6天前 0 瀏覽
星期二收工,太太話唔想開火,兩個人踱到GO PARK入面嘅「西沙 泰瀾鑊」醫肚。店內木系裝潢,香料味陣陣,光線暖黃但唔刺眼,枱距唔逼,坐得舒服;開放式廚房鑊氣同油香飄出,背景音樂輕鬆,氣氛活躍,出菜速度算快。🍽️✨素食卷 🌟🌟🌟薄薄卷皮微脆帶麵香,入面青瓜、生菜、香草齊全,咬落清爽;酸甜醬唔霸道,突出蔬菜鮮味。不過份量偏輕,較似前菜。🥬🌯小食拼盤 🌟🌟🌟炸物熱辣脆,配泰式酸辣醬夠醒胃;蝦餅彈牙、雞件入味,但油份稍多,放耐咗會焾口。幾個人share啱用。🍢🍤生蝦刺身 🌟🌟🌟🌟🌟蝦身晶瑩爽甜,配蒜片、辣椒同青檸魚露,先甜後辣,層次俐落;冰鎮適中,冇雪味,最討好一味。🦐🔥無骨豬髀飯 🌟🌟🌟🌟豬髀皮微脆帶油香,肉質軟腍唔韌,隱約炭香;飯粒分明,撈汁更香口,如多一點肉汁會更盡興。🐖🍚凍檸樂 🌟🌟🌟🌟氣泡足,檸檬酸度醒神,冰量適中,飲落清爽解膩;甜度稍高,可預先提店員減甜。🥤🍋龍眼冰 🌟🌟🌟🌟龍眼肉香甜,糖水清而不膩,碎冰細緻唔刮口;餐後來一杯,清清味蕾。若帶少少椰香會更有南洋感。🧊🍨整體走酸辣香路線,味道穩陣,生蝦表現突出,主食頂肚;價位中等,服務俐落,環境舒適唔嘈,GO PARK位置方便集合。適
素食卷 🌟🌟🌟

小食拼盤 🌟🌟🌟
生蝦刺身 🌟🌟🌟🌟🌟

無骨豬髀飯 🌟🌟🌟🌟
凍檸樂 🌟🌟🌟🌟

龍眼冰 🌟🌟🌟🌟
整體走酸辣香路線,味道穩陣,生蝦表現突出,主食頂
肚;價位中等,服務俐落,環境舒適唔嘈,GO PARK位置方便集合。適合平日晚餐,兩口子輕鬆坐坐,食完心情都靚返啲。😋👍
星期三中午同同事見完客戶,兩個人行入西沙GO PARK嘅「泰瀾鑊」醫肚🍽️。店內木枱竹飾,開揚通風,香料味四散🌶️。黃暖燈夠光影相又唔刺眼💡,午市人流適中,坐得鬆動,服務爽快,氣氛輕鬆👥。背景歌輕輕播,傾計唔使提高聲量🎶。燒安格斯牛小排 4.3/5邊位帶微焦香,中心粉紅多汁,牛味厚而甜,脂香唔膩🥩。醃得輕手,帶絲絲香茅與魚露氣,咬落嫩而有彈性。點一啖青檸辣汁更醒胃,煙香同酸辣平衡得幾好,配白飯應該更掂。咖喱軟殼蟹3隻 4.6/5上枱熱辣辣,蟹殼脆而不硬,內裡保持鮮嫩🦀。咖喱走泰式黃咖喱路線,椰香厚身,蛋花同洋蔥令醬更黏口;辣度中等,唔嗆喉,慢慢滲出香辛後勁。撈醬送飯一流,三隻份量對兩個人好夠交代🍛。蘭王蛋蠔餅 4.2/5蛋香濃郁,邊位煎到脆脆,中心軟滑帶少少黏糯感,蠔粒飽滿無腥🦪。整體有鑊氣,咬落層次由脆轉嫩幾過癮;油分略高,但以街頭泰味來講可接受。加少許辣醬提味更突出。芒果糯米飯 4.0/5糯米蒸得企身,煙韌不爛,椰漿香甜而不膩🥭。芒果熟度啱啱好,纖維細緻,甜香自然;如果椰香再重半級、糯米再暖一點會更理想。作結尾清口之選。午市表現穩陣,出菜快,兩個人share幾款菜剛剛好。味道走香料路線
燒安格斯牛小排 4.3/5
咖喱軟殼蟹3隻 4.6/5
蘭王蛋蠔餅 4.2/5
芒果糯米飯 4.0/5

午市表現穩陣,出菜快,兩個人share幾款菜剛剛好。味道走香料路線但收得住火候,層次清晰不會蓋過主材;環境舒服,傾公事都得。價位屬中上,但用料對辦,細節有照顧,食完精神返工續戰💼🌶️🍛👍。整體推薦比想食泰味又想坐得自在嘅朋友。
2025-08-18 0 瀏覽
Happy Friday!🥳 終於捱完一個禮拜,梗係要對自己好啲啦!收工後同男朋友拿拿聲由市區仆入西沙,就係為咗試下新商場GO PARK入面呢間「西沙 泰瀾鑊」。餐廳裝修幾新淨,畢竟係新場嘛✨。我哋被安排坐喺卡位,空間感足夠,坐得幾舒服。場內燈光偏向柔和,黃黃暗暗咁,播住啲輕快嘅泰國音樂,成個感覺好放鬆,可以慢慢傾計,慢慢食,完全符合我哋想好好食餐飯、慰勞一下自己嘅期望。😌咖喱軟殼蟹3隻 🌕🌕🌕🌕🌑呢個咖喱一上枱就聞到好香嘅椰奶味,個汁非常濃郁,但又唔會太杰身,甜甜地帶少少辣,超級開胃。軟殼蟹有三大隻,炸得好香脆,蟹殼薄脆到可以直接食,入面嘅蟹肉雖然唔算爆多,但都食到鮮味。最重要係個咖喱汁,用嚟撈飯或者點旁邊附送嘅蒜蓉包,簡直係絕配!個包烘到脆卜卜,吸滿晒啲咖喱汁,真係啖啖都係精華,我同男朋友清晒成兜汁。🦀蘭王蛋蠔餅 🌕🌕🌕🌗見到餐牌寫住用「蘭王蛋」,就覺得應該幾有誠意。蠔餅份量都幾大,兩個人分享綽綽有餘。蛋嘅邊位煎得焦香脆口,中間部分就不過不失,食落蛋味都算香濃。蠔仔嘅份量都OK,唔算好大隻,但食落都幾新鮮,冇腥味。略嫌中間有啲部分太濕潤,油份稍為重咗少少,如果可以再乾身啲,口感會更
咖喱軟殼蟹3隻 🌕🌕🌕🌕🌑

蘭王蛋蠔餅 🌕🌕🌕🌗
見到餐牌寫住用「蘭王蛋」,就覺得應該幾有誠意。蠔餅份量都幾大,兩個人分享綽綽有餘。蛋嘅邊位煎得焦香脆口,中間部分就不過不失,食落蛋味都算香濃。蠔仔嘅份量都OK,唔算好大隻,但食落都幾新鮮,冇腥味。略嫌中間有啲部分太濕潤,油份稍為重咗少少,如果可以再乾身啲,口感會更加好。配埋個魚露甜酸醬食,可以中和返啲油膩感。🍳

蘭王蛋辣肉碎飯 🌕🌕🌕🌕🌑
又係蘭王蛋嘅出品!呢個飯睇落平平無奇,但食落有啲料到喎。肉碎用九層塔同辣椒炒得好夠鑊氣,非常惹味,辣度適中,唔會辣到噴火但又夠刺激。上面鋪住隻太陽蛋,輕輕拮穿隻蛋,橙黃色嘅蛋漿緩緩流出,撈埋啲飯同肉碎一齊食,成件事即刻昇華咗!蛋黃嘅甘香完美咁包住每一粒飯,口感變得好濕潤同豐富,男朋友大讚呢個飯好香口。🍚
芒果糯米飯 🌕🌕🌕🌕🌑
食泰國嘢點可以冇芒果糯米飯做結尾?芒果切得好大塊,而且非常香甜多汁,一啲渣都冇。糯米飯軟糯得嚟仲保持到少少嚼口,唔會過份軟爛。上面淋咗啲鹹鹹地嘅椰漿,再灑啲香脆嘅綠豆碎,鹹甜交錯,口感層次好豐富。成個配搭好和諧,份量兩個人分啱啱好,為呢餐飯畫上一個甜蜜嘅句號。🥭

芒果沙冰 & 凍檸樂 🌕🌕🌕🌗🌑
芒果沙冰嘅芒果味都幾天然,唔會係藥水味,甜度適中,沙冰打得夠幼滑,喺食完咁多香口嘢之後飲返杯,即刻消暑解渴,好舒暢👍。至於凍檸樂,就係正常發揮啦,夠氣夠凍,配搭重口味嘅泰國菜,係一個穩陣嘅選擇。🥤

炸蝦餅 🌕🌕🌕🌕🌗
呢個炸蝦餅可以話係成晚嘅其中一個亮點。一客有四件,每件都好厚身。炸到金黃色,外皮超級香脆,咬落去「咔嚓」一聲,真係好治癒!最值得讚嘅係入面嘅蝦膠,真係食到啖啖蝦肉,而且口感好彈牙,完全唔係成口粉嗰種。用料好足,蝦味好鮮甜。點埋個甜酸醬一齊食,酸酸甜甜,令到成個蝦餅更加開胃,食多兩件都唔會覺得膩。🍤
今晚呢餐飯食得相當滿足😌。食物嘅水準整體都唔錯,特別係咖喱軟殼蟹同炸蝦餅,做得幾有水準。餐廳環境舒服,幾適合放工後想搵個地方同朋友或者伴侶撐枱腳、傾下計。價錢喺新商場嚟講都算合理,唔會太離地。如果咁啱喺西沙附近,又想食返餐地道嘅泰國菜,呢間「西沙 泰瀾鑊」會係一個幾好嘅選擇嚟。😉
2025-08-16 0 瀏覽
星期六下晝同男友瞓到天昏地暗⏰,醒過嚟已經係下晝茶時間,肚仔打鼓即刻衝去GO PARK入面嘅「泰瀾鑊」醫肚!餐廳裝修幾有泰國風情,木系枱凳加埋啲藤製燈罩,光線柔和唔刺眼,坐得幾舒服。雖然唔係咩高級格局,但勝在夠晒自在,啱晒我哋呢啲懶洋洋嘅周末mode~生蝦刺身 ❤️❤️❤️❤️  蝦肉爽脆鮮甜,蘸埋個酸辣汁勁開胃!不過如果冰鎮啲會更加正,而家食落有少少「暖笠笠」,但係都算新鮮抵讚~菠蘿海鮮炒飯 ❤️❤️❤️  炒飯粒粒分明,仲有啲蝦仁同魷魚仔,不過菠蘿味唔算好突出,食落有啲似普通炒飯加咗兩粒菠蘿裝飾咁,稍嫌唔夠「泰」!燒安格斯牛小排 ❤️❤️❤️❤️  牛肉燒得啱啱好,肉質嫩滑仲有少少炭香,點埋個泰式醬汁幾惹味。不過份量細咗啲,兩啖就冇晒,食到喉嚨癢癢想encore!  咖喱軟殼蟹(3隻) ❤️❤️❤️❤️❤️  全場MVP!軟殼蟹炸到酥脆得嚟又唔油膩,浸喺咖喱汁入面仲keep到脆皮,咖喱香濃帶少少甜,撈飯食簡直無得頂~  凍檸樂 & 泰式凍奶綠❤️❤️❤️  凍檸樂正常發揮,解渴之選;奶綠茶底幾香,但甜度稍高,飲到一半已經有啲膩,可能叫少甜會好啲~呢餐下午茶性價比唔錯,尤其係軟殼蟹真係值得試!環境同食物都幾有泰國街頭風味
生蝦刺身 ❤️❤️❤️❤️
菠蘿海鮮炒飯 ❤️❤️❤️
燒安格斯牛小排 ❤️❤️❤️❤️

咖喱軟殼蟹(3隻) ❤️❤️❤️❤️❤️

凍檸樂 & 泰式凍奶綠❤️❤️❤️
呢餐下午茶性價比唔錯,尤其係軟殼蟹真係值得試!環境同食物都幾有泰國街頭風味,唔使飛去曼谷都食到啲地道嘢。不過部分菜式可以再精緻啲,如果份量多返少少就perfect喇~😋
2025-08-15 0 瀏覽
今天已3是第三次幫襯這間泰國菜,我們三人本來食下午茶,但擔心不夠飽,加了一個青咖喱牛腩飯,兩個下午茶餐,炸蝦餅及椰汁芒果糯米飯,再加2塊蒜蓉多士,兩隻雞中翼,2串雞肉 ,一串燒白鱔,兩個無骨鳳爪,一碟炒通菜,3杯凍飲。由於太好食,忘記影相🤣,最後真的吃不消,要打包無骨鳳爪,一串雞肉及青咖喱牛腩。坦白說,食咁多嘢都係330元,平均每人都係110元,當吃晚餐,職員招呼很友善,食物不太貴又好吃,日後會再幫襯的,也介紹朋友來吃。

2025-08-14 0 瀏覽
星期六中午,陽光普照☀️,約咗班由中學雞仔年代識到而家嘅兄弟,專登入到嚟西沙新開嘅GO PARK,試吓呢間叫「泰瀾鑊」嘅泰國嘢。餐廳喺商場入面,裝修幾新淨,樓底好高,空間感十足,枱與枱之間唔會太逼,成班麻甩佬坐低都唔會頂手頂腳。可能係新場關係,周圍都好光猛,自然光透過落地玻璃射入嚟,感覺好開揚。雖然係週末午市,人流都幾旺,但又未至於嘈到拆天,我哋傾計吹水完全無障礙,氣氛熱鬧得嚟又幾舒服。🍻小食拼盤 👍🏻👍🏻👍🏻一上枱大大盤,有蝦餅、魚餅、春卷同雞肉串燒,四四正正,係泰國餐廳嘅標準開場。蝦餅食落夠彈牙,有蝦味;魚餅香料味突出,口感煙韌。春卷同雞肉串燒就相對普通啲,不過不失啦。成個拼盤用嚟送酒傾計,一路食一路等其他餸,係個穩陣嘅選擇。燒安格斯牛小排 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個牛小排燒得幾唔錯,外層帶少少焦香,但切開入面仲見到粉嫩嘅肉色,火喉控制得幾好。牛肉味幾濃郁,肉質軟腍得嚟又有啲嚼口,唔會韌。配埋個甜甜酸酸嘅泰式醬汁,可以中和返牛肉嘅油膩感,成件事幾夾,我哋三兩下就清咗成碟。蘭王蛋蠔餅 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻嘩,呢個蠔餅一睇就知有料到!🍳 用咗日本蘭王蛋,個蛋色真係橙黃啲,食落蛋香味亦都濃郁好多
小食拼盤 👍🏻👍🏻👍🏻

燒安格斯牛小排 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蘭王蛋蠔餅 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
嘩,呢個蠔餅一睇就知有料到!🍳 用咗日本蘭王蛋,個蛋色真係橙黃啲,食落蛋香味亦都濃郁好多。師傅將個餅邊煎到金黃香脆,脆卜卜咁好似食緊薯片,但中間部分又保持到濕潤軟滑嘅口感。蠔仔份量都唔少,雖然唔係隻隻都好肥美,但勝在夠新鮮無腥味,撈埋蛋漿一齊食,口感層次好豐富。

咖喱軟殼蟹(3隻) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
黃咖喱嘅香味一上枱就撲鼻而來,非常誘人。個咖喱汁煮得好香滑,椰香味十足,辣度好溫和,唔會蓋過蟹嘅鮮味,反而更加提升咗個層次。軟殼蟹炸得夠乾身,唔會成口油,咬開仲有少少蟹膏,啖啖肉。個咖喱汁絕對係精華所在,我哋忍唔住要追加個白飯嚟撈汁,一滴都唔想浪費!🍚

生蝦刺身 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食泰國嘢點少得生蝦刺身!蝦肉睇落晶瑩剔透,食落口爽甜彈牙,證明用料新鮮。不過呢道菜嘅靈魂始終係個醬汁,呢度個汁調得好好,蒜蓉、辣椒、青檸汁嘅比例啱啱好,酸辣度十足,非常惹味,一啖食落去即刻醒晒胃!🌶️
龍眼冰 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
泰式凍奶綠 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
凍檸樂 👍🏻👍🏻👍🏻
飲品方面都交足功課,龍眼冰清甜,入面真係有幾粒龍眼肉,唔係得個糖水味。泰式奶綠嘅茶味同奶味平衡得唔錯,唔會太甜膩。至於凍檸樂,就係你想像到嘅味道啦,夠氣夠凍,食住啲香口嘢飲返啖,爽!
今餐飯大家食得好盡興,主要係同班好耐無見嘅兄弟瘋狂吹水,講返以前啲傻仔嘢。😂 餐廳嘅食物整體水準都唔錯,特別係個蘭王蛋蠔餅同咖喱軟殼蟹,處理得相當出色,有令人眼前一亮嘅感覺。呢度環境闊落,坐得自在,一大班朋友聚餐吹水,係一個幾理想嘅地方。價錢喺新商場嚟講算係合理水平,最緊要係成班人可以有個地方坐得舒舒服服,食飽飲飽,叉足電再迎接下半場!🥳👍🏻
2025-08-12 0 瀏覽
星期六晚餐同姊妹喺GO PARK入面嘅「西沙 泰瀾鑊」集合,之前見朋友限時動態打卡,心郁郁就衝去試。店內木系裝潢,開放式廚房陣陣香氣撲鼻;座位闊落,播住輕快樂曲,燈光暖黃柔和,影相自然唔反光👭🍽️💡📸,氣氛輕鬆易傾偈。#️⃣燒安格斯牛小排 🥰🥰🥰🥰外層微焦帶煙香,內裡粉紅多汁,牛味厚實;灑少少海鹽已經好食,再點青檸辣汁更醒胃🌶️。油香略重,食多幾啖會飽,但整體火候掌握得準。#️⃣菠蘿海鮮炒飯 🥰🥰🥰🥰飯粒分明帶鑊氣,菠蘿清甜同淡淡咖喱香交疊🍍;蝦仁爽彈、魷魚夠腍,乾身不油。唯一葡萄乾偏多,偶爾搶咗少少甜味,整體仍然順口。#️⃣生蝦刺身 🥰🥰🥰蝦身透亮冰涼,口感爽脆🦐;蒜片、青檸同魚露一入口辣酸直衝,幾帶勁。醬味比較進取,鮮甜感被遮咗啲,愛重口味會更啱盤。#️⃣咖喱軟殼蟹3隻 🥰🥰🥰🥰🥰蟹殼薄脆不刮口,肉質甜美🦀;黃咖喱椰香濃滑,蛋花裹住每啖蟹,洋蔥微甜令層次更豐富🍛。就口味稍鹹,配白飯正好,擠檸檬解膩更平衡。整體走香料突出、酸辣分明嘅泰味路線,海鮮新鮮感交到功課,份量對姊妹聚會啱啱好👭。服務爽快有禮,出菜節奏穩定;價位中上但對得住質素。燈光舒服、音樂輕快,傾計零壓力🎶。想搵到重香氣、口感多變嘅一餐,呢度可
#️⃣燒安格斯牛小排 🥰🥰🥰🥰
#️⃣菠蘿海鮮炒飯 🥰🥰🥰🥰
#️⃣生蝦刺身 🥰🥰🥰

#️⃣咖喱軟殼蟹3隻 🥰🥰🥰🥰🥰
整體走香
料突出、酸辣分明嘅泰味路線,海鮮新鮮感交到功課,份量對姊妹聚會啱啱好👭。服務爽快有禮,出菜節奏穩定;價位中上但對得住質素。燈光舒服、音樂輕快,傾計零壓力🎶。想搵到重香氣、口感多變嘅一餐,呢度可以滿足到胃口🦐🦀🍍。
星期日下午去go park, 帶狗狗放電及social 活動。去此泰國餐廳, 2人加 小狗坐戶外。熱到34度, 幸好推部風扇機來。食完如店名 。。大x鑊海南雞飯 $98.。 3分飯沒有黃薑香味, 飯偏濕海南雞唔滑。一細碗冬瓜湯又好味精泰式炸蝦餅 $48。 。 -3分極硬, 咩事呀, 蝦餅?又硬又冇蝦味。是我食過最差既蝦餅沙嗲雞,豬 各2串 $28/2串。 1分又係硬, 又鞋沙嗲醬又唔香。蘭王蛋蠔餅 $138。 3分蠔肉唔大粒。 但起碼唔腥 蘭王蛋? 唔覺囉, 又冇蛋香味蠔餅下墊椰菜, 但椰菜下是水是油?點解唔瓊乾油或水。總評。食物。 質素偏差,完全 沒有泰國風味。 2分服務。 叫佢比個餐盒, 應完我話轉頭, 都唔知轉左去邊, 要揮手叫第3個先比到個盒環境。 因可以比狗一同戶外食及坐, 加回1分。

去此泰國餐廳, 2人加 小狗坐戶外。
熱到34度, 幸好推部風扇機來。
食完如店名 。。大x鑊

海南雞飯 $98.。 3分

飯沒有黃薑香味, 飯偏濕
海南雞唔滑。
一細碗冬瓜湯又好味精

泰式炸蝦餅 $48。 。 -3分

極硬, 咩事呀, 蝦餅?
又硬又冇蝦味。
是我食過最差既蝦餅

沙嗲雞,豬 各2串 $28/2串。
1分
又係硬, 又鞋
沙嗲醬又唔香。

蘭王蛋蠔餅 $138。 3分
蠔肉唔大粒。 但起碼唔腥
蘭王蛋? 唔覺囉, 又冇蛋香味

蠔餅下墊椰菜, 但椰菜下是水是油?

點解唔瓊乾油或水。

總評。
食物。 質素偏差,完全 沒有泰國風味。 2分
環境。 因可以比狗一同戶外食及坐, 加回1分。

餐廳整體服務質素不錯由門口帶位到就餐服務嘅時候,侍應們都非常之有禮貌,亦都有盡力滿足客戶嘅要求可惜一間餐廳嘅基本需要嘅係食物質素而呢間餐廳喺基本需要呢一方面10分令人失望家庭遊樂途中幫襯呢間餐廳,兩個大人叫咗兩個主食及兩個小食小食:泰式鳳爪 - 淡而無味蒜蓉包 - 味道不過不失,可惜呢一個小食上餐嘅時間太慢,距離上咗煮食之後差唔多20分鐘先上。(本來諗住攞過嚟點咖喱汁)主食:蘭王肉碎蛋飯 - 肉碎有一般正常茶餐廳嘅水準,就係普通嘅太陽蛋青咖喱雞扒飯 - 雞扒沐浴於青咖喱汁當中,但雞扒食起上嚟竟然係凍嘅。青咖喱汁本身都唔算係溫暖,只不過稍有溫度。青咖喱汁入邊嘅配菜非常之清新,裏面有青矮瓜,豆角等等,全部配菜都非常爽口,相信都未有煮熟。咖喱汁同配菜以及雞扒彷彿完全沒有關係,但卻偏偏放在一起。萬幸白飯尚算正常整個午餐嘅味道有一般茶餐廳嘅質素,亦有中上級數嘅服務,可惜味道難堪,收費偏貴,性價比極低。如果各位到go park 家庭遊樂,附近所有餐廳都需要等候超過一個小時可以考慮這一間餐廳反正都可以安全食飽但如果大家想品嚐都美味嘅食物就唔建議呢間餐廳
餐廳整體服務質素不錯
可惜一間餐廳嘅基本需要嘅係食物質素
而呢間餐廳喺基本需要呢一方面10分令人失望

家庭遊樂途中幫襯呢間餐廳,兩個大人叫咗兩個主食及兩個小食

小食:

泰式鳳爪 - 淡而無味

(本來諗住攞過嚟點咖喱汁)

主食:

青咖喱汁本身都唔算係溫暖,只不過稍有溫度。
咖喱汁同配菜以及雞扒彷彿完全沒有關係,但卻偏偏放在一起。
萬幸白飯尚算正常

可以考慮這一間餐廳