6天前
日系拉麵界嘅清新代表🍜.ᐟ.ᐟ泓一拉麵太子分店人氣爆燈!主打「W湯頭」+多加水手工熟成麵湯底同麵條都好有誠意♡~有種「拉麵也可以好精緻」嘅感覺✨「W」湯頭做法:嚴選日本地鷄、豚骨,混合昆布、煮干、鰹魚等熬製而成湯底層次豐富,鮮味突出,唔會太油膩,飲落好順口~麵條: 根據唔同湯底配唔同麵!★️多加水熟成麵:口感幼滑,彈牙滑溜★低加水全麥粒麵:咬口強,質地緊密,麥香濃郁!配料方面都唔馬虎♡每碗都有雞胸+叉燒+糖心蛋+大葱絲+筍叉燒&糖心蛋最出色!!~叉燒肥瘦相間,肉質鮮嫩滑口糖心蛋熟度啱啱好,蛋黃金黃流心,醬油香滲晒入去♡美中不足係雞胸吾夠滑><°. ⑅♡⑅ °. +. °. ⑅♡⑅ °. +. °. ⑅♡⑅ °. °. ⑅♡⑅ °. +★ 豚x雞白湯拉麵 $105 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡上枱前會打泡,湯面有奶泡感,飲落creamy又唔膩豚骨+雞骨味道好平衡,順滑細膩,有陣陣奶香配全麥粒麵咬口滿分!★ 地雞鹽味拉麵 $108 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡湯底清澈見底,無甘厚重飲落清甜鮮味,有地鷄香氣配熟成麵滑溜彈牙,整體感覺好温順其實個人比較愛依款♡★ 柚子梳打汽水 $28 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡★ 葡萄梳打汽水
泓一拉麵太子分店人氣爆燈!
主打「W湯頭」+多加水手工熟成麵
湯底同麵條都好有誠意♡~
有種「拉麵也可以好精緻」嘅感覺✨
豚x雞白湯拉麵
嚴選日本地鷄、豚骨,混合昆布、煮干、鰹魚等熬製而成
湯底層次豐富,鮮味突出,唔會太油膩,飲落好順口~
地雞鹽味拉麵
麵條: 根據唔同湯底配唔同麵!
★️多加水熟成麵:口感幼滑,彈牙滑溜
★低加水全麥粒麵:咬口強,質地緊密,麥香濃郁!
配料方面都唔馬虎♡
每碗都有雞胸+叉燒+糖心蛋+大葱絲+筍
叉燒&糖心蛋最出色!!~
叉燒肥瘦相間,肉質鮮嫩滑口
糖心蛋熟度啱啱好,蛋黃金黃流心,醬油香滲晒入去♡
美中不足係雞胸吾夠滑><
豚x雞白湯拉麵
★ 豚x雞白湯拉麵 $105 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
上枱前會打泡,湯面有奶泡感,飲落creamy又唔膩
豚骨+雞骨味道好平衡,順滑細膩,有陣陣奶香
配全麥粒麵咬口滿分!
地雞鹽味拉麵
★ 地雞鹽味拉麵 $108 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
湯底清澈見底,無甘厚重
飲落清甜鮮味,有地鷄香氣
配熟成麵滑溜彈牙,整體感覺好温順
其實個人比較愛依款♡
汽水
★ 柚子梳打汽水 $28 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
★ 葡萄梳打汽水 $28 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
汽水造型好打卡able!吾太甜,可以攞走XD(已珍藏做裝飾好靚☆)
📍泓一拉麵 (太子)
太子汝州街21號英來大廈地下E號舖
Follow @foodrooling_hk ₍˄•༝•˄₎◞✩︎