2023-10-18 59 瀏覽
早午餐都算抵食,份量都足夠👍🏻👍🏻款式都算多,但味道不過不失🤣🤣餐廳舒適,都多卡位,坐得都幾舒服😌👍🏻但冷氣就凍左啲😝服務態度都okay,會再幫襯!最抵食係佢地嘅早餐,有包,我鍾意食佢嘅豬扒湯麵,豬扒夠大塊,米粉普通,旨在抵食!
住喺馬鞍山,成日都食呢間,因為又平又抵食,服務好,坐得舒服,可以慢慢坐下午茶menu好抵,主要都係番茄湯冬蔭公湯清雞湯配公仔麵米粉通心粉,配小豬扒雞扒手撕雞扎肉等等,加$8有份腸仔+炒蛋+多士,優惠價可加小食,配熱飲,可加錢飲凍飲/特飲。最鍾意食香茅小豬扒冬蔭公公仔麵冬蔭公有時比較辣有時就中等小豬扒唔硬,冇乜肥膏,好食$8嘅炒蛋+腸仔+多士,好抵,一定要加優惠價配小食春卷3條 $12齋春卷,只有紅蘿蔔絲椰菜絲咁,但炸得好脆又唔油,入面料都多,滿滿菜絲小食$16 5件香茅小豬扒冇浸落湯度仲脆口,乾身啲脆口啲仲好食,又唔會好乾$12 2隻香茅雞中翼泰式凍奶茶,好香濃,同港式真係好有分別,值得一試我最愛就泰式凍檸茶,冇檸檬唔洗吉檸檬,係用新鮮青檸汁menu仲有好多其他嘢食,例如船河、炒粉麵飯、咖哩飯、炸魚柳、海南雞飯等等。另外服務好,一入嚟每個有見到你嘅店員都會同你打招呼歡迎光臨叫你隨便坐,走個陣都會有店員多謝你再見。連經理都會落單同送餐,唔會扮睇唔到你。冷氣夠,坐得舒服,枱之間夠距離,平日可以慢慢食慢慢坐都冇人趕,慢慢飲杯野飲玩下手機睇下劇都得。一個人想坐4人卡位都冇問題,試過冇晒卡位得番

最鍾意食香茅小豬扒冬蔭公公仔麵
冬蔭公有時比較辣有時就中等
小豬扒唔硬,冇乜肥膏,好食
香茅小豬扒冬蔭公公仔麵

$8嘅炒蛋+腸仔+多士,好抵,一定要加

優惠價配小食
春卷3條 $12
春卷

小食$16 5件香茅小豬扒
冇浸落湯度仲脆口,乾身啲脆口啲仲好食,又唔會好乾
香茅小豬扒5件

$12 2隻香茅雞中翼

泰式凍奶茶,好香濃,同港式真係好有分別,值得一試

我最愛就泰式凍檸茶,冇檸檬唔洗吉檸檬,係用新鮮青檸汁
泰式凍檸茶

連經理都會落單同送餐,唔會扮睇唔到你。
冷氣夠,坐得舒服,枱之間夠距離,平日可以慢慢食慢慢坐都冇人趕,慢慢飲杯野飲玩下手機睇下劇都得。一個人想坐4人卡位都冇問題,試過冇晒卡位得番6人卡位都可以照比你坐,唔係滿座都唔會要你搭枱。
2023-06-30
香茅小豬扒冬蔭公公仔麵
春卷
香茅小豬扒5件
泰式凍檸茶
2023-07-30 183 瀏覽
有一排已經無食過泰巷,今日經過就見到佢啲餐牌唔同咗,出左一啲幾抵食嘅下午茶。入去坐底叫左個手撕雞公仔麵,+$8要多份腸仔、炒蛋、多士,當然唔少得叫杯凍泰式奶茶啦😋😋😋 食物嚟到,份量適宜,唔會太少👍🏻杯凍泰式奶茶無失水準🥤下午茶抵食之選
2023-07-30 113 瀏覽
聽聞泰式船河好耐,原來新港城都有喔,位置近千色店。睇咗餐廳門口 menu,都有幾多選擇,於是走入去食。中午時分兩人位等少少時間就安排入座,位置都幾闊落,我哋叫咗招牌海南雞飯,配餐加$8菠蘿梳打飲品,幾好飲,套餐有紫菜豆腐湯,小份沙律菜,選咗油飯,海南雞都唔錯,中規中矩。船河就耐少少,可能接近下午茶時間,多 order. 就慢慢飲阿華田先,飲得七七八八時船河就來了,我 Google 咗船河,湯底滷水味,所以顏色較深的。湯有少少甜味,材料有芽菜,豆卜,Q彈的細細粒肉丸,少少通菜,份量都尚好,飽飽的!

2023-07-19 135 瀏覽
聽聞馬鞍山係美食沙漠,今日嚟到發現食肆選擇都有好多。喺午市時間見到呢間泰式餐廳門外不斷有人排隊,好奇心驅使底下我都走去試一試。午市套餐有好多選擇,包括炒粉麵、湯麵、咖喱同埋飯類。我哋叫咗咖喱牛腩飯套餐同埋香茅小豬扒煎蛋飯套餐。咖喱牛腩飯嘅咖喱汁好惹味,送飯一流。牛腩正常發揮,肉質腍身。我嗰碟咁啱牛筋多個牛腩,喜唔喜歡就因人而異啦。香茅小豬扒肉質鬆軟又冇骨,啱晒老人家同小朋友。味道正常,但香茅味略嫌唔夠。豬扒同飯係分開上,汁都係分開上,所以食食吓覺得有啲乾。順帶一提套餐嘅飯可選擇白飯或油飯。如果揀油飯,可能整體會更加惹味。今餐叫咗泰式凍檸茶。凍檸茶加入青檸汁,味道清新, 十分醒胃。食完重口味嘅嘢再飲番啖真係好爽口。眼見馬鞍山泰式餐廳選擇唔多,呢度餐牌選擇豐富,價錢公道,環境尚算舒適。下次嚟馬鞍山想食泰式嘢,我都會再嚟呢度試吓其他食物。

2023-06-01 270 瀏覽
今日放假落樓下食個早餐,無试過泰式早餐就去试下我order左個魚丸河粉,魚丸應該係手打,都有D魚味,河粉就幼身浸一陣都夠淋,另有炒蛋多士同港式差唔多,加埋杯泰式青檸凍檸茶,呢個早餐都叫幾OK啦
今日放假落樓下食個早餐,無试過泰式早餐就去试下

2023-06-01
2023-01-08 394 瀏覽
路過美食沙漠馬鞍山,豬嬸肚餓發作求其走去一間吃下午茶結果出事。我叫了冬陰功香茅燒骨公仔麵加泰式凍奶茶,,豬咁你食嬸叫了一個雞髀沙律。結果係一個微微冬陰功味嘅公仔麵+3小塊香茅豬扒?個泰式奶茶極度甜。豬嬸個雞髀冇乜雞味加少少霉,個沙律仲要好冰到佢啲牙接受唔到。兩個人一舊水,喺自己屋企整都冇咁失望。
兩個人一舊水,喺自己屋企整都冇咁失望。
2023-01-08
2023-01-04 290 瀏覽
今朝去左有美食沙漠之稱馬鞍山工作,所以是但去左一間新港城中心既泰巷搵食,當然無咩期望有咩特色餐可以食到,見到早餐餐牌就即刻揀左香茅豬扒泰式公仔麵,上菜既速度都唔算慢,冬陰公味好濃郁,不過多士就差少少,略嫌烘得唔夠,食既時候已經軟曬。整體還算不錯。
2023-01-01 268 瀏覽
**勁唔抵食 茶記質素**等候時間:10分鐘 (Lunch time)食物質素:2/5價錢:1/5態度:3/5環境:3/5回頭指數:1/5咖哩雞白飯-$56(仲有加一)咖哩少少辣嘅,喺食完喉嚨會熱熱地個種辣度但幾開胃,同埋雞都算嫩滑泰皇孖兄弟 雞油飯 -$76(仲有加一)豬手:肉偏事,皮正常味道海南雞:偏凍雞油飯:完全無雞油味餐仲有配沙律同湯,又喺正常偏差🤣唯一好喺上菜嘅時候,店員會介紹喺咩野食,有禮貌。
**勁唔抵食 茶記質素**

等候時間:10分鐘 (Lunch time)
食物質素:2/5
價錢:1/5
態度:3/5
環境:3/5
回頭指數:1/5

咖哩雞白飯-$56(仲有加一)
咖哩少少辣嘅,喺食完喉嚨會熱熱地個種辣度
但幾開胃,同埋雞都算嫩滑

泰皇孖兄弟 雞油飯 -$76(仲有加一)
豬手:肉偏事,皮正常味道
海南雞:偏凍
雞油飯:完全無雞油味

餐仲有配沙律同湯,又喺正常偏差🤣

唯一好喺上菜嘅時候,店員會介紹喺咩野食,有禮貌。
2023-01-01
2022-10-27 746 瀏覽
未食過呢間嘢,經過過幾次是但啦今日入去試吓,因為有人想食泰國嘢,覺得啲粉面好似幾吸引本身想食牛肉,但係牛肉嘅話配搭肥牛呢個選擇,我最憎就係食肥牛,根本就係食緊肥筋🤣個人喜好問題!所以我試吓36號嘅泰式海鮮船河,因為海鮮睇落都幾吸引,而且我鍾意食嘅!因為驚冬陰功泰勒,所以我就試吓船河堂,因為未試過亦都唔知咩味好好奇!但係最後原來冬陰功湯好味勁多,酸酸地,同埋唔算好辣咋喎,船河就非常之鹹而且重味精,溝完水都覺得鹹OK嘅只係食完會口渴同埋食嘅時候都太龍尾!我轉咗做米粉,非常驚喜嘅係,呢度啲米粉係優惠粉即係貴價嗰隻!好好味亦都份量十足由於米粉係由,孫河湯太鹹,所以食完成餐就非常味精🥲🤣不過驚喜嘅係,呢度嘅海鮮都係中常嘅質素,因為唔會比啲冇彈性嘅說梳打蝦俾你雖然見到佢腳黑黑唔算太新鮮,但係都似阿媽平時喺街市買果一種而且每碗都會有兩大隻蝦,青口,細細舊魷魚同埋一小夠魚柳碗嘢嘅料就幾滿意不過加嘅配菜就真係完全唔值,每一款要加$6 !諗住佢嘅質素會係正常,但係原來份量係超小如圖所見,最給眼睛嘅係嗰塊紫菜細到…..因為我哋加配菜價格好多,所以特別可以要求另上好彩零相,如果唔係太咸過龍嘅船湯就會整到太勁未
未食過呢間嘢,經過過幾次

雖然見到佢腳黑黑唔算太新鮮,但係都似阿媽平時喺街市買果一種
而且每碗都會有兩大隻蝦,青口,細細舊魷魚同埋一小夠魚柳
碗嘢嘅料就幾滿意
因為我哋加配菜價格好多,所以特別可以要求另上
好彩零相,如果唔係太咸過龍嘅船湯就會整到太勁未
手撕雞仲要加$9 ,自己就覺得偏貴,圖入面每一種遠慮都係要加$6就會有兩粒或者兩片雜肉,見到牛丸係非常之細粒,肉丸亦都係
建議唔好加配菜,反而另外加嘅小食$12兩隻滷水雞翼就正常好多!雞翼size適中,唔會好細隻亦都老得幾入味,肉質亦都幾好
唔會係硬度唔新鮮嗰種

呢度環境大部份都係卡位非常舒適,驚你嘅服務特別好同埋敬業,知道我哋特別多要求麻煩但係佢都會笑面同埋恭敬🤣🤣總之佢覺得麻煩同埋, 但係都笑面迎迎😂😂

另外,食物嘅相枱速度都快

整體而言OK啦,不過價錢偏貴

同埋!呢度可樂冇得揀無糖汽水🥲亦都只可以揀泰式檸檬茶,冇普通凍檸茶

因為我哋唔係咁啱飲依杯泰式香精味嘅檸檬茶haha 雖然幾特別嘅味道用新鮮青檸汁

2022-10-18 264 瀏覽
#泰式冰淇淋 ​#夏季新品華麗登場 純淨來源的安心美味讓生活中更多輕盈小確幸🏝.這個巨推 #少女系🍨果香舞曲❄️百香果雪酪就像熱情的森巴舞💃在舌尖活躍的熱情曲目當季小農契作⛱綿密冰沙入口 真實果粒、酸甜果香、清爽宜人 靜候你給他一個舞台揭開夏日序幕😉.❄️森林莓果如同優雅的芭蕾舞🩰以黑莓🫐覆盆莓🍓添入濃純乳香清香細膩的迷人口感滿足你講究的味蕾👍推薦仲夏最佳嚐鮮選擇💗.給你健康優質愉悅的奢華享受🥰每一口都是驚喜,感受多種口味的魔幻食刻.喜歡冰淇淋的人一定要來試試
#泰式冰淇淋 ​

❄️百香果雪酪
就像熱情的森巴舞💃
在舌尖活躍的熱情曲目
當季小農契作⛱綿密冰沙入口
真實果粒、酸甜果香、清爽宜人
靜候你給他一個舞台揭開夏日序幕😉
❄️森林莓果
如同優雅的芭蕾舞🩰
以黑莓🫐覆盆莓🍓添入濃純乳香
清香細膩的迷人口感
滿足你講究的味蕾
👍推薦仲夏最佳嚐鮮選擇💗
給你健康優質愉悅的奢華享受🥰
每一口都是驚喜,感受多種口味的魔幻食刻
喜歡冰淇淋的人一定要來試試
南洋風味的東南亞料理真的很適合這種初夏酸酸辣辣完全符合我的味蕾...✔簡單分享食譜🔸泰式青醬蛤蜊義大利麵食材:義大利麵、蛤蜊、蒜末、辣椒末調味料:泰式青醬、白酒作法:① 取一鍋滾水加入鹽和麵條煮6分鐘② 平底鍋加入油、蒜末、辣椒末炒香,蛤蜊、白酒、水依序放入 蓋鍋蓋,看到蛤蜊全開先撈出③ 將煮熟的義大利麵放入平底鍋,加一湯匙煮麵水,最後拌入泰式青醬就完成了 🔸泰式紅醬涼拌二層肉(或松阪豬)食材:二層肉兩塊醃肉醬料:糖、魚露辛香料:蒜頭、辣椒、紫白洋蔥、香菜調味醬汁:泰式酸辣紅醬作法:① 肉整塊用醃肉醬料醃製大約1~2小時② 醃好的肉用紙巾擦乾送入烤箱200度烤20分,烤完先讓它靜置30分再切片③ 洋蔥切絲、香菜切段、蒜頭切末、辣椒切小圈,放入調理碗內④ 將肉片,所有的辛香料及泰式酸辣紅醬拌勻即可....🌴南島叔叔泰式醬料🌴🇹🇭泰式青醬單吃一口覺得有些許微辣,但是稍微有顯著的甜度,並不會讓人感覺很辣,不論沙拉、煮火鍋、水餃或是海鮮皆可搭配。有別於西式的青醬多了一種酸甜的口味,不含防腐劑純天然手工製作,吃的好安心🇹🇭泰式酸辣紅醬它是辣和酸較為顯著,屬於小辣到中辣的等級,也可以和青醬搭配一起
南洋風味的東南亞料理真的很適合這種初夏

酸酸辣辣完全符合我的味蕾

✔簡單分享食譜

🔸泰式青醬蛤蜊義大利麵
食材:義大利麵、蛤蜊、蒜末、辣椒末
調味料:泰式青醬、白酒
作法:
① 取一鍋滾水加入鹽和麵條煮6分鐘

🔸泰式紅醬涼拌二層肉(或松阪豬)
食材:二層肉兩塊
醃肉醬料:糖、魚露
辛香料:蒜頭、辣椒、紫白洋蔥、香菜
調味醬汁:泰式酸辣紅醬
作法:
① 肉整塊用醃肉醬料醃製大約1~2小時
③ 洋蔥切絲、香菜切段、蒜頭切末、辣椒切小圈,放入調理碗內
④ 將肉片,所有的辛香料及泰式酸辣紅醬拌勻即可

🌴南島叔叔泰式醬料🌴

🇹🇭泰式青醬

🇹🇭泰式酸辣紅醬
它是辣和酸較為顯著,屬於小辣到中辣的等級,也可以和青醬搭配一起享用。在疫情爆發的時候宅在家有了宅配美食,讓你可以輕輕鬆鬆的完成料理

2022-09-25 193 瀏覽
本来只想找個咖喱牛腩飯。。。無牛腩。就試下豬手。。。仲有個唔知點解咁貴既炒金邊粉見到仲用呢啲白發泡膠盒已知不妙,又唔環保,仲唔受熱,食既感受又唔好,一心就係減低成本。。。豬手毛都唔清,箭豬咁,其實百佳啲仲好食,佢仲話自己招牌。咖喱無咖喱味,得個甜。春卷樓下街市仲好過佢。最過份個金邊粉,發水咁,難食到一個點。蝦得果4粒?唔知點解值90。。。無解。。。以後唔去。。。本来只想找個咖喱牛腩飯。無牛腩。就試下豬手。仲有個唔知點解咁貴既炒金邊粉平時唔差到x咁,我唔會浪費時間打字。希望大家唔好中伏。。。

平時唔差到x咁,我唔會浪費時間打字。希望大家唔好中伏。。。
外賣自取
2022-08-30 262 瀏覽
泰巷 - 馬鞍山一間位於新港城中心3樓嘅一間泰國菜,經過見到一於入去試一試。舖頭裝修非常簡單,裝修以木色為主調,加上幾盞類似藤籃的燈飾,但我異國風情感覺。燒豬頸肉船河 $54泰式凍奶茶 +$3今次叫了一個燒豬頸肉船河,雖然冇手指公推薦,大約等左幾分鐘就餐已經送到。首先講講個湯底,很重的泰國菜香葉味道,但湯底濃郁但不帶有一般船河的中藥味道。燒豬頸肉都燒得幾爽口彈牙香口,船河是用泰式的幼身河粉硬度適中,碗中有一啲粗身芽菜非常爽口,碗埋啖啖河粉一齊食口感幾爽,但可能係豬頸肉,令到碗內有少少油。碗內亦有白蘿蔔同通菜,白蘿蔔不是非常的淋同入味,應該就咁用清水煮,而通菜沒有特別正正常常。另外加左3$叫左杯泰茶,泰式奶茶顏色橙橙地都幾靚,奶味都很濃郁,由於叫左少甜所以覺得甜度剛剛好, 泰茶中亦有陣陣茶香回甘,餐廳的泰茶表現出色有驚喜,不過如果轉用返一啲靚啲既杯,視覺感覺才會提升。
泰巷 - 馬鞍山

燒豬頸肉船河 $54
泰式凍奶茶 +$3

2022-08-25 178 瀏覽
🍜燒豬頸肉船河 (冬陰功湯)$54豬頸肉幾香口,肥瘦適中,口感唔錯👍🏻 冬陰功湯底唔算太有冬陰功味😂 但味道少少辣咁都唔錯,唔好當佢係冬陰功湯底嘅話都幾好味。通菜朔滿咗啲湯,好好味。但河粉就偏碎同浸到有啲淋,令整體有啲失色。🧋泰式凍奶茶 +$3小編好鍾意呢一間嘅泰式奶茶🤍🤍 佢個奶茶嘅奶味好濃同埋夠晒甜,啱晒螞蟻人😋 除咗奶味之外,會飲到好香嘅茶味佢嘅主菜冇乜特別,但佢個泰式奶茶真係值得一試🤣 -味道: 7/10服務: 8/10環境: 7/10回頭率: 8/10總評: 7.5/10💰人均消費: $54-📍 泰巷馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)3樓3001號舖

🍜燒豬頸肉船河 (冬陰功湯)$54

🧋泰式凍奶茶 +$3

佢嘅主菜冇乜特別,但佢個泰式奶茶真係值得一試🤣
味道: 7/10
服務: 8/10