2019-10-12 2461 瀏覽
一大班人出來食晏,係上環好難搵位,但來呢間就通常都可以搵到。 餐廳裝修似茶樓,堅係有茶飲,但係食既野就唔係點心,而係碟頭,同小菜類。款色選擇都幾多,飯麵都有,價錢又實惠。我叫左干燒伊麵,碟麵雖然齋齋地得d菇做餸,但個汁都調得算好,有色澤之餘味道又剛剛好。朋友叫左肉絲炒麵,呢個我之前都食過好多次,係真心推介,d麵真係炒得好脆卜卜,配埋肉絲個汁真係一流。另一朋友叫左菜遠肉片湯米,清清地,份量好多。其實全部碟頭份量都好大,細食既人好大機會食唔晒,但因為餐廳有最低消費,堂食又唔share得,成日做左大嘥鬼😅

款色選擇都幾多,飯麵都有,價錢又實惠。

另一朋友叫左菜遠肉片湯米,清清地,份量好多。

2019-10-03 1178 瀏覽
有同事離職,老細請大家食個farewell飯,揀咗呢間好似高級啲嘅酒樓泉章居,帶咗個套餐有芝士蝦天使麵、梅菜扣肉、霸王雞、腐乳通菜、炸魷魚同埋枝竹火腩煲。成個套餐加埋返茶錢同埋飲品差唔多$1000,個人覺得就唔係好值,不過同一班同事食飯就冇所謂啦,更何況係老細請咁多個餸裏面,梅菜扣肉算係最好食,不過唔鍾意肥利野既人係唔會鍾意食嘅。我就欣賞佢嗰種入口即溶嘅肥膏,同埋啲肉啱啱好嘅比例,加埋嗰汁,攞嚟送飯真係好味

2019-09-07 1471 瀏覽
晚上由澳門回港就在附近見到有間兒時很出名的酒樓,便毫不豫疑地前往晚膳。由正門上樓梯已見到搶眼的金漆招牌,奪目耀眼。👀大堂內食客不多,我和老公坐下隨即點了兩道小菜。沒多久服務員已送上海鮮什菜煲。驟眼一看買相完全唔掂,所謂海鮮只是蝦米, 魷魚粒和魚塊粒;認真小家。而蔬菜通通沒有切除下欄部份甚至西蘭花是爛心的。😱😤繼而另一道菜是紫羅炒鴨片。我倆看完整碟只找到四件鴨件,其餘全是配菜。真的唔明堂堂金牌老字號的酒樓,食物質素居然有如此水平;令我們大感失望。🙄👎👎
海鮮什菜煲
紫羅炒鴨片
2019-09-06
2019-08-22 1091 瀏覽
每次都係中午尼食lunch,呢到中午主要做碟頭,有好多中式野,而且份量通常好多,就算男人食都食到好飽。食物質素正路,而且唔難搵位,不過預左要搭檯同比較嘈。整體性價比唔錯。今次叫左個牛腩炒麵,超多牛腩仲有牛筋,d麵脆脆地加埋汁好好食。
2019-06-16 2022 瀏覽
昨晚父親節前夕,跟朋友共5個人飯聚,訂枱時已獲通知,晚飯分6點和8點兩輪,6點枱可坐到7:45便需交枱,結果訂6點。準時去到,不需5分鐘點好菜,生炒骨、凉瓜牛肉、豬雜炆豆腐和炒飯。上菜十分快,但發現生炒骨菠蘿變壞有酸餿味,侍應取走,約5分鐘回來,話厨房今日才開個新菠蘿,冇可能壞,如果唔啱口味,您可以轉另一個菜。如果唔係有問題,點可能咁順攤俾您退回換另一個菜?到7點,侍應問餸菜是否已上齊,可否現在先結賬,跟住另一位侍應攞住張單埋嚟,問要唔要膠盒將剩餘餸菜打包,我哋話都未食完,侍應竟回答,我哋要收枱趕住set新枱做第二輪,我質問佢訂枱時話可以坐到7:45,冇理由而家未夠7:15要我交枱,侍應好晦氣話,可以,您哋可以坐到7:45或8點都得。真係火都嚟埋,唔使錢都係假,以後唔使再幫趁。

真係火都嚟埋,唔使錢都係假,以後唔使再幫趁。
2019-05-30 1756 瀏覽
上環泉章居食碟頭飯都是我lunch time常去的,呢度一大班人叫小菜食又得,一個人食碟頭飯亦得,又係極之快有位,只要唔介意搭枱就可。呢度碟頭飯菜單有五十幾款之多,今日叫咗霸皇雞飯霸王雞比鹽焗雞更加香滑,冇咁「鞋」口,飯底相當於兩三碗白飯,真係飽到上心口。碟頭飯免收茶位免加一,今餐承惠55元。

2019-05-30
  • 霸王雞
5月26號星期日, 我同一班好朋友食生日飯局,個個員工做得好好,尤其事負責坐在22枱號嘅位置,嗰位姨姨,做得非常好好, 值得一讚,她忙個不停,還好好笑容,希望公司獎勵一班好員工
同合作夥伴有要事傾,通常無咩所謂既我,今晚主動發板話食泉章居。老字號既泉章居,見證住香港昔日繁榮時代,根據叔叔描述,當年香港百業興旺,基本上各行各業貿易都賺到盆滿缽滿,泉章居就係一個中高產階級食飯聚會之地,老闆們都會大手筆比tips,侍應們服務態度殷勤無比(因為個個都有tips嘛),食完飯就會直落桑拿,小姐數千元起。來到今日,泉章居基本上係平民都可以進出用餐既地方。鹽焗雞,泉章居馳名小菜,雞肉一如意料中嫩滑,咸度剛剛好。豉汁蒸白鱔,嫩係嫩,感覺落生粉有點多,食落明顯滑溜溜得滯。$348二人餐,可以選擇鹽焗雞(例)/霸王雞(例)/河鮮一條(約一斤),加兩個小菜(款式多元化),人均100幾有咁既質素,絕對可以接受。偶爾清淡食番中菜,為忙碌生活增添一份安穩的感覺,唔知你地有無咁既體會呢?

鹽焗雞,泉章居馳名小菜,雞肉一如意料中嫩滑,咸度剛剛好。

豉汁蒸白鱔,嫩係嫩,感覺落生粉有點多,食落明顯滑溜溜得滯。

2019-04-18 1125 瀏覽
團年飯,好難搵位,結果搵左上環呢間泉章居先有位。霸皇雞必食,雖然呢個年代好多地方都有。另外其他小菜都好好味既,只能說,競爭對手多左,令佢地無之前感覺咁權威同殿堂級。
團年飯,好難搵位,結果搵左上環呢間泉章居先有位。

2019-04-06 696 瀏覽
今天放午飯,與朋友到上環泉章居食。此處午市有碟頭飯,我當然叫金牌鹽焗雞飯,雞肉好嫩滑、肉質軟腍。而我朋友叫鼓汁排骨炒麵,這個炒麵相當有水準,明顯有用心炒,麵質脆口,不像其他餐廳用求其炸乾就算。而且仲包免費茶葉茶。
2019-03-23 705 瀏覽
本人超愛吃中菜。第一次食呢間, 有好印象呀🤣一行11個人黎食,叫左好多餸,可以試好多款唔同既菜式實在太開心。我好鐘意食個炸鮮奶、雞、同咕嚕肉,仲有個湯。😋😋😋😋其他菜式仲有魚香茄子,蒸魚,梅菜扣肉等等,都做得好好。我地在場每人都加左一碗白飯, 而且因爲d餸送飯一流,食曬😂😂😂😂——————服務方面我覺得距地好有禮貌之餘,每個得閒既員工見到你冇茶冇水啦,又會幫你fill返。見你地就食完又會幫你地大碟換細碟,以便有空位放新菜式。值得讚揚。👍🏼
本人超愛吃中菜。
第一次食呢間, 有好印象呀🤣
我好鐘意食個炸鮮奶、雞、同咕嚕肉,仲有個湯。😋😋😋😋
其他菜式仲有魚香茄子,蒸魚,梅菜扣肉等等,都做得好好。
——————

服務方面
見你地就食完又會幫你地大碟換細碟,以便有空位放新菜式。
值得讚揚。👍🏼

2019-03-18 602 瀏覽
這裡絕對是聚會好選擇,以中式酒樓來說,這間泉章居服務我給滿分💯很久沒有在香港一般食肆遇到這樣好的服務💁🏻‍♀️當晚我們想點一席$2,980,但侍應提議我們點半席$1,880,我們一行10人,當中又有幾位男士,都懷疑半席不夠,但原來每碟份量足夠,最後還是有伊麵可以打包🥡😋整體來說都很滿意,食物質素都不錯,星期六晚飯時間入座率大約只有六七成,所以坐得也舒服,亦不覺嘈雜,是吃傳統中菜的好選擇👍

當晚我們想點[客家豐盛自選套餐]一席$2,980,但侍應提議我們點半席$1,880,我們一行10人,當中又有幾位男士,都懷疑半席不夠,但原來每碟份量足夠,最後還是有伊麵可以打包🥡😋

金牌鹽焗雞🐥

2019-03-09
客家煎炆豆腐
🍄瑤柱扒雙蔬🌱
2019-03-01 618 瀏覽
今日同中學同學飯聚,十幾人所以就黎左呢度食,因為對上幾次食都幾好味,而且價錢都算合理,叫咗客家豐盛自選套餐 ($2980)。金牌鹽焗雞 : 自己本身對切雞油雞興趣不大,不過試試也無妨,出奇又真係幾滑下啲雞肉。西檸芝麻蝦球 : 平時食開都係西檸雞多,蝦球就未試過 ; 口感同味道都幾好,不過西檸略酸了少少,整體黎講不錯。蒜香燒汁牛柳粒 : 燒汁好正之剩,份量又大碟而且牛柳粒好嫩口,必食。清蒸沙巴𧄌 : 肉質嫩滑,無腥味。客家煎炆豆腐 : 每件都好大件,厚厚既豆腐微微煎過,口感結實。瑤柱扒雙蔬 : 豆苗幾新鮮,可惜草菇無拖水,食落有陣怪味。👎🏻 👎🏻鮑參翅肚羹 : 普普通通,無話特別之處。炸物雙拼 (脆皮炸大腸,脆皮炸鮮奶) : 呢個可以話係今晚主角,炸大腸炸得好脆口超正,而炸鮮奶可以話係兒時回憶,依家可以食既地方真係買少見少,兩樣都做得好好。總括黎講,除咗草菇問題之外,其他都做得幾好,上菜快,份量多,收費亦算合理,不過如果有得間房就重正。

清蒸沙巴𧄌 : 肉質嫩滑,無腥味。

鮑參翅肚羹 : 普普通通,無話特別之處。

2019-02-21 579 瀏覽
今天向大家推薦一間中菜老店,多年經營屹立不倒一泉章居,此店有多款不同人数的套餐,二人、四人、六人等等,食物質素O k ,本人通常例牌會選擇它們的鎮店之宝一風沙鸡,夠大碟不同其他店舖收起鸡肶或配给背脊位,味道也很好,其套餐價錢也不貴,大概三百至八百多,不妨一試
星期五晚同事收工後,我哋六人去上環間泉章居食晚飯,。第一次去上環這間食嘅我,覺得上環嘅職員態度及店內環境都比銅鑼灣好。同事坐低後,好快就揀咗個六人套餐,要例湯(節瓜章魚湯)、霸王雞、梅菜扣肉、西芹腰果肉丁、粉絲雜菜煲及百花蒸釀豆腐,然後每人都叫咗一碗白飯。例湯最快嚟到,大家都趁熱飲,不過個湯就略鹹,如果淡啲會更加好,跟住就嚟埋霸王雞全隻,所以好大碟,另一個最受大家歡迎嘅係梅菜扣肉,用嚟送白飯,真係好好味,其餘三樣餸都可以,沒有特別驚喜,同出面食嘅都差唔多。去到九點食客都開始少咗嘅時候,成間酒樓都清淨咗,大家傾偈都傾得比較舒服,最後埋單$968,唔算特別抵食,亦沒有甜品糖水附送,優勝在於近地鐵,食物質素亦有一定水準,唔會太差
星期五晚同事收工後,我哋六人去上環間泉章居食晚飯,。

同事坐低後,
好快就揀咗個六人套餐,要
節瓜章魚湯
例湯(節瓜章魚湯)、
霸王雞
西芹腰果肉丁、
粉絲雜菜煲
粉絲雜菜煲及
百花蒸釀豆腐
百花蒸釀豆腐,然後每人都叫咗一碗白飯。
2018-12-28
霸王雞