2021-12-09 441 瀏覽
香港島人入大水坑近地鐡站,行五分鐘就到。地方清靜,價錢唔貴。如果星期六,日行出或者踏單車去到,仲有早餐食。雖然我冇食過佢啲早餐,我估計合格嘅😹如果住喺馬鞍山綫嘅朋友,可以去試吓
泰國菜
2021-10-15 309 瀏覽
由於工作關係在富安花園及大水坑村的餐廳都已是試過不少,以早餐來說,泰和的質素比較可取,村屋地下的餐廳地方不大,但勝在戶外可以進餐,環境清幽,對著大水坑及錶位停車場方便職業司機兼顧抄牌 ,其實這裏抄牌也幾嚴重,早上8時許甚至早上7時已經會有巡邏車 趕著抄牌開工。通常個人都喜歡吃,麥皮早餐 雖然份量不多,但勝在比較精緻,麥皮不會過多奶味,也不會太多水,加上是無糖口,感不錯,質量不差。 這裏不單是方包,而是可以選擇多士,一片方包一開二份量都算不錯,煎蛋也不像一般茶餐廳只是預先做好甚至給你的只是蛋黃爆開,內裏已是熟透,而是雙蛋兩面都完整,蛋黃還是暖暖流心,可見師傅有心機。咖啡是我的專業,也有要求,這裏的咖啡都是一般茶餐廳的咖啡,但奶與咖啡都算平衡 ,要求不高還是可以接受。麥皮早晨$30味道 環境 服務 交通 性價 回頭

麥皮早晨$30

交通

性價

回頭

2021-10-15
2020-09-22 847 瀏覽
通常d人去大水坑站,都係踩單車經過。今次呢間鋪頭就真係座落於「大水坑」隔離喇~區內小店,隔離係間佛堂,如果中午時份隔離有開,就可能會有浸燒香味,需要注意。比我揀,我會揀食晚市,因為呢間食物性價比高,店主富有人情味,付款方法收現金/八達通💰鋪面貌似茶餐廳,但係座位係綠色軟淋淋,坐得舒服的!叫左幾個餸,味道同水平如下:小食拼盤:有2款size揀,2個人得,4個人又叫得,春卷魚餅都有,即叫即整,熱辣辣🔥炒金邊粉:金邊粉夠乾身,唔會好油膩,調味洽當,可以一試😋珍多冰:椰汁+奶+1條條「珍多」啫喱,味道甜左小許,不過食煎炸野配上此飲品則恰到好處🙈
通常d人去大水坑站,都係踩單車經過。
今次呢間鋪頭就真係座落於「大水坑」隔離喇~

鋪面貌似茶餐廳,但係座位係綠色軟淋淋,坐得舒服的!

叫左幾個餸,味道同水平如下:

炒金邊粉:金邊粉夠乾身,唔會好油膩,調味洽當,可以一試😋

2019-03-11 1422 瀏覽
住喺附近很多年,深深喜愛呢間泰國菜,是我的半個飯堂!亦都由於住得近,甚少選擇堂食,通常電話打去落單,講定幾時黎拎,姐姐次次都好準時包好個外賣必嘗冬蔭公湯 (細)$75:唔好睇佢咁多辣油喺面,其實都唔辣,酸度剛剛好,岩哂我的口味!Perfectly Match內有四隻開邊海蝦,蕃茄,草菇,有時我一個人都飲得哂一碗! 泰式蝦炒金邊粉$60 :酸甜鹹並重,但得一只蝦要自己剝殼泰式蝦膏炒飯$50 :有加臘腸炒! 足料分量多過兩大碗飯,兩個人都食唔晒!抵食!記得逢星期三是休息天

內有四隻開邊海蝦,蕃茄,草菇,有時我一個人都飲得哂一碗!

泰式蝦炒金邊粉$60 :酸甜鹹並重,但得一只蝦要自己剝殼

記得逢星期三是休息天

外賣自取
2018-05-07 1425 瀏覽
前排去左馬鞍山行山,夜晚行完有人提議去大水坑食😂. 聽到好興奮,因為第一次去呢度😂😂. 今次食泰國菜,間餐廳係地下,樓上係3層民居,估計間餐廳係樓上d居民開,好有地道風味😆.2個人叫左好多餸😓好彩最後都食得晒. 泰式豬手. 好大碟🐷泰式海南雞飯,發覺我都好鐘意食雞😂泰國菜必點炸蝦球串燒好大份仲叫左杯珍多冰,解辣一流.後記:本來仲諗住叫辣蟹,但帶唔夠錢,又冇得比visa都係等下次先叫😓(如果下次仲會去大水坑)😂
2個人叫左好多餸😓好彩最後都食得晒.

泰式豬手. 好大碟🐷

泰式海南雞飯,發覺我都好鐘意食雞😂

泰國菜必點炸蝦球

串燒好大份

仲叫左杯珍多冰,解辣一流.

一班人開party 想叫外買🤔但又唔想食連鎖店😉所以朋友話佢條村有間村民好大力推介既泰國野😎 gogogo 試下佢先😁😁😁😁係MOS 既泰和😊住家feel 既店子講得出既泰國野佢地都有😻😻叫左超級多野😻😻😻外賣等左20分鐘就有🤗好快手😌每樣野都超多蝦!真係真材實料呢😻冬陰功可以話係料多過湯(誇張mode)😉好飲又夠辣又有幾隻手指咁長既大蝦😘好抵飲呢😊沙爹有豬牛雞3樣!全部都好食🤗肉質岩岩好唔太硬呀!叫左padthai 同菠蘿炒飯,由於padthai 同其他野太好食啦,菠蘿炒飯雖然都好食🤤🤤🤤🤤但相對無咁驚喜law😂😂😂燒豬頸肉同燒魷魚必定要叫!!超好食🤣 燒得好出色,又香,份量又多,魷魚係鮮味十分🤤🤤🤤🤤諗起都想再食,豬頸肉黎講點佢地泰色醬真係又辣又啖啖肉😊好出色既mos 美食大推大推
一班人開party 想叫外買🤔
但又唔想食連鎖店😉

係MOS 既泰和😊住家feel 既店子

講得出既泰國野佢地都有😻😻

叫左超級多野😻😻😻
外賣等左20分鐘就有🤗好快手😌

每樣野都超多蝦!真係真材實料呢😻

冬陰功可以話係料多過湯(誇張mode)
😉好飲又夠辣又有幾隻手指咁長既大蝦😘好抵飲呢😊

沙爹有豬牛雞3樣!全部都好食🤗肉質岩岩好唔太硬呀!

燒豬頸肉同燒魷魚必定要叫!!

好出色既mos 美食大推大推
外賣自取
2017-07-19 1149 瀏覽
今日同男朋友黎呢到食午餐平時下午都要等位,因為附近有地盤師傅同物業管理人員,但有時一個人多數都有位坐唔洗等既!今日幸運地同男朋友二個人唔洗等位,但一定要搭枱啦呢到最多人食海南雞飯,基乎每次黎都都聽到好多人叫呢!!於是都推介男朋友食海南雞飯!呢到海南雞飯真係用雞油,金黃色飯粒呢!!午餐黎講雞都多,好滑。最緊要個酸汁真係好野味!!酸酸甜甜十分醒胃果然好多人叫既黃牌我就食冬陰公雞翼米線,湯底十分冬陰公,不太辣但落佐好多香葉,每啖都食到香葉有點苦。試過問可唔可以唔落香葉碎係麵上,姐姐話湯底一早調好,不能隔走雞翼熱辣辣,有4隻十分豐富呢!!米線就林佐啲另外男朋友叫佐杯龍眼冰,少少甜真係多多冰不過不失啦!但龍眼肉唔多,不夠滿足總括而言,可以一試!但如果要有空間同傾計的話就不建議啦!!因為翻枱好快,但服務態度都不錯呢
今日同男朋友黎呢到食午餐

今日幸運地同男朋友二個人唔洗等位,但一定要搭枱啦

果然好多人叫既黃牌

雞翼熱辣辣,有4隻十分豐富呢!!米線就林佐啲

另外男朋友叫佐杯龍眼冰,少少甜真係多多冰
不過不失啦!但龍眼肉唔多,不夠滿足

2017-02-04 963 瀏覽
原來今日係"泰和"雞年開市日!第ㄧ餐當然要食"雞絲金邊粉冬蔭公湯底"啦, 雞肉鮮嫩,湯底更吸引。蝦炒泰式金邊粉夠晒鑊氣,好香口又帶少少甜,惹味。仲好想食香煎肉餅飯同鴨腿湯飯添,唯有下次下次。
原來今日係"泰和"雞年開市日!

蝦炒泰式金邊粉
夠晒鑊氣,好香口又帶少少甜,惹味。

仲好想食香煎肉餅飯同鴨腿湯飯添,唯有下次下次。
Great place after Hiking and Climbing. Good food! Tried the fish and rice which was amazing. Will come back!
2016-10-04 755 瀏覽
與朋友老遠來到大水坑,想試特式餐廳,我們見街口有間頗具人氣的泰和便試試。曬了10mins,終於可以入座,但室內細而嘈吵,我們選了露天位坐,有大風扇吹著,不太熱。朋友點了海南雞飯,我試了一口,雞肉軟滑,油而不膩,再沾上泰式酸辣汁(偏辣),開胃醒神,惜黃油飯微香略淡,份量過多,約3碗之多,朋友吃剩很多。我點了蝦醬炒飯,蝦醬香氣四溢,臘腸脆身香口,惜炒蛋太乾。飯的份量也是過多,我吃剩很多。總結,飯的份量可以少一半,調味料不致於分薄得太緊要,味道定必更濃味出色!

朋友點了海南雞飯,
海南雞飯

我點了蝦醬炒飯,
蝦醬炒飯

2016-10-02
海南雞飯
2016-10-03 548 瀏覽
有日搭去馬鞍山見到有個站叫大水坑覺得幾得意,於是冇聊落左車睇下係咪因為有個大水坑所以叫大水坑,結果水坑搵唔到,係附近見到一間幾多人既餐廳食個unch醫下肚。就我所見泰和碟碟飯都都超大碟,每碟飯都有成2至3碗飯咁大,一定可以食飽肚。好耐冇叫過海南雞飯,就試下呢度得唔得~呢度海南雞overall係ok,雞肉頗滑皮薄而且冇多餘油份,青檸辣醬辣得起勁,但敗筆在於飯,冇咩油香而且乾硬,失色不少。冬瓜湯偏鹹,原本冬瓜湯有解渴之用,但呢個湯完全相反。最後靠加2蚊凍檸水解渴😫

2016-06-30 599 瀏覽
中午黎食,已經好多人排隊等位,大熱天時又有蚊咬,其實真係好辛苦但真係想試下,所以繼續等。等左四個字終於有位,全部都要搭枱的。員工熊度好差,有客人話頭先有員工話有扣肉,員工話唔知邊個同你講有,早知而家就無。朋友點了海南雞飯,雞肉好霉,湯又淡,好難食,而且要成$44,但佢凍飲加兩蚊,就連檸蜜也是,幾抵!另外叫左個冬陰公豬頸肉金邊粉,都好多肉,肉同湯底都整得不錯,好好味!為左碗粉我會再來或者外賣。如果想享受環境同服務,呢到一定俾唔到你。但佢某d食物係幾好味。

• 東陰公豬頸肉金邊粉
本來想試下新野又帶著狗仔。等左20幾分鐘終於可以入去坐露天位。然後叫左野食之後一陣,忽然有個伙計過來話唔可以帶狗,露天地方都唔可以。仲叫我唔好搞到佢俾人抄牌。我即刻諗間間露天茶座都可以帶狗,就係佢會俾人抄牌?可能係我唔識法律吧,好啦我帶返我隻狗上車。但然後我見到餐廳裡面其他客人係到食煙,間餐廳又開灑D枱去餐廳外面。 。 。我唔feel like 呢間餐廳好擔心被​​抄牌呢個問題。覺得自己被人揾笨了。點解唔一開頭等位就同人講唔可以帶狗,係要你叫完野等野食黎緊先同人講?仲要作埋灑D甘既大話?叫坐個雪菜米餐蛋多士,豬扒笳汁豆多士。好啦野食黎啦,豬扒OK林,多士ok,但雪菜米淡貌貌零味道。岩岩開始食,忽然伙計過來問食完未。我地岩岩開始梗系話未啦。跟著佢就同等緊位既講叫人入黎坐我張枱...其實overall 我覺得呢問野食物ok,但伙計態度真係令我唔會再幫襯多一次!

$35 (早餐)
2015-10-18 668 瀏覽
如果大家想去食,記得要打電話訂位。我地等左足足25min 唉 超趕客 泰式蟹肉炒飯$55唔太有驚喜 一般野 冇蟹肉燒豬頸肉 $50 個醬酸辣超好食 肉十分香口 豬雞串 $50 有一個醬跟 不辣 迎住秋風食晚餐感覺舒服 但位置不多 上菜算快 食完快d俾位其他人可在閒日少人d再試試😜
泰式蟹肉炒飯$50

但位置不多 上菜算快 食完快d俾位其他人

可在閒日少人d再試試😜
2015-10-18
2015-08-26 381 瀏覽
幾年前大水坑村開咗間叫泰和嘅泰國餐廳,個海南鷄飯好好食,雞肉嫩滑,油飯有油香之餘且粒粒分明,曾經要排隊多時等候入座,所以每次下午經過見人少會衝入去或買外賣,但有時約下午1點半已經賣完。今日行過見無乜人,咁啱又有一個位,即坐底同點海南鷄飯($44),凍檸茶(加$2),呢度嘅海南鷄是沒有起骨的,鷄皮尚算肥美,但鷄肉已無之前那麼嫩滑了,油飯又撈得不夠均勻,泰式辣汁又發揮了用處;附送之冬瓜湯但唔夠味。飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,我當然唔怕死,呢杯飲料算夠凍,茶味算夠濃。