2024-08-27 23 瀏覽
九龍城實在太多泰國菜館,都唔知邊間好食,尤其是好多都係泰國人主理,好正宗。行行下,見到呢間好似好平民,價錢都好抵食就入去試試。裝修簡樸,入面仲有隻店長貓貓,好可愛呢。叫咗一碟濕炒河,一碟泰式炒金邊粉,都係45-50左右,同平日lunch價錢一樣,仲要唔駛加一,好抵食。不過就太早關門,我哋星期五諗住坐多陣,但係8點幾已經開始清場,我哋都趕住食完走人。
✔️泰式炒金邊粉:金邊粉吸收了各種醬料的精華,口感滑嫩又充滿彈性。瞬間回到泰國的感覺,一吃就停不下來。✔️泰式木瓜絲沙律:口感非常清爽,青木瓜的酸脆口感搭配香濃的魚露、檸檬汁和辣椒的辛香,酸、甜、辣的味道在口中交織,瞬間喚醒了味蕾,是一道非常開胃的前菜。✔️泰式豬頸肉生菜包:豬頸肉烤得外酥里嫩,香味四溢,搭配清脆的生菜包裹,每一口都能感受到豬頸肉的濃郁香味與生菜的清新脆爽,口感豐富,層次感十足。✔️椰青:他家椰青水很大一個,椰子水很多,價格也便宜!

✔️椰青:他家椰青水很大一個,椰子水很多,價格也便宜!
$86.5
2024-02-21 309 瀏覽
去到九龍城,諗住搵間泰國菜食吓…點知一個人入到去啲泰國餐廳又冇乜獨立位…好似唔係幾受歡迎😞點知行行吓見到一間泰國路邊美食….裝修唔係太裝潢,但係勝在夠懷舊見到門口七彩繽紛嘅相都幾吸引好有舊式嘅泰國風味入到去睇餐牌個價錢都好平我叫咗呢個泰式炸蝦餅…加埋甜酸醬,好好味嚟多個鮮蝦炒飯睇住師傅即刻炒勝在夠鑊氣😁😁味道都叫做不過不失我自己一個人食晒兩碟嘢夠晒皮不過喺九龍城用呢個價錢食到呢個質素都算係咁啦👑👑👑
見到門口七彩繽紛嘅相都幾吸引
好有舊式嘅泰國風味
入到去睇餐牌個價錢都好平
我叫咗呢個泰式炸蝦餅…加埋甜酸醬,好好味
嚟多個鮮蝦炒飯
睇住師傅即刻炒勝在夠鑊氣😁😁味道都叫做不過不失
我自己一個人食晒兩碟嘢夠晒皮
不過喺九龍城用呢個價錢食到呢個質素都算係咁啦👑👑👑
有時候啲好吃嘅小野就喺眼前,但係又真係唔使行過幾條街嚟搵。今次去咗一間味道正點嘅鋪頭,食佢家嘅餸,真係令我心情正😋!泰式炒蜆,啊~包你食指大動,蜆肉Q彈多汁,啲醬汁辣得嚟又香,好似帶咗我去咗暹羅一樣🌶。一邊食蜆一邊夾白飯,咁先至撐得舒服!得閒唔知食啲乜好就真係要試吓豬頸肉生菜包,質地嫩滑,包入生菜一啖一件爽快得嚟唔膩口!豬雜粉呢碗,一啲唔馳同多啲令我開心,鹵蛋滲透晒調味,口口都係味嘅喜悅。至於粉捲,唔單止得個型,每一啖嚼勁十足👍!點少得啱晒鹹魚得意嘅蝦醬炒飯!粒粒分明,蝦醬香得黎過癮,實實在在嘅好味擺喺面前,無得輸。泰式撈面普通啲,但係撈兩撈,加啲醬料,都算係口感同香味兼備。最後嘅"冷面"評論:椅仔坐得唔係咁舒服,但食物已經夠我心滿意足。下次再黎,依家嘅推薦已經夠晒溫暖啦!🍽

2023-11-27 146 瀏覽
趕時間隨便入了這間店,環境是舊式餐廳,沒有泰國特色裝潢,我地點咗一個豬手飯同咸豬肉飯,份量我覺得算多,味道同泰國地道餐廳一樣,無乜特別,唔係食完會想返桌嗰種。但價錢香港嚟講係抵既。我食咗咸豬肉飯,無飯香(泰國嗰啲都係無飯香)、豬肉份量多,但略嫌切得太薄,食唔到咸豬肉個脆皮口感,味道係泰國風味。奶茶我估計都係泰式奶茶三合一,即沖即溶嗰隻。總結係風味同泰國地道(即路邊攤、車仔檔)小店食既一樣,沒有太大驚艷。勝在肉量多、價錢平。

奶茶我估計都係泰式奶茶三合一,即沖即溶嗰隻。

勝在肉量多、價錢平。
2023-11-23
2023-11-03 132 瀏覽
同朋友都光顧過幾次😋每次都試唔同既泰式粉麵😝幾款都覺得好味唔錯😋覺得當中既泰式船麵係最好味😋首選👍飲品也不錯🥰價錢經濟實惠😍但炒飯就覺得麻麻地,下次都係食返船麵好d😆😆😆
2023-04-20
  • 泰式船麵
2023-05-14 299 瀏覽
因為原本想食嗰間冇開,所以一試。豬手飯不過不失,但係競爭最大嘅泰式炒河非常難食,蝦係唔熟嘅,其他炒河配料都唔得,而且沒有鑊氣。跟住補飛叫咗一個豬頸肉飯,絕對唔係炭燒的,又是失望。

2023-03-26 289 瀏覽
去彩虹士多買了不少特色甜品+小食買完時間很早 很多餐廳都未開始午市見呢到已經開店 決定係到快食個lunch叫左一個泰式船河無咩特別 味道合格的一個船河另外叫左一個泰式豬肉濕炒河一上枱嚇一嚇 多汁到以為叫左湯河 浸住連河粉都睇唔到但佢既汁又係杰身 顛覆左我對泰式濕炒河的印象視覺上非常扣分而味道上又非常一般要加辣椒粉先可食到一半本以為九龍城泰菜求其入間都ok下次都係唔好貪方便呢間個人極不推介起碼不推介呢到的濕炒河
去彩虹士多買了不少特色甜品+小食

呢間個人極不推介
起碼不推介呢到的濕炒河
泰式豬濕炒河

2023-03-05 244 瀏覽
九龍城不嬲都係小泰國🇹🇭我次次去都會食唔同餐廳今次食到依間近期最合我口味嘅鴨肉河粉🤤🇹🇭泰式椒絲炒通菜 $45依樣食親泰國嘢必點有豆瓣甜醬香 辣味比較明顯份量足🇹🇭泰式肉碎粉絲湯$40同泰國一樣味🇹🇭泰式椰汁雞湯$60依個足料呀 👍🏻🤤不過有啲酸酸地相信落左檸汁🇹🇭泰式鴨肉湯河$35又平好正好好食😋鴨肉肥瘦適中湯頭濃而不咸個價錢仲要咁平民真係無野挑佢剔店內環境普通一間舊茶記咁上下有啲泰國獨有擺設有機會去九龍城可以去食👍🏻🥰
九龍城不嬲都係小泰國🇹🇭

有啲泰國獨有擺設
有機會去九龍城可以去食👍🏻🥰
下午茶
2023-02-07 180 瀏覽
是咁的,今天是風和日麗的日子,我來到了這條九龍城的泰國街我極度肚餓 像了一隻肚餓的野豬發現了這間身處街角尾的隱世小店 很開心 很好味 很滿足 這裏的飯菜 價錢便宜 賣相亦充滿東南亞的風味真的很好,例如冬陰功湯 他的辣味我能感受到泰國的夏日風味,加上現時正值冬日,每一口麻辣湯亦令我滿身感到熱燙的溫暖。加上他的辣椒佈滿尖銳感,滑進喉嚨的片刻後隨即感受到豐富的層次感,能夠感受到廚師的深厚功力以及對烹飪的熱情。吃了這頓飯後,我深感滿足。
是咁的,今天是風和日麗的日子,
我來到了這條九龍城的泰國街

我極度肚餓 像了一隻肚餓的野豬
發現了這間身處街角尾的隱世小店

很開心 很好味 很滿足
這裏的飯菜 價錢便宜 賣相亦充滿東南亞的風味

真的很好,

吃了這頓飯後,我深感滿足。
2023-02-07
2023-01-10 431 瀏覽
除夕夜,反其道找間隱世小店吃節慶飯。舖名不大氣,但不致於要坐到路邊,反而陳設多是四椅一枱格局,背對背,算是有点小空間,兩張六人枱。當今世上,要找三四十蚊碗麵,勉強下午茶有之,居然晚餐亦大方開放此價位,都算世間少有。觀其餐牌,餐牌無分午晚,不怕付款壓力只怕懶豪氣點菜點到餐枱不夠位。價錢幾乎貼近this this rice兩餸飯,味道也一有驚喜。小食選擇幾彈性,可蝦飯混魚餅(泰式炸蝦餅/魚餅$60),原件無開半取巧,每款4件。蝦餅未算蝦味濃,勝在夠燙口又彈牙;魚餅反而更勝一籌,不流於常見的乾癟,隱隠有肉汁滲出,少許魚肉香,含剁得小巧的菜莖粒,鹵水鴨(泰式鹵水鴨$55)鹵水豉油味不過鹹,反正有泰式酸汁配送。整到有潮式鹵鵝片風味,欣賞其將鴨片切得夠薄,肉質處理到類近海南雞般滑,既想食豬頸肉沙律又想啖生菜包,索性揀兩者兼得(泰式豬頸肉生菜包$55)。泰式淨豬雜$45有齊豬頭肉片、豬肚切條、豬腩片、豬腸、豬肺、豬紅⋯⋯便宜吃不求珍饈百味的選擇。
除夕夜,反其道找間隱世小店吃節慶飯。
泰式炸蝦/魚餅
泰式魚餅
泰式鹵水鴨(例)
泰式豬頸肉生菜包
泰式炒金邊粉
龍眼冰
便宜吃不求珍饈百味的選擇。
2022-12-31
泰式炸蝦/魚餅
泰式魚餅
泰式鹵水鴨(例)
泰式豬頸肉生菜包
龍眼冰
2022-11-05 253 瀏覽
今日去探一個泰國姨姨走嘅時候我問佢九龍城有邊間泰國菜好食佢就介紹咗我嚟呢間我諗呢一間就係正宗嘅泰國味道(啲員工都係講泰文)雖然入面有少少歷史 但係應該都幾出名?我見佢都有啲訪問貼咗喺牆度係喺泰國嘅感覺同幾好價錢都幾抵會再encore
今日去探一個泰國姨姨
走嘅時候我問佢九龍城有邊間泰國菜好食
佢就介紹咗我嚟呢間

我諗呢一間就係正宗嘅泰國味道
(啲員工都係講泰文)

雖然入面有少少歷史 但係應該都幾出名?
我見佢都有啲訪問貼咗喺牆度

係喺泰國嘅感覺同幾好

價錢都幾抵
會再encore

2022-09-27 297 瀏覽
九龍城地道泰國菜好耐冇去午市再去食湯河😋1️⃣泰式船河 $35 好抵食 😍湯底💯分 印象以前係捲粉 現在係一般河粉咁既價錢👍🏻2️⃣泰式豬雜 $40 睇吓個人鍾唔鍾意食內臟湯底一樣Good 3️⃣泰式煎蠔餅 $60 個醬食👍🏻只是蠔太小粉太多 4️⃣龍眼冰 $15 冇乜味 😅可以不試
泰式船河
泰式豬雜河
2022.09.04瞓醒出去食少少嘢…..🫣🫣🫣#椰青#泰式拼盤#泰式豬頸肉生菜包#泰式冬陰功蝦湯#泰式豬雜捲捲粉#泰式椒絲炒通菜#泰式炒金邊粉#師傅好介紹#唔錯唔錯
2022-09-04
疫情有排冇得飛,呢排食嘢都係以想去邊個國家旅行,而揀食咩好!所以今日就帶大家去小泰國~九龍城📍船河泰國招牌船河首先船河最緊要就係個湯,非常濃郁有香香嘅骨味,一睇個樣就好正宗,仲有九層塔~而粒肉丸亦都係好正宗嘅泰國肉丸!雖然份量唔多但係都好夠我回味! 📍泰式豬手湯河本身想食豬手撈粗,但係天氣太熱就會想食啲湯粉,所以最後都係揀咗湯河泰國豬手切到細細片,唔使煩要撕開,又食得有儀態,真係以為自己去咗泰國😂

所以今日就帶大家去小泰國~九龍城

📍船河