2024-02-20 159 瀏覽
試左下午茶兩個餐加一個菜,還有泰色熱奶茶。1. 青咖喱香茅豬扒飯 - 豬扒好大塊、但好炸、肉質好似啲劣質燒肉咁;個青咖喱味道不錯,但好辣(可能係我唔太食得辣),個汁就咁淋上去,如果分返開一個小碗放會好好多。2. 冬陰公香茅豬扒金河粉 - 個豬扒同上,一樣咁差(只係食左三分一);個冬陰公湯不錯;個粉好厚身,唔算好食。3. 馬拉盞炒通菜 - 算係比較好食的一樣野,叫左少辣,真係有少辣的。4. 泰色奶茶 - 個奶茶好稀,唔好味。✨✨服務員 - 值得稱讚的是幾位服務員的態度都很好、很樂於協助顧客。
試左下午茶兩個餐加一個菜,還有泰色熱奶茶。

4. 泰色奶茶 - 個奶茶好稀,唔好味。

2024-02-18
入到泰廚房子,周圍傳來陣陣香噴噴嘅味道,真係即刻食指大動💫!我哋點咗咖哩炒軟殻蟹,份咖哩真係香滑得嚟非常惹味🌶️,軟殻蟹嘅口感又脆又香,淋上嗰汁,簡直絕配!下次可以試吓加個餅,肯定又係一絕!蟹肉炒粉絲真係攞到手軟,粉絲入味,而且蟹肉多得嚟,食落又鮮又有彈性,每啖都充滿驚喜👏。串燒部分,牛串嘅汁香浸透肉塊,食落又香又嫩,雞串就岩哂平易近人,有咁多款揀真係一流!當然,唔少得嚟啲珍多冰凍檸茶🍋,清涼解渴,每一口都感覺到青檸嘅新鮮同那抹甘甜,真係欲罷不能!呢個體驗,真係要大讚屯門泰廚房子嘅忠粉黎試吓,絕對唔會失望。下次同屋企人再來一轉,分享下美食旅程!

2024-01-22 105 瀏覽
節日4人套餐 $598Festive set meal 主菜 Main Course鐵板煎蠔仔蛋Pan-Fried Oyster and Egg好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬{蠔仔新鮮大粒 煎得很香口 但較多油和粉較多}芭堤雅燒雞 (半)Pattaya Roasted Chicken (half)好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{燒雞份量很多 肉質軟身 醃料醃得很香}泰式黃咖哩炒虎蝦Stir-fried Tiger Prawn in Yellow Curry好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{虎蝦大隻 肉質彈牙 一碟大約有4隻 咖哩辣度🌶️0.5/5 配上咖哩令整個餸更加有風味}馬拉盞/ 蒜茸炒通菜Stir-fried Morning Glory with shrimp paste or Mashed Garlic好味指數 3/5 🍭🍭🍭{我們選了蒜茸炒通菜 菜新鮮 但較鹹}配:蒜茸包/黃薑飯/白飯Served with: Garlic Bread/ Turmeric rice or Steamed Rice*這餐
節日4人套餐 $598
Festive set meal

主菜
Main Course

Pan-Fried Oyster and Egg
好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬
{蠔仔新鮮大粒 煎得很香口 但較多油和粉較多}

芭堤雅燒雞 (半)
{燒雞份量很多 肉質軟身 醃料醃得很香}

馬拉盞/ 蒜茸炒通菜
好味指數 3/5 🍭🍭🍭
{我們選了蒜茸炒通菜 菜新鮮 但較鹹}

配:蒜茸包/黃薑飯/白飯
*這餐配有4個飯 可選黃薑飯/白飯 如果不要飯也可選蒜茸包 蒜茸包很香脆 但較硬}

湯 Soup
冬蔭功湯
Tom Yum Goong Soup
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
{冬蔭功湯很夠味很濃 不會太過鹹或辣 辣度🌶️1/5 很易入口 湯料亦很足 有很多菇 3隻蝦 車厘茄 等......}

小食 Appetizer
泰式薈萃拼盤
(泰式魚餅、蝦餅、手包春卷、雞棗)
Special Thai hors d'oeuvre (Fish cake,
Prawn cake, Spring roll, Chicken Roll)
{每樣小食有四件 蝦餅和春卷炸得外脆內軟 雞棗肉緊較乾}

甜品 Dessert
精選是日甜品
Dessert Mix Platter
{今日甜品係班蘭椰汁糕 椰汁味很突出 糕很軟彈}
2023-12-11 138 瀏覽
每次收早都很喜歡來這裡吃過下午茶才歸家,每次必點泰式魚蛋河,配埋佢地既特製調味魚靈,真的不吃不厭😋。價錢只係29元仲要包埋杯野飲,選冰凍金桔檸檬都唔洗加錢,記得問佢地攞多short糖漿,唔係就真係超酸了🥴
2023-06-11 614 瀏覽
因為上次在隔離舖的茜廊送了$15的優惠卷,那就到這間泰廚房子消費他。星期日的午餐時段都不算太多客人,我和小絲坐在卡位,空間較大,很寬闊。本想吃海南雞飯,但小絲想吃健康些那就改吃通菜牛肉,小絲點了炒金邊粉。致於飲品,泰式奶茶竟不算特飲,只需收正常凍飲價,又慳了錢。小絲點了熱越式咖啡,奶是另上的,她還即席表演奶花,令這杯咖啡更添小絲優雅的韻味。出餐都算很快,我點的套餐意外地精緻,有沙律,湯,青咖喱小食,主菜。小絲點的炒金邊粉就真的只是一碟炒金邊粉。食物和味道都味道合乎預期,小絲的炒金邊粉是甜甜的。有一個意料不到的地方是,店裡有一個侍應會主動到客人枱前,與客人說些無關痛癢的玩笑,友善得來又很幽默。食完飯,我和小絲在行商場時又遇到這個店員,因為小絲是達到世界級水平的靚女,他又走來同我說:“她最靚”很有趣的店員。

致於飲品,泰式奶茶竟不算特飲,只需收正常凍飲價,又慳了錢。

小絲點的炒金邊粉就真的只是一碟炒金邊粉。

食物和味道都味道合乎預期,小絲的炒金邊粉是甜甜的。

“她最靚”

很有趣的店員。

2023-06-11
難食,咩都好難食。8:30落嘅菜,9:30都未上得晒。咖喱牛肉,係用水恰熟嘅牛肉再就咁溝咖喱汁,淡而無味。明爐烏頭,條魚好大泥味,啲汁又酸,粉絲又未煮熟,硬到啃唔落。 鐵板蠔餅蛋,個蛋有蠔殼碎。叫咗一個鐘嘅飛天通菜飛走咗。最後cut咗個飛天通菜,但係條靚仔冇喺張單度cut返,唔睇清楚張單又蝕埋佢。服務態度奇差,咁唔想做不如唔好做。從來未食過一間咁伏嘅餐廳🥹🥹🥹大唔建議。🥹🥹🥹大唔建議。🥹🥹🥹大唔建議。
難食,咩都好難食。8:30落嘅菜,9:30都未上得晒。
咖喱牛肉,係用水恰熟嘅牛肉再就咁溝咖喱汁,淡而無味。
鐵板蠔餅蛋,個蛋有蠔殼碎。
叫咗一個鐘嘅飛天通菜飛走咗。
服務態度奇差,咁唔想做不如唔好做。
從來未食過一間咁伏嘅餐廳

2023-05-14
我們一家人,大約一個月一次出街食飯,好讓媽咪休息吓吧! 我們又幫襯屯門良景商場的 <泰廚房子>!服務:我們略嫌虎蝦質地霉,覺得不新鮮,便向店員阿姐跟反映!點知...最激氣的是這位店員阿姐跟我們講,虎蝦質地係咁嘅, (她竟然夠膽在我這位超過十年的飲食博客及幾十年煮食經驗嘅媽咪面前咁講,認真佩服!)所以,我們淺嚐後,便全碟放棄!泰. 分享4人套餐 $688 (設加一服務費)小食:泰式薈萃拼盤 (泰式魚餅、蝦餅、手包春卷、雞棗)湯:冬蔭功湯 或 泰式魚肚羹主菜:1. 鐵板煎蠔仔蛋2. 芭堤雅燒雞 (半隻)3. 泰式鹽燒烏頭4. 泰式黃咖哩炒虎蝦5. 泰式菠蘿炒飯 或 泰式蝦醬炒飯6. 馬拉盞/ 蒜茸炒通菜精選是日甜品份量相當豐富,我們一家4口也吃不消,要打包!泰式薈萃拼盤有彈牙的魚餅、爽口的雞棗、熱辣辣香脆而餡料豐足的春卷! 爽彈帶辣惹味的蝦餅,配上甜美的泰式醬汁,就是完美的組合!泰式魚肚羹滿載魚肚,相當足料!  魚肚即是花膠,含富豐富骨膠原!簡直是女人的恩物..., 當然!店方的質素只是一般!鐵板煎蠔仔蛋剛剛煎好香噴噴的煎蠔餅,加入飽滿又嫩滑的蠔仔,真材實料!蘸上魚露增添風
我們一家人,大約一個月一次出街食飯,好讓媽咪休息吓吧!

我們又幫襯屯門良景商場的 <泰廚房子>!
服務:

最激氣的是這位店員阿姐跟我們講,虎蝦質地係咁嘅,
所以,我們淺嚐後,便全碟放棄!

泰. 分享4人套餐 $688 (設加一服務費)

小食:泰式薈萃拼盤 (泰式魚餅、蝦餅、手包春卷、雞棗)
湯:冬蔭功湯 或 泰式魚肚羹
主菜:
1. 鐵板煎蠔仔蛋
2. 芭堤雅燒雞 (半隻)
3. 泰式鹽燒烏頭
4. 泰式黃咖哩炒虎蝦
5. 泰式菠蘿炒飯 或 泰式蝦醬炒飯
6. 馬拉盞/ 蒜茸炒通菜
精選是日甜品
份量相當豐富,我們一家4口也吃不消,要打包!
份量相當豐富,我們一家4口也吃不消,要打包
泰式薈萃拼盤
有彈牙的魚餅、爽口的雞棗、熱辣辣香脆而餡料豐足的春卷!
 爽彈帶辣惹味的蝦餅,配上甜美的泰式醬汁,就是完美的組合!
泰式魚肚羹
滿載魚肚,相當足料!
  魚肚即是花膠,含富豐富骨膠原!簡直是女人的恩物...,
 當然!店方的質素只是一般!
鐵板煎蠔仔蛋
剛剛煎好香噴噴的煎蠔餅,加入飽滿又嫩滑的蠔仔,真材實料!蘸上魚露增添風味!
鐵板煎蠔仔蛋
芭堤雅燒雞 (半隻)
燒雞香口惹味,蘸上泰式酸辣提味!
 伴碟的蝦片,香脆度稍遜!

芭堤雅燒雞 (半隻)
泰式鹽燒烏頭
原條打包走!
泰式鹽燒烏頭
泰式黃咖哩炒虎蝦
如果全碟只有一隻有問題也不出奇,卻是我們每人食一隻都覺得霉!
泰式菠蘿炒飯
炒飯的配料包括:腰果、蝦、菠蘿、臘腸、紫洋蔥、豬肉鬆...,豐富美味!
馬拉盞炒通菜
簡單以馬拉盞調味,炒得有鑊氣又惹味!
馬拉盞炒通菜
精選是日甜品:千層糕
色澤層次分明! 帶點煙韌軟糯,散發些少椰子清香,甜度剛好!
千層糕
2022-07-07
$189.2 (晚餐)
2022-09-27 678 瀏覽
2022.9.27<星期二>特價連加一[$51]青咖哩雞扒飯+凍咖啡泰國餐館 唔食咖哩 除非淨叫白飯我有無叫錯!?真係唔知,好在叫特價雞扒:完全無味,淨用炸粉,炸得好脆,但雞肉應該無醃製過白飯:泰國米,無得輸掛但無咩驚喜青咖哩汁:有少許辛辣但無咖哩味[香料不足],重點好好好鹹,輸哂凍咖啡:當然半杯都係冰,無咩咖啡味<唔知地道泰國咖啡係咪咁>值得一讚,餐廳人少
2022.9.27<星期二>
特價連加一[$51]

青咖哩雞扒飯+凍咖啡

泰國餐館 唔食咖哩

除非淨叫白飯

我有無叫錯!?真係唔知,好在叫特價

雞扒:完全無味,淨用炸粉,炸得好脆,但雞肉應該無醃製過

白飯:泰國米,無得輸掛但無咩驚喜

值得一讚,餐廳人少

2022-09-27
2022-05-22 857 瀏覽
夜晚7:10係屯門分店叫左外賣之後等到7:30入店內問左一次個外賣有未都7:55再問多次有未果陣就同我講個外賣出左好耐架啦!應該拎左喎我企係門口一直等無離開過由頭到尾都冇人出嚟叫人拎外賣就話個外賣俾人拎Q左等左差唔多一個鐘得個吉仲要d職員禮貌勁差,好似唔想處理咁要我再等,即刻先去整過最後堅持要退錢,唔係又唔知等幾耐
夜晚7:10係屯門分店叫左外賣
之後等到7:30入店內問左一次個外賣有未
我企係門口一直等無離開過
由頭到尾都冇人出嚟叫人拎外賣
就話個外賣俾人拎Q左
等左差唔多一個鐘得個吉
仲要d職員禮貌勁差,好似唔想處理咁
要我再等,即刻先去整過
最後堅持要退錢,唔係又唔知等幾耐
外賣自取
2022-02-15 674 瀏覽
諗唔到食咩好唯有食泰國菜啦,咁橋就經過左呢一間嘅泰廚房子,咁佢啲碗碗碟碟啊同埋杯呢都係用咗公雞嘅logo咁嘅嘢🤣🤣🤣都幾有代表性同埋都幾古色古香嘅feel咁就叫咗個海南雞半隻同埋咖喱軟殼蟹,咁佢另外就免費俾咗兩杯橙汁😆咁先講個海南雞先,肥而不膩、瘦而不柴、百吃不膩,同埋冇骨真係好正😆😆另外就係軟殼蟹啦,咁加咗$20要多個薄餅食,攞嚟點咖喱簡直係正呀,咁軟殼蟹顧名思義當然就係連外殼都食得啦,咁唔send同埋脆脆地幾好食😋
咁就叫咗個海南雞半隻同埋咖喱
軟殼蟹,咁佢另外就免費俾咗兩杯橙汁😆
2022-02-04 495 瀏覽
呢間餐廳好有泰國風味🇹🇭職員佢哋係泰國人好熱情招待🔥佢地既午餐好抵食份量好大,仲要包埋飲品🧋另外仲有下午茶好受街坊歡迎職員仲好貼心俾一壺熱水你洗餐具👍🏻泰式濕炒豬肉河 $66 🐖份量好大碟,味道吾會太咸又有好多餸個汁調校得啱啱好鮮蝦炒金邊粉 $68 🍤我哋最愛嘅金邊粉有好多隻大大新鮮蝦金邊粉炒得好香可以再encore😆馬拉盞炒芥蘭 $42 🥬超級嘢未芥蘭煮到林好容易咬開馬拉盞好濃味手包春卷拼魚餅 $18春卷熱辣辣送上🔥配上兩片魚餅沾埋有少少辣既醬汁好好既配搭🤓沙嗲串燒 $18雞同牛各一串燒得岩岩好吾會乾曬沙嗲又好好味😋
呢間餐廳好有泰國風味🇹🇭
職員佢哋係泰國人
好熱情招待🔥
佢地既午餐好抵食
份量好大,仲要包埋飲品🧋
另外仲有下午茶
好受街坊歡迎
職員仲好貼心俾一壺熱水你洗餐具👍🏻

泰式濕炒豬肉河 $66 🐖
份量好大碟,味道吾會太咸
又有好多餸

燒得岩岩好吾會乾曬
沙嗲又好好味😋
2022-01-29
2022-01-31 339 瀏覽
今日 放假諗住同Fd 試下 樓下間 泰國菜 一入門口 就有個 侍應講泰文 講完居然就唔理我地走左去 隔左5分鐘左右先比個二維碼 叫我地自己 自助落單 咁啱部電話 又收唔到信號 就舉手示意 之後講泰文果個泰國女人 見到我地舉手 居然當我地透明咁 走左去一邊 當我再大聲講唔該落單 佢先不耐煩地行過嚟 幚我地落單 竟然佢唔識中文 叫我地講1.2.3 真係搞笑 唔識中文 咁都算 我地都指 埋1.2.3比佢 佢居然可以比錯碟野我咯 即系落錯左單啦 之後示意佢過嚟 佢居然可以話係我地自己叫嘅 真係笑左 明明系佢落 又唔認 之後見佢祼住果電話講泰文 見D同事叫佢做阿要 原來呢間公司 請埋呢D唔識溝通又唔識做野嘅泰國人 個野我地焗住要食啦 D野食都不過不失 服務 差 最後我地去埋單 佢居然找多左30幾蚊比我 我同佢講找多左 當聼唔到 見佢都黑面 我又覺得冇必要 就走左一錯再錯 冇下次啦
個野我地焗住要食啦 D野食都不過不失 服務 差
一錯再錯 冇下次啦
2022-01-28 246 瀏覽
1· 鋪面環境衛生都幾好👍🏻2· 餐枱比較寬闊,唔會有食頹飯嘅感覺👍🏻3·一入門口完全冇人理會,要問哩響收銀位嗰個人係咪任坐,先問我幾多位😒4· 食物真心好麻麻…😓泰式湯粉,重點係香料同魚露,碗湯淡口到… 🥲唔想提5· 呢度係自助落單,疫情期間呢點好好,避免接觸👍🏻6· 比餐具係用杯熱滾水浸住嘅,比多張紙巾嚟抺吓啲餐具,個感覺會好少少,茶餐廳都做得到,竟然門面靚靚嘅食店做唔到…🤦🏻‍♀️7· 我點嘅係泰式奶茶,電腦落單都可以有錯,都可以比錯野我?8· 價格與尖沙咀果啲泰式店差唔多,呢間響屯門屋村內,CP值一啲都唔高9· 入門口自助坐,落單自助,一張紙巾都無,連客人入門口最基本嘅嘢都做唔到,憑乜收服務費?⚠️結論⚠️有一次無下次,餐廳要有最基本嘅服務,先有資格收服務費,祝生意興隆
1· 鋪面環境衛生都幾好👍🏻
2· 餐枱比較寬闊,唔會有食頹飯嘅感覺👍🏻
5· 呢度係自助落單,疫情期間呢點好好,避免接觸👍🏻

⚠️結論⚠️
下午茶
2022-01-17 141 瀏覽
星期六大約1點半入黎,冇乜客。自己隨便揀個位坐低。一坐低,侍應丟低個QR Code叫我地用手機自助落單都冇乜問題,呢家好多餐廳甚至茶樓都係咁,減少人手掛。好啦落單,覺得喺呢區黎講,啲食物算偏貴所以見到有個特價飯,即要個魚柳飯不過不失,都冇乜驚喜,又冇乜特別,係香港人接受嘅辣度。餐牌上幾乎其他食物都要6字頭了要左個湯金邊粉。幾好食,仍然係香港人接受嘅辣度,對於我呢啲只係食得少少辣嘅人黎講係好食嘅值得評論嘅係侍應態度,求求其放低碟嘢喺枱邊就要食客自己去擺返去自己面前,我唔覺得呢個係收左加一服務費應該有嘅服務態度。再講,落單已經係自助,連搬返啲食物埋黎都係自助,咁你收我個加一服務費究竟提供左咩服務呢不如你好似某啲連鎖快餐店咁,叫我自己拎食物但唔收服務費,我反而gur啲雖然食物係唔錯,但未去到我想再光顧
星期六大約1點半入黎,冇乜客。自己隨便揀個位坐低。

一坐低,侍應丟低個QR Code叫我地用手機自助落單
所以見到有個特價飯,即要

紅咖喱香脆魚柳配飯 (配熱泰式奶茶)

餐牌上幾乎其他食物都要6字頭了

冬陰公湯金邊粉 (扎肉、魚蛋、魚餅,配熱泰式咖啡)

雖然食物係唔錯,但未去到我想再光顧

2022-01-15
冬陰公湯金邊粉 (扎肉、魚蛋、魚餅,配熱泰式咖啡)
2022-01-09 139 瀏覽
有驚喜的泰菜無諗過屯門區開了間泰菜仲要味道唔錯😋.限聚令前,最後一晚堂食趕得上尾班車🚌🥰.一入去餐具是傳統的公雞🐓圖餐紙寫著Merry Christmas 🎄😂應該想快啲清貨繼續用吧聖誕節🎄後的聖誕🤣.《炸春卷》係好味啊😋.《龍眼冰》甜味夠,我喜歡😍而且擺得好靚😄.《黃咖啡蝦》個咖哩汁好正正啊配蒜蓉包一流😋但食唔曬🙈可惜.《海南雞》好滑,真係好滑但個醬唔夠吸引🤣而且大部分係雞胸.《冬蔭功湯》又酸、又辣,但好好味😂😂😂.雖然份量唔多但夠飽😉.這個Set$388,另加龍眼冰,抵啊😉.《funny.eat.the.world評價😜》🇭🇰價錢:$440😋味道:🎈🎈🎈🎈🎈😍再來:🎈🎈🎈🎈🎈funny最高指數😜:🎈🎈🎈🎈🎈.擁抱光陰 |這就是生活|享受活在當下的美麗.一起開心地食遍全世界 😍
有驚喜的泰菜
無諗過屯門區開了間泰菜
仲要味道唔錯😋
限聚令前,最後一晚堂食
趕得上尾班車🚌🥰
好滑,真係好滑
但個醬唔夠吸引🤣
而且大部分係雞胸
《冬蔭功湯》
又酸、又辣,但好好味😂😂😂
雖然份量唔多
但夠飽😉