2025-05-31
不知不覺已經在新區域生活了差不多一年了,每星期總有一兩天我就是懶不想煮最近有一點不知道吃什麼的時候,就是想吃一次車仔麵在大埔有不少既車仔麵鋪,但係講到永年士多就冇可能唔識好幾年前我地都有去過元朗分店試過,好記得佢地行懷舊風,真係令我回憶番曬黎而大埔新店就比較現代化同時都光猛好多,店鋪會以自助型式點餐,不過都係都可以有店員幫忙下單既我地今次去食主打係因為它家的 有一個優惠套餐 $99 晚市二人餐99蚊可以包兩碗既四餸車仔麵外,仲可以有一個蠔油小食,同埋兩杯飲品我地就分別點左 廋豬腸,魚皮餃,豬紅同冬菇 ;廋豬腸,魚皮餃,魚蛋同埋雞翼尖(不過佢唔揀得個D 牛腩/肚/根系列) 餐飲都可以揀凍飲,特飲都係加番$5 咋咁先講下個我地兩碗車仔麵先,可惜係佢唔點得牛類,所以豬腸係我地既重點; 但係我地都覺得佢弄得不錯的 首先豬腸最怕就是一陣陣的 ,不過佢整得不錯夠入味,份量亦唔算太少,整體我都覺得滿意然後其他既餸如豬紅同冬菇,豬紅就不過不失,起碼唔會一咬就散開,夠爽口冬菇呢個推介,唔會太淋但係夠入味; 雞翼尖同樣夠入味,但係就是有點唔夠飽要推介一下它最新推出既特飲,就是它家既抹茶紅豆同埋白桃多多我
最近有一點不知道吃什麼的時候,就是想吃一次車仔麵
在大埔有不少既車仔麵鋪,但係講到永年士多就冇可能唔識
而大埔新店就比較現代化同時都光猛好多,
店鋪會以自助型式點餐,不過都係都可以有店員幫忙下單既
(不過佢唔揀得個D 牛腩/肚/根系列)
餐飲都可以揀凍飲,特飲都係加番$5 咋
首先豬腸最怕就是一陣陣的[豬壓味] ,不過佢整得不錯夠入味,份量亦唔算太少,整體我都覺得滿意
要推介一下它最新推出既特飲,就是它家既抹茶紅豆同埋白桃多多
我飲既就係抹茶紅豆冰,對於炎熱既天氣點少得一杯紅豆冰呀
今次呢一款紅豆冰仲要連埋我鐘意既抹茶,有人話最怕抹茶又苦又濃
但係今次呢杯絕對冇呢一件事,首先佢本身既抹茶做得好好,唔會有苦味
加上紅豆真係打成沙狀態,所以甜度中和左本身抹茶沒有既甜度,但係成杯真心好好飲
喜歡抹茶🍵既你一定唔可以錯過
而另一杯就是夏天最當做的白桃吧,連同大人小朋友都好喜歡既益力多做成的沙冰
先有一粒粒的白桃果肉連同益力多雪成冰再打碎,反而沒想像的甜,都好Fresh同埋好解暑
不過小朋友就比較不喜歡,或者唔係沙冰佢冇咁唔鐘意
反而它家既雞翼小食最得佢歡心,所以佢特別推介雞翼
而我自己就最喜歡它家既咖央多士,不過記得要即刻食左先唔係就凍左差左D架啦