2024-02-26 585 瀏覽
本土茶餐廳在舊區,賣座電影場景,粉絲聚集地,最近網傳奶茶夠厚度,所以走去試試。店員很有人情味,很親切,在現在連鎖店當度嘅時代,實屬難得。點了個快餐,亁炒牛河配奶茶,加一個special椒鹽孖寶。先送上奶茶,茶香味濃,飲落很順喉,有回甘,奶茶也掛杯,厚度真的不錯。很久冇飲過這樣好飲的。之後到椒鹽孖寶,炸得通透,雖然都係平時食開的魚肉燒賣同魚蛋,加上椒鹽,還算可口。最後亁炒牛河,很熱辣,很有wok氣,加上大量芝麻很香口,雖然有少少油膩,但不久才食一次,括出去吧。正。最後都忍不住叫埋傳統西多,牛油好香,邪惡地填飽個肚,好滿足。
港奶
亁炒牛河
西多
2024-02-24
港奶
亁炒牛河
西多
今次行過永發茶餐廳,我就衝住佢嘅平民美食入去填肚。落座咗叫咗幾樣嘢,每樣都有啲驚喜感。🍳🥓🍞首先係蛋撻,咬落去皮脆卜卜,蛋香濃郁得滯,暖暖哋,真係一啖嘅幸福!雞批嘅皮酥得黎有點牛油香,雞肉配咖哩嘅組合特別惹味,掂晒!紅腸通粉個湯底幾得意,有啲忌廉味,紅腸又厚切又脆,食落去咬勁十足,啱晒我呢啲愛大口嚼嘅食客。炒蛋牛油餐包,嗰個炒蛋唔係一般嘅滑,稍為少啲蛋汁但仍能滿足我對嫩滑嘅要求;餐包塗上牛油,焗到啱啱好,真係經典配搭!凍奶茶呢杯,喺咁多家試過之後,終於喺呢度搵到剛剛好嘅比例!奶味足夠,卻又唔覆蓋埋茶嘅陣味,就算唔算係最正,都係頂級享受。總體嚟講,呢度嘅茶餐廳食物令人驚喜,無論係味道定係口感都係做得好好,食客你都應該試吓!下次路過,記得落嚟支持下本地小店,撐下香港嘅味道!🇭🇰

2023-11-02 1174 瀏覽
放假最愛落樓下茶餐廳。睇到永發茶餐廳,大家最深印象除了是鋪天蓋地的姜濤應援物,還有姜濤最愛的炸燒賣。脆卜卜的愛被耐斯與我的唔郁,配合椒鹽香, 十分惹味。此外還有經典的忌廉筒。外皮酥脆,內裏油幼滑,入口啖啖奶油香!好似海螺形的是忌廉筒,現在不是間間茶記都會做了。店家是電影《阿媽有咗第二個》取境場地。自此,茶餐廳門面貼滿「方晴」(姜濤戲內角色名稱)及姜濤應援物,打卡一流,姜糖必到。好彩,在油麻地找到配杯茶走,特別「comfort」!

脆卜卜的愛被耐斯與我的唔郁,配合椒鹽香, 十分惹味。

好彩,在油麻地找到配杯茶走,特別「comfort」!

• 炸燒賣炸魚蛋
  • 忌廉筒、蛋治、茶走
2023-04-16 1682 瀏覽
身邊有個姜糖朋友,有次同佢食早餐,就被帶到呢間茶記追下星同歎翻個早餐🤣-一入到去就發現係間好地道既舊式茶餐廳,完全有以前香港既味道。無論係啲枱櫈同裝修,地下既磚既花紋都好有歷史。我地叫左一個兩餸麵同蛋牛治,加上個茶記必試既奶茶。-1. 雞翼沙嗲牛麵8.5/10-雞翼係有炸過既,咬落幾乾身同脆,帶出到個香味,分碟上係加分位。沙嗲牛麵不得不讚,個醬幾濃,而且食得出有落花生醬炒過,炒得幾香。牛肉量唔少,都稱得上滿足。個麵唔會過冧過硬。總括而言值得一試。-2. 蛋牛治8/10-首先要講既係幾足料,蛋炒到半熟,食落更有蛋味同口感更豐富。鹹牛肉選材唔錯,咬落有完整牛肉粒既口感,加上有少量肥牛肉,食落更香,令人停唔到一啖接一啖。兩者比例岩岩好,帶得出個香味同時唔會過鹹。-3. 茶記必試既熱奶茶8/10-第一啖taste到係夠滑既,飲落去既口感都夠厚,奶味亦都足夠,明顯奶既比例合適。與此同時杯奶茶唔會淨係得奶味,亦都有足夠同係中後段慢慢滲出來既茶味。稍微有少少澀味,但杯奶茶整體而言係好唔錯,係我飲過既奶茶入面可以頭五。-總括而言質素好唔錯🤣我本人又好獨鐘香港舊式既味道,所以呢間茶記帶比我既體驗唔錯,回
1. 雞翼沙嗲牛麵
8.5/10

2. 蛋牛治
8/10

3. 茶記必試既熱奶茶
8/10

總括而言質素好唔錯🤣我本人又好獨鐘香港舊式既味道,所以呢間茶記帶比我既體驗唔錯,回頭指數10/10。
油麻地。姜濤茶餐廳´・ᴗ・`唔該一個姜濤餐。看畢 #阿媽有咗第二個 這套電影,便一直很想到訪電影裏其中一個拍攝場地——永發茶餐廳。走進茶餐廳,猶如一個小型的展覽館,牆上貼了很多不同的應援物,遇上很多友善的姜糖和可愛的小姜姜玩偶。茶餐廳真的很貼心,預留了門口旁邊的卡位讓人拍照。。´・ᴗ・`姜濤餐:西多士、蛋撻、椒鹽炸燒賣。´・ᴗ・` #阿媽有咗第二個 這套關於親情的電影,讓我喊濕了幾張紙巾。人大了,這種題材的電影就像當頭棒喝。有些時候我們會把母親的關懷視為理所當然,不懂表達偶爾忘了珍惜,然而大部份母親「養兒一百歲,長憂九十九」。在中秋節團圓看似很容易,基於種種的原因,對於某些人來說也不是一件容易的事,家人是不能夠選擇的,所有要經常提醒要感恩啊!´・ᴗ・`當天遇上了一個有趣的情景:有一位中年的叔叔默默的進食午餐,突然抬頭一看盡是姜濤,其後他不禁問店員牆上的是誰人呢。雖然他身邊被姜糖包圍着,不過他繼續氣定神閑的享用他的美味午餐,正正是新舊文化交融呢。..............................永發茶餐廳 (油麻地)油麻地廣東道847號
油麻地。姜濤茶餐廳
´・ᴗ・`唔該一個姜濤餐

´・ᴗ・`姜濤餐:
西多士、蛋撻、椒鹽炸燒賣

´・ᴗ・` #阿媽有咗第二個
這套關於親情的電影,讓我喊濕了幾張紙巾。
人大了,這種題材的電影就像當頭棒喝。

´・ᴗ・`當天遇上了一個有趣的情景:

永發茶餐廳 (油麻地)
油麻地廣東道847號
2022-08-28 2163 瀏覽
唔知大家有冇看過「阿媽有咗第二個」呢?劇中講到姜濤係某茶餐廳的侍應,所以在這裡也拍攝了不少場景。在「姜濤旋風」帶動下,店內時常座無虛席,很多人也來湊湊熱鬧,或坐在某些特定位置拍照,認真瘋狂!店內還放滿姜濤的poster,有些更懷疑係佢嘅親筆簽名。最神奇嘅係,侍應工作服竟然也有得賣,還要標$180價錢,真係非常誇張,其實有冇人買㗎?早餐時段到來,叫了餐蛋出前一丁、熱奶茶及鮮油菠蘿包;湯包及麻油另上,落多少隨自己喜歡。奶茶奶多茶少,味道普普通通;菠蘿包不是脆口那款,是否喜歡就見仁見智了!永發茶餐廳地址: 油麻地廣東道847號電話: 27703626

永發茶餐廳
地址: 油麻地廣東道847號
電話: 27703626
2022-08-24
$51 (早餐)
我細細個有記憶已經有呢間餐廳存在,以前個街市仲係好旺,好多人入去食嘢。近幾年真係唔駛點等有位的,但都幾個月無去了。今日心血來潮想食下午茶,才來這裏一趟,起初以為眼花,點解咁多人排隊?望下餅櫃係咪有新鮮出籠,係有出爐熱辣辣靚蛋撻,但放眼都係姜濤,先知呢間野出名咗!和我Share枱的小妹妹遠度由大圍出嚟食姜濤餐,係好吸引,我差啲都想試吓,但我都係心宜雞批多啲:雞批細細,皮好薄,不是曲奇皮,係酥皮,但唔會碎或好油,用手拿來食唔會散,裏頭除咗有忌廉雞肉,仲有少少紅蘿蔔,增加咬感,但一d都唔硬。希望除咗名星餐,都多d人試吓佢哋其他出爐美食。
希望除咗名星餐,都多d人試吓佢哋其他出爐美食。
2022-08-21
  • 雞批
2021-04-14 3355 瀏覽
話說我最近好想好想飲奶茶,適逢今日出油麻地買野,知道呢到應該有好多隱世小店,於是輕輕上網搵一搵就搵到呢間茶餐廳。門面和餐廳環境也是一般舊式茶餐廳的裝潢,令我對奶茶更加期待,雖然我最終選擇了茶走🤣🤣竟然還有我近期大愛的菠蘿油可供選擇,不用多考慮下已選了這個菠蘿包餐😍看到這個黑白淡奶杯,已非常加分,因為真的不喜歡用不鏽鋼杯來喝熱飲☹️然後,喝了一口,明顯茶膽濃郁,茶走絲滑不鞋口,味道停留左口腔,萬分滿足😍😍😍菠蘿包是這間餐廳自家製,菠蘿包被翻熱過,牛油一半溶入菠蘿包之中,另一半則維持厚牛油之口感。如果喜歡脆皮菠蘿包配原件未溶牛油的,這間餐廳的菠蘿油不會是你的選擇,但我卻偏愛這種雙重享受的菠蘿油,既可吃到重牛油味的菠蘿包,又可吃到暖暖的原件牛油🥰這個菠蘿包餐的確令我驚喜,已經很快想再次品嘗了❤️

這個菠蘿包餐的確令我驚喜,已經很快想再次品嘗了❤️
2020-03-21 2372 瀏覽
話說買完高達要周圍搵食,行行下就行到入廣東道搵食。唔知點解附近啲鋪頭無開,結果都係食呢間。呢間就普通茶餐廳黎,早餐午餐都無乜特別,普通茶仔野咁。所以我黎呢到食親都係叫炒粉麵,因為呢到啲鑊氣真係好足,反正比多十蚊就大大享受。佢個牛河真係無得彈,首先有鑊氣,河粉有焦香得黎又唔會太燶,而且條條彈口,最緊要係條條上色,有味道。至於啲牛肉,普通茶仔牛肉,唔太鹹,唔算滑滑,但都無渣。整體好好食。至於炒飯就麻麻地,啲飯有啲濕,搞到成份都麻麻地。總之一定要食炒粉麵,炒飯不了。
乾炒牛河

至於炒飯就麻麻地,啲飯有啲濕,搞到成份都麻麻地。
總之一定要食炒粉麵,炒飯不了。
乾炒牛河
2019-05-27 2214 瀏覽
今朝一早就起咗身,個肚又餓餓哋,於是就準備落街食早餐,但今朝早滂沱大雨,在街上真係覺得有D狼狽,環顧附近嘅茶餐廳又不多,於是就去咗呢間永發試吓啦……一入到去坐低睇一睇張餐牌,都有好多選擇,我叫咗個雙拼麵早餐,每客$32(凍飲需另加$3元),個早餐一嚟度,杯飲品真係幾大杯,不過當一睇到碗麵嘅時候,我就已經笑唔出,麵底係出前一丁(呢度冇問題),但最慘嘅係兩塊午餐肉真係切得太薄身,而且仲要只得一條腸仔,凍飲要加$3元(即係仲要貴人哋$1元,嘩!真係貴到……好心D午餐肉切厚少少啦,好似唔想比人食咁嘅款我下次食早餐嗰陣時,真係寧願去附近嘅健利快餐店或者去遂興食早餐好過,我講過,以後都唔會再嚟呢間茶餐廳開餐

2019-05-27
$35 (早餐)
  • 貴到冇啖好食
2018-06-16 2644 瀏覽
星期六要開工,一定一定要食個飽飽嘅早餐架喇😂😂蟹柳紅腸出前一丁,好咸,咸到我唔想食🙈🙈🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️蟹柳係平平果啲粉團蟹柳,唔得!幸好杯凍奶茶不過不失
星期六要開工,一定一定要食個飽飽嘅早餐架喇😂😂
蟹柳係平平果啲粉團蟹柳,唔得!
幸好杯凍奶茶不過不失
蟹柳紅腸丁
2018-06-16
早餐
2017-08-15 3232 瀏覽
唔知點解 就係好鐘情香港既茶餐廳無論返工放飯 定還是放假食晏 都係鍾意去茶餐廳開餐 食完感覺好滿足 誤打誤撞下去到呢間茶餐廳 開下OpenRice apps , 再望下呢間茶餐廳既食評 , 決定入去一試 ! 的確,唔錯今日食左佢既常餐,火腿炒蛋配餐包,餐包拎上手,唔~~~係有重量既餐包雖然望落下係細細個,但絕對不是空氣麵包炒蛋份量一啲麵唔吝嗇,蛋味濃好香,而且一啲都唔老,仲有蛋汁添,勝過平時乾'真真'既茶記炒蛋沙嗲牛肉通係我必食既 ,呢度個沙嗲牛肉味道香,唔太鹹,而且唔鞋,但通粉就相對比下去,唔係坑紋通粉,無乜口感,亦可能煮太耐 所以比較林呢度既環境係屬舊式既茶餐廳裝修,但環境乾淨而且寬敞,唔係你腳撞我腳咁,人流都算多 , 不過應該係老街坊多
唔知點解 就係好鐘情香港既茶餐廳

2017-04-17 2471 瀏覽
聽講呢到有間茶餐廳炒蛋好似好正,一於為左炒蛋過黎試下咁啱下午茶時間, 就叫左一份下午茶餐,另叫左一份全日供應的特餐呢份特餐有個麵, 炒蛋,餐包,野飲對炒蛋期望好高既我,真係可惜, 無我想像咁好,中間無蛋漿,賣相唔吸引,但其實味道正常餐包,凍既, 只係隨便搽左D牛油沙嗲牛麵,轉一丁唔使加錢,沙嗲味幾濃郁整體其實唔錯,只係如果無期望就無失望呢份係下午茶, 吉列豬扒拼薯條吉列豬扒超大塊,厚身,肉質鬆軟,啱啱炸起,熱辣辣炸粉好薄,又香脆,讚我會推介吉列豬扒多d餐茶,要左茶走及凍奶茶,兩杯茶味重,唔錯茶餐廳仲有好多新鮮麵包出爐,下次有機會試下
聽講呢到有間茶餐廳炒蛋好似好正,一於為左炒蛋過黎試下

咁啱下午茶時間, 就叫左一份下午茶餐,

另叫左一份全日供應的特餐

呢份特餐有個麵, 炒蛋,餐包,野飲
餐包,凍既, 只係隨便搽左D牛油

沙嗲牛麵,轉一丁唔使加錢,沙嗲味幾濃郁

整體其實唔錯,只係如果無期望就無失望

呢份係下午茶, 吉列豬扒拼薯條
吉列豬扒超大塊,厚身,肉質鬆軟,啱啱炸起,熱辣辣

炸粉好薄,又香脆,讚

我會推介吉列豬扒多d

餐茶,要左茶走及凍奶茶,兩杯茶味重,唔錯

茶餐廳仲有好多新鮮麵包出爐,下次有機會試下
2016-05-02 2746 瀏覽
黎到油麻地 原本打算一試咖哩.但原來開五點咁就行多幾步見到一間坐爆嘅茶記入到黎 好懷舊嘅feel.識嗌 梗係嗌特餐 同 快餐嗌完 唔洗3分鐘熱辣辣送到豉油王肉絲炒麵值得一讚 完全唔覺太油膩熱央 比 凍央 更好味食食下 有個茶記伙記見到個大人掛住傾計冇餵小朋友食野 「小朋友掹大個口等野食中」伙記就訆佢咪掛住講野啦 餓死個仔啦成枱就1齊笑好有人情味嘅茶記
黎到油麻地 原本打算一試咖哩.

但原來開五點

咁就行多幾步

見到一間坐爆嘅茶記

入到黎 好懷舊嘅feel.

識嗌 梗係嗌特餐 同 快餐

嗌完 唔洗3分鐘

熱辣辣送到

豉油王肉絲炒麵值得一讚 完全唔覺太油膩

熱央 比 凍央 更好味

食食下 有個茶記伙記見到個大人掛住傾計

冇餵小朋友食野 「小朋友掹大個口等野食中」

伙記就訆佢咪掛住講野啦 餓死個仔啦

成枱就1齊笑

好有人情味嘅茶記
五香肉丁出前一丁
牛油餐包  配  火腿炒蛋
豉油王肉絲炒麵
豉油王肉絲炒麵
2016-04-25 1979 瀏覽
早餐選擇食乜,真係一個難題!原本有諗過去食M記早餐,但呢排都食唔少,所以想轉一轉口味!叫左個沙爹牛公仔面,雙蛋,熱菜蜜。沙爹牛面不過不失,符合我預期。雙蛋就差左少少,不夠香。熱菜蜜香甜,是咖啡以外一個不錯的選擇!
早餐選擇食乜,真係一個難題!
原本有諗過去食M記早餐,但呢排都食唔少,所以想轉一轉口味!

叫左個沙爹牛公仔面,雙蛋,熱菜蜜。
沙爹牛面不過不失,符合我預期。

雙蛋就差左少少,不夠香。

熱菜蜜香甜,是咖啡以外一個不錯的選擇!
2016-04-03