2024-02-26 214 瀏覽
从未吃过这么难吃的泰菜!选了438的套餐,就两个沙拉前菜有点味道,冬阴功汤完全没味道,喝了半锅水的感觉。菠萝炒饭味道很淡,腰果还是时间很长、又软吃起来变味的味道。空心菜和海南鸡勉强能吃。送的甜品,椰子汁跟浆糊一样的口感。再也不会去。
一家大細係鰂魚涌公園玩完睇下附近有幾好食,找到附近lee 間泰國菜,諗住有啲湯粉麵,菠蘿炒飯個啲啱小朋友食,點之入坐後發現諗住啱班小朋友食嘅嘢都無因為一行人都有五個小朋友,有啲唔食海鮮,有啲又唔鍾意有肉碎比較麻煩小小。正係道研究緊有乜啱班小朋友食嘅時候,個服務員就主動岀現問有乜幫到手,仲好好咁比好多建議我地佢話可以叫金邊粉走配料啲蝦另上,就變左齋炒河粉,如果要湯河,可以再叫椰子雞湯放啲河粉落去。我地既刻覺得好好嘅建議。最後叫左個泰式風情套餐,個冬陰公湯改做椰青雞湯,個金邊粉全走蝦另上,之後再叫左個燒豬頸肉超好食,小食拼盤啲蝦餅唔錯,蠔餅超多蠔,仲有香葉肉碎飯同蒜蓉炒什菜,仲有個芒果糯米飯。野食唔差。但係服服員態度一流肯主動幫手同解決問題

野食唔差。但係服服員態度一流肯主動幫手同解決問題
2024-01-01
2023-09-29 490 瀏覽
泰潮(太古分店)最近心思思想食泰國菜,所以就去左泰潮冬陰功扎肉湯粉 $52(未加一)香港好少地方可以食到呢一款湯粉,首先個冬陰功湯落足料👍🏻👍🏻👍🏻,辣到接近似去了泰國吃的一樣。冬陰功湯入邊有蘑菇、蝦、蕃茄,酸酸甜甜整體很開胃。飲落唔似係味精湯另外叫左泰國檸檬茶試一試,雖然茶底唔夠濃,但飲落都不過不失,可以值得一試。地址📍泰潮 (太古)太古太古城道18號太古城第14期耀星閣地下G1011號舖

泰潮(太古分店)

最近心思思想食泰國菜,所以就去左泰潮

冬陰功扎肉湯粉 $52(未加一)

地址
📍泰潮 (太古)
太古太古城道18號太古城第14期耀星閣地下G1011號舖
  • 湯粉
2023-09-17 345 瀏覽
一家大細喺附近揀緊食咩好,經過門口個女仔話泰潮轉左新餐牌,晚市套餐都有8折優惠😍,成件事都相對吸引坐低咗之後個女仔都主動過嚟推介新主打套餐,同埋知小朋友唔飲得冬陰功湯都主動問我將個套餐轉椰汁雞湯好唔好,服務態度超好講返個套餐$468 就唔包飲品,份量都多除咗個小食鳳爪三人餐但係得兩件鳳爪但係我兩個大人兩個小朋友去食超飽,性價比極高如果唔食得辣嘅話,小食生菜包建議走辣或者小辣!!!留意番想主食多啲選擇唔想得兩款揀,可以出返菠蘿炒飯或者蝦醬炒飯咁樣個套餐就超級抵食啦最後個後生女仔,主動過嚟問我攞Comment,仲請左我對小朋友飲汽水,好關心客人需求,真係抵讚牙雖然已經同佢反映過意見,但係都想上黎推薦大家去食,始終係一間用心對待顧客嘅餐廳可能佢哋未必個個客都會問意見,但係大家都可以去提出,希望嚟緊吸收完大家意見會多啲轉變

講返個套餐$468
就唔包飲品,份量都多除咗個小食鳳爪三人餐但係得兩件鳳爪
但係我兩個大人兩個小朋友去食超飽,性價比極高

如果唔食得辣嘅話,小食生菜包建議走辣或者小辣!!!

2023-09-15
用餐優惠
試食活動
2023-09-13 270 瀏覽
琴日第一次食船河,個湯五味紛陳,啲河粉係卷卷嘅,煙煙韌韌,索晒啲湯Lunch set配青木瓜沙律加凍嘅泰式奶茶,正,今日再去食lunch time成日都有好多打工仔等位,都幾抵食

lunch time成日都有好多打工仔等位,都幾抵食
2023-09-12
  • 船河
2023-06-25 466 瀏覽
週末嘅太古城周圍都係人龍,見到呢間直入唔使等就試吓。店內環境乾淨企理,好光猛,感覺係唔錯。不過,夥記態度一般, 唔夠細心,要主動問佢先提供水飲。至於食物方面,落單後等咗30分鐘先上菜,真係扣晒分。明明店內已經唔多人,唔明點解要等咁耐。叫咗個「泰式辣肉碎炒飯」加飲品,份量充足,上菜都熱,但係肉碎裏面好多肥豬肉,整體麻麻,人均消費 $80。太古城咁多嘢食,下次就算唔使等位都未必會再嚟,除非真係諗唔到嗰晚食乜。
週末嘅太古城周圍都係人龍,見到呢間直入唔使等就試吓。

店內環境乾淨企理,好光猛,感覺係唔錯。

不過,夥記態度一般, 唔夠細心,要主動問佢先提供水飲。

2023-03-29 530 瀏覽
一次同同事聚餐 同事介紹咗呢個米芝蓮泰菜 今次一試外賣泰潮全餐湯粉 (可選 船粉湯底/粿汁湯底/冬蔭公湯底/清雞湯底)全餐即係包曬咁多款餸- 大腸、雞絲、扎肉、豬頸肉、肉碎、牛筋腩、鴨絲、豬肉丸今次點咗冬蔭公湯底 冬蔭公味道都有但唔算濃亦唔太辣 如果可以挑選辣度就好外賣係分湯的(每個外賣盒收$2 所以總共收左$4外賣費) 粉質方面仍然維持到唔會淋曬至於餸方面感覺上都係碎濕濕 例如豬頸肉都係一小片一小片 而唔係完整一塊好似餸頭餸味執埋一碗咁 而今次食都係無豬肉丸$7x一碗粉 性價比不高
一次同同事聚餐 同事介紹咗呢個米芝蓮泰菜 今次一試外賣

外賣係分湯的(每個外賣盒收$2 所以總共收左$4外賣費)
粉質方面仍然維持到唔會淋曬

好似餸頭餸味執埋一碗咁 而今次食都係無豬肉丸

$7x一碗粉 性價比不高
外賣自取
2023-03-20 276 瀏覽
下午茶諗住試下,叫個雞絲扎肉船河應該唔會伏得去邊,點知係得個咸字。。。 扎肉亦普通過普通,上湯時蔬係通菜加生菜。個菜有一堆野調味,但其實同茶樓滾水時菜冇咩分別,唔算得上係泰式。成個feel 係茶餐廳。但,呢個下午茶$55, 又唔多似茶餐廳價錢(?)食食下睇見原來佢地深水埗店係 "recommended in michelin guide" 2011-2020.唔係呀化。。。除左咸,真係冇其他形容詞。外面有大把好食的船河,唔會再黎。

上湯時t蔬

雞絲扎肉船河

2023-03-20
$60.5 (下午茶)
2023-01-12 470 瀏覽
餐廳名稱:泰潮今日見到泰潮發現好耐無食啦~就決定入去食下啦~1. 冬陰公湯米粉見到人哋食冬陰公湯就好想飲啦,不過,我朋友就唔食得辣,叫一個又太多,一見到晚餐有呢個湯粉,就決定叫呢個啦~個湯底好味,感覺上就真係平時飲嘅冬陰公湯,再加啲米粉落去咁👍🏻餸都算多啲,有5.6隻蝦,秀珍菇,米粉嘅份量都算足夠嘅,以一個女仔嚟講☺️價錢:$58好味程度:😋😋😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 雞湯牛筋腩雞絲米粉個清雞湯幾有味,唔太似味精湯,雞絲就一如以往的粗糙,牛筋腩個味道煮得幾好,不過,就唔太入味啦價錢:$58好味程度:😋😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————3. 香葉包雞幾好味,有少少香葉味,個雞做得幾乾身脆口,可能係因為炸嘅關係,都有少少油價錢:$12好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻/
餐廳名稱:泰潮

今日見到泰潮發現好耐無食啦~就決定入去食下啦~

1. 冬陰公湯米粉

價錢抵食度:💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻/5個滿分

5. 上湯時蔬
清湯菜,無油,夠味,最緊要係感覺夠健康嘛,女仔每餐都要食下菜,呢個就真係好適合啦👍🏻

好味程度:😋😋😋😋/5個滿分
價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

——————————————————————
餐廳整體感覺:當然無當年咁好食啦,不過,而家都唔差嘅,以價錢同質素嚟講,就真係可以當成家常便飯餐廳啦,晚餐$58一碗麵,再可以用$12叫一款小食,仲要無限量,放到成枱都係,都只係$2xx左右,真係唔想煮飯,就落去食碗麵啦🤣😂

講個秘密俾你知,食滿$200,太古城仲有免費泊車五個鐘添吖🤣😂揸車嚟食仲抵🤣😂

✏️
餐廳名稱:泰潮(太古城)
電話:23552238
地址:太古太古城道18號太古城第14期耀星閣地下G1011號舖

#食物小黑洞#泰潮 #太古城食滿$200免費泊車5小時 #揸車去食都抵
#我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量
2022-10-21 635 瀏覽
- 香葉肉碎生菜包 泰式生菜包 一向都係我食泰菜必點 item . 酸酸辣辣好開胃, 包住生菜同食, 可以中和油膩感. 豬肉炒得唔乾身, 仲有少少肉汁.   香辣度適中, 啱哂我鍾意食辣但又唔食得太勁辣既人- 泰潮海南雞 半隻海南雞都係我必點之一, 佢既雞肉嫩滑, 脂肪都唔算太多, 都可以一試. 另我鍾意點醬食, 因為會令到味道層次更加豐富 .- 泰式青咖哩豬頸肉不過不失, 可以不叫. - 泰式薄餅味道幾好, 甜甜地, 點咖哩一齊食一流, 可惜係佢油左少少 , 而且份量都算少. - 泰式龍眼冰 甜度適中, 龍眼肉都幾多下, 清甜解渴, 充滿泰式風味. - 泰式凍咖啡 唔好飲, 浪費 quota.
- 香葉肉碎生菜包
泰式生菜包 一向都係我食泰菜必點 item .
酸酸辣辣好開胃, 包住生菜同食, 可以中和油膩感.
豬肉炒得唔乾身, 仲有少少肉汁.
香辣度適中, 啱哂我鍾意食辣但又唔食得太勁辣既人
- 泰潮海南雞 半隻
另我鍾意點醬食, 因為會令到味道層次更加豐富 .
- 泰式青咖哩豬頸肉
不過不失, 可以不叫.
- 泰式薄餅
- 泰式龍眼冰
甜度適中, 龍眼肉都幾多下, 清甜解渴, 充滿泰式風味.
- 泰式凍咖啡
唔好飲, 浪費 quota.
2022-10-09 408 瀏覽
泰國過三次啦泰國菜也是食過無數次的人,以前經常吃九龍城的泰國菜都沒中過伏。Mint & basil吃了好幾年的了。萬萬沒霖到食泰國菜會中伏馬拉盞炒通菜,菜有沙(一開始以為調味料未融化),後來叫老公試確認係沙,非常硬。馬拉盞一d都不香,炒得不均勻,勉強吃得落。小食兩份炸雞中翼都ok,酸辣鳳爪一點也唔酸兩杯飲料一杯龍眼冰(我不中2飲我唔評價)檸檬茶(是我的錯,沒看清是泰式檸檬茶,飲唔慣)冬陰功湯,開出來嘅 ,我做得可能會更好。重點!!!香辣肉碎炒飯。一d都唔辣。無鑊氣。唔香。而且炒飯應該是乾身的,米應該顆粒分明的,不是濕嘅。濕炒豬頸肉金邊粉都是我嘅錯,只有濕炒無乾炒。整份黐立立結撻撻。重點係這家舖啱開嘅時候我們買過一次外賣還可以嘅。
泰國過三次啦
萬萬沒霖到食泰國菜會中伏

小食兩份
炸雞中翼都ok,酸辣鳳爪一點也唔酸

兩杯飲料
一杯龍眼冰(我不中2飲我唔評價)
檸檬茶(是我的錯,沒看清是泰式檸檬茶,飲唔慣)

冬陰功湯,開出來嘅 ,我做得可能會更好。

重點!!!
濕炒豬頸肉金邊粉

2022-09-06 413 瀏覽
晚上去用餐,埋單時明明有taikoo social app 10% off至31/10, 個staff態度惡劣,話優惠已完。叫佢再睇下taikoo social 個app寫話extend 到31/10,佢堅持話冇。垃圾員工,永不光顧。
2022-07-09 661 瀏覽
泰潮全餐湯粉 $70我揀咗冬陰功湯底配,冬陰公米粉用幼米粉,有牛肉豬肉魚蛋,味道偏鹹,唔係太好食,帶有酸辣味🤭🤭🤭🤭泰式船粉 $55我揀了金邊粉,有魚蛋同肉碎,湯底都是比較鹹,另加$12 泰式秘製酸辣鳳爪,大約有三隻左右🤨
泰潮全餐湯粉 $70
泰式船粉 $55
2022-07-09
2022-05-09 728 瀏覽
今日第一次嚟食,叫咗個泰潮全餐湯粉,加泰式奶荼,及小食泰式炸春卷。嗰碗粉超失望!粉及餸都少得離普。春卷亦是大路可以喺超市買到嘅,唔係自己整。一定唔會再幫襯。服務亦一般。你食完嘢,馬上收晒啲碗碟,想講你走。
2022-05-09