2020-05-25 2626 瀏覽
係上環 兩點食下午茶。地方好大,有上下兩層,坐得舒服。$42一個餐連野飲,份量唔少,呢個價錢係茶餐廳係可以接受既,尤其是呢區。選擇都好多,各種超粉麵飯都有!有一點值得讚賞係,落單係自己用marker筆係菜單度寫數字,環保得黎,又節省時間,仲減少落錯單機會!確實我好欣賞見到食評推薦霸王雞同梅菜扣肉,一於一試!扣肉梅菜拉麵真係一食有驚喜,梅菜汁撈麵好夾好好味!肥肉我好鍾意,好入味,鹹鹹甜甜既汁係撈麵,絕配!麵好大碗,有咬口,仲有三條菜,下午茶黎講,飽肚。霸王雞食過兩次,好滑,有沙薑配埋,送飯一流,好香!完全食得乾乾淨淨。令人回味無窮。熱飲揀左好立克,沖得岩岩好,唔會太稀或太甜!整體兩次用餐都體驗唔錯。
係上環 兩點食下午茶。
地方好大,有上下兩層,坐得舒服。

$42一個餐連野飲,份量唔少,
呢個價錢係茶餐廳係可以接受既,尤其是呢區。

選擇都好多,各種超粉麵飯都有!
環保得黎,又節省時間,仲減少落錯單機會!確實
我好欣賞

見到食評推薦霸王雞同梅菜扣肉,
一於一試!

扣肉梅菜拉麵真係一食有驚喜,梅菜汁撈麵好夾好好味!
肥肉我好鍾意,好入味,鹹鹹甜甜既汁係撈麵,絕配!

麵好大碗,有咬口,仲有三條菜,
下午茶黎講,飽肚。

霸王雞食過兩次,好滑,有沙薑配埋,
送飯一流,好香!
完全食得乾乾淨淨。令人回味無窮。
熱飲揀左好立克,沖得岩岩好,
唔會太稀或太甜!
整體兩次用餐都體驗唔錯。
2020-05-22
2020-03-30 1753 瀏覽
今日晏就好肚餓,想食啲大件夾抵食嘅同事話去泉章居 之前都去過幾次雖然都系一張餐牌仔,但都有好多唔同選擇每日食一款都食幾個月坐底左,開左壺茶睇下個餐牌,諗左陣,想食炒麵所以叫左排骨炒麵,跟住個待應問我系咪豉椒,我諗左陣,佢話仲可以菜遠,問我要咩,我都系叫左豉椒因為本身以為好似肉絲炒麵甘有汁嘅等左10mins都冇,就黎左啦,熱辣辣大大碟,則邊啲麵系脆卜卜嫁,啲豉椒汁咸咸地,撈埋落啲麵到,好夾而且啲青紅椒分量都唔少(太多所以比左啲同事食)
今日晏就好肚餓,想食啲大件夾抵食嘅

同事話去泉章居
之前都去過幾次
雖然都系一張餐牌仔,但都有好多唔同選擇
每日食一款都食幾個月

坐底左,開左壺茶
睇下個餐牌,諗左陣,想食炒麵
因為本身以為好似肉絲炒麵甘有汁嘅

啲豉椒汁咸咸地,撈埋落啲麵到,好夾
而且啲青紅椒分量都唔少(太多所以比左啲同事食)

2020-03-05 1304 瀏覽
繁忙時間遇環午餐,四周人頭湧湧,同事介紹我到這家中菜廳,他樓上整層有大量座位,剛好有一空桌讓我們坐下來。看了餐牌後,我們點了他的招牌霸王雞,雞肉嫩滑,加上有大量蔥花,淡淡鹹香,味道非常出眾,單單是這道菜已經值得一來再來了。另外,再點了西檸芝麻蝦球,香脆可口,吸收了檸檬醬汁,大大增加味覺享受,是我至愛的經典菜式之一。最後,點了臘味炒芥蘭,芥蘭炒得香嫩可口,配上爽口彈牙的臘味,簡直是黃金組合。想和我一樣喜歡吃中菜的朋友可以一試。

想和我一樣喜歡吃中菜的朋友可以一試。
  • 招牌霸王雞
2019-10-12 3702 瀏覽
一大班人出來食晏,係上環好難搵位,但來呢間就通常都可以搵到。 餐廳裝修似茶樓,堅係有茶飲,但係食既野就唔係點心,而係碟頭,同小菜類。款色選擇都幾多,飯麵都有,價錢又實惠。我叫左干燒伊麵,碟麵雖然齋齋地得d菇做餸,但個汁都調得算好,有色澤之餘味道又剛剛好。朋友叫左肉絲炒麵,呢個我之前都食過好多次,係真心推介,d麵真係炒得好脆卜卜,配埋肉絲個汁真係一流。另一朋友叫左菜遠肉片湯米,清清地,份量好多。其實全部碟頭份量都好大,細食既人好大機會食唔晒,但因為餐廳有最低消費,堂食又唔share得,成日做左大嘥鬼😅

款色選擇都幾多,飯麵都有,價錢又實惠。

另一朋友叫左菜遠肉片湯米,清清地,份量好多。

2019-10-03 1993 瀏覽
有同事離職,老細請大家食個farewell飯,揀咗呢間好似高級啲嘅酒樓泉章居,帶咗個套餐有芝士蝦天使麵、梅菜扣肉、霸王雞、腐乳通菜、炸魷魚同埋枝竹火腩煲。成個套餐加埋返茶錢同埋飲品差唔多$1000,個人覺得就唔係好值,不過同一班同事食飯就冇所謂啦,更何況係老細請咁多個餸裏面,梅菜扣肉算係最好食,不過唔鍾意肥利野既人係唔會鍾意食嘅。我就欣賞佢嗰種入口即溶嘅肥膏,同埋啲肉啱啱好嘅比例,加埋嗰汁,攞嚟送飯真係好味

2019-09-07 1919 瀏覽
晚上由澳門回港就在附近見到有間兒時很出名的酒樓,便毫不豫疑地前往晚膳。由正門上樓梯已見到搶眼的金漆招牌,奪目耀眼。👀大堂內食客不多,我和老公坐下隨即點了兩道小菜。沒多久服務員已送上海鮮什菜煲。驟眼一看買相完全唔掂,所謂海鮮只是蝦米, 魷魚粒和魚塊粒;認真小家。而蔬菜通通沒有切除下欄部份甚至西蘭花是爛心的。😱😤繼而另一道菜是紫羅炒鴨片。我倆看完整碟只找到四件鴨件,其餘全是配菜。真的唔明堂堂金牌老字號的酒樓,食物質素居然有如此水平;令我們大感失望。🙄👎👎
海鮮什菜煲
紫羅炒鴨片
2019-09-06
2019-08-22 1327 瀏覽
每次都係中午尼食lunch,呢到中午主要做碟頭,有好多中式野,而且份量通常好多,就算男人食都食到好飽。食物質素正路,而且唔難搵位,不過預左要搭檯同比較嘈。整體性價比唔錯。今次叫左個牛腩炒麵,超多牛腩仲有牛筋,d麵脆脆地加埋汁好好食。
2019-06-16 2216 瀏覽
昨晚父親節前夕,跟朋友共5個人飯聚,訂枱時已獲通知,晚飯分6點和8點兩輪,6點枱可坐到7:45便需交枱,結果訂6點。準時去到,不需5分鐘點好菜,生炒骨、凉瓜牛肉、豬雜炆豆腐和炒飯。上菜十分快,但發現生炒骨菠蘿變壞有酸餿味,侍應取走,約5分鐘回來,話厨房今日才開個新菠蘿,冇可能壞,如果唔啱口味,您可以轉另一個菜。如果唔係有問題,點可能咁順攤俾您退回換另一個菜?到7點,侍應問餸菜是否已上齊,可否現在先結賬,跟住另一位侍應攞住張單埋嚟,問要唔要膠盒將剩餘餸菜打包,我哋話都未食完,侍應竟回答,我哋要收枱趕住set新枱做第二輪,我質問佢訂枱時話可以坐到7:45,冇理由而家未夠7:15要我交枱,侍應好晦氣話,可以,您哋可以坐到7:45或8點都得。真係火都嚟埋,唔使錢都係假,以後唔使再幫趁。

真係火都嚟埋,唔使錢都係假,以後唔使再幫趁。
2019-05-30 1954 瀏覽
上環泉章居食碟頭飯都是我lunch time常去的,呢度一大班人叫小菜食又得,一個人食碟頭飯亦得,又係極之快有位,只要唔介意搭枱就可。呢度碟頭飯菜單有五十幾款之多,今日叫咗霸皇雞飯霸王雞比鹽焗雞更加香滑,冇咁「鞋」口,飯底相當於兩三碗白飯,真係飽到上心口。碟頭飯免收茶位免加一,今餐承惠55元。

2019-05-30
  • 霸王雞
5月26號星期日, 我同一班好朋友食生日飯局,個個員工做得好好,尤其事負責坐在22枱號嘅位置,嗰位姨姨,做得非常好好, 值得一讚,她忙個不停,還好好笑容,希望公司獎勵一班好員工
同合作夥伴有要事傾,通常無咩所謂既我,今晚主動發板話食泉章居。老字號既泉章居,見證住香港昔日繁榮時代,根據叔叔描述,當年香港百業興旺,基本上各行各業貿易都賺到盆滿缽滿,泉章居就係一個中高產階級食飯聚會之地,老闆們都會大手筆比tips,侍應們服務態度殷勤無比(因為個個都有tips嘛),食完飯就會直落桑拿,小姐數千元起。來到今日,泉章居基本上係平民都可以進出用餐既地方。鹽焗雞,泉章居馳名小菜,雞肉一如意料中嫩滑,咸度剛剛好。豉汁蒸白鱔,嫩係嫩,感覺落生粉有點多,食落明顯滑溜溜得滯。$348二人餐,可以選擇鹽焗雞(例)/霸王雞(例)/河鮮一條(約一斤),加兩個小菜(款式多元化),人均100幾有咁既質素,絕對可以接受。偶爾清淡食番中菜,為忙碌生活增添一份安穩的感覺,唔知你地有無咁既體會呢?

鹽焗雞,泉章居馳名小菜,雞肉一如意料中嫩滑,咸度剛剛好。

豉汁蒸白鱔,嫩係嫩,感覺落生粉有點多,食落明顯滑溜溜得滯。

2019-04-18 1269 瀏覽
團年飯,好難搵位,結果搵左上環呢間泉章居先有位。霸皇雞必食,雖然呢個年代好多地方都有。另外其他小菜都好好味既,只能說,競爭對手多左,令佢地無之前感覺咁權威同殿堂級。
團年飯,好難搵位,結果搵左上環呢間泉章居先有位。

2019-04-06 799 瀏覽
今天放午飯,與朋友到上環泉章居食。此處午市有碟頭飯,我當然叫金牌鹽焗雞飯,雞肉好嫩滑、肉質軟腍。而我朋友叫鼓汁排骨炒麵,這個炒麵相當有水準,明顯有用心炒,麵質脆口,不像其他餐廳用求其炸乾就算。而且仲包免費茶葉茶。
2019-03-23 836 瀏覽
本人超愛吃中菜。第一次食呢間, 有好印象呀🤣一行11個人黎食,叫左好多餸,可以試好多款唔同既菜式實在太開心。我好鐘意食個炸鮮奶、雞、同咕嚕肉,仲有個湯。😋😋😋😋其他菜式仲有魚香茄子,蒸魚,梅菜扣肉等等,都做得好好。我地在場每人都加左一碗白飯, 而且因爲d餸送飯一流,食曬😂😂😂😂——————服務方面我覺得距地好有禮貌之餘,每個得閒既員工見到你冇茶冇水啦,又會幫你fill返。見你地就食完又會幫你地大碟換細碟,以便有空位放新菜式。值得讚揚。👍🏼
本人超愛吃中菜。
第一次食呢間, 有好印象呀🤣
我好鐘意食個炸鮮奶、雞、同咕嚕肉,仲有個湯。😋😋😋😋
其他菜式仲有魚香茄子,蒸魚,梅菜扣肉等等,都做得好好。
——————

服務方面
見你地就食完又會幫你地大碟換細碟,以便有空位放新菜式。
值得讚揚。👍🏼

2019-03-18 719 瀏覽
這裡絕對是聚會好選擇,以中式酒樓來說,這間泉章居服務我給滿分💯很久沒有在香港一般食肆遇到這樣好的服務💁🏻‍♀️當晚我們想點一席$2,980,但侍應提議我們點半席$1,880,我們一行10人,當中又有幾位男士,都懷疑半席不夠,但原來每碟份量足夠,最後還是有伊麵可以打包🥡😋整體來說都很滿意,食物質素都不錯,星期六晚飯時間入座率大約只有六七成,所以坐得也舒服,亦不覺嘈雜,是吃傳統中菜的好選擇👍

當晚我們想點[客家豐盛自選套餐]一席$2,980,但侍應提議我們點半席$1,880,我們一行10人,當中又有幾位男士,都懷疑半席不夠,但原來每碟份量足夠,最後還是有伊麵可以打包🥡😋

金牌鹽焗雞🐥

鮑參翅肚羹