2012-05-24 381 瀏覽
家姐最近成日幫襯佢地o既包包, 覺得品質吾錯…所以母親節哩個日子, 就諗住佢地D蛋糕應該都靠得住, 就買一個黎試下啦~~賣相都算討好, 價錢又相宜…話係乳酪拿破崙蛋糕…可惜食落就真係失望o羅…蛋糕質地粗粗, 乳酪味??冇乜!!...拿破崙個酥皮又強差人意喎…吾脆吾鬆!!…面頭D生果吾多新鮮而且味帶少少苦添…咪話同大集團比, 就算求其揾間街坊餅店出品o既普通忌廉蛋糕都好易勝過佢…!!!!...冇下次!!

賣相都算討好, 價錢又相宜…話係
乳酪拿破崙蛋糕
…可惜食落就真係失望o羅

2012-05-13
2012-05-17 110 瀏覽
5‧1勞動節...勞動完就要慰勞一下買幾件靚靚蛋糕, Buffy's 一向都做得出色, 可惜今次的蛋糕底竟是乾、無水份, 入口嚡嚡 不過蛋糕面的cream及朱古力醬就做得很好味道濃中帶甜, 尤其是那件Hazelnut Cheesecake, 有如正在吃金莎一樣
5‧1勞動節...勞動完就要慰勞一下
不過蛋糕面的cream及朱古力醬就做得很好

2012-05-01
2011-05-14 80 瀏覽
很久沒有幫襯波菲, 今次買了朱古力芝士餅, 又加了價. 餅面淋上了朱古力醬, 有一粒花生形朱古力作裝飾, 內裡有兩層, 不是NEW YORK 芝士餅的質感, 而是日式芝士餅的質感, 沒有芝士味, 不新鮮, 不好味.
2011-05-08 84 瀏覽
繼嘗過panash及博洛尼亞的丹麥麵包後,原來葵芳這家小餅店也有類似麵包出售,當然要一試。丹麥吐司(購買時$12.5,現已加到$13) 每五片一袋, 麵包層叠外層跟博洛尼亞類似,似乎做法真的相若。偏黃色麵包有濃濃鮮牛油香,應沒有81層的麵包夠鬆軟彈性,只是外層較厚及硬,比不上博洛尼亞水準但比panash好,而且價錢相宜很多,作為替代品也很不錯,不用走到尖沙咀嘛。多款袋裝麵包中,名為花卷的麵包最有興趣,紙盤大大的裝著六個卷狀包,外型真的蠻像花的。味道分別有乳酪及朱古力兩種,首選當是較濃味的朱古力,每個麵包卷非常柔軟,牛油香沒有丹麥麵包重,溶化朱古力微甜有朱古力香,卷在麵包間令味道更有變化,微甜有牛油香的麵包很容易吃掉兩個以上,一袋可當兩天早餐,慳錢最好。多月前裝修後,餅店多了一個曲奇餅專櫃,十多款一口自製曲奇可隨意配搭,價錢也比很多名店相宜, 過年時候曾買了一盒當新年手信送予客人,大大盒也只是六十多元,相宜又大體,我當然不放棄試食機會。試了一片花型果占曲奇, 紅色果占濃甜在味覺上最突出,牛油曲奇尚算鬆化但仍有點硬硬的嚼勁, 不是入口即溶的重手牛油曲奇,不過牛油香氣仍然蠻明顯,以致曲奇水準
賣剩兩包
多像博洛尼亞
多牛油麵包
另一款花卷
朱古力花卷
曲奇餅櫃
多月前裝修後,餅店多了一個曲奇餅專櫃,十多款一口自製曲奇可隨意配搭,價錢也比很多名店相宜, 過年時候曾買了一盒當新年手信送予客人,大大盒也只是六十多元,相宜又大體,我當然不放棄試食機會。試了一片花型果占曲奇, 紅色果占濃甜在味覺上最突出,牛油曲奇尚算鬆化但仍有點硬硬的嚼勁, 不是入口即溶的重手牛油曲奇,不過牛油香氣仍然蠻明顯,以致曲奇水準還可。以暖燈保溫的曲奇入口時微暖,雖不是出爐即賣,但仍算有點溫度。

不知道是否時間不對,還是焗包時間提早了,以前午飯時間經過總遇上焗麵包時段,開放式餅房焗麵包時濃郁牛油香充斥著店舖四週, 總之路經商場就香得要命!! 現在反而少了這種滿足嗅覺的樂趣,有點懷念的說。
多像博洛尼亞
賣剩兩包
另一款花卷
多牛油麵包
朱古力花卷
曲奇餅櫃
  • 丹麥吐司
2011-04-02 58 瀏覽
美國芝士:: 餅底用了朱古力曲奇餅, 而且芝士軟硬適中, 餅面裝飾有4粒藍莓, 兩條白朱古力, 個面仲有一層薄薄jelly, 賣相真係好靚~! 一個字 --- 掂
一個字 --- 掂
2011-04-01
  • 美國芝士
2011-03-06 22 瀏覽
哥哥生日快樂 !!放工去葵芳波菲買生日蛋糕 , 第一次買波菲既蛋糕 , 因為見openrice咁多好評 我買左芒果朱古力蛋糕 , 同埋中意細細個 , 但好夠食 ,蛋糕頂層係芒果肉 , 下層芒果mousse , 再下層朱古力海棉蛋糕 ,當中夾左厚朱古力脆脆 , 最底層係餅底 , 外面係朱古力皮層次多 , 口感好Rich , 外表靚 , 一個字 -- 正 !! 波菲會列為我買生日蛋糕既店舖之一lu !!
哥哥生日快樂 !!

我買左芒果朱古力蛋糕 , 同埋中意細細個 , 但好夠食 ,

波菲會列為我買生日蛋糕既店舖之一lu !!
2011-03-06
慶祝紀念
生日
2011-02-21 30 瀏覽
生日, 又大1歲了丈夫買了這蛋糕送給我名字是什麽? 我不知道 我只覺得外表有點像木糠布甸生果是出奇的甜內裏是什麼呢??? 最面層是純cream cheese, 中間有些半乾濕的清蛋糕及芝士蛋糕餡, 最底層是朱古力coated的餅底, yummy yummy
生日, 又大1歲了

丈夫買了這蛋糕送給我
名字是什麽? 我不知道
我只覺得外表有點像木糠布甸
生果是出奇的甜

5 分鐘 (外賣自取)
2011-02-08 22 瀏覽
賣相當然無 jenny 個熊仔罐咁靚, 不過自己食無所謂,佢地都有相當多款, 我每樣都要左d,都分唔到邊d打邊d, 唯獨是黑色個隻曲奇, 係竹炭xx 味,食落佢地d曲奇, 無jenny 果d咁粉,咁鬆化,咁重牛油味,感覺 light d , 食多幾件都唔怕滯

[潮流興 homemade 曲奇, 過年前經過始創地下,

見到原來菠菲都有出, 今日開工大吉,

中午落新都會買左一盒 12oz, 盛惠 $51 個大洋 : -
包裝簡單,夠環保
賣相當然無 jenny 個熊仔罐咁靚, 不過自己食無所謂,

佢地都有相當多款, 我每樣都要左d,

感覺 light d , 食多幾件都唔怕滯

2011-02-07
包裝簡單,夠環保
2011-01-22 21 瀏覽
"開心脆脆" $78開心果味忌廉+ 4層清蛋糕第一層同第二層中間夾住果仁碎*第二層同第三層中間夾住朱古力脆米第三層同第四層中間夾住果仁碎**我成家人都食唔出D果仁係咩在疑點利益歸於被告既大前提下, 就當住係開心果先啦. 如果你知道係咩果仁, 麻煩話我知, 謝謝.
開心脆脆
"開心脆脆" $78

開心果味忌廉+ 4層清蛋糕
第一層同第二層中間夾住果仁碎*
第二層同第三層中間夾住朱古力脆米
第三層同第四層中間夾住果仁碎*

*我成家人都食唔出D果仁係咩
在疑點利益歸於被告既大前提下, 就當住係開心果先啦.
如果你知道係咩果仁, 麻煩話我知, 謝謝.
開心脆脆
2010-12-31 32 瀏覽
一件件細cake放滿玻璃櫃, 好靚, 全部cake仔都是圓型的, 唯獨藍莓芝士蛋糕是三角形型的, 而價錢貴少少, 一於試試味.蛋糕是new york cheeze 質感, 有少少硬, 芝士味不濃, 甜度ok, 餅面鋪上了一層藍莓醬, 只有2粒新鮮藍莓點綴, 以十多元一件這個價錢, 味道和品質算ok啦.

2 分鐘 (外賣自取)
2010-11-19 15 瀏覽
賣相十分靚, 餅面有一位咖啡豆是朱古力做, 十分精緻, 餅分幾層, 面層是咖啡CREAM, 口感幼滑, 甜度適中, 而中層的MOCHA CHEESE, 太實啦, MOCHA 味不濃, 味道實在麻麻, 而餅底, 脆脆地, 幾好.
賣相十分靚, 餅面有一位咖啡豆是朱古力做, 十分精緻,

2010-10-29 7 瀏覽
朋友請我食cake,分別係粟子同芒果mousse.粟子cake: 圓碌碌成個ball咁賣相好吸引,上面仲有粒真栗子,咬落去: 嘩完全是chestnut cream 好rich呀! 只有1/5係cake,4/5是chestnut cream我最buy! 個cream 又滑又香,餅底又脆。好正呀!Mango cake: 餅底係朱古力,勁多mango mousse + 片片mango jelly,都唔錯呀! 不過似summer dessert多些. 僅試過的2款都唔錯,下次會去下佢間shop到買其他試下.
朋友請我食cake,分別係粟子同芒果mousse.

僅試過的2款都唔錯,下次會去下佢間shop到買其他試下.

2010-10-23
2 分鐘 (外賣自取)
2010-10-25 26 瀏覽
為左預祝fd生日....又要特別d...所以我買左7個..細細的蛋糕...美國芝士....我唔食芝士的關係...所以唔知咩味..但朋友話超正....係咁多個之中最好木糠芝士...我試過少少...都算好食....唔算太濃芝士味....千層朱古力.....好食...不過食多幾啖就好漏.....最頂層朱古力好濃朱古力...正呀...最好同朋友一齊食....自已會食到漏...食唔晒士多啤梨朱古力.....上層的士多啤梨Mousse....入面有少少的士多啤梨粒...味道ok...下層的朱古力就好食...入面有一粒粒脆脆係度. ..咬落 去感覺好好朱古力榛子....我個人覺得上面層Mousse...一般...但朋友又話好食.....見人見志芒果Mousse....係咁多個之中最怪....唔知食緊d咩.....仲知就有芒果味...最後一日唔記得左........但都係好食.........如果想要蠟獨...可以問佢羅.....佢入面都包埋...細細的匙......服務ok的~價錢仲好好...每個都係11-13~最緊要係朋友鐘意.............仲知正整就係""好""
價錢仲好好...每個都係11-13~

2010-10-24
  • 美國芝士...同千層朱古力
2010-10-15 14 瀏覽
波菲的芝士餅一向都有水準, 而且價錢平.美式芝士餅: 餅底是鋪了朱古力的cookie, 脆脆的, 芝士餅好滑, 軟硬適中, 餅面裝飾有4粒b藍莓, 一條白朱古力, 及jelly面, 整件餅有錫紙及咭紙裝住, 賣上靚.
波菲的芝士餅一向都有水準, 而且價錢平.

3 分鐘 (外賣自取)
2010-08-21 29 瀏覽
女兒生日, 吃生日蛋糕是必然選擇 我和丈夫不太喜歡連鎖式餅店, 早前在OP見識過別人對A1的評語, 才不會上當, 在葵芳要找私人餅店好像是件難事(與西灣河比較), 因此想試試波菲, 至少在港島區未見過今次買的是小型巧克力蛋糕, 約$7X(是丈夫買的, 他要給女兒做suprise), 濃濃的巧克力面(上有少少金萡), 下面是很厚的一層巧克力mousse(也很濃味), 再下是一層較薄的cake, 可惜我覺得片cake太乾了, 小朋友多吃剩層cake。 個人認為這巧克力蛋糕比較適合大人, 小朋友較愛水果蛋糕, 可是丈夫的認知是和我相反的, 怎麽也好, 大家都愛吃這蛋糕。
女兒生日, 吃生日蛋糕是必然選擇

一望就想吃, yum yum.
2010-08-20
外賣自取
$80 (其他)
慶祝紀念
生日
一望就想吃, yum yum.