2K
2016-05-09 1275 瀏覽
從好友口中得知, 這間泰式餐廳有幾道以榴槤入饌的菜式 ~此話一出, 我們幾條榴蓮痴漢, 立即相約前來品嚐 ~ Menu ~ 薄荷榴蓮特飲 喝一口頓感薄荷的威力, 冰極透心涼, 味道是濃厚豐郁, 沙冰搞得均勻綿滑, 每一口的榴槤餘韻久久不散 ~ 椰汁雞湯椰汁香氣四溢, 味道酸辣之餘亦帶了一點清幽, 湯的材料豐富, 每喝一口都了充滿了香茅和椰汁香味, 雞件厚肉入味, 十分好喝 ~泰式炸蝦丸皮蛋是蝦膠肉包著皮蛋炸的, 外在的蝦肉彈牙爽口, 皮蛋沒有澀味, 皮蛋黃結晶有膠質感, 風味獨特, 好吃 ~榴槤炒飯飯炒得均勻, 飯粒Q韌有彈性, 蝦球爽彈, 而最精妙之處是 每一口都有榴槤獨有的幽香清甜的味道, 整個飯香口又開胃, 無與倫比的味道叫人感動 ~芭堤雅芝士焗大頭蝦 大頭蝦夠大件又厚肉, 焗得火候適中, 蝦膏的味很甘香, 蝦肉爽口又彈牙, 與芝士的比例十分平均, 風味極緻 ~榴槤糕質感滑溜, 甜度適中, 榴槤味道濃郁芳香, 每人吃一件 .... 實在是不夠喉 ~ 榴槤糯米飯糯米飯Q韌軟糯, 配上新鮮的榴槤, 味道是意想不到的美味, 真是神仙也站不穩 ~ 本篇完 ~
從好友口中得知, 這間泰式餐廳有幾道以榴槤入饌的菜式 ~
此話一出, 我們幾條榴蓮痴漢, 立即相約前來品嚐 ~
Menu ~
薄荷榴蓮特飲
椰汁雞湯

榴槤炒飯
芭堤雅芝士焗大頭蝦

本篇完 ~

2016-04-17 1351 瀏覽
上星期食過番尋味後今日約多啲人返兜今日菜式有冬蔭公海鮮湯 一如既往的聞到已經開始流口水飲落有椰汁的香滑又有各種青柑香料的酸辣醒胃,好出色青木瓜軟殼蟹沙律 呢個沙律汁有啲辣,唔食得辣嘅朋友唔好落咁多對於我呢個唔太食得辣嘅醬怪黎講只好少食為妙青木瓜絲量好似唔係太多, 仲溝左啲紅蘿蔔絲, 有生菜墊底如果軟殼蟹嘅份量再多少少就開心啲囉沙嗲串燒 呢度嘅串燒性價比係幾高係推介之一最滑係雞咸魚椰苗哎喲! 呢個影唔切已經俾大家瓜分左椰苗個樣睇落就係迷你版椰菜味道比較濃郁但可能係泰式關係咸魚味唔係勁出份量都唔少, 值得推介椰青海鮮焗飯 呢個樣睇落幾可愛啲飯顏色係白雪雪嘅? 以為係會好hea又無乜味啦原來食落… 係有真·椰青肉絲同埋椰汁味架食得出佢係認真製作有少少搞笑係原來佢嘅份量唔係你想像咁多, 個椰青嘅深度只係到一半架咋豬頸肉生菜包 豬頸肉爽滑彈牙有人話調料有少少辣但放喺生菜中剛好中和左佢本身啲鹹味恰到好處!芒果沙冰 芒果味偏甜,但感覺自然, 唔覺加左人造色素適合食辣野時清清口腔係喎, 唔少得呢個千呼萬噢始出來嘅醃瀨尿蝦佢又稱為蝦蛄 呢個菜色好特別,我地都係第一次食大家最
上星期食過番尋味後今日約多啲人返兜

今日菜式有

一如既往的聞到已經開始流口水

飲落有椰汁的香滑又有各種青柑香料的酸辣醒胃,好出色

青木瓜軟殼蟹沙律
青木瓜軟殼蟹沙律

呢個沙律汁有啲辣,唔食得辣嘅朋友唔好落咁多

對於我呢個唔太食得辣嘅醬怪黎講只好少食為妙

青木瓜絲量好似唔係太多, 仲溝左啲紅蘿蔔絲, 有生菜墊底

如果軟殼蟹嘅份量再多少少就開心啲囉

呢度嘅串燒性價比係幾高

係推介之一

最滑係雞

咸魚椰苗

哎喲! 呢個影唔切已經俾大家瓜分左

椰苗個樣睇落就係迷你版椰菜

味道比較濃郁但可能係泰式關係咸魚味唔係勁出

份量都唔少, 值得推介

呢個樣睇落幾可愛

有人話調料有少少辣

但放喺生菜中剛好中和左佢本身啲鹹味

恰到好處!

芒果沙冰

芒果味偏甜,但感覺自然, 唔覺加左人造色素

適合食辣野時清清口腔

係喎, 唔少得呢個千呼萬噢始出來嘅醃瀨尿蝦

佢又稱為蝦蛄
生醃蝦蛄

呢個菜色好特別,我地都係第一次食

大家最好喺兩日前預訂

嘩,一上台,佢地仲郁緊架

大家好疑惑生瀨尿蝦可以點食

其實店家只係幫手剝左中間一小段殼

想食盡啲肉就要出力啜喇

但由於上面嘅汁有小量辣椒籽

唔太辣得嘅我食完第一口要飲返半杯沙冰至得

well

總括而言, 如果隻瀨尿蝦係已經剝晒殼嘅就好喇
如果唔係,都係食返生蝦好喇

2016-04-11 1190 瀏覽
同事推介有間泰國菜館有榴槤炒飯咁惡?梗係即刻放工就去試啦星期六晚市, 可能係時間尚早, 所以唔洗等位一路睇餐牌竟然搵唔倒榴槤踪影即刻好驚,立即問侍應原來榴槤菜式係隱藏菜單黎架, 大家可以放心野飲方面有榴槤沙冰 呢杯沙冰份量絕無欺場由侍應姐姐擺低一刻已經飄來陣陣清新榴槤香氣飲落沙冰打得細膩幼滑當然唔少得有榴槤炒飯咁新穎嘅菜色一定要試下 外表完全睇唔出收埋左啲榴蓮肉可能佢比較怕羞,唔靠近都唔太會聞得出有榴蓮入面都有一絲絲嘅榴蓮肉嘅不過可能杯沙冰太出色, 所以個飯有少少相型見絀成餐飯無理由全部都食榴蓮嘅介紹下另一驚艷嘅冬蔭公海鮮湯 我地人少, 要左個細份,店家用一個煲仔呈上放喺台上香氣四溢,不會有太多的辣油浮面辣度係不嚐辣嘅朋友都可以接受酸酸地小小辣好醒胃, 同行嘅為食貓都話下次可以一人飲一煲而且難得湯中嘅海鮮夠新鮮又唔韌簡直係必食推介!呢個係柚子大蝦沙律 店家好細心咁將沙律同汁分開以適合唔同人嘅習慣份量都唔細第一啖柚子有少少澀味,之後就無喇個汁料配得剛好,而且有啲好細似醃左嘅櫻花蝦,鹹香清新但又合拍沙嗲串燒一打(雞豬牛)呢三種肉唔會似出面多數嘅燒得乾爭爭以雞肉最為
同事推介有間泰國菜館有榴槤炒飯

咁惡?
梗係即刻放工就去試啦

星期六晚市, 可能係時間尚早, 所以唔洗等位

一路睇餐牌竟然搵唔倒榴槤踪影即刻好驚,立即問侍應

原來榴槤菜式係隱藏菜單黎架, 大家可以放心

野飲方面有榴槤沙冰
榴蓮沙冰

呢杯沙冰份量絕無欺場

侍應姐姐擺低一刻已經飄來陣陣清新榴槤香氣

飲落沙冰打得細膩幼滑

當然唔少得有榴槤炒飯

咁新穎嘅菜色一定要試下

外表完全睇唔出收埋左啲榴蓮肉

可能佢比較怕羞,唔靠近都唔太會聞得出有榴蓮

入面都有一絲絲嘅榴蓮肉嘅

不過可能杯沙冰太出色, 所以個飯有少少相型見絀

成餐飯無理由全部都食榴蓮嘅

介紹下另一驚艷嘅冬蔭公海鮮湯
冬蔭公海鮮湯

我地人少, 要左個細份,店家用一個煲仔呈上

放喺台上香氣四溢,不會有太多的辣油浮面

辣度係不嚐辣嘅朋友都可以接受

酸酸地小小辣好醒胃, 同行嘅為食貓都話下次可以一人飲一煲

而且難得湯中嘅海鮮夠新鮮又唔韌

簡直係必食推介!

呢個係柚子大蝦沙律
柚子大蝦沙律

店家好細心咁將沙律同汁分開以適合唔同人嘅習慣

份量都唔細

第一啖柚子有少少澀味,之後就無喇

沙嗲串燒一打(雞豬牛)

呢三種肉唔會似出面多數嘅燒得乾爭爭

以雞肉最為嫩滑充滿肉汁

最好就襯熱食

店家絕對唔孤寒,任何醬汁絕對唔會細細碟

串燒沾埋甜甜的花生沙嗲醬

有好滿足嘅感覺

甜品方面有榴槤糕同埋榴槤糯米飯

我地好好奇究竟榴蓮糕會係點

侍應姐姐就話好似椰汁糕嘅質地,但換左榴蓮肉再拎去蒸完再雪嘅
榴蓮糕
咬落係有啲爽口嘅感覺,清新唔會太膩

因為我地太飽所無嗌到榴蓮糯米飯喇

另外店家都有好多醃海鮮提供

例如係醃瀨尿蝦,醃蟹咁

不過須要兩日前預訂

下次食埋再為大家報告啦
榴蓮沙冰
2016-03-28 938 瀏覽
較早前與友人去了位於灣仔TheHennessy的泰園食晚飯, 因為友人鍾意食泰國菜.坐下後, 我先點飲品. 由於天氣還有點凍, 又想滋潤一下喉嚨, 所以點了一杯熱龍眼茶.熱飲對於我來講最少要夠熱, 這杯啱我要求.而且龍眼茶甜度也適中, 當中還有我最愛的龍眼肉, 非常滋潤.沙律點了泰式柚子蝦沙律.柚子帶點甜甜酸酸, 夠醒胃, 再配上彈牙的蝦肉, 兩者好夾. 這個沙律有點辣, 對於不太食得辣的我還可以接受.小食點了香葉包雞.雞肉夠嫩滑, 又多汁, 不會整得過乾. 而且味道也調教適中, 入口時有淡淡的香葉的清香味.接下來就是主菜出場.我地點了泰園爆炸辣蟹和泰式榴槤炒飯.泰園爆炸辣蟹.食泰國菜, 當然要揀海鮮食下. 上枱時已香味撲鼻.初時也擔心這個辣蟹會比較辣, 我未必食得到.但試過後, 無想像中咁辣, 完全接受到.這個蟹夠乾身,蟹肉鮮味, 肉質夠結實, 味道夠惹味.泰式榴槤炒飯. 本身都算鍾意食榴槤, 見到有榴槤炒飯, 覺得幾特別, 因為我未試過, 唔知味道會怎樣.上枱時未聞到好勁的榴槤味, 但當整開後, 榴槤味漸漸湧出來.入口時, 有機會食到切成粒粒的榴槤, 就算不太食榴槤的友人也接受到,

較早前與友人去了位於灣仔The
Hennessy的泰園食晚飯, 因為友人鍾意食泰國菜.

熱龍眼茶
熱飲對於我來講最少要夠熱, 這杯啱我要求.

沙律點了泰式柚子蝦沙律.
泰式柚子蝦沙律
這個沙律有點辣, 對於不太食得辣的我還可以接受.

小食點了香葉包雞.
接下來就是主菜出場.

我地點了泰園爆炸辣蟹和泰式榴槤炒飯.

泰園爆炸辣蟹.
食泰國菜, 當然要揀海鮮食下.

上枱時已香味撲鼻.

初時也擔心這個辣蟹會比較辣, 我未必食得到.

但試過後, 無想像中咁辣, 完全接受到.

這個蟹夠乾身,
蟹肉鮮味, 肉質夠結實, 味道夠惹味.
泰式榴槤炒飯.
泰式榴槤炒飯

入口時, 有機會食到切成粒粒的榴槤, 就算不太食榴槤的友人也接受到, 因為混入在飯中, 較易接受.
甜品, 我地選了榴槤糯米飯.
剛才的榴槤炒飯必定未能滿足愛食榴槤的朋友, 就一定要試這個.

上枱時已見到整條的榴槤.

糯米入口煙煙韌韌, 而榴槤肉有濃郁的榴槤味道, 軟硬度適中, 這個口感是最好味.
熱龍眼茶
泰式柚子蝦沙律
2016-03-28 833 瀏覽
泰園一直也是我口袋的餐廳,只不過對於一個港島人來說,尖沙咀真的有點不方便,最近發現泰園在港島開幕了,找了朋友一起來吃一頓海鮮大餐!它的入口是在莊士敦道 759 旁邊,不是軒尼詩道那邊,有幾個朋友也找錯路...當我到來時發現除了平日吃到的海鮮外,還有榴槤的菜式...平日直接吃榴槤就多了,榴槤入饌真的是第一次聽,我們小試牛刀都試了一些。泰式生醃賴尿蝦在尖沙咀店 Rain 也有點過的菜式,今次來到灣仔看看水準是否能保持,賴尿蝦已經拆殼,嬌嫩的蝦肉已經準備好被我吃了...一口咬下去,質感是滑溜軟稔的,但鮮甜到不得了,再配上泰式醬更顯得鮮味。泰式生蝦不用多說了吧,生蝦是必點的食物,這兒的冰底是用膠袋包著,既可以做到冰震的作用,但又不會因為冰溶化時,沾濕了生蝦,非常貼心的設計。生蝦口感非常爽口,跟賴尿蝦完全不一樣的,清甜美味。旁邊的苦瓜 Rain 完全沒有吃,朋友蠻喜歡的,一口接一口吃。牛油雞翼先來一份牛油雞翼,雞翼一直也是我的心頭好,跟 Rain 吃飯的朋友不意外見到我會點雞翼的,因為我真的很喜歡吃 ❤一到來就有濃郁的牛油味,牛油雞翼非常香口,肉質嫩滑,而外皮炸得香脆,非常邪惡的食物,但好好吃.
泰園一直也是我口袋的餐廳,只不過對於一個港島人來說,

尖沙咀真的有點不方便,最近發現泰園在港島開幕了,

找了朋友一起來吃一頓海鮮大餐!

當我到來時發現除了平日吃到的海鮮外,還有榴槤的菜式...

泰式生醃賴尿蝦

賴尿蝦已經拆殼,嬌嫩的蝦肉已經準備好被我吃了...

泰式生蝦

不用多說了吧,生蝦是必點的食物,

這兒的冰底是用膠袋包著,既可以做到冰震的作用,

但又不會因為冰溶化時,沾濕了生蝦,非常貼心的設計。

生蝦口感非常爽口,跟賴尿蝦完全不一樣的,清甜美味。

牛油雞翼

先來一份牛油雞翼,雞翼一直也是我的心頭好,

一到來就有濃郁的牛油味,牛油雞翼非常香口,

肉質嫩滑,而外皮炸得香脆,非常邪惡的食物,但好好吃...
爆炸辣蟹

看到超重泰式香料,而且辣味滿分,辣但你又不想停下來,

採用的大約是一斤左右的蟹,所以蟹肉非常多,

意外發現蟹膏也有很多,鮮味的蟹肉,再配上惹味的泰式香料,正!
在上面也說過我見到有榴槤的菜式,

它們是採用榴槤bb的榴槤,之前我在會展的美食展試過它們的榴槤,

的確是非常軟滑好吃的,我就看看用榴槤bb炮製的菜式。
榴槤炒飯

榴槤的氣味不算是很濃,可能榴槤蓉都藏在裡頭,所以沒強烈的氣味。

吃下去時發現有著淡淡的榴槤清香,

炒飯不會很黏,而且除了榴槤外,還有蝦、蛋等配料,

層次還算是分明,的確不錯的,

我還在想榴槤炒飯是不是整人的菜式,最後發現是意外地配搭的。
榴槤糯米飯

平日吃芒果糯米飯就多了,第一次吃是配上榴槤,

黑糯米上倒了很多的椰奶,非常香的,

榴槤完全熟透,吃下去軟滑,朋友們都搶著要吃!

完全沒想過榴槤入饌是如此美味的。
2016-03-24 918 瀏覽
吃泰國菜未必要到九龍城,在其他地區也可以吃到,如上次去過荃灣,今次則來到灣仔。今次泰園在灣仔開了分店,而且說是有榴槤食,於是走來一趟。點了一客榴槤沙冰,除非沙冰外,還有少量水在內。而當中的榴槤味道未及預期中的濃郁,只是淡淡的榴槤味,如果濃郁一 點的話就更好了。上次亦吃到椰汁雞湯,所以仍然有印象,質感就是像冬蔭功般的酸酸辣辣,也不乏其中椰奶的香濃味道,兩種味覺的配合,實是層次豐富,沙律有泰式燒牛肉沙律(九十八個大洋)及泰式海鮮沙律(九十八個大洋)兩款,沙律清新得來又帶有辛辣味道,對於在下近期不吃辛辣味道菜式來說,是一項挑戰,但相對來說辛辣程度,是可接受的,而當中牛肉做得很軟腍夠滑,食落不錯。而海鮮沙律則只吃過魷魚,其他海鮮則無吃過吧。泰式炸蝦丸皮蛋(八十八個大洋)。炸蝦包著皮蛋,皮蛋仍有晶瑩通透視覺,當中皮蛋柔糯豐膄,而而且亦有黏黐的口感,炸蝦則煙靱,層次感豐富。牛油雞翼一向是香口的菜式,不過今次吃到的,牛油味道還是未夠香濃, 只是有微微的牛油在內,幸福的雞翼仍炸得酥脆,不過仍有點不夠香口。泰式鹹魚炒芥蘭(六十八個洋)。芥蘭是喜愛蔬菜之一,無論怎樣炒都是喜歡的,就如鹹魚用上泰式來炒,就能
泰式鹹魚炒芥蘭(六十八個洋)。芥蘭是喜愛蔬菜之一,無論怎樣炒都是喜歡的,就如鹹魚用上泰式來炒,就能吃到其鹹香的味道,芥蘭的爽脆,惹味得來又不失芥蘭當中的滋味。
榴槤炒飯。今次是首嚐用榴槤來炒飯,感覺上是頗為新鮮,而且又特別,尤其是用上貓山皇榴槤,頗為香濃,兼且食到榴槤肉在內,不錯。除了榴槤,還有蝦仁在內,令口感又多了層次而豐富。
榴槤糕外型有點像西米糕,但查實味覺就是榴槤味,然而同樣地榴槤味道只屬微微的榴槤味,不算濃郁,但質感就很柔糯嘛。
最有睇頭的,就是榴槤糯米飯,一個個的榴槤陪伴著糯米飯,可以吃到一塊塊的榴槤,不單單是那柔糯而齒夾留香的貓屎香味,而且是大塊朵頤呢!如果不愛好榴槤的,就會很怕那種的味道。
今次以榴槤入饌,實屬首次,而且採用了貓山皇榴槤,實在是一種全新的用餐體驗。
2016-02-29
2016-03-20 699 瀏覽
“榴蓮”這種生果真係好特別, 雖有果王之稱, 鍾意吃的人可以好鍾意, 但唔鍾意食的人可以離開九丈遠; 泰國是一個盛產榴蓮的地方, 亦有分不同等級, D24就是其中一款頂級的, 聽聞這間近期推出不同的果王菜式, 之前在尖咀吃過其餐廳也不錯, 所以跟同事們來公司的不遠處分店試一下……先說裝修~~感覺都幾舒服, 用了蠻深色的啡色較為深實, 但燈光一樣亮麗, 尤其卡位較多, 坐得比較舒服, 如多人就會被安排中間的合併長枱位置; 最吸引我眼球係天花及燈的裝飾, 不同的銅色管形式不同層次的圓, 令到燈光也有不同的照面, 很特別, 而且有點宗教感祥和感, 當然室內也放了不少泰式的擺設; 與朋友們看看餐牌, 我們當然是選一些榴蓮之物啦, 還好一些同行的同事們都不會太不喜歡, 多人就可以叫多d款~~薄荷榴蓮特飲 ($68)~~~其實個感覺幾得意, 明明係薄荷, 但我卻飲到一種紫蘇葉的味, 榴蓮味反而被蓋過左, 如果榴蓮味比例多點可能會好些, 不過個人覺得兩隻味唔算太夾, 可能都係重味原故…….泰式炸蝦丸皮蛋 ($98)~~~其實我個人都幾鍾意食皮蛋, 真係唔知點解, 可能幾煙韌又有好似啫喱的形態食, 哈
薄荷榴蓮特飲
泰式炸蝦丸皮蛋
泰式炸蝦丸皮蛋 ($98)~~~其實我個人都幾鍾意食皮蛋, 真係唔知點解, 可能幾煙韌又有好似啫喱的形態食, 哈哈!! 這兩樣MATCH埋幾唔錯, 炸蝦丸夠彈牙配上咸味的皮蛋, 香脆得來夠煙韌……
蒜蓉牛油雞翼
蒜蓉牛油雞翼 ($88)~~~一上枱就聞到好香, 感覺上好似什麼避風塘炒蟹咁, 好多香料鋪在頂~~吃著外皮炸得好脆, 其實唔覺得係皮, 因為已經炸到好似同炸粉溶合左咁, 肉都算幾嫩唔算乾, 值得推介的一款~~~
芭堤雅芝士焗大頭蝦
芭堤雅芝士焗大頭蝦 ($168)~~~咁多人來就豪一豪氣佢叫大頭蝦啦, 個色其實幾似龍蝦, 不過佢真係好大個頭, 因為得頭唔覺得有身ga, 好搞笑!! 又係一上枱好香的一款, 因為芝士味好濃又多, 連d殼都會唔好WASTE咁吃埋汁, 肉唔算太多但入味的, 不過今次稍為淋左少少唔夠彈牙…….
泰式咸魚炒芥蘭
泰式咸魚炒芥蘭 (68)~~~好鍾意這款, 因為吃左不同的炸野濃味野之後, 吃返一個清少少的菜最為適合, 不過雖然叫清清地, 但它不是只有菜, 都有少少咸魚仔等去炒, 所以有咸味, 配上爽口的芥蘭, 個人覺得幾爽, 鍾意食菜的我吃了很多~~~
泰式榴蓮炒飯
泰式榴蓮炒飯 (188)~~~來了來了, 我期待的來了!! 離遠已經聞到個香味啦, 但初初看到個飯心想榴蓮在那裡?? 唔通係變左汁混合飯?? 因為隻色幾黃下, 但大家撥開來看就發現內有不同, 原來係有一pat pat榴蓮肉在裡邊(我形容得好差, 但好真實, 呵呵!!); 識食榴蓮的人就知道唔係食硬係淋晒夠熟滑嘟嘟先好食的嘛~~估不到個飯都有幾多榴蓮肉, 而且出奇的同炒飯係好夾, 鍾意吃果王的朋友們真係一定要試!!!
泰式青咖喱炒河
泰式青咖喱炒河 ($98)~~~初初見到唔係好覺係河粉, 以為係咖喱雜菜ONLY, 之後看到一片片的以為係豬肉, 結果夾上來一看係好大片的河粉, 幾得意~~同我地平時吃的河粉唔同, 厚d大片好多, 不過滑感度都唔錯, 個汁唔算太辣, 唔食得辣的朋友都可以食……
榴蓮糕
榴蓮糕 ($88)~~~又一樣期待的東西來啦, 眼看有點似椰汁糕的感覺, 吃上口無咁淋, 較為實少少, 朋友們說有點大菜糕的質感, 沒錯~~榴蓮味都幾好唔係好淡, 混埋泰式椰汁, 作為甜品, 這個能清口腔之作, 吃完好清新!!!

很久沒有這麼滿足, 因為唔係成日食榴蓮, 好耐無食過今晚滿足了自己的慾望, 但有些菜式可能味要再濃一點, 希望再推出多點以榴蓮為題材的菜式啦!!
2016-02-29
泰式榴蓮炒飯
2016-03-18 624 瀏覽
一條友 費時諗太多 見肚餓就落醫肚 今日究竟食乜好 最後去咗食泰國菜 叫咗個海鮮冬蔭功湯同炒金邊粉 冬蔭功湯足料 味道中規中矩 內有魚肉 原隻大蝦 鮮魷魚 草菇等等 湯鮮甜中帶微辣 海鮮食落口新鮮 不俗另外炒金邊粉味道好傳統 甜酸兼備 恰到好處 沒有誰搶了誰的風頭
2016-03-05
2016-03-18 559 瀏覽
姊妹們知道我開始食榴槤,就問我有冇興趣出去吹吹水之餘又食啲榴槤飲品、抄飯及甜品。有得去玩緊係非常樂意,所以就泰園係灣仔新開嘅店食餐飽啦~ 其實之前我到去過泰園係尖沙咀嘅總店,嗰次食到飽飽又滿足,所以我對泰園都好有信心,好期待佢地嘅榴槤食物,唔知係點嘅呢?不過,泰園嘅榴槤食物係用上榴槤BB嘅馬來西亞貓山王榴槤,聽到都好吸引呀!係未正式開餐之前就先飲杯嘢,我依杯就係芒果沙冰,芒果味超級濃郁呀~ 姊妹就飲依款薄荷榴槤特飲,我都有偷少少嚟試下,榴槤味都好濃,再加埋薄荷味,感覺好好清新呀~ 泰式柚子蝦沙律~ 柚子甜甜酸酸,蝦又好爽口,再加上帶有少少辣嘅泰式醬汁,好味得嚟又開胃呀!生醃瀨尿蝦~ 之前係尖沙咀店都食過,味道就當然唔洗講有幾好味。不過值得一讚嘅係瀨尿蝦中間嘅殼,店鋪係已經幫我地拆左,真係食起上來勁方便呢。 蒜蓉牛油雞翼~ 一個惹味餸,但食落一啲都唔油膩,而且肉質仲好嫩滑添。 椰汁雞湯~ 一見到個椰汁我已經好鐘意,入口時仲帶有好香嘅香茅同檸檬葉嘅香道,再配合酸酸辣辣嘅味,都唔錯哦。 炸蝦丸皮蛋~ 流心皮蛋加上彈牙嘅蝦膠外皮,食嘅時候再沾少少泰式辣醬,三種材料原來都好夾呀!泰園爆炸大

有得去玩緊係非常樂意,所以就泰園係灣仔新開嘅店食餐飽啦~

泰式柚子蝦沙律~

生醃瀨尿蝦~

蒜蓉牛油雞翼~

一個惹味餸,但食落一啲都唔油膩,而且肉質仲好嫩滑添。

椰汁雞湯~

酸辣辣嘅味,都唔錯哦。

炸蝦丸皮蛋~

泰園爆炸大頭蝦~

大大隻嘅大頭蝦都好彈牙,不過我覺得另一亮點係啲炸香左嘅九層塔,估唔到係咁吸引呀。

燒海鮮拼盤~

拼盤內有元貝、貴妃蚌、魷魚、大蜆和大頭蝦,每種海鮮都好新鮮,而且燒得啱啱好,燒香左仍不失海鮮嘅甜呀。

終於嚟到我地期已久嘅榴槤菜式,榴槤抄飯~
其實一送到嚟就已經聞到淡淡嘅榴槤味,而當我地開始翻炒飯時,個榴槤味仲越來越濃。入口有啖啖超澴榴槤味,經過炒過程嘅榴槤估唔到係有一種清甜味,味道又真係幾特別呀。

嚟到甜品時間,亦即係我地今晚嘅主角,榴蓮糕~

口感有點似大菜糕,當然係帶有榴槤嘅香味。

榴蓮糯米飯~

依個真係可以話要強力推介,因為真係超好味,原汁原味嘅榴蓮(份量都唔少呀),再配上白糯米飯及椰汁,味道真係超級濃郁好味,個感覺真係好難用字嚟形容呀!

食完依餐之後,我想我真係愛上左榴蓮了,非常回味,好想再嚟歎多次呀!

2016-03-17 483 瀏覽
愛吃榴槤的朋友相約吃飯~原因是她們看到有家泰國餐廳推出一堆榴槤料理不太吃榴槤的我實在卻步 >____< 但得知是之前有吃過的一間泰菜就抱著不吃榴槤也可吃其他的心態赴約了!!除了料理之外,飲品也有 - 薄荷榴槤特飲 ($68) 其實就是沙冰試了一口不知是不是加了薄荷的關係,好像有點苦澀味。如果想飲普通版的 榴槤沙冰 ($58) 也有前菜點了 - 泰式海鮮沙律 ($108)蝦很大隻且爽口~配上酸甜的泰式醬汁很醒胃 (*^o^*)椰汁雞湯 ($188) 也很醒胃,內有雞肉、菇和各式泰國配料等酸酸新新的味道沒有減低到椰香。個人不太吃得辣,所以稍微覺得這湯偏辣了少許相對會更喜歡椰味重一點的那種 (o゚ω゚o)小食則點了兩款 - 泰式炸蝦丸皮蛋 ($98) & 蒜蓉牛油雞翼 ($88)前者是香脆彈牙的蝦肉包著粉嫩的皮蛋,沾上泰式酸辣醬來吃更為惹味後者的雞翼超香~但炸粉有點硬,不過雞肉卻很嫩口芭提雅芝士焗大頭蝦 ($168) 蝦頭跟蝦身近乎一樣長的啊!!不過依然有啖啖蝦肉,再加上不吝嗇的芝士份量和本身的蝦膏~~完全犯規 (≧∀≦)泰式咸魚炒芥蘭 ($68) 吃了這麼多炸物當然要吃點菜
就抱著不吃榴槤也可吃其他的心態赴約了!!

試了一口不知是不是加了薄荷的關係,好像有點苦澀味。
如果想飲普通版的 榴槤沙冰 ($58) 也有
薄荷榴槤特飲
前菜點了 - 泰式海鮮沙律 ($108)
蝦很大隻且爽口~配上酸甜的泰式醬汁很醒胃 (*^o^*)
泰式海鮮沙律
相對會更喜歡椰味重一點的那種 (o゚ω゚o)
椰汁雞湯
後者的雞翼超香~但炸粉有點硬,不過雞肉卻很嫩口
芭提雅芝士焗大頭蝦
泰式咸魚炒芥蘭 ($68) 吃了這麼多炸物當然要吃點菜吧
(。・ω・。) 鑊氣十足,芥蘭惹味十足又清脆。只是咸魚倒是沒想像中的濃
泰式咸魚炒芥蘭
終於來到今天的重點 - 泰式榴槤炒飯 ($188) 一上桌已經聞到滿滿的榴槤香
在朋友們的慫恿下試了一小口 ._______.
其實和平時的炒飯差不多,不過是帶甜味的炒飯!!另外還有一些榴槤肉混在飯中呢
泰式青咖喱炒河 ($98) 河粉是一大片那種
炒過後再上面加上青咖喱,讓整體的味道更香更濃,令不吃榴槤的我也有其他選擇
而且咖喱的份量也很多~帶甘甜味,感覺如果送飯或單吃應該也不錯
泰式青咖喱炒河
甜品時間,好殘忍的點了兩款也是榴槤 ∑( ̄□ ̄;)
榴槤糕 ($88) 感覺上像平時喜歡吃的椰汁糕之類的,但加上榴槤汁好糾結啊
最終因為貌相問題~認為自己可以的~就吃了!!椰汁味較為濃郁 ♥ 淡淡的榴槤味伴隨
但最後的 榴槤糯米飯 ($248) 就真的完全是放棄狀了
單是用聞的已經感受到那股香氣,我還是沒有勇氣整塊放進口吃 Orz
榴槤糯米飯
題外話/補充資料: 喜歡榴槤的朋友可以考慮來這裡,聽說是選用貓山王榴槤的喔 不太好榴槤的我也知道這是榴槤中的極品!
2016-03-07
$322.5 (晚餐)
芭提雅芝士焗大頭蝦
2016-03-17 362 瀏覽
說到榴蓮,喜愛者愛不釋口,不愛者調頭就走~兩種極端定律就是榴蓮所帶給人的反應。話雖如此,榴蓮濃郁澀甜的味道,仍然擁有許多死忠粉絲,對它愛到不能自拔,筆者就是其中之一。今天去了泰園,初嚐其全新推出的榴蓮宴,據說這次的榴蓮宴將以一系列以優質D24及有榴蓮王之稱的貓山王所精心泡製的各種泰式美食。點了一客“泰式榴蓮炒飯”,以真材實料的貓山王果肉伴炒,每一口都能吃到醉人的榴蓮肉,滿滿的貓山王果肉分佈在飯粒之間,每一顆飯粒盡數吸收濃濃榴蓮甜澀味的精華,混搭著蛋碎和蝦肉一起吃,那種口感層次是多麼的美味呀~~~飲料則選了榴蓮沙冰,甘甜濃郁的榴蓮味絲毫不讓冰沙所掩蓋而變淡,也沒有太過甜膩的感覺。
榴蓮冰沙
2016-03-01
榴蓮冰沙
若不是朋友約飯聚,我還真不知道泰園於灣仔有分店,以後過海又多個晚餐之選了。先來個泰式柚子蝦沙律,蝦的份量不少,柚子多汁清甜,配合酸中帶辣的泰式醬汁,十分醒晨開胃。加上香脆的腰果,口感更好。來多個泰式燒牛肉沙律,和泰式柚子蝦沙律完全不同,泰式燒牛肉沙律較香辣惹味,牛肉鮮嫩,其他配料也恰到好處。生蝦經常吃,但生醃瀨尿蝦還是頭一次,口感很有趣,有點像啫喱,配上獨特的醬汁,更突出其鮮味,讓人想吃完再吃。泰式炸魚餅外層微脆內裡彈牙,香料味不會搶掉魚肉的鮮味,單吃或點上酸辣醬也一樣好吃。這次的蒜蓉牛油雞翼外層炸得剛好,蒜味和牛油味很香很重,肉質嫩滑juicy。燒海鮮拼盤,海鮮很新鮮,當中最喜歡燒魷魚,燒得很香,但保留口感鮮嫩,讚。原來現在泰園更和 榴槤BB 合作,使用他們的貓山王榴槤去炮製菜式和特飲。既然來到,沒理由不試試吧。看到泰式榴槤炒飯,怎樣也覺得奇怪,但朋友嚷著要試,那好吧。一來到,便讓我也有點期待,賣相很吸引,飯香中散發著淡淡榴槤氣味。材料豐富,有蝦、炒蛋、甘荀和葱等,當然最重點是有軟綿的貓山王榴槤果肉。完全沒想過榴槤果肉可以融入炒飯當中,而且果肉的香甜讓炒飯變得更美味。飯後當然要有甜品

看到泰式榴槤炒飯,怎樣也覺得奇怪,但朋友嚷著要試,那好吧。

飯後當然要有甜品,這個榴槤糕口感有點像大菜糕,和榴槤果肉的口有很大反差,意外很爽甜,帶有榴槤香但不會太濃味,甜度剛好。
這個榴槤糯米飯,單單是那份量絕不少的新鮮榴槤肉已值回票價,而榴和糯米飯完全很配合,榴槤愛好者一定要試試。

• 生醃瀨尿蝦
  • 蒜蓉牛油雞翼
  • 泰式榴槤炒飯
2016-03-17 255 瀏覽
一班愛吃榴槤之人, 特地選了以榴槤入饌的食店準備大吃一頓呢,我很愛吃榴槤, 但很少品嚐以此製作的食物呀,因為試過太多次也不太美味, 但今次這間是用貓山王榴槤 BB 的,十分期待啦~位於灣仔的泰園原來尖沙咀也有店呢, 是帶點泰國裝修的地方,而卡位椅背也蠻高的啦, 感覺較有私穩度嘛, 一坐下便先點飲品,榴蓮沙冰 $58, 很冰涼, 只是榴蓮不算很濃郁, 有點失望囉~泰式炸蝦餅 $88很香口而且啖啖蝦肉, 配上泰式醬汁, 帶點微微的酸辣,十分可口, 差不多整碟也給我吃下呢~泰園爆炸大頭蝦 $338外層舖滿脆口九層塔, 內藏腰果及大頭蝦, 老實說我只吃了九層塔及腰果,薄薄的九層塔很脆口, 但又不是一咬便脆開的那種, 很特別嘛~蒜茸泰式炒椰苗 $98每次吃飯也少不了來點蔬菜, 用蒜茸炒帶點蒜香,又不會搶走椰苗本身的味道, 只是好像油了些呀~泰式榴槤炒飯 $188終於等到主角出場了, 一上桌已有陣陣榴槤味飄進鼻間啦,榴槤與炒飯出奇地合拍, 帶點點甜味, 但沒有感到怪異, 粒粒的炒飯,還有新鮮彈牙蝦, 榴槤控必試啊~榴槤糯米飯 $248這個亦是榴槤控必搶食之作, 即時製作的熱熱黑白糯米, 煙煙韌韌,

我很愛吃榴槤, 但很少品嚐以此製作的食物呀,

十分期待啦~
位於灣仔的泰園原來尖沙咀也有店呢, 是帶點泰國裝修的地方,

泰式炸蝦餅 $88

很香口而且啖啖蝦肉, 配上泰式醬汁, 帶點微微的酸辣,

十分可口, 差不多整碟也給我吃下呢~
泰園爆炸大頭蝦 $338

蒜茸泰式炒椰苗 $98

每次吃飯也少不了來點蔬菜, 用蒜茸炒帶點蒜香,

又不會搶走椰苗本身的味道, 只是好像油了些呀~
泰式榴槤炒飯 $188

終於等到主角出場了, 一上桌已有陣陣榴槤味飄進鼻間啦,

還有新鮮彈牙蝦, 榴槤控必試啊~
榴槤糯米飯 $248

加上淡淡椰汁香, 還有貓山王榴槤 BB 的果肉, 很香甜美味啦,

很想再多吃幾口唷~
榴槤糕 $88

其實我應該先吃這個才吃榴蓮糯米飯的, 因為相對地味道較淡,

但仍有輕淡的榴槤味, 是微甜的囉~

2016-03-03
  • 泰式炸蝦餅
  • 蒜茸泰式炒椰苗
  • 泰式榴槤炒飯
  • 榴槤糯米飯
2016-03-16 222 瀏覽
累嘛?要休息嘛?來回多少次絕望人間?找到生存的目標嘛? 有時候真的會感到乏力,有時候也覺得沒有人生意義,有時會覺得不知未來人生要如何走。當你有這些念頭時,別藏在心裡,有些事說出來會比較好,對也許訴說的對象不多,但轉個方式寫寫字也可。小妹有時也會有很多苦要訴,但也不敢煩擾到他人,只好把要說的寫在紙上,有時這方法也令你有個寄託,寫寫字也可以緩解一下壓力。______________________________先回食評:四年才一次的二月二十九號,友人相約到灣仔泰園共聚晚餐,今夜是泰菜呢,還有小妹最愛的榴槤榴槤。椰汁雞湯$188 每次泰式必定點上泰式冬蔭功湯,甚少試其他湯類,友人今次推介試一試椰汁雞湯,椰汁雞湯也滿滿泰式風味,佈滿薑片,檸檬葉,香茅,洋蔥頭,加上雞柳肉。湯頭香濃清澈,入口微辣帶酸,跟冬蔭功味道相近。每啖也有雞肉,雞肉嫩身又夠大件。生醃奄仔蟹$238 韓式醬油蟹就經常吃到,泰式生醃蟹就真是第一次嘗試到。大量辣椒碎,蒜蓉及蒜瓣醃製蟹隻,入囗沒有濃烈的辣味,蟹味沒有太特出,微微海水味的蟹隻,略嫌沒有太入味。蟹肉軟軟入囗帶黏性,肉質也算是新鮮的。泰式炸蝦丸皮蛋$98 炸蝦丸的厚薄適

先回食評:

生醃奄仔蟹$238
生醃奄仔蟹$238

泰式炸蝦丸皮蛋$98

炸蝦丸的厚薄適中,入囗香脆又夠蝦味,皮蛋滑溜又彈牙,蘸上些泰式辣醬又解熱氣又能增添滋味。
燒海鮮拼盤
燒海鮮拼盤

一大盤各色各類的海鮮,配上兩種醬汁辣椒醬及青椒醬,可增添海鮮的風味。小妹吃了魷魚,魷魚沒有太香口,燒烤味不重,在魷魚上塗上些燒汁,入口彈牙卻沒有太出色。其他海鮮則是表面帶焦,但入口有點太乾身,燒烤師傅有啲不在狀態呢?

青咖哩河粉

最後一道熟食,竟然有意想不到的效果,之前的菜式好壞參半,青咖哩濃烈又夠味道,入口不會稀流流的,稠度適中,河粉是煙煙韌韌的口感,微微的焦香,味道也頗特別的。青咖哩的配料也足夠,蘿蔔,薯仔等等,也夠飽肚的。

榴槤糯米飯

吃個甜品也二百多塊,值得嘛?當然值得,店家採用貓山皇的榴槤肉再加上椰汁黑糯米,把原隻貓山皇拆肉,肉質一絲一絲,入口帶點軟綿綿又夠香口,榴槤中的極品,一口接一口的榴槤就似吃了幾十元下口。
榴槤糕

平民些的選擇有榴槤糕黃澄澄的顏色,四四方方的形狀,口感香滑又具彈性,入口榴槤味不重,不愛榴槤氣味的人士也可以試一試這個甜品呢。

補上菜單參考:

人生可許有很多很多困難,父母的期望,學業的壓力,對人生的乏力,面對朋友,家庭,學校的煩惱,也許暫時找不到解決方法,但我們的人生不是為別人活著的,我們為何不任性點,為自己活一次,學會為自己而活,學會享受人生。當人生不如意的時候,可以找個人傾一傾,也許我不了解你的煩惱,也許我跟你不認識,但如果你需要傾訴對象的,也可以留個言,只少你有多一個傾訴對象。
2016-03-16 182 瀏覽
久不久都會約埋班朋友飯聚,傾吓心事和食餐好的鍾意食泰菜的我們就去了泰園的灣仔新店聚一聚原來泰園成為了榴槤 BB 的使用店用我至愛的馬來西亞的貓山王榴槤製作了榴槤飲品、抄飯和甜品我們幾位榴槤痴當然全部點哂先來榴槤飲品 ... 友人的 榴槤沙冰 和我的 薄荷榴槤特飲左邊白色的是友人的榴槤沙冰 ... 無試到味添右邊綠色的是我的薄荷榴槤特飲,榴槤味都幾濃,加埋薄荷好清甜解渴的飲品前菜點了 泰式柚子蝦沙律柚子是撕成一小件的,不會撕到一絲絲碎碎的好難夾入口,咁樣食落口至過癮今次加了大大隻、新鮮又爽脆的大蝦,配上醬汁,微辣又酸酸甜甜的,好開胃生醃瀨尿蝦店方貼心的上掉瀨尿蝦中間的殼,吃起來方便很多泰式醬汁酸甜微辣,每隻瀨尿蝦鋪滿蒜蓉和醬料但是我鍾意撥去少少瀨尿蝦上面的醬料,因為太多醬料會遮蓋瀨尿蝦的鮮甜味好豐富的 燒海鮮拼盤,裡面有元貝、貴妃蚌、魷魚、大蜆和大頭蝦全部海鮮都好新鮮美味,而我鍾情燒魷魚,燒到外面焦香,入口爽彈好大堆頭的 泰園爆炸辣蟹 蟹炸到很乾身,大大件的蟹肉厚身又肥美,不過叫得爆炸辣蟹 ... 都幾辣的除了蟹,配料都好好味,我和友人將炸到脆卜卜的香葉當薯片咁食惹味又香口的 蒜蓉牛油雞
久不久都會約埋班朋友飯聚,傾吓心事和食餐好的

鍾意食泰菜的我們就去了泰園的灣仔新店聚一聚

原來泰園成為了榴槤 BB 的使用店

用我至愛的馬來西亞的貓山王榴槤製作了榴槤飲品、抄飯和甜品

我們幾位榴槤痴當然全部點哂

左邊白色的是友人的榴槤沙冰 ... 無試到味添

前菜點了 泰式柚子蝦沙律

生醃瀨尿蝦

店方貼心的上掉瀨尿蝦中間的殼,吃起來方便很多

泰式醬汁酸甜微辣,每隻瀨尿蝦鋪滿蒜蓉和醬料

好大堆頭的 泰園爆炸辣蟹

除了蟹,配料都好好味,我和友人將炸到脆卜卜的香葉當薯片咁食
惹味又香口的 蒜蓉牛油雞翼 一點都不油膩,肉質還好嫩滑,是我們每次必點的菜式
相比冬蔭功湯,我較喜歡 椰汁雞湯

充滿香茅和檸檬葉的香味,也帶點酸酸辣辣,加入了濃郁的椰奶總覺得很滋潤養顏 ...
到了我期待已久的榴槤時間 ... 榴槤抄飯 ... 一上枱已經聞到香噴噴的榴槤味

講真 ... 好似未食過用榴槤做的熱葷 ... 今次好似第一次食 ...
賣相與平時食的泰式抄飯無咩分別,但是裡面真是有榴槤肉

食落去除了有榴槤的香味,還有榴槤的清甜味

咁特別的榴槤抄飯 ... 下次要帶埋我家三隻榴槤怪來食先 ~~
榴槤糯米飯 在泰國食過一次,之後就搵唔番囉 !!! 今次又可以回味囉 !!!
這碟榴槤糯米飯以榴槤 BB 的貓山王榴槤果肉伴以椰汁糯米飯

榴槤肉軟滑香甜帶少少咬感,配上滑溜的椰汁糯米飯,完全無膩滯感,好味到想來多客
榴槤糕 的口感有點似大菜糕

以貓山王榴槤做的榴槤味的大菜糕當然好味好多喇 !!!
** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定

2016-03-02
  • 榴槤抄飯