餐廳: 永年士多 (香港逸東酒店)
資訊:

2025-08-21 165 瀏覽
行完果欄突然想食車仔麵上網搵吓有邊間見到有"永年"士多以前要入元朗食係元朗60多年嘅老字號品牌由小食檔起家到轉營車仔麵以地道港式車仔麵及招牌咖喱辣汁揚名逸東酒店永年士多入去見到有個車仔檔模型真係一個懷舊打咭位好吸精😍側邊加咗二張古舊木枱有客人照座係果位食麵好有feel😂👉🏻米芝蓮豬腸蘿蔔竹昇麵(湯)呢個只係$19 真係抵食👍竹昇麵爽口彈牙😋豬腸處理得乾淨無異味肥腸油脂剛好入口即化出名咖喱汁係靈魂所以走豬腸汁仲可以選擇要唔要豬腸汁👉🏻自選麵我選一咗粗麵+咖喱小辣醬油流心蛋 : 真流心蛋黃濃郁帶甜雞翼 :招牌滷水汁炆得勁入味魷魚 : 用咖啡汁煮得爽脆牛腩 : 半肥瘦燜到超級淋帶有少少筋咬墨魚蝦卷 : 鮮味彈牙👉🏻小食✳️酸齋車仔麵靈魂之一唔會太酸又唔會太腍👍👉🏻小食✳️雞翅尖煮得夠腍又夠入味骨都好易咬開👉🏻小食✳️脆炸魚皮冇油膱味好鬆化👉🏻小食✳️腐乳通菜通菜重點腐乳腐乳醬汁濃郁可以自選多醬不加錢👍👉🏻飲品✳️可以加錢可以選特飲𠻹我配Sun檸樂(玻璃樽)超正😍😍✳️抹茶紅豆冰必點之選綠茶味+紅豆冰味道非常夾紅豆好腍又唔太甜😋比完錢先發現自選都可以加錢配飲品😅另外宜家滿$100送自家出品"薯片"😂
行完果欄突然想食車仔麵
入去見到有個車仔檔模型
真係一個懷舊打咭位好吸精😍
側邊加咗二張古舊木枱
有客人照座係果位食麵好有feel😂

👉🏻米芝蓮豬腸蘿蔔竹昇麵(湯)
呢個只係$19 真係抵食👍

腐乳醬汁濃郁
可以自選多醬不加錢👍

👉🏻飲品✳️可以加錢
可以選特飲𠻹
我配Sun檸樂(玻璃樽)
超正😍😍
✳️抹茶紅豆冰
必點之選
綠茶味+紅豆冰味道非常夾
紅豆好腍又唔太甜😋

比完錢先發現自選都可以加錢配飲品😅

另外宜家滿$100送自家出品"薯片"😂

2025-08-20
好多年前喺元朗已經食過永年呢間車仔麵食一次已經愛上佢嘅秘製辣汁 嗰陣時成日都要排隊先有得食😩自從開多咗分店之後 間唔中都會食吓過下口癮唔同分店都食過 都真係第一次打食評🤨今日收工同男朋友食夜晚所以嗌咗一碗幾餸麵加底同佢share另外嗌咗小食 有雞翼尖 腐乳通菜同埋鮮奶油多士🤩🤩🤩另外叫咗兩杯特色飲品 勁滿足!!車仔麵底揀咗油麵 加底 同男朋友share食~配料有:炸腐竹 豬腸 辣魚蛋 牛筋 牛肚極推薦炸腐竹好好味 😋勁脆口豬腸同埋牛筋都好入味 正小食揀咗一份雞翼尖 好抵食 份量好多🤩夠味夠腍!!腐乳通菜- 腐乳醬非常濃郁🤩鮮奶油多😍😍😍係我嘅最愛每次食永年都一定會嗌 真係超級好食 烘底勁脆加埋片奶油 🧈再加埋煉奶 入口即溶 加埋甜甜地嘅煉奶 依家睇返張相都勁回味😌特色飲品揀咗菠蘿冰同埋抹茶紅豆冰🤣其實都唔使多介紹 永年嘅抹茶紅豆冰都好出名 我又係每次都會嗌~ 菠蘿冰就男朋友嗌嘅我就冇試味 不過佢話浸味道都幾清爽🤨
好多年前喺元朗已經食過永年呢間車仔麵
食一次已經愛上佢嘅秘製辣汁
嗰陣時成日都要排隊先有得食😩
自從開多咗分店之後 間唔中都會食吓過下口癮
唔同分店都食過 都真係第一次打食評🤨

今日收工同男朋友食夜晚
所以嗌咗一碗幾餸麵加底同佢share

車仔麵底揀咗油麵 加底 同男朋友share食~
配料有:炸腐竹 豬腸 辣魚蛋 牛筋 牛肚
  • 鮮奶油多
  • 抹茶紅豆冰
  • 辣魚蛋
2025-07-08 588 瀏覽
香港嘅食車仔麵已經變成平民美食多時,永年係元老級車仔麵老字號。已經多次過嚟食,今晚又嚟啦😍😍😍湯底調味香濃,呢度辣汁果然係靈魂,辣度真係唔係同你講笑,配料方面選擇又多,仲有經典樽仔奶茶就係必點啦!叫埋抹茶紅豆冰就仲Prefect🍜中辣咖哩汁油麵🐷豬手 腍滑入味,啖啖膠質,食落超滿足。 🐮牛筋 炆嘅腍,時間啱啱好,口感一流。 🐟魚腐 滑溜吸湯,咬落爆汁。 🪸紫菜 爽滑得嚟令成碗麵更有層次。 🍄‍🟫冬菇 厚身多汁,吸哂咖哩味,菇香突出。 🍜油麵 彈牙又掛汁力強,每啖都香辣惹味。🥗小辣咖哩汁菜底🦑墨魚蝦卷 外脆內彈,蝦香同墨魚味十足。 🐔滷水雞翼 滷得入味,雞翼嘅肉滲出滷香。 🐮牛筋 非常軟腍,炆嘅時間啱啱好。 🫜蘿蔔 特別入味,吸哂咖哩汁,甜中帶辣。 🪸紫菜 清新解膩,提升口感。 🌱菜底 健康減碳水之選,配辣汁好開胃。🦑 街頭辣魷魚串魷魚彈牙,辣味直衝味蕾,超有街頭風味,食完停唔到口! 🐔滷水虎皮鳳爪皮滑骨香,滷水香氣濃郁,膠質豐富,啖啖滋味。 🥬 蠔油菜心爽脆,蠔油香濃,食落清新又解膩。
已經多次過嚟食,今晚又嚟啦😍😍😍

🍜中辣咖哩汁油麵

🐷豬手 腍滑入味,啖啖膠質,食落超滿足。

🐮牛筋 炆嘅腍,時間啱啱好,口感一流。
🐟魚腐 滑溜吸湯,咬落爆汁。

🪸紫菜 爽滑得嚟令成碗麵更有層次。

🍄‍🟫冬菇 厚身多汁,吸哂咖哩味,菇香突出。
🍜油麵 彈牙又掛汁力強,每啖都香辣惹味。

🥗小辣咖哩汁菜底

🦑墨魚蝦卷 外脆內彈,蝦香同墨魚味十足。
🐔滷水雞翼 滷得入味,雞翼嘅肉滲出滷香。
🐮牛筋 非常軟腍,炆嘅時間啱啱好。
🫜蘿蔔 特別入味,吸哂咖哩汁,甜中帶辣。
🪸紫菜 清新解膩,提升口感。
🌱菜底 健康減碳水之選,配辣汁好開胃。

🦑 街頭辣魷魚串
魷魚彈牙,辣味直衝味蕾,超有街頭風味,食完停唔到口!
🐔滷水虎皮鳳爪
皮滑骨香,滷水香氣濃郁,膠質豐富,啖啖滋味。

🥬 蠔油菜心
爽脆,蠔油香濃,食落清新又解膩。

2025-07-03
十幾年前喺元朗本店食開,當時仲係舊舖未裝修,估唔到依家開到咁多分店,仲將街頭風味升級,除咗車仔麵,仲有一串串小食,好似以前喺街邊食串串一樣,成個 vibe 返晒嚟! 蘿蔔一咬落去,湯汁滲出嚟,特別清甜,帶淡淡香氣,炆到夠晒入味,好難唔令人懷疑係咪有咩獨門秘技! - 咖喱魚蛋夠彈牙,咖喱汁掛得勻,每粒都入晒味。 - 牛筋燜到啱啱好,入口即化,滿滿膠質感。 - 大腸滷得夠淋,完全無腥味,仲帶少少甘香。 - 豬滑溜得嚟唔會粉粉地,輕輕一咬滲出滷水香氣,食完超滿足。- 豬吸晒湯汁,入口即化,仲帶微微膠質感,完全唔覺自己食緊啲罪惡嘢。- 魷魚爽口彈牙,食落有嚼勁,每條都掛晒滷汁,越咬越香!佢哋最近推出咗一串串小食,好似以前街邊食嗰啲串燒,雞腎、雞皮、魷魚鬚、豬紅都有,全部滷得夠入味,啱晒一班朋友一人一串邊食邊吹水! 鮮油多比起一般茶餐廳貴少少,但真係食落去就知點解值!牛油切得特別厚,夠香濃,每啖都充滿牛油香氣,最重要係——夠!凍!一咬落去,凍冰冰嘅牛油慢慢溶開,配埋烘得微脆嘅多士,簡直係邪惡之最! 呢度嘅樽仔奶茶都好出色,夠凍之餘,茶底帶微微熟普洱香氣,奶滑而不膩,完全唔係平時嗰啲

- 咖喱魚蛋夠彈牙,咖喱汁掛得勻,每粒都入晒味。
- 牛筋燜到啱啱好,入口即化,滿滿膠質感。
- 大腸滷得夠淋,完全無腥味,仲帶少少甘香。
- 魷魚爽口彈牙,食落有嚼勁,每條都掛晒滷汁,越咬越香!

呢度嘅樽仔奶茶都好出色,夠凍之餘,茶底帶微微熟普洱香氣,奶滑而不膩,完全唔係平時嗰啲沖得太淡或者太甜嘅奶茶,而係真材實料沖出嚟
  • 鮮油多
5天前 0 瀏覽
📍永年士多(佐敦)佐敦彌敦道380號逸東酒店地下1號舖👉醬油流心蛋芝士腸雞翼墨魚蝦卷蜂巢豆腐米粉小咖哩辣💰77😋😋😋😋.8/5呢道菜真係好豐富!醬油流心蛋滑溜溜,芝士腸香味四溢,雞翼嫩滑,墨魚蝦卷口感鮮嫩。蜂巢豆腐外脆內軟,米粉吸收咗所有味道,小咖哩辣得剛好,唔會太過火。整體味道層次分明,食完令人心滿意足!👉凍檸檬茶少冰走甜💰+9😋😋😋😋.8/5呢杯凍檸檬茶真係好清新!少冰嘅選擇令茶水唔會太淡,檸檬味酸酸甜甜,正好解渴。唔似一般嘅檸檬茶咁甜,呢款走甜嘅味道令我一口接一口,好適合炎炎夏日飲用,真係一啖涼快!👉腐乳通菜💰22😋😋😋😋.8/5呢道腐乳通菜真係簡單卻好味!通菜新鮮脆口,加上腐乳嘅濃郁味道,令整道菜多咗層次感。腐乳嘅鹹香同通菜嘅清甜相得益彰,口感好好,食落去令人一口接一口,係配飯嘅好選擇!👉蠔油菜心💰24😋😋😋😋.8/5蠔油菜心真係經典之選!菜心煮得剛剛好,保持住脆嫩口感,蠔油嘅香味濃郁,令菜心更添風味。每一口都好順滑,搭配白米飯,簡直係完美!呢道菜雖然簡單,但味道卻令人難以忘懷。回頭:yesyesyes!多款選擇,味道可口,每次經過都會想食
📍永年士多(佐敦)
佐敦彌敦道380號逸東酒店地下1號舖

💰22

👉蠔油菜心
💰24

6天前 0 瀏覽
永年士多自1960年於元朗創立,至今已成為港人熟悉的地道車仔麵品牌,分店遍佈全港,承載著一代又一代的街坊情懷。招牌麵套餐包括4個餸:豬腸爽滑無異味,豬紅嫩滑入味,蘿蔔清甜,魚蛋彈牙,湯底濃郁,令人回味。自選麵可以自由配搭自己鍾意既餸:我揀左醬油流心蛋(蛋香濃郁,流心完美)、魚皮餃(皮薄餡靚)、豆卜(吸湯一流)、墨魚蝦卷(鮮味十足,口感豐富)。滷水虎皮鳳爪:滷得入味,皮軟骨香,啖啖膠質。淨酸齋:酸香開胃,齋料多樣,口感層次分明。蠔油菜心:爽脆清甜,蠔油提鮮不搶味。班蘭咖央多士:外脆內軟,咖央香甜不膩,班蘭味道濃郁。菠蘿冰:冰涼消暑,菠蘿果肉鮮甜。SUN檸樂:經典港式飲品,檸檬香氣與汽水完美融合。整體而言,餐廳主打懷舊風味,選料新鮮,配搭自由,深受不同年齡層喜愛。

滷水虎皮鳳爪:滷得入味,皮軟骨香,啖啖膠質。

淨酸齋:酸香開胃,齋料多樣,口感層次分明。

蠔油菜心:爽脆清甜,蠔油提鮮不搶味。

班蘭咖央多士:外脆內軟,咖央香甜不膩,班蘭味道濃郁。

菠蘿冰:冰涼消暑,菠蘿果肉鮮甜。

SUN檸樂:經典港式飲品,檸檬香氣與汽水完美融合。

下午茶
  • 招牌麵
  • 自選麵
  • 滷水虎皮鳳爪
  • 淨酸齋
  • 班蘭咖央多士
  • 菠蘿冰
  • SUN檸樂
今天老婆提到想吃車仔麵,我們便前往位於港鐵佐敦站B1出口的永年士多(香港逸東酒店)。這家餐廳於1960年在元朗創立,以獨特的招牌咖喱辣汁而聞名,成為香港的車仔麵老字號,吸引了不少粉絲。我們進入餐廳,環境簡單而舒適,令人感到親切。我點了牛筋蝦籽撈麵,微咖喱辣的口味恰到好處。麵條滑順,搭配上炸響鈴的香脆口感,令人垂涎欲滴。加上醬油流心蛋,蛋黃流出時的濃郁風味讓整碗撈麵更添風味,再加上牛丸的彈牙,讓人一口接一口,停不下來。飲品方面,我點選了抹茶紅豆冰,清爽的抹茶與紅豆的搭配,為我的用餐增添了甜蜜的結尾。老婆則選擇了豬手蝦籽撈麵,同樣是微咖喱辣,豬腸汁的濃郁味道讓她十分滿意。她還加了雞翼和牛筋,肉質鮮嫩,讓她的撈麵更加豐富多彩。飲品方面,她點了Sun檸樂,瓶裝的設計別具一番風味,清新的檸檬味與撈麵的辣味形成了完美的平衡。除了主菜,我們還點了辣魷魚串和蠔油菜心。魷魚串的辣味刺激了味蕾,而蠔油菜心則清新可口,為整餐增添了色彩。這次用餐的經歷不僅讓我們品嚐到了正宗的車仔麵,也讓我們的味蕾得到了滿足,是個愉快的午餐選擇。

2025-08-25 0 瀏覽
永年士多作為香港車仔麵連鎖店,以懷舊風味和多樣配搭聞名,從元朗到尖沙咀分店遍布,深受本地食客歡迎。店內主打港式車仔麵,湯底從清湯到麻辣或咖哩辣,辣度隨心調節。永年士多作為元朗老字號車仔麵店,這次我們點了大碗麵,自選炸響鈴、雞翼、雞翼尖、貢丸和冬菇作為配料,每款都新鮮入味。炸響鈴外脆內軟,咬下去喀嚓一聲,配上濃郁湯底超解饞;雞翼和雞翼尖滷得軟嫩不柴,肉汁豐沛,貢丸彈牙多汁,冬菇厚實香濃,吸滿湯汁後風味倍增。我們還加了腩汁通菜,通菜爽脆,腩汁鹹香不膩,增添菜蔬清新。小食方面,雞髀好入味內裡嫩滑;鮮油奶多士塗滿牛油和奶醬,鬆脆香甜,完美配搭。最後來杯紅豆冰,紅豆綿密不甜膩,冰涼解渴,結束這頓豐盛餐點。整體份量大,性價比高,環境舒適。偶爾排隊,但絕對值得!
。偶爾排隊,但絕對值得!
2025-08-18
10 分鐘 (堂食)
  • 多士
  • 大碗麵
2025-08-23 47 瀏覽
自選車仔麵 河粉 +$2 幾滑 份量都夠飽湯底加左麻油 感覺似某即食麵自選餸 價格$9-13不等 最少2餸 最多9餸每款大約1至數件 大部分正常發揮醬油流心蛋 真流心 醬油味調節剛好👍🏼蘿蔔 好入味 好林 幾甜 重點推介👍🏼魚蛋(辣) 陳皮味重 口感ok酸齋魚皮餃韭菜餃墨魚丸魚腐 吸湯能力高1蜂巢豆腐 吸湯能力高2坤記雲吞豬手撈麵 $58非遺手藝竹昇麵?咖喱辣另上 +$3都幾辣 不過咖喱味有別於我既認知豬手 2件 口感偏林雲吞 2粒菜心 2條蘿蔔 1堆另加 蠔油菜心 $18蠔油可以邊上 加分班蘭咖央多士 (2件) $18厚切多士 略嫌班蘭咖央唔夠多永年咖喱辣醬味薯片 $12餐後小零食雖然寫係咖喱辣醬味不過唔辣的每塊薯片味粉都好均衡唔知唔覺食晒成包...樽仔烏龍茶(凍) $15細細樽 好可愛內含茶包
自選車仔麵
墨魚丸
魚腐 吸湯能力高1
蜂巢豆腐 吸湯能力高2

坤記雲吞豬手撈麵 $58
非遺手藝竹昇麵?
咖喱辣另上 +$3

餐後小零食
雖然寫係咖喱辣醬味
不過唔辣的
每塊薯片味粉都好均衡
唔知唔覺食晒成包...

樽仔烏龍茶(凍) $15
細細樽 好可愛
內含茶包
2025-08-18 14 瀏覽
見周圍都開咗好多永年士多,仲愈開愈多,就試下有咩特別先Lunch好多人但都有位lucky我叫左6個餸魚蛋雞翼炸魚皮蘿蔔豬皮芝士腸油麵咖喱醬,所以加加埋埋八十幾蚊爸爸叫左豬紅豬腸豬皮加紅腸幼麵魚蛋有啲腥味唔知係咪特式雞翼唔係好入味同得2隻其餘嘅炸魚皮蘿蔔豬皮芝士腸都普普通通,不過不失無驚喜嘅,屋企樓下或深水埗好有名果間都仲好食啲同平啲不過消費滿100蚊就送永年士多咖喱醬味薯片我仲未試不過應該唔會再試lu
見周圍都開咗好多永年士多,仲愈開愈多,就試下有咩特別先
Lunch好多人但都有位lucky
我叫左6個餸

爸爸叫左豬紅豬腸豬皮加紅腸幼麵
魚蛋有啲腥味唔知係咪特式
雞翼唔係好入味同得2隻
其餘嘅炸魚皮蘿蔔豬皮芝士腸都普普通通,不過不失
無驚喜嘅,屋企樓下或深水埗好有名果間都仲好食啲同平啲

不過消費滿100蚊就送永年士多咖喱醬味薯片
我仲未試
不過應該唔會再試lu
2025-08-06 38 瀏覽
今次嚟到佐敦嘅永年土多,由於隔離就係酒店,有唔少旅客幫襯。店內有傳統車仔陳列品,比大家打卡之餘,了解返車仔麵嘅由來大碗麵油麵的口感滑順,微咖喱辣的香氣撲鼻而來-配料: - 豬腸:軟嫩多汁 - 魚蛋:彈牙的口感 - 蘿蔔:吸收了湯汁的精華,好食嘅車仔麵必點 - 豬紅:鮮嫩的口感,增添風味 - 豬皮:酥脆的口感 - 雞翼與雞翼尖:嫩滑的肉質,醃製得恰到好處 - 魷魚:口感彈牙 - 紅腸:香辣可口 - 菜:新鮮的蔬菜自選麵(粗麵、微咖喱辣)(炸腐竹、蘿蔔、牛肚、魚皮餃、山根)粗麵彈性十足,好夾微咖喱辣的味道 -炸腐竹:外脆內嫩,口感豐富,增添了一份嚼勁。 - 蘿蔔:清新可口,平衡了其他配料的濃郁味道。 - 牛肚:肉質鮮嫩 - 魚皮餃:內餡鮮美 - 山根:增加口感蝦醬通菜蝦醬好特別,又香又脆,搭配脆嫩的通菜瑞士汁雞牌雞肉醃製得入味,仲好細心咁係骨位包錫紙,方便拎住食紅豆奶茶冰香濃的紅豆與奶茶結合,甜而不膩可口可樂(玻璃樽)

大碗麵
油麵的口感滑順,微咖喱辣的香氣撲鼻而來
-配料:
- 豬腸:軟嫩多汁
- 魚蛋:彈牙的口感
- 蘿蔔:吸收了湯汁的精華,好食嘅車仔麵必點
- 豬紅:鮮嫩的口感,增添風味
- 豬皮:酥脆的口感
- 雞翼與雞翼尖:嫩滑的肉質,醃製得恰到好處
- 魷魚:口感彈牙
- 紅腸:香辣可口
- 菜:新鮮的蔬菜

自選麵(粗麵、微咖喱辣)
(炸腐竹、蘿蔔、牛肚、魚皮餃、山根)
粗麵彈性十足,好夾微咖喱辣的味道
-炸腐竹:外脆內嫩,口感豐富,增添了一份嚼勁。
- 蘿蔔:清新可口,平衡了其他配料的濃郁味道。
- 牛肚:肉質鮮嫩
- 魚皮餃:內餡鮮美
- 山根:增加口感

蝦醬通菜
蝦醬好特別,又香又脆,搭配脆嫩的通菜

瑞士汁雞牌
雞肉醃製得入味,仲好細心咁係骨位包錫紙,方便拎住食

紅豆奶茶冰
香濃的紅豆與奶茶結合,甜而不膩

可口可樂(玻璃樽)
2025-08-05 80 瀏覽
以懷舊車仔麵風味而聞名,店内亦放置懷舊麵檔模型,充滿老香港情懷,打卡一流。叫咗碗「三豬麵」,包括豬紅、豬皮、豬腸,精心調製的滷水汁為基礎,加上獨有招牌咖喱辣汁,味道香濃,豬皮夠爽口,豬腸夠入味,豬紅夠鬆化。蒜油撈麵選擇粗麵,口感Q彈,再搭配特製蒜油醬汁,香氣十足。搭配牛筋及豬手,炆得好軟腍,墨魚蝦條炸得金黃香脆。辣串Combo有魚蛋、魷魚、牛栢葉、豬腸,再淋上秘製沙嗲辣醬,越食越惹味。牛栢葉麻、辣、鮮、香,很好的涼拌菜式,口感爽脆,非常開胃。瑞士雞髀肉質鮮嫩多汁,鹹甜適中,又滑又好味。
以懷舊車仔麵風味而聞名,
店内亦放置懷舊麵檔模型,
充滿老香港情懷,打卡一流。

叫咗碗「三豬麵」,包括豬紅、豬皮、豬腸,
精心調製的滷水汁為基礎,
加上獨有招牌咖喱辣汁,味道香濃,
豬皮夠爽口,豬腸夠入味,豬紅夠鬆化。

蒜油撈麵選擇粗麵,口感Q彈,
再搭配特製蒜油醬汁,香氣十足。
搭配牛筋及豬手,炆得好軟腍,
墨魚蝦條炸得金黃香脆。

辣串Combo有魚蛋、魷魚、牛栢葉、豬腸,
再淋上秘製沙嗲辣醬,越食越惹味。

牛栢葉麻、辣、鮮、香,
很好的涼拌菜式,
口感爽脆,非常開胃。

瑞士雞髀肉質鮮嫩多汁,
鹹甜適中,又滑又好味。
  • 三豬麵
  • 蒜油撈麵
  • 辣串Combo
  • 麻辣牛柏葉
  • 瑞士汁雞髀
2025-07-20 120 瀏覽
好耐無食車仔麵~今日同 fd去開油麻地,就嚟食我心心念念的永年士多,好掛住個咖哩汁!呢間分店座位舒適,可以好好地享受車仔麵~一人點了一款麵,然後梗係必點返個辣串combo + 2杯飲品。平時出面食撈麵麵離不開腩汁蠔油,呢度係用蒜油撈,非常惹味,又不會太油膩。粗麵的麵質很彈牙爽口,同時配上一碗清甜的高湯。點了五款自選餸:響鈴,豬腸,牛腩,雞翼及魚皮餃。雞翼牛腩及豬腸都十分入味,尤其豬腸真係必食!招牌大碗麵,湯底點了小咖哩辣,已經非常夠味。共有10餸,非常滿足!其中蘿蔔處理得很好,清甜無渣。辣串combo 亦是這裡必點的小食,$39/4串,有齊牛栢葉,魚蛋,豬腸及魷魚,純對抵食!重點是有滿滿的咖哩汁。飲品點了凍檸茶及樽裝凍檸樂,與車仔麵是絕配!佢

呢間分店座位舒適,可以好好地享受車仔麵~

飲品點了凍檸茶及樽裝凍檸樂,與車仔麵是絕配!

• 辣串combo
2025-07-17 140 瀏覽
永年士多以經典車仔麵聞名,這間佐敦分店延續了一貫的水準,食材新鮮、湯底濃郁,自選配搭靈活,是地道港式風味的可靠之選。 分別點了四寶麵同三豬麵,豬腸汁甘香,分湯設計(+$3)貼心,避免麵條泡軟,湯頭可單獨品嚐。 都是揀了油麵,爽滑有嚼勁,如果食得辣,加辣更惹味。 另外仲點了瑞士汁雞脾流心蛋麵,雞脾燜煮入味,肉質嫩滑,流心蛋火候完美,蛋黃濃郁帶甜,搭配瑞士汁非常惹味。 小食都好出色,咖喱三寶,魚蛋、豬皮、蘿蔔吸飽咖喱汁,微辣香濃,味層次突出。 滷水雞翼,滷香十足,鹹甜適中,適合不嗜辣的食客。 飲品就揀了樽仔奶茶,茶味濃郁,奶香平衡,甜度適中,解膩必點。 永年士多的性價比不俗,尤其適合喜歡自選搭配的車仔麵愛好者。外賣亦能保持品質!

滷水雞翼,滷香十足,鹹甜適中,適合不嗜辣的食客。

外賣自取
2025-07-09 129 瀏覽
之前都嚟過呢間餐廳食一兩次,不過就唔係呢一間分店。無啦啦今個月收到一個,依間餐廳請我食生日麵嘅通知。成件事係覺得依間餐廳好撚型,因為依家大部份啲人都去咗北上食嘢,香港嘅飲食業啲餐廳生意環境都好似唔係太好,冇諗到仲會有咁樣嘅優惠。個招牌麵平時冇記錯好似要60蚊一碗加埋杯嘢飲,起碼要70幾蚊先買到單,但係佢招牌麵真係好豐富,有魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬腸、仲有啲菜都食到好飽。古代啲人生日會食生日麵(長壽麵),呢間可以食永記士多係招牌麵,仲要人哋餐廳請你食生日麵成件事覺得好特別。
之前都嚟過呢間餐廳食一兩次,不過就唔係呢一間分店。
無啦啦今個月收到一個,依間餐廳請我食生日麵嘅通知。

用餐優惠
試食活動