2024-05-15 188 瀏覽
🤍 麻醬雞絲粉皮麻醬雞絲粉皮作為前菜☺️超多麻醬😍粉皮非常滑溜溜, 食落去嘅口感好爽滑, 係一味好開胃嘅前菜🫶🏻🤍 桂花黑醋小排骨我最喜歡酸酸甜甜嘅黑醋味配合清香嘅桂花!口感非常清甜🤤勁開胃而且佢嘅小排骨肉質做到肉嫩鬆軟易入口😍好好食😌🤍 人蔘雞湯小湯包呢個真係非常非常非常之出色‼️人蔘味係超級出, 第一啖湯已經覺得好養生🤣內裏之人蔘都好有誠意㗎, 有手指咁粗🥰小籠包入邊嘅餡都好juicy🤤好正❤️🤍 蘿蔔絲酥餅上枱是外型真係超QQ😝外層做得好酥脆內裏嘅蘿蔔食落去好綿同清甜中和咗炸嘢嘅油膩😚喜歡😎🤍 黑松露醬鮮淮山炒洋肚菌蝦滑鮮淮山係好養胃既食材, 非常有益另外佢嘅羊肚菌內裏包住蝦滑, 質感真係好鮮嫩爽口彈滑🥰配合埋濃郁黑松露嘅香氣, 成道菜嘅味道都昇華咗😚🤍 黑蒜肉茶骨拉麵湯底係濃厚嘅肉骨茶😚藥膳嘅味道做得剛剛好, 成碗湯都可以默默飲晒🤣拉麵嘅麵質都好有嚼勁😍黑蒜嘅味道唔算重, 黑蒜係好健康嘅食品可以做到抗衰老同增強免疫力🤩啱晒我呢d抵抗力比較弱嘅朋友🤣🤍 蔓越莓煎餅呢個甜品有驚喜‼️首先賣相係好有中國風嘅花花, 成件事感覺好喜慶同精緻😚口感食落去都好軟糯, 有啲似年糕同麻糬之間嘅質感, 甜
🤍 麻醬雞絲粉皮

上枱是外型真係超QQ😝外層做得好酥脆
內裏嘅蘿蔔食落去好綿同清甜
中和咗炸嘢嘅油膩😚喜歡😎

🤍 黑松露醬鮮淮山炒洋肚菌蝦滑
鮮淮山係好養胃既食材, 非常有益

🤍 黑蒜肉茶骨拉麵
湯底係濃厚嘅肉骨茶😚
黑蒜嘅味道唔算重, 黑蒜係好健康嘅食品
可以做到抗衰老同增強免疫力🤩
啱晒我呢d抵抗力比較弱嘅朋友🤣

🤍 蔓越莓煎餅
呢個甜品有驚喜‼️首先賣相係好有中國風嘅花花, 成件事感覺好喜慶同精緻😚口感食落去都好軟糯, 有啲似年糕同麻糬之間嘅質感, 甜度亦都做得好適中🫶🏻唔會太甜, Yummy🤤

🤍 苦瓜荔枝特飲
🤍 香水檸檬人蔘茉莉茶特飲
飲品方面都做得幾有特色🤩
苦瓜嘅味道相對較突出,清甜嘅荔枝再加上苦瓜嘅甘味, 估唔到又係幾不錯嘅組合🥰
香水檸檬有淡淡的檸檬同人蔘味🤭味道清香
而且唔會太甜😛

而家佢仲有聯同 #JaneClare送護膚旅行套裝🤗實行由內靚到外啦😍
2024-05-08 104 瀏覽
在繁忙的都市生活中,有像「江南翡翠」推出的「食療養生•養肌概念」套餐,更蘊含深厚的養生哲學,讓你吃出真正的美麗,身心滋養🫶🏻🐔 人蔘雞湯首先來一碗熱騰騰的人蔘雞湯,湯色澄明,人蔘的甘甜與雞肉的鮮美完美融合,大大嚿雞肉同埋人蔘,真係足料,為疲憊的身體重新注入新的活力!🥟 江南小籠包接著是招牌江南小籠包,薄皮包裹著滿滿的肉汁,一口咬下,鮮美的湯汁與精緻的肉餡瞬間在口中爆發,一種只屬於江南翡翠的獨特味道🍖 黑蒜肉骨茶拉麵不得不提的是這道黑蒜肉骨茶拉麵。湯頭濃郁,黑蒜與藥材的香氣混合,創造出一種令人難以忘懷的味道。排骨經過長時間燉煮,肉質鮮嫩,完美吸收了湯汁的精華,每一口都是對身體的極致呵護除了這些亮點菜品,「江南翡翠」的養生套餐還包括:🔸蜜汁金華火腿烤雙方外皮酥脆的雙方,內裡蜜汁火腿的甜美與肉質的鮮嫩交織🔸江南水晶肴肉透明的肉片,輕輕一咬即化,經典江南風味🔸麻醬雞絲粉皮粉皮滑嫩,雞絲細膩,麻醬香氣濃郁,是一道清爽可口的涼菜🔸黑松露醬鮮淮山炒羊肚菌釀蝦滑這道菜的香氣豐富,每一口都是菌菇與海鮮的完美結合🔸京蔥爆安格斯牛柳條牛肉嫩滑多汁,京蔥的清香使整道菜更添一份清新🔸蝦頭油蝦仁帶子炒飯每一粒米飯

🐔 人蔘雞湯

🥟 江南小籠包

🍖 黑蒜肉骨茶拉麵

除了這些亮點菜品,「江南翡翠」的養生套餐還包括:

🔸蜜汁金華火腿烤雙方
外皮酥脆的雙方,內裡蜜汁火腿的甜美與肉質的鮮嫩交織

🔸江南水晶肴肉
透明的肉片,輕輕一咬即化,經典江南風味

🔸麻醬雞絲粉皮
粉皮滑嫩,雞絲細膩,麻醬香氣濃郁,是一道清爽可口的涼菜

🔸黑松露醬鮮淮山炒羊肚菌釀蝦滑
這道菜的香氣豐富,每一口都是菌菇與海鮮的完美結合

🔸京蔥爆安格斯牛柳條
牛肉嫩滑多汁,京蔥的清香使整道菜更添一份清新

🔸蝦頭油蝦仁帶子炒飯
每一粒米飯都飽吸海鮮的精華,蝦頭油的香氣令人回味無窮

小籠包蟹子真的超多,皮薄餡多,一口咬下去湯汁流出來,這個鎮店之寶真的好絕…….🦴酸甜開胃一口咬下去直接脫骨,肉質好❗️🍜紅燒鮑魚湯麵湯跟麵是分開上的,這個設計真的好絕,完全不會怕麵上來已經糊了,而且鮑魚很多嚼勁🤤🥞蔓越莓煎餅&蘿蔔絲酥蔓越莓煎餅好精緻的設計,一口咬下去軟軟糯糯,蘿蔔絲酥有奧利奧🍪擺在底盤,一口咬下去拉絲的感覺,這個可以當餐前小食哟☺️
小籠包
🦴酸甜開胃
一口咬下去直接脫骨,肉質好❗️
🍜紅燒鮑魚湯麵
🥞蔓越莓煎餅&蘿蔔絲酥
2024-03-24
2024-04-16 197 瀏覽
今日中午一點去了海洋中心江南翡翠吃午飯諗住要排隊點知大把位我們想坐海景位但侍應講話消費滿688以上才可以安排豈有此理簡直荒謬我們叫了一碟肉絲炒年糕$108又貴又難食好似食石頭咁數埋都唔夠10條肉絲又叫了青菜嫩雞煨麵$98但是沒有雞肉只有雞碎爛肉之後我們叫了一碟蒜蓉炒菜心$78好似食豆腐咁溶溶爛爛不知所謂埋單接近$500真係走去食大家樂好過佢一萬倍咁嘅服務態度同埋食物質素下次點會有人幫襯😡😡影衰香港唔好再慨嘆港人北上消費啦
2024-04-02 308 瀏覽
原本諗住食翡翠拉麵小籠包,見到佢雖然改咗名但都係翡翠旗下又可以用coupon就試下啦,點知啲野食比起之前仲係叫翡翠果陣都差得幾遠我地叫咗個雞絲粉皮,麻醬太多,啲粉皮超級厚,硬身又唔滑個鍋貼就乾爭爭不過個底都算煎得脆嘅,可惜太乾完全無肉汁🙃松子魚,條魚本身炸得好脆,但個芡汁就酸咗啲賽螃蟹就味淡感覺不過不失🙂 油淋子雞皮脆肉唔亂嫩🫢好彩佢仲有個小籠包搭救,真係皮薄多汁,叫咗咁多野之中最好食就係佢😋 總體嚟講,感覺都係唔太好食😅但服務就唔算,唯一抵讚
我地叫咗個雞絲粉皮,麻醬太多,啲粉皮超級厚,硬身又唔滑
2024-02-21 522 瀏覽
一入到餐廳,見到有啲窗邊位可以睇海又可以打卡📸 梗係唔蝕底咁坐嗰度啦!店員見仲有位當然可以!都係叫返基本小籠包同炒飯。最近好鍾意食XO醬,同埋本身都鍾意食花菜🥦,所以就嗌咗個XO醬炒花菜,但都辣!鍾意食辣嘅朋友就可以試吓~🔥跟住呢個都係辣嘅,就係筍乾炒豬爽肉!場內都幾舒服,又有梳化椅可以坐⋯⋯行到攰,呢到係個好推介地方食嘢坐下傾下計👩🏻‍🤝‍👨🏼👩🏻‍🤝‍👩🏼👬💁🏻‍♀️

跟住呢個都係辣嘅,就係筍乾炒豬爽肉!

場內都幾舒服,又有梳化椅可以坐⋯⋯
2024-02-14 485 瀏覽
朋友到香港旅遊探親 , 盡地主之誼陪同去尖沙咀睇維港景觀及行商場名店轉轉,歎冷氣。朋友想食上海菜,我記得海港城有間翡翠拉麵 剛裝修完改翡翠 江南,我地提早時段食晚餐 ,好快入坐。店員推介多款菜式 ,選了好幾款小食 脆脆海蜇頭 蒜泥黑豚肉卷 椒鹽小黃魚 黑松露海膽帶子炒飯 小籠包 菜肉雲吞拉麵 擔擔麵 三角海鮮餃。 朋友讚不絕口 海鮮餃賣相一流 朋友都不停打卡拍照。 而且坐窗邊 可觀黃昏日落維港景色。我鍾意食小黃魚 有驚喜 香脆可口 連骨都想食埋。裝修後 格調高檔 價錢相對亦提高,但在尖沙咀旅遊地區都可接受。有海港景 食吓飲吓茶 , 我地行到攰 不停要求加茶水 店員禮貌招待,值得一讚,唔該哂!
2024-02-12 325 瀏覽
新的一年開始,好友與家人放了一個悠長假期回來,當然要約齊人分享分享,順便收收愛心手信。好友提議到海港城食,方便他去處理私務,路經前身是翡翠拉麵小籠包,原來裝修後改名江南、翡翠,即管試試翡翠的新brand。🌱原盅花膠雲吞雞湯🌱湯底濃郁陣陣金華火腿的鹹香軟淋淋的花膠盡索濃湯的精華配上皮簿肉鮮的雲吞真的絕配🌱三角海鮮餃🌱賣相精緻高貴味道清新爽脆🌱椒鹽豆腐🌱外脆內軟吃不停椒鹽和蔥很匹配🌱三杯魷魚🌱魷魚新鮮配上三杯醬料出奇的夾及好味有驚喜🌱蟹肉大湯包🌱一上枱嘩嘩聲很大個的湯包湯底鮮甜好味肉質鮮甜不膩🌱蜜汁火腿烤雙方🌱這個賣相高檔吸引蜜汁火腿軟梗適中配上脆脆的簿腐皮和爽脆的新鮮青瓜加上暖暖軟糯的包滋味盡在不言中🌱松子桂花魚🌱人多必選之食物桂花魚新鮮多肉配上出色的酸甜加上紅綠橙蔬果外型吸晴味道好🌱蝦頭油蝦仁帶子炒飯🌱外型漂亮色澤討好炒飯粒粒分明乾爽蝦仁和帶子分量多蝦頭油濃香需不膩非常有驚喜的作品
新的一年開始,
好友與家人放了一個悠長假期回來,
當然要約齊人分享分享,
順便收收愛心手信。
好友提議到海港城食,
方便他去處理私務,
路經前身是翡翠拉麵小籠包,
原來裝修後改名江南、翡翠,
即管試試翡翠的新brand。

🌱原盅花膠雲吞雞湯🌱

蝦仁和帶子分量多
蝦頭油濃香需不膩
非常有驚喜的作品
2024-02-05 349 瀏覽
今日約左班舊同事食飯,一共5個人,個個都偏食孩子,所以揀左呢間一定無錯既經典餐廳 - 江南,之前食過幾次,當時仲係叫翡翠拉麵小籠包,宜家裝修完感覺成間鋪頭upgrade左咁,menu都同舊鋪都靚左好多,多左好多款式,整體黎講都好食既,希望繼續keep到水準啦!今日係假日,所以我地都一早訂定枱,好彩有訂枱,我地7點去到見到好多人排隊。咁岩仲有蟹粉menu,即刻每人一盅蟹粉湯包,超juicy超好味!蟹黃愛好者必點!另一個我地一圍人都勁推薦既菜係:蝦頭油蝦仁帶子炒飯,勁級香口,我地直頭食完一碟再叫多一碟,個個表示唔夠喉!下次一定會再黎!

下次一定會再黎!
2024-01-28
2024-02-02 208 瀏覽
突然間好想食小籠包,諗起小籠包,就淨係諗到翡翠拉麵小籠包有得食今次入到去因為改咗名,變咗江南·翡翠!小籠包就精緻咗,變咗特色小籠包有三隻味:黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功,有新野我梗係要試下!肉香濃郁,皮薄餡多,一放入口,啲濃郁既湯就流晒出嚟,令我胃口大開。之後仲嗌咗好多嘢,其中有招牌蟹肉大湯包,一上枱見到真係超級大!包裡面仲有滿滿既蟹肉餡料如果中意食蟹肉嘅愛好者,就可以去試吓!回味無窮,值得一試!

如果中意食蟹肉嘅愛好者,就可以去試吓!

回味無窮,值得一試!
2024-01-30 331 瀏覽
去開海港城行街,突然之間好想食小籠包,所以就入咗你間江南翡翠,之前食過一次覺得好好,但今次感覺差好多,食物同服務質素都非常一般,二人買單食咗$672,以呢個價錢嚟講係海港城可以有更多更好嘅選擇。松子魚超級唔抵食, $288一份,魚塊大概只有八件,味道還好接受,只是比較酸一點。擔擔麵$88,完全沒有肉碎,可能煲到溶咗掛,只有少量葱粒,湯底很辣,有別於以往食開嘅擔擔麵。口水雞$108,味道不錯,但雞肉不算非常嫩滑,前菜嚟講價錢偏貴,比一碗麵或者炒飯更貴。小籠包$68,味道正常,沒有太多湯汁。

小籠包$68,味道正常,沒有太多湯汁。
2024-01-27 172 瀏覽
前排同朋友經過,見到餐廳新裝修完轉左名,所以入黎試一試,叫左個蝦頭油炒飯,一上菜就聞到個味道好香,個飯炒得非常亁身,而且配料十分豐富,個炒飯3個人食都好夠。另外椒鹽豆腐炸得好酥脆,豆腐本身好柔軟,一咬已經極為脆口同好滑,椒鹽的味道也非常香濃。最後,我們叫左酸菜魚,魚肉鮮嫩彈牙,湯底濃郁有好香既魚味,配以酸菜的酸味和辣椒的辣度,刺激又開胃。裝修後既款式多左,雖然價錢上有d款式都貴左小小,但3個人叫左3樣野,除返一人都係200零左右,以環境同服務加埋食物質素,真係可以值得一試

2024-01-18
2024-01-25 186 瀏覽
同朋友約左收工喺尖沙咀食飯,諗住簡簡單單食個中菜就算, 點知意外發現間精緻中菜!!收工趕到過去都得等一陣先入得,被安排坐左喺望到海嘅位置,有點兒開心, 等一陣係值得嘅打開Menu發覺菜式好多款, 3個女仔又食唔到太多野真係有啲難落決定~ 幾經辛苦唯有決定叫啲賣相吸引嘅菜⭐蜜汁金華火腿烤雙方極意外! 甜+咸味混搭嘅組合再加青瓜,脆脆炸腐皮,軟軟嘅夾餅皮! 呢道菜作為前菜真係加分! 好好味吖~⭐三角海鮮餃外表極精緻,呢塊皮嘅顏色同外表我地十分欣賞! ⭐蟹肉大湯包鮮味大爆發!! 比想像中更多湯汁,仲有一絲絲蟹肉,好好食!! 除左個頂有啲厚硬之外, 一切都很完美~⭐金沙奶皇流心角岩岩好一人一粒甜品,新鮮炸起外脆內軟,流心奶香濃郁順口, 用佢作為結尾真係好滿足~結論係好滿意嘅一間特式中菜!!!

⭐蜜汁金華火腿烤雙方

蜜汁金華火腿烤雙方

⭐三角海鮮餃
外表極精緻,呢塊皮嘅顏色同外表我地十分欣賞!

⭐蟹肉大湯包
蟹肉大湯包

⭐金沙奶皇流心角
金沙奶皇流心角
結論係好滿意嘅一間特式中菜!!!
蜜汁金華火腿烤雙方
蟹肉大湯包
金沙奶皇流心角
2024-01-09 269 瀏覽
中午同朋友喺呢間餐廳食嘢覺得味道都唔錯,位置係可以睇到尖沙咀海景,我哋嗌咗小籠包,酸辣麵,豬扒麵,牛腩麵,其實味道一路都保持得唔錯,通常都係返工人嘅首選。我朋友話佢哋嘅面好彈牙,酸辣湯味道好正宗,炸豬扒非常鬆脆我最鍾意食嘅係小籠包。係一次開心嘅用餐體驗。
2024-01-09
  • 小籠包
  • 酸辣湯麵
  • 豬扒湯麵
2024-01-07 195 瀏覽
好久無去翡翠拉麵食午餐,今天趁星期日去海港城行街順便去食,發現已經改咗名叫”江南翡翠”,價錢亦調高咗好多,茶錢都已經$15/人!另外,發現冇咗至愛的炸醬拉麵,我們只好點了酸辣拉麵、排骨拉麵、旦旦麵等,拉麵賣相欠奉、湯的味道偏淡、不入味、完全與上海食物該有的濃味不相符⋯⋯唯一值得一贊排骨拉麵的排骨夠鬆脆,其他小籠包、紅油抄手味道不過不失,整體而言食物水準一般、味道偏淡、餐牌價錢調高不少,服務質素正常,以禮拜日午市黎講生意麻麻!