九龍塘又一城乃城中高級商場,名店林立。餐廳也走高檔路線。趕時間想來一快的,一諗就諗到food court. 見到池記,見佢條龍短D,得3個人排隊。趕時間就一野衝去排啦。叫碗牛腩麵,諗住快快脆,點知佢3幾碗麵都要攪15分鐘,真係慢到一個點。好彩朋友已揾到位,唔係都唔知等到幾時。講番食物,麵底都可以啦。Q Q有口感。牛腩方面也有水平。有筋有腩肉,筋的骨膠原豐富,腩肉肥而不膩。腩汁也好味。整體水在中上。所以,唔係話唔好食,就真係慢得緊要。

所以,唔係話唔好食,就真係慢得緊要。

2019-07-24 580 瀏覽
約咗朋友夜晚睇戲 ,所以睇之前要食返個晚餐。 好多餐廳都好多人排隊,我哋時間唔夠,所以就決定去food court度食嘢。因為唔肚餓所以就揀咗池記,試下佢嘅雲吞麵,套餐配一杯熱飲,但我另外加左3蚊配左凍飲。埋單大約40幾蚊。面嘅份量其實都幾少,女仔會夠飽但係男仔就可能會爭啲。印象中雲吞中約四粒。但味道係ok的,都好足料。凍檸茶叫咗少甜少冰 ,果然真係唔甜抵讚!!解渴加加埋埋40幾蚊,但係又一城,雲吞麵貴D又正常既。
約咗朋友夜晚睇戲 ,所以睇之前要食返個晚餐。

凍檸茶叫咗少甜少冰 ,果然真係唔甜抵讚!!解渴

加加埋埋40幾蚊,但係又一城,雲吞麵貴D又正常既。
2019-06-20 463 瀏覽
這 2 星期和很多香港人一樣心情一般,這天星期日來又一城 CLINIQUE 專門店試護膚品,單刀赴會,又去 Food Court 找吃的,遠處就看到上次去過的池記,個人比較念舊,再試多一次啦!上次吃雲吞麵,這次試下豬軟骨麵,清湯芥蘭 $53。收銀姐姐不是上次的那一位,但同樣友善、有禮貌!這碗麵麵質沒有上次爽,豬軟骨有 “雪” 味,幸好味道還算不錯,加回一點點分!芥蘭有幾粒 gojiberry, 普通一碟油菜,不過不失啦!印象分搭夠,哈哈!$53 合理啦!整體感覺沒有上次好,所以下次再來又一城,就不會再來池記了,試試其他食肆!
上次吃雲吞麵,這次試下豬軟骨麵,清湯芥蘭 $53。
收銀姐姐不是上次的那一位,但同樣友善、有禮貌!
印象分搭夠,哈哈!$53 合理啦!

2019-06-09
2019-05-28 432 瀏覽
同個friend去又一城逛街,行到咁上下,又到醫肚時間,呢度食肆雖然多,不過都偏貴,所以最後都係揀咗Foodfest,雖然只得譚仔三哥、池記、太興、吉野家、大家樂、麥當勞同Pepper Lunch呢幾個快餐選擇,但都人頭湧湧,皆因大家都想食得經濟啲。喺池記要咗個蘿蔔牛筋菜飯包熱飲$53,另加$16配多碟上湯芥蘭。賣相雖然普通,但味道相當不俗,蘿蔔唔會太腍,牛筋都夠入味。個菜飯乾身咗少少,不過淋返啲牛筋汁落去,咁就啱啱好。上湯芥蘭清清哋,一般水準。熱飲我揀咗薏米水,望落平平無奇,原來入面有蜜棗同薏米,飲落仲有薑味,都幾好飲。

2019-05-05 388 瀏覽
係其他分店池記已經食過好多次,每間都保持到一定水準,亦吳會參差😊兩個下午茶套餐抵食又好味,食物品質吳差👍👍👍👍🐂腩雲呑面➕瑞士🐔翼➕白灼芥蘭➕鲮🐟球粥➕腸粉➕🍋茶=兩個下午茶套餐🐂腩雲吞面——雲吞皮薄焰靚,🐂腩夠香夠諗又夠味😋瑞士🐔翼—-味道不會咸,咸甜味道調較適中😋😋白灼芥蘭——菜甜又嫩口😋腸粉嫩滑,加埋甜醬麻醬再➕小小辣醬,👍👍like—-好味道😋鯪🐟球粥—-鯪🐟球大大粒,不過吳記得放係匙羮影張相😅,又係好味彈牙😋😋
兩個下午茶套餐抵食又好味,食物品質吳差👍👍👍👍
🐂腩雲吞面——雲吞皮薄焰靚,🐂腩夠香夠諗又夠味😋

瑞士🐔翼—-味道不會咸,咸甜味道調較適中😋😋

白灼芥蘭——菜甜又嫩口😋
2019-04-24 182 瀏覽
今天約了 11:30 約了又一成相熟化妝品專櫃取已訂購的化妝品,沒有堵車!見時間尚早,不如上兩層 Food Court 坐下吃點東西吧,未到食飯時間,不算人多,有大家樂、吉野家、太興、池記。。好像都是連鎖店,興趣不大,“池記” 這位收銀姐姐笑容可掬,語氣輕鬆,禮貌的問:“想食乜嘢呀?” 令人好舒服,所以話什麼檔次的食肆,服務都是很重要,贊👍點了一碗雲吞麵 + 了一個小食炸魚球 ($59, 以 Food Court 來說,價格不算便宜)!說要等幾分鐘,客人不多,其實很快,那位收銀姐姐仍然笑容滿面,“得喇”!可能她性格是比較開朗,再贊👍心想,與上次左鄰右李的服務比較,不經意笑出來😄雲吞麵都算爽口彈牙,雲吞也及格,湯底一般啦!炸魚球三顆熱辣辣的,有陳皮味,都有魚味,不算多粉,還有一小小杯蜆介,整體滿意!吃完也差不多 11 點半,時間剛好!

心想,與上次左鄰右李的服務比較,不經意笑出來😄

雲吞麵都算爽口彈牙,雲吞也及格,湯底一般啦!

吃完也差不多 11 點半,時間剛好!

2019-04-24
$59 (早餐)
2019-03-19 193 瀏覽
其實又一城Food Court本身都冇咩選擇~不過叫做又快又經濟D囉~來來去去都係嗰D~都食過好多次~都係嗰幾間~依間都算係比較少食D嫁啦叫咗豬軟骨河粉配小食一份再加錢配熱飲~小食6選1~簡咗鹵水雞翼3隻~熱飲加$5簡咗熱奶茶~60幾蚊個餐其實真係有D貴囉如果係呢個份量~鹵水雞翼都幾入味嘅~有3大舊豬軟骨夠晒淋又入味~之前食麵有好重鹼水味~所以都係食河粉穩陣~但係分量就偏小~幾十蚊食完都唔係好飽咁囉

豬軟骨河配鹵水雞翼
2018-12-12
2019-03-05 183 瀏覽
上午做運動完畢,順路就在又一城2樓吃快餐式午餐,大食堂在正午12:00已經人頭湧湧,在開張的池記睇啱水餃牛筋麵$45,有三大隻水餃,每隻都有近兩吋長,頗漲卜卜的,餡料是正正常常的豬肉、蝦仁、木耳、竹筍,味道很滿意,豬肉、蝦仁有鮮味,木耳、竹筍就爽爽脆脆,牛筋燘得腍而不爛夠腍滑,幼麵爽滑,喝了幾口麵湯底,感覺比較鹹,水餃牛筋麵還有少許韭黃,唯一是美中不足是冇辣椒油提供!沒有加錢要飲品,請女侍應給我一杯開水,服務都不錯!
沒有加錢要飲品,請女侍應給我一杯開水,服務都不錯!

2019-03-05
2018-11-16 345 瀏覽
估唔到 food court 都有池記食,所以睇戲前即管試一試。今次叫左牛腩蘿白米粉加上湯杞子菜心配熱薏米水,價錢大約$60左右,都算合理。個牛腩蘿白米粉,牛腩蘿白唔算多,但都入味,湯飲落唔味精,而且湯係你拎的一刻先加入去 ,唔怕d粉浸住湯,非常好。上湯杞子菜心,味道清清地,都唔錯熱薏米水,好好飲,而且有少少薑味,飲完好暖身。

上湯杞子菜心,味道清清地,都唔錯

熱薏米水,好好飲,而且有少少薑味,飲完好暖身。