2024-01-26 527 瀏覽
好耐冇食燒味喇,而家都有啲燒味唔係只有外賣,而係有啲專食燒味嘅冰室其中佐敦呢一間,幾有實力,嚟度一定要食雙拼飯。點解雙拼飯冇得輸?因為愛拼才會贏叫得自己做燒鵝冰室,點會唔嗌返碟鵝試吓?同時見佢地嘅乳豬都幾正,一於嚟個雙拼燒鵝肥瘦參半,既脆肉嫩富油香,點梅醬更加消膩開胃乳豬塊皮脆卜卜,肉質好綿,強烈對比相映更脆,點醬食另一風味另外都好想試佢地嘅雞髀,好有鹽香,份量大肉好多連皮咬好嫩滑,點蔥油食好一流另配燒肉,肉質厚好多,肥瘦共存更添層次,外皮好脆,點芥末醬食好刺激佢地啲飯煲得幾好,粒粒分明好爽口食飽想食吓甜嘢,問樓面揀西多士定菠蘿油好,佢話兩樣都正,最後都係揀咗菠蘿油,一用刀切落去,即刻有蒸氣蘑菇雲向上噴出,牛油隨熱度融化,滲入鬆軟嘅麵包之中,太誘人喇跟餐有嘢飲跟,如果凍飲就加$3食燒味最好嗌返杯茶中和吓,奶茶同檸茶都唔錯,斟出嚟幾大杯吓

燒鵝肥瘦參半,既脆肉嫩富油香,點梅醬更加消膩開胃

乳豬燒鵝飯

乳豬塊皮脆卜卜,肉質好綿,強烈對比相映更脆,點醬食另一風味

雞髀雙拼飯

另外都好想試佢地嘅雞髀,好有鹽香,份量大肉好多

連皮咬好嫩滑,點蔥油食好一流

佢地啲飯煲得幾好,粒粒分明好爽口

菠蘿油

凍奶茶

跟餐有嘢飲跟,如果凍飲就加$3

凍檸茶

食燒味最好嗌返杯茶中和吓,奶茶同檸茶都唔錯,斟出嚟幾大杯吓
2024-01-25
乳豬燒鵝飯
雞髀雙拼飯
菠蘿油
凍檸茶
2024-03-31 162 瀏覽
響尖沙咀行到攰攰地,肥雞就揀咗一間叫江記燒味飯,午市時間入邊都幾多人,應該都幾好味。肥雞見佢嘅招牌係食乳豬。,就嗌咗個乳豬雙拼,拼咗個白切雞。講吓佢個乳豬先,外皮燒到卜卜脆,豬仔亦都唔係好肥,唔會淡淡油,皮薄香脆配埋鹹香嘅肉,佢嘅乳豬真係掂。而佢嘅白切雞都俾咗嫩滑嘅部份俾我,雞有雞味,真係好正。而朋友就嗌咗個五寶飯,又係有乳豬叉燒腩肉鹹蛋,呢個性價比真係超高,咩都試暈晒,而且價錢又唔貴,肥雞大力推薦。
2024-01-17
2024-03-05 136 瀏覽
呢幾日突然好想食燒味😙,呢一間燒味店之前食過好正,所以就決定再嚟食啦🥳叉燒燒肉雙拼飯 $65首先要讚下燒肉外皮好香脆🔥,燒肉同叉燒都係我最愛嘅半肥瘦,肉質一流😻乳豬燒鵝雙拼飯 $95呢一個雙拼我認為更加正❤️,超級推介乳豬首先乳豬外皮夠晒脆,而且仲好厚肉唔會淨係得層皮🤩。燒鵝作為呢度嘅招牌當然唔失禮,燒鵝皮真係好吸引😝,而且燒鵝唔會太肥,又有好多件😎紅豆冰超好紅豆🫘勁足料凍檸檬茶解渴之選👍🏻

叉燒燒肉雙拼飯 $65

乳豬燒鵝雙拼飯 $95

紅豆冰

超好紅豆🫘勁足料

凍檸檬茶

解渴之選👍🏻
2024-02-23 132 瀏覽
時間去返大年初四,老婆帶咗阿仔何女去咗拜年🧧,我自己?咪返工囉🥹。放工後已經身心俱疲,所以打算買個飯盒返屋企食就算。本身想撘車返到屋企樓下先買,但係行去搭巴士🚍途中見到間江記燒鵝冰室,見到啲燒味幾吸引🥰,又決定買返屋企食😆。燒味雙拼飯 $62我要咗叉燒+燒肉,叉燒醃得入味,外層燒得焦香🔥,肉質軟腍無筋🥰。燒肉🐖表皮燒得非常香脆,肉質軟腍🥰,肉味香又有肉汁,好好食😋。陳皮燒鵝(上庄) $130由於今次想食肉多一點點,所以選擇了上庄。燒鵝🦢燒得皮脆肉嫩,鵝味鮮濃😋,就算鵝胸肉一啲都唔嚡口😋。一個人的外賣,自己係屋企食住燒鵝煲下劇飲下啤酒,爽爆。阿仔阿女出世後,me time 永遠是奢侈品。

燒味雙拼飯 $62

陳皮燒鵝(上庄) $130

2024-02-15
10 分鐘 (外賣自取)
2024-02-20 116 瀏覽
❣︎ 雖然位於遊客區 但定價合理😮除左一般燒味飯外 仲有海南雞飯及其他炒粉麵多人可以選擇套餐 有燒味同鑊氣小菜款式豐富 充滿香港風味💪🏻♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.2/5 油雞叉燒飯 $65厚身叉燒啖啖肉 帶著油香燶邊🤤面層燒至油光加上甘甜蜜糖咬落肉汁豐富 正👍🏻金黃油香的豉油雞香氣十足 特色海南雞飯套餐 $75·足料靚湯·油飯/白飯雖然油飯比較邪惡 但真係忍唔住要揀油香平均咁沾上每粒米 啖啖都勁香 真係超滿足😌😍
❣︎ 雖然位於遊客區 但定價合理😮

·足料靚湯·油飯/白飯
雖然油飯比較邪惡 但真係忍唔住要揀
油香平均咁沾上每粒米 啖啖都勁香 真係超滿足😌😍
2024-02-13 85 瀏覽
店在尖沙咀佐敦交界,門口掛著滿滿看著很不錯的燒鴨燒鵝~~晚上有個人晚餐,有飯有雙餸燒味,仲有涼伴青瓜🥒不管一家大細定一個人晚餐都很合適🥰👉🏻 乳豬油雞飯外賣盒很實淨~會將涼拌青瓜分開,乾淨企理,就算返到屋企都仲係好靚仔~乳豬!超脆皮又不太肥,我應該隔左大半小時才吃,還是香脆美味😋大推🙌🏻🙌🏻油雞都好正,入味仲會有淡淡玫瑰露香~送飯一流🥰👉🏻燒鵝叉燒飯燒鵝皮脆👍🏻雖不算很肥味但油香足~叉燒就算點了瘦叉也不乾不柴,叉燒也滿推的~👉🏻涼拌青瓜套餐會附有涼拌青瓜~味道有點帶滷水感,不太像川菜那種涼拌,味道不錯🥰 🎈總歸一句: 有經開可以再幫襯的店🥰

👉🏻 乳豬油雞飯
油雞都好正,入味仲會有淡淡玫瑰露香~送飯一流🥰

👉🏻燒鵝叉燒飯

👉🏻涼拌青瓜

🎈總歸一句:
有經開可以再幫襯的店🥰
外賣自取
今晚想外賣乳豬回家加餸,剛經過這間江記燒鵝冰室,看見掛起的燒味賣相不俗,於是行入去買半斤乳豬($130 半斤),師傅切了乳豬,我就行去收銀付錢,點知呀姐話要加一,即$145 ,因為當日是初三,新春期間要加一。(我覺得起碼要之前向客人說一聲啦)當時感到十分不滿,但已經斬了便算,返到屋企越諗越不值,外賣都要加一是什麼道理?完全沒有服務可言況且把關的呀姐服務又不太好,乳豬質素十分差,肉很瘦皮不脆,不會再幫襯☹️
今晚想外賣乳豬回家加餸,剛經過這間江記燒鵝冰

外賣自取
2024-02-12 43 瀏覽
燒鵝五寶飯,80蚊份💰五寶飯分別有半肥瘦叉燒,叉燒色澤紅潤,濃邊焦香,香嫩可口味美甜蜜,切雞髀肉,雞髀肉哂夠嫩滑身,江記陳皮燒鵝肉質嫩酥香,多撈埋秘製豉油同薑蓉,惹味香濃非常滋味😋燻蹄海蜇,55蚊份💰燻蹄海蜇的口感非常獨特。海蜇本身具有爽脆的口感,而豬蹄則更為軟嫩。這種結合在一起,使得整道菜吃起來既有嚼勁柔軟口感。過程也煙燻風味😊整體環境非常熱鬧☺️服務態度非常好,招待殷勤😀食物份量正常,遊客區定價較高☺️
燒鵝五寶飯,80蚊份💰

燻蹄海蜇,55蚊份💰

整體環境非常熱鬧☺️
服務態度非常好,招待殷勤😀
食物份量正常,遊客區定價較高☺️
🧡🩷🤎燒鵝滷水都要食🍖平時去尖沙咀都係去Cafe打卡食食,今次比玻璃窗入入邊嘅燒鵝吸引住🤣一於食依間啦!❤️燒鵝五寶飯❤️ $80除咗燒鵝,其實都想試吓其他嘅肉肉😆所以就嗌咗五寶啦!轉左要瀨粉😛份量都幾足夠!五寶有燒鵝、燒肉、叉燒、紅腸、鹹蛋,都幾豐富啊!🥢燒鵝真係好正,皮嘅油香四溢 仲帶脆口,連埋燒鵝一齊食,真係絕配!🪿配瀨粉相對飯嚟講就冇咁油膩,係唔錯㗎!叉燒啖啖肉,蜜汁叉燒甜又香!🐽🧡滷水鵝掌翼🧡 $55滷水乜乜成日食,但係鵝掌翼真係少食!滷水入味唔會太重口🥰鵝掌翼份量足夠,肉質滑嫩 外皮軟身易入口!💚雲耳拍青瓜💚 $35最後嗌返個清爽啲嘅小菜,解膩爽口!🥒餐廳仲有其他嘅嘢食,食物選擇幾多,燒肉同埋滷水都有唔少嘅選擇,仲可以外賣添!🤤BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣📍江記燒鵝冰室📍尖沙咀彌敦道182號地舖
🧡🩷🤎
燒鵝滷水都要食🍖

❤️燒鵝五寶飯❤️ $80
燒鵝五寶飯

叉燒啖啖肉,蜜汁叉燒甜又香!🐽

🧡滷水鵝掌翼🧡 $55
滷水鵝掌翼

💚雲耳拍青瓜💚 $35
最後嗌返個清爽啲嘅小菜,解膩爽口!🥒
雲耳拍青瓜

📍江記燒鵝冰室
📍尖沙咀彌敦道182號地舖
2024-01-06
滷水鵝掌翼
雲耳拍青瓜
2024-01-19 54 瀏覽
趕住去睇演唱會食嗰快飯🙌🏻經過見到間冰室好企理就入咗~點知原來主打燒味😍燒鵝最出名🉐咁真係要試吓好唔好食🤘🏻📍燒鵝五寶飯 ($80)燒鵝、燒腩仔、叉燒、紅腸、鹹蛋燒鵝: 皮脆肉嫩✨色澤很可以~啖啖肉又好夠香😈點埋酸梅醬💯燒腩仔: 外皮脆卜卜(咯咯聲)🤣肉同脂肪比例一半半🤪叉燒: 味道似蜜汁叉燒🤣 唔太食到肥肉、但又唔會好乾爭爭!紅腸、鹹蛋: 正常發揮~PS:小編中意佢地燒味同飯分開上!!!! D油就唔會比飯索哂~📍化皮乳豬白切雞套餐($95)包 飯+例湯+青瓜乳豬: 個皮超脆😍又多肉汁 帶少量脂肪✨白切雞:咁多種燒味呢款最差😩無乜肉得骨、偏油無咩味一定一定要點薑蓉🙌🏻
趕住去睇演唱會食嗰快飯🙌🏻
經過見到間冰室好企理就入咗~點知原來主打燒味😍燒鵝最出名🉐
咁真係要試吓好唔好食🤘🏻

📍燒鵝五寶飯 ($80)
燒鵝、燒腩仔、叉燒、紅腸、鹹蛋

燒鵝: 皮脆肉嫩✨色澤很可以~
啖啖肉又好夠香😈點埋酸梅醬💯

燒腩仔: 外皮脆卜卜(咯咯聲)🤣
肉同脂肪比例一半半🤪

叉燒: 味道似蜜汁叉燒🤣
唔太食到肥肉、但又唔會好乾爭爭!

紅腸、鹹蛋: 正常發揮~

📍化皮乳豬白切雞套餐($95)
包 飯+例湯+青瓜

乳豬: 個皮超脆😍又多肉汁 帶少量脂肪✨

白切雞:咁多種燒味呢款最差😩
無乜肉得骨、偏油無咩味
一定一定要點薑蓉🙌🏻
平時我都好中意食叉燒🐷係咁多款燒味入面都係最鍾情於叉燒😂而今日黎到呢間燒味專門店,都緊係唔少得試下佢地既燒味飯啦🍚另外佢地都有唔少唔同既港式食物🥘所以都係茶餐廳之選黎嫁😍特別在佢地仲可以嗌圍飯,所以黎緊團年飯係到整翻圍團團圓圓都好方便🥳。🐒叉燒煎雙蛋飯💰$65👉🏻例湯+$15👉🏻熱奶茶🐒燒味雙拼飯(燻蹄/文昌雞)💰$65👉🏻鹹蛋+$20👉🏻凍檸茶+$3佢地同普通冰定茶餐廳一樣都係有早餐同下午茶食☕️但我地今日就係黎食午市,所以就嗌左佢地既燒味Set,我都幾中意佢地啲燒味係另上,因為咁樣我就可以慢啲食,而啲汁都唔會令個飯太濕💦叉燒煎雙蛋飯識食一定係將個蛋汁撈埋飯一齊,再配埋一件叉燒真係諗翻都正🤤而雞都好滑,另外我地再share左一隻鹹蛋🍳咁樣先夠正宗。🐒炸雞中翼💰$28本身諗住嗌下午茶炸雞中翼配薯條🍟但最後又擔心食唔哂就就咁嗌左小食,估唔到係即叫即整,所以第一下咬落去真係要小心俾啲肉汁辣親🔥

🐒叉燒煎雙蛋飯💰$65
👉🏻例湯+$15
👉🏻熱奶茶

🐒燒味雙拼飯(燻蹄/文昌雞)💰$65
👉🏻鹹蛋+$20
👉🏻凍檸茶+$3

而雞都好滑,另外我地再share左一隻鹹蛋🍳咁樣先夠正宗

🐒炸雞中翼💰$28

2024-01-09 59 瀏覽
新一年家中長輩都說想品嚐燒味和鵝髀 , 所以簡單帶了她來到尖沙咀的江記燒鵝冰室, 餐廳環境舒服光猛,坐位都多卡位, 晚上來到都有套餐優惠的!餐廳外掛了多款鵝都已吸引了!我們點了分別有雙併燒鵝燒肉套餐 、乳豬白切雞套餐 , 套餐有包了飯以及熱飲, 除了燒鵝皮脆肉嫩,原來其他都水準很好👍 乳豬嫩滑可口,白切雞雞味十足,點了薑蔥汁更惹味喔!埋單我們兩位都是百多元接近兩百元,我覺得性價比不錯👍江記燒鵝冰室🔥地址: 尖沙咀彌敦道182號地舖

埋單我們兩位都是百多元接近兩百元,我覺得性價比不錯👍

江記燒鵝冰室🔥
地址: 尖沙咀彌敦道182號地舖
2024-01-08 39 瀏覽
即係有燒味食嘅茶餐廳! 叫人讚嘆的是,一間小店可以有自家燒味,又有蒸飯、又有鑊氣十足的小炒,真的不簡單! 店面掛住各款燒味主角,有燒鵝、燒肉、叉燒等,令人垂涎🤤 店內燈光明亮整潔,還見到自家燒鵝嘅房! 招牌江記陳皮燒鵝飯,鵝皮油亮,色澤均勻,皮脆肉嫩,肥而不膩喎! 冰燒腩仔飯靚到震💥,外皮脆卜卜,一層肉一層脂肪,食落帶爽口質感,肥瘦適中,肉味香濃! 我另外再外賣,返到屋企個皮都仲好脆!星洲炒米,這款港式菜,即叫即炒,加入好多地道配料,米粉爽口彈牙,唔會太乾有口感,朋友食到停唔到口。

• 江記陳皮燒鵝飯
  • 冰燒腩仔飯
2024-01-07 35 瀏覽
燒鵝粉外賣冇畀酸梅醬,我打電話去,佢就話退返個餐嘅錢,之後佢就否認,又話唔會退,仲夠膽話我阻住曬。酸梅醬係燒鵝好重要嘅嘢嚟,我係為咗燒鵝點酸梅醬,先至叫呢個食。 好失望呀!
2023-10-31
20 分鐘 (外賣送餐)
2024-01-04 35 瀏覽
最近放工嘅時間越嚟越晏,去朋友屋企食飯、少咗時間幫手準備晚餐,最方便不過嘅當然係加送斬料!最好嘅加送斬料莫過於油雞燒鵝!喺尖沙咀行過咁啱見到江記燒鵝茶餐廳出邊掛住一隻燒鵝好吸引。特別係燒鵝髀,肥美肥美呢一刻比燒鵝吸引住買咗一個套餐優惠C:燒鵝加叉燒 $188 外賣買單都係$190份量都幾多,我哋五人加送,夠晒!蜜汁叉燒半斤顏色鮮艷奪目,入口甜甜蜜蜜,送飯不錯燒鵝我揀咗上庄,對比下庄,肉比較多,而且脂肪比例比較少。啱晒想減肥又為食嘅我哋。下庄都只係加多$20就可以啦。燒鵝皮脆肉嫩,沾上酸梅醬,開胃。下次要坐定定喺度食熱辣辣嘅燒鵝髀先。

最好嘅加送斬料莫過於油雞燒鵝!
喺尖沙咀行過咁啱見到江記燒鵝茶餐廳出邊掛住一隻燒鵝好吸引。
特別係燒鵝髀,肥美肥美

份量都幾多,我哋五人加送,夠晒!

蜜汁叉燒半斤
顏色鮮艷奪目,入口甜甜蜜蜜,送飯不錯

下次要坐定定喺度食熱辣辣嘅燒鵝髀先。