2023-11-29 1241 瀏覽
兩個禮拜前想來位於佐敦的泰泰食晚餐,致電查詢當晚會不會有位時卻被告知一般需要早兩個禮拜預約,除非當日7點前離座,真誇張!有見及此,當日就預約了兩個星期後的週末晚上,一行四人來食泰式晚餐我們被安排就座於卡位,座位寬敞,每位客人前面亦放上公筷,有考慮過令客人感覺良好。泰式蛋包金邊粉($120)的濕度和味道都平衡得不錯,不過個人喜歡再添加少許魚露和白醋,風味更甚;裡面有大概4件蝦仁,肉質都是爽脆的。這份金邊粉的份量都幾大,味道正常,定價比一般泰菜餐廳的貴,或許除了金邊粉之外也可以試一下她們的其他炒粉麵類,可能會有驚喜。泰泰海南雞(半隻)($148)同樣是表現正常,雞肉不算很滑,沾著泰式醬汁吃都幾開胃的,份量偏少裡面也是含有骨的,不點不是損失。泰泰炒雜菜($76)加入了不少的香蒜,剛剛炒好香味撲鼻,裡面的菇類、椰菜、西蘭花、紅蘿蔔等都掛上了蒜味醬汁,大家都幾喜歡。蝦醬炒飯($88)樣子平平無奇,味道卻是十分豐富,有蝦醬、臘腸、甜味、泰式香料的味道,裡面又有一些配料例如豆角、臘腸粒等的配料增強味道和口感,讓人一口接一口的吃不停,食到最尾炒飯仍然是熱的,沒有很容易就冷卻掉。串燒沙爹6串($98)共
泰式蛋包金邊粉
泰泰海南雞
泰泰炒雜菜
蝦醬炒飯
串燒沙爹
串燒沙爹6串($98)共有豬、牛、雞各兩串,製作時間需時,做好後立即上菜熱得燙嘴,三款串燒的肉質也軟淋不難咬開,淋上濃郁的沙嗲醬十分惹味
泰泰燒雞
食到接近尾聲發覺大家的胃裏仍然有點空間,就決定點一客泰泰燒雞(半隻)($148)試一試。剛剛上菜我們就立即嘩了一聲:燒雞的擺盤精美,雞皮的色澤燒得光滑帶有油份,如此吸引的脆皮燒雞我們都急不及待要開動
 猶如外貌,燒雞的皮香口薄脆帶有雞油香,而裡面則鎖住了雞的肉汁,嫰滑juicy,雞肉亦不肥膩,表現絕對有驚喜,推薦一試
用餐去到尾聲時店員還送上每人一件大菜糕作結,也見到有顧客會點她們的芒果糯米飯作為甜品,賣相吸引。泰國菜來說這裡的食物無論是味道還是賣相都不錯,有驚喜,價錢也合理,難怪需要預早預約。我們留意到餐廳晚市只做一轉客人,沒有翻檯,也於九點多就last order,算是早收。以餐廳的質素和人氣來說,她絕對可以再週末翻檯做多一點生意;但餐廳沒有設定客人用餐時間亦主張客人訂位,吃過出品後感覺她們對經營的態度認真,減少一天需要製作食物的份量以及壓力與食品質素控制有互相的影響,心裡都有暗暗地表示欣賞。

泰泰環境正常,但有些細緻的位置尚可改進,例如狹窄潮濕的洗手間可以做得乾爽一點;其他環境、氣氛、服務都可以,環顧都有不少人相約朋友聚餐。

記到這裡大概又是時候準備預留兩個禮拜後的位置了,來食一個泰式聖誕晚餐
大家亦不妨一試啊!
  • 泰泰燒雞
今次踩入泰泰,心情已經好興奮。首先迎接我嘅係泰式蛋包金邊粉,呢塊蛋薄薄香脆,撲鼻陣陣香氣撩撥著我嘅食慾,金邊粉彈牙得嚟唔會黏舌。之後嘗嘅馬拉盞炒芥蘭,跟住泰式悶煮嘅食材黎講,咬落嘅口感夠晒彈,馬拉盞嘅醬汁香辣,味道掛住喉嚨,正!青咖哩石銅香滑細嫩,豉油同咖哩嘅香甜味道簡直係天造地設嘅組合,煞食啊!而串燒爹嘅肉質,咁誘人,之平衡啱啱好咁燒烤嘅味,真係食嘅停唔到口👅!環境可能會迫少少,不過食得心滿意足嘅話,咁啲就唔算嘢啦!泰泰係我呢次食遊嘅驚喜之一,意猶未盡,下次驚未必得咁好彩,搭檔喇!🍜🥢🌶️

🍜🥢🌶️
泰泰價錢💲: $78/ $98/ $120/ $93/ $31/ $59好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-呢排食左好幾間覺得唔錯的泰國菜,今次先介紹呢間係佐敦的!佢哋好受歡迎好滿座,記得早幾日book枱,如果唔係walkin唔知有冇位🫠 餐牌上款式好多,有d特別的係要先預定菜式,記得可以留意下。生日的話叫芒果糯米飯仲可以有生日牌/生日碟,聽朋友講有時仲會有泰文生日歌😂都幾啱慶生!-✅✅黃金黑金入球(1球)。有兩隻味,分別係墨魚膠皮蛋同蝦膠鹹蛋。黃金皮蛋味道冇咁濃 蛋黃有小小流心,墨魚外層都打到幾彈牙😉 另一個的蝦膠就可以更爽彈d,但入面包住鹹蛋今到成件事更濃味。-✅✅泰式串燒沙嗲。好大串,豬牛雞每樣各2串,燒得唔過火,仲幾嫩的又厚肉。d肉大大粒,唯一比較乾身的係雞肉。幾中意佢個沙嗲汁,偏甜同有小小花生味😋-✅泰式蛋包金邊粉。蛋包做得好靚!入面的金邊粉有鑊氣,炒得好乾身。如果啲粉可以再鬆散啲就好。味道上正常都係偏甜,有小小蝦、雞肉、豆腐亁。-🆗黃咖哩豬肉。呢個其實好多食材係入面,豬肉片唔鞋,仲有茄子、豆、薯仔🥔等,相當豐
泰泰
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

🆗黃咖哩豬肉。呢個其實好多食材係入面,豬肉片唔鞋,仲有茄子、豆、薯仔🥔等,相當豐富,汁又多🙈可惜呢個汁唔夠濃,好稀,夠好多個人撈飯…有蔬菜的甜味中和一下,味道上係可以,甜中帶小小辛香惹味。但完全不能接受咁水的程度,好似未收乾水咁…

✅蒜蓉包。大大舊的3舊,焗到焦香焦香,邊位硬脆,中間好軟熟。最緊要夠金黃夠蒜蓉味,同埋有牛油香🧈

✅芒果糯米飯。呢碟係全餐飯性價比最高🤣 超多芒果🥭仲要係甜的🤤椰汁好多,夠曬沾糯米飯,同埋椰漿的濃度同甜度都剛好!唯一覺得個糯米飯比較軟同黏。
整體都ok既,冇想像咁驚喜。生日都建議可以來呢到!唔介意座位比較狹窄就好d啦!

#piggyfoodiein佐敦
2024-01-09 699 瀏覽
訂枱6:30pm唔駛等入座(呢間仲要冇限時坐到10pm都得),嘢食大份又好味,性價比超高,好滿足的一餐,最驚喜係老闆知道我哋結婚周年仲送埋甜品俾我哋食,超感恩❤️❤️
好滿足的一餐,
2024-01-09
紀念日
  • 泰式蛋包金邊粉
  • 芒果糯米飯
2023-12-14 901 瀏覽
Thai Thai @ Jordan @hkthaithai 好友回港visit指明想食🇹🇭泰國菜🇹🇭,就來試下大名鼎鼎的💛泰泰💛。首先介紹下呢幅「我真係泰L鍾意香港」,是為蔡瀾先生的墨寶,值得大家望多兩眼。Table for 4️⃣🦐泰式生蝦刺身 $138🥬飛天通菜 $76🍲冬陰功湯$109🍜泰式濕炒河 $98🥭芒果糯米飯(大) $59👨‍🍳食物質素無得彈:冬陰功湯一致好評!生蝦彈牙、濕炒河都幾得意。🤵🏻餐廳服務不錯,瀰漫着快歡樂的氣氛。⭐️下次會黎試下素食menu.
Thai Thai @ Jordan

🍲冬陰功湯$109
🍜泰式濕炒河 $98
🥭芒果糯米飯(大) $59

👨‍🍳食物質素無得彈:
冬陰功湯一致好評!
生蝦彈牙、濕炒河都幾得意。

🤵🏻餐廳服務不錯,瀰漫着快歡樂的氣氛。

⭐️下次會黎試下素食menu.

2023-11-10 1327 瀏覽
一行8人約左係佐敦食晚飯🥣當中有朋友係素食人士😊所以就揀左依間有揀食餐牌嘅「泰泰」👍🏻有勁多款選擇。環境十分舒適🌿餐廳大部分員工都係泰國人,十分有禮貌,而且餐廳舖氣氛好好,見到隔離枱有人生日,幾個店員會遞上生日芒米飯蛋糕🎂仲會唱地道泰文生日歌🤭生蝦刺身好新鮮又夠厚肉,而且配有炸蝦頭, 超級惹味牛油烤雞翼皮脆舖嫩,小朋友勁中意食素青木瓜沙律正常發揮,味道正宗泰式串燒沙嗲各款肉燒得剛剛好,唔會乾哂,沙嗲醬好香,唔會太辣黃咖喱素雞煲出色之作🌟素雞用猴頭菇作材料,索哂黃咖喱啲汁勁正。烤薄餅送上枱勁香噴噴,未影相大家都已經忍唔住夾咗兩塊😂用嚟點黃咖喱雞煲,真係超級好味🤭小朋友齋食都覺得好香口,encore左兩份燒烏頭有少少失望🫣因為食到中間發現原來魚係未熟,仲流有血水🫨素菠蘿炒飯菠蘿肉夠甜唔酸🍍飯底炒得好乾身,份量正常

生蝦刺身
好新鮮又夠厚肉,而且配有炸蝦頭, 超級惹味

牛油烤雞翼
皮脆舖嫩,小朋友勁中意食

素青木瓜沙律
正常發揮,味道正宗
素青木瓜沙律

泰式串燒沙嗲
各款肉燒得剛剛好,唔會乾哂,沙嗲醬好香,唔會太辣

黃咖喱素雞煲
出色之作🌟素雞用猴頭菇作材料,索哂黃咖喱啲汁勁正。

燒烏頭
有少少失望🫣因為食到中間發現原來魚係未熟,仲流有血水🫨
鹽燒烏頭

素菠蘿炒飯
菠蘿肉夠甜唔酸🍍飯底炒得好乾身,份量正常

素菠蘿炒飯
📍泰泰 (佐敦)佐敦吳松街182號榮國中心地下B-D號舖==============================今日經過佐敦,見到呢間泰國🇹🇭餐廳門口好有泰國風情🌴,個午市套餐又好吸引,所以就入去試吓喇😝==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️1️⃣泰式湯粉餐🍜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個湯粉餐可以揀好多款配料同湯底,我揀左🐷豬頸肉同手打🦑墨魚丸配冬蔭功湯,湯底夠辣🌶️,但如果再酸多少少會仲好😉2️⃣馬拉盞炒芥蘭🥬⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐馬拉盞好香,芥蘭都好新鮮,咬落好脆口但唔會有草青味或者苦味👍🏻3️⃣酸辣鳳爪🐥⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐鳳爪好夠辣同酸,食完好開胃🤤
📍泰泰 (佐敦)
佐敦吳松街182號榮國中心地下B-D號舖
食物⭐️⭐️⭐️⭐️

1️⃣泰式湯粉餐🍜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2️⃣馬拉盞炒芥蘭🥬⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐

3️⃣酸辣鳳爪🐥⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐
鳳爪好夠辣同酸,食完好開胃🤤
2023-10-17
2023-10-19 779 瀏覽
今個WEEK約咗一班好朋友聚餐,朋友一早已BOOK位, 佢話LEE間餐廳要BOOK咗先,WALKIN多數都冇。到咗見到好泰FEEL裝修, 入到去我估D WAITRESS都係用泰國本地人。因為我朋友生日同隔離枱有人生日,佢哋會用泰文唱生日歌都幾特別,而個蛋糕係芒果糯米飯,好好食。我哋叫咗泰式生蝦剌生、泰式串燒沙爹(豬、牛、羊各兩串)、泰式燒雞、馬拉盞炒椰菜苖、小炒王生菜包同地甜品。但我有D食物忘記了影相,只影了3幅相。講下生蝦先, 佢用咗蝦身做刺生,蝦頭炸咗當熟食,1生1熟有兩個唔同味覺享受,佢D蝦好實好新鮮, 而個蝦頭炸咗好脆,好好味, 必推之一既菜式。泰式串燒沙爹(豬、牛、羊各兩串), 本人覺得過得去, 可以食或者唔食, 因為唔係炭燒既味道。泰式燒雞 - 我覺得LEE 個可以一試, 因為隻雞佢用咗D好似沙爹做醃料, 皮都有D脆, 所以好入味, 如果想試可以叫半隻食下。我個朋友就大力推, 佢話嚟到必食。其他都忘記了影相, 馬拉盞炒椰菜苖好入味好好食, 可以叫多兩碟都得, 因為SIZE 唔多。小炒王生菜包 - 因為同原味好大分別, 我哋D朋友都係覺得原始味道好食好多。芒果糯米飯 - 我覺
今個WEEK約咗一班好朋友聚餐,
朋友一早已BOOK位, 佢話LEE間餐廳要BOOK咗先,
WALKIN多數都冇。到咗見到好泰FEEL
佢哋會用泰文唱生日歌都幾特別,
而個蛋糕係芒果糯米飯,
只影了3幅相。

講下生蝦先, 佢用咗蝦身做刺生,
蝦頭炸咗當熟食,1生1熟有兩個唔同味覺享受,
泰式生蝦剌生
泰式串燒沙爹(豬、牛、羊各兩串),
泰式燒雞

芒果糯米飯 - 我覺得好好食, 大家可以試下, 同埋佢D甜品糕點都唔錯。

我有個FRIEND 叫咗個椰子沙冰, 真係好好飲, 天熱時係PERFECT解渴。
2023-10-16
泰式生蝦剌生
泰式燒雞
2023-09-23 1197 瀏覽
今晚8點零鐘行下行下見到店舖外貌簡約被吸引進內,坐下看看四周食客的食物各有不同,代表乜都好食喇,因為好多食店只有幾樣招牌菜,大部分食客都係點個幾樣,呢度每枱食客啲食物都唔同,既係可以點自己喜歡的。泰國燒雞,冬蔭功,蝦餅,凍奶茶,令人回味無窮,最後還送我哋兩款甜品,很窩心,值得欣賞,下次再來,抵讚!
2023-09-23
  • 甜品
大部分店員都係泰國人!氣氛好「地道」🙏🏻又會唱泰文生日歌🎶Overall: ●●●●◐原隻椰青海鮮焗飯 ($142)打頭陣!絕對可一試嘅飯淋上椰漿嘅飯🍚每啖都係椰子味🥥雖然甜但又唔會腬 海鮮都足料夠味飯腳們覺得好好食,不斷𢳂呢個份量⋯⋯一定一定要同人share🎤黃咖哩石鍋 牛肉 ($93)易入口嘅咖哩,有微微香料味🥘建議撈埋落個焗飯度haha煲入面有青椒、薯仔、洋蔥等我哋認為佢哋雞肉出色過牛肉泰式烤酥餅 ($35)泰式蒜蓉包 (3塊 $31)兩款揀一樣的話我哋prefer食烤酥餅因為可以蘸汁🧚🏻‍♀️同埋表面酥脆、入面軟熟煙煙韌韌噉蒜蓉包泰厚喇,變咗個醬覆蓋嘅範圍比較少 有啲位食起嚟冇咩味泰式燒雞 (半隻 $148)皮脆肉滑,焦香誘人爆炸雞翼 ($98)又係好入味雞翼份量相對其他嘢食冇咁多 泰式燒豬頸肉 ($98)一間泰菜有幾多斤兩好似食豬頸肉就見真章😝而佢哋嘅豬頸肉都完全冇令我哋失望 非常爽嫩原隻芒果糯米飯 (細 $43;不過free咗俾我哋😳)芒果多到傻😂比較冇驚喜有多啲飯就好🤭泰泰視帝奶茶 ($30)非常清甜,我覺得係我飲過嘅泰奶入面嘅top 3🫗適合唔嗜甜嘅人士✍🏻 有素食men
大部分店員都係泰國人!氣氛好「地道」🙏🏻又會唱泰文生日歌🎶

Overall: ●●●●◐
原隻椰青海鮮焗飯 ($142)
打頭陣!絕對可一試嘅飯
飯腳們覺得好好食,不斷𢳂
呢個份量⋯⋯一定一定要同人share🎤

黃咖哩石鍋 牛肉 ($93)
易入口嘅咖哩,有微微香料味🥘建議撈埋落個焗飯度haha
煲入面有青椒、薯仔、洋蔥等
我哋認為佢哋雞肉出色過牛肉

泰式烤酥餅 ($35)
泰式蒜蓉包 (3塊 $31)
兩款揀一樣的話我哋prefer食烤酥餅
因為可以蘸汁🧚🏻‍♀️同埋表面酥脆、入面軟熟
煙煙韌韌噉
蒜蓉包泰厚喇,變咗個醬覆蓋嘅範圍比較少 有啲位食起嚟冇咩味

泰式燒雞 (半隻 $148)
皮脆肉滑,焦香誘人

炸雞翼 ($98)
又係好入味
雞翼份量相對其他嘢食冇咁多

泰式燒豬頸肉 ($98)

原隻芒果糯米飯 (細 $43;不過free咗俾我哋😳)
芒果多到傻😂比較冇驚喜
有多啲飯就好🤭

泰泰視帝奶茶 ($30)

✍🏻 有素食menu🌱

⚠️ 10% service charge

📍泰泰
💰: ●●●●○
環境、服務:●●●●○
今次捐窿捐罅,嚟到佐敦大街小巷嘅特色泰國餐廳,餐廳所有菜式都好有泰國風味,餐廳環境亦都好有泰國風情,成個飲食體驗都比喺泰國更加好食。人均大約$400左右,今次係為咗慶祝生日嘅晚飯。我哋叫咗嘅泰國金邊粉、椰子海鮮炒飯都非常惹味。我哋都特別欣賞雞飯,雞又多肉又嫩滑,個個都讚不絕口,而沙律就有啲辣。我自己就飲咗杯芒果沙冰,估唔到佢沙冰唔會一粒粒冰飲到落口,而係同芒果汁融合得好好,非常好飲。泰國生蝦旁邊嘅炸蝦頭都估唔到一樣咁好食,而且好有蝦味仲有少少蝦膏喺入面。小食拼盤每一樣雖然都好油膩,但係味道真係唔錯。最後就係餐廳精心擺碟嘅芒果糯米飯,作為一個生日甜品,佢上面嘅笑哈哈佈置真係非常可愛。

2023-08-28 733 瀏覽
係舊公司返工時成日食泰泰既午餐,實在太懷念今日特登返黎食🥹🍽️ 海南雞飯海南雞飯係一個好經典嘅菜式嫩滑多汁嘅雞肉配上香氣四溢嘅油飯,如果有得添飯我可以食三碗!點埋特製嘅泰式酸辣醬,唔會太辣,反而好開胃🤣泰泰既雞肉煮得剛剛好,肉質鮮嫩😍米飯飽滿而香甜,一啖落肚就會感受到滿滿嘅滿足感🥹🍽️ 泰式奶茶大大杯,又可以少冰泰茶有種絲滑而濃厚既口感,正!♨️ 環境/服務呢間餐廳環境大,係一個寬敞而開放嘅空間~入到去,你會感受到明亮嘅氛圍👍我見到人地好似仲可以包場搞活動~
係舊公司返工時成日食泰泰既午餐,
實在太懷念
今日特登返黎食🥹

🍽️ 海南雞飯
海南雞飯係一個好經典嘅菜式
點埋特製嘅泰式酸辣醬,唔會太辣,反而好開胃🤣

🍽️ 泰式奶茶
大大杯,又可以少冰
泰茶有種絲滑而濃厚既口感,正!

♨️ 環境/服務
呢間餐廳環境大,係一個寬敞而開放嘅空間~
入到去,你會感受到明亮嘅氛圍👍
我見到人地好似仲可以包場搞活動~
2023-08-23 718 瀏覽
150820238月之星生日去佐敦泰泰食5個人叫咗8樣嘢:生蝦:蝦彈牙,配埋生蒜片、醬汁,好吃芒果蟹肉炒飯:多芒果、多蟹肉,芒果夠甜。炒飯好香,夠乾身。串燒半打(牛&雞) :每串分量超多,我地除哂d竹枝出嚟方便大家食,推哂d肉出嚟勁多。雞肉正常發揮。牛肉好好吃,夠淋,d肉中間仲係粉紅色,好嫩。炸蝦餅:漲卜卜,夠彈牙(印象中6月食過果次吾彈牙,今次好好多)小食併盤:有魚餅、蝦多士、黃金/黑金入球。全部炸嘢、香口野,點會唔好食。蒜蓉炒通菜:正常發揮咖哩軟殼蟹:咖哩同軟殼蟹分開上,夠貼心。軟殼蟹新鮮炸起熱辣辣,好吃。咖哩汁好吃,我地仲係咁用嚟配炒飯食,match. 細的芒果糯米飯 (因為我地有個小小的古古力🎂)手工啤酒買二送一,要咗2支青檸1支芒果,青檸好飲,芒果麻麻地。今次樣樣野都好食,老闆又超funny , 又free咗個芒果糯米飯比我地。12月生日的朋友話要再嚟😏😏
15082023

8月之星生日去佐敦泰泰食

5個人叫咗8樣嘢:
生蝦:蝦彈牙,配埋生蒜片、醬汁,好吃
芒果蟹肉炒飯:多芒果、多蟹肉,芒果夠甜。炒飯好香,夠乾身。
蒜蓉炒通菜:正常發揮
細的芒果糯米飯 (因為我地有個小小的古古力🎂)

12月生日的朋友話要再嚟😏😏
2023-08-15
生日
  • 牛串燒
2023-07-01 1870 瀏覽
4/6/2023同細佬慶祝生日,去咗佐敦嘅泰泰。我地book咗6:00pm , 早咗到,但係佢未開門,都已經有三四個人喺度等開門。4個人叫咗:金邊粉:冇乜應該有嘅酸味,面頭蛋網好un. 不過都有好多蝦嘅真係。呢個唔推介。冬陰功:味道一般,唔係好夠酸味。但係海鮮勁多,啲蝦大隻、又有好多魷魚、青口。生蝦:蝦肉唔彈牙,但係又未至於‘霉’,一般。豬肉生菜包:夠‘惹味’,份量多。青檸牛肉:牛肉好食,但係份量唔係好多(下面椰菜薦底)黃金、黑金入球:炸嘢香口,但係唔夠彈牙。椰青沙冰:呢個值得推介,夏日炎炎飲佢就正。同普通椰青唔同,佢呢個起咗啲肉再整成沙冰。正。我哋班咗個蛋糕去,仲有熱情有趣的老闆唱泰文生日歌🤣🤣🤣🤣我覺得都係一個聚會嘅好地方,雖然唔稱得上話樣樣嘢都超級好食。
4/6/2023

4個人叫咗:
生蝦:蝦肉唔彈牙,但係又未至於‘霉’,一般。
豬肉生菜包:夠‘惹味’,份量多。
青檸牛肉:牛肉好食,但係份量唔係好多(下面椰菜薦底)
黃金、黑金入球:炸嘢香口,但係唔夠彈牙。

我哋班咗個蛋糕去,仲有熱情有趣的老闆唱泰文生日歌🤣🤣🤣🤣

2023-06-04
生日
一間有驚喜的餐廳,差不多所有菜式都好好味😋生日仲可以預訂生日蛋糕🎂,老闆仲會全員一齊唱泰文生日歌,氣氛正到爆😌有朋友生日一定要試吓。總括而言,一間高質的泰菜,已經食過好幾次😋👍😋