既紫貝天葵。第一道係泰式三味炸魚,個造型真係唔講得笑,好功夫!廚師將條魚起晒肉,淨番排魚骨炸到 “脆卜卜” 仲打直棟係度,而魚塊就炸到外脆裡面啱啱熟,唔會太乾爭爭。配埋個少少辣的醬汁,正!跟住就係泰式燒雞半隻,隻雞燒得啱啱好,雞皮燒到有d燶、雞肉好嫩好juicy、好有BBQ風味! 咖哩炒蟹都唔錯,好香、唔太辣,仲可以餸飯或係order對面檔的印度烤餅,點d咖哩汁黎食好正。(個人黎講對蟹的喜好一般)!香蕉花沙律,口感好得意、爽口、有d似 “牛榜”,高纖之選,唔洗成日淨係食柚子沙律同青木瓜沙律,可以試下d唔同既野。甜品:芒果糯米飯,芒果普通、有少少酸,糯米飯唔硬軟軟咁;椰汁千層糕,yin yin un un咁,都OK!最後廚師仲炸左d虾片出黎比大家試,放係碟底的餐紙無沾到油,真係好功夫!已經約定下次再來喇!

飲品點左椰青,同酸酸甜甜既紫貝天葵。
泰式三味魚 (正面)
泰式三味炸魚(背面)
咖哩炒蟹
印度烤餅
香蕉花沙律
炸虾片
2012-12-07
泰式三味魚 (正面)
泰式三味炸魚(背面)
咖哩炒蟹
印度烤餅
香蕉花沙律
炸虾片
2012-12-02 833 瀏覽
今晚大約未到七點便到達,還未有其他客。三個人叫了五道菜:>蝦餅-大約八小件,每件約吋半×1吋,不應該叫”餅”>串燒半打-合格 但醬汁不夠香>泰式燒雞-合格,醬汁很好味>椰子雞湯-有些雞肉,味道徧咸 ,草菇不新鮮,有大量不會食的湯渣如黃薑,香葉>咖喱炒蟹-咖喱汁太稀,味道是不香不辣沒椰漿味,號稱是菲律賓蟹的肉更是 "梅" 的!!! 跟老闆娘反映佢立即話打電話鬧樓下《街市》…>結賬時老闆娘話碟蟹收少六十蚊,共491。>食了這餐很不是味道的晚飯後感到很不是味道,點解香港不似新加坡,台灣,馬拉,有咁多夜市,平民食肆………
今晚大約未到七點便到達,還未有其他客。三個人叫了五道菜:

>蝦餅-大約八小件,每件約吋半×1吋,不應該叫”餅”
>串燒半打-合格 但醬汁不夠香
>泰式燒雞-合格,醬汁很好味

>結賬時老闆娘話碟蟹收少六十蚊,共491。
>食了這餐很不是味道的晚飯後感到很不是味道,點解香港不似
新加坡,台灣,馬拉,有咁多夜市,平民食肆………
2012-12-01
2012-06-27 510 瀏覽
泰爽甜係一間街巿樓上的熟食鋪。地方好細,唔係特別好坐。但勝在嘢食好好味,真令人令眼相看泰爽甜係正宗泰國人開的,每一道菜佢哋都好有心機去煮。泰式燒雞有一陣碳燒過的香味。一口香脆的雞皮,微微的泰式香料和泰式燒雞汁慢慢布滿口腔內,真的好好好味。鹽焼魚內stuff 咗一咋香料,外皮布滿鹽然後去焼的。食的是後會切開魚皮,只是食魚肉。魚肉內以收囇香料的精華和帶少少的咸味。
泰爽甜係一間街巿樓上的熟食鋪。地方好細,唔係特別好坐。
但勝在嘢食好好味,真令人令眼相看
泰爽甜係正宗泰國人開的,每一道菜佢哋都好有心機去煮。
鹽焼魚

題外話/補充資料: 一定要預訂位
2012-06-16
鹽焼魚
2012-04-09 402 瀏覽
晚上十點幾,忽然好想飲碗冬蔭公,剛好在附近,便上來了。店內好多剪報介紹,心想應不會太差吧。座位有點擠,但是夥計態度殷切,加分。只叫了碗冬蔭公。湯蠻大碗的,但看色水就知道好極有限。湯的味道如其色水一樣混濁,也很油膩;辣度夠,但不怎麼香。湯料蝦頭很多,蝦身卻少,而且肉質很「梅」,吃得出不是新鮮貨,實在無法把湯飲完。其實單以這碗湯來說應該給喊面的,不過見哥哥服務態度不錯,看見旁邊那大家庭吃得好高興似的,希望下次有機會試試別的,質素可會高一點?
晚上十點幾,忽然好想飲碗冬蔭公,剛好在附近,便上來了。
冬蔭公
膩而不香,蝦肉不鮮