2024-03-25 63 瀏覽
近排天氣凍凍地,真係好想食煲仔飯老公帶我去西環一間傳統嘅煲仔飯店,聽講之前非常之出名,食物水準亦都有一定嘅我叫咗鳳爪排骨最基本嘅煲仔飯,老公就黃鱔飯落單到上菜大概20分鐘,熱辣辣嘅煲仔飯仲有飯焦👍🏻👍🏻都真係幾好味今日比較早嚟,所以唔使排隊OK
近排天氣凍凍地,真係好想食煲仔飯

我叫咗鳳爪排骨最基本嘅煲仔飯,老公就黃鱔飯

今日比較早嚟,所以唔使排隊OK
2024-02-28
早餐
2024-03-20 108 瀏覽
最近第一次光顧品嚐黃鱔煲仔飯的經歷,並表達我對這次用餐體驗的巨大失望和不滿。作為一位食客,我認為這樣的問題需要被提出。首先,我想談談黃鱔煲仔飯的品質。當我點了這道菜時,我期待著一碗濃郁美味的煲仔飯,但事實卻完全相反。飯粒還飯粒餸還餸味,顯然是分開煮了。黃鱔的質量還可,但味道淡而無味,毫無鮮味。整體而言,這道黃鱔煲仔飯給我的印象是平淡無奇,完全沒有傳統煲仔飯應有的美味和風味。除了食物品質外,煲仔飯連飯焦不是連體嗎?飯焦還需加錢?真心匪夷所思,這種差勁的服務讓我感到極度不滿。作為一家餐廳,提供優質的食物至關重要的。然而,這次的用餐體驗完全沒有達到這些基本標準。簡直侮辱煲仔飯這個菜式。誠摯的食客,路人甲乙丙

誠摯的食客,
路人甲乙丙
2024-03-20
2024-03-05 144 瀏覽
西環煲仔飯名物莫過於坤記 永合成 嚐囍😆3間人面爭永合成未試 因為佢無晚市又唔開星期日😢點知勁中伏!!!!!🫠🫠🫠✨窩蛋牛肉飯 $85+ 飯焦 $10打開煲蓋 無咩香味😵‍💫賣相正常 都多免治牛肉😬豉油係用枱面個樽 唔係平時另上 快餐店都唔會啦😣撈勻蛋+免治牛+豉油味道正常 無驚喜😐刮到飯焦嘅 不過第一次聽食煲仔飯要加$10先有飯焦🫠暫時覺得最好食嘅煲仔飯都係荃灣江湖小棧🥰📍地址: 永合成馳名煲仔飯西環石塘咀德輔道西360號地舖
西環煲仔飯名物莫過於坤記 永合成 嚐囍😆

暫時覺得最好食嘅煲仔飯都係荃灣江湖小棧🥰

📍地址: 永合成馳名煲仔飯
西環石塘咀德輔道西360號地舖

2023-11-19 1666 瀏覽
今次來到西環覓食 見而家天氣有少少涼涼地 經過見到有間茶餐廳有煲仔飯 又見好耐無食煲仔飯 又見到佢有黃鱔飯 就入去試下啦😁係門口大概等左5分鐘 我地未入門口已經決定好食咩 仲已經點餐 而煲仔飯真係即叫即做 大概等左起碼2️⃣0️⃣分鐘先有得食 大家如果好肚餓既話又想叫煲仔飯 真係叫定小食食下先 如果唔係等候過程都幾漫長😂2️⃣0️⃣分鐘過去 🍲煲仔飯終於都到喇 「黃鱔飯」充滿甘香味道 仲有好多黃鱔添 飯好乾身 味道很好 而另一個煲仔飯就揀左「豉汁蒸排骨煲仔飯」整個煲面佈滿排骨😂可能我地揀左唔要飯焦 所以少左一份燶燶地既風味~餐廳除左煲仔飯 仲有其他快餐同粉麵 店舖營業時間係朝早7:00am-4:00pm 大家想試記得留意時間喇😊

2023-11-16 1020 瀏覽
飯焦要加錢嘅煲仔飯真係第一次見本身個飯又唔係平上菜時又直接收走個蓋 上菜又慢 成八九十蚊個煲仔飯又唔包飲品味道又唔係好食到值呢個價唔推介 食翻大快活煲仔飯好過 會冇咁嬲The Price is completely unacceptable for the quality Totally not recommended The taste is below average No good no good no good no good no good 講完
飯焦要加錢嘅煲仔飯真係第一次見

Totally not recommended
The taste is below average
講完
2023-07-28 1765 瀏覽
I came here on a Friday morning at around 9 AM, and the place was empty. There is no English menu, as far as I’m concerned. As recommended on here, I ordered the 窩蛋牛肉飯. To drink, I got an iced lemon water. The server let me know that it’ll take 15 minutes for the rice. She was really friendly and explained that I could add chili sauce/soy sauce as needed. The food was good, but very simple. It tastes exactly as you might expect: beef, egg, and rice. My total was $98, which I think is a bit overp

窩蛋牛肉飯

The food was good, but very simple. It tastes exactly as you might expect: beef, egg, and rice. My total was $98, which I think is a bit overpriced.

I think this is a solid place, but not worth going out of your way to try.

2023-07-28
$98 (早餐)
2023-05-26 1712 瀏覽
永合成馳名於其高性價比,的確今日到來真的感受到其獨特的麵包爐焗煲仔飯😛😛,它讓飯粒分明,火候均勻。永合成以其獨特的麵包爐焗煲仔飯聞名,絕對是一個值得推薦的美食目的地。這種烹飪方法確保了每一口飯粒都保持著獨立分明的口感,同時還能使飯底焦香四溢,給飯菜增添了獨特的風味👍🏻👍🏻👍🏻。麵包爐焗煲仔飯的做法需要掌握火候和時間,而永合成將火候控制得恰到好處,使得飯粒受熱均勻,並保持著煮飯時的完整性。這種特殊的烹飪方法使得飯菜更加美味,😛😛口感更加出眾。永合成的麵包爐焗煲仔飯具有非常高的性價比。他們提供的份量十分豐盛,價格合理。無論是味道還是價格,都讓人滿意❤️❤️。🍳窩蛋牛肉飯:永合成的窩蛋牛肉飯是他們的招牌菜之一😛,深受食客的喜愛。這道菜以香濃的窩蛋和嫩滑的牛肉為特色。窩蛋的蛋黃濃稠,與牛肉的鮮嫩完美結合,每一口都帶來滿滿的滿足感👍🏻👍🏻👍🏻。永合成的窩蛋牛肉飯具有良好的平衡性,牛肉的調味剛剛好,窩蛋的口感滑嫩。飯粒的火候恰到好處,讓整個菜餚更加美味可口。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘🧀️  約700kcal 卡路里/份🥩鳳爪排骨飯:永合成的鳳爪排骨飯也是一道令人難以忘懷的美食。鳳爪鮮嫩多汁,排骨肉質鮮美,

🍳窩蛋牛肉飯:
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️  約700kcal 卡路里/份

🥩鳳爪排骨飯:
永合成的鳳爪排骨飯也是一道令人難以忘懷的美食。鳳爪鮮嫩多汁,排骨肉質鮮美,肉汁滲入飯粒中,讓整個菜餚充滿了豐富的風味。這道鳳爪排骨飯的特點是配料的新鮮和味道的濃郁😛。鳳爪和排骨都經過了精心的調味和烹飪,保持了其原有的鮮美口感,讓人回味無窮。

⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘
🧀️  約1100kcal 卡路里/份

與同坤記煲仔小菜的比較:
與同坤記煲仔小菜相比,永合成的煲仔菜有著與眾不同的特色😛。永合成的煲仔菜在火候掌握上更為精準,飯底更加焦香,味道更加香濃😛。這種特殊的烹飪方法讓煲仔菜的口感更加出眾。儘管同坤記煲仔小菜也具有其獨特的風味,但永合成的煲仔菜在火候的掌握和飯底的焦香度上更為突出🤣🤣🤣。如果您尋求飯粒分明、口感出色的煲仔菜,那麼永合成絕對是您的不二之選。總括來說,他們的窩蛋牛肉飯和鳳爪排骨飯都令人回味無窮。如果您對飯粒分明、火候平均的煲仔飯有興趣,不妨前往永合成一試,品嚐這些美味佳餚😛。值得一提的是,如果您希望增添飯底的焦香度,😛加$10的選項絕對值得嘗試👍🏻👍🏻。無論是味道、價格還是用餐體驗,永合成都能給您帶來滿意的享受。
鳳爪排骨飯

📍永合成馳名煲仔飯 - 西環石塘咀德輔道西360號地舖
題外話/補充資料: ⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘 🧀️ 約500kcal 卡路里/份 📍阿元來了 - 西環堅尼地城北街31號地舖
2023-05-19
2023-05-16 1295 瀏覽
終於等到過到旺季,有朋友係泰國返來,想吃,特登揀吃飯時間前,來試下。1. 窩蛋牛肉煲仔飯,2 .黃鱔煲仔飯牛肉滑而且相當有牛肉味,飯焦好似要加錢(不過朋友請吃,我沒細問價錢),飯焦係脆脆同好香口,唔似我以前係「x街」食既,死實實,咬唔到既感覺,家庭式服務態度又幾好,話自己鋪頭係「咸豉油」,叫我地唔好落咁多,又叫我地小心手,唔好整親,黃鱔真係料足既,但鱔味唔算好濃(可能唔算時食又未定),咸豉油我試左又未算好咸,總括來講,兩煲味道都有啲淡,可能唔中意濃味既會ok . 我同朋友就偏中意濃味啦。
1. 窩蛋牛肉煲仔飯,2 .黃鱔煲仔飯
2023-02-04 1791 瀏覽
food quality normal.chinese poet said food cheap but contradict. not cheap. pork chop rice 90$, must not cheap.bowl son rice need extra 10$ for rice burn, not cheap too.✅窩蛋牛十分出色,牛夠味唔鞋。❌黃鱔, 爽口彈牙,但無味,成煲飯太淡。❌飯焦太厚太濃太硬無味,失敗。❌鼓油無調,過咸,唔夠甜,失敗中失敗。#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
food quality normal.

✅窩蛋牛十分出色,牛夠味唔鞋。
❌黃鱔, 爽口彈牙,但無味,成煲飯太淡。
❌飯焦太厚太濃太硬無味,失敗。
❌鼓油無調,過咸,唔夠甜,失敗中失敗。

2023-02-04
2023-01-19 1660 瀏覽
其實經過這出名的飯店好多次, 近來天氣寒冷,終於的起心肝入去食了一次.這店出名當然是煲仔飯. 由70多元至100元等. 如要飯焦的話,每煲要加10元. 兩個人食, 叫了一煲排骨飯, 再加一煲鴛鴦腸飯(等於一條臘腸加一條潤腸) 這樣便要$181. 不過那樣出名,又是老香港的特色, 所以要支持. 煲仔飯不算大煲, 排骨飯都夠排骨,半肥瘦,好味. 其實這煲仔飯也無需要再加甜豉油, 因為我覺得已夠味, 如再添豉油的話, 便奪去了原先的味道. 為一一點,只不過是細一點. 不過 食完後, 我感覺最好味的, 不是整個煲仔飯, 而是煲仔飯的飯焦, 煮得剛好, 脆卜卜又不是太硬, 值得一讚.這店鋪是家庭式的, 很有人情味. 等到舖些員工(家人)清間些時, 便有傾一兩句. 注意餐牌上左右, 哪兩組詞句或掛在牆上的毛筆字. 年青人, 要心思一下, 有意思.
煲仔飯
煲仔飯
  • 半肥瘦排骨煲仔飯
2023-01-03 1406 瀏覽
由上環幫襯到而家(超過25年)!別人眼中煲仔飯,應該冬天先食, 但對於我嚟講一年365日都可以😅,正如別人打邊爐一樣🤭,先吾講佢正吾正宗(因為佢唔係用炭爐或者電爐,係用焗麵包爐,但真係好啱我自己口味,但價錢比坊間係貴啲,但貨真價實,而且係家庭式運作,星期日及公眾假期吾開,平日收4點,如果要食,記得睇時間😅另外喺永合成不可不試佢地嘅例湯(大/中/小),每日不同(真係超好味)尤其白果腐竹煲豬肚👍(祗係星期六先有)試過嘅就知(通常我都會帶定湯壺外賣一個🤭)冬天都-定要食佢哋嘅糕點;蘿蔔糕(味道係好嘅,但質地比市面嘅削啲 ,應該係少粉嘅原因 🤔,有時間一定要試👍)個人推介幾款覺得最比較出色嘅煲仔飯👇👍必食窩蛋牛肉飯 (同坊間嘅有少少吾同,佢吾係免冶或片,有少少咬口, 加窩蛋就不得了)👍黃鱔飯(質地係爽, 而吾喺淋身,汁醬係超惹味,黃鱔整得好食,唔係咁容易)👍田雞飯 ( 佢哋嘅煮法係好似小菜咁煮完再擺喺飯面再焗)今日食咗白果腐竹煲豬肚湯黃鱔飯北菇雞飯芋頭蘿蔔糕

個人推介幾款覺得最比較出色嘅煲仔飯👇
👍田雞飯 ( 佢哋嘅煮法係好似小菜咁煮完再擺喺飯面再焗)

今日食咗
白果腐竹煲豬肚
黃鱔煲仔飯
  • 黃鱔飯
2022-11-19 1898 瀏覽
早陣子TVB 的“满足的味道”介紹這“老牌煲仔飯”,給予很高評價,故今天走去試試:- 看見餐牌後,最平一款都要$78, 若要加餸,起碼要$90+多,心想價錢不是便宜,但如味道好,這價錢亦算可接受,最後叫了排骨煲仔飯($78)另加凍奶茶($18)…等了十分鐘,煲仔飯送上來,一看便立時不知道如何反應…煲仔飯上的排骨是另外煑熟加一個汁後然后舖上飯面,之前TVB 節目已說明,他們的煲仔飯不是用明火由生米煲出来,是把已熟白飯在煲内再放入焗爐“焗”出来,這点因一早知道故無投訴,但“煲仔飯”飯面上的餸應該是在米飯半熟時放上去一起煑熟,這樣才可以把餸的味道被白飯所吸收,因此這店把分開煑熟的餸舖上一盅焗飯面,這盅飯絕對絕對不能叫做「煲仔飯」,另外價錢又要收取成八九十元一盅飯,絕對物非所值,非常難明白竟然還有電視節目及網上KOL 作推介…. 絕對覺得被騙了😡😡
豉椒排骨飯
2022-06-23 2604 瀏覽
窩蛋牛肉飯及例湯,絕配。窩蛋牛肉飯的牛肉粒味濃,絶無鬆肉粉味道,豉油味道適中。少量飯焦啱曬我。例湯足料冇味精,必飲。醬爆雞翼熱辣辣,配料不能錯過。環境乾淨,舒適,服務一流
窩蛋牛肉飯及例湯,絕配。
例湯足料冇味精,必飲。
醬爆雞翼熱辣辣,配料不能錯過。
環境乾淨,舒適,服務一流
  • 窩蛋牛肉飯
2022-03-07 2629 瀏覽
睇咗好多YouTube 片,不同嘅KOL都對永合成都有幾高嘅評分,終於喺前排得幾度嘅嚴寒天氣下,同朋友行完山,濕住身去食,結果… 失望/敗興而回。排隊等咗十幾二十分鐘先有位,坐位點咗窩蛋牛肉飯加臘腸,十分鐘左右已經上枱,但惡夢就開始嘞… 成煲飯冇一樣嘢係似煲仔飯,飯係暖嘅,唔係熱…係暖,最大問題係,煲仔飯唔係原煲煮嘅,因為煲底有焦燶,但飯係冇貼住個煲,冇燶,臘腸同牛肉同蛋係煮好臨尾鋪上去,而唔係放飯面一齊煮熟,咁樣係欺騙,唔係煲仔飯,另外,叫咗煎雞翼,汁醬濃,但雞翼冇味,菜心… 咪菜心囉,D阿姐做到踼晒腳有D燥… 聽佢哋講,忙嘅時間唔做飯焦… 而且,因為好多人係睇完 YouTube 而來,人旺咗,但做唔切… 對永合成,我係十分十分失望,亦唔會再試,因為人多咗就連煲仔飯嘅本質都變咗,已經唔係煲仔,仲有乜意思?
  • 乜都唔值推介
2022-02-15 2016 瀏覽
一坐低就叫咗兩煲飯:窩蛋免治牛飯加潤腸, 黃鱔飯, 點知坐唔夠五分鐘, 樓面姐姐就棒住兩煲飯過黎, 實在令人驚訝, 一般有煲仔飯供應嘅茶餐廳都唔會咁快啦!打開煲蓋, 煲仔飯香味欠棒, 雖然賣相都幾好, 但煲飯唔夠熱, 令人失望, $188絕對唔值, 唔會再幫襯。
2022-02-15